OCI « Terug naar discussie overzicht

OCI - 2022: Nu of nooit!

7.660 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 ... 379 380 381 382 383 » | Laatste
BultiesBrothers
0
quote:

The wolf of Duck Street schreef op 3 november 2022 11:03:

Kan zo maar € 7 a € 8 dividend worden in 2023.
dit staat er in het persbericht:
"OCI plans to distribute a semi-annual cash return to shareholders of €3.5 per share (c.$730 million, including a
$200 million base) with respect to the period H2 2022, payable in April 2023. This follows total cash distributions
of €5.0 per share during calendar 2022"

Maar de nuance zal wel zitten in dividend vs kapitaal teruggave.
Want over H1 2022 hadden we al 3.55 gekregen.
The wolf of Duck Street
0
We krijgen in april 2023 € 3.5 over H2 2022. Dan volgt er in najaar 2023 logischerwijs weer het dividend over H1 23 lijkt me. Opnieuw minimaal € 3.5 lijkt me aannemelijk gezien de verwachtingen voor 2023 (en 2024).

Daarnaast lijkt dividend in april gekoppeld aan het dividend dat OCI ontvangt van Fertiglobe in dezelfde maand. Beide bedragen komen uit op ongeveer 700 mln waarbij Fertiglobe stelt dat het minimaal 700 mln gaat betalen.

Ik denk dat de kans groot is dat we minimaal € 7 gaan ontvangen in 2023. Minder is mogelijk maar de kans op nog meer lijkt me groter. Of ze het dan als dividend of kapitaal uitkeren lijkt me niet zo belangrijk en meer een boekhoudkundige exercitie (maar ik kan het mis hebben).
BultiesBrothers
0
Ik ga bij de CC toch maar even vragen waarom ze geen buy back opstarten.
Ze houden de optie al open sinds begin dit jaar, maar het blijft steeds bij dividend, dat terwijl de peers juist meer inzetten op buy back ipv dividend
nine_inch_nerd
5
Ter info

OCI
Donderdag, 3 november 2022 12:13

OCI boekt voor het vierde kwartaal op rij een winst van bijna $1 miljard. Waar we eerst nog dachten dat OCI misschien 1 of 2 kwartalen dit vol zou houden, daar zitten we nu al op 4 vette kwartalen en de vijfde is wellicht onderweg.

OCI gaat de aandeelhouder wederom fêteren op een mooi dividend. In april volgt een uitkering van €3,50 als winstuitkering over de tweede helft van dit jaar. Eerder dit jaar keerde OCI al in totaal €5 uit.

Hoewel gevreesd werd voor een iets minder kwartaal kwam er toch bijna €1 miljard (€962 miljoen) aan ebitda uit.

OCI bouwt de schuld verder af, van een schuld van 4 miljard enkele jaren geleden is het bedrijf nu bijna schuldenvrij (nog €331 miljoen) en daarom kunnen er flinke dividendbetalingen gedaan worden.

Dat wil zeggen: we hebben het hier over de nettoschuld, bruto staat er nog leningen open ten belope van $2,7 miljard. Daarop betaalt OCI een gemiddelde rente van 4,6% met een gemiddelde looptijd van 8 jaar.

Er is inmiddels dus een flinke oorlogskas, er is sowieso voor $2,4 miljard aan cash maar mocht OCI op overnamepad willen dan kan de balans verder aan het werk worden gezet door meer schuldpapier uit te geven.

De netdebt/ebitda ratio slaat helemaal groen uit: de ebitda over de laatste twaalf maanden bedraagt $4,3 miljard terwijl de nettoschuld $331 miljoen is. Ratio dus 0,1.

Feest nog niet over

De vraag is natuurlijk steeds wanneer het feest over is. Je ziet af en toe scherpe dalingen in het aandeel op het moment dat de twijfel weer toeslaat. Uiteraard zijn de hoge prijzen voor kunstmest niet eeuwig en komt er een keer een kentering, maar voorlopig ziet het er nog steeds stevig uit.

Daarbij is het bedrijf veranderd van een met schulden beladen bedrijf naar een bijna schuldenvrij bedrijf. Dat betekent dat ook wanneer de cashflows minder hoog worden, OCI nog steeds een prima dividendrendement kan bieden.

Over H2 wordt nu €3,50 uitgekeerd, zijnde bijna 9% dividend. Dat is over een half jaar! Normaal gesproken zou een dividendrendement van 5-6% prima zijn en dan kom je op een dividend van €2 per jaar.

Over geheel 2022 is er dus een €7,05 geweest en dat geeft dit jaar een dividendrendement van 15%. OCI keert over het tweede halfjaar wel meer uit dan er waarschijnlijk aan winst uitkomt, dus vergis je niet in het dividendrendement, dat kan niet altijd zo hoog zijn.

Outlook

OCI ziet voor de komende jaren nog steeds een krappe markt. De onderliggende markt voor gewassen is sterk, boeren krijgen hoge prijzen voor hun producten en dat werkt door in de kunstmestprijs.

Voor de komende drie jaar ziet OCI het aanbod aan kunstmest structureel krapper en de onderliggende gasprijs boven historische niveaus. Beide factoren werken in OCI's voordeel omdat OCI toegang heeft tot goedkoop gas.

Op basis van de cijfers zullen analisten toch hun verwachtingen voor de nabije toekomst weer wat naar boven bijstellen. De ebitda over de laatste twaalf maanden staat nu op $4,3 miljard. Voor volgend jaar wordt een afkoeling verwacht naar $3,0-3,2 miljard.

Hier zit ook de verwachting in dat de economie wereldwijd zal afkoelen. De Fed heeft echter de grootst mogelijke moeite om de vraagkant in te dammen en we zullen dan ook zien in hoeverre dit gaat lukken.

De aandelenkoers van OCI volgt gedwee de aandelenkoers van Fertiglobe op de beurs van Abu Dhabi. Deze is recent wat gedaald, waardoor OCI ook wat aanbod zal zien dezer dagen. Onderliggend gaat het vooral in de VS nu goed.

Groeiprojecten

De enorme cashflows worden niet alleen uitgekeerd maar ook geinvesteerd in nieuwe groei. OCI is net gestart met de bouw van een blue ammonia fabriek in Texas. De toekomst ligt bij waterstof en ammonia.

Meerdere grote bedrijven zien we hierop anticiperen (kijk ook naar Vopak dat terminals ombouwt om ze geschikt te maken voor ammonia).

Beleggers vrezen soms dat het management te voortvarend met de enorme kaspositie aan het werk gaat en vreemde dingen doet maar de familie Sawiris heeft meermalen bewezen een neusje te hebben voor lucratieve niches in de markt en mag hier dan ook enig vertrouwen genieten.
Bijlage:
nine_inch_nerd
0
Algemeen verhaal financieel blad

OCI boekt fors hogere winst en omzet

OCI heeft in het voorbije kwartaal fors meer winst en omzet geboekt. Het Egyptische chemiebedrijf dat een notering heeft aan het Damrak heeft zijn ammoniakproductie in Rotterdam deels afgeschakeld, omdat het vanwege de hoge stroomprijzen nu lucratiever is om ammoniak te importeren.

Dat meldt het bedrijf bij de cijfers over het derde kwartaal. De omzet steeg met 50% naar $2,3 mrd en het aangepaste bruto bedrijfsresultaat (adjusted ebitda, een belangrijke maatstaf voor winstgevendheid) steeg met 92% naar $962 mln. Netto bleef er $257 mln over, tegen $57 mln in dezelfde periode vorig jaar.

OCI maakt kunstmest. Gas is daarvoor een belangrijke grondstof. Het bedrijf zegt 'goed gepositioneerd' te zijn de komende jaren, waarin de wereld veel kunstmest nodig heeft. Maar vanwege de hoge gasprijzen 'zullen ook de break-evenprijzen boven het historische gemiddelde liggen'.

Het bedrijf komt met een dividendvoorstel van $3,50 per aandeel. 'Onze financiële resultaten stellen ons in staat om de aandeelhouders significant te belonen, en om onze schuld met $300 mln terug te brengen', zegt topman Ahmed El-Hoshy in een verklaring.

OCI is opgenomen in de Midkap. Het heeft een beurswaarde van €8,4 mrd. Het bedrijf behoort tot de uitblinkers van het Damrak: de beurskoers steeg dit jaar met 65%.
DeZwarteRidder
0
quote:

BultiesBrothers schreef op 3 november 2022 10:22:

[...]T'is maar net welke waardering je eraan wil geven.
Dat tech 15-20x gewaardeerd wordt en OCI, maar 6..
Dat terwijl OCI een perfect aandeel is voor pensioenfondsen vanwege het dividend.
Biontech en Moderna hebben een K/W van ca 3 a 4.
BultiesBrothers
0
quote:

nine_inch_nerd schreef op 3 november 2022 12:22:

Over geheel 2022 is er dus een €7,05 geweest en dat geeft dit jaar een dividendrendement van 15%. OCI keert over het tweede halfjaar wel meer uit dan er waarschijnlijk aan winst uitkomt, dus vergis je niet in het dividendrendement, dat kan niet altijd zo hoog zijn.

Zou een bedrijf als OCI dit doen? Volgens mij zijn ze best wel conservatief in hun financieel beleid.
Ze gaan niet meer uitkeren dan dat er binnenkomt, want dan moeten ze cash van de balans halen of lening verhogen, nietwaar?
Dat paaien gebeurt op een degelijk manier bij OCI
BultiesBrothers
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 3 november 2022 13:25:

[...]

Biontech en Moderna hebben een K/W van ca 3 a 4.
Moderna heeft k/w van 8 TTM.
BultiesBrothers
0
Verwacht een bloedbad in de VS onder de ferts. Eigenlijk hebben ze allemaal gepresteerd onder verwachting.
BultiesBrothers
0
Bij Nutrien was het voornamelijk zwakke vraag naar Potas. Ik denk dat summer filling prijzen gewoon laag waren en dat analisten daar iets te positief over waren. Q4 is normaliter een sterke periode, met beginnende vraag in de VS, Europa en Latijns Amerika. Daarnaast komt India eerder terug naar de markt met een nieuwe tender. De verwachting is dat europese gasprijzen ook volgend jaar hoog zijn als de voorraden weer aangevuld moeten worden in de afwezigheid van Russisch gas uit de pijpleidingen.
We gaan het zien. Verwacht nog steeds hoge prijzen voor kunstmest, maar ik denk wel dat er gepiekt is qua prijzen zoals in Q2. Maarja.. voor het dividend kan je blijven zitten
[verwijderd]
0
Rustig blijven zitten is mijn devies. Volgende week is het sentiment totaal anders, het nieuws wat ingedaald en gaan we weer richting 40 euro.... Algoritmes en daghandel zorgen voor deze bewegingen.
jimmi_h
0
quote:

Japaho schreef op 3 november 2022 14:39:

Rustig blijven zitten is mijn devies. Volgende week is het sentiment totaal anders, het nieuws wat ingedaald en gaan we weer richting 40 euro.... Algoritmes en daghandel zorgen voor deze bewegingen.
richting de 40 gaan we ook vandaag wel hè ;)
rene66
0
Ik zit nog te wachten op nog een mooi bijkoop moment. Ik heb net maar even een kooporder erin gezet op 37,5. Vanochtend zat er ook zo een lage spike in.

In vergelijk met mijn meeste aandelen, buitens AMG dan in positieve zin, zijn OCI en Shell een soort oase van rust in deze woelige tijden
Bijlage:
BultiesBrothers
0
quote:

rene66 schreef op 3 november 2022 15:05:

Ik zit nog te wachten op nog een mooi bijkoop moment. Ik heb net maar even een kooporder erin gezet op 37,5. Vanochtend zat er ook zo een lage spike in.

In vergelijk met mijn meeste aandelen, buitens AMG dan in positieve zin, zijn OCI en Shell een soort oase van rust in deze woelige tijden
Sluiten boven licht groene lijn is positief voor korte termijn richting?
Vitavita
0
@ BultiesBrothers

Don't forget!
Je bericht van 24 oktober 2022 23:49 met een lijst van kort op elkaar volgende acties/berichten dezer dagen rondom OCI. Dit riep een paar vragen op.

Daarna is nog bijgekomen de wijziging van de bekendmakingsdatum van Q3-cijfers.

Ik ben benieuwd.
BultiesBrothers
0
Nou als bij zulke cijfers CF groen eindigt (nu bijna groen), dan moet OCI minimaal groen eindigen deze week.
Maar onze peers zijn meer van het buy back dan dividend.
de schaatser
0
Ik ben eruit. Na jaren van heel veel plezier in OCI ga ik schakelen.
Ieder heel veel succes gewenst.
7.660 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 ... 379 380 381 382 383 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 17:35
Koers 24,920
Verschil +0,220 (+0,89%)
Hoog 25,000
Laag 24,560
Volume 175.615
Volume gemiddeld 404.210
Volume gisteren 254.980

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront