DSM « Terug naar discussie overzicht

DSM Firmenich AG 2023

2.580 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 125 126 127 128 129 » | Laatste
nine_inch_nerd
0
DSM (gaat ook nl over pensioenfonds).
Allemaal geen goede reclame....Te veel ruis nu.

Met "DSM hoeft die niet aan beleggers te melden" citaat!

Edith Schippers hield pensioenverlies DSM verborgen

Wat is het nieuws?

-Edith Schippers, VVD-lijsttrekker bij de naderende Eerste Kamerverkiezingen, heeft een vertrouwelijk document over de rol van haar werkgever DSM in de financiële problemen van het DSM-pensioenfonds achtergehouden voor deelnemers in het fonds.

-Daardoor weten de gepensioneerden van het chemieconcern niet dat hun achterblijvende pensioenen mede veroorzaakt zijn door lage afdrachten van DSM aan het pensioenfonds.

-Voormalig DSM-topman Feike Sijbesma is de enige DSM-werknemer wiens pensioen wel op peil is gehouden. Hij kreeg in 2016 een extra storting in zijn pensioenpot van 2,2 miljoen euro.

-Edith Schippers wil niet zeggen in welke mate zij meedeelt in de naderende bonusronde bij DSM. Het bedrijf heeft tientallen miljoenen uitgetrokken als extra beloning voor het hoge management in verband met de komende fusie tussen DSM en het Zwitserse Firmenich.

www.nrc.nl/nieuws/2023/01/19/de-verdw...
Pierreterre
0
Toch wacht ik gewoon af. Volgende maand duurt niet lang meer en dan weten we ook hoe het verder gaat. De koers stijgt momenteel iets.
Rowi62
0
DSM FOnds 123% Prima
Totale pot 8 miljard - een verkeerde premie maakt op dit totaal geen 0,1% uit. Maar is niet goed uiteraard Edith....
Pierreterre
1
DSM-Firmenich: fusie gericht op groei
Laat een reactie achter / Fondsen / Door Satilmis Ersintepe / 20 januari 2023
Volgende week, op 23 januari 2023, vindt de buitengewone aandeelhoudersvergadering plaats waarbij de fusie tussen DSM en Firmenich naar alle waarschijnlijkheid zal worden goedgekeurd. De combinatie krijgt het hoofdkantoor in Zwitserland en een beursnotering op Euronext Amsterdam onder de naam DSM-Firmenich. De Food & Beverage business van DSM combineert goed met de Taste & Beyond divisie van Firmenich. Firmenich’s Perfumery & Ingredients divisie wordt aangevuld met Personal Care & Aroma uit de Health, Nutrition & Care business van DSM. Daarnaast brengt DSM ook nog de business Animal Nutrition & Health business in. De marktaandelen zullen groeien, de budgetten voor wetenschappelijk onderzoek kunnen worden gecombineerd en de onderhandelingspositie wordt beter in een sector waar het eveneens Zwitserse Givaudan een belangrijke concurrent is.

Langetermijnvisie op duurzaamheid

De koers gericht op gezondheid van mens en dier werd door DSM al ingezet onder de vorige CEO Feike Sijbesma, die in 2022 al sprak over het ‘rentmeesterschap’. Langzaam maar zeker turnde hij het van origine chemieconcern om tot een gezondheidsbedrijf met een focus op duurzaam leven. Door die vroege focus is DSM nu uitstekend gepositioneerd om te groeien.

Uitzicht op groei

Het bewustzijn van de mogelijkheden om langer en gezonder te leven dringt op steeds meer plaatsen wereldwijd door. Deze positieve, structurele trend speelt DSM-Firmenich, met klanten in Amerika, Europa én Azië, in de kaart. In de afgelopen periode met hoge inflatie blijkt maar weer eens dat op gezondheid niet snel wordt bezuinigd. Om met de juiste, effectieve producten te komen is veel onderzoek nodig. Door daar vroeg aan te beginnen heeft DSM-Firmenich een sterke pijplijn met nieuwe producten opgebouwd. Mede daardoor verwachten we dat de Nederlands-Zwitserse combinatie in de komende jaren kan groeien, ook als de groei van de wereldeconomie tegenvalt.

DSM-Firmenich kan verrassen op de beurs

Door de ontregeling van de toeleveringsketens in het afgelopen jaar (bijvoorbeeld met betrekking tot de aanvoer van grondstoffen) is de potentie van DSM-Firmenich naar onze mening op de beurs nog onderbelicht gebleven. Grondstofprijzen zijn nu aan het dalen, wat zonder meer een positief effect op het resultaat zal hebben. Op het moment dat recessie-angst verdwijnt en groeiaandelen weer in de mode komen kan DSM-Firmenich nog wel eens verrassend uit de hoek komen.

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden
rene66
1
quote:

nine_inch_nerd schreef op 20 januari 2023 09:34:

DSM (gaat ook nl over pensioenfonds).
Allemaal geen goede reclame....Te veel ruis nu.

Het begint inderdaad steeds meer te rommelen bij DSM, eerst de overname waarover genoeg gezegd is op het forum. Het verhaal van Albert gaf eigenlijk aan wat wij al wisten. Geen nieuwe dingen. Nu echter weer het pensioen gebeuren. Dit is weer zoiets waarbij je kan wachten op rechtszaken die jaren kunnen duren en het moeilijk is in te schatten welke kant het op gaat. Er is inderdaad te veel ruis bij DSM en het gaat om serieus geld.
'belegger''
0
quote:

Rowi62 schreef op 20 januari 2023 10:12:

DSM FOnds 123% Prima
Totale pot 8 miljard - een verkeerde premie maakt op dit totaal geen 0,1% uit. Maar is niet goed uiteraard Edith....
Als je jarenlang niet indexeert, zoals in het NRC artikel wordt gesteld, is voldoende dekkingsgraad niet zo moeilijk.
Jan66
1
quote:

nine_inch_nerd schreef op 20 januari 2023 14:12:

....in ieder geval, DSM koerst zijn eigen weg. Toevallig momenteel +2%
Idd, wat mij de laatste dagen opvalt is dat in de loop van de middag de volumes flink toenemen.

Er ging zonet 15k over de toonbank op 124,50euro.
Jan66
0
Er stond vandaag een artikel in de Nieuwe Oogst (agrarisch dagblad) wat ging over de reductie van methaan gas bij koeien.
In Canada wil de overheid binnen 30 jaar een reductie van minimaal 20a30% realiseren dit kan voor DSM wel eens positief gaan uitpakken want DSM heeft een middel op de markt (Bovaer) die haar steen(tje) hier aan kan bijdragen.
Bovaer voor zover ik weet heeft al een toelating in Canada en de VS.
marcobol
0
Helaas was het maar waar, maar toelating in die 2 landen is juist een enorme hobbel gebleken De verwachting is dat ook nog wel enkele jaren gaat duren. Ik dacht dat dsm de Amerikaanse rechten al heeft overgedragen aan een partij in de usa en het daar niet zelf gaat vermarkten.mocht er ooit toestemming komen.
marcobol
0
Zo was de stand van zaken vorig jaar, vooruitzicht op nog jarenlang omderzoek:

The main reason it’s taken years for FDA to review Bovaer — the scientific name of which is 3-nitrooxypropanol, or 3NOP — is because the agency has classified the powder as a new "animal drug," like an antibiotic, rather than a "food additive," such as citric acid, a natural preservative found in lemons, limes and oranges.
The animal drug vetting process, which involves many company-funded research studies and meetings with regulators, typically takes more than seven years.
Jan66
0
quote:

marcobol schreef op 20 januari 2023 19:48:

Helaas was het maar waar, maar toelating in die 2 landen is juist een enorme hobbel gebleken De verwachting is dat ook nog wel enkele jaren gaat duren. Ik dacht dat dsm de Amerikaanse rechten al heeft overgedragen aan een partij in de usa en het daar niet zelf gaat vermarkten.mocht er ooit toestemming komen.
Je hebt gelijk, het middel is goedgekeurd in de EU, Australië. Brazilië en Chili.

In Canada en de VS is het middel ook uitvoerig getest met goede resultaten alleen in deze landen vind men Bovaer een medicijn en geen (voedings) supplement.

In Alberta waar het middel uitvoerig is getest gaan nu stemmen op vanuit de wetenschap om Bovaer alsnog toe te laten om versneld aan de klimaateisen te gaan voldoen.
Dit heeft ook te maken met de enorme exportbelangen die ermee gemoeid zijn.

In Europa wordt Bovaer al volop gebruikt in diverse projecten en zal verder worden uitgebreid als medio 2024 de fabriek die nu in Schotland gebouwd wordt grootschalig Bovaer gaat produceren klaar is.

Wat de VS gaat doen moeten we afwachten maar de druk om milieu maatregelen te gaan nemen worden steeds luider vanuit de samenleving, een staat als Californië heeft al strengere milieueisen dan menig Europees land.
nine_inch_nerd
0
Nog eens een samenvatting van een Nederlands beleggingsclubje...

DSM wordt Zwitsers. En dat heeft gevolgen voor de dividendbelasting

21 January 2023
DSM gaat maandag 23 januari de aandeelhouders laten beslissen over de fusie met het Zwitserse Firmenich. De prospectus ligt al maanden op het schap bij DSM, voor liefhebbers die 350 kantjes door willen worstelen.

Eén van de belangrijkste bijzaken van deze fusie is dat DSM haar domicilie verhuist naar Zwitserland. Het is het zoveelste bedrijf dat ons land verlaat, na Unilever en Shell.
En meer grote multinationals hinten op een vertrek omdat de bemoeienis van de overheid en belangengroepen intens is. Topman Peter Berdowski van Boskalis bijvoorbeeld begin januari in het FD: ‘Het aanzien van Nederland op het wereldtoneel bladdert af, terwijl de ambities ironisch genoeg, groeien. De dominee preekt internationaal steeds luider van de kansel, maar hij is de koopman, die ervoor heeft gezorgd dat er überhaupt een internationale relatie is, inmiddels vergeten. Niemand luistert meer.’

DSM gaat dus maandag de fusie voorleggen aan de aandeelhouders en de verwachting is dat dit een hamerstuk zal worden.

Er komen twee hoofdkantoren, eentje in Zwitserland (waar Firmenich nu zit) en het huidige DSM hoofdkantoor dat nu in Geleen zit maar naar Maastricht gaat.

Dividend: belangrijke wijziging

Dan een belangrijke wijziging: het dividend komt straks uit Zwitserland en is onderhevig aan de Zwitserse dividendbelasting. En die is een stuk hoger dan in Nederland: 35%.

Het eerste jaar geldt dat nog niet omdat DSM dan het dividend betaalt uit de agioreserve maar over het dividend in 2024 (dus het dividend over 2023) wordt wel 35% ingehouden.

Als oplossing is bedacht dat de helft van het dividend vanuit de kapitaalreserves betaald gaat worden in de toekomst, waardoor de belastingdruk effectief halveert naar 17,5%.

Die extra belasting van 2.5% is terug te vorderen maar dat vergt een administratieve procedure. DSM zal te zijner tijd een uitleg hierover op haar website zetten maar het kost dus in ieder geval tijd en som ook geld omdat het qua kosten wellicht niet de moeite waard is.

De reaktie van DSM op onze vraag over het dividend: zie citaat @nine_inch_nerd eerder in dit draadje :)

Helaas kiezen steeds meer bedrijven voor een domicilie buiten Nederland en dat heeft met name te maken met een wetswijziging waarin Nederlandse bedrijven verplicht worden op de Nederlandse manier zaken te doen in het buitenland.

Omdat wij vaak wat verder zijn met zaken als klimaat en milieu betekent dat voor veel bedrijven die in het buitenland zaken doen extra problemen. Zoals Berdowski al uitlegde in het FD:
“De topman heeft met name moeite met een wetsvoorstel over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. De overheid wil dat bedrijven verplicht worden internationaal verantwoord te ondernemen volgens Nederlandse normen. Berdowski vreest dat de wet het lastiger maakt voor bedrijven om investeringsbeslissingen te nemen.
Het activistische deel van de maatschappij heeft volgens Berdowski een bovenmatige invloed gekregen op beleid, omdat het organisaties zijn die de publieke opinie in belangrijke mate voeden. Dat leidt volgens hem tot steeds meer onzekerheid en onduidelijkheid.
En omdat non-gouvernementele organisaties (ngo’s) steeds vaker naar de rechter stappen, verschuift een deel van de besluitvorming van de politiek naar de rechterlijke macht.
Wat is uw belangrijkste zorg?
‘Een onderdeel van het wetsvoorstel is een zorgplicht voor bedrijven. Dat klinkt heel sympathiek, maar die zorgplicht wordt niet gedefinieerd en kan worden getoetst bij de bestuursrechter. Bovendien kan ik persoonlijk aansprakelijk worden gehouden voor het schenden van de zorgplicht.
Dat creëert dilemma’s voor mij. Zo moeten we binnenkort besluiten over de mogelijke aankoop van twee nieuwe baggerschepen. Die schepen varen nu nog op fossiele brandstof en gaan 30 jaar mee.
Maar wordt het me nog mogelijk gemaakt om in 2030 een schip in de vloot te hebben dat vaart op fossiele brandstoffen? Wellicht krijg ik binnenkort een wettelijke verplichting om mijn COâ??-voetafdruk dan met 55% terug te brengen. Hoe moet ik dat doen als de technologie er gewoon niet is? Dat is geen onwilligheid maar een onmogelijkheid.’
Berdowski is bang dat het wetsvoorstel zo veel ruimte laat aan interpretatie dat rechters de wetstekst moeten gaan invullen als er een zaak bij ze komt.
‘Het is elke keer een loterij hoe de rechter oordeelt. We komen in een ongedefinieerde omgeving terecht waar rechters de wet gaan bepalen. Nou, dat belooft wat.’
-

Ook DSM, toch één van de voorlopers op ESG-gebied in Nederland, kiest dus de weg naar het buitenland. Op 23 januari kunnen de aandeelhouders van DSM hier nog een stokje voor steken maar de kans dat dat lukt, acht ik klein.
Jan66
0
Het blijft een lastig dilemma waar begint je verantwoordelijkheid en waar stopt die???

En wat zijn de Nederlandse normen? Een regering die haar eigen wetten en regels aan haar laars lapt hoe serieus moet je die nog nemen!!!!
Laat wij als Nederland eerst in eigen huis maar eens de zaakjes op orde brengen en dan maar eens over een ander gaan oordelen..
Jan66
0
quote:

TP66 schreef op 21 januari 2023 09:59:

[...]

Je hebt gelijk, het middel is goedgekeurd in de EU, Australië. Brazilië en Chili.

In Canada en de VS is het middel ook uitvoerig getest met goede resultaten alleen in deze landen vind men Bovaer een medicijn en geen (voedings) supplement.

In Alberta waar het middel uitvoerig is getest gaan nu stemmen op vanuit de wetenschap om Bovaer alsnog toe te laten om versneld aan de klimaateisen te gaan voldoen.
Dit heeft ook te maken met de enorme exportbelangen die ermee gemoeid zijn.

In Europa wordt Bovaer al volop gebruikt in diverse projecten en zal verder worden uitgebreid als medio 2024 de fabriek die nu in Schotland gebouwd wordt grootschalig Bovaer gaat produceren klaar is.

Wat de VS gaat doen moeten we afwachten maar de druk om milieu maatregelen te gaan nemen worden steeds luider vanuit de samenleving, een staat als Californië heeft al strengere milieueisen dan menig Europees land.
Ook in Nieuw Zeeland is DSM al vanaf 2019 Bovaer volop aan het testen, een uitdaging daar is dat de koeien veelal buiten lopen en weinig bij producten krijgen.

Een citaat uit een artikel van 29 januari 2021.Fonterra bundelt krachten met DSM om ecologische voetafdruk te verkleinen.

Bovaer werd door het Wold Resources institute genoemd als 1 van de 10 wereldwijde doorbraak technologieën
die kunnen helpen om de wereld duurzaam te voeden en als de proeven succesvol blijken te zijn, kan het helpen de leidende rol van Nieuw Zeeland in koolstofarme zuivelproductie voort te zetten.
nine_inch_nerd
0
Zoals iedereen weet:
DSM Buitengewone vergadering van aandeelhouders 23 januari 2023 14:00u
voda
0
Aanmeldingstermijn fusie DSM en Firmenich verlengd

Goedkeuring toezichthouders niet op tijd binnen.

(ABM FN-Dow Jones) De aanmeldingstermijn voor de fusie tussen DSM en Firmenich is verlengd. Dit maakten beide partijen maandagochtend bekend.

Aandeelhouders van DSM konden hun aandelen aanvankelijk tot en met 31 januari aanbieden onder het bod, maar deze periode wordt nu verlengd tot minstens 7 maart en uiterlijk 11 april. Reden voor de verlenging is dat beide partijen nog niet de benodigde goedkeuring van toezichthouders hebben gekregen voor hun fusieplannen.

DSM en Firmenich hebben vooralsnog geen zorgen vanuit toezichthouders gezien. Daarom denken beide partijen dat goedkeuring tegen 7 maart haalbaar is. Het enige risico is volgens hen dat dan nog niet de goedkeuring vanuit India binnen is. De toezichthouder is sinds oktober vorig jaar op zoek naar een nieuwe voorzitter. Pas als deze is gevonden, kan een transactie zoals die tussen DSM en Firmenich worden goedgekeurd.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
rene66
0
De koers reageert bij de opening flink op het nieuws van de vertraging. Nu komt het verlengen ivm verkrijgen van de toestemming vaker voor, maar je zou denken dat ze dit toch goed kunnen inschatten en zo moeilijke fusie lijkt mij dit toch niet. Er komt volgens mij geen monopolie. De vraag is dan ook een klein beetje of er niet meer aan de hand is en er toch grootaandeelhouders zijn die de fusie niet zien zitten.
Gforce
0
quote:

rene66 schreef op 23 januari 2023 09:15:

De koers reageert bij de opening flink op het nieuws van de vertraging. Nu komt het verlengen ivm verkrijgen van de toestemming vaker voor, maar je zou denken dat ze dit toch goed kunnen inschatten en zo moeilijke fusie lijkt mij dit toch niet. Er komt volgens mij geen monopolie. De vraag is dan ook een klein beetje of er niet meer aan de hand is en er toch grootaandeelhouders zijn die de fusie niet zien zitten.
Het hele overnameproces verloopt rommelig. Geen volledig inzicht in de cijfers, nu weer uitstel. Ik vind het geen schoonheidsprijs verdienen allemaal.
2.580 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 125 126 127 128 129 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:38
Koers 104,100
Verschil +1,350 (+1,31%)
Hoog 104,100
Laag 101,800
Volume 524.911
Volume gemiddeld 463.831
Volume gisteren 404.022

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront