Crucell « Terug naar discussie overzicht

Slachtoffer van het eigen succes

75 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
bilbo3
15
Af en toe heb ik in een contemplatieve bui behoefte om wat overwegingen op papier te zetten.
Alles overziend kom ik tot de conclusie dat de fundamentele positie van Crucell niet is verslechterd, maar zelfs verder is verbeterd de afgelopen periode. Waarom dan een zich negatief ontwikkelende koers vanaf najaar 2005 met een uitschieter de afgelopen week. Dit heeft alles te maken met het feit dat KT-beleggers en speculanten zich met het aandeel zijn gaan bemoeien, en daarmee de afgelopen periode een negatieve invloed hebben gehad. Ik zal mijn conclusie hieronder verder toelichten:

Fundamenteel is er niets ten nadele veranderd
Wat is er nodig voor een succesvol bedrijf.
1. Innovatieve producten met een potentiële markt. Hierover is iedereen het wel eens, PER.C6 en STAR zijn fantastische producten met een geweldig marktpotentieel. De partijen in initiatieven waarmee wordt gewerkt zijn veelbelovend en ook de eigen producten hebben een zonnige toekomst. Er is voldoende spreiding zowel in samenwerkingen/licenties als eigen producten.
2. Personeel en management. In mijn ogen eveneens van uitstekende kwaliteit, hoogstaande onderzoekers en een gedegen en stabiel management dat in principe waarmaakt wat ze beloven.
3. Financieel gezond. Ook uitstekend, de kas is met 200 miljoen euro ruim gevuld bij een cashburn van 30 miljoen die snel afneemt. Het business-model is altijd uitstekend geweest: de inkomsten uit licenties gebruiken voor R&D en daarmee de cashburn onder controle houden. Dus Crucell heeft voldoende weerstandsvermogen/liquiditeiten om de produkten op de markt te krijgen, al duurt dit nog even. Het tijdselement veroorzaakt wel moeilijkheden met KT-beleggers, maar daar kom ik nog op terug.
Wat is er wel veranderd.:
1. Overname van Berna, deze werd in eerste instantie negatief ontvangen maar ondertussen is iedereen het er wel zo’n beetje over eens dat het een meesterzet is geweest. Voor een groep beleggers is het echter wel een wat gewoner bedrijf geworden met productie en verkoop, en is voor deze groep duidelijk minder interessant. Verder is het aandelenkapitaal met 17 miljoen stuks uitgebreid, dit leidt uiteraard tot verwatering, maar als je het oude Crucell op 100 of meer euro’s inschat, dan is dat nu geen reden om naar de 18 terug te zakken.
2. Door de overname van Berna is er meer veranderd. Het management is nog zelfbewuster gaan onderhandelen en wil een groter stuk van de taart. Dus geen royalties van high single digits maar marges van 30 of 40%. Dit leidt uiteraard tot moeizamere onderhandelingen en duurt dus wat langer, maar de rendementen zullen groter zijn. Overigens de tijd dat een per.c6 licentie tot een koersstijging leidde licht toch achter ons, daar is meer voor nodig.

Toch is de koers gedaald
De koersstijging van de afgelopen drie jaren heeft een paar gevolgen.
1. Er ontstaat hoogtevrees, bij elke tegenvaller kunnen de negatieve uitslagen groot zijn.
2. Er worden nieuw soorten beleggers aangetrokken, KT-beleggers en speculanten. Aangetrokken door de hoge rendementen willen zij een graantje meepikken. Dit zie je ook terug in het forum waar beleggers in paniek verkopen en weer terugkopen, bijv. Baar en Voda zijn erg instabiele beleggers en overheersen het forum met elke dag weer andere visies. De oude, fundamenteel georiënteerde beleggers zie je op dit moment veel minder. Veel van deze beleggers hebben geen geduld om de middellange termijn uit te zitten en vergroten de koersuitslagen. Ik denk in de aanloop naar de top van 25,40 in positieve zin en op dit moment in negatieve zin. Ook de invoering van opties en het gebruiken van VBR hebben hier aan bijgedragen.

Zijn er dan geen risico’s?
Natuurlijk, het is biotech, ontwikkelingen kunnen vertraagd worden (tijdselement); producten kunnen afgekeurd worden (maar gelukkig is er veel spreiding); concurrenten kunnen sneller zijn (er wordt veel samengewerkt met vooraanstaande partners en er is veel spreiding).

Slachtoffer van het eigen succes
Kortom Crucell is momenteel slachtoffer van het eigen succes. Fundamenteel nog steeds (en steeds meer) een uitstekend bedrijf. Door het succes zijn andersoortige beleggers aangetrokken die niet fundamenteel naar het aandeel kijken. Als de shake-out teneinde is zal de kwaliteit van Crucell uiteindelijk zegevieren. Als analisten en beleggers maar het geduld hebben om naar de langere termijn te kijken. Hopelijk als een zelfstandig bedrijf met revenuen voor de oude aandeelhouders. Hoewel als een overnamebod met een premie van 50-100% het ergste is wat je kan overkomen dan heb je alleen maar een luxe probleem.

Jan
pinson du nord
0
Bilbo,
Goed verhaal, aanbevelenswaardig, maar wat doe je met al die sukkels die zich beleggers noemen en die uitsluitend op "sentiment" handelen?
Ik stel voor dat de AFM regels maakt die het handelen op sentiment verbieden. En goed controleren natuurlijk.
P
[verwijderd]
0
hahahahaha pinson dat zou jij wel willen,mooi niet,ik ga aan die sentimenten nog heel wat pegels verdienen............slaap lekker langtermijner.

RB
Procambarus
0
Dit verhaal is duidelijk en logisch. Ik zet alleen mijn vraagtekens bij de stelling dat de oude CRXL op €100 zou moeten worden ingezet. Gezien de tijdsspanne van de ontwikkelingen is dit m.i. veel te hoog.
Wij zitten nu met het gegeven dat voor veel KT beleggers CRXL niet interessant meer is. Zoals ik al eerder heb aangegeven loopt de magie uit het aandeel en is de hype aan het inzakken.
Dit betekent dat bij een vlakke presentatie van de kwartaalcijfers weer een aantal KT beleggers afscheid zullen nemen waarna de door mij voorspelde bandbreedte van €10-€15 zou kunnen worden bereikt.
Op dat moment doet zich een ideaal aankoopmoment voor. Zou het aandeel in deze range kunnen worden opgepikt, is het een wegleggertje voor jaren.
[verwijderd]
0
Jaja pinson,goed hoor,ik meld wel als ik instap en dan praten we verder,maar als jij eerder weer wat inkoopt,even roepen he dan hoor ik graag je motieven.......hahahaha...suc6.laaaaater,

RB
pinson du nord
1
Procambarus
En hoe is het dan met jouw gevoel voor humor?
Of hebben rivierkreeften helemaal niet iets dat daarop lijkt?
Aanhanger van Calvijn misschien?
Mag wel van mij, maar het bevordert niet de losheid van geest die soms nodig is om plezier in het leven te hebben.
Maar misschien leef je al met de gedachte dat je toch dezer dagen opgevist en opgevreten zult worden en dat is natuurlijk ook weer iets waarvan je niet vrolijk wordt.
Wat een rotleven moet je hebben als kreeft.
Terzijde, ik geef niks om "eetbaars" dat uit het water komt.
P
[verwijderd]
0
Druk op jouw linkje,krijg ik freak out,nou,en dan man,wil je soms suggereren dat deze heren niet door de wol geverfd zijn????

RB (lolleke)
Procambarus
0
[verwijderd]
0
ze blijven het maar volhouden he
100 euro voor Crucell !!!

wordt nou toch eens wakker, waarom zou de koers dan op de beurs slechts 18 euro zijn.

en alweer allemaal gegevens die we allemaal al lang weten en die de koers geen push-up meer zullen geven.

echt nieuws zal dat pas kunnen gaan doen.
echte produkten zullen dat pas gaan doen.

wakker worden !!!
josti5
11
Tsja... koers-doodgravers: altijd duiken ze weer op, op fora als dit, in de range van narcist c.q. negatieve aandachttrekker tot en met betaalde, professionele kracht.

Bewust noem ik mijn "scorelijst" hier niet, want dat leidt weer tot eindeloze discussie, die op zich (en dat is dan vaak weer het werkelijke doel van sommigen) weer de aandacht afleiden van waar het imo werkelijk om gaat: het reilen en zeilen van Crucell, en de (biofarma)wereld waarin het bedrijf leeft, in de breedste zin van het woord, teneinde zo veel mogelijk gezamenlijk de beleggersblik zo breed en realistisch mogelijk te houden; da's althans de reden waarom ikzelf hier tijd en aandacht besteed.

Welnu, na twee nachtjes slapen en terugkijkend op deze rampperiode (die, achteraf gezien, in feite in oktober begonnen is), zijn er toch enkele feiten die, bijeengevoegd, belangrijke stukken van de koerspuzzel zouden kunnen zijn.
OK: allemaal speculatie, maar als particulier aandeelhouder kun ju nu eenmaal niet veel anders...

Feit 1. De zich op steeds meer nieuwe terreinen begevende R & D (o.a. Hack c.s.) heeft hogere investeringen en meer onzekerheden tot gevolg.

Daar houden beleggers niet van.

Feit 2. Op de analistenbijeenkomst was veel tijd en ruimte weggelegd voor CSO Goudsmit, en erg weinig voor CFO Kruimer.

Daar houden beleggers niet van.

Feit 3. De aankondiging, dat minder scheutig (Per.C6)licenties worden uitgedeeld met als argumentatie dat het produkt zo geweldig is, dat er meer voor gevraagd gaat worden.

Daar houden beleggers in principe wel van, maar wel pas als deze nieuwe strategie werkt...

Ook is het een bekend feit, dat het dagelijks bestuur van een beursgenoteerde onderneming (CEO, CSO, CFO), hoe groot of klein ook, niet de feitelijke baas is, die de lijnen uitzet, maar de aandeelhouder.

Aangezien het woord "aandeelhouder" nu al 4x gevallen is, rijst wellicht de vraag: wie is dan wel die "aandeelhouder"?

Welnu: dat is niet U, of ik, maar dat is de groep vertegenwoordigers van het grote geld, heel vaak in de persoon van de "analist", die natuurlijk ook weer z'n instructies krijgt van "iemand" boven hem.

Al met al is het een zeer schimmige groep mensen, diep verscholen in bankgebouwen, die feitelijk de dienst bij ieder beursgenoteerd bedrijf uitmaken: soms direkt, maar veelal indirekt, via RvC, CEO, vaak ook CFO en, verrassend, menig VP (Vice President).

Onzin allemaal? Nou, ik heb hoog genoeg in de farmawereld gefunctioneerd om informeel doorgesijpeld te krijgen, hoe een en ander in z'n werk gaat, als ik er, als werkvloerwerknemer, probeerde achter te komen waarom er weer eens een goed foute beslissing was genomen...

Mijn inschatting van het geheel is, dat de CFO van Crucell het vooralsnog heeft moeten afleggen tegen de combinatie CEO/CSO: beiden arts/wetenschapper.

Deze beide laatste schouwend, zie ik twee zeer gedreven, kundige mensen met een persoonlijke missie (denk bij voorbeeld aan TV-optreden van Goudsmit, enige tijd geleden, over vernieuwing in Nederland) met, hoe kan het anders, megalomane trekjes.

Beiden trekken onder luid applaus (CEO: CEO van 2005...) gewoon hun eigen plan, en da's nu niet precies de bedoeling van de machthebbers die, na enige maanden van geduld en zachte waarschuwing (= stabilisatie van de koers) na 27 april gekozen hebben voor een duidelijk schot voor de boeg (=18 euro in zicht).

Zowel 23 mei als 2 juni, en met name 2 juni, zullen dan ook erg belangrijk zijn, en is er dus nog een heel klein beetje tijd, om met name de CSO'plannen wat in te dammen, en de CEO te laten opschuiven in de richting van de CFO.

Want blijkbaar hebben de "besprekingen" tussen de ware machthebbers en met name het duo CEO/CSO onvoldoende tot geen resultaat gehad.

Hoe goed hij ook mag zijn: een teruggang naar 10 - 12 euro kost de CEO onherroepijk de kop: zo gaat dat nu eenmaal, in die wereld.
Dat weten de machthebbers ook: vandaar de koersellende.

Het beroerde voor de kleine aandeelhouder is, dat-ie pas achter dit soort zaken komt, als de koers om, voor hem aanvankelijk onbegrijpelijke redenen, al een flinke duikeling heeft gemaakt; de stabilisatieperiode vooraf is voor mij dan ook een duidelijke les voor de toekomst.

Natuurlijk kan het allemaal weer helemaal goed komen, maar dan moeten CEO/CSO snel bijtrekken, en daarvoor hebben ze nog de tijd tot uiterlijk 2 juni, al is het veel beter, om overmorgen vast een teken te geven.

Waar dienen de heren minimaal mee te komen?

Wat mij betreft:

*Geen verdere uitbreiding van het aantal onderzoeksterreinen, hoe aantrekkelijk ook, in wetenschappelijk opzicht.
*Bevestiging van de prioriteitsstelling, en bewijs hiervan door middel van helder inzicht in de besteding van de R & D gelden.
*Maximering van de R & D gelden tot een x percentage van de omzet (de exacte invulling hebben de machthebbers wel), per jaar vooruit te bezien, en gedurende het jaar evaluerend aan de hand van de inkomsten.
*Het resultaat van de nieuwe condities omtrent licenties meten door middel van een target nieuwe licenties in 2006, en daarop volgende jaren.
Immers: een hele reeks aan bedrijven is kapot gegaan door foutieve prijsstelling van de meest geweldige produkten, en daar houden beleggers niet van...

Dus Harry: snel doorsturen deze mail, aan die 2!

En bedenk CEO: al was je in 2005 nog de toppperrr, roem vergaat snel, dus wat meer bedrijfsmatig leiden die tent, volgens de regels die U voorgehouden krijgt.
Ik kan mij voorstellen dat U dat als arts niet leuk vindt, en moeite heeft de over te brengen aan Uw CSO, maar U en ik( ...) bepalen de regels nu eenmaal niet. U heeft zelf gekozen voor een emissie aan voor Uw persoon foute partijen, en daarmee heeft U zichzelf, Uw bedrijf en Uw kleine aandeelhouders aan hun regels overgeleverd.
Succes!

John.

jecebe
0
Josti5 ik weet niet of het de realiteit ook maar benaderd, ik ben ook maar een simpel beleggertje, maar toch aanbevolen,in ieder geval voor de tijd die je er ingestoken hebt.
josti5
0
Beste jecebe, het lijkt allemaal zo onwaarschijnlijk voor iemand die het niet meegemaakt heeft, maar geloof me: de "echte machthebbers" komen uit de dagelijkse praktijk van mijn persoonlijke zakenleven!
jecebe
0
Jos ik weet wat je bedoeld.
Ik heb de eerste steppen beleggen gezet met behulp van mijn oudste broer, die een goede kennis had, oud commissaris van een multinational.

Wat die man al maanden van tevoren wist, hoort de kleine belegger maanden later.

Het is een ongelijke strijd, die ook nog eens wordt verergerd door het beleid van de beursdirectie die alle voordelen aan de markedmakers-hedgefunds toekent.

Wij zijn de spieringen waar de IBers op jagen.
Soms geluk, maar uiteindelijk pakken ze je een keer.
wilb52
0
Josti,
ik heb je stuk een paar keer gelezen ,om het goed door te laten dringen.
Mijn conclusie ,is dan dat het geen toeval is dat de koers na de analistenbriefing alleen maar daalde.
Zelf had ik dat al uit de grafieken gehaald.
Het betekent dan ook dat het koersverloop zeker op de AVA ter sprake zal moeten komen ( als we dan al niet 12-13 euro staan ) want na 23 mei kan het in feite alleen maar harder naar beneden.
Ik heb zelf ook het idee , na de webcast 2 keer beluisterd te hebben , dat er wellicht te hoog van de toren geblazen wordt.
Mbt , minder te verwachten persberichten, uitstel van diverse trials in de tijdas , Genentech: hoor je niets meer van , moeilijker onderhandelingen.

Je verhaal/analyse zet wat mij betreft de AVA toch wat meer op scherp en derhalve aanbevolen.

sammie
[verwijderd]
0
Mooi stuk John, de werkelijkheid is wreed.
Als side-letter: als voorbeeld de rol, die Fidelity in het algemeen speelt.
Bij VNU zien we, dat F. met hun 15% van de aandelen, de directie tot het uiterste tergt.
Ten tweede: Fidelity heeft ongeveer 6000 overlegsituaties per jaar met bedrijven (met met name de CFO's daarvan) waar ze in investeren dan wel in willen investeren. En die gesprekken zijn niet op de analystendag!
Zij, de grote investeerders, zullen hoe dan ook te vriend gehouden worden door de CFO's.
Hoe? voor mij een vraag, maar met mijn gezond verstand kom ik een heel eind.

Psycho
75 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 860,01 -5,35 -0,62% 19 apr
AMX 921,43 -5,17 -0,56% 19 apr
ASCX 1.182,36 -7,47 -0,63% 19 apr
BEL 20 3.827,75 +1,17 +0,03% 19 apr
Germany40^ 17.714,20 -123,20 -0,69% 19 apr
US30^ 37.851,00 0,00 0,00% 19 apr
US500^ 4.960,72 0,00 0,00% 19 apr
Nasd100^ 17.004,48 0,00 0,00% 19 apr
Japan225^ 37.028,48 0,00 0,00% 19 apr
WTI 82,10 0,00 0,00% 19 apr
Brent 87,14 0,00 0,00% 19 apr
EUR/USD 1,0655 +0,0012 +0,11% 19 apr
BTC/USD 64.064,77 +477,00 +0,75% 08:16
Gold spot 2.392,50 0,00 0,00% 19 apr
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
Heineken 89,640 +1,640 +1,86% 19 apr
DSM FIRMENICH AG 104,100 +1,350 +1,31% 19 apr
Ahold Delhaize 27,380 +0,240 +0,88% 19 apr
Dalers Laatst +/- % tijd
ASMI 523,000 -21,800 -4,00% 19 apr
BESI 133,500 -5,050 -3,64% 19 apr
ADYEN NV 1.399,200 -43,400 -3,01% 19 apr

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront