Crucell « Terug naar discussie overzicht

van zeijl geeft een drie voor overname Crucel

44 Posts, Pagina: « 1 2 3 » | Laatste
Mr Greenspan
3

CORNE: Een overname is tenslotte een overname en daarvoor magel ik ook deze door Corné's Overnamekit, ofwel mijn slim opgevoerde sigarendoosmethode om snel en vakkundig te beoordelen of een overname zinnig is of pure geldverspilling.
---------------------------------

Dat is dezelfde kromme benadering als 'analisten' hanteren om Crucell te beoordelen, dat doen ze ook obv de traditionele waarderingsmethoden. Als Crucell een verlies boekt wordt dat ook als verschrikkelijk omschreven terwijl iedereen weet dat dit verlies (veroorzaakt door investeringen in onderzoek) onvermijdelijk is in de beginfase. Diezelfde analisten die in het verleden wel gretig bizarre cijfers als EBITDA omarmden!
----------

Wel vreemd, eerst geeft Corne aan dat het bod volledig in aandelen is (punt 2) en later dat het gunstig is dat Crucell veel meer waard is (punt 10). Waarom is het dan negatief dat het bod in aandelen is? Deze combinatie (een aandeel C wordt veel hoger gewaardeerd als een aandeel B) en een bod volledig in aandelen lijkt me juist logisch. Als je eigen aandelen veel hoger gewaardeert worden moet je juist een bod in aandelen doen en niet in cash.

2. Cash of aandelen
Simpel, het bod is volledig in aandelen. Voor iedereen aandeel Berna wordt 0,447 aandeel Crucell geboden. Kortom, geen punten hier.

10. .... Voor biotechbegrippen is dit een koopje. Ondanks de gigantische prijs is Berna goedkoper, veel goedkoper dan wat Crucell zelf waard is - een dikke, vette 10 hier.

3. Focus
In plaats van zich puur op licenties te richten, produceert en verkoopt Berna vooral bestaande producten. Klanten van Crucell worden nu ook concurrenten. Geen focus en daarom nul punten.
----------------------------------------------
Die concurrenten blijven nog steeds klanten, iedereen weet dat Crucell zelf ook vaccins op de markt wil gaan zetten, de overname zorgt alleen voor een versnelling.
--------------------------------------------------
4. Geografisch
Nieuw in dit land of niet? Berna is Zwitsers, Crucell Nederlands. Ik denk alleen dat het niet uitmaakt of een biotech wel of niet in het buitenland zit, want de markten zijn volledig internationaal. Hier krijgt Crucell het gemiddelde van mij, een 5.
----------------------------
Uiteindelijk maakt het voor een biotech onderneming niet uit.... Dus een 5 dus een onvoldoende (dus elke overname in deze sector is een onvoldoende) vreemd
-------------------------

5. Hot or not
Biotech is altijd hot. Omdat ook Novartis ineens is geïnteresseerd in Berna, is het zelf real hot. De Zwitserse multinational overweegt trouwens een bod in harde cash, maar eerst moet ze nog even de boeken uitpluizen. Hot is alleen hot en daarom geen punten.
------------------------
Wat hij hier ook mee moge bedoelen maar Berna was toch niet hot?
-------------------------

6. Kostenbesparingen
Crucell kan weinig kostensynergiën behalen - weer geen punten.
-------------------------
Op korte termijn niet, wel op lange termijn lijkt me.
-------------------------
7. Earn out
Hoezo earn out? Die is er niet en daarom helaas geen score.
-------------------------
Hangen punt 7 (wel/geen earn out) en 9 (wel/niet beursgenoteerd) ook niet met elkaar samen?

9. Beursgenoteerd of niet
Berna heeft een beursnotering en daarom kan ik ook hier kort over zijn: nul punten, het is niet anders. Het gevaar van een bieding op een bedrijf met beursnotering is dat een ander ook gaat bieden. Ergo, de huidige situatie...
--------------------------------
Zijn er wel zo veel alternatieve bio-techs die geen beursnotering hebben dan?
Het lijkt me trouwens dat op punt 9 dan al vaak negatief gescoord wordt.

De rest van de punten was een vette 10. Sommige punten vind ik wel wat zwaarder wegen als anderen maar ja.

Een 3, zucht.
[verwijderd]
2
Ach, ruim 75% van de beleggers doet het tegenovergestelde van wat de heren 'analisten' aanbevelen. Zo ook in dit geval. Lees daarom i.p.v een 3 een 7!
josti5
0
Deze weet ook van geen ophouden, nadat-ie verkocht heeft:

"Nu ik het toch over onbegrijpelijke dingen heb, het aandeel Crucell steeg maandag omdat het concern in een biedingoorlog terecht komt met farmagigant Novartis over biotech Berna?! Nou ja, dit leverde wel de Moeder aller Pullbacks op in de grafiek én kopij van Corné van Zeijl"

Van Dongen, dus, ook al weer op de voorpagina van IEX...
[verwijderd]
1
Geweldig! eindelijk eens iemand die het begrijpt. Overnames leiden altijd tot ellende. Nee ik heb nu al mijn stukjes te koop staan (market, dus ze zijn waarschijnlijk al weg). Dank je Corné. Je hebt me behoed voor veel ellende ;)

Wat een kul zeg;)

Groeten :) Frank
aossa
0
quote:

Frenky Tornado schreef:

Geweldig! eindelijk eens iemand die het begrijpt. Overnames leiden altijd tot ellende. Nee ik heb nu al mijn stukjes te koop staan (market, dus ze zijn waarschijnlijk al weg). Dank je Corné. Je hebt me behoed voor veel ellende ;)
En nu zit de koper met 'de ellende' ;-)
[verwijderd]
28
Als reactie op de "overnamekit" van Dhr. Van Zeijl heb ik even mijn "beoordelingskit" bovengehaald.
Deze bestaat uit 7 beoordelingspunten :
1. Kwaliteit van het artikel
2. Kennis van de sector
3. Kennis van het bedrijf
4. Kennis van de achtergrond
5. Inschattingsvermogen van de gevolgen
6. Kennis van de eigen beperkingen
7. Arrogantie

Hier gaan we :
1. De kwaliteit van dit artikel is ver ondermaats. Als je de pretentie hebt een Senior Portfolio Manager te zijn schrijf je studies die staan als een huis en als je dat niet kunt dan blijf je gewoon stilletjes je fonds beheren. Een nul dus.

2. Het is overduidelijk dat Dhr. Van Zeijl de biotechnologiesector enkel van naam kent. Anders zou hij weten dat Crucell in een bepaald segment van deze sector actief is dat momenteel volledig op het voorplan staat. Zie hiervoor verder bij achtergrond. Een nul !

3. Het bedrijf lijkt hij wel te kennen. Logisch volgens mij want hij zal waarschijnlijk de ganse rit naar boven toe tot nu gemist hebben, aanvankelijk uit pure onwetendheid, vervolgens uit pure halstarrige koppigheid "omdat hij het toch beter weet" en uiteindelijk uit frustratie.
Een nul !

4. Vaccins is een van de belangrijkste studiegebieden van de biotech momenteel. Bedenk maar eens wat een mutatie van de vogelgriep teweeg zou brengen als deze daardoor overdraagbaar wordt van mens op mens. Een pandemie met miljoenen mensen als slachtoffer is het resultaat. Elk bedrijf dat ook maar iets kan bijdragen aan onderzoek naar een vaccin is momenteel van goudwaarde. Crucell hoort tot deze categorie omdat zij met hun produktenlijn anderen helpen in het onderzoek. Dit is van onschatbare waarde. Er zijn nog veel overnames te verwachten in dit deelgebied (bv. recent nog het Canadese ID Biotech dat werd overgenomen door Glaxo-Smithkline). Wat is er van deze achtergrond terug te vinden bij Dhr. Van Zeijl? Een grote nul dus !

5. Vermits er van punt 4 al niets in het artikel terug te vinden is hoef ik punt 5 al niet meer te bespreken. Een nul !

6. Hier moet ik toegeven dat hij iets verdient. Hij geeft toe dat hij er niets van kent. Ik vraag me dan wel af waarom je een artikel als dit schrijft. Een 5.

7. Zie punt 6. Dit is de enige categorie waarin hij uitblinkt. Een 10.

Conclusie :

Een 15 op 70. Niet denderend meneer van Zeijl. Misschien even beter nadenken voor u aan uw volgende artikel begint? Of in ieder geval aan wat meer research doen voor u zich eraan waagt. En, nee ... ik ben geen analist van opleiding.
[verwijderd]
0
Knoeier prachtig verhaal. Aan je andere 3 postings te zien ben je een echte fan van meneer van Zeijl.... LOL

wilb52
0
SNS heeft op 1 nov 2004 een rapport(in mijn bezit) uitgebracht over Crucell met een ADD-advies en koersdoel /fair-value van 9 euro.
De koers stond toen op ca 8,dus van de rit heeft SNS 1 euro meegemaakt.

sammie
wilb52
0
De analist van dat report was Geert-Jan Hoppers
020-5508520
Ik vraag me af of hij het eens is met zijn collega

sammie
[verwijderd]
0
Sammy je bent weer terug. Dat is dan nog een indicator in de plus.

De sneeuwbal begint langzaam te rollen. Alles wat langzaam opgang komt is nog moeilijker te stoppen.
wilb52
0
Niet helemaal
Vorige keer zakte de koers van 23.50(Brus op C-NBC) naar 19.55!(overname Berna)
Dus mijn aanwezigheid is soms wel eens een teken om te verkopen ipv te kopen (:->D)

sammie
[verwijderd]
0
quote:

josti5 schreef:

Deze weet ook van geen ophouden, nadat-ie verkocht heeft:

"Nu ik het toch over onbegrijpelijke dingen heb, het aandeel Crucell steeg maandag omdat het concern in een biedingoorlog terecht komt met farmagigant Novartis over biotech Berna?! Nou ja, dit leverde wel de Moeder aller Pullbacks op in de grafiek én kopij van Corné van Zeijl"

Van Dongen, dus, ook al weer op de voorpagina van IEX...
Van Dongen vind ik wel ok.
[verwijderd]
1
prachtige posting Knoeier1 en ehhh..., gebruik jij nu geen alias van Corné zelf?(sinds Onno kijk ik er niet meer van op als er meerdere nicknames in omloop zijn van IEX-schrijvers;-))

mvg ivet
[verwijderd]
0
Neem het van mij aan. Ik ben de enige Knoeier hier. Deze titel zou voor Van Zeijl nog te veel eer zijn.
[verwijderd]
0
En ik maar denken dat CvZ aandelen,opties e.d. bedoelde, maar hij geeft een cursus 'beleggen in effecten';hij bedoelt dus -uitwerkingen-...

Nou, het -effect- op het CRXLforum n.a.v. zijn schrijven is duidelijk; benieuwd hoe je daar in moet beleggen, het koers-effect van CRXL was vandaag i.i.g. niet in overeenstemming met de tenneur van zijn artikel.

(van iex.nl)Cursus 'Beleggen in Effecten', Corné van ZeijlCorne van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. De kennis die Van Zeijl heeft opgedaan, is nu gebundeld in een cursus 'Beleggen in Effecten' van zijn hand.

mvg ivet ;-)

NB: CvZ houdt volgens mij wel van een geintje, alleen hoop ik dat hij het voortaan wel ff onderaan zijn artikel vermeld; er zijn mensen die zich kunnen verslikken!
klein_duimpje
6
Onderstaande maar eens naar van Zeijl gestuurd, het zal wel niet veel uithalen en is wellicht te beperkt. Ik kon het toch niet laten om te reageren op zo veel onzin.

Beste meneer van Zeijl,

Verbaasd ben ik over uw stuk t.a.v. de overname van Berna door Crucell. Niet zo zeer door het feit dat ik het niet met de waardering eens ben, dan wel de manier waarop die waardering tot stand is gekomen. In een recent verleden heeft Crucell aangegeven dat er op korte termijn naar een overnamekandidaat gezocht zou worden om de winstgevendheid van het bedrijf naar voren te halen. Dit is een zeer duidelijke focus van het bedrijf die ook zeker de aandeelhouders aanspreekt. Dat u het bedrijf vervolgens beschuldigt van het niet hebben van een focus is derhalve onterecht. Daarnaast is het feit dat een "grootmacht" als Novartis die zich in de overname mengt des te meer een teken hoe goed de keuze van Crucell geweest is.
Ten slotte nog even dit: In beleggersland wordt vaak beweert dat de markt altijd gelijk heeft. Dat zou betekenen dat indien de markt het met uw opninie eens is er wel heel snel nog een flinke koersdaling gaat plaatsvinden. De laatste dagen (en vooral vandaag) laten zien dat uw mening niet alleen door mij maar ook door vele anderen als kul beschouwd worden.

Met vriendelijke groet,

Klein Duimpje
44 Posts, Pagina: « 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 874,02 -0,77 -0,09% 18:05
AMX 925,76 -8,67 -0,93% 18:05
ASCX 1.207,07 +3,02 +0,25% 18:00
BEL 20 3.883,83 -6,88 -0,18% 18:05
Germany40^ 18.064,80 -72,85 -0,40% 18:19
US30^ 38.360,81 -144,15 -0,37% 18:19
US500^ 5.052,39 -17,31 -0,34% 18:19
Nasd100^ 17.453,90 -27,77 -0,16% 18:19
Japan225^ 38.008,76 +70,05 +0,18% 18:19
WTI 82,79 -0,51 -0,61% 18:19
Brent 87,89 -0,40 -0,45% 18:19
EUR/USD 1,0688 -0,0014 -0,13% 18:19
BTC/USD 66.371,99 +39,30 +0,06% 12:39
Gold spot 2.324,88 +2,86 +0,12% 18:19
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
ASMI 590,000 +58,400 +10,99% 17:35
BESI 139,000 +5,450 +4,08% 17:37
RANDSTAD NV 46,470 +1,470 +3,27% 17:35
Dalers Laatst +/- % tijd
ING 14,670 -0,930 -5,96% 17:36
RELX 38,500 -0,800 -2,04% 17:36
DSM FIRMENICH AG 104,000 -2,150 -2,03% 17:35

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront