RoodMicrotec « Terug naar discussie overzicht

15 Vragen aan de heer Nijenhuis 10/1/06

71 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
[verwijderd]
38
Hieronder staat het verslag dat ik naar aanleiding van het gesprek met de heer Nijenhuis heb gemaakt.

De volgende vragen plus antwoord komen aan bod:

Vraag 1: In oktober 2005 heeft u minder opties verkregen dan was voorgesteld in de optieregeling. Klopt dat?

1. Antwoord: Dat klopt. De doelstellingen worden allereerst door de heer Nijenhuis zelf vormgegeven. Hij heeft een bepaald doel voor ogen waar Rood Testhouse de komende 6 maanden heen moet. Samen met de voorzitter van de RvC, de heer Koot, worden de doelstellingen nog wat bijgeschaafd en zodoende komen ze tot de operationele doelstellingen.

- Waren de doelstellingen te hoog gegrepen?

Over de 1e 6 maanden van 2005 heeft Nijenhuis voldaan aan bijna 94% van de doelstellingen. Dit is een zeer knappe prestatie, aangezien de Semiconductor markt een hoop onzekerheid met zich meebrengt. Omzet voorspellingen voor een half jaar zijn nog wel af te geven. Maar een jaar vooruit kijken is erg lastig.

Vraag 2: Is het geen optie dat Rood Testhouse wordt overgenomen door bijv. STATSCHIPPac omdat zij geen vestiging hebben in Europa en de Europese halfgeleiderproducenten steeds meer gaan uitbesteden?

2. Antwoord: Een overname door bijv. STATSCHIPPac is waarschijnlijk geen optie, omdat zij al Europese fabrikanten helpen via hun vestigingen in bijv. China. Daar zijn de lonen lager en worden grotere volumes onder handen genomen.

Vraag 3: In een artikel werd vermeld dat de IIC uit Dresden Rood Testhouse heeft ondersteund. Ook werd er gezegd dat, ik citeer: "The IIC was instrumental in bringing 4-5 miljon euro".

- Wordt dit bedrag meteen in zijn geheel geïnvesteerd? Bestaat dit bedrag in z'n geheel uit subsidies? Of wordt de apparatuur voor een deel geleased op basis van financial? Bedrag ook bestemd voor de bouw van een Cleaning Room?

3. Antwoord: er zijn met IIC verschillende scenario's besproken (in oktober). Dit is een van de scenario's: binnen een termijn van 2-3 jaar investeert Rood een bedrag van 4-5 miljoen euro. Dit bedrag wordt besteed aan apparatuur en de verbouwing van een Cleaning Room. Nadat Rood het totale bedrag heeft geinvesteerd, ontvangt Rood het de subsidie terug van de overheid.
Een voorwaarde voor die subsidie is dat de apparatuur nieuw is en wordt gekocht.

Op dit moment zijn enigineeringsbureaus bezig met de verbouwing van de Cleaning Room en spoedig zal ook het andere apparatuur volgen.

Vraag 4. Interview: De benuttinggraad is op dit moment 80-85%.

- Is dit op basis van 24 uurs-service

4. Antwoord: Ja, gedeeltelijk wel. De meeste apparatuur draait een 24-uurs service en dat 7 dagen per week. Andere machines draaien 2 diensten van 8 uur per dag. Dit is aan de hand van een formule berekend. De heer Nijenhuis probeert dit aan te passen door onderhoudschema's beter te laten functioneren. Zodoende kunnen de machines langer produceren en wordt het kapitaal beter benut.

- U gaf ook aan dat Nördlingen in de toekomst licht zal gaan groeien. Is dit op basis van volumes of omzet?

- Is op basis van omzet. De activiteiten foutenanalyse en qualificatie groeien sneller als het testen. Aangezien het testen een groter bestandsdeel vormt van de omzet dan foutenanalyse en qualificatie samen, zal de omzet licht groeien. De omzet in Dresden en China zal echter sterk stijgen door de testactiviteiten. In Dresden zal in de toekomst misschien ook foutenanalyse en qualificatie enz. worden toegepast, maar voorlopig niet.

Een andere ontwikkeling is dat marges onder druk komen te staan door een verdere uitbesteding (structurele relatie tussen Rood en klant) van producenten. Des te hoger de uitbesteding van de productie des te lager de eenheid per product. Rood compenseert dit door een betere benutting van de equipment.

Rood Testhouse moet er dus voor zorgen dat het geinvesteerde vermogen optimaal gebruikt wordt, zodat de benuttinggraad nog hoger kan komen te liggen en dat de variabele kosten bij meer volumes beperkt blijven.

Een aantal klanten hebben al een structurele band met Rood Testhouse opgebouwd en laten veel werk onderbrengen. Op dit moment is Rood bezig om weer zo'n klant binnen te halen die een structurele relatie wil aangaan.

Een aantal producenten heroverweegt om het testen structureel uit te gaan besteden i.p.v het te verrichten in eigen beheer. De omzet van die structurele relaties is dan ook aanzienlijk bij Rood Testhouse en zal nog verder groeien.

Vraag 5. Komt er nog een fin. bevestiging van omzet, oper. winst, nettowinst en een outlook voor 2006?

- Wanneer worden de jaarcijfers gepubliceerd?

5. Antwoord: De heer Nijenhuis hoopt op korte termijn (binnen enkele weken) een bevestiging van de omzetverandering over het 2e halfjaar 2005 ten op zichte van het eerste halfjaar 2005 af te kunnen geven(doelstelling 12-20% hoger). De financiële bestuurster is op dit moment op vakantie en zal binnenhort met de accountant het cijfer vaststellen.
Ook hoopt de heer Nijenhuis een omzetprognose voor het 1e halfjaar van 2006 af te kunnen geven (gaat in onderling overleg met de RvC) op diezelfde dag. En niet onbelangrijk: de datum voor de jaarcijfers wordt bekendgemaakt.

Bij de presentatie van de jaarcijfers volgen de resultaten en dan wordt hopelijk ook bekend gemaakt wat de oper. winst moet gaan doen in het 1e halfjaar van 2006.

Een outlook voor heel 2006 is moeilijk te geven, aangezien de semiconductor-markt erg onzeker blijft.

Vraag 6. Is het reeds afgelegde interview verstuurd naar alle nieuwsdiensten? Dow Jones News Wires vermeldde het niet. Zo ja, zijn ze dit dan niet verplicht te melden.

6. Antwoord: De heer Nijenhuis zei dat het mogelijkerwijs ook naar de Dow Jones New Wires nieuwsdienst is verstuurd. Hij weet hier echter nog te weinig vanaf en gaat zich verder informeren over de gebruiken die worden toegepast v.w.b het publiceren van een interview.

Een interview vond hij het beste medium, aangezien je dan meer uiteenlopende zaken kan aandragen.

Vraag 7. Komt het door de minimale uitbesteding van producenten dat grote Assemly & Test-service ondernemingen, zoals STATSCHIPPac, ASE Test, Amkor en SPIL zich niet in de E.U. hebben gevestigd?

7. Antwoord: De grote Assembly & Test-Service ondernemingen hebben zich hier inderdaad niet gevestigd. Ze verrichten echter wel degelijk werk voor de Europese halfgeleiderproducenten. Vooral Amkor en STATSCHIPPac zijn daarin actief. Ook is er in Italië een Test & Related onderneming gevestigd, namelijk: Eems. Dit bedrijf verricht werkzaamheden voor Infineon op het gebied van geheugenchips. Hier heeft Rood niet veel van doen, maar deze vraag geeft toch een beetje de verhoudingen weer binnen Europa.

Vraag 8. Een klant van Rood heeft 40% van zijn omzet verplaatst naar China. Is dit zowel memory en logic? Test Rood alle chips van die klant die bestemd zijn voor de E.U?

8. Antwoord: Beide (zowel Memory als Logic). Rood is een structurele relatie aangegaan met de klant. De klant produceert in China en de Filippijnen. De mixed signal chips (dus logic) uit China zijn bestemd voor 1 sector in de Europese markt en die test Rood.

Vraag 9. Zijn de potentiële klanten (in China) van dezelfde orde grootte of gaat het om kleinere volumes? Vestiging bij afsluiten 2 contracten?

9. De 2 potentiële orders in China zijn niet groot genoeg om een vestiging te openen in dat land. De vaste en variabele kosten zijn daarvoor te hoog.

[verwijderd]
3
Vervolg

Rood is nu echter op zoek naar een of meerdere klanten die zorgen voor 5% kritische massa, zodat 10% van de huidige totale omzet in China wordt verdiend. Dit betreft eenvoudigere varianten van chips, maar noodzakelijk om een vestiging te kunnen openen.

Vraag 10. Is er een kans dat ESPEC zijn dienstverlening uitbreid met Test & Related Services?

10. Antwoord: Nee. Hij ziet dat niet gebeuren.

Vraag 11. Heeft een merger van Philips, STM en Infineon positieve gevolgen of negatieve? Meer investeringen logic? Testafdelingen sluiten?

11. Antwoord: Weinig invloeden zijn te verwachten. In ieder geval niet negatief. Hoe meer beweging in de markt des te beter, volgens Nijenhuis.

Vraag 12. Hoe moet ik mij het testen van wafers en verpakte chips voorstellen?

12. Antwoord: Een wafer (een ronde schijf die allemaal chips bevatten) wordt geproduceerd in een FAB. Daarna getest in Cleaning Room veelal klasse 1000. Als je ze niet test in een Cleaning Room krijg je uitval. Vervolgens worden ze daar gesorteerd en daarna verpakt in een zwart omhulsel.

Vraag 13. In het interview gaf u te kennen dat het ROT-project (gestandaardiseerde testprogrammatuur op verschillende platforms van producenten) terugverdiend zal worden. Is dat incl. de subsidie en op welke termijn verwacht u dit?

13. Antwoord: het ROT-project wordt in fasen terugverdiend: de 1e fase - een samenwerking met de groten der aarde (jullie weten zelf wel welke dat zijn in Europa). Die tonen interesse voor het project en de samenwerking met Rood. Het zou goed zijn voor Rood als de partners de Rood standaard gaan toepassen.

De contacten brengen indirect werk met zich mee, wat niet direct te maken heeft met het ROT-project. Dit is dus een mooie ontwikkeling.

Sowieso is de ontwikkeling uniek, want als halfgeleiderproducenten uit de top-10 van de wereld zich melden om samen te werken aan een innovatie heb je toch wel iets voortgebracht waar je trots op mag zijn.

De 2e fase: de testprogrammatuur moet worden toegepast. Misschien dat er nog iets aan geschaafd word door de producenten, maar dit gaat in de toekomst zeker zorgen voor direct werk. Dan zal de investering (1 miljoen incl subsidie) zeker terugverdiend gaan worden. Op welke termijn (1, 2 of 3 jaar) valt nog niet te zeggen.

Vraag 14. Is het de volgende keer mogelijk om een nieuwe order direct kenbaar te maken aan alle nieuwsdiensten en ook bij het afsluiten van een samenwerkingsverband v.w.b gestandaardiseerde testprogrammatuur met diverse partijen, zodat het nieuws bij elke belegger van Rood op het netvlies zal staan? evens zijn andere beleggers dan ook beter op de hoogte van berichtgeving omtrend Rood.

14. Antwoord: De heer Nijenhuis heeft gezegd daar zoveel mogelijk rekening mee te houden. Maar als een klant meer uitbesteed aan Rood (bijv. 2 maanden 30% meer) dan zal dit niet gemeld worden, omdat het meestal geen verbreding van de klantenbasis met zich meebrengt.

Vraag 15. Zal de website binnenkort worden aangepast.

15. Antwoord: Op korte termijn hopen ze hier verandering in te brengen.

Dit waren de vragen. Ik hoop dat ik jullie geduld niet te veel op de proef heb gesteld en dat ik jullie hier een plezier mee doe. Het was erg plezierig om zoveel met de heer Nijenhuis in contact te zijn geweest. Ik kan niet anders zeggen. Hij heeft mij ook gehholpen om de puntjes op de i te zetten.
[verwijderd]
0
aambevolen, interesssante vragen en antwoorden. Positieve outlook ook. Over zijn antwoord m.b.t. STATSCHIPPac moet ik nog even nadenken.....
[verwijderd]
0
tevens lees ik er uit dat we binnenkort ontwikkelingen krijgen m.b.t. uitbreiding klantportfolio (grote klanten). Over tijdstip is helaas niet veel te voorspellen (kan 1 maand, maar ook 2H zijn. Hoe lang duren de contracten normaliter in deze sport (max 1 jaar?).
Ronson
0
quote:

Flying Dutchman.001 schreef:

aambevolen, interesssante vragen en antwoorden. Positieve outlook ook. Over zijn antwoord m.b.t. STATSCHIPPac moet ik nog even nadenken.....
Ik denk dat STATS kiest voor een lage lonen strategie en daardoor concurerend kan prijzen. Dit gaat echter nog weleens ten koste van de kwaliteit. En juist daar verliezen ze de wedstrijd met Rood nu en de komende jaren in Europa. De lage lonen delen van Azië lopen nu eenmaal kwalitatief achter bij Amerika en Europa. Daar kunnen ze daar prima concureren op het vlak van bulk, maar niet op het vlak van technologische hoogstandjes. Let wel, ik zeg niet dat dit een blijvende situatie is, maar voor het moment zijn de kaarten zo geschud. En daarom moet Rood op termijn dus een solide busines in die regio hebben. En die komt er.
Ronson
0
Maar uh, hoe verzinnen ze het: "het ROT-project wordt in fasen terugverdiend: de 1e fase - een samenwerking met de groten der aarde (jullie weten zelf wel welke dat zijn in Europa). Die tonen interesse voor het project en de samenwerking met Rood. Het zou goed zijn voor Rood als de partners de Rood standaard gaan toepassen.

De contacten brengen indirect werk met zich mee, wat niet direct te maken heeft met het ROT-project. Dit is dus een mooie ontwikkeling.

Sowieso is de ontwikkeling uniek, want als halfgeleiderproducenten uit de top-10 van de wereld zich melden om samen te werken aan een innovatie heb je toch wel iets voortgebracht waar je trots op mag zijn."

'groten der aarde' 'top-10 van de wereld' 'tonen interesse voor het project en de samenwerking met Rood'.

Natuurlijk, die gaan samenwerken met zo'n flut clubje als Rood, dat nauwelijks levensvatbaar is. Tenminste, als je sommige zwartkijkers mag geloven. Maar weet u, het is echt zo. Dit ROT-verhaal begint te blinken als een pareltje en onderschat de impact op de business van Rood niet. Kan zomaar booming worden als je bedenkt dat de Top-10 er mee bezig is. Want we weten allemaal: als één schaap over het hek is, dan .......

Perry wederom top, en je hebt mij in ieder geval weer een hoop nuttige info gegeven. Gerustgesteld was ik al, dus daar heb je niets aan bij gedragen ;~D
Maar dat was dan ook niet nodig. Aanbevolen!
nikkesnada
0
Knap werk Perry en aanbevolen.

13. Antwoord: het ROT-project wordt in fasen terugverdiend: de 1e fase - een samenwerking met de groten der aarde (jullie weten zelf wel welke dat zijn in Europa). Die tonen interesse voor het project en de samenwerking met Rood. Het zou goed zijn voor Rood als de partners de Rood standaard gaan toepassen.

"Als de groten der aarde ROT gaan ondersteunen/gebruiken zullen de partners van Rood de 'Roodstandaard'wel moeten toepassen lijkt mij anders komen ze op een zijspoor te staan."

De contacten brengen indirect werk met zich mee, wat niet direct te maken heeft met het ROT-project. Dit is dus een mooie ontwikkeling.

"Dat is wat ik al verwachtte een echte Win Win situatie"

Sowieso is de ontwikkeling uniek, want als halfgeleiderproducenten uit de top-10 van de wereld zich melden om samen te werken aan een innovatie heb je toch wel iets voortgebracht waar je trots op mag zijn.

"Logisch dat de Top-10 interesse heeft als je met ROT tot 50% van de huidige kosten kan besparen"

De 2e fase: de testprogrammatuur moet worden toegepast. Misschien dat er nog iets aan geschaafd word door de producenten, maar dit gaat in de toekomst zeker zorgen voor direct werk. Dan zal de investering (1 miljoen incl subsidie) zeker terugverdiend gaan worden. Op welke termijn (1, 2 of 3 jaar) valt nog niet te zeggen.

"1,2 of 3 jaar ? Blijkbaar nog geen goed zicht op de terugverdiencap. Maar hieruit maak ik op dat als er opdrachten voor ROT binnenkomen het erg snel kan gaan , alleen vanaf wanneer ? enkele mnd,halfjr of langer ?
[verwijderd]
0
Mooi stukje huiswerk danicor.
Mijn aanbeveling,ik heb het gelezen ga het later nog even rustig bestuderen.
Mooie helder en open.
[verwijderd]
0
[verwijderd]
0
Dank voor je moeite, erg nuttig.

Toch weet ik niet echt hoe ik de info mooet interpreteren en of de info positief is. Ook blijf ik het vaag vinden dat een ceo van een beursgenoteerd bedrijf op deze manier iformatie in de markt brengt.
[verwijderd]
0
dat is inderdaad bijzonder merkwaardig en ik vraag me af of dit conform de regels is.
[verwijderd]
0
In het hele stuk staat geen enkele koersgevoelige informatie.
Of er komt waarschijnlijk in voor,of er zijn meerdere mogelijkheden.
Dus het blijft aan de belegger hoe te intrepeteren.
W.
[verwijderd]
1
Bedankt voor het werk en moeite.

wishdom schreef:
In het hele stuk staat geen enkele koersgevoelige informatie.
Of er komt waarschijnlijk in voor,of er zijn meerdere mogelijkheden.
Dus het blijft aan de belegger hoe te intrepeteren.
W.

Directe aanleiding tot koersverhoging zit er inderdaad niet in, maar dat mag de C.E.O. ook niet geven.
Het geeft echter de bestaande aandeelhouders wel de moed om in de aandeel te blijven en evt aan te kopen.
Verder alle lof voor dit forum in het algemeen.
Het peil blijft hoogen hier worden mensen niet afgez.ken.
[verwijderd]
0
quote:

reindert28 schreef:

Dank voor je moeite, erg nuttig.

Toch weet ik niet echt hoe ik de info mooet interpreteren en of de info positief is. Ook blijf ik het vaag vinden dat een ceo van een beursgenoteerd bedrijf op deze manier iformatie in de markt brengt.
Als eerste heb ik het stukje aanbevolen.... iemand die zoveel tijd stopt in zoiets verdiend dat wel. Als tweede; tja, ik vind het toch op zijn minst vreemd dat dit soort informatie op deze manier naar buiten komt. Ik heb daarom ook mijn twijfels over dit soort postings, neem mij dat vooral niet kwalijk.
Ronson
0
quote:

Anonimus schreef:

[quote=reindert28]
Dank voor je moeite, erg nuttig.

Toch weet ik niet echt hoe ik de info mooet interpreteren en of de info positief is. Ook blijf ik het vaag vinden dat een ceo van een beursgenoteerd bedrijf op deze manier iformatie in de markt brengt.
[/quote]

Als eerste heb ik het stukje aanbevolen.... iemand die zoveel tijd stopt in zoiets verdiend dat wel. Als tweede; tja, ik vind het toch op zijn minst vreemd dat dit soort informatie op deze manier naar buiten komt. Ik heb daarom ook mijn twijfels over dit soort postings, neem mij dat vooral niet kwalijk.
Over welke soort informatie hebben jullie het nu eigenlijk. Ik kom geen spannende of schokkende dingen tegen die we op hoofdlijnen nog niet wisten. Dit is grotendeels verdere uitdieping van bestaande en bekende gegevens. Ik zie dan ook niet waarom Nijenhuis dit niet met een aandeelhouder zou mogen bespreken. Tegen journalisten verteld hij dergelijke zaken toch ook. Ik vind jullie je er drukker over maken dan dat nodig. is. Als de AFM aanleiding zou zien, grijpen ze heus wel in en dat is op tot op heden nog steeds niet gebeurt.
[verwijderd]
0
quote:

Ronson schreef:

[quote=Anonimus]
[quote=reindert28]
Dank voor je moeite, erg nuttig.

Toch weet ik niet echt hoe ik de info mooet interpreteren en of de info positief is. Ook blijf ik het vaag vinden dat een ceo van een beursgenoteerd bedrijf op deze manier iformatie in de markt brengt.
[/quote]

Als eerste heb ik het stukje aanbevolen.... iemand die zoveel tijd stopt in zoiets verdiend dat wel. Als tweede; tja, ik vind het toch op zijn minst vreemd dat dit soort informatie op deze manier naar buiten komt. Ik heb daarom ook mijn twijfels over dit soort postings, neem mij dat vooral niet kwalijk.
[/quote]
Over welke soort informatie hebben jullie het nu eigenlijk. Ik kom geen spannende of schokkende dingen tegen die we op hoofdlijnen nog niet wisten. Dit is grotendeels verdere uitdieping van bestaande en bekende gegevens. Ik zie dan ook niet waarom Nijenhuis dit niet met een aandeelhouder zou mogen bespreken. Tegen journalisten verteld hij dergelijke zaken toch ook. Ik vind jullie je er drukker over maken dan dat nodig. is. Als de AFM aanleiding zou zien, grijpen ze heus wel in en dat is op tot op heden nog steeds niet gebeurt.
Gewoon, dat iemand van een beursgenoteerd bedrijf dit met "Jan met de pet" bespreekt en hier ook nog eens de tijd voor neemt.... erg vreemd mijns inziens....
71 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 15 dec 2023 17:35
Koers 0,336
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 0,000
Laag 0,000
Volume 0
Volume gemiddeld 0
Volume gisteren 0

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront