Galapagos « Terug naar discussie overzicht

Biotechnologie zoekt durfallen

12 Posts
2greedy
4
Stalen zenuwen en een lange adem. Dat zijn de kernvoorwaarden voor wie wil beleggen in biotechnologiefondsen. De jonge sector draait om innovatieve producten, die potentieel zeer waardevol zijn, maar ook een hoog afbreukrisico hebben.
Ziekten kennen geen recessie en worden niet beïnvloed door economische cycli, dus is er altijd sprake van groei. En op het moment dat een medicijn de markt bereikt, neemt de waarde van een onderneming aanzienlijk toe.
Ziedaar de redenen om in biotechnologie te beleggen. De biotechsector groeit sneller dan het doorsnee farmabedrijf. Volgens schattingen zullen in de komende vijf jaar de omzetten en winsten in biotech met jaarlijks 20 tot 25% stijgen.
Daar komt nog bij dat de grote farmabedrijven voor nieuwe producten grotendeels zijn aangewezen op biotech, hetgeen die bedrijven tot gewilde overnamekandidaten maakt. Kortom, biotech 'is the place to be', zegt ING.
Maar niet voor mensen die risicoavers zijn. Koersschommelingen van meer dan 30% komen meer dan gemiddeld voor in de biotechsector, aldus Gerd Philippaerts, fondsmanager bij het ING Biotechnologie Fonds. Biotech heeft als karakteristiek dat het sterk onderhevig is aan speculatie en nieuws rond productontwikkeling. 'Hierdoor is de biotechsector volatieler dan het doorsnee aandeel.' De verklaring daarvoor is simpel, aldus de fondsmanager. 'Biotechbedrijven zijn veelal jong. Als die al winst maken, zijn ze vaak afhankelijk van één product. Dat staat centraal in de waardering. Als met het product iets misgaat, bijvoorbeeld door concurrentie, productieproblemen of neveneffecten, heeft dit vaak een dramatische impact op het aandeel.' Aspirant beleggers in biotech moeten daarom het hoofd koel kunnen houden en een horizon van minimaal vijf tot tien jaar hanteren.
Lange aanlooptijd
De wens is de vader van de gedachte - dat gezegde is de perfecte samenvatting van de biotechsector. Het traject van medicijnontwikkeling kenmerkt zich door hindernissen die als laaghangende boomtakken de horizon voortdurend aan het zicht onttrekken. Ontwikkeling van medicijnen kost letterlijk miljarden en er kan meer dan een decennium liggen tussen idee en product. Waar in de ICT iemand met een briljant idee binnen een halfjaar miljonair kan worden op een zolderkamer, is dat in de biotech onmogelijk.
'Biotechnologie is bij uitstek geschikt om in te beleggen via een mandje of een fonds, want het blijft een moeilijk gebied met af en toe grote tegenvallers en af toe grote successen', zegt Karin Steffens, fondsmanager van Robeco. Een aantal jaren geleden herverdeelde Robeco zijn fondsen, waarbij het biotechfonds werd opgeheven en ondergebracht in het Robeco Health Care Equities-fonds. Dat bestaat sinds 1998. Robeco belegt nu in zo'n tien biotechbedrijven, die dit jaar een gezamenlijk rendement haalden van 5%.
'Biotech vergt een andere benadering. In het universum van de biotechnologie is het overgrote deel niet winstgevend. Het gaat minder om de economische waardering en meer om de achterliggende wetenschappelijke grondslagen', aldus fondsmanager Steffens. 'Veel beheerders van biotechfondsen hebben een relevante wetenschappelijke achtergrond, in plaats van een economische. Zelf heb ik bijvoorbeeld een doctorsgraad in Moleculaire Biologie en Biochemie.'
Van de tien biotechbedrijven die Robeco in portefeuille heeft, is ruwweg de helft verlieslatend. 'De waardering van die bedrijven geschiedt op basis van een inschatting van de toekomstige kasstromen van alle producten als worden ze goedgekeurd', aldus Steffens. 'Daar wordt een correctiefactor op toegepast per product. Voor de laatste testfase, waarbij het product op mensen wordt getest, wordt er globaal rekening gehouden met een gemiddelde succeskans van rond de 67%. Al is dit niet voor elk product hetzelfde.'
Ook ING belegt in bedrijven die nog geen winst maken, zegt Philippaerts. 'We selecteren op een productportfolio dat gestoeld is op innovatie. Innovatieve producten hebben meer kans om marktaandeel te grijpen en prijsstijgingen door te voeren.'
Het ING Biotech Fonds noteert dit jaar een verlies van 10%. Het fonds bestaat sinds 2001 en belegt op dit moment in 36 bedrijven. Een aantal daarvan heeft een product op de markt, maar ING investeert ook in bedrijven met een product in de eerste klinische testfase. Bij die zogeheten 'early stage'-bedrijven duurt het nog jaren voor er een product op de markt komt - als dat al gebeurt. 'De vraag is of de verwachting eruit komt. Maar als je met die kleine bedrijven juist zit, is je return het hoogst', aldus de fondsmanager.
Prehistorie
Het Zwitserse Pictet Biotech Fund werd opgericht in 1995 en dateert daarmee uit de prehistorie van de biotechfondsen. Het was wereldwijd het eerste biotechfonds met dagelijkse liquiditeit en toegang voor de retailbeleggers. 'Wij geloven in megatrends', zegt salesmanager Benelux Bruno Hellemans. 'De mensen worden steeds ouder, de behoefte en de kosten voor gezondheidszorg blijven stijgen. Biotech helpt daarbij, omdat het er onder meer voor kan zorgen dat mensen uit het ziekenhuis blijven.'
Inmiddels heeft het fonds een beheerd vermogen van bijna $ 2,3 mrd. Het grootste deel daarvan wordt belegd in de Verenigde Staten, daarnaast is er nog een aantal relatief kleine beleggingen in Denemarken en Zwitserland. Samen zijn dat 36 bedrijven.
'Wij geloven niet meer in de grote farmaconcerns en investeren liever in nichesectoren die groeien', zegt Hellemans. 'De grote farmabedrijven hebben hun research verwaarloosd en hebben geen perspectief op nieuwe producten. Voor die nieuwe producten zijn ze genoodzaakt om zich tot de biotechbedrijven te wenden. Er is veel fusie- en overnamenieuws in de sector.' 'Early stage'-bedrijven heeft Pictet niet in portefeuille.
De waardering voor de hele sector is nu laag, zegt Hellemans. 'Er is een correlatie met healthcare en in die sector is het sentiment de voorbije jaren niet positief geweest.' Volgens hem leidt dat tot een goed instapmoment. Healthcare wordt gezien als defensief en kan profiteren van onrust. 'Bovendien is er veel overnamenieuws, wat ook het neerwaarts potentieel van de sector beperkt. Het is nu wachten op de doorbraak.'
Pictet Biotech Fund behaalde dit jaar tot dusver een rendement van 0,3% en in 2007 15,4%. De positieve resultaten ten spijt, erkent Hellemans dat biotech riskant blijft. 'Het gaat nu eenmaal over bedrijven die innoveren. En daarvan weet je nooit of dat aanslaat.'
biotech is bij uitstek geschikt om in te beleggen via een mandje of fonds, want het blijft moeilijk voorspelbaar

bron fd.geld 20 juni 2008
[verwijderd]
0
weinig:"Stalen zenuwen en een lange adem" op dit moment op de beurzen.
het dieptepunt in het sentiment is natuurlijk wel het instap-moment of bijkoop-moment,lijkt mij dat we daar nu toch wel z'on beetje moeten zijn,kijkend naar de koers.

groet,Patrick(stalen zenuwen en lange adem)
2greedy
2
..dieptepunt bereikt?

..jaja Patrick. Je positivisme is hartverwarmend. Je voorspellende gaven zijn nog wel voor verbetering vatbaar. Als Onno vandaag ook maar 1 tegenvallertje gaat melden gaan we (voorspel ik) gruwelijk crashen. Dat wordt dus flink bidden, nagels bijten, en duimen draaien.

Ik kocht ooit mijn eerste pluk Gala op 10 euro (!)
..What a focking nightmare.
[verwijderd]
0
En opnieuw een fors lagere all-time low. Gelukkig zit ik zwaar in Innoconcepts en heb een relatief kleine positie in Galapagos. De rest is al lang de deur uit.

Toch heb ik vandaag opnieuw wat Galastukken (je zou ze bijna Galbrokken gaan noemen) gekocht. Ik blijf namelijk van mening dat de daling van de laatste tijd slechts een kwestie is van sentiment en dat het fundamenteel een risicovol en tegelijk kansrijk fonds is. De kloof tussen de koers en de groeiende waarde gaat een keer gedicht worden. Je ziet dat bij Innoconcepts na het laatste nieuws over Sara Lee, zoiets komt ook een keer bij Galapagos is mijn stellige verwachting. Maar als het goede nieuws lang duurt, kan de koers best nog flink lager...

Wederom sterkte gewenst aan alle LT'ers, want het is echt pijnlijden! Het is geen troost, maar de financials en TT doen het nog stukken slechter.
[verwijderd]
1
De huidige koers zegt mij vrij weinig, zeker gezien het fundament en de ontwikkeling van Galapagos, daar is al veel over geschreven op dit forum.
Momenteel slechts 21 mln aandelen in de markt, dus een luttele winst van € 21 mln (€ 1,00 per aandeel) zal bij een k/w verhouding van 10 al een koers kunnen geven van € 10,00.

En wat is nou € 21 mln winst voor een bedrijf waar momenteel alleen al € 1,7 miljard aan milestones binnen gehaald kunnen worden. En wellicht in 2012-2013 al inkomsten vanuit de pipeline met het middel Nanocort

Tuurlijk hangt een emissie boven de markt of een andere wijze van geldverwekking, maar volgens Onno niet eerder dan in 2011. En ook dat is nog de vraag, als de R&D uitgave en de binnen te halen milestones parallel kunnen lopen zie ik nog geen reden om na 2010 extra geld op te halen. Zeker in combinatie met een winstgevendheid van Biofocus -DPI. De tijd zal het leren

Op korte termijn zijn m.i. de winstgevendheid van Biofocus-DPI en de stappen die zijn gemaakt bij het interne verbeterproces belangrijk. Positieve berichten hierover bij de halfjaarcijfers zullen voor mij aanleiding zijn om fors bij te kopen. Het fundament staat, de contracten met de big-pharma zijn allang binnen, het vertrouwen van de groot aandeelhouders en de big-pharma is bevestigd. Nu Nanocort nog partneren en het Galaschip gaat met de wind in de zeilen op naar hogere regionen.

gr
Stappa
[verwijderd]
1
quote:

stappa schreef:

De huidige koers zegt mij vrij weinig, zeker gezien het fundament en de ontwikkeling van Galapagos, daar is al veel over geschreven op dit forum.
Momenteel slechts 21 mln aandelen in de markt, dus een luttele winst van € 21 mln (€ 1,00 per aandeel) zal bij een k/w verhouding van 10 al een koers kunnen geven van € 10,00.

En wat is nou € 21 mln winst voor een bedrijf waar momenteel alleen al € 1,7 miljard aan milestones binnen gehaald kunnen worden. En wellicht in 2012-2013 al inkomsten vanuit de pipeline met het middel Nanocort

Tuurlijk hangt een emissie boven de markt of een andere wijze van geldverwekking, maar volgens Onno niet eerder dan in 2011. En ook dat is nog de vraag, als de R&D uitgave en de binnen te halen milestones parallel kunnen lopen zie ik nog geen reden om na 2010 extra geld op te halen. Zeker in combinatie met een winstgevendheid van Biofocus -DPI. De tijd zal het leren

Op korte termijn zijn m.i. de winstgevendheid van Biofocus-DPI en de stappen die zijn gemaakt bij het interne verbeterproces belangrijk. Positieve berichten hierover bij de halfjaarcijfers zullen voor mij aanleiding zijn om fors bij te kopen. Het fundament staat, de contracten met de big-pharma zijn allang binnen, het vertrouwen van de groot aandeelhouders en de big-pharma is bevestigd. Nu Nanocort nog partneren en het Galaschip gaat met de wind in de zeilen op naar hogere regionen.

gr
Stappa

Met respect Stappa, maar praten over winst is op dit moment wel erg speculatief. De komende jaren(!) zullen de R&D kosten behoorlijk gaan toenemen. Dat is aan noodzakelijke investering uiteraard, maar voor een bedrijf als Gala zowel risicovol als kansrijk.

In het huidige, risicomijdende klimaat zullen niet veel beleggers de moed en de visie hebben om in te stappen. Wel ben ik het met je eens dat meevallende cijfers een positieve reactie kunnen laten zien. Het aandeel is ook binnen de dalende trend (sinds najaar 2005!) toe aan een technisch herstel, dat best tot pakweg €7.00 kan doorlopen. De rest is toekomstmuziek waar wij nu nog niet op vooruit kunnen lopen.
[verwijderd]
0
met respect,Nieuwer,maar de milestone-betalingen zullen flink toenemen naar mate de onderzoeken verder geraken.
[verwijderd]
1
quote:

patrick1968 schreef:

met respect,Nieuwer,maar de milestone-betalingen zullen flink toenemen naar mate de onderzoeken verder geraken.

Met de R&D kosten doel ik met name op de eigen programma's van Galapagos. Die staan los van de opdrachten van derden, die milestonebetalingen kunnen opleveren. Zeker is dat de eigen onderzoeksprogramma's veel gaan kosten. Onzeker is of de onderzoeken voor derden zo succesvol zijn dat ze milestonebetalingen zullen opleveren.

Ik zeg dit niet om te bashen, want ik ben zelf belegger in dit aandeel. Maar wij moeten naar elkaar wel eerlijk zijn over risico's en kansen. Wij kunnen met gemak terug naar € 4.00, maar het is evengoed mogelijk dat de koers binnenkort op € 7.00 staat bij goed nieuws. Beleg dus met mate in dit aandeel en ga geen eenzijdig hoge verwachtingen wekken naar elkaar. Dat lijkt mij niet verantwoord. Mensen kunnen daardoor in grote financiële problemen komen.
[verwijderd]
0
Op basis van de huidige pipeline zal winstgevendheid op z’n vroegst in 2013 een rol gaan spelen. Maar ik verwacht dat Galapagos het pad van Crucell gaat volgen. Crucell heeft met de overname van Berna zeer succesvolle vaccines in haar gelederen gekregen, bv Quinvaxem. Met de verkoop hiervan draait Crucell cash break even terwijl de R&D kosten van de eigen pipeline behoorlijk hoog zijn. Galapagos heeft de eerste stappen al gezet met Nanocort. Als, en dat is de visie van Galapagos, je wilt behoren bij de Europese top van de biotechnologie zal de pipeline verder in ontwikkeling moeten zijn. Het zal mij niet verbazen dat er in meerdere onderzoeksgebieden geinvesteerd gaat worden om de pipeline in een verder stadium te krijgen. De financiering hiervan zal een knap staaltje van “Onno’s slimheid” en zijn kennis van de biotech markt vergen.

In het huidige klimaat kan ik mij voorstellen dat de biotech zo snel mogelijk af wil van het geldverslindende imago met grote verliezen.

Wie kan mij vertellen of (en eventueel hoe) Galapagos verbonden is met de PER.C6 technologie van Crucell/DSM??

Gr

Stappa

[verwijderd]
0
[quote=stappa]
Op basis van de huidige pipeline zal winstgevendheid op z’n vroegst in 2013 een rol gaan spelen. Maar ik verwacht dat Galapagos het pad van Crucell gaat volgen. Crucell heeft met de overname van Berna zeer succesvolle vaccines in haar gelederen gekregen, bv Quinvaxem. Met de verkoop hiervan draait Crucell cash break even terwijl de R&D kosten van de eigen pipeline behoorlijk hoog zijn. Galapagos heeft de eerste stappen al gezet met Nanocort. Als, en dat is de visie van Galapagos, je wilt behoren bij de Europese top van de biotechnologie zal de pipeline verder in ontwikkeling moeten zijn. Het zal mij niet verbazen dat er in meerdere onderzoeksgebieden geinvesteerd gaat worden om de pipeline in een verder stadium te krijgen. De financiering hiervan zal een knap staaltje van “Onno’s slimheid” en zijn kennis van de biotech markt vergen.

In het huidige klimaat kan ik mij voorstellen dat de biotech zo snel mogelijk af wil van het geldverslindende imago met grote verliezen.

Wie kan mij vertellen of (en eventueel hoe) Galapagos verbonden is met de PER.C6 technologie van Crucell/DSM??

Gr

Stappa

[/quote

Galapagos was deelneming van Crucell en later is Galapagos naar beurs gegaan zodat het belang van Crucell
in Galapagos is gezakt tot minderheidsdeelneming.
Galapagos mag Perc 6 gebruiken en dit is volgens mij
gratis zover ik weet.
Fridas
josti5
0
12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 15:11
Koers 27,180
Verschil -0,200 (-0,73%)
Hoog 27,300
Laag 26,940
Volume 71.543
Volume gemiddeld 80.458
Volume gisteren 104.556

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront