Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Persbericht Fortis ! ! ! ! ! ! !

126 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 » | Laatste
ffff
0
- 27 jan 08, 19:31 | Reageer | Quote | Zoek | Aanbevolen: 0

www.tijd.be/artikel/Lees_hier_het_off...

(tijd) - Fortis bevestigt solide vermogens- en solvabiliteitspositie; dividendbeleid ongewijzigd

Update winstverwachting 2007 op basis van zeer strikte en marktconforme subprime-aannames

Met het oog op de recente speculatie in de markten verschaft Fortis de volgende informatie, die op 25 januari 2008 eveneens aan de reguliere vergadering van de Raad van Bestuur is gepresenteerd.

Wat betreft de resultaten voor 2007:

Solvabiliteit Fortis Bank komt ultimo 2007 ruim boven de 8% uit.

De solvabiliteit van Fortis overtreft naar verwachting aan het eind van het jaar de wettelijke eisen. Zelfs op basis van de meest 'strenge' dekkingssimulaties zoals hierna beschreven komt de Tier 1-ratio voor Fortis Bank ruim boven de 8% uit.

Fortis is van plan het dividendbeleid ongewijzigd te laten.

Het management van Fortis wil de Raad van Bestuur op 6 maart 2008 adviseren om aan de Algemene Vergaderingen van Aandeelhouders op 29 april 2008 voor te stellen dat het contante dividend op hetzelfde niveau als vorig jaar wordt gehouden, namelijk een slotdividend voor 2007 van EUR 0,59 per aandeel.

Aan de vermogens- en solvabiliteitseisen wordt voldaan, zelfs op basis van zeer 'strenge' scenario's over het effect van de subprime CDO-portefeuille.

Fortis beoordeelt continu de waarde van de subprime CDO-portefeuille. Die beoordeling geschiedt met behulp van diverse scenario's. Zelfs bij een zeer strikt dekkingsscenario op basis van de laatste momenteel beschikbare marktinformatie en -gegevens voldoet Fortis nog steeds aan de vermogens- en solvabiliteitseisen.

De brutopositie in CDO subprime-leningen is onveranderd ten opzichte van de stand van zaken die begin november 2007 zijn gemeld bij de publicatie van de financiële resultaten voor het derde kwartaal.

Toepassing van het Fortis waarderingsmodel per jaarultimo zou op dit moment resulteren in een bijzondere waardevermindering van 40% van de mezzanine super senior CDO-tranches en 15% van de hoogwaardige super senior CDO-tranches. Als gevolg van deze bijzondere waardeverminderingen zou de nettowinst exclusief desinvesteringen, onvoorziene omstandigheden daargelaten, uitkomen op circa EUR 4,0 miljard (EUR 5,0 miljard inclusief de verkoop van Caifor). In deze winstindicaties is geen rekening gehouden met de positieve winstbijdrage van ABN AMRO.

Sinds januari 2008 passen andere financiële instellingen aanzienlijk hogere dekkingsverhoudingen toe. Fortis heeft om die reden het effect van voorzieningen in de winst- en verliesrekening gesimuleerd, waarbij is uitgegaan van een dekkingsverhouding van 60% van de mezzanine super senior CDO-tranches (brutopositie EUR 0,6 miljard) en van 45% van de hoogwaardige super senior CDO-tranches (brutopositie EUR 4,6 miljard). Wordt dit scenario toegepast op de sluiting van de jaarrekening voor 2007 - waarvoor de goedkeuring van de Raad van Bestuur op 6 maart 2008 vereist zou zijn - dan bedraagt de nettowinst van Fortis naar schatting circa EUR 3,0 miljard, onvoorziene omstandigheden daargelaten. Dit is vóór het effect van de desinvestering van de deelneming in de Spaanse joint venture Caifor, dat wil zeggen dat de nettowinst inclusief de opbrengst van de verkoop van Caifor EUR 4,0 miljard zou bedragen. In deze indicaties is geen rekening gehouden met de winstbijdrage van ABN AMRO.

Voorziening verliezen op leningen conform eerdere verwachtingen

Fortis bevestigt dat de voorziening op leningen voor het resterende deel van de portefeuille (inclusief de asset-backed kredietportefeuille, maar exclusief de bijzondere waardeverminderingen op de subprime CDO-portefeuille) naar verwachting binnen de al eerder afgegeven prognoses zal blijven (10 à 15 basispunten). Fortis verschaft nadere informatie over de volledige portefeuille, inclusief de asset-backed kredietportefeuille van EUR 51 miljard, bij de publicatie van de jaarcijfers op 7 maart 2008.

Wat betreft 2008:

Er bestaat voor Fortis geen noodzaak tot een uitgifte van gewone aandelen of verwaterende op aandelen gebaseerde vermogensinstrumenten; een dergelijke stap wordt dan ook niet overwogen.

Fortis ligt volledig op koers met het financieringsplan (omvang: EUR 24 miljard) voor de acquisitie van bepaalde activiteiten van ABN AMRO. Ultimo 2007 was circa EUR 20 miljard aan vermogen zeker gesteld. De resterende EUR 4 miljard aan extra solvabiliteit wordt hoofdzakelijk gerealiseerd met de desinvestering van niet-kernactiviteiten en mogelijke alternatieve financieringen. Zoals al eerder in de markt werd gemeld, bestaan die desinvesteringen uit een verdere verkoop in de loop van 2008 van niet-kernactiva van Fortis en van niet-kernactiva uit de overgenomen activiteiten van ABN AMRO. Hieronder valt onder andere de verkoop van bepaalde zakelijke bankactiviteiten in Nederland zoals opgelegd door de Europese Commissie. Bij alternatieve financieringen kan eventueel sprake zijn van de uitgifte van kern Tier 1-instrumenten, met uitzondering van de uitgifte van gewone aandelen of verwaterende op aandelen gebaseerde vermogensinstrumenten (zelfs onder de hierboven genoemde meest 'strenge' aannames).

Fortis richt zich op de implementatie van de strategische plannen en dan met name op de integratie van de activiteiten van ABN AMRO.

De onderliggende resultaatontwikkeling van de afzonderlijke businesses van Fortis en van de verworven activiteiten hebben in het vierde kwartaal van 2007 en de eerste weken van 2008 hun veerkracht bewezen.

De voorbereidingen voor de integratie van de overgenomen activiteiten van ABN AMRO verlopen volgens plan: het opstellen van afscheidings- en integratieplannen, de introductie van de eerste klantgerichte acties, de bepaling van de locatie van het hoofdkantoor, het opzetten van gezamenlijke teams en de specificatie van IT-platforms.

Fortis maakt op 7 maart 2008 de gecontroleerde jaarresultaten bekend. In dat bericht worden ook de laatste inzichten over subprime in de markten weergegeven. Fortis blijft zich richten op de implementatie van de strategische plannen, met name op de integratie van de overgenomen activiteiten van ABN AMRO.

Fortis is een internationale financiële dienstverlener op het gebied van bankieren en verzekeren. Wij bieden onze particuliere, zakelijke en institutionele klanten een breed pakket van producten en diensten via de eigen kanalen, in samenwerking met het verzekeringsintermediair en via andere distributiepartners. Met een marktkapitalisatie van EUR 39,7 miljard (31/12/2007), behoort Fortis tot de 15 grootste financiële instellingen van Europa. Onze sterke solvabiliteit, onze aanwezigheid in meer dan 50 landen en de toewijding en het professionalisme van onze 60.000 medewerkers stellen ons in staat om mondiale kracht te combineren met lokale flexibiliteit, een combinatie die garant staat voor optimale dienstverlening. Meer informatie is beschikbaar op www.fortis.com
19:14 - 27/01/2008
Copyright © De Tijd
[verwijderd]
0
Dus als ik het goed begrijp een afwaardering van 1,9 miljard en een dividendrendement van 4,46% tegen de huidige koers.
Pacito
ffff
0
Pacito,
SLOTDIVIDEND.....!

Ik heb nu even de getallen niet, maar dat zal dus het dubbele zijn!
[verwijderd]
1
quote:

Pacito schreef:

Dus als ik het goed begrijp een afwaardering van 1,9 miljard en een dividendrendement van 4,46% tegen de huidige koers.
Pacito
Daarnaast de mededeling dat ze begin maart weer met een dan zekere kijk op de subprimecrisis komen. Op die manier dek je je in tegen mogelijk nog in het vat zittende miskleunen waarover men nu gewoon nog niets met zekerheid kan zeggen.

Maar misschien valt het allemaal wel mee voor Fortis, dit lijkt iig een goed bericht
[verwijderd]
0
quote:

Pacito schreef:

Dus als ik het goed begrijp een afwaardering van 1,9 miljard en een dividendrendement van 4,46% tegen de huidige koers.
SLOTdividend. Er is al een voorlopig dividend uitgekeerd. Dividendrendement is 8,87% tegen de huidige koers.

optiepipo
0
[verwijderd]
0
Fortis wil dividend in cash uitkeren
De bankverzekeraar Fortis zegt zondagavond dat het van plan is om het dividend in contanten uit te keren. De bankgroep is van plan om net als vorig jaar een slotdividend van 0,59 euro per aandeel te betalen aan haar aandeelhouders. Fortis geeft verder aan geen plannen te hebben voor een kapitaalverhoging.
(tijd) - 'Fortis ligt volledig op koers met het financieringsplan voor de acquisitie van bepaalde activiteiten van ABN AMRO', schrijft Fortis in het persbericht. 'Eind 2007 was ongeveer 20 miljard euro aan vermogen zeker gesteld. De resterende 4 miljard euro aan extra solvabiliteit wordt hoofdzakelijk gerealiseerd met de desinvestering van niet-kernactiviteiten en mogelijke alternatieve financieringen.' Met alternatieve financieringen bedoelt Fortis de eventuele uitgifte van kern Tier 1-instrumenten, 'met uitzondering van de uitgifte van gewone aandelen of verwaterende op aandelen gebaseerde vermogensinstrumenten'.

De koers van de bank-verzekeraar Fortis kelderde vrijdag met 10,3 procent tot 13,26 euro, het laagste peil in vier jaar. De terugval werd veroorzaakt door geruchten, onder meer over een zwaar verlies in de marktenzaal en de uitkering van het dividend in aandelen. Hooggeplaatste bronnen bij Fortis ontkenden de geruchten vrijdagavond met klem.

Kredietcrisis

In de loop van vrijdagnamiddag versnelde de val van het Fortis-aandeel. In de markt circuleerden meerdere geruchten. Er werd bijvoorbeeld gesuggereerd dat de obligatiehandel bij Fortis door de kredietcrisis een verlies van 1 miljard euro zou hebben geleden.

Volgens een hooggeplaatste bron bij Fortis is de groep voldoende ingedekt voor eventuele verliezen op rommelhypotheken (subprimeverliezen). ‘Er moeten geen extra voorzieningen aangelegd worden’, zegt een andere bron. De meeste marktgeruchten gaan uit van een afschrijving van 1 tot 2 miljard euro bij Fortis tengevolge van de ‘subprime’. Indien de druk van de markt te groot wordt, is het volgens onze informatie niet uitgesloten dat Fortis, naar het voorbeeld van de banken in de VS, de optie openhoudt om provisies aan te leggen en die later weer terug te nemen.

Er was vrijdag in de markten ook sprake van een mogelijke kapitaalverhoging bij Fortis. ‘We hebben geen nood aan een kapitaalverhoging’, stelt een bron. Volgens een ander gerucht zou Fortis zijn dividend over 2007 in aandelen en niet in cash uitkeren. Fortis heeft altijd beloofd zijn dividend te handhaven. Maar er blijkt geen sprake te zijn van een dividend in aandelen, noch van een schrapping van het dividend. ‘De groep heeft altijd een dividend uitbetaald, zelfs in het moeilijke jaar 2002’, klinkt het.

De raad van bestuur van Fortis kwam vrijdag zoals gepland bijeen. Een woordvoerster zei dat de groep zich ‘niet bewust is van iets dat de koersval kan verklaren’. Fortis zou mogelijk dit weekend communiceren. Volgens onze informatie staat de positie van topman Jean-Paul Votron niet ter discussie.

De geruchten bleven niet beperkt tot Fortis. Er werd bijvoorbeeld gesteld dat ING eerstdaags een winstwaarschuwing zou lanceren. De koersval van Fortis trok ook Dexia en KBC in het rood, terwijl die tot dan stegen. Door de koersval werd de marktkapitalisatie van KBC opnieuw groter dan die van Fortis.

Michael Sephiha / Pierre Huylenbroeck / Jim Lannoo

19:04 - 27/01/2008

[verwijderd]
0
Ik heb Fortis niet zo gevolgd dus wellicht stel ik nu een domme vraag. Heeft Fortis op dit moment extra belang bij een hogere koers dan dat nu het geval is?

Ik ken alle ins en outs rond de overname van ABN niet maar zou het zo kunnen zijn dat Fortis er nu veel aan gelegen is dat de koers niet te ver weg zakt. Als het dan toch moet, dan beter pas in maart of zo?
[verwijderd]
4
is dit bericht nou echt zo postief?

-er is een winstwaarschuwing
-en het enige wat ze aangeven is dat ze op dit moment aan de meest strenge wettelijke eisen voldoen (oftewel ze lopen dichter langs het randje dan dat ze eigenlijk willen)

zou liever hebben gelezen,
-we hebben afgeschreven wat nodig is,
-overige is volledig afgeschermd, geen nieuwe afschrijving nodig
- wat ons betreft is subprime achter de rug

[verwijderd]
0
quote:

SPI schreef:

is dit bericht nou echt zo postief?

-er is een winstwaarschuwing
-en het enige wat ze aangeven is dat ze op dit moment aan de meest strenge wettelijke eisen voldoen (oftewel ze lopen dichter langs het randje dan dat ze eigenlijk willen)

zou liever hebben gelezen,
-we hebben afgeschreven wat nodig is,
-overige is volledig afgeschermd, geen nieuwe afschrijving nodig
- wat ons betreft is subprime achter de rug


aanbevolen, ik dacht al dat ik de enige was die dit bericht niet zo poistief vond als de anderen willen doen geloven.
euro2000
0
en nu ING nog met een bericht als dit dus incluis een verkapte winstwaarschuwing en de maandag kan niet meer kapot!

mvg

euro2004
[verwijderd]
0
eventjes samenvatting dus? heb geen zin om het hele bericht te gaan lezen en doen.. is er een winstwaarschuwing?

Positieve of negatieve bericht?

Ja ik ben lui, i know..
[verwijderd]
0
Verkapte winstwaarschuwing of niet. Dit maakt niet uit. Het gaat erover dat er nu duidelijkheid is. Er zitten al 10 winstwaarschuwingen in de prijs verwerkt, dus de koers kan nu van 9 winstwaarschuwingen omhoog.

Kortom: er is niet altijd een relatie tussen winstwaarschuwing en dalende koersen.
[verwijderd]
0
quote:

*josr* schreef:

Verkapte winstwaarschuwing of niet. Dit maakt niet uit. Het gaat erover dat er nu duidelijkheid is. Er zitten al 10 winstwaarschuwingen in de prijs verwerkt, dus de koers kan nu van 9 winstwaarschuwingen omhoog.

Kortom: er is niet altijd een relatie tussen winstwaarschuwing en dalende koersen.
Wat is er nu duidelijk dan?

En trouwens...als jij als eigenaar kapitaal nodig hebt om te investeren, ga jij dan ook een winstuitkering doen om het later duurder terug te vragen?, wat is daar de logica van??
[verwijderd]
0
quote:

niettezuinig schreef:

[quote=SPI]
is dit bericht nou echt zo postief?

-er is een winstwaarschuwing
-en het enige wat ze aangeven is dat ze op dit moment aan de meest strenge wettelijke eisen voldoen (oftewel ze lopen dichter langs het randje dan dat ze eigenlijk willen)

zou liever hebben gelezen,
-we hebben afgeschreven wat nodig is,
-overige is volledig afgeschermd, geen nieuwe afschrijving nodig
- wat ons betreft is subprime achter de rug


[/quote]
aanbevolen, ik dacht al dat ik de enige was die dit bericht niet zo poistief vond als de anderen willen doen geloven.
Nee het zijn er meer, vooral de datum van zeven maart met de daaraan gekoppelde mededeling dat laatste inzichten pas dan worden bekend gemaakt beviel mij niet. Maar wat SPI zegt, daar had ik ook overheen gekeken. Het LIJKT een mooi persbericht. Ik denk dat Fortis hier hard om mee om de oren geslagen zal gaan worden.
[verwijderd]
0
quote:

*josr* schreef:

Verkapte winstwaarschuwing of niet. Dit maakt niet uit. Het gaat erover dat er nu duidelijkheid is. Er zitten al 10 winstwaarschuwingen in de prijs verwerkt, dus de koers kan nu van 9 winstwaarschuwingen omhoog.

Kortom: er is niet altijd een relatie tussen winstwaarschuwing en dalende koersen.
wel als onduidelijk is wat de winstwaarschuwing precies inhoudt
126 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 865,36 +0,01 +0,00% 18:05
AMX 926,60 +7,92 +0,86% 18:05
ASCX 1.189,83 -18,08 -1,50% 18:05
BEL 20 3.826,58 +32,01 +0,84% 18:05
Germany40^ 17.743,10 -26,92 -0,15% 21:18
US30^ 38.013,46 +285,75 +0,76% 16:37
US500^ 5.049,25 +29,69 +0,59% 16:56
Nasd100^ 17.548,80 +43,89 +0,25% 16:49
Japan225^ 38.001,71 +257,64 +0,68% 16:49
WTI 82,06 -0,15 -0,18% 21:18
Brent 87,00 -0,31 -0,36% 21:18
EUR/USD 1,0644 -0,0027 -0,26% 21:18
BTC/USD 63.216,52 +1.963,59 +3,21% 21:18
Gold spot 2.383,92 +22,93 +0,97% 21:18
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
RANDSTAD NV 48,350 +1,250 +2,65% 17:35
ING 15,168 +0,242 +1,62% 17:35
ArcelorMittal 23,800 +0,290 +1,23% 17:35
Dalers Laatst +/- % tijd
ASMI 544,800 -35,400 -6,10% 17:39
BESI 138,550 -3,800 -2,67% 17:36
ASML 840,300 -12,100 -1,42% 17:39

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront