Crucell « Terug naar discussie overzicht

Bedrijfsbezoek 9 mei

15 Posts
pim f
0
Kijk met interesse uit naar bezichtiging van deze hut. Ivet is er ook, weet ik. Wie nog meer?

Later in dit draadje evt nieuwtjes en verslagje
pim f
22
Leuke middag gehad, maar weinig nieuws gehoord

Presentatie CFO Kruimer waaruit veel zelfvertrouwen in zijn bedrijf sprak.

Crucell denkt zijn vaccin business binnen enkele jaren verdubbelen in omzet. Maar het echt grote geld moet tzt uit de 'proteins & antibodies' komen.

Sanofi/griep/pandemie: Crucell verwacht goede resultaten te kunnen laten zien van hun inspanningen met Sanofi. Zij voelden zich niet gepasseerd toen hun naam niet genoemd werd door George Bush vorige week. Ze denken een jaar voor te lopen met hun 97 miljoen van 2005. Ook zijn ze bij Crucell ervan overtuigd dat Per.C6 superieure yields oplevert qua (griep-)vaccinproductie als je het met andere cellijnen vergelijkt, en alleen daarom al dicht men zich zeer goede kansen toe in het vervolgtraject.

Bloedproducten: Voor de factor V Leiden wordt mogelijk een partner gezocht om twee redenen: 1. spreiden van risico, 2. om de studies op mensen te doen verrichten (heeft crucell nog weinig ervaring mee). EPO is toch een moeilijk molecule, daar zit weinig schot in naar ik begreep.

Quinvaxem: Uiterlijk in juli 2006 (mogelijk al in juni) wordt de 'pre-qualicifation" van de WHO verwacht, in Korea worden op dit moment dubbele diensten gedraaid om quinvaxem te produceren, er liggen inmiddels al 4 miljoen doses op de plank. Moet voorlopig de belangrijkste moneymaker worden.

STAR/improved STAR: beetje weinig over gemeld.

De rondleiding werd verzorgd door twee goed geinstrueerde medewerkers, die niks loslieten over waar Crucell mee bezig is. Ik begreep wel van een van hen dat er maar 10 procent van hun werk bekend is, en dat ze met heel veel dingen bezig zijn.

gogogoo
0
Bedankt voor de info. Aanbevolen.

Oh ja, en die 97 miljoen dollar.......toen was de dollar nog iets waard.
Nu kun je er niet zo veel meer mee. Daarom krijgt men nominaal nu iets meer van Bush.
[verwijderd]
0
Heel mooi:
Quinvaxem: Uiterlijk in juli 2006 (mogelijk al in juni) wordt de 'pre-qualicifation" van de WHO verwacht, in Korea worden op dit moment dubbele diensten gedraaid om quinvaxem te produceren, er liggen inmiddels al 4 miljoen doses op de plank. Moet voorlopig de belangrijkste moneymaker worden.
***************

Hartelijk dank pim!
gr.
josti5
5
"2. om de studies op mensen te doen verrichten (heeft crucell nog weinig ervaring mee)."

Precies, daar zit-em de bottleneck bij heel veel klinisch onderzoek.

In mijn aktieve farmaceutische tijd was het een crime en een groot gevecht met konkurrenten, om bij voorbeeld nieuwe HIV-patiënten te includeren voor nieuw onderzoek.

Van dit probleem is o.a. van de nood een deugd gemaakt, door combinatietherapieëen klinisch te gaan onderzoeken.

Bij vaccins spelen ongetwijfeld weer andere problemen inzake patiëntenrecrutering en zeker ook resultaatmeting (statistische significantie, tijdsperiode van het onderzoek en zo).

Een kwartaal vertraging is dan ook in no-time opgelopen.

Dus iedere "belegger" in Crucell die van dit soort zaken zenuwachtig wordt, kan beter maar snel z'n centen in een "veiliger" aandeel stoppen!

[verwijderd]
13
komt ie weer...

Ik zal me beperken tot enkele bijzonderheden ipv het overtypen vd sheets.

CRXL heeft nu alles in huis en hoe! Met de overname van Berna verschafte CRXL met flinke korting de nodige faciliteiten, 9 fabrieken die zo'n 30-60mln per stuk kosten(USD of € weet ik even niet). Als je die 100mln € cash even vd overname som wegdenkt ,dan moet de waarde van alle faciliteiten de 280mln overschrijden en dan heeft CRXL alle technologie en late stage produkten voor nop!(hoezo handelsgeest?) Daar komen nog wat centjes van terug ivm afstoten div zaken (Rhein Biotech, dat interessant is,vnl kostenpost, maar geen core business, evenals een veterinair onderdeel,waar de verdiensten niet alle inspanningen rechtvaardigen).
Al met al is er weinig sprake van betaalde goodwill en...kunnen ze bij Berna of niet rekenen, of wisten ze heel goed bij welke grote belofte ze aansluiting kregen?? ;-))

Verder nog eens duidelijk gemeld hoezeer PerC6 een belangrijke aanvulling is in de biotechwereld. De bestaande (ver)ouderde cellijnen zoals CHO(hamstertumorcel),NSO(muizencel),VERO en MDCK bieden niet altijd voldoende mogelijkheden(er bestaat zelfs twijfel bij productie van een goed griepvaccin erop; let wel: Sanofi heeft alle cellijnen vergeleken en koos voor CRXL!!!)

Met deze prachtige cellijn(PerC6) zal niet elk bestaand vaccin worden nagemaakt; bijv het BMRvaccin is voor 80% in handen van partijen als Merck/GSK en daar tegenop boksen is niet lucratief... Wel bied PerC6 kansen op vele nichemarkten, waar of bestaande technologieen geen mogelijkheden bieden of de marges/kosten niet aantrekkelijk genoeg voor zijn.
Aandacht voor generieke produkten(met aflopend of afgelopen patent) is er , maar dit moet commercieel wel interessant zijn: EPO is zo'n produkt,maar tevens complex en daar moet nog e.e.a. aan werk voor verzet worden.

Vaccins blijven voorlopig speerpunt en moet goed zijn/worden voor honderden miljoenen aan omzet(en winst naar ik aan mag nemen). Zoals Pim al meldde; proteins en antibodies moeten en kunnen vaccindivisie id schaduw zetten, want het kan al snel gaan om blockbusters(markt is zo'n 35bln$ groot en groeit gestaag, net als de markt voor vaccins, zo'n 9bln$ groot met eveneens forse groeipotentie.
Het netwerk van CRXL is indrukwekkend: zo zijn er diverse distributiepartners die CRXL vertegenwoordigen in ander landen(Solvay,CSL) en omgekeerd vertegenwoordigt CRXL ook hen in weer andere landen zoals bijv.Spanje.
Ook de vestiging in Boston is dichtbij het biotech vuur: vele bedrijven zijn er gevestigd ,alsmede alle organisaties waar je je als biotech bedrijf bij in de kijker wilt spelen(zo'n 500 bedrijven/organisaties).

De overname kent zo zijn adm. rompslomp en dat was reeds aangegeven dat dit jaar een extra cashburn wordt verwacht van 33-38 mln, maar dan weer gevolgt door een jaar met cashbreakeven(melden ze heel zuinigjes...want het is excl. zo ongeveer alles).

De latestage pipeline bevat 2 produkten die veel potentie hebben; we kennen inmiddels Quinvaxem en ook Yellow Fever moet kunnen. De andere 2 zijn complexer en moet je meer als extra bonus zien(Aerugen,DTPw-HepB) Quinvaxem moet in staat zijn de omzet van Berna te verdubbelen..

wordt zo verder vervolgt:
[verwijderd]
5
Zoals het v Lanschotrapport vermeldde: Sanofi ontving reeds eerder 97mln voor ontwikkeling pandemisch vaccin, ongeveer een jaar eerder dan de rest van de bedrijfstak(en zo ook de voorsprong).

Elk zichzelf respecterend bedrijf schreef zich toen in voor die subsidie en Sanofi kreeg hem!!!(een sterkere bevestiging is niet denkbaar!)

In de afgelopen ronde deed Sanofi/CRXL niet mee , maar er zit meer in het vat. Het potje is miljarden dollars groot en ze is ook nog verre van op...(more to come lijkt mij!, zo'n 2 mld als ik het wel heb)
Bedenk dat de hele bedrijfstak ervan overtuigd is dat cellbased vaccins(flu) de toekomst is en als Sanofi niets kan doen met PerC6, dan kan niemand het!(ik ruik zeer grote kansen, maar wie ben ik?;-))
Baxter was meen ik de club die op basis van een openbaar menselijke cellijn (293 o.i.d.?)een vaccin kon maken, maar mist wel alles wat nodig is voor toepassing op grote industriele schaal. Sanofi laat er daarom geen gras over groeien dmv het laten bouwen van 20kliter reactoren!

De twijfel bij de haalbaarheid van goede griepvaccins op basis van een vero of MDCK is twijfelachtig en hoewel het al oude egg-based vaccin wel werkt, is er teveel aan te verbeteren(o.a.kippeeiwitallergie,kwikgebruik,produktiesnelheid en kosten,overlijdensrisico van kippeei-leveranciers...).

Factor V heeft de potentie van een ware blockbuster: 1 mld + (ik meen zelfs 2 mld gehoord te hebben) en wordt in house ontwikkeld(mij is dan ontgaan dat er een partner voor wordt gezocht.

wordt vervolgt(voordat de tekst pleite is)...
[verwijderd]
9
wat betreft Ebola: de vrijwilligers zijn gerecruteerd(44 pers.) en de verwachtingen zijn goed. Van de ongeveer 50 apen die werden blootgesteld aan een levend Ebolavirus en werden ingeent met CRXL's vaccin is er geen één overleden. Vical heeft wel veilgheid aangetoond van hun prototype vaccin id mens, maar van die veiligheid is bij hun apen weinig te merken geweest(zij rusten nu in peace...).

Het ebola-traject is in principe redelijk vlot te voltooien omdat een challengeproef niet bepaald ethisch is...

CRXL mikt op een overgang van bestaande cellijnen zoals CHO/NSO naar PerC6. Zoals recent op dit forum is besproken en m.i. een zeer belangrijk punt is de zeer lage tumorigenity van PerC6.

wat STAR aangaat: de geinteresseerden staan in de STARtblokken en wachten de bevindingen af van partijen als Genentech. Mbt STAR wordt steeds meer duidelijk. Het is vooral optimaliseren en zoeken naar de geschikte cellen waarop STAR een megauitwerking heeft!
Er klonk wel degelijk hoop op aankomende ontwikkelingen(vergeet niet: geduld is goud waard in deze bedrijfstak), i.i.g. geen enkele indruk gehad dat het gaat om iets hopeloos! Het onderzoek is nu eenmaal arbeidsintensief en tijdrovend, maar bij echt succes is de beloning groot.

De royalties mbt STAR staan in principe nog open: afh.van het profijt dat STAR geeft, wordt nader bepaald welke royalties daarbij horen(danwel licentiebedragen). Zowel mbt STAR en PerC6 geldt dat CRXL zelf veel wil toevoegen: kennis,service, maatwerk en daarmee een beter rendement uhv licentie/royaltieinkomsten.

Ook kijk ik met spanning uit naar het malariaverhaal, want volgens mij is dat zowel mét al zonder GSK een zeer interessant vaccin. De bijdrage van CRXL aan dat vaccin levert naar de smaak van CRXL te weinig op voor hun aandeel(CRXLaandeel in dat vaccin werkt beter dan het GSKdeel alleen). Er is dus een optie om dit vaccin zelf te gaan ontwikkelen, waar nu ook voldoende geld voorhanden is!

Denk groot, groter...denk niet te klein!

mvg ivet
[verwijderd]
0
Bedankt voor het verslag en welterusten allemaal, (goede morgen reeds voor de Down Under boys)..
[verwijderd]
0
TNX Ivet voor je verslag en reading between the lines binnen dit draadje weten wij met elkaar heel veel maar minimaal 50 % van wat er gebeurd aan R&D is ook voor ons nog niet bekend.

Kun je over speculeren en is al ruim gedaan , maar wat overeind blijft is toch dat Crucell steeds meer een factor en vector van betekenis gaat worden binnen de biotech.

We gaan het zien allemaal binnen hooguit 4 jaar the leading compagny , met de daarbij behorende koers

Ian
jecebe
1
Bedankt Iver en PimF.
Veel meer duidelijkheid nu wat er staat te gebeuren.
Snap niet dat dit niet meer bekent is gemaakt op de analistendag.
15 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 865,36 +0,01 +0,00% 18 apr
AMX 926,60 +7,92 +0,86% 18 apr
ASCX 1.189,83 -18,08 -1,50% 18 apr
BEL 20 3.826,58 +32,01 +0,84% 18 apr
Germany40^ 17.751,90 -85,50 -0,48% 18 apr
US30^ 38.013,46 0,00 0,00% 18 apr
US500^ 5.049,25 0,00 0,00% 18 apr
Nasd100^ 17.548,80 0,00 0,00% 18 apr
Japan225^ 38.001,71 0,00 0,00% 18 apr
WTI 82,08 0,00 0,00% 18 apr
Brent 86,99 0,00 0,00% 18 apr
EUR/USD 1,0630 -0,0013 -0,13% 05:26
BTC/USD 62.050,50 -1.537,28 -2,42% 05:26
Gold spot 2.388,62 +9,25 +0,39% 05:26
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
RANDSTAD NV 48,350 +1,250 +2,65% 18 apr
ING 15,168 +0,242 +1,62% 18 apr
ArcelorMittal 23,800 +0,290 +1,23% 18 apr
Dalers Laatst +/- % tijd
ASMI 544,800 -35,400 -6,10% 18 apr
BESI 138,550 -3,800 -2,67% 18 apr
ASML 840,300 -12,100 -1,42% 18 apr

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront