Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Versatel Duitsland, post mortem.

15 Posts
atitlan
35
De oude Versatel Holding is niet meer. Het telecommunicatiebedrijf werd in 2005 na een bewogen overname periode met veel protest en emotie van de zijde van de aandeelhouders ontmanteld.
Terwijl Versatel Nederland onder de hoede van nieuwe eigenaar Tele2 op haar zachtst gezegd niet helemaal tot haar recht komt, mocht Versatel Duitsland van de nieuwe eigenaar, het private equity fund Apax, zelfstandig verder. Daarbij kreeg het tevens Tropolys, een samenwerkingsverband van enkele marginale regionale telecombedrijven uit de boedel van Apax onder de hoede.
Versatel Duitsland gaat onverstoorbaar verder op het krachtige groeipad waarop het zich al 5 jaar bevond.

In Duitsland trekt deze telecommunicatiedienstverlener steeds meer de aandacht van de media.
Vorige week werden in een artikel in de Rheinische Post onder de titel “Versatel, Preisführer im Internet” door directeur Peer Knauer cijfers prijsgegeven over de laatste operationele ontwikkelingen. Die waren in het licht van de overnamesom voor Versatel Duistland ronduit schokkend
Na een sterk H1 2006, waarin Versatel op een omzet van EUR 320 miljoen een Ebitda winst behaalde van EUR 84 miljoen, voorziet Knauer voor geheel 2006 een omzet van EUR 670 miljoen.
De toch al riante Ebitda marge van 26%, zal dit jaar groeien naar 30%. Voor 2006 betekent dat een Ebitda van EUR 175 miljoen.

Voor 2007 maakt dit een omzet van EUR 800 miljoen en een Ebitda resultaat van EUR 240 miljoen tot de ondergrens der verwachting. Het zijn voor beleggers cijfers om van te watertanden.
Versatel Duitsland laat al sinds de schuldsanering van 2002 een uitzonderlijke performance zien als groei- en winstmachine. Zo is de omzet volgend jaar al meer dan 10x (!) hoger dan de omzet van 77,6 miljoen euro van 2002 en de Ebitda winst zelfs 600x hoger zijn dan de 0,4 miljoen euro van 2002. Het was de groeimotor achter de Versatel Holding.
Ook in de zakelijke markt gaat het onverminderd uitstekend. Zo werd recent het grootste industriële concern van Duitsland, Daimler Chrysler, voor alle telecommunicatiediensten als klant binnengehaald.

Bij een Ebitda resultaat van EUR 240 miljoen in 2007 zou een fantastische beurswaarde horen. Versatel Duitsland hoeft als schuldenvrij bedrijf geen rente te betalen en bij afschrijvingen in de orde van 60 miljoen euro zou de netto winst van Versatel Duitsland volgend jaar al 180 miljoen euro kunnen bedragen en explosief toenemend.

Een waardering op 15 tot 20x de Ebitda is voor een snelgroeiend en schuldenvrij bedrijf voorzichtig, maar geeft niettemin een vergelijkbare beurswaarde van 3,6 tot 4,8 miljard euro!
Beursgenoteerde sectorgenoten als QSC en Jazztel hebben overigens een veel hogere waardering.
Het best vergelijkbaar is QSC omdat het tevens uitsluitend in Duitsland actief is en ook over een eigen glasvezel netwerk beschikt. Ook QSC gaat het behoorlijk voor de wind, maar het blijft toch verre in de schaduw van Versatel Duitsland.
Omdat QSC wel beursgenoteerd is (TecDax) maakt het een waardebepaling van Versatel Duitsland meer transparant.
Op een omzet van EUR 111 miljoen behaalde QSC in de eerste helft van 2006 een Ebitda van EUR 6,5 miljoen, zodat de Ebitda marge momenteel 6% bedraagt (Versatel D.: 26%).
De winst van QSC bedraagt slechts 5% van die de winst van Versatel Duitsland.
Over geheel 2006 verwacht QSC een Ebitda van ca EUR 17,5 miljoen en dat is maar 1/10 deel van de winst die Versatel Duitsland dit jaar denkt te behalen.
Niettemin bedraagt de marktkapitalisatie van QSC bij de huidige koers van € 4,20 EUR 535 miljoen. Waarbij analisten QSC op een stevige buy hebben staan met ruim hogere koersdoelen.
Het toeval wil dat EUR 535 miljoen precies overeenkomt met de fooi waarvoor Versatel Duitsland aan Apax werd verkwanseld.

Versatel D. is in staat de constant hoge en op forse groei gerichte investeringen (in 2006 verwacht men 145 miljoen euro, ofwel een kwart van de jaaromzet, te investeren in het uitbreiden van de dekking) volledig uit haar royale operationele cash flow te financieren.
Peer Knauer spreekt dan ook over een bedrijf met een ‘hervorragende liquidität.
Gestaag wordt aldus de dekking van het ADSL netwerk in Duitsland, die momenteel 25% bedraagt, uitgebreid.
In gebieden waar Versatel nu al actief is, haalt het 30% van de nieuwe ADSL klanten binnen. En daar waar het als aanbieder al langer bekend is, zoals in de regio Flensburg, zelfs 50%!
Versatel D. is hard op weg het belangrijkste alternatief in de markt voor Duitse Telekom te worden en dat spreekt Knauer ook als streven uit. Momenteel moet Versatel alleen Arcor nog voor laten gaan.

Versatel Duitsland concentreert zich op hoge snelheidsinternet sec, en maakt geen exorbitante kosten voor content zoals Versatel Nederland om extra klanten aan zich te binden.
Die klanten stromen vanzelf binnen zonder dat daar kostbare marketinginspanningen voor nodig zijn. Want recent bevestigde een marktonderzoek door een vaktijdschrift opnieuw dat Versatel de meest aantrekkelijke breedbandaanbieder op de Duitse markt is. En dat is het al meer dan twee jaar onafgebroken!

Versatel Duitsland biedt de uiterst zeldzame, bijna paradoxale, combinatie van een bedrijf dat in een competitieve sector, enerzijds de laagste prijzen biedt en anderzijds met een Ebitda marge van 30% verreweg het meest winstgevend is.

Omdat het Versatel netwerk nu pas een kwart van de Duitse consumenten afdekt, biedt een combinatie van gunstige factoren bijna ongelimiteerde groeimogelijkheden. Ten eerste de verdere uitrol van de netwerkdekking die nu nog maar 25% bedraagt, ten tweede de nog altijd lage breedbandpenetratie in Duitsland en ten derde het toenemende marktaandeel van Versatel.
Die snel toenemende omzet leidt bij Versatel vooral tot een toenemende benutting van het glasvezelnetwerk, en nauwelijks tot extra operationele kosten.
Deze ‘operational leverage’ stuwt de winstmarge verder omhoog.
Een combinatie van een jaaromzet van 2 miljard euro, bij een Ebitda marge van 50% is binnen 5 jaar bepaald niet ondenkbaar.
Onder de Versatel insiders was het al lang duidelijk dat Versatel Duitsland de groeibriljant binnen de Versatel holding was.
De faire waarde bedraagt naar de recente operationele ontwikkelingen, die geheel in lijn waren met de operationele ontwikkelingen vanaf 2002 (en daarmee ook in 2005 al goed te voorspellen waren), minimaal 3,6 miljard euro, ofwel 7 euro per oud aandeel Versatel.

De Versatel aandeelhouders waren om goede redenen dan ook fel gekant tegen de overname van Versatel en het vervreemden van Versatel Duitsland uit de holding, ten faveure van zakenpartner Apax, maar zij stonden machteloos tegenover het 42% stemrecht van Talpa.
Daarmee kon Talpa op de speciaal voor dat beladen onderwerp ingelaste BAVA als enige aandeelhouder die voor was, de gewraakte transactie doordrukken.

Het is gissen naar de eventuele ‘bijzondere condities’ die er voor Talpa tegenover stonden, maar vast staat dat Talpa met haar een-tweetje met Apax de overige aandeelhouders voor een astronomisch bedrag heeft bestolen. Het verlies van de overige aandeelhouders is 1 op 1 de winst van de combinatie Talpa-Apax, in welke verhouding dan ook.
Talpa was zowel executeur als initiator en ontwerper van de gewraakte transactie, die vanuit het perspectief van het optimaliseren van aandeelhouderswaarde elke ratio miste en waarvan mag worden aangenomen dat zij op enig moment onderwerp wordt van een gerechtelijke procedure.
[verwijderd]
0
Atitlan, ook al is het zuur voor de (ex-)aandeelhouders van Versatel, die door Talpa keurig voor een rotprijs van hun bezit zijn afgeholpen, een pluim voor dit stukje vakwerk
Zoef
[verwijderd]
0
Ja Atitlan, om tranen in je ogen te krijgen. De grote jongens hadden dit vast en zeker ook wel door. De verkoop doet dan nog altijd vragen oproepen.
ffff
2
Beste Atitlan,

Ik heb zo nu en dan nog wel eens aan je vele kwaliteitsvolle postings gedacht die je bijna jarenlang op IEX postte. Hoe idioot het klinkt: Ik heb er de les uit geleerd, dat hoe goed iemand zijn analytisch werk ook doet, als hij "geslachtofferd" wordt aan de grote financiële krachten, dan wordt zo'n belegging toch niks. Dat is natuurlijk zuur. Maar het is bijna hetzelfde als veel andere zaken in het leven.

Wat ik zo fantastisch van U vind, is dat U er nog eens een keertje op terug komt. En hoe.......! Werkelijk goed onderbouwd, maar de ergernis en sarcasme wordt er alleen maar groter door. Althans bij mij.

Ikzelf heb besloten in dit soort situaties toch maar het verlies door te slikken en "de boel" "de boel" te laten. Procederen kost handen vol geld en massa's tijd en energie.

Als ik zie hoeveel tijd ik steek in die lawsuits en class action suits van die Amerikanen tegen Worldcom, Excite& Home, Rhodia, Ahold.....

En wat brengt het op...? Natuurlijk net genoeg voor de moeite.

Je timing is des te pikanter omdat nou net precies een dag later dan jij deze posting plaatste Belgacom met het bericht komt, wellicht toch eens na te denken over een alliantie met KPN. Zie de uitvoerige berichtgeving in de Belgische pers. Daar zitten hele regeringen met hun staatsbelangen ( Belgacom is voor de helft van de Belgische staat) en daar zullen ze dit soort rotgeintjes minder gemakkelijk uithalen.

Maar complimenten voor je " nabeschouwing"

Peter
Bart Meerdink
1
Peter, hoewel je misschien wel gelijk hebt met de kosten vs. baten (maar een partij met een groot belang heeft natuurlijk ook potentieel heel erg veel te winnen) komt wat je zegt een beetje op me over als van: hef de politie maar op, kost alleen maar geld, en wie bestolen wordt moet het verlies maar dragen.

Dan wordt dat stelen de norm.

Het enige wat aan de zaak ontbreekt is de 'vette worst' voor Talpa. Die is nergens te bekennen. Kan een groot-aandeelhouder die uit pure domheid de mede-aandeelhouders miljarden ontneemt daarvoor aangesproken worden?

Misschien dat iemand John de Mol er op de televisie eens een vraagje over kan stellen...
ffff
0
Bart,

Soms is het toch goed iemands echte gedrag/motieven te horen uitleggen. Mijn houding is puur het resultaat van de dagdagelijkse prkatijk. Natuurlijk heb jij weer 100 procent gelijk als je zegt dat je daarmee de dieven maar hun gang laat gaan. Helemaal akkoord. Maar omgekeerde: Jarenlang blijven procederen, er altijd maar mee bezig zijn en er altijd opnieuw jezelf er boos over maken, sjachrijnig ervan worden en vooral tijd en geld erinsteken en dan nog maar afwachten of dat nog iets gaat opbrengen. Ieder keer die gang naar het advocatenkantoor en naar de Rechtbank om daar dan weer te horen dat de zaak op de rol is gezet. Dood, en doodziek word je van al dat gedoe. Nou het einderesultaat van al die besognes in pakweg 25 jaar is bij mij: " verlies nemen en weggaan."

Juristen , daar heb ik niet zo'n geen hoge pet van op. Het duurt jaren...het kost klauwen met geld en het brengt zo weinig op....

Groet Peter
Bart Meerdink
0
Helemaal mee eens, Peter, zelf hebben we natuurlijk niets bij de rechtbank te zoeken. Laat dat de grote partijen maar doen. Ik ben ooit de boot in gegaan met Asseer's LCI, maar verder dan inschrijven bij de actie van de VEB ben ik nooit gekomen.

Dat is meteen de belangrijkste reden dat ik lid ben van de VEB: iemand moet toch de mond open doen als de kleine aandeelhouder de klos is. Ik zou graag zien dat meer mensen lid werden van de VEB, samen meer macht.

Ik ben toch wel benieuwd of Talpa zich bij deze transaktie heeft laten piepelen, of dat ze er toch op een andere manier belang bij hadden.

Het doet me een beetje denken aan de verkoop indertijd van Telfort (door O2) voor een krats. Later betaalde KPN een veelvoud voor datzelfde Telfort.
josti5
0
Knap werk atitlan; bovendien goed, weer eens iets van je te lezen.
En ja: je hebt het grootste gelijk van de wereld; helaas, ben ik met Peter eens: als kleine belegger krijg je het vaak niet.
Beleggen = , zeker bij de meest beloftevolle bedrijven, ijsschotsen springen.

Ik zie bij voorbeeld bij Crucell de (overname)bui al een tijdje hangen: zeker op een LT van meer dan 5 jaar een enorme potentie; nou, dan weet je het wel.

Enne, Bart: Talpa heeft zich niet laten piepelen, hoor; het is juist Talpa, dat haar mede-aandeelhouders gepiepeld heeft, tot 2x toe.
[verwijderd]
1
Beste Atitlan
Inderdaad mooi werk om aan te geven dat de tent nogal wat waard is, maar zoals ik een tijd geleden al heb aangegeven: Versatel heeft NOOIT oog gehad voor het algemeen belang van haar aandeelhouders/obligatiehouders maar meer voor het belang van de CEO en/of die van haar grootaandeelhouder J de Mol.
Ik denk dat de deal is geweest dat versatel als breekijzer de TV rechten heeft gekocht en de mol de mogelijkheid gaf om landelijke dekking voor talpa te kunnen forceren. Dat is voor hem van cruciaal strategisch belang geweest. Daar staat wel wisselgeld tegen over, zoals niet het onderste uit de kan willen bij verkoop van de aandelen. Ook nooit te bewijzen, dus prima deal voor Talpa.

Je zou ondanks dat de tent veel potentie had en nu dus duidelijk veel winst maakt ook de "persoonlijkheid" van de firma mee moeten nemen in de beleggings beslissing. Versatel is duidelijk niet het braafste jongetje en ook nog vrij ongehoorzaam, en heeft vriendjes waarmee ik vroeger niet mocht spelen.
Of het nu Versatel is die haar aandeelhouders het mes op de keel heeft gezet en daarna aan preferred aandeelhouders gratis put opties via convertibles heeft verstrekt, of getronics die het elke keer WEER presteert om haar aandeelhouders uit te kleden.
Of de fondsen van Toth of van den Nieuwenhuizen,
etc.
Beleggen in deze fondsen is soms winstgevend (of meer dan dat zelfs) maar een vos verliest nooit zijn streken. Het blijft dus opletten geblazen, winst nemen en wegwezen.
Je kan nu met een kater blijven zitten, of je verlies (in jou geval was het geloof ik behoorlijke winst) nemen en omzien naar een volgende kans.

de bos

[verwijderd]
0
goh, ik vind t triest voor rai, de former ceo, die had immers zoveel aandelen, bijna 2 miljoen.

het wachten is op de dag dat apex zijn investering in versatel duitsland te gelde maakt.

dit verhaal van verstel duitsland doet me denken aan die overnames van telfort, eerst te koop voor zo'n was t niet 40 mijoen en 2 jaar later opgekocht door kpn voor meer dan 1 miljard.

versatel nederland, tele 2, loopt volgens mij voor geen meter, dat is dan weer de andere kant van de medaille.

complimenten voor je schrijven.

mvg,ric.
[verwijderd]
0
Atitlan,
Scherp als altijd druk je ons weer met de neus op de feiten.

Versa dl doet precies dat wat de meeste van het forum wel verwachtte, zo te zien zelfs iets meer.

Wellicht dat dit nu meer in de actualiteit komt, nu er een vordering ligt om de besluiten van de bava van 29/9 ongedaan te maken.

Wellicht kan er toch iets aan deze diefstal gedaan kan worden...
[verwijderd]
0
VDH had geen schijn van kans als onderdeel van Versatel. Alleen als onderdeel van een groter geheel en met een kapitaalkrachtige moeder kan het presteren zoals het nu doet.

Verkoop was het beste wat VDH had kunnen overkomen en dat blijkt nu ook wel.

Wat je niet had gewild is dat het met VDH net zo zou zijn gegaan als met Versatel-NL: een belofte die nooit waargemaakt werd.

Als kleine speler had VDH het nog wel even uitgehouden in de onvolwassen duitse markt, maar op termijn zou het door dat kleine marktaandeel net zo richting de afgrond zijn gegaan als Versatel-NL.

En de prijs waarvoor het is verkocht is heel redelijk gezien de gedane investeringen en de prijs die Versatel zelf heeft betaald voor 10% van VDH dat nog in handen was van de voormalige eigenaren van Completel en Tesion.
DeZwarteRidder
0
United Internet neemt Versatel geheel over

Gepubliceerd op 3 sep 2014 om 08:23 | Views: 503

MONTABAUR (AFN/BLOOMBERG) - De Duitse internetdienstverlener United Internet neemt het glasvezelnetwerkbedrijf Versatel geheel over door een belang van 74,9 procent te kopen van de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR. Dat maakte United Internet woensdag bekend.

United Internet betaalt 586 miljoen euro voor het belang. De onderneming bezat al 25,1 procent van Versatel en lijft het bedrijf nu dus geheel in. Versatel is de op één na grootste exploitant van glasvezelverbindingen in Duitsland, met een netwerk van ongeveer 37.000 kilometer. Het bedrijf biedt telecommunicatiediensten aan particulieren en de zakelijke markt. Het huidige bestuur van Versatel zal leiding blijven geven aan het bedrijf na de overname.
15 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 875,76 -8,31 -0,94% 14:43
AMX 922,76 -8,53 -0,92% 14:43
ASCX 1.216,08 -13,51 -1,10% 14:28
BEL 20 3.797,31 -56,43 -1,46% 14:43
Germany40^ 17.862,20 -164,38 -0,91% 14:43
US30^ 37.951,70 +253,04 +0,67% 14:34
US500^ 5.075,48 +14,62 +0,29% 14:43
Nasd100^ 17.742,66 +49,00 +0,28% 14:43
Japan225^ 38.563,62 -134,14 -0,35% 14:43
WTI 84,56 -0,50 -0,59% 14:43
Brent 89,73 -0,53 -0,59% 14:43
EUR/USD 1,0648 +0,0023 +0,22% 14:43
BTC/USD 63.143,48 -3.069,43 -4,64% 14:43
Gold spot 2.375,36 -7,79 -0,33% 14:43
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
DSM FIRMENICH AG 102,000 +1,200 +1,19% 14:26
UNILEVER PLC 44,170 -0,100 -0,23% 14:27
Philips Koninklijke 19,350 -0,045 -0,23% 14:25
Dalers Laatst +/- % tijd
ArcelorMittal 23,820 -1,700 -6,66% 14:26
ASMI 587,000 -16,200 -2,69% 14:26
RANDSTAD NV 47,240 -1,290 -2,66% 14:26

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront