Galapagos « Terug naar discussie overzicht

Draadje OT, bijzaken & geleuter in de marge!

3.327 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 » | Laatste
voda
0
Aids-vaccin van Janssen niet effectief
Van onze redacteur 12:11

Het experimentele aids-vaccin van farmabedrijf Janssen blijkt niet effectief genoeg. Dat heeft het dochterbedrijf van Johnson & Johnson geconcludeerd na een grootschalig onderzoek in zuidelijk Afrika waaraan 2600 vrouwen deelnamen.

De uitkomst is de zoveelste tegenslag voor de inspanningen om een effectief middel te vinden dat besmetting kan voorkomen. Janssen was het enige grote farmaconcern dat afgelopen jaren vooruitgang leek te boeken met de ontwikkeling van een aids-vaccin. Het Amerikaanse farmaconcern Merck & Co gooide vijftien jaar geleden de handdoek in de ring, nadat zijn veelbelovende vaccin in de praktijk had gefaald.

Uit het onderzoek in vijf Afrikaanse landen bleek dat het aids-vaccin van Janssen een bescherming van 25% biedt, over een periode van twee jaar. Het farmaconcern had van te voren al gezegd dat een bescherming van minstens 50% nodig was. Janssen heeft het onderzoek nu stopgezet.

Het aidsvaccin is grotendeels ontwikkeld in Leiden bij het voormalige biotechbedrijf Crucell, dat in 2011 is overgenomen door Janssen. Bij dieronderzoek op apen had het vaccin een bescherming van 95% geboden. ‘Het ziet er echt veelbelovend uit’, zei Johan van Hoof, de directeur van Janssen Vaccines, ruim vier jaar geleden nog tegen het FD.

Wetenschappers en farmabedrijven proberen al meer dan 35 jaar tevergeefs een vaccin tegen aids te vinden, Het hiv-virus dat aids veroorzaakt, blijkt goed in staat zich tegen antistoffen te verweren. Janssen gaat wel door met een onderzoek naar een tweede aids-vaccin, bestemd voor homoseksuele mannen en transgenders.

Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna werkt ook aan een aidsvaccin, dat binnenkort voor het eerst op mensen wordt getest. Moderna boekte dit jaar groot succes met zijn vaccin tegen corona. Ook Janssen is erin geslaagd een effectief coronavaccin te ontwikkelen.

Lees het volledige artikel: fd.nl/ondernemen/1410336/aids-vaccin-...
voda
0
Omstreden pijnstillerfabrikant Purdue failliet verklaard, eigenaars krijgen immuniteit tegen vervolging

De eigenaren van pijnstillerfabrikant Purdue Pharma zijn met het faillissement van het bedrijf beschermd tegen juridische stappen naar aanleiding van de opiatencrisis in de VS. Het bedrijf verkocht jarenlang op grote schaal OxyContin en hield informatie achter over het zeer verslavende effect van de pijnstiller.

Redactie Gezond 02-09-21, 04:28 Laatste update: 07:23

Zo’n 3000 Amerikaanse instanties hadden Purdue aangeklaagd omdat het bedrijf met de verkoop van OxyContin zou hebben bijgedragen aan zowel de langdurige verslaving als het overlijden van honderdduizenden Amerikanen. Die aanklachten zijn ook gericht tegen de familie Sackler, de eigenaren van het bedrijf. Zij verdienden miljarden aan de verkoop van OxyContin.

Lees ook
Farmaceuten kopen rechtszaken over pijnstillers af: ‘Ze ontkomen aan echte aansprakelijkheid’

Een rechter besloot woensdag dat het bedrijf in stukken wordt verdeeld, een plan waar schuldeisers eerder al mee akkoord gingen. Het bedrijf zal in totaal 4,5 miljard dollar (3,8 miljard euro) aan schadevergoedingen betalen aan slachtoffers. De familie Sackler is straks niet langer eigenaar van het bedrijf en trekt zich volledig terug uit de farmasector, en is daardoor uitgesloten van verdere vervolging. Ook mogen ze het grootste deel van hun fortuin, geschat op zo'n 11 miljard dollar, behouden.

Rechter Robert Drain, die zich over de zaak boog, merkte op dat de familie Sackler weinig berouw toonde. ,,Een gedwongen verontschuldiging is niet echt een verontschuldiging”, zei hij. ,,En dus zullen we moeten leven zonder excuses.”

Agressieve marketingpraktijken
Volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC zijn sinds 1999 ongeveer 500.000 mensen in de Verenigde Staten overleden aan een overdosis opiaten. Purdue Pharma wordt verweten OxyContin via agressieve marketingpraktijken te hebben aangeprezen, terwijl het de risico’s rond verslavingsgevoeligheid en overdoses verzweeg.

Niet iedereen is gelukkig met de goedkeuring van de schikking door de rechtbank. De openbare aanklager van de staat Washington heeft al aangekondigd in beroep te zullen gaan. Hij is het niet eens met immuniteit ‘in ruil voor een fractie van de winst die ze hebben gemaakt in de opiatenepidemie’.

www.ad.nl/gezond/omstreden-pijnstille...
voda
0
Jaren gesteggel over goedkeuren nieuw medicijn: in Duitsland gebeurt dat in één maand

Nederlandse patiënten wachten steeds langer op innovatieve geneesmiddelen. Door bijna een verdubbeling van de wachttijd in vier jaar loopt Nederland nu verder achter op bijvoorbeeld Duitsland.

Marcia Nieuwenhuis 02-09-21, 05:00 Laatste update: 07:52

Vier jaar geleden duurde het nog 315 dagen voordat innovatieve medicijnen in Nederland goedgekeurd waren. Die termijn is opgelopen tot 510 dagen, blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau BS Health in opdracht van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG). Directeur Gerard Schouw: ,,Voor duizenden Nederlandse patiënten is het zeer frustrerend dat zij zo’n medicijn niet kunnen krijgen.’’

Het is volgens de VIG ‘niet uit te leggen’ dat mensen in de grensstreek die amper 20 kilometer van elkaar wonen, ‘ongelijke kansen hebben op herstel’. Het gros betreft dure medicijnen tegen ernstige ziektes, zoals kanker, maar het gaat ook om middelen tegen een zeldzame spierziekte en migraine. De organisatie wijst erop dat het gaat om goedgekeurde medicijnen, die jarenlang volgens de strengste procedures uitvoerig zijn getest op tienduizenden mensen, en al een registratie ontvingen van het Europese medicijnagentschap EMA.

#terugnaar100
Daarom start VIG de campagne ‘#terugnaar100'. Die campagne beoogt de tijd die een patiënt moet wachten op een nieuw, goedgekeurd medicijn terug te brengen tot maximaal honderd dagen. In een land als Duitsland, met ongeveer hetzelfde niveau van welvaart en geneesmiddelenprijzen, gaat dat binnen dertig dagen. ,,Patiënten zitten in Nederland onnodig lang in de wachtkamer voor cruciale medicijnen. Omdat er geen termijnen zijn, kunnen we hier vergaderen tot we een ons wegen’’, aldus Schouw.

Hij krijgt bijval van directeur Nelleke Cools van Hoofdpijnnet. ,,Er is een nieuw middel tegen migraine, en daar wordt al drie jaar over gesteggeld. Ik krijg veel verdrietige en boze reacties, omdat mensen niet weten waar ze aan toe zijn.’’

De nieuwe geneesmiddelen vallen een stofje (‘CGRP’) aan dat vrijkomt bij een migraineaanval, waardoor het bij een deel van de patiënten voorkomt dat je migraine krijgt. In plaats van vijftien dagen hoofdpijn per maand, heb je dan bijvoorbeeld maar drie dagen hoofdpijn. De kosten bedragen zo'n zesduizend euro per jaar.

Prijsonderhandelingen
De minister voor Medische Zorg kan een kostbaar nieuw medicijn in de zogeheten ‘sluis’ plaatsen, voor prijsonderhandelingen. Expert Jan Benedictus van de Patiëntenfederatie Nederland: ,,Voor sommige patiënten is zo’n middel van levensbelang. Maar het is niet alleen maar halleluja. Zo moet je bijvoorbeeld van een nieuw middel duidelijk krijgen: voor wie werkt het nou wel en voor wie niet?’’

Belangenbehartiger Geneesmiddelen Pauline Evers bij de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) roept de farmaceutische industrie op om te verantwoorden waarom nieuwe geneesmiddelen zo duur zijn. ,,Geld dat we uitgeven aan farmaceuten, kunnen we niet uitgeven aan andere dingen.’’

Zorginstituut Nederland verklaart er ‘voortdurend aan te werken’ dat patiënten zo snel mogelijk toegang krijgen tot nieuwe geneesmiddelen. ,,Maar omdat we als samenleving met elkaar de rekening betalen, moet je wel zeker weten of nieuwe geneesmiddelen meerwaarde hebben voor de patiënt. We moeten zorgvuldig bepalen of nieuwe middelen de vaak enorm hoge prijzen wel echt waard zijn’’, aldus adviseur Lonneke Timmers. Het kan volgens haar sneller als de farmaceutische industrie volledig onderzoek aanlevert over de effectiviteit. ,,En het helpt als ze bereid zijn iets te doen aan de soms enorm hoge prijzen.’’

Voor patiënten kan de lange onderhandelduur schrijnend uitpakken. Controller Ellen (48) en ondernemer Peter (68) over het lange wachten op nieuwe medicijnen. Lees hun verhalen onder de foto.

Longkankerpatiënt Peter Lems vindt dat middelen onmiddellijk beschikbaar moeten zijn voor patiënten. © Frank de Roo

‘Het merendeel van de patiënten weet niet eens van het bestaan van deze middelen’
De Goudse ondernemer Peter Lems (68), bij wie in 2018 longkanker werd vastgesteld, kan er niet over uit dat de onderhandelingen in Nederland zolang moeten duren. ,,We hebben het over middelen die al zijn goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA, en daarna gaan wij daar nog honderden dagen over door onderhandelen. Natuurlijk snap ik dat mensen zich ook bezig moeten houden met de kosten! In 2018 leverden die besparingen ongeveer 150 miljoen euro op. Dat is 0,73 cent per maand per Nederlander. Dan denk ik: is dat het wachten waard? Sommige middelen kunnen ervoor zorgen dat mensen een aantal maanden langer leven. Voor iemand die te horen heeft gekregen dat hij niet lang meer heeft, kan dit dus een heel leven betekenen. Ik ben actief voor een aantal kankerorganisaties in Nederland en merk dat het merendeel van de patiënten niet eens weet van het bestaan van deze nieuwe middelen. De documenten zijn ondoorgrondelijk en een arts gaat er ook niet veel over zeggen, want die kan zo’n nieuw geneesmiddel vaak nog niet voorschrijven.’’

‘Het zou goed zijn als alle patiënten met migraine in Nederland zich zouden laten horen’
Controller Ellen (48) kampt al jaren met hevige migraine en hoopt dat er snel duidelijkheid komt over de vergoeding van de nieuwe middelen. ,,Ik vind het heel irritant dat het besluit van het zorginstituut zolang duurt, terwijl de EMA het middel allang goedgekeurd heeft. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft migraine niet voor niets in de top drie gezet van meest invaliderende klachten. Op het moment dat je last hebt van een piek in de migraine, wil je alleen nog maar platliggen en geen licht en geluid om je heen. Ik heb al een paar jaar last van sluimerende hoofdpijn. Vorige week was ik een dag in Den Haag en een dag in Rotterdam. Door het drukke verkeer, de trams en de fietsers was ik gesloopt. Ik ben veel gevoeliger voor prikkels geworden. Het zou goed zijn als alle patiënten met migraine in Nederland zich zouden laten horen over het gebrek aan besluitvorming, maar het pijnlijke is dat mensen die chronisch ziek zijn, vaak ook de puf niet hebben om zich hiermee bezig te houden.’’

www.ad.nl/gezond/jaren-gesteggel-over...
voda
0
AstraZeneca en Europa klaren lucht over coronavaccin
Tijdschema voor nieuwe leveringen.

(ABM FN-Dow Jones) AstraZeneca en de Europese Commissie hebben een akkoord bereikt in de kwestie over de levering van het coronavaccin door de Britse farmaceut. Dit liet het bedrijf vrijdagochtend weten.

AstraZeneca zal 60 miljoen vaccins tegen het einde van het lopende derde kwartaal leveren, 75 miljoen voor het einde van 2021 en 65 miljoen in het eerste kwartaal van volgend jaar.

Als er vertragingen bij de leveringen optreden, zullen de Europese lidstaten bepaalde kortingen toegekend gekregen, aldus de farmaceut.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
aossa
1
Tu quoque 'Filius' mi...

Wie deze week ook een cum laude verdient, is Bart Filius. Na een dubbelloopperiode is hij de hoogste in rang bij Galapagos na het vertrek van Onno van de Stolpe. Filius is gepokt en gemazeld in bedrijfsfinanciën na dertien jaar als CFO bij Sanofi en nog eens zeven jaar als financieel en nadien operationeel directeur en bestuursvoorzitter bij Galapagos.

Maar zo veel financiële expertise kan ook een nadeel zijn. Filius wordt wetenschappelijk te licht bevonden om de Mechelse onderzoekspijplijn nieuw leven in te blazen en het hele bedrijf permanent te leiden. Galapagos gaat daarom op zoek naar een externe CEO met een wetenschappelijk profiel dat complementair is aan de operationele en financiële sterktes van Filius.

Beleggers lijken voorlopig prima met Filius te kunnen leven, een man die mergers & acquisitions als meest onderschreven vaardigheid heeft op zijn LinkedIn-profiel. Sinds het vertrek van van de Stolpe veerde de koers met bijna 10 procent op. Of zoals je in het Latijn kan opperen: aegroto dum anima est, spes est. Zolang een zieke nog reageert, is er hoop.

Uit: De Tijd
www.tijd.be/dossier/weekboekbeleggen/...
voda
0
Sanofi neemt Kadmon over
Voor 9,50 dollar per aandeel.

(ABM FN-Dow Jones) Sanofi neemt het Amerikaanse Kadmon over. Dit liet de Franse farmaceut woensdagochtend weten.

Sanofi betaalt 9,50 dollar per aandeel Kadmon in contanten. Daarmee wordt het Amerikaanse bedrijf, een biofarmaceut in kandidaattherapieën, gewaardeerd op 1,9 miljard dollar. Dit impliceert een premie van 79 procent ten opzichte van de slotnotering van het aandeel Kadmon op 7 september, en 113 procent ten opzichte van het volumegewogen gemiddelde over de afgelopen zestig handelsdagen.

Met de overname krijgt Sanofi Rezurock in handen, een inmiddels door de FDA goedgekeurde behandeling voor volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder met chronische graft-versus-host-ziekte, waarbij afweercellen van de donor de cellen van de patiënt aanvallen. Rezurock mag worden ingezet als twee eerdere systeemtherapieën zijn mislukt.

De overname is door beide raden van bestuur goedgekeurd. De transactie moet nog wel worden goedgekeurd door de aandeelhouders van Kadmon en de relevante toezichthouders.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Nederlandse AM-Pharma sluit deal met Japanse Kyowa Kirin
Voor medicijn tegen acuut nierfalen.

(ABM FN-Dow Jones) De Utrechtse biofarmaceut AM-Pharma en de Japanse farmaceut Kyowa Kirin hebben een licentiedeal gesloten voor de exclusieve verkoop op de Japanse markt van AM-Pharma's middel tegen acuut nierfalen bij sepsis. Dit maakte AM-Pharma woensdag bekend.

De deal heeft een waarde van 245 miljoen euro.

AM-Pharma ontvangt per direct 20 miljoen euro en 30 miljoen euro aan mijlpaalbetalingen. Bij de indiening van een goedkeuringsverzoek en verkoop in Japan volgt nog eens tot 195 miljoen euro.

Het middel ilofotase alfa, voorheen recAP, wordt momenteel nog in een finale Fase 3 studie getest onder maximaal 1.600 patiënten in Europa, de VS en Japan, waarna goedkeuring in deelmarkten zal worden aangevraagd. In juli werd in Japan de eerste patiënt in het onderzoek met het middel behandeld.

Als de Fase 3 studie positieve resultaten oplevert, denkt AM-Pharma het geneesmiddel in 2024 of 2025 te kunnen lanceren.

Sepsis is een heftige ontstekingsreactie van het lichaam op een infectie die zo ernstig verloopt dat weefsels beschadigd raken en orgaanfuncties zoals die van de nieren, uitvallen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Roche neemt TIB Molbiol over
Geen financiële details gemeld.

(ABM FN) Roche heeft een definitieve koopovereenkomst gesloten voor de overname van 100 procent van de uitstaande aandelen in het Duitse TIB Molbiol Group. Dit werd donderdag bekendgemaakt.

Het in Duitsland gevestigd biotechnologiebedrijf richt zich op diagnostiek en onderzoek.

Het Zwitserse Roche zei dat de overname zijn moleculaire-diagnostiekportfolio zal versterken, die zich onder meer richt op varianten van het coronavirus.

De overname zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2021 worden afgerond.

Door: ABM Financial News.

pers@abmfn.be

Redactie: +32(0)78 486 481
voda
0
Merck voorziet stevige groei
Heel wat investeringen in pijplijn.

(ABM FN) Merck mikt op een omzet van ongeveer 25 miljard euro tegen 2025 en schroeft de investeringen op. Dit liet de Duitse farmareus donderdagochtend weten.

De investeringen tussen 2021 en 2025 zouden met meer dan 50 procent stijgen in vergelijking met de periode van 2016 tot 2020.

Het bedrijf zal meer dan 70 procent van die investeringen besteden aan de process-solutions business binnen life-science, maar ook aan nieuwe producten uit de healthcare-tak en de halfgeleiderdivisie.

Door: ABM Financial News.

pers@abmfn.be

Redactie: +32(0)78 486 481
voda
0
Biotechbedrijf ProQR verdient $50 mln aan RNA-technologie
Thieu Vaessen 9 sept   17:19

Het biotechbedrijf ProQR gaat een deel van zijn technologie ter beschikking stellen aan het Amerikaanse farmaconcern Eli Lilly. In ruil daarvoor ontvangt het bedrijf uit Leiden $50 mln (ruim €42 mln). Indien de samenwerking leidt tot de introductie van succesvolle medicijnen, kunnen de verdiensten voor ProQR oplopen tot $1,25 mrd.

Beleggers reageerden donderdag enthousiast op het nieuws van de deal. Het aandeel van ProQR op de Amerikaanse Nasdaq-beurs steeg ruim 26% op $8,61. Dat is de hoogste koers sinds februari vorig jaar. ProQR is een van de zeven Nederlandse biotechbedrijven met een beursnotering op de Nasdaq.

mRNA-vaccins
Eli Lilly gaat volgens de overeenkomst de zogenoemde RNA-technologie van ProQR gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen aandoeningen aan de lever en aan het zenuwstelsel. De belangstelling voor RNA-technologie is wereldwijd toegenomen dankzij het succes van de mRNA-vaccins tegen corona. Deze vaccins zijn afkomstig van Pfizer-Biontech en Moderna.

Van de $50 mln die ProQR ontvangt, bestaat $20 mln uit een voorschot in contanten. Voor de resterende $30 mln ontvangt Eli Lilly een pakket nieuw uit te geven aandelen van ProQR. De twee bedrijven gaan samen maximaal vijf nieuwe medicijnen ontwikkelen.

Zeldzame vorm van blindheid
Zelf gebruikt ProQR zijn RNA-technologie alleen voor de ontwikkeling van nieuwe therapieën tegen zeldzame aandoeningen, met name oog- en huidziektes. Het belangrijkste onderzoek van het bedrijf richt zich op een medicijn tegen LCA10, een zeldzame vorm van blindheid.

Het Leidse biotechbedrijf ging in 2014 naar de Nasdaq, toen nog met de ambitie om een medicijn te ontwikkelen tegen CF of taaislijmziekte. Op dat gebied bleek het Amerikaanse farmabedrijf Vertex vervolgens zo succesvol dat ProQR zijn focus noodgedwongen moest verleggen naar andere ziektegebieden.

Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1412282/biotechbe...
RLHB
0
voda
0
Handel in Asit opgeschort
De handel in Asit Biotech
ASIT
-1,01%
is om 11u geschorst door beurswaakhond FSMA. Dat gebeurt in afwachting van de publicatie van een vonnis van de rechtbank, mogelijk over de verlenging van een chapter11-statuut. Asit geniet gerechtelijke bescherming tegen schuldeisers en werkt ondertussen aan een ultiem reddingsplan.

Het noodlijdende biotechbedrijf smeedde een voorakkoord met een Franse beeldvormingsgroep (DMS). Die wil Asit Biotech als lege beursschelp te gebruiken. DMS zou op die manier zijn divisie medische beeldvorming op de Brusselse beurs krijgen.

www.tijd.be/markten-live/live-blog/Me...
voda
1
PERSBERICHT: IBA en SCK CEN bundelen krachten om de productie van actinium-225 mogelijk te maken
Deze samenwerking is de eerste stap in het evalueren

van het potentieel van de snel groeiende theranostische markt

Louvain-La-Neuve, België, 15 september 2021 - IBA (Ion Beam Applications S.A., EURONEXT), wereldleider in deeltjesversnellertechnologie, en het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN, een belangrijke producent van medische radio-isotopen, kondigden vandaag een strategisch R&D-partnerschap aan om de productie mogelijk te maken van actinium-225 ((225) Ac), een nieuwe veelbelovende radio-isotoop om kanker te behandelen.

Nieuwe perspectieven bij de behandeling van kanker

De nucleaire geneeskunde is de laatste jaren sterk geëvolueerd. Een van de meest recente evoluties is de opkomst van radiotheranostiek. Radiotheranostiek, een samentrekking tussen 'therapie' en 'diagnostiek', biedt een belangrijk alternatief in kankerbestrijding. Het gebruikt radio-isotopen die tijdens het vervallen straling uitzenden, waarmee kankercellen zowel nauwkeurig gelokaliseerd als vernietigd kunnen worden.

Actinium-225: bestrijding van zowel prevalente als zeldzame kankers

Een van de meest veelbelovende theranostische radio-isotopen is de alfastraler actinium-225 omwille van haar interessante eigenschappen. De straling die de radio-isotoop tijdens het vervallen uitzendt, doet kankercellen afsterven. Het beperkt zich daarbij tot de kankercellen en spaart omliggende gezonde weefsel. Daarnaast heeft de radio-isotoop ook een halfwaardetijd van 10 dagen, wat een vlot logistiek- en distributieproces mogelijk maakt. Vandaag de dag lopen er talrijke studies naar het potentieel van actinium-225 om meerdere kankertypes te bestrijden: zowel kankersoorten met een hoge prevalentie, zoals prostaat-, long-, darm-, borst-, pancreas-, bloed- (bv. leukemie en andere zeldzame vormen) en nierkanker, als meer zeldzame kankersoorten zoals glioblastoom, de dodelijkste vorm van hersenkanker.

Om deze therapeutische oplossing zo breed mogelijk toegankelijk te maken, moet actinium-225 van hoge kwaliteit in grote hoeveelheden beschikbaar zijn. Door hun unieke expertise en middelen te bundelen, zullen SCK CEN en IBA het pad kunnen effenen voor de grootschalige productie van actinium-225 voor patiëntgebruik. Tegelijkertijd zal die samenwerking hen in staat stellen zich te vestigen als wereldleiders in de productie van actinium-225.

Een nieuwe generatie nucleaire geneeskunde

Het strategische R&D-partnerschap zal allereest de technische en economische haalbaarheid van het project diepgaand evalueren. Op basis van die evaluatie plannen SCK CEN en IBA de bouw en indienststelling van een productie-eenheid op de site van SCK CEN in Mol, België.

Afstemming op het Belgische regeerakkoord en het Europese herstelplan

De samenwerking past binnen de implementatie van het Belgische regeerakkoord, dat naar aanzienlijk meer en betere kankerbehandelingen streeft, en verstevigt de leidende positie van België in de nucleaire geneeskunde. Ze wordt gesteund door Pierre-Yves Dermagne, Belgisch vice-eersteminister en minister van Economie en Werk, Tinne Van der Straeten, Belgisch minister van Energie, en Thomas Dermine, Belgisch staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen.

Het initiatief ligt ook in de lijn van het recente Europese herstelplan voor België. In dat plan voorziet de Europese Commissie investeringen voor de ontwikkeling en productie van lutetium-177 en actinium-225, twee veelbelovende isotopen.

"We zijn verheugd om de krachten te bundelen met een partner met het prestige en de ervaring van SCK CEN", aldus Olivier Legrain, CEO van IBA. "Gelet op onze wereldwijde leidersrol en jarenlange expertise in nucleaire geneeskunde en protontherapie zien we theranostiek als een belangrijke aanvulling in onze portefeuille aan activiteiten in de strijd tegen kanker. We kijken ernaar uit om de eerste stappen te zetten in de evaluatie van het strategische groeipotentieel in deze belangrijke nieuwe markt."

Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK CEN, lichtte toe: "Theranostische radio-isotopen hebben het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we kanker behandelen. Door samen te werken met IBA, kunnen we onze nucleaire knowhow inzetten om isotopen die anders radioactief afval zouden vormen, om te zetten naar therapeutische behandelingen. De complementaire expertise van onze twee organisaties zal ons in staat stellen het pad te effenen naar de nieuwste generatie nucleaire geneeskunde voor zo een groot mogelijk aantal patiënten. Doel is om hen van de voordelen te laten genieten, die deze nieuwste generatie nucleaire geneeskunde biedt."

"Ik ben bijzonder tevreden met dit onuitgegeven partnerschap tussen twee zwaargewichten met een ongeëvenaarde expertise," aldus vice-eerste minister Pierre-Yves Dermagne. "Met SCK CEN als wereldvermaard federaal onderzoekscentrum en IBA als wereldleider in de sector van de deeltjesversnellers is dit een veelbelovend partnerschap voor de toekomst. De samenwerking zal de behandeling van patiënten veel doeltreffender maken," zegt Pierre-Yves Dermagne.

Tinne Van der Straeten, minister van Energie, bevestigt het belang van dit project en de uitgebreide expertise van beide partners. "België is wereldleider in de productie van medische isotopen en wil dit ook blijven. In het kader van het Europees relanceplan hebben wij daarom steun voorzien die SCK CEN moet toelaten om te blijven innoveren op vlak van therapeutische radiofarmaca. SCK CEN en IBA brengen hun uitgebreide expertise nu mee in dit R&D partnerschap om samen te werken aan isotopen die gebruikt kunnen worden in meer doelgerichte kankerbehandelingen. Het doet mij plezier om deze ontwikkelingen in België te ondersteunen en te zien groeien."

"Dit strategisch R&D partnerschap is een van de eerste concrete resultaten van het relanceplan, dat in totaal meer dan 800 miljoen extra middelen naar onderzoek en ontwikkeling doet vloeien", licht staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine toe. "Samen voeren SCK CEN en IBA de strijd tegen kanker verder op. Dit is een uitstekend voorbeeld van hoe ons land een sleutelrol kan spelen in de ontwikkeling van de technologieën en technieken van de toekomst wereldwijd. Op vlak van de medische toepassing van radioisotopen is België is wereldwijd toonaangevend. Het relaceplan is erop gericht dat zo te houden."

EINDE
voda
0
Novartis presenteert positieve studieresultaten voor prostaatkankermiddel
Met Fase 3-studie.

(ABM FN-Dow Jones) Novartis heeft positieve resultaten geboekt met een Fase 3 studie met prostaatkankerbehandeling 177Lu-PSMA-617. Dit liet de Zwitserse farmaceut weten.

De studieresultaten lieten zien dat de behandeling voor een vertraging van het ziekteverloop zorgt, indien gecombineerd met standaardzorg. Daarmee is de behandeling volgens Novartis een nieuwe behandelingsoptie.

Het bedrijf kreeg in juni van de Amerikaanse FDA een zogeheten Breakthrough Therapy Designation.

Novartis zegt op schema te liggen om in de tweede helft van dit jaar data in te leveren bij zowel de FDA als het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Verlies Vivoryon loopt op
Meer gespendeerd aan R&D.

(ABM FN-Dow Jones) Vivoryon heeft in de eerste zes maanden van 2021 meer verlies geleden door hogere uitgaven aan onder meer R&D. Dit bleek dinsdag voorbeurs uit de halfjaarcijfers van het in Amsterdam genoteerde biotechbedrijf.

Topman Ulrich Dauer zei in een toelichting dat Vivoryon goede progressie boekte met varoglutamstat voor de behandeling van patiënten met Alzheimer. Het rekruteren van patiënten voor de Europese Fase 2b studie ligt volgens hem op schema. Ook is een Fase 2 studie Viva-Mind in de VS inmiddels gestart.

Ook denkt Dauer dat een samenwerking met Simcere goed zal helpen om varoglutamstat in China op de markt te krijgen.

Maar ook over de rest van de pijplijn zei de topman tevreden te zijn.

De uitgaven aan R&D stegen van 6,4 miljoen naar 9,5 miljoen euro. De totale kosten liepen op van 7,5 miljoen naar 11,8 miljoen euro. Daardoor eindigde Vivoryon met een operationeel verlies van 11,8 miljoen euro en onder de streep restte een verlies van 11,7 miljoen euro.

Aan het einde van juni had Vivoryon nog 19,8 miljoen euro in kas, tegenover 26,3 miljoen euro aan het einde van 2020.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Novavax vraagt noodautorisatie aan voor vaccin bij WHO
Van onze redacteur 23 sept   21:42

Het Amerikaanse farmaconcern Novavax heeft samen met een Indiase partner een aanvraag ingediend bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om zijn vaccin in te mogen zetten voordat het de volledige goedkeuring heeft doorstaan. Zo'n noodautorisatie is mogelijk in het geval van een noodtoestand.

De Amerikaanse farmaceut raakte al vroeg achterop in de vaccinrace voor de VS en Europa en richtte zich daarom op lagere middeninkomens landen zoals Indonesië en de Filipijnen.

Het Novavax-vaccin kan zodra het geautoriseerd is ingezet worden voor het Covax-programma. Covax is opgezet om ook in minder welvarende landen de vaccinatiecampagne op gang te brengen. Novavax wil 1,1 miljard vaccins leveren aan het WHO-programma.

Bij de productie van vaccins kampte Novavax met behoorlijk wat vertraging. Het is daarom ook nog onduidelijk hoeveel vaccins het dit jaar kan leveren. In augustus gaf het nog aan 100 miljoen vaccins per maand te willen produceren. Het eiwitvaccin van Novavax is volgens klinische studies in de VS voor 90% effectief tegen verschillende varianten van het coronavirus.

De aan de Nasdaq genoteerde aandelen van Novavax stegen met 10% op het nieuws.

Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1413746/novavax-v...
voda
0
WHO adviseert medicijn tegen Corona
Redactie 9 min geleden

© Copyright Faqt
Voor het eerst beveelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een geneesmiddel aan als preventieve maatregel tegen ernstige Covid. Bij patiënten met een hoog risico om te sterven zou de combinatie van de middelen Casirivimab (dat Donald Trump kreeg toen hij Corona had) en Imdevimab de overlevingskansen aanzienlijk verbeteren.

Een probleem zijn echter de hoge kosten en de schaarse productie van deze middelen. Daarom onderhandelt de organisatie met de makers. De WHO wil lagere prijzen en een eerlijke verdeling over de wereld. De WHO pleit ervoor dat ook andere fabrikanten dan Regeneron en Roche het mogen produceren, zodat goedkopere versies van de geneesmiddelen op de markt kunnen komen. Het zou de sterfte door Corona enorm kunnen laten afnemen.

De WHO beveelt vanwege de schaarste aan de middelen alleen toe te dienen aan patiënten met reeds bestaande aandoeningen die daardoor het risico lopen door Corona te sterven. En aan patiënten die ernstig ziek zijn maar geen antilichamen tegen Covid-19 hebben.

Beide middelen helpen het lichaam bij de aanmaak van antistoffen, zodat het immuunsysteem kan vechten tegen het virus. Een behandeling met een combinatie van deze twee middelen kost momenteel rond de 1700 euro. Voor westerse landen is dat duur, maar goed te betalen. In armere landen zou dat te veel in de papieren lopen. Voor zover de middelen daar al beschikbaar zijn. Duitsland heeft als enige Europese land Casirivimab groot ingekocht.
voda
0
07:36
Pfizer meldt dat het testen doet met een griepvaccin op basis van de RNA-technologie, dezelfde als in het coronavaccin. Ook het Amerikaanse Moderna zei begin juli met het testen van een dergelijk product te zijn begonnen.

De proef van Pfizer vindt plaats in de Verenigde Staten en zal de veiligheid van één dosis van dit nieuwe vaccin beoordelen, evenals het vermogen om een ??immuunrespons op te wekken bij gezonde mensen van 65 tot 85 jaar. Een paar honderd mensen nemen deel aan de proef.

www.ad.nl/binnenland/live-thuiswerken...
voda
0
Goede interim-resultaten voor bimekizumab (UCB)
UCB
UCB
0,53%
kondigt tussentijdse resultaten aan in de BE BRIGHT-studie met bimekizumab in de behandeling van psoriasis. De resultaten tonen een aanhoudende huidklaring op bij patiënten met matige tot ernstige psoriasis tot 2 jaar met een aanhoudende dosering van het middel. Patiënten die overschakelden van adalimumab naar bimekizumab merkten ook een toegenomen huidklaring.

Het middel werd goed verdragen zonder nieuwe veiligheidssignalen.

Eind augustus verkreeg UCB groen licht voor bimekizumab in Europa. Er volgt nog een druk najaar: verwacht wordt dat de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA zich tegen 15 oktober uitspreekt over bimekizumab als psoriasismiddel.

www.tijd.be/markten-live/live-blog/Be...
voda
0
Oogmiddel THR-149 Oxurion scoort in fase 2-studie
Oxurion
OXUR
19,43%
meldt positieve resultaten van deel A van zijn fase 2-onderzoek Kalahari met het kandidaat-geneesmiddel THR-149 om diabetisch maculair oedeem te behandelen. De doelgroep is de 40 à 50 procent van de patiënten die niet goed reageren op een anti-VEGF-therapie. Voor hen zijn er maar weinig behandelingsopties.

THR-149 bleek veilig en de hoogste dosis - het geïnjecteerde middel werd in drie dosissen getest - bleek het meest efficiënt. Gemiddeld was er na drie maanden een letterverbetering van 6.1. Op basis van die resultaten gaat Oxurion voor deel B van het onderzoek alleen verder werken met de hoge dosis (0,13 mg).

CEO Tom Graney wijst er in een persbericht op dat deze positieve data 'een significant risicoverminderend event' zijn voor het bedrijf.

Oxurion moest de voorbije jaren diverse tegenslagen incasseren en voerde in de lente een herstructurering door. Graney besloot toen ook te stoppen met kankeronderzoek en op de oogmiddelen te focussen.

www.tijd.be/markten-live/live-blog/be...
3.327 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:35
Koers 27,180
Verschil -0,200 (-0,73%)
Hoog 27,280
Laag 26,860
Volume 62.640
Volume gemiddeld 80.149
Volume gisteren 135.801

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront