Wereldhave « Terug naar discussie overzicht

Wereldhave in 2022: de Transformatie

1.093 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ... 51 52 53 54 55 » | Laatste
cash is king
0
quote:

Branco P schreef op 26 maart 2022 08:55:

[...]

Inderdaad. Beleggers die al wat langer in WHA zitten zullen namelijk nooit meer hun oude koers terug gaan zien. Bij ECP is dit nog prima mogelijk omdat daar geen extreme kapitaalvernietiging heeft plaatsgevonden. WHA heeft een mooie spurt gemaakt dit jaar en Cohen kiest natuurlijk precies een mooie vergelijkingsperiode uit, maar daar heeft de belegger die al langer in WHA zit helemaal niks aan. Als de koers van WHA nog wat verder stijgt als gevolg van verdere short-covering dan zou mijn advies zijn om de aandelen in te wisselen voor ECP of KLEP met meer groeipotentie en nu nog aantrekkelijk geprijsd.

WHA heeft nog steeds een management met een kapitaalvernietigende track-record en de portefeuille is nog steeds niet helemaal gezuiverd van oververhuurde winkelruimtes (met dank aan Corio en Unibail destijds).

Ik wacht zelf eerst nog de twee Franse verkopen af en maak dan de balans op.

Mooie dag gisteren. Cijfers ECP plus toelichting waren een opsteker voor de sector. Goed weekend!
Ik ben begonnen met WHA op een koers van 23 euro - dat is alweer een paar jaar geleden - maar de grote afstort heb ik idd niet meegemaakt. Door het systematisch schrijven van call-opties diep in the money, heb ik tot de Covid-crisis al die tijd kunnen profiteren van het riante dividend, toen nog 64 eurocent per kwartaal, als ik mij niet vergis. Daarna heb ik - maar dan zou ik mijn transacties precies moeten nagaan - bijna 2 jaar niet (of heel beperkt) gehandeld en in 2021 heb ik de handel weer opgepikt.
Met een GAK op bijna de huidige koers boek ik uiteraard wat inflatie/vermogensverlies in reële termen, maar dat geldt voor de hele beurs.

Ik hoef die verkoop van die Franse winkelcentra dus niet af te wachten, hoewel ik zeker met jou eens ben, dat een goede afhandeling van groot belang is voor de beeldvorming omtrent WHA. Ik ga mijn aandelen ook niet omruilen, maar hervat mijn strategie van het schrijven van call-opties in the money, zeker als de koers nog wat verder mocht oplopen.

Die cijfers van ECP men vooral de commentaren daarop zijn idd prima voor de sector en wellicht stijgt WHA morgen nog wel verder richting de 18, maar eerlijk gezegd begin ik dan wel een beetje hoogtevrees te krijgen.
The Third Way...
1
Indien de recente stijgingen niet spoedig teniet worden gedaan, dan mag je mijns inziens op verdere stabiliteit met een plusje hopen. De inflatie die ECP wel benoemde, en ik na de FY 2021 cijfers als belangrijk wisselgeld voor het management bestempelde, zal met bv. 5.5% in Belgie tot forse huurindexaties leiden en navenante stijgingen van de taxaties. Voeg daaraan toe dat er nog veel mogelijkheden zijn om buiten de balans om winsten te behalen op residentieel.

Dat alles derhalve rooskleurig voor de middellange termijn zoals eerder aangegeven. De grootste vrees zit hem echter in de conjunctuur: indien we als gevolg van de nieuwe koude oorlog een recessie worden ingezogen dan zal de middenstand dat voelen en zal er huurdruk komen.

Spannende tijden...
Branco P
0
Op winsten met ontwikkeling van residentieel moet je je niet blind staren. De potentie binnen de WHA portefeuille is gering en de locaties zijn complex en daarmee zijn de ontwikkelingen moeilijk en prijzig. Tevens staan we aan de vooravond van verder stijgende hypotheekrentes en dalende huizenprijzen en dat komt dergelijke ontwikkelingen ook niet ten goede. Ik weet dat het jouw stokpaardje is TTW, maar er zit maar weinig muziek in (hoe raar dat bij de huidige absurde woningmarkt mag klinken).
NLvalue
1
Anyway.. Laten we dit keer maar eens gaan luisteren naar iemand die daadwerkelijk in de winkelvastgoed business werkt:

www.companywebcast.com/nl/nieuws/nieu...

Dat is 100% zeker interessanter dan de posts van forumleden die het jaarverslag nog niet opengeslagen hebben.
Branco P
0
quote:

NLvalue schreef op 28 maart 2022 09:28:

Anyway.. Laten we dit keer maar eens gaan luisteren naar iemand die daadwerkelijk in de winkelvastgoed business werkt:

www.companywebcast.com/nl/nieuws/nieu...

Dat is 100% zeker interessanter dan het posts van forumleden te zien die het jaarverslag nog niet opengeslagen hebben.
Op 1 pagina twee maal een foto van Matthijs Storm. Wie zou dat nou ooit hebben kunnen denken? Dat moet dan wel een professionele winkelvastgoedexpert zijn. Salaris aanpassen naar 3 miljoen euro voor het managen van 25 winkelobjectjes, dat heeft hij wel verdiend! ;-)
Branco P
0
quote:

NLvalue schreef op 28 maart 2022 09:36:

Dank je.

215miljoen. TTW zal niet 2 keer dezelfde fout maken - toch?

Wat heeft het negatieve FY2021 resultaat van ca -215 miljoen hiermee te maken?
NLvalue
0

Anyway. Op 24/12 werd duidelijk wie de pientere baasjes zijn die op het niveau van wintermans - en zijn vakgenoot kunnen acteren.

En wie niet.
Branco P
1
Interessanter:

Jumbo-familie Van Eerd neemt belang in Gorillas

(ABM FN-Dow Jones) Mississippi Ventures, het investeringsfonds van de familie Van Eerd, neemt een financieel belang in flitsbezorger Gorillas. Dit meldde supermarkteten Jumbo, eigendom van Van Eerd, maandag, zonder financiële details te verstrekken.

Eerder dit jaar kondigden Jumbo en Gorillas al een samenwerking aan.

"In de snelgroeiende markt voor het thuisbezorgen van boodschappen hebben Jumbo en Gorillas veel baat bij elkaars unieke positie", zei CFO Ton van Veen van Jumbo maandag. "Verdere uitbreiding van onze samenwerking, waaronder het aanbieden van de snelle bestelservice van Gorillas via onze eigen onlinekanalen, wordt op dit moment samen met Gorillas uitgewerkt."

Gorillas wordt ook co-sponsor van wielerploeg Team Jumbo-Visma, "zodat het bedrijf op toepasselijke wijze zijn internationale zichtbaarheid verder kan verhogen".


Bestaande supermarkten zijn de ideale "dark stores". Dit was denk ik van begin af aan de strategie van de fietsbezorgers. En logische actie van Jumbo. Ik neem aan dat een Ahold spoedig volgt met een deelname in Flink bijvoorbeeld. Nu de flitsbezorgers in de toekomst geen kosten meer hoeven maken voor opslag en inkoop worden het winstgevende ondernemingen en de bestaande grote supermarktketens met landelijke dekking verstevigen hun positie.

Geen verhuur van ruimtes in de kelders dus aan flitsbezorgers. Dat slippertje van Storm is daarmee ook weer gecorrigeerd.
Lamsrust
1
quote:

Branco P schreef op 26 maart 2022 08:42:

[...]

Helaas voor huizenbezitters is de woningmarkt geen huizenmarkt maar een financieringsmarkt. Huizenprijzen worden grotendeels bepaald door de financierbaarheid. Inflatie betekent hogere rentes en dat betekent lagere hypotheken en dus ook lagere huizenprijzen. Goed nieuws voor toekomstige starters zonder overwaarde of jubelton-ouders dus. Slecht nieuws voor diegenen die onlangs middels fors overbieden een reeds veel te duur huis hebben gekocht.
Eens. Het gaat puur om de totale (netto) maandlasten. Afgezien van de hypotheekrente aftrek - waarmee je niet moet rekenen want niemand weet hoe lang die nog bestaat, zie de recente afbouw - is een woning van E 200.000 gefinancierd tegen 4% annuitair even duur als een woning van E 250.000 gefinancierd tegen 2% annuitair. Echter, de woningprijzen zijn veel harder gestegen door de toestroom van "buy to let" beleggers en het stoppen van eigen geld in de woning (jubelton). De "buy to let" markt droogt echter in rap tempo op, zowel t.g.v. regelgeving in de grotere steden (zelfbewoningsplicht), de zeer lage earnings yield (slechts 3%, veel betere alternatieven elders) en de stijgende rente (leverage minder interessant gezien lage earnings yield). De jubelton wordt afgeschaft.
Indien er onverhoopt een recessie komt met fors stijgende rente, kan er een "double whammy" effect naar beneden optreden:
- gewone kopers voor zelfbewoning kunnen minder lenen;
- huidige eigenaren komen door werkloosheid in betalingsproblemen;
- huidige eigenaren lopen tegen herfinancieringsproblemen aan, i.e. met hogere rente kunnen ze de schuld niet dragen;
- jubelton kopers vallen weg;
- "buy to let beleggers" willen uitstappen omdat ze winst willen pakken, herfinanciering niet rond krijgen, geconfronteerd worden met dalende huren of nog erger leegstand door vraaguitval (alhoewel leegstand onwaarschijnlijk gezien woningtekort).

Alle huidige "up factoren" kunnen zomaar draainen in "down factoren". Dus om in te beleggen zeker niet interessant nu. Kun je beter winkelvastgoed kopen.
Ortega
1
Halleluja,... GAK eindelijk bereikt, (en tel dan ook de dividendjes nog mee)
Eerste aankopen in '16 en '17 voor rond de 40 euro, dus men zal de inspanning begrijpen (herkennen) om hierop uit te komen.
Ik hou ze zeker nog in bezit: winkelpubliek is terug, waarderingen zijn te laag en afbraak-beleid is veranderd in opbouw-beleid.
B.Legger
2
Op 1 jan. 2020 was mijn investering in WH € 22000 waard en vandaag € 38200. Ik sta warempel ineens weer een heel klein beetje in de plus. En dat na de verkoop van de Unibail Malls in Frankrijk voor een appel en een ei vorig jaar en die waren aangekocht voor een bedrag hoger dan de totale waarde van WH op 1 jan. 2020. Ongelofelijk. En dat met winkelstraten waarin overal leegstand, met het ineenstorten van menig warenhuis imperium en met de omslag naar on line aankopen. Ik geloof mijn ogen niet.
The Third Way...
3
quote:

Branco P schreef op 28 maart 2022 09:24:

Op winsten met ontwikkeling van residentieel moet je je niet blind staren. De potentie binnen de WHA portefeuille is gering en de locaties zijn complex en daarmee zijn de ontwikkelingen moeilijk en prijzig. Tevens staan we aan de vooravond van verder stijgende hypotheekrentes en dalende huizenprijzen en dat komt dergelijke ontwikkelingen ook niet ten goede. Ik weet dat het jouw stokpaardje is TTW, maar er zit maar weinig muziek in (hoe raar dat bij de huidige absurde woningmarkt mag klinken).
Indien we specifieker naar WH kijken dan zien we dat in NL de taxatiewaarde gemiddeld 1.600 euro/M2 is. Indien je daarvan de discount waarop het aandeel noteert aftrekt, dan kom je op 1.300 euro/M2. Wanneer je dan meeneemt dat er maar oppervlakkig gebruik wordt gemaakt van de A-locatie met maar 1 a 2 vloeren, dan wordt de probleemstelling duidelijk. Laten we berekenen dat de waarde nu 1.5 vloer x 1.300 = 2.000 euro/M2 is.

In bijvoorbeeld Hoofddorp worden net buiten het centrum (!) appartementen gretig verkocht aan 5.500 euro/M2, en dat tot 14 verdiepingen hoog, zonder wijde gangpaden. Abstraherend van dat laatste praten we derhalve over 14 x 5.500 = 77.000 euro/M2. Er valt dus best wel wat muziek te maken.

Zoals ik constant heb aangegeven heeft WH op middellange termijn voornamelijke opwaarts potentieel, want het kan dus niet veel lager, maar de vraag is wat daarna. Met een karikatuur: een boer met koeien op een weiland in hartje Manhattan zal zijn melk zeer goed kunnen verkopen en een uiterst stabiel rendement bieden, maar de waardevernietiging van de locatie, hoe romantisch dan ook, is evident.

Daar is ook Storm het mee eens. Na de FY 2021 cijfers tijdens een interview op BNR radio vroeg de interviewer hem nav. het boek hoe hij op langere termijn de toekomst van WH's vastgoed zag. Zijn antwoord? In andere bestemmingen...
Lamsrust
0
quote:

The Third Way... schreef op 29 maart 2022 10:05:

[...]
Indien we specifieker naar WH kijken dan zien we dat in NL de taxatiewaarde gemiddeld 1.600 euro/M2 is. Indien je daarvan de discount waarop het aandeel noteert aftrekt, dan kom je op 1.300 euro/M2. Wanneer je dan meeneemt dat er maar oppervlakkig gebruik wordt gemaakt van de A-locatie met maar 1 a 2 vloeren, dan wordt de probleemstelling duidelijk. Laten we berekenen dat de waarde nu 1.5 vloer x 1.300 = 2.000 euro/M2 is.

In bijvoorbeeld Hoofddorp worden net buiten het centrum (!) appartementen gretig verkocht aan 5.500 euro/M2, en dat tot 14 verdiepingen hoog, zonder wijde gangpaden. Abstraherend van dat laatste praten we derhalve over 14 x 5.500 = 77.000 euro/M2. Er valt dus best wel wat muziek te maken.

Zoals ik constant heb aangegeven heeft WH op middellange termijn voornamelijke opwaarts potentieel, want het kan dus niet veel lager, maar de vraag is wat daarna. Met een karikatuur: een boer met koeien op een weiland in hartje Manhattan zal zijn melk zeer goed kunnen verkopen en een uiterst stabiel rendement bieden, maar de waardevernietiging van de locatie, hoe romantisch dan ook, is evident.

Daar is ook Storm het mee eens. Na de FY 2021 cijfers tijdens een interview op BNR radio vroeg de interviewer hem nav. het boek hoe hij op langere termijn de toekomst van WH's vastgoed zag. Zijn antwoord? In andere bestemmingen...
Storm zal de volgende lezing op de URW Investor Day morgen met interesse volgen: "Unlocking Value with our Mixed-Use Development Strategy".

Overigens zal Storm de hele dag wel volgen want in zijn Kempen tijd was hij altijd lyrisch over URW's operationele strategie.

NLvalue
1
quote:

Ortega schreef op 29 maart 2022 09:56:

Halleluja,... GAK eindelijk bereikt, (en tel dan ook de dividendjes nog mee)
Eerste aankopen in '16 en '17 voor rond de 40 euro, dus men zal de inspanning begrijpen (herkennen) om hierop uit te komen.
Ik hou ze zeker nog in bezit: winkelpubliek is terug, waarderingen zijn te laag en afbraak-beleid is veranderd in opbouw-beleid.

Gefeliciteerd!

Wel blijven oppassen. Als je naar de volumes kijkt waarmee bepaalde fondsen omhoog/omlaag gaan is het helder dat het een feestje van de zwakke handen is.

HCohen
1
Tweede deel verbouwing Sterrenburg, winkels blijven toegankelijk
Eigenaar Wereldhave start 4 april met de verbouwing van het bestaande deel van winkelcentrum Sterrenburg in Dordrecht.
www.ad.nl/dordrecht/tweede-deel-verbo...
www.wereldhave.com/portfolio-strategy...
André Oerlemans 29-03-22

Er komen nieuwe puien, plafonds, meer daglicht en een versstraat met zitjes. Daarnaast worden alle entrees vernieuwd. De entree in het midden van de parkeerplaats komt te vervallen. Het centrum blijft tijdens het werk open.
Lees ook

Ook alle winkels blijven toegankelijk voor bezoekers. Het eerste deel van het nieuwe winkelcentrum werd samen met de nieuwe Jumbo Foodmarkt eind februari geopend. Nu volgt de tweede fase.
Gemak en service
,,De consument verwacht steeds meer gemak en service”, zegt directeur Pieter Polman van Wereldhave Nederland. ,,Wij willen in Sterrenburg aan die behoefte tegemoet komen en meer alibi’s creëren voor een bezoek. Dat betekent ook dat we verder gaan dan alleen de slager, bakker en de groentewinkel in hetzelfde straatje neer te zetten.’’
,,We voegen extra zitgelegenheden en sfeerelementen toe en besteden veel aandacht aan bijvoorbeeld sanitaire voorzieningen en optimale routing.”
HCohen
1
NLvalue
0
Mooi..! Maar het is ook 3 jaar geleden dat voorspeld werd dat de koers van ECP naar 25 zou kunnen stijgen...

Hopelijk is niemand verrast dat de rendementsverschillen tussen de diverse fondsen weggeswapt worden - en halen daar extra rendement uit.

18 of 25 is maar een getal. Zoals ik eerder schreef - de koersen worden door de wat zwakkere handen omhoog gezet. In het geval van ECP worden er serieuzere aantallen aandelen ingeleend en de markt in geduwd.

Ben je nu aan het kopen - weet je in ieder geval van wie je aan het kopen bent. En niet verbaast staan als de (adelphi..?) meldingen komen en de ECP koers maar niet omhoog wil.

Anyway - het cirkeltje is rond , na 3 jaar.
Branco P
0
Verbazen is met een Z. De verbaasde blikken. Dus: Verbaasd staan te kijken.

Enfin, mooie dagen voor ECP. Klein beetje afbouwen kan geen kwaad. Dat geldt ook voor WHA.
1.093 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ... 51 52 53 54 55 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:35
Koers 14,100
Verschil +0,020 (+0,14%)
Hoog 14,100
Laag 14,000
Volume 92.718
Volume gemiddeld 90.425
Volume gisteren 57.121

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront