Hagemeyer « Terug naar discussie overzicht

De Becker en de potentie van Hagemeyer !

22 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
diederique
8
De potentie van Hagemeyer

Handelshuis Hagemeyer ligt niet meer wakker van het levensbedreigende debacle met het it-systeem. Een interview met de optimistische Belgische topman, Rudi de Becker: “Hagemeyer voelt niets van een mogelijke afzwakking van de economie. … We kunnen ook op een koers van 3,40 euro veel waarde voor de aandeelhouders creëren. … Hagemeyer is voldoende bewapend tegen economische malaise”.

Maar ook: “Onze business is zeer kwetsbaar voor verstoringen”. En: “Wij leven op cycli van 24 uur, niet op cycli van maanden”.

De herstructurering is achter de rug, de periode van groei komt eraan?

“Ja. Natuurlijk moeten de resultaten flink verbeteren, het potentieel is daar. 2004 was het jaar van overleven, 2005 het jaar van herstel en 2006 zal het jaar zijn van opnieuw nettowinst. Hagemeyer is weer een normaal bedrijf geworden, zonder narigheid over it-systemen of wat dan ook, en zonder gevaar. De gesprekken gaan nu over de middellange en lange termijn.”

Hoe kijkt u terug op het herstructureringsproces?

“Elke turnaround is anders; je moet niet alleen snijden, ook bouwen. Veel van die turnaroundartiesten snijden alleen maar in de kosten. Dan verbeteren de resultaten op korte termijn, maar gaat het bedrijf in twee jaar om zeep. Het klinkt misschien soft, maar de medewerkers, dat is het belangrijkste. Daarom doen we veel aan opleiding en training. We moeten agressiever worden, meer winstgerichte groei realiseren, marktaandeel winnen. Het vuur krijgen in mensen, dat is zo belangrijk. Ja, en de revenuen daarvan, die wil ik nog jaren meemaken.”

Maar is Hagemeyer al de atleet die mee kan doen aan de Olympische Spelen?

“Hagemeyer doet mee aan de kwalificatie. Het bedrijf is weer gezond, maar moet aan de voorrondes deelnemen. We mogen pas van een atleet spreken die aan de Spelen kan meedoen als we weer substantiële winst laten zien.
Maar als ik zie dat we van een verlies van 318 miljoen euro in 2003 terugkwamen, eigenlijk zelfs 367 miljoen als je de inmiddels verkochte it-activiteiten erbij optelt, dan zeg ik: kom, da’s niet slecht. Mijn voorganger Rob ter Haar had te maken met een slechte economie en met de ellende van het it-systeem. Ik heb het geluk gehad te werken in een positieve marktsituatie, de wereldeconomie groeit stevig.”

Een vergelijking met een voetbalelftal op het WK, of met het Belgische elftal?

“Ik kan er niet een team op plakken. Het team van Hagemeyer was vroeger sterk, kende een dip en is op weg sterker te worden. Dit jaar haalt Hagemeyer het niet, maar in de toekomst wel. Ik ben veel zekerder over de wereldkampioenschapkansen van Hagemeyer dan van België ooit, haha. Hagemeyer heeft veel meer talent en een veel solidere basis dan het Belgische elftal. Het is zeer positief voor de wereldbeker dat België niet naar het WK ging.”

Waaraan geeft Hagemeyer nu voorrang?

“Klantenservice. Het verbeteren van de basis in onze business, de service aan klanten, heeft absoluut voorrang. Dat betekent vooral: op tijd leveren. We zijn qua klantenservice al beter dan de meeste concurrenten, maar moeten de beste worden.

In de tweede plaats moet de autonome groei omhoog, ook omdat 80 procent van onze kosten vastligt.

Ten derde: de brutomarge moet hoger, die was 22,7 procent in 2005, in 2001 boven de 24 procent, moet in 2007 naar 23-24 procent. Onze concurrent Rexel zit op 25,2 procent.

In de vierde plaats: kostenbesparingen. De focus daarop mag niet verslappen, maar het zal nu de kaasschaafmethode zijn. Dat is op zich al goed nieuws, er komen geen grote operaties meer. Maar onze business is zeer kwetsbaar voor verstoringen.”

Want Hagemeyer is heel conjunctuurgevoelig?

“Wij leven op cycli van 24 uur. Een klant bestelt en wij moeten dezelfde dag leveren, of in het uiterste geval de volgende dag. Hagemeyer heeft nauwelijks zicht op omzet en winst, daar zijn we kwetsbaar. Veel mensen denken dat wij een pijplijn hebben van maanden, maar het is een of twee dagen. Het loopt nu echter goed en in 2007 streven we naar een operationele marge van 4 procent, zonder exotische dromen; geen grote strategieën waarmee
je grote risico’s loopt, zoals Hagemeyer in het verleden gedaan heeft, geen grote veranderingsprogramma’s meer. We hoeven niet overal te zijn, we hoeven geen mondiaal it-systeem te hebben. Het mondiale it-systeem heeft echt ’t bedrijf op het spel gezet.
En gecentraliseerde distributie, dat leek op papier mooi, maar was niet te realiseren, dus moeten we daar niet mee bezig zijn. Wat ik wil is: nuchter, praktisch, ‘down to earth’, ja.”

Is in Engeland het lek boven?

“Groot-Brittannië, ‘de moeder van alle catastrofes’ voor Hagemeyer, gaat een positief bedrijfsresultaat halen. In 2004 hadden Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Duitsland een negatief bedrijfsresultaat. Intussen zijn de Verenigde Staten en Duitsland positief. Het gaat er nu om de rentabiliteit in die landen te herstellen, een positief bedrijfsresultaat is maar een eerste stap. Ook in Groot-Brittannië is het lek absoluut boven. Het water is er zelfs al uitgepompt, het schip moet nu aan snelheid winnen. Maar je hebt tijd nodig om al die schade te herstellen en Groot-Brittannië terug te brengen naar de status die het ooit had, voordat al dat onheil begon. Groot-Brittannië was onze parel, met in 2001 een operationele marge van 6 procent. Daar willen we op middellange termijn weer naartoe.”

Welke operationele marge moet heel Hagemeyer de komende jaren halen?

“Een terechte vraag, in uw situatie zou ik die ook stellen, maar daar hebben we niets over gezegd. Dat is dus koersgevoelige informatie. Als ik daar nu iets over zeg moeten we een persbericht uitgeven. We mogen deze informatie niet geven, als ik dat wel doe zal de AFM dat als koersgevoelig beschouwen. Heel vervelend ja, voor u, maar ook voor ons. Kijk naar die man van Unilever (Cescau), die zegt dat de groei hoger wordt en, beng, grote paniek.

Wanneer we een operationele marge van 5 procent halen? Daar kan ik absoluut niet op antwoorden. Het is wettelijk verboden dat te melden, het kan alleen in het jaarverslag of met een persbericht. Zelfs informatie via internet telt niet. Maar wij denken er continu over om onze prognoses bij te stellen, de aandeelhouders hebben er recht op goed geïnformeerd te worden.”

Omzetgroei van 8,4 procent in het eerste kwartaal, mooi, maar deels door prijsstijgingen…

“De helft bestond uit prijsstijgingen, vooral die van koper. De stijging van de koperprijzen berekenen we gewoon door. De omzetgroei was boven onze verwachting, zo’n hoge groei zullen we de rest van het jaar waarschijnlijk niet hebben. Waarom niet? Gewoon een klein beetje voorzichtigheid en realisme. Maar toen we dat zeiden was direct de reactie: o, wat is er aan de hand, wat gebeurt er? Het is onrealistisch weer recordgroei te verwachten. Maar ik kan ook niet uitsluiten dat de groei toch op 8,4 procent uitkomt, het kan best.”

diederique
1
deel 2

Grotere overnames zijn niet aan de orde?

“Grote overnames zijn niet aan de orde, daar hebben we geen behoefte aan. Het kan meer en meer, financieel staan we er beter en beter voor. Kleine en middelgrote overnames gaan een steeds grotere rol spelen. Een grote acquisitie verlamt jarenlang het management. Ik wil tot elke prijs vermijden dat waar mensen hun business kunnen veranderen zonder overname, dat ze plots een overname hebben, de rest verwaarlozen en in een slechte vicieuze cirkel terechtkomen. Ik ben een paar keer benaderd door een regiodirecteur die een mooie overnamekans zag. Toen heb ik gezegd: nee, absoluut niet, eerst marge en productiviteit omhoog, dan praten we over acquisities. Het verandert de focus, van die nuchtere manier van doen naar het integreren van die acquisitie. En een grote overname past ook niet in onze strategie.”

Hoezo niet, wat zijn dan uw criteria voor overnames?

“Voor overnames gelden strikte condities; ze moeten de strategie ondersteunen, de aandacht van het management niet afleiden, binnen de financiële mogelijkheden passen, relatief makkelijk te integreren zijn. En we nemen alleen gezonde bedrijven over, liever iets meer betalen dan een probleembedrijf gratis.
Wat is ons lokale marktaandeel, waar hebben we versterking nodig? We zoeken in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland. Maar kijken ook naar nieuwe ‘capabilities’, zoals de onlangs overgenomen Zweedse specialist in ‘accent lighting’, Cardi. En naar landen waar we niet actief zijn, zoals België, daar staan veel fabrieken van onze mondiale klanten, Caterpillar, Ford, Dow Chemical. In Frankrijk komen lijkt onrealistisch, onze grootste concurrenten hebben daar 80 procent marktaandeel. Maar in Italië zou wel kunnen, en Oost-Europese landen.”

Waaruit bestaat de groeistrategie van Hagemeyer anno 2006?

“Hagemeyer heeft vijf ‘key strategies’: 1) Versnellen van groei in industriële markten buiten Noord-Amerika; industrie is voor ons rendabeler dan bouw. 2) Sneller groeien in het segment van kleine en middelgrote klanten, die zijn rendabeler dan grote. Wij zijn vrij sterk in het segment van grote klanten, maar in de vier landen met verstoringen hebben we vooral marktaandeel verloren bij kleinere en middelgrote klanten. 3) Toegevoegde waarde voor klanten en leveranciers verhogen, dat betekent niet alleen een doos verschuiven, maar ook advisering en training aan klanten. 4) Consolidatie van het aantal leveranciers, dat maakt je business eenvoudiger; we hebben er veel te veel, dat vergt managementaandacht. 5) Het ‘private label’ (huismerk) verhogen van 5 naar 10 procent van de omzet de komende jaren, dat kan 35 miljoen euro extra bedrijfswinst betekenen.”

Analisten vragen zich af waarom u soms probeert het optimisme voor 2006 te temperen…

“Ze zeggen altijd dat wij aan de conservatieve kant zijn. Wat analisten zien is dat onze business sterk verbetert. Maar ik heb er geen boodschap aan de koers omhoog te praten, ben er niet in geïnteresseerd. Ik vind het compleet verkeerd, het bedrijf runnen met de aandelenkoers op het oog. Natuurlijk, je doet alles om waarde te creëren, dat is voor ons heilig. Maar niet op z’n Enron’s, van: als we dat aankondigen, dan gaat onze beurskoers omlaag.
Analisten zijn gericht op de korte termijn. Nee, ik lees hun rapporten niet. Als er iets interessants in staat, hoor ik het wel, dat gebeurt één keer per jaar. Ik hecht zeer zwaar aan wat analisten melden, zoals u ziet. Ach, je hebt er ook bij die beter zijn dan andere, maar… Ja, ze lezen dit, ik weet het. Maar hoe kunnen die mensen visies hebben op een business als ze er zelf nooit in gewerkt hebben? Ja, u heeft gelijk, vaak praten ze het bedrijf na.”

U zegt: het gaat goed, wanneer komt het dividend?

“Sinds 2003 is geen dividend betaald. We moeten onze dividendpolitiek voor de toekomst nog vaststellen. Nee, het is niet uit te sluiten dat Hagemeyer voor het eerst in 2007 weer dividend uitkeert. Als je kijkt naar de laatste jaren dan zijn we happy met de beurskoers. Ja, het aandeel heeft ooit op 35 euro gestaan, er zijn aandeelhouders die door het debacle veel geld hebben verloren. Maar toen ik kwam was ie 1,30 euro. In 2005 was het één van de snelste stijgers.”

De koers daalt nu, beleggers zijn bang dat de groei afzwakt door renteverhogingen…

“Ondanks de algemene koersdalingen staat het aandeel in 2006 nog steeds zwaar in de plus. Als je de kranten leest, komen er wolken aan de horizon, maar daar voelen wij niks van. Ja, je bent altijd bezorgd over lage groei, moet erop voorbereid zijn. Maar als ie dan komt in 2007, zijn we voldoende bewapend om ook die storm te doorstaan.
Hagemeyer wint marktaandeel in het eerste kwartaal, met een groei van 6,3 procent in Groot-Brittannië, 6,4 procent in Duitsland, 15,1 procent in de Verenigde Staten en 8,6 procent in Spanje. Als de economie afzwakt, kunnen we hopelijk een tijd doorgaan met het (terug)winnen van marktaandeel. En dat is niet op basis van prijs, dat is met behoud, zelfs verbetering van de marge, wij kopen geen marktaandeel. Ja, met een paar honderd producten, waar zware concurrentie is, doen we prijsconcessies. Maar we hebben 25.000-30.000 producten. Dus het is een eiland van verlies in een oceaan van winst.”

Als de economische malaise langer had geduurd, was het ‘einde verhaal’ geweest?

“Einde Hagemeyer, dat weet ik niet, dat is heel moeilijk te zeggen. Maar het is allemaal sneller en beter gegaan dan ik had verwacht, geholpen door de conjunctuur. We hebben toch heel wat zaken opgelost, het bloeden gestopt. Er is enorm veel gebeurd.”

U wilt niet overgenomen worden, wat is daar zo erg aan?

“Dat heeft vooral te maken met aandeelhouderswaarde. Hagemeyer is niet meer beschermd, heeft al die rare Nederlandse constructies als een administratiekantoor of certificering van aandelen niet meer. Eind 2004, op een koers van 1,70 euro, zeiden we: zelfs met een zeer hoge overnamepremie is Hagemeyer absoluut niet te koop. Nu, op een koers van 3,40 euro, geldt ook wat we toen zeiden. Wij geloven namelijk dat we veel meer waarde kunnen creëren dan die forse overnamepremie. Hagemeyer zit zeker niet aan z’n ‘full potential’.”

Het is onduidelijk op grond waarvan u een bonus krijgt, dat deugt niet…

“Nee, niet waar. Nou ja, het hangt ervan af wat u bedoelt. De beloning van het management is afhankelijk van bedrijfsresultaat, voor cfo Tjalling Tiemstra en mij is het ook nettowinst, en werkkapitaal. Maar als we daar in het openbaar cijfers op plakken, gaan we te ver, dat is zo’n onvoorstelbare extra prognose in de markt die niet goed is voor de business, dat is concurrentiegevoelige informatie, dat doet geen enkel bedrijf. Maar achteraf moet het uitgelegd kunnen worden. Het is niet zo dat ik een of ander cadeau krijg als de resultaten niet goed zijn. Het zou raar zijn als de bonus omhooggaat, terwijl de winst omlaag is gegaan.”

Martin Voorn/VEB

Effect jaargang 2006 nummer 14
[verwijderd]
0
diederique
0
15.9.2006

quote:

gaanderen schreef:

Dieder van wanneer is deze verslag ,of heb ik die over het hoofd gezien.
[verwijderd]
0
inderdaad behoorlijk down to earth die kerel.goede zaak
bedankt voor het plaatsen!
ik zie je maandag weer terug neem ik aan
nog een goede Zondag..
diederique
0
met grote dank aan de VEB.

een leesbaar en overtuigend verhaal van een gedegen CEO, die de zaken niet rooskleuriger voor stelt dan ze zijn.

HGM zit goed op de rit en het fundament sterkt aan; nu de koers nog.
voda
0
Diederique,
Je bent een poster met een eigen wil(letje).
Vaak star, en nog vaker bedien jij je van "kleurrijk" taalgebruik. Maar ik moet wel kwijt dat ik achter je facade, een HGM fan zie.
Misschien zit ik er helemaal naast, maar gezien je postings hier, denk ik er wel zo over.

Vind het wel heel vreemd dat niemand jouw post nog aanbevolen heeft. Is iedereen bang geworden?
Vergeet niet dat HGM stevig op de rails staat. (de Becker prefereert schip(boot), wel grappig een tijd geleden waren er allerei nautische opmerkingen betreffende HGM).
Dus, D., alsnog een aanbeveling!
Groet,
Voda
[verwijderd]
0
quote:

voda schreef:

Diederique,
Je bent een poster met een eigen wil(letje).
Vaak star, en nog vaker bedien jij je van "kleurrijk" taalgebruik. Maar ik moet wel kwijt dat ik achter je facade, een HGM fan zie.
Misschien zit ik er helemaal naast, maar gezien je postings hier, denk ik er wel zo over.

Vind het wel heel vreemd dat niemand jouw post nog aanbevolen heeft. Is iedereen bang geworden?
Vergeet niet dat HGM stevig op de rails staat. (de Becker prefereert schip(boot), wel grappig een tijd geleden waren er allerei nautische opmerkingen betreffende HGM).
Dus, D., alsnog een aanbeveling!
Groet,
Voda

Voda, de muisaanwijzer, he, even iets omhoog en daarna 1 klik.
Een tijd geleden, ook in een bijna crisis situatie, citeerde ik dit interview uit het Effect. En wel de opmerking over die 3,40. Dat dat ook een mooie koers zou zijn o.i.d. Iemand wilde daar meer over weten en ik kon het nergens meer vinden op het forum en ziedaar.
diederique
0
[Modbreak Eric (forum@iex.nl): Dit bericht is verwijderd, omdat het in strijd was met ons forumreglement. Gelieve hier geen stukken van derden te plaatsen zonder toestemming van de auteur. Alvast bedankt voor de medewerking.]
diederique
1
prima verwoording en geeft ook de interne kracht aan.

gedegen, niet schreeuwend, enige hints richting hh analisten.

sappas
0
quote:

diederique schreef:

prima verwoording en geeft ook de interne kracht aan.

gedegen, niet schreeuwend, enige hints richting hh analisten.
Diederique als je ergens positief over bent dan zal ook iedereen het weten en onderbouw je het ook nog goed.

Als je ergens niet positief over bent, zoals o.a. Pharming dan geef je dit terecht ook aan maar de onderbouwing is beduidend minder.

Groetjes,

Sappas

voda
0
@Elok, ik had D. wel degelijk als eerste een aanbeveling gegeven (op zijn eerste post). Gelukkig zijn er nog een aantal tot inzicht gekomen om hetzelfde te doen.
Groet,
Voda
diederique
0
sappas, met alle respect.

genuanceerder: de onderbouwing is niet de jouwe.

quote:

sappas schreef:

[quote=diederique]
prima verwoording en geeft ook de interne kracht aan.

gedegen, niet schreeuwend, enige hints richting hh analisten.
[/quote]
Diederique als je ergens positief over bent dan zal ook iedereen het weten en onderbouw je het ook nog goed.

Als je ergens niet positief over bent, zoals o.a. Pharming dan geef je dit terecht ook aan maar de onderbouwing is beduidend minder.

Groetjes,

Sappas

diederique
0
?

quote:

diederique schreef:

[Modbreak Eric (forum@iex.nl): Dit bericht is verwijderd, omdat het in strijd was met ons forumreglement. Gelieve hier geen stukken van derden te plaatsen zonder toestemming van de auteur. Alvast bedankt voor de medewerking.]
diederique
0
van iex vernomen dat berichten van onder meer Betten Beursmedia NIET mogen worden doorgegeven, anders dan na goedkeuring auteur.

hiermee rekening houden anders 3 maanden exit !

quote:

diederique schreef:

?

[quote=diederique]
[Modbreak Eric (forum@iex.nl): Dit bericht is verwijderd, omdat het in strijd was met ons forumreglement. Gelieve hier geen stukken van derden te plaatsen zonder toestemming van de auteur. Alvast bedankt voor de medewerking.]
[/quote]
[verwijderd]
0
quote:

diederique schreef:

van iex vernomen dat berichten van onder meer Betten Beursmedia NIET mogen worden doorgegeven, anders dan na goedkeuring auteur.

hiermee rekening houden anders 3 maanden exit !

[quote=diederique]
?

[quote=diederique]
[Modbreak Eric (forum@iex.nl): Dit bericht is verwijderd, omdat het in strijd was met ons forumreglement. Gelieve hier geen stukken van derden te plaatsen zonder toestemming van de auteur. Alvast bedankt voor de medewerking.]
[/quote]
[/quote]
Lullig. Ik zag ook dat ze bij Crucell wat van je weggehaald hadden. Volgens mij houden ze nu specifiek in de gaten!
[verwijderd]
0
Beursb. geeft een gratis tip: wij verkopen xx aantal aandelen HGM tegen een koers van 3,72. Verlies circa 335 euro. Het aandeel HGM viel maandag, na een claim van een concurrent wegens kartelvorming, uit het oplopende trendkanaal. Tevens werd het koershiaat van 9 augustus gesloten waardoor dat ook geen steun meer bood.
diederique
0
FD

Hagemeyer schuwt avontuur

Technische groothandel Hagemeyer is pas over een aantal jaren zover dat de onderneming eventueel grotere overnames kan doen. Dat zegt bestuursvoorzitter Rudi de Becker in een gesprek met deze krant.

'Een grotere overname zou weer zo'n avontuur zijn waarvoor je alle hens aan dek moet hebben', aldus De Becker aan de vooravond van de presentatie van de omzetcijfers over het derde wartaal. 'Misschien kan dat over een paar jaar, maar er valt nu nog zo veel operationeel te verbeteren dat we daar geen behoefte aan hebben.'

Hagemeyer stond drie jaar geleden op de rand van de afgrond, nadat de centralisatie van het distributiesysteem en de invoering van een nieuw IT-systeem in het Verenigd Koninkrijk op een totale mislukking waren uitgelopen. De Becker, die in 2004 aantrad, zegt zich verre te houden van zulke megaoperaties. De Belg verwacht meer heil van kleinschalige initiatieven waarmee de groothandel in elektrotechnische producten en veiligheidsartikelen zich langs evolutionaire weg kan ontwikkelen.

Rudy Beckers: 'Ik heb te veel geduld gehad met mensen'

De bestuursvoorzitter wil onder meer het aandeel in de omzet verhogen dat Hagemeyer in Europa in de industrie behaalt. In Noord-Amerika ligt dat op 85%, in Europa tussen de 25 en 30%. 'Industrie is potentieel winstgevender dan de bouw en de installatiebranche, omdat er meer mogelijkheden zijn toegevoegde waarde te leveren', aldus De Becker. 'Dozen schuiven, de traditionele groothandel, blijft onze basis, maar we willen meer zijn dan een dozenschuiver. We richten ons meer en meer op services.'

De hele keten

Het prijsgevecht om grote, vooral industriële klanten is volgens De Becker zo heftig dat die categorie niet interessant is als Hagemeyer alleen producten mag leveren. 'Wij willen de hele "supply chain" voor dit soort klanten runnen, dan worden ze interessant voor ons.'

Hoewel de hersteloperatie bij Hagemeyer voorspoediger is verlopen dan De Becker bij zijn aantreden had ingeschat, waarschuwt hij dat de landen waarin het bedrijf in moeilijkheden raakte, nog niet terug zijn op het gewenste niveau wat betreft winstgevendheid. Naast het Verenigd Koninkrijk waren dat Duitsland en Australië.

'Wat een zeer grote rol speelt, is onze klantenmix, en dat los je niet zomaar op', zegt De Becker. 'In de landen waar we veel problemen hebben gehad, zijn we vooral veel business verloren in het kleine en middelgrote marktsegment. Als je veel verstoringen hebt, verlies je niet zo veel grote klanten. Als daar een probleem mee is, is meteen het hele bedrijf gemobiliseerd om dat op te lossen. Dat geldt niet voor kleine en middelgrote bedrijven, terwijl die voor Hagemeyer winstgevender zijn dan de grote klanten', aldus De Becker.

LAURENS BERENTSEN
diederique
0
Publicatiedatum: 30-10-2006
FD - De Krant
'Ik heb te veel geduld gehad met mensen'

HERSTELOPERATIE - Technische groothandel Hagemeyer stond drie jaar geleden aan de rand van de afgrond. Topman Rudi de Becker over managers die hij sneller had moeten wegsturen en over management 'by flying around'
Laurens Berentsen

NAARDEN - Gedetailleerde vergezichten en fijnmazige toekomstplannen zijn aan Rudi de Becker niet besteed. Daarvoor is de omgeving waarin het bedrijfsleven opereert met te veel onzekerheden omgeven.

Er zijn twee scholen van strategie, doceert de voormalig consultant. 'De rationele strategie begint met een situatieanalyse die uitmondt in sterke en zwakke punten. Daarop worden de doelstellingen gebaseerd, de "key strategies", enzovoort. Dat is wat zeer veel bedrijven doen. Ook het vorige management van Hagemeyer deed dat. Er is één groot probleem mee: de aanname is dat je de toekomst kunt voorspellen, maar je kunt de toekomst nooit voorspellen. Ik heb meegemaakt dat een bedrijf in zijn strategie uitging van de prijs van een bepaald product over vijf jaar.'

De Becker is aanhanger van de tweede school: de 'emerging' strategie. 'Je zorgt ervoor dat overal kleine plantjes groeien', zo omschrijft de bestuursvoorzitter van technische groothandel Hagemeyer deze aanpak. 'Dat past bij onze gedecentraliseerde organisatie. Mensen krijgen kansen om dingen te proberen. Werkende weg zie je wat succesvol is en hoe je verder gaat, zonder dat je grote financiële risico's loopt. Emerging betekent trouwens niet chaotisch. Initiatieven moeten passen binnen de grote lijnen. Een manager hoeft bij ons niet aan te komen met het idee om een retailketen over te nemen.'

De rationele strategie van het vorige management werd Hagemeyer op een haar na fataal. Geïnspireerd door het succes van de gecentraliseerde distributie van elektrotechnische artikelen in de noordse landen, bouwde het management één groot distributiecentrum voor het Verenigd Koninkrijk en voerde een nieuw IT-systeem

in. Het verloor daarbij de eigenaardigheden van de kleinschalige en versnipperde Britse bouw- en installatiebranche uit het oog.

'Een Britse installateur staat 's ochtends op, vraagt zijn vrouw welk karwei die dag moet gebeuren, scheurt een stuk karton van een doos en maakt een lijst met wat hij nodig heeft', schetst De Becker. 'Echt waar, ik heb zo'n stuk karton. Daarmee gaat hij naar een van onze verkooppunten, levert de lijst in, drinkt een uur koffie en vertrekt weer met de bestelling.'

Een jaar nadat De Becker in 2004 aantrad om Hagemeyer uit het slop te halen, sloot hij het drie jaar oude distributiecentrum in Runcorn en draaide de centralisatie terug. 'Dat zou ik sneller doen, want het Verenigd Koninkrijk was "the mother of all catastrophes"', antwoordt hij op de vraag wat hij anders had moeten aanpakken in zijn hersteloperatie. 'En soms heb ik te veel geduld gehad met mensen die onvoldoende presteerden. Sommigen had ik eerder moeten wegsturen. Maar je hebt ook tijd nodig om een situatie te evalueren.'

Hagemeyer komt morgen met een update over het derde kwartaal. De Becker kan tot dusver tevreden zijn over de resultaten van zijn herstelwerk. Doelen die hij in 2004 stelde, zijn sneller bereikt dan toen voorzien. Dat is reden om de lat voor 2007 en de jaren daarna iets hoger te leggen.

De Belg prijst zichzelf gelukkig met de omstandigheden waaronder hij zijn werk heeft kunnen uitvoeren. 'We hebben veel positieve wind in de zeilen gehad, terwijl voor mijn voorganger juist het tegenovergestelde gold', constateert hij. 'In 2004 begon de economie aan te trekken. De stijgende grondstofprijzen zijn gunstig voor ons, vooral die van koper. In de eerste helft van dit jaar is het bedrijfsresultaat van Professional Products and Services met euro 68 mln gestegen. Daarvan is euro 20 mln afkomstig van de hogere koperprijs. Voor een resultaatverbetering van bijna euro 50 mln zijn we zelf verantwoordelijk.'

'Ik schrijf niets op mijn eigen, persoonlijke conto, nul', reageert De Becker op de vraag naar zijn bijdrage aan het herstel. 'Toen ik aantrad, was er al veel werk gedaan. Als het goed gaat met een bedrijf, wordt alles toegeschreven aan de ceo. En hij krijgt van alles de schuld als het slecht gaat. In beide gevallen is het teamwerk.'

De aanpak van De Becker laat zich het best omschrijven als 'management by flying around'. 'Ik denk dat ik de afgelopen twee jaar de beste klant van KLM ben geweest, ik was meer in de lucht dan op de grond', zegt de baas van het bedrijf dat wereldwijd vestigingen heeft in ruim twintig landen.

'Je moet mensen kunnen lezen, jezelf in hun plaats stellen', zegt de topman over zijn forte. 'Dat gaat mij redelijk goed af, omdat ik zelf jarenlang landenmanager ben geweest. Hoe sta je tegenover het hoofdkantoor, dat bij Hagemeyer in 2004 alle geloofwaardigheid had verloren? We hebben het vertrouwen teruggewonnen door veel in "the field" te zijn. Nadat we de managers hadden vervangen waar we van af wilden, is er niemand meer weggegaan.'

De Becker heeft zijn hersteloperatie naar buiten toe in betrekkelijke rust kunnen uitvoeren. Terwijl Hagemeyer kort voor zijn aantreden nog werd belaagd door een vijandige koper, is er sinds 2004 uit die hoek niets meer vernomen. Ook aandeelhouders hebben zich niet publiekelijk geroerd.

'Die rust naar buiten toe is ook echt zo', stelt De Becker. 'Dat heeft te maken met communicatie, zowel publiek als in contacten met je grote aandeelhouders. Bij die contacten zeg je geen andere dingen dan wat je publiek zegt. Het wordt een tweede natuur te weten wat je wel en niet mag zeggen, omdat het koersgevoelige informatie is of uit concurrentieoverwegingen. Maar het is niet alleen wat uit je mond komt, ze willen je zien, je "body language" is belangrijk. Je luistert ook naar die mensen. Wij hebben potentieel activistische aandeelhouders, zoals Hermes. Als je niet wilt communiceren met je grote aandeelhouders, vraag je om problemen.'

Hagemeyer is volgens zijn eerste man weer gezond. Maar het bedrijf is nog niet waar het wezen moet. De winstgevendheid in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Australië, de landen die Hagemeyer kopzorgen bezorgden, moet omhoog. Bruto- en nettomarges uit een verder verleden zijn nog niet geëvenaard en de huidige marges blijven vooralsnog achter bij die van de concurrentie.

Voor grotere overnames is het nog te vroeg, zegt De Becker. 'Misschien kan dat over een paar jaar, maar er valt nu nog zo veel operationeel te verbeteren. Een grotere overname zou weer zo'n avontuur

zijn, waarvoor je alle hens aan dek moeten hebben. Ik heb ook niet het idee dat er een trein voorbijrijdt waar wij op moeten springen. De markt is nog altijd zeer gefragmenteerd.'

Voor kleinere avonturen en overnames is wel ruimte. Daarvoor hanteert De Becker zijn emerging strategie als uitgangspunt. Een klant volgen naar het buitenland is daar volgens hem een goed voorbeeld van. Zo ging Hagemeyer in het kielzog van telecommunicatieconcern Ericsson, een goede klant in de noordse regio, naar China. De distributeur haalde vervolgens Nokia en Siemens als telecomklanten binnen. Vorig jaar breidde de groothandel zijn assortiment uit naar producten voor andere fabrieken van westerse bedrijven in de omgeving van Sjanghai. Recentelijk opende het een veiligheidscentrum, waar werknemers van Westerse bedrijven trainingen krijgen en Hagemeyer zijn veiligheidsartikelen verkoopt.

22 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 865,36 +0,01 +0,00% 18:05
AMX 926,60 +7,92 +0,86% 18:05
ASCX 1.189,83 -18,08 -1,50% 18:05
BEL 20 3.826,58 +32,01 +0,84% 18:05
Germany40^ 17.763,10 -6,92 -0,04% 18:59
US30^ 38.013,46 +285,75 +0,76% 16:37
US500^ 5.049,25 +29,69 +0,59% 16:56
Nasd100^ 17.548,80 +43,89 +0,25% 16:49
Japan225^ 38.001,71 +257,64 +0,68% 16:49
WTI 82,52 +0,31 +0,38% 18:59
Brent 87,47 +0,16 +0,18% 18:59
EUR/USD 1,0653 -0,0018 -0,17% 18:59
BTC/USD 63.538,28 +2.285,34 +3,73% 18:59
Gold spot 2.388,68 +27,69 +1,17% 18:59
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
RANDSTAD NV 48,350 +1,250 +2,65% 17:35
ING 15,168 +0,242 +1,62% 17:35
ArcelorMittal 23,800 +0,290 +1,23% 17:35
Dalers Laatst +/- % tijd
ASMI 544,800 -35,400 -6,10% 17:39
BESI 138,550 -3,800 -2,67% 17:36
ASML 840,300 -12,100 -1,42% 17:39

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront