Lotus Bakeries « Terug naar discussie overzicht

Lotus Bakeries 2022

241 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 » | Laatste
Rhuno
0
simidoc
0

Na recordjaar wachten Lotus stevige hordes
Lotus-CEO Jan Boone: 'We hebben hogere tarieven nodig om onze winstmarges op peil te houden en te investeren.'
Jens Cardinaels
Vandaag om 15:36

De koekjesbakker Lotus Bakeries brak vorig jaar weer records en verhoogt zijn dividend. Maar 2022 wordt uitdagend door de fors gestegen grondstofkosten. 'Als een klant onze hogere tarieven niet aanvaardt, maken we geen productiecapaciteit voor hem vrij.'

Lotus Bakeries LOTB-4,24%
werd maandag op de beurs niet beloond voor zijn recordcijfers uit 2021. Beleggers stuurden het aandeel in de loop van de middag ruim 3,5 procent lager. Ze maken zich zorgen over de gevolgen van de fors gestegen grondstofprijzen.

KBC Securities-analist Guy Sips wijst op de kosteninflatie die op het hoogste peil in jaren ligt. 'De winstmarge daalde in de tweede jaarhelft naar 15,4 procent, van 16,5 procent in de tweede helft van 2020. Dat is onder onze verwachting.'
De essentie

Lotus heeft er een sterk jaar op zitten. Zowel de omzet als de winst steeg met 10 procent of meer. Het bedrijf verhoogt zijn dividend.
Maar 2022 wordt heel wat moeilijker en dat vooral door de fors gestegen grondstofkosten.
Die wil Lotus integraal doorrekenen aan de supermarkten, maar het bedrijf zal moeten aantonen dat dat effectief lukt. De supermarkten staan op de rem.

Bij Degroof Petercam klinkt hetzelfde geluid: de sterke omzetgroei wordt overschaduwd door kosteninflatie, maar het management moet dat risico kunnen temperen door zijn prijsstrategie voort te zetten.

Het bedrijf staat op zijn strepen tijdens de onderhandelingen met de supermarkten, zegt topman Jan Boone. Eind vorig jaar presenteerde hij hen de nieuwe tarieven. 'Met een aantal klanten zijn we al tot een akkoord gekomen. Met andere onderhandelen we nog. Met de ene verlopen de gesprekken al wat moeilijker dan met de andere. Maar er zijn nog geen producten van ons uit de rekken genomen. Met al onze klanten zijn we constructief aan het spreken.'

De uitkomst van de onderhandelingen staat vast: de supermarkten moeten aanvaarden dat Lotus zijn gestegen kosten integraal doorrekent. 'Onze vraag is correct. We hebben hogere tarieven nodig om onze winstmarges op peil te houden en te investeren', zegt Boone. 'Als een klant de hogere tarieven niet wil aanvaarden, maken we geen productiecapaciteit voor hem vrij.' Lotus wil de extra kosten van de inflatie ook opvangen door zijn fabrieken efficiënter te laten werken.

In die fabrieken botst Lotus nog op uitdagingen. Heel wat werknemers zijn afwezig omdat ze door corona in quarantaine zitten. 'Het afwezigheidscijfers ligt in sommige fabrieken tot 10 procent hoger dan normaal', zegt Boone. 'Tot nu toe was de situatie behapbaar. Ik hoop dat dat zo blijft.'
Grand cru

2022 is voor Lotus heel wat uitdagender dan het grand-crujaar 2021. Dat sluit Lotus Bakeries af met een dividendverhoging van 13 procent naar bruto 40 euro per aandeel.
simidoc
0
Beleggers gaan nu de uitdagingen van 2022 in de beurskoers verrekenen.

Coronaprobleem en kosteninflatie.
Ik ga er vanuit een koers tussen 4500 en 5000€.
simidoc
0
En nog een uitdaging.
Belgische bedrijven in de VS kreunen onder stijgende lonen !.
Laat nu net LOTUS die in 2019 een fabriek geopend heeft in VS daar ook bij horen.
Tonydwi
0
Lotus Bakeries hield al goed stand in het coronajaar 2020 en beleefde in 2021, dat bol stond van de versoepelingen in de horeca, een topjaar. De omzet steeg met ruim 10% en de winstgevendheid volgde hetzelfde spoor. De impact van de gestegen grondstofprijzen kon worden beperkt dankzij langetermijncontracten, maar nam niettemin een flinke hap uit de marges in de tweede jaarhelft. Er werden prijsverhogingen doorgevoerd in al haar producten, terwijl er voor aandeelhouders een hoger dividend in zit. KBC Securities-analist Guy Sips handhaaft een “Houden”-advies en het koersdoel van 5.450 euro.

Omzetgroei in alle kerndivisies

De omzet van Lotus Bakeries steeg in het voorbije boekjaar met 13,1% tot 750,3 miljoen euro, terwijl 735,8 miljoen euro was verwacht. De drie strategische pijlers, Lotus Biscoff (51% van de merkomzet met 15% groei), Lotus Natural Foods (22% van de merkomzet met 20% groei) en Lotus Local Heroes (27% van de merkomzet met 3% groei), leverden allen een positieve bijdrage aan deze prestatie.

Margedruk in tweede jaarhelft

De recurrente bedrijfskasstroom klokte af op 151 miljoen euro, in lijn met de verwachting van 151,4 miljoen euro. Dat betekent een marge van 20,1% tegen 20,6% verwacht. Lager in de resultatenrekening presteerde de groep met een bedrijfswinst van 123,8 miljoen euro, onder de lat van 129,3 miljoen euro. De bedrijfswinstmarge strandde op 16,5%, tegen 16,8% in 2020 en 2019. In de eerste helft van 2021 bedroeg de marge nog 21,1%, maar daalde naar 15,4% in de tweede jaarhelft. Netto verdiende Lotus Bakeries 90,7 miljoen euro, tegen 95,7 miljoen euro verwacht.

Kosteninflatie en prijsverhogingen

Lotus worstelde met een ongeziene, algemene stijging van de kosten in de tweede jaarhelft. Dit omvat aanzienlijke stijgingen voor grondstoffen, verpakking, energie, transport en arbeid. Deze trend lijkt zich in 2022 voort te zetten. Door het op langere termijn vastleggen van aankoopprijzen van grondstoffen en verpakkingen bij leveranciers, kon de impact van de kosten gedurende de tweede jaarhelft beperkt worden.

De voorbije maanden kondigde Lotus Bakeries reeds algemene prijsverhogingen aan voor al haar producten om de stijgende kosten in 2022 zo goed mogelijk te compenseren. Op die manier wil Lotus Bakeries haar rentabiliteit garanderen. CEO Jan Boone legt het als volgt uit: “Als producent worden wij geconfronteerd met nooit geziene kostenstijgingen en tegelijkertijd willen wij de consument zijn favoriete koekje of gezonde tussendoortje blijven aanbieden aan een betaalbare prijs. Daarom streven wij naar een correcte prijsverhoging voor onze producten. Het consequent doorvoeren van deze noodzakelijke prijsverhogingen kan op korte termijn leiden tot disrupties bij bepaalde klanten maar op de lange termijn is dit de enige manier om ons bedrijf verder gezond en succesvol te doen groeien.”

Schuld en dividend

De netto financiële schulden zijn op het einde van 2021 gezakt tot 82 miljoen euro, een daling van 48 miljoen euro ten opzichte van eind juni 2021. De verhouding van de netto financiële schulden/REBITDA is gezakt tot 0,6 ten opzichte van 0,9 op eind juni 2021. Inclusief de additionele schuld van 13 miljoen euro die uitgedrukt moet worden door toepassing van de IFRS 16 ‘Leasing’ standaard, komt de gerapporteerde schuld uit op 95 miljoen euro. Dat cijfer is meer dan behapbaar en laat nog meer dan voldoende ruimte voor expansie. Voor aandeelhouders stijgt het dividend van 35,5 euro per aandeel naar 40 euro per aandeel, terwijl het management in 2022 een recordinvesteringsbudget van 100 miljoen euro alloceerde voor expansies.

KBC Securities over Lotus Bakeries

De omzetgroei met 13% in de eerste jaarhelft zette zich onverminderd door in de tweede, maar de recurrente bedrijfswinstmarge lag in de tweede jaarhelft onder de prognoses, analyseert analist Guy Sips. Lotus mikt op een prijsstijging van haar producten om haar margedoelstellingen te halen en om te blijven investeren in de groei van haar merken, maar deze prijsverhogingen kunnen op korte termijn leiden tot een verstoring bij bepaalde klanten.
Tonydwi
0
Berenberg verlaagde wel het koersdoel voor Lotus Bakeries van 6.600 naar 6.400 euro, maar liet het aandeel op de kooplijst.Ongeveer 2 weken geleden verhoogde Berenberg koersdoel dan 6600€. Maken zijn dan hun huiswerk niet of is dat om de kleine beleggers te laten instappen dan zij dan zelf hoger kunnen verkopen. Dus gelooft nooit analisten.
Rhuno
0
Beursblik: Berenberg verlaagt koersdoel voor Lotus
(ABM FN) Berenberg heeft het koersdoel voor Lotus Bakeries verlaagd van 6.600 naar 6.400 euro, met een ongewijzigde koopaanbeveling. Dit bleek dinsdag uit een rapport van analist James Targett,

De jaarresultaten van de koekjesmaker toonden opnieuw een sterke vraag in zowel de kern- als de nieuwe markten, aldus de analist.

Volgens Targett zou Lotus in staat moeten zijn om tot ten minste 2024 een dubbelcijferige autonome groei te realiseren. "De omvang en de lange duur van deze groei ondersteunen de waardering," meent de analist.

Inflatie zal de belangrijkste tegenwind zijn in 2022, maar het management van Lotus heeft al plannen om dit op te vangen met prijsverhogingen, merkte Targett op.

Berenberg heeft de taxaties voor de winst per aandeel Lotus in 2022 en 2023 met 2 procent verlaagd, maar verwacht nog steeds dat de jaarlijkse winstgroei tot en met 2024 meer dan 10 procent zal zijn.
bobdes
0
quote:

simidoc schreef op 8 februari 2022 07:19:

Beleggers gaan nu de uitdagingen van 2022 in de beurskoers verrekenen.

Coronaprobleem en kosteninflatie.
Ik ga er vanuit een koers tussen 4500 en 5000€.
Dat zal dan " wachten op godot " worden !
Gino Scheppers
0
Als een bedrijf zijn prijzen kan verhogen, en dat kan Lotus sowieso doordrukken. Dan is dit misschien een godsgeschenk voor op lange termijn. Immers,éénmaal prijzen zijn verhoogd, dan worden deze zelden of nooit nog verlaagd! Maw, als later de vrachtkosten, energiekosten en grondstofkosten dalen, dan word je winstmarge meteen groter dan voordien. Kassa,, kassa. Of is dit een naïeve redenering.
Gino Scheppers
0
(ABM FN) Degroof Petercam heeft een nieuw koersdoel van 5.450 euro voor Lotus Bakeries afgegeven, terwijl het Houden advies werd herhaald. Dit bleek woensdag uit een rapport van analist Kris Kippers.

Na de resultaten van de koekjesfabrikant op maandag, had Kippers het koersdoel onder herziening geplaatst.

2021 was een uitstekend jaar voor Lotus Bakeries, maar het zal volgens Degroof lastig worden dit in 2022 te herhalen.

Om te kunnen blijven groeien, zal de koekjesfabrikant moeten investeren, terwijl de kosten voor grondstoffen stijgen. Dit zal volgens Kippers de marges op korte termijn onder druk zetten.

"Hoewel wij geloven dat Lotus Bakeries goed gepositioneerd is om de prijsstijging te doorstaan, kunnen de vertragingen en de inflatiespiraal toch hun stempel drukken op de resultaten, althans op korte termijn", meent Kippers.

Op lange termijn is de groei echter gewaarborgd, meent de analist, door de verdere internationale expansie van Biscoff en Natural Foods.

Aangezien de waardering momenteel exact goed is, ziet Kippers geen reden om zijn Houden advies te wijzigen.

Gino Scheppers
1
En intussen gaat het er heftig aan toe, de aandeelhouders zoeken de juiste koers.
Goed althans om voor de aandeel circulatie, misschien behalen we hiermee ons zitje in de BEL20. En kunnen de BEL20 index fonds ook aan het kopen slaan.
Kris Kippers van Petercam begrijpt toch duidelijk ook dat op lange termijn de groei gewaarborgd is. Zeker weten, Jan zegt toch duidelijk dat hij productiecapaciteit te kort heeft. Bijkomende productielijnen en een nieuwe deegbereiding. Verdubbeling van capaciteit in USA! Natuurlijk is dit niet in één twee drie gerealiseerd.
bobdes
0
1/ de volumes blijven (zeer) hoog ; = goed nieuws
.
2/ wat ook gerust stelt : de zeer lage financiele schulden ( 82 mio eu of 0,6% van de rebitda ) ; bij de
verwachte renteverhogingen dit en volgend jaar zal LB daar bijna geen negatief effect van voelen !
Gino Scheppers
0
quote:

bobdes schreef op 9 februari 2022 13:53:

1/ de volumes blijven (zeer) hoog ; = goed nieuws
.
2/ wat ook gerust stelt : de zeer lage financiele schulden ( 82 mio eu of 0,6% van de rebitda ) ; bij de
verwachte renteverhogingen dit en volgend jaar zal LB daar bijna geen negatief effect van voelen !

Prachtige cijfers, jammer dat beleggers kortzichtig zijn. Intussen gaat het bloeden door.
Of institutionele zetten de gewone belegger op een verkeerd been, om later goedkoper te kunnen inkopen.
Gino Scheppers
0
Intussen werd het 200 daags EMA getest =5250. Ben benieuwd of we hier steun zullen vinden.
Puur vanuit TA oogpunt, zou dat best eens kunnen.
Blijven we boven het 200 EMA dan is de stijgende trend nog steeds niet in gevaar.
Gino Scheppers
0
Het bloeden stopt niet. Enige troost onze institutionele broeders hebben gekocht aan 5000 euro (een gechenkje van Jan Boone). Diezelfde institutionelen zullen waarschijnlijk de prijs niet onder dit niveau laten zakken.
Maar ze zijn er wel op uit om fear bij de gewone belegger aan te wakkeren. Zodat die begint te verkopen, dan kunnen ze zelf terug goedkoop inkopen.Mijn aandelen krijgen ze echter niet.
241 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 24 apr 2024 17:36
Koers 9.300,000
Verschil -20,000 (-0,21%)
Hoog 9.430,000
Laag 9.270,000
Volume 338
Volume gemiddeld 616
Volume gisteren 506

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront