Avantium « Terug naar discussie overzicht

Avantium 2022

1.556 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 ... 74 75 76 77 78 » | Laatste
Daexter
6
quote:

DeZwarteRidder schreef op 14 september 2022 10:31:

Het Amerikaanse bedrijf Koch Technology Solutions (KTS) investeert €30 mln in het Eindhovense recyclingbedrijf Ioniqa. KTS is een dochterbedrijf van Koch Industries, een van werelds grootste private ondernemingen. Ioniqa is een start-up van de Technische Universiteit Eindhoven.

De start-up heeft een innovatief proces ontwikkeld om zeer laagwaardig PET-afval oneindig te recyclen waarbij een zeer zuivere grondstof wordt geproduceerd en waardoor de grondstoffen op oliebasis voor de productie van PET-polyester kunnen worden vervangen.

Met de overeenkomst tussen KTS en Ioniqa kan volgens beide partijen aan de groeiende vraag naar recycled PET-materiaal in de PET-markt worden voldaan, waar jaarlijks 30 miljoen ton wordt geproduceerd.
Levensmiddelenverpakkingen

Ioniqa claimt dat haar technologie een oplossing biedt voor het huidige afval van PET-plastic dat niet te recyclen is en zo verwerkt kan worden tot materialen van zeer hoge kwaliteit waaronder levensmiddelenverpakkingen zoals petflessen. Ioniqa wil haar technologie wereldwijd naar de markt brengen, gesteund door de Amerikaanse investeerder.

In Nederland investeert onder andere multinational Unilever in onderzoek en ontwikkeling van het Eindhovense bedrijfje, dat werkt aan een proces om petflessen meer dan 25 keer recyclebaar te maken. Ioniqa heeft in Geleen een fabriek voor chemische recycling.

Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1451577/amerikaan...
Lijkt me fantastisch nieuws voor de planeet. Jou kennende post je dat alleen om anderen die long zitten in Avantium angst aan te jagen. Maar ga maar lekker slapen in je dwangbuis. Het is juist goed als er veel van dit soort initiatieven komen. Dan hoeft Avantium het probleem niet in haar eentje op te lossen en allicht dat beide bedrijven elkaar in de toemkomst nog kunnen versterken, maar ik verwacht het niet.

Punt is namelijk dat PEF in kwalitatief opzicht veel beter is dan PET dus het is mooi als PET gerecycled kan worden, maar je gaat uiteindelijk toch voor het betere product.
nine_inch_nerd
2
Goed gezegd.
Hier nog eens een evenwichtig en realistisch verhaal van enkele maanden gelden.
www.change.inc/circulaire-economie/is...


Is de petfles binnenkort verleden tijd?


Uiteraard zitten we daar niet zomaar bij stil. Verschillende bedrijven zoeken naar oplossingen voor het plasticprobleem. Zo lijken bioplastics een opmars te maken, met PEF als mogelijke vervanger voor het alomtegenwoordige PET. Kan dit een oplossing zijn voor de plastic soep in onze oceanen?

Planeetvriendelijke verpakkingen

De problemen van plastic verpakkingen zijn al langer bekend. De moeilijk afbreekbare stof wordt onvoldoende gerecycleerd, waardoor het afval vaak in de natuur terechtkomt of simpelweg wordt verbrand. De gevolgen moet onze planeet dragen: onwetende dieren eten het plastic op of raken in het afval verstrengeld, wat een trage en vaak pijnlijke dood veroorzaakt. Oceanen en rivieren dreigen onleefbaar te worden door de grote hoeveelheden afval die toxische stoffen achterlaat.

Om een planeetvriendelijkere oplossing te bieden, ontwikkelde het Nederlandse bedrijf Avantium polyethyleenfuranoaat, kortweg PEF. Avantium wil van de 100 procent plantaardige stof de nieuwe norm maken voor verpakkingen. Coca Cola, Danone en Carlsberg hebben alvast een deal gesloten met het Nederlandse bedrijf om hun voedingswaren van een biologische verpakking te voorzien.

Lees ook: Vanuit Wageningen maken wetenschap en bedrijfsleven hard plastic uit landbouwafval

Zo hoopt Carlsberg om in de nabije toekomst de blikken bier te vervangen door kartonnen flesjes, die binnenin omhuld zijn met PEF. Die verpakking zou een stuk milieuvriendelijker zijn dan de aluminiumblikjes met een PET-coating binnenin. Ook het luxeconglomeraat LVMH – bekend van de luxemerken Moët, Dior, Givenchy en Louis Vuitton – bekijkt met Avantium de mogelijkheden om PEF als verpakkingsmiddel te gebruiken voor cosmetische producten.

Waarom is PEF zo bijzonder?

Wat maakt PEF zo speciaal? Volgens Avantium biedt hun verpakkingsstof alleen maar voordelen in vergelijking met het klassieke PET. In tegenstelling tot die laatste is PEF volledig plantaardig, beschermt het beter tegen zuurstof en houdt het CO2 beter tegen – waardoor producten langer blijven meegaan. De ecologische voetafdruk om PEF-verpakkingen te produceren zou ook nog eens 50 tot 70 procent lager liggen dan bij PET. Het kostenplaatje blijft echter een zwaktepunt, terwijl een kilo PET slechts een euro zou kosten, is dat bij PEF tussen de 8 en de 10 euro.

In 2024 hoopt het bedrijf een eerste grootschalige fabriek te openen in Nederland, voor de productie van PEF bioplastics. Het zal daarom waarschijnlijk nog enkele jaren duren voor er effectief PEF-verpakkingen in de winkelrekken komen.

Is dit de oplossing voor ons plasticprobleem?

Maar is PEF de ultieme oplossing voor de gigantische afvalberg die petflessen en andere plastics wereldwijd veroorzaken? Niet helemaal. Hoewel PEF een biologisch product is, en het ook sneller afbreekt dan niet-biologische plastics, blijft het jaren duren vooraleer PEF-plastics in de vrije natuur volledig en veilig zijn afgebroken. Dat geldt trouwens voor alle bioplastics. Daarom wordt de term “biologisch afbreekbaar” vaak bekritiseerd als misleidend en zien die critici het als een vorm van greenwashing.

Lees ook: Lipton vervangt theezakjes door biologisch afbreekbaar plastic. Is dit een goed alternatief?

Avantium legt daarom zelf meer de nadruk op de recyclage van hun producten. Daarin onderscheidt die stof zich van andere bioplastics, die omwille van hun afbreekbare karakter niet te recycleren zijn. Daarom stelt het bedrijf PEF ook voor als vervanger voor coatings bij verpakkingen met meerdere lagen. Veel petflessen hebben namelijk een nyloncoating die voor extra bescherming moet zorgen. Maar dat bemoeilijkt het hele recyclageproces. PEF zou hiervoor een oplossing kunnen bieden.

Minder dan 10 procent wordt gerecycled

Minder dan 10 procent van de wereldwijd geproduceerde plastics wordt na gebruik gerecycleerd. Het grootste deel van het plastic afval wordt verbrand of komt op legale stortplaatsen terecht. Volgens Our World in Data zijn de rijkste landen de grootste verbruikers van wegwerpplastic. Het grootste deel van de plastichopen in onze oceanen en in de rivieren van de wereld zouden echter van China en Zuidoost-Azië afkomstig zijn. Dat komt omdat het afvalmanagement in die landen vaak tekort schiet.

Schrijf je in voor onze Newsbreak: iedere dag rond 12 uur het laatste nieuws

Wil jij iedere middag rond 12 uur het laatste nieuws over duurzaamheid ontvangen? Dat kan! Schrijf je hier in voor onze Newsbreak.
nine_inch_nerd
2
quote:

DeZwarteRidder schreef op 14 september 2022 11:32:

ALLEEN RECYCLING KAN ONS REDDEN....!!!!!
Yep.

"Avantium legt daarom zelf meer de nadruk op de recyclage van hun producten. Daarin onderscheidt die stof zich van andere bioplastics, die omwille van hun afbreekbare karakter niet te recycleren zijn. Daarom stelt het bedrijf PEF ook voor als vervanger voor coatings bij verpakkingen met meerdere lagen. Veel petflessen hebben namelijk een nyloncoating die voor extra bescherming moet zorgen. Maar dat bemoeilijkt het hele recyclageproces. PEF zou hiervoor een oplossing kunnen bieden."
Pitmans
3
quote:

Er is meer dan de Beurs schreef op 13 september 2022 21:59:

Is dat wel zo? Het aantal aandelen is hetzelfde als bij de vorige melding in april.
Correct.

Blijkbaar is het lezen van AFM-meldingen toch te lastig voor velen.
APG had 10,0%, 4.253.089,00 stukken.
Avantium heeft op 7 september gemeld dat het aantal uitstaande stukken is gestegen van 42.539.656 naar 42.594.933 (reden mij onbekend en geen zin om te zoeken)
Het aantal stukken van APG wordt nu gedeeld door een groter aantal uitstaande stukken, waarmee ze onder de drempel van 10% zakken en dus verplicht zijn dat in het AFM-register te melden.

Er zijn dus geen stukken verkocht, de daling van het % belang komt door het zgn. teller/noemer-effect
Ir en Largo
1
quote:

DeZwarteRidder schreef op 14 september 2022 11:32:

ALLEEN RECYCLING KAN ONS REDDEN....!!!!!
Hoezo?
nine_inch_nerd
4
quote:

Ir en Largo schreef op 15 september 2022 10:02:

[...]Hoezo?
Hoezo "Hoezo"?
Eigenlijk zou de bron aangepakt moeten worden: minder of geen plastic.
Daar is het nu te laat voor.
Alles is gebaseerd op plastic en de weg terug is moeilijk te verwezenlijken. Discipline (mensen), aanpassen beleid fabrikanten, aanpassen beleid winkels/supermarken/horeca is een must.
In een optimale wereld zou dan alles wat dan nog overblijft door een goede recycleprocedure 'under controle zijn'.
Maar dit is utopie.

Mijn zoon is terug uit Indonesië. Ik ben een weekje in Denver geweest. Als je ziet hoe daar met plastic wordt omgegaan, krijg je tranen in je ogen.
Niet/of minder maken is het doel, maar zoals we nu verkeren is recyclen een must. Maar nogmaals, een utopie.

Dat Avantium met een alternatief komt dat (iets) beter is in fabricage (CO2 uitstoot) en gebruik (afbreekbaar en recycleprocedure verbetering) is alleen een welkome oplossing en een positieve bijdrage.
G(r)ijs
1
nog niet gezien hier:
www.avantium.com/wp-content/uploads/2...

sheet 13 onderaan: (niet bij naam genoemde) Major food & beverage brand owner ??? Wie zou dat zijn ???
Jinxter
1
quote:

G(r)ijs schreef op 15 september 2022 22:53:

nog niet gezien hier:
www.avantium.com/wp-content/uploads/2...

sheet 13 onderaan: (niet bij naam genoemde) Major food & beverage brand owner ??? Wie zou dat zijn ???
Nestle
G(r)ijs
0
quote:

Jinxter schreef op 15 september 2022 23:02:

[...]

Nestle
Dit zijn de grootste veroorzakers van de plastic soep
In volgorde van meest tot minst vaak gevonden in onze wereldwijde analyse:

Coca-Cola
PepsiCo
Nestle
Danone
Mondelez International
Procter & Gamble
Unilever
Perfetti van Melle
Mars Incorporated
Colgate-Palmolive
Daexter
1
quote:

G(r)ijs schreef op 15 september 2022 23:06:

en ook nog een kritische noot:

www.change.inc/circulaire-economie/bi...
Ik zal de boodschapper niet neerschieten, maar vraag me af waarom de auteur van dit stuk alleen in problemen lijkt te kunnen denken. Waarom zou als dit de vervanger wordt van bierblikken, welke nu al in de hele EU met statiegeld kunnen worden ingeleverd ook niet met statiegeld kunnen worden ingeleverd, zodat consumenten helemaal niet na hoeven denken bij welk afval ze het moeten deponeren

Ab voor het delen, onderbouwde kritische noten zijn altijd welkom.
DeZwarteRidder
0
quote:

Daexter schreef op 16 september 2022 06:12:

[...]Ik zal de boodschapper niet neerschieten, maar vraag me af waarom de auteur van dit stuk alleen in problemen lijkt te kunnen denken. Waarom zou als dit de vervanger wordt van bierblikken, welke nu al in de hele EU met statiegeld kunnen worden ingeleverd ook niet met statiegeld kunnen worden ingeleverd, zodat consumenten helemaal niet na hoeven denken bij welk afval ze het moeten deponeren

Ab voor het delen, onderbouwde kritische noten zijn altijd welkom.
Niemand gaat PEF-bierflessen recycyclen, want die bestaan uit samengesteld materiaal.
Daexter
2
quote:

DeZwarteRidder schreef op 16 september 2022 09:07:

[...]

Niemand gaat PEF-bierflessen recycyclen, want die bestaan uit samengesteld materiaal.
Wat een kletskoek, bijna alle PET is per definitie samengesteld materiaal
DeZwarteRidder
0
quote:

Daexter schreef op 16 september 2022 10:40:

[...]Wat een kletskoek, bijna alle PET is per definitie samengesteld materiaal
Onzin.
nine_inch_nerd
1
quote:

DeZwarteRidder schreef op 16 september 2022 09:07:

[...]

Niemand gaat PEF-bierflessen recycyclen, want die bestaan uit samengesteld materiaal.
Als je per charge één maal goed recycled, dan is het in principe voldoende. Tweede maal is dan overbodig.
1.556 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 ... 74 75 76 77 78 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:35
Koers 2,410
Verschil -0,015 (-0,62%)
Hoog 2,445
Laag 2,380
Volume 487.350
Volume gemiddeld 639.963
Volume gisteren 578.072

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront