TomTom « Terug naar discussie overzicht

OPLETTEN met i.t.m. OPTIES

10 Posts
Beperktedijkbewaking
4
Stel je had (net als 'duitenberg' in een andere draad) een geschreven en gedekte call TT aug 7,20 (veelvouden daarvan gaan natuurlijk net zo, en voor puts: zie volgende post).
Die call was in the money, en je wilde in augustus je 100 aandelen leveren en 720 euri vangen. Tot je schrik zie je vanmorgen dat je nu twee geschreven calls hebt: een TTM call en een TMO call met 21 aandelen als onderliggende waarde, beiden met uitoefenprijs 5,95.
Die blijven waarschijnlijk in the money, ook na de aanpassingen van vandaag. Straks moet je dus 121 aandelen leveren. Help, die heb je niet. Maar je hebt op je 'oude' aandelen wel claimrechten verkregen. Wat te doen?

Eerst even rekenen, dan zie je meteen waar die rare getallen 21 en 5,95 vandaan komen.
Gisteren was de slotkoers € 7,67. De theoretische ex-claim koers vandaag (voor opening) is dus: (8x7,67 + 5x4,21)/13 = € 6,339 (zoals al vaak voorgerekend op dit forum).
Even tussendoor: omdat de slotkoers van gisteren een rol speelt, konden die nieuwe optieseries etc. pas gisteravond nabeurs bekend gemaakt worden!

Goed, vanmorgen (voorbeurs) heeft de gedekte call-schrijver dus ineens 100 aandelen tegen de theoretische koers 6,339. PLUS evenzovele rights à 7,67-6,339 = € 1,331 (theoretische voorbeurs-prijs, zie ook andere draadjes) .
Acht van die rights geven recht op het kopen van 5 nieuwe aandelen tegen de emissie prijs van 4,21.

Om straks aan je leveringsplicht te kunnen voldoen kan je 21 aandelen uit die emissie bijkopen. Dat kost je (21/5) x 8 = 33,6 rights, EN 21 x 4,21 = 88,41 aan euro's.

De rest van je rights (100-33,6 = 66,4 stuks) verkoop je. Dat levert op: 66,4 x 1,331 = € 88,38.
Hé, dat is grappig! Afgezien van afrondfoutjes was je datzelfde bedrag 2 regels hierboven kwijt! Dat is dus alvast quitte.

Resteert de levering in augustus, aangenomen dat je TTM en TMO calls nog steeds itm zijn. Dan ontvang je voor je aandelen: (100+21) x 5,95 = € 720 (!)
En dat wilde je toch altijd al hebben op je positie, even afgezien van transactiekosten? Je ziet dat de 'rare' regels van de optiebeurs kloppen. Bij andere uitoefenprijzen en bij puts gaat het natuurlijk op een analoge manier.

NU DE PRAKTIJK.
Ten eerste is alles hierboven rekenkundig, de TT koers kan om allerlei redenen (incl. 'emissie-speculatief') gaan veranderen, en de prijzen van de rights dus ook.
Ten 2e zijn er andere tactieken mogelijk. Bv. je TTM en/of TMO calls sluitkopen. Vanwege tijd-en verwachtingswaarde die er nog inzit wil je dat vermoedelijk nog niet (tenzij ze diep itm zijn).
Als je meer aandelen had dan je calls schreef is er ook geen probleem, dan lever je in aug (of welke maand dan ook) wat je leveren moet en houdt de rest (incl. de aandelen die evt. bijkoopt uit je rights).
Of: je sluit tegen expiratiedatum alleen die TMO calls, verkoopt of gebruikt je rights, en wacht verder af. Enzovoorts.

Ik zelf zit met geschreven sep 7,6 calls (nu 6,28 calls) op een groot deel van m'n aandelen. Die zijn nu zo ongeveer at the money, dus ik wacht zeker af. Als ze itm of atm blijven denk ik dat ik de TMO calls op een gunstig moment (lage koers) zal sluiten. De rest laat ik afhangen van het algemene sentiment rond TT en het koersverloop vanaf nu natuurlijk.
Beperktedijkbewaking
0
NU NOG IETS OVER PUTS NA EEN EMISSIE.

Als je ze geschreven hebt, lijkt er weinig aan de hand. Als je niks doet en de puts itm blijven, krijg je t.z.t. via de TTM en TMO puts 21% meer aandelen geleverd tegen de (aangepaste) uitoefenprijs, maar het te betalen bedrag is gelijk aan wat je eerder voor ogen had.
Maar pas op. Margin-regels kunnen dwarsliggen. Een schrikbarend voorbeeld (Heymans) is:
www.iex.nl/forum/topic.asp?forum=23&t...
Hoewel Alex volgens mij daar goed fout zit, althans zeer onredelijk is.

En wat als je GEKOCHTE itm puts hebt (had)? Met de bedoeling om je aandelen tzt. tegen de uitoefenprijs van de hand te doen? Dan heb je nu na de TT emissie meer putrechten (21% meer) dan je aandelen hebt. Wat te doen?
Analoog als bij geschreven calls. Die TMO puts verkopen bijvoorbeeld. Of de claims op je huidige aandelen (deels) uitoefenen en die aandelen later van de hand doen via je puts, en de rest van je claims verkopen. Of (beter): je claims verkopen, verder even wachten en op z'n tijd handelen.
Zorg in ieder geval dat je tegen de expiratie-datum de zaak geschoond hebt.
stapjevoorstapje
0
Ik heb diep ITM cals geschreven staan ( 2.40 ) en die zijn gedekt met een identiek aantal aan aandelen. Wat lijkt in dit geval 't handigst? Iemand een goede tip?
Beperktedijkbewaking
0
[quote=stapjevoorstapje]
Ik heb diep ITM cals geschreven staan ( 2.40 ) en die zijn gedekt met een identiek aantal aan aandelen. Wat lijkt in dit geval 't handigst? Iemand een goede tip?
[quote]

Dat zijn nu dus calls met strike 1,98. Je noemt niet de expiratie-maand. Normaliter wordt je aangewezen tegen of op de expiratiedatum, maar het kan eerder, zeker in jouw geval. Bijv. door particulieren die jouw aandelen nodig hebben om hun VBR aan te vullen.
Hou er rekening mee dat je nu dus te weinig aandelen bezit.

Een tip? Hangt er van af hoe optimistisch je over TT bent. Indien niet: TMO calls sluitkopen en je claimrechten verkopen, op hetzelfde moment. En voor de rest wachten tot men je uitoefent. Al zou ik persoonlijk meer voelen voor het doorrollen van die calls naar een nieuwe en hogere strike.

.
stapjevoorstapje
0
alvast dank voor je reactie, ze hebben nog even te gaan: juni 2010. 'k moet me nog beraden op 'wat te doen'....
Hans17
0
Ik heb mijn 5 calls TMO dec 2,64 laten uitoefenen. Heb nu ook geen last meer van TMO in mijn portefeuille. Kosten slechts 277 Euro. Daar heb ik dan 105 aandelen voor.

Hans
Beperktedijkbewaking
0
@ Hans17
Dat waren dus gekochte (long) calls? Opvragen had geen haast m.i.
Maar het geeft helderheid en vrijheid van handelen.
10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:35
Koers 5,700
Verschil -0,280 (-4,68%)
Hoog 5,925
Laag 5,700
Volume 569.243
Volume gemiddeld 304.081
Volume gisteren 668.949

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront