ASML « Terug naar discussie overzicht

ASML 2021

6.547 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 ... 324 325 326 327 328 » | Laatste
Macron
0
Veel sneller de 750 voorbij dan ik had verwacht. Mooi, maar voor nu even genoeg. Ben er aan de slotkoers uitgestapt. Wou eerst nog short gaan, maar dat heb ik gelaten. Wel putoptie gekocht in asmi. verloopt vrijdag al, dus zal er niet lang op hoeven te kijken. Maximaal verlies blijft beperkt tot 320€. Crazy times often end in tears zeggen ze in VS.
Positivist
0
asml beweegt eerder zijwaarts dan naar beneden valt me op. Ik had tijdje terug ook een deel verkocht en hoopte op 640 terug te kopen. Die kwam niet. Dus uiteindelijk snel met wat gemiste koersstijging teruggekocht en de Put 2024 650 geschreven. Ook die had ik al eerder willen schrijven en (dom) niet gedaan.

Geen spijt van dat toch maar ietsje later alsnog te doen.
voda
0
Advies van UBS over ASML
Beurshuis UBS
Aandeel ASML
Datum 15 september 2021
Advies Neutraal
Koersdoel 740,00 EUR

Detail advies
LONDON (Trivano.com) - Op 15 september 2021 hebben de analisten van UBS hun beleggingsadvies voor ASML (ASML; ISIN: NL0010273215) herhaald. Het advies van UBS voor ASML blijft "neutraal".

Het koersdoel wordt door de analisten verhoogd van 610,00 EUR naar 740,00 EUR.

Op 21 juli 2021 publiceerde ASML kwartaalcijfers.
Thorgall
2
quote:

rene66 schreef op 14 september 2021 17:31:

Nico A. Inberg

#ASML gijzelt de AEX. Op een koers van €750 is ASML 312 miljard euro waard en staat het op plaats 20 van de grootste bedrijven ter wereld.

twitter.com/NicoInberg/status/1437797...
Nog mooier is dat ASML vandaag of morgen het meest waardevolle Europese bedrijf gaat zijn. Alleen het Franse LVMH staat nog nét voor AMSL, maar dat scheelt niets meer. Vorige week was et verschil nog 10%. Dan staan ze op plaats 19. Een maand geleden had ASML nog plaats 26. Zo hard kan het gaan. Alleen maar meer internationale aandacht voor ASML.
Jestbread
0
En dan te bedenken dat ik huiverig was om vorig jaar op 300 in te stappen. Kapitale blunder geweest.
TradeMaarRaak
0
De koersen lijken stil te staan op IEX en o.a. DeGiro.
Het lijkt me een storing in de realtime koersen doorgifte ?

Het is niet alleen bij ASML.

Op DeGiro staan de orderboeken stil en de koers ook, maar de grafiek loopt wel door.
Lastig om dan de koersen te volgen...

Update: de grafieken lopen ook niet automatisch door zoals normaal, maar als je die refreshed zie je wel de koers-bewegingen.
voda
0
Beursblik: UBS verhoogt koersdoel ASML
In aanloop naar beleggersdag.

(ABM FN-Dow Jones) UBS heeft woensdag het koersdoel voor ASML verhoogd van 610,00 naar 740,00 euro met een onveranderd Neutraal advies. Dit bleek uit een rapport van de Zwitserse bank.

Op 29 september houdt ASML een beleggersdag. En in aanloop naar deze dag besloot UBS om de taxaties alvast aan te passen op wat zij verwachten dat de Veldhovense toeleverancier van de halfgeleiderindustrie zal presenteren. UBS denkt dat ASML in 2030 op een productomzet van meer dan 20 miljard euro zal zitten en voorziet een EBIT-marge van meer dan 45 procent.

De analisten van UBS verwachten dat ASML tussen 2021 en 2030 zo jaarlijks een samengestelde groei van de EBIT met 10 procent zal weten te realiseren.

"Hoewel we veel vertrouwen blijven houden in de middellange termijn bij ASML, menen we dat gezien de recente koersontwikkeling, het risico en rendement in balans zijn", verklaarden de analisten hun Neutraal advies voor het aandeel.

Het aandeel ASML steeg woensdag 1,2 procent naar 762,70 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
GroG b.
0
quote:

Jestbread schreef op 15 september 2021 11:09:

En dan te bedenken dat ik huiverig was om vorig jaar op 300 in te stappen. Kapitale blunder geweest.
Je kan nooit genoeg hebben van stijgende aandelen :)

Ik vond papieren uit 2004. Toen had ik 50 aandelen..... En die heb ik allang niet meer.. Huil..
Matsversch
1
quote:

GroG b. schreef op 15 september 2021 11:35:

[...]

Je kan nooit genoeg hebben van stijgende aandelen :)

Ik vond papieren uit 2004. Toen had ik 50 aandelen..... En die heb ik allang niet meer.. Huil..
Ik heb ze toen aan 300 gekocht en aan 370 verkocht...
Ook blunder xD
Pi-Air
0
quote:

voda schreef op 9 september 2021 10:05:

[...]
Er wordt nog steeds netjes per week ingekocht. Zie het excel (eerst downloaden) overzicht onderaan de link:

www.asml.com/en/investors/why-invest-...

Ik heb even de excel link informatie in een bijlage gestopt.

Dank je wel Voda.
Waardevol!

Maar nu is ie toch echt met vakantie de laatste aankoop die ik zie is van 10 september.
voda
2
Von der Leyen droomt in 'troonrede' van Europese hoofdrol in chipproductie
Ria Cats Mathijs Schiffers 12:24

De Europese commissie wil dat Europa de chipproductie weer zelf ter hand neemt. Dat streven past bij de eerder geformuleerde wens van Commissievoorzitter Von der Leyen om 'strategisch autonoom en technologisch soeverein' te zijn.

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie sprak woensdag in Straatsburg de jaarlijkse 'Staat van de Unie' uit, de zogenaamde troonrede van Brussel. Foto: Valeria Mongelli/Bloomberg

Ook op andere terreinen, zoals de productie van medicijnen en coronavaccins, moet Europa meer zelf doen, vindt Brussel.
De Europese Unie moet weer wereldleider worden op het gebied van de productie van chips. Daarom komt het dagelijks bestuur van de Europese Unie met wetgeving die een 'geavanceerd ecosysteem voor halfgeleiders' op Europese bodem tot stand moet brengen. Er is een wereldwijd tekort aan chips en bovendien is de EU te afhankelijk geworden van Aziatische fabrikanten.

Daarvoor waarschuwde Commissievoorzitter Ursula von der Leyen woensdag tijdens haar tweede ‘Staat van de Unie’-toespraak in het Europees Parlement in Straatsburg. In deze 'troonrede van Brussel' blikt de Commissie terug op het voorafgaande jaar en ontvouwt ze haar ambities voor de toekomst. 'Door het tekort aan chips werken nu al hele productielijnen op halve kracht, en dat ondanks de stijgende vraag,' verzuchtte ze.

Wereldklasse
Hoe Brussel denkt dit vraagstuk via EU-wetgeving te kunnen pareren, liet Von der Leyen in het midden. Dat wordt mogelijk pas duidelijk als het wetsvoorstel later dit of volgend jaar wordt gepresenteerd. Maar het is volgens Von der Leyen in elk geval de bedoeling om de Europese onderzoeks-, ontwerp- en testcapaciteiten, die volgens haar 'van wereldklasse' zijn, samen te brengen. 'We moeten de investeringen van de EU en de lidstaten in de hele waardeketen coördineren.'

Von der Leyen sprak van een 'enorme opgave', maar hield het Europarlement voor dat dit mogelijk is. Als voorbeeld noemde ze Galileo, het Europese satellietsysteem waarvan inmiddels ruim twee miljard mobiele telefoons wereldwijd gebruikmaken voor de navigatie. Critici wezen volgens Von der Leyen twintig jaar geleden naar hun voorhoofd als Brussel dagdroomde dat Galileo ooit een succes zou worden. 'En kijk wat er is gebeurd. Laten we het nog eens wagen.' Nederland heeft met de Veldhovense chipmachinemaker ASML al een wereldwijd toonaangevend bedrijf in huis.

Technologisch soeverein
Het streven van de Commissie om zich wat betreft chipproductie niet langer te laten wegspelen op de wereldmarkt maar het heft in eigen hand te nemen, past bij de al langer bestaande wens van Von der Leyen om 'strategisch autonoom en technologisch soeverein' te zijn. Al kort voor haar aantreden in 2019 zei ze hiervoor te willen ijveren.

De EU loopt stevig achter op de VS en China als het gaat om de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en Von der Leyen zit hierover in. Zeker 20% van de leningen en subsidies uit het coronaherstelfonds van ruim €800 mrd, dat Brussel deze zomer heeft opgetuigd om de EU-landen door de coronacrisis te helpen, moeten lidstaten besteden aan digitalisering. Volgens Von der Leyen wordt dit streefpercentage overtroffen.

Medicijnen
Ook op andere terreinen, zoals de productie van medicijnen en coronavaccins, moet Europa meer zelf doen en haar afhankelijkheid van Azië en de Verenigde Staten verkleinen, vindt Brussel. Volgens Nederland is dit doel op zich prima, maar Den Haag heeft zich enkele zorgen. Mondiale toeleveringsketens mogen niet worden onderbroken door Europese wetgeving, valt daar te beluisteren. Productiekosten kunnen erg duur uitvallen, als de EU alles - ook grondstoffen - lokaal wil betrekken.

Von der Leyen wil dat de landen daarnaast veel meer samenwerken op het defensiegebied. 'We hebben een Europese defensie-unie nodig'. De chaotische terugtrekking van de VS uit Afghanistan heeft volgens de Duitse oud-defensieminister laten zien dat de EU haar eigen boontjes moet kunnen doppen. Daarom staan ze achter het recent opgelaaide debat om gezamenlijke Europese gevechtseenheden of interventiemachten te lanceren. 'Dat is deel van de oplossing.'

Politieke wil
Maar volgens Von der Leyen kan het daar niet bij blijven, want: 'al heb je de meest geavanceerde strijdkrachten ter wereld — wat heeft dat voor zin als je nooit bereid bent ze in te zetten?' Het ontbreekt aan politieke wil, aldus de Commissievoorzitter. De informatie-uitwisseling tussen de inlichtingendiensten van de lidstaten schiet eveneens tekort.

'De EU moet daarom overwegen een eigen gezamenlijk centrum voor omgevingsbewustzijn op te zetten waar alle informatie bijeenkomt,' stelde Von der Leyen. De kennis van alle diensten en uit alle bronnen moet daar worden bijgebracht: 'van ruimtevaart tot politieopleidingen, van open source tot ontwikkelingsagentschappen'. De Commissie opperde ook de krachten te bundelen om cyberaanvallen te bestrijden. Op het gebied van cyberveiligheid moet de EU eveneens wereldkampioen worden.

Tijdens het Franse voorzitterschap in de eerste helft van 2022 wil Von der Leyen alvast een EU-defensietop organiseren met president Emmanuel Macron. De Fransman pleitte al meermalen voor oprichting van een Europees leger, wat in onder meer Nederland gevoelig ligt.

Lees het volledige artikel: fd.nl/economie/1412647/von-der-leyen-...
Digital
0
Ja meer EU samenwerking zou veel beter zijn, maar de verdeeldheid lijkt alleen maar groter te worden.
Brexit is maar een voorbeeld,. Het steeds maar toenemende aantal splinterpartijen is er nog een.
Ik zie de toekomst van de Eu niet snel in de goede richting veranderen, eerder omgekeerd.

Ongeacht gaat ASML een grote toekomst tegemoet, dat was jaren geleden al te voorzien en daar kan geen twijfel over bestaan, we zitten midden in een omslag naar totale automatisering en dat gaat nooit meer keren.
Macron
2
quote:

Digital schreef op 15 september 2021 13:55:

Ja meer EU samenwerking zou veel beter zijn, maar de verdeeldheid lijkt alleen maar groter te worden.
Brexit is maar een voorbeeld,. Het steeds maar toenemende aantal splinterpartijen is er nog een.
Ik zie de toekomst van de Eu niet snel in de goede richting veranderen, eerder omgekeerd.

Ongeacht gaat ASML een grote toekomst tegemoet, dat was jaren geleden al te voorzien en daar kan geen twijfel over bestaan, we zitten midden in een omslag naar totale automatisering en dat gaat nooit meer keren.
Kwaliteit komt altijd boven drijven!
Mooore
0
quote:

Pi-Air schreef op 15 september 2021 12:25:

[...]

Dank je wel Voda.
Waardevol!

Maar nu is ie toch echt met vakantie de laatste aankoop die ik zie is van 10 september.
Volgens mij wordt het wekelijks geüpdatet?
Gaat hard met 195M per week: 9 miljard gaat 46 weken duren op dit tempo...
*voetnoot
0
quote:

Windmee schreef op 14 september 2021 20:10:

[...]
Nou Voetnoot, dat had ik ook gedaan bij ASMI, op twee vrijdag terug, 2/3 verkocht, na een flinke stijging dacht ik ook op een dipje weer in te stappen, dat was op 333, nu staan we op 374, maar dat dipje kwam niet, dat was een misstap.
met dit aandeel kan je geen geld verliezen maar wel missen.
Bij ASML was vorig week wel een klein dipje dus ben ik hier maar ingestapt, net zo goed.
Maar bij ASMI wacht ik ook nog steeds een dipje.
Klopt, gisteren einde dag weer in Arcelormittal gestapt, vandaag weer in ASML en ASMI. Prima zo!
voda
4
ASML, de motor van de AEX-index

Door Laurens Sombroek op 14 september 2021 15:10 | Views: 2.791

ASML, de motor van de AEX-index
Op moment van schrijven staat de AEX Index op 790 punten. Nog maar 10 punten verwijderd van de 800-puntengrens. Het feit dat de AEX op een recordstand staat, betekent echter niet dat álle aandelen op een hoogtepunt staan.

Hoewel veel aandelen dit jaar groene cijfers noteren, zijn slechts een handjevol aandelen bepalend geweest voor de hoge stand van de AEX-index. Het aandeel ASML speelt de belangrijkste rol.

ASML
Door wereldwijde chiptekorten is de vraag naar de chipmachines van ASML flink toegenomen. De aandelenkoers van het bedrijf uit Veldhoven staat dit jaar ruim 80% hoger. Daarmee gaf het bedrijf ook een enorme impuls aan de stand van de AEX-index. Van alle 25 bedrijven in de AEX Index heeft ASML namelijk een weging van ruim 20%! Eén vijfde van de koers van de AEX-index wordt dus bepaald door de koers van ASML.

Weging van aandelen in de AEX
De AEX Index bestaat uit de 25 meest verhandelde aandelen op Euronext Amsterdam. Het is – net zoals de meeste andere grote beursindices – een marktwaarde-gewogen index. Dit betekent dat de weging van de aandelen in de index wordt bepaald aan de hand van de beurswaarde van het bedrijf. Hoe hoger de beurswaarde, des te hoger de weging.

Eén keer per jaar wordt de hele samenstelling herzien en vier keer per jaar kan deze worden bijgesteld. Bij het jaarlijkse samenstellingsmoment wordt de weging van een individueel aandeel vastgesteld op maximaal 15%. Wanneer een bepaald aandeel sterker stijgt dan de andere aandelen, kan deze weging toenemen. Dit is bij ASML, dat nu een weging van ruim 20% heeft, dus ook gebeurd.

Andere belangrijke spelers
Naast ASML hebben nog een aantal andere aandelen een hoge weging binnen de index. De nummer twee is Unilever met een weging van circa 13%. Daarna volgen Royal Dutch Shell (9%), Adyen (8%) en RELX (6%). Uit deze getallen blijkt dat de aandelen ASML, Unilever, Shell en Adyen samen een weging van 50% hebben!

Deze vier bedrijven zijn dus even groot als de andere 21 bedrijven in de AEX. Houd hier ook rekening mee wanneer je bijvoorbeeld het dagelijkse rendement van de AEX vergelijkt met andere beursindices. Slechts vier aandelen bepalen de helft van de koers van de AEX. Als ASML bijvoorbeeld een slechte dag heeft, drukt dit flink op het rendement van de AEX.

Verdeling andere indices
In andere landen zoals Frankrijk en Duitsland worden de beursindices op dezelfde manier samengesteld als de AEX Index. Ook daar hebben enkele aandelen een hoge weging. Wel is het effect minder groot dan in de AEX-index op dit moment. In de Duitse Dax-index (30 aandelen) hebben de aandelen Linde (11%), SAP (10%) en Siemens (9%) een hoge weging.

In de Franse CAC 40 hebben de aandelen Louis Vuitton (12%), L'oréal (6%) en Sanofi (6%) een hoge weging. In de Europese EURO STOXX 50 Index zien we ASML weer terugkomen. In deze index staat ASML bovenaan met een weging van bijna 10%.

Laurens Sombroek is sinds 2011 werkzaam bij Care IS Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer en houdt hij zich bezig met de (internet)marketing.

www.belegger.nl/Column/728696/ASML-de...
Frisekea
0
Ken Fisher heeft een interessant artikel over p/e ratio’s en ‘blockbusting’ Q2 cijfers gepubliceerd via insta. Kern: p/e is geen leading indicator.

Hij benoemt verder dat als mensen ‘scary’ zijn voor ath’s we nog niet in de ultieme euforie modus zitten die meestal een bear market voorspelt. Dat kan zo zijn.

Alhoewel; ik ook wel wat neig naar de sociale psychologie. Als steeds meer mensen hoogtevrees krijgen, krijg je echt een schrikreactie van 5/6 procent op een dag bij echt slecht nieuws of centrale banken acties.

Natuurlijk... wordt dat allemaal op de lange run (normaliter) wel weggepoetst maar het geeft te denken. Ik blijf overigens long zitten maar krijg ook af en toe last van de klassieke behavourial finance traps.

Veel wijsheid allen! En nog meer: stick to your plan, horizon and risk perception :)
Windmee
0
quote:

*voetnoot schreef op 15 september 2021 17:07:

[...]
Klopt, gisteren einde dag weer in Arcelormittal gestapt, vandaag weer in ASML en ASMI. Prima zo!
zooo, dat heb je goed gedaan met AM
6.547 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 ... 324 325 326 327 328 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 11:29
Koers 835,300
Verschil -5,000 (-0,60%)
Hoog 836,300
Laag 829,000
Volume 115.805
Volume gemiddeld 590.913
Volume gisteren 762.238

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront