Perpetuals, Steepeners « Terug naar discussie overzicht

Nieuw forum: Perpetuals & Steepeners

52 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
MvT
1
Dank.

Nog wat meer eventuele kolommen:

- Coupon frequentie
- datum volgende coupon
- laatste coupon betaling ontvangen: Ja/Nee
- emissie groote

Voor mensen die niet weten wat een Wiki is. Het is een "webpagina" waar iedereen aan bij kan dragen, dingen wijzigen etc. Het voordeel is dat het een enkele pagina blijft. Het bekendste voorbeeld is wikipedia maar er zijn vele duizenden. Als het een spreadsheet is kun je dus ook sorteren naar een willekeurige kolom.

In een latere fase (er vanuit gaand dat dit mogelijk is binnen IEX) zou je zelfs een optelsom kunnen toevoegen van de (nominale) posities die de IEX leden hebben, verkoop van de dag/ koop van de dag. Weet jij direct of je aan elkaar aan het verkopen bent of dat er mischien een institutionele partij dan wel de uitgever zelf actief is. Dit is natuurlijk alleen relevant voor de kleinere emissies met een notering in Amsterdam m.i.

Enz.
dct
2
Goed idee.

Mocht het niet via iex kunnen wil ik het ook best op mijn website plaatsen. Dan moet iedereen wel naar mij mailen zodat ik kan updaten.

Voorbeeld:

www.xtfuturesystems.com/iex.html

gr.DCT
ONN
0
Ziet er gelikt uit Dave.

En, heb je al 's een optiecursus mogen geven ? Is die ander soms Erik ? ;-)
dct
0
quote:

ouwebeursrot schreef:

Ziet er gelikt uit Dave.

En, heb je al 's een optiecursus mogen geven ? Is die ander soms Erik ? ;-)
Ha, ha. Nee dat was Marc. Heb overigens wel eens een cursus gegeven aan een beleggersclubje. Maar betaalde cursussen heb ik niet gegeven. Heb wel eens wat vraag gehad, maar was eigenlijk al van het idee afgestapt.

Enige reden dat ik het er op heb gezet is omdat een accountantskantoor me benaderd had. Heb toen even deze link gemaakt. Uiteindelijk is dat niet doorgegaan.

De hele website is eigenlijk een beetje out of date. Meer als hobby een en ander een keer in elkaar gezet. Maar heb er eigenlijk al een hele tijd niets meer mee gedaan.

gr.DCT

dct
0
quote:

MvT schreef:

In een latere fase (er vanuit gaand dat dit mogelijk is binnen IEX) zou je zelfs een optelsom kunnen toevoegen van de (nominale) posities die de IEX leden hebben, verkoop van de dag/ koop van de dag. Weet jij direct of je aan elkaar aan het verkopen bent of dat er mischien een institutionele partij dan wel de uitgever zelf actief is. Dit is natuurlijk alleen relevant voor de kleinere emissies met een notering in Amsterdam m.i.

Enz.
Dat zijn mooie ideeen. Dan moet het toch bij IEX gaan gebeuren, want mijn programmeertalenten zijn toch wel beperkt tot wat basisfuncties. Iemand al rechtstreeks contact gehad met IEX?

Of iemand moet een kant en klare pagina aanbieden die ik zo kan uploaden :-)

gr.DCT
[verwijderd]
0
inderdaad een mooie handige site. Mijn link is naar een obligatie forum met posters. Beetje IEX opzet van heel vroeger met echte "draadje" en een boomstructuur. Wel interessant om franse insteek te lezen. zeker over inschatting risico default bij franse banken is info van een fransman waardevol.

de bos
dct
0
quote:

de bos schreef:

Wel interessant om franse insteek te lezen. zeker over inschatting risico default bij franse banken is info van een fransman waardevol.

de bos
Mijn frans is heel erg ver weggezakt, maar inderdaad een interessante site. En de live-search vertaler geeft altijd weer een aantal hilarische vertalingen, dus alleen daarom al een aanrader :-)

Voorbeeldje:
Le cours grimpe depuis une semaine, je pense et espère qu'elle atteindra un cours
de 115% comme sa petite soeur FR0010777524

De cursus gaat van de ene week, ik denk en hoop dat het een cursus kan bereiken
115 % als haar zuster FR0010777524 kleine

gr.DCT
voda
0
FOCUS: Steepeners kunnen weer interessant worden, maar pas op


Door Andre Sterk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST



AMSTERDAM (Dow Jones)--Eind vorig jaar kwamen steepeners in de belangstelling, omdat de korte rente een dalende trend inzette en de lange rente op peil bleef en alternatieven minder interessant werden.

Die belangstelling bleek terecht en vanuit de huidige verwachting zou een recente belangstelling voor steepeners nu weer terecht zijn, omdat de lange rente weer dreigt op te lopen, nu de inflatieverwachting weer groeit.

"Wat er in elk geval nu kan gebeuren is dat de obligatiemarkt tijdelijk leeg loopt, al is het maar voor een deel", zegt vermogensbeheerder Maurice Eeken van TE-Effecten. "Er zijn voor die markt eenvoudigweg bijna geen kopers meer. De spanning in die markt is groot. Dat kan de gedachte voeden dat de inflatierisico's oplopen en daarmee zal de lange rente oplopen. Mensen kunnen die inflatierisico's als een verklaring gaan zien."

De obligatiemarkten ogen overkocht. Deze week bleek uit de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie over augustus dat de prijsindex op maandbasis was opgelopen. Dat voedt de verwachting dat inflatie oploopt. Als obligatiebeleggers hun winst pakken zal de aandacht verlegd worden naar andere assets, zoals aandelen "en mogelijk ook steepeners", aldus Eeken.

Steepeners hebben in Nederland een markt met een omvang van enkele miljarden.

Bij een steepener bestaat de vergoeding voor een houder uit een rentepercentage dat ontstaat door het verschil tussen de tweejaars- en tienjaarsrente te vermenigvuldigen met, doorgaans, een factor 4. De couponrente die aldus ontstaat wordt elk jaar 'geset', meestal in februari, en uitgekeerd en is dus variabel.

De vergoeding op een steepener kent een bodem en een plafond. Verder is het beleggingsproduct onderhevig aan allerlei voorwaarden. Zo emitteerde Lehman Brothers een aantal jaar geleden een steepener met een looptijd van dertig jaar waarbij de eerste vijf jaar een coupon van 7% gold, waarna de variabele rente pas inging. Bovendien kende het product en vervroegde aflossingsmogelijkheid.

Het verschil tussen de Europese korte en lange rente bedraagt nu meer dan 100 basispunten. Dat betekent in principe dat de vergoeding voor een steepener, waarbij de vermenigvuldigingsfactor vier circa 5% bedraagt. Als het verschil tussen de lange en de korte rente in het voordeel van de eerste oploopt.

"Het is de vraag of we nu niet het risico lopen dat het omgekeerde gaat plaatsvinden", zegt Peter van Klaveren directeur AFS Capital Markets. Hij verwacht dat het met wegvallen van allerhande overheidsmaatregelen, met name in de VS, banken de rente op korte leningen op den duur zullen verhogen. "En dat kan in mijn verwachting rapper gaan dan de snelheid waarmee de lange rente stijgt. Het eenvoudige gevolg: minder vergoeding voor je steepener. Ik verwacht een afvlakkende curve op basis van druk op de 10-jaarsrente en een in elk geval stabiele korte rente."

Van Klaveren merkt voorts op dat steepeners nog een lange looptijd hebben, waardoor het lastig valt te bepalen hoeveel actuele contante waarde geinvesteerd moet worden om gedurende die looptijd een gewenst rendement te behalen. "Contant maken is erg lastig voor dit type product", aldus Van Klaveren.

Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer ziet, als er inflatie optreedt, juist de korte rente oplopen en niet noodzakelijkerwijs de lange rente. "Dat hebben we eerder gezien, zo rond 2007, 2008. Toen liepen de grondstoffen in prijs op. Dat had inflatie als consequentie en bijgevolg een oplopende korte rente. Ik verwacht niet dat lange rente nu oploopt, omdat die bepaald wordt door vraag en aanbod. Veel landen lopen voor op hun begroting en daarmee nemen de risico's af en neemt de kans dat de lange rente verder afloopt toe. Je vergoeding op een steepener zal met deze trend dan alleen maar kleiner worden, ofschoon ik op de korte termijn de curve niet snel zie veranderen", aldus Bender, die in dit verband overigens wel verwijst naar een partij die recent besloot zijn steepeners vast te houden op basis van inflatieverwachtingen.

Van Klaveren en Bender waarschuwen voor de relatief beperkte illiquiditeit van de markt voor steepeners. "Kopen kan best nog wel gaan, maar zie er maar eens van af te komen als je fout zit", aldus de AFS-topman.

Eeken sluit zich daarbij aan. "Het is niet een markt waar je je onvoorbereid op moet begeven. Je moet goed weten wat je doet en hoe je je tegen eventuele risico's kunt indekken", aldus vermogensbeheerder Eeken, die adviseert tijdig het verlies te nemen als het verkeerde kant op gaat.

Bender ziet steepeners niet als bescherming tegen inflatie, maar als een zuiver speculatief product en voegt toe het een schande te vinden dat deze producten in 2005 door banken in pensioenportefeuilles van hun clienten zijn geplaatst.

De Rabo-steepener die in 2005 met een looptijd tot mei 2035 werd geplaatst noteert vrijdag 91,01% laten. Eerder dit jaar noteerde deze steepener 77,13% laag en 92,48 hoog. het all time high is 102,10 en laagste niveau ooit was 54,12%. Recent stond deze steepener weer onder druk en daalde deze in koers.

Dat de koers behoorlijk kan schommelen blijkt uit het koersverloop. De genoemde steepener noteerde in december 2008 60 en is opgelopen naar 78 in september 2009 en 84 in oktober 2009. In december van 2009 noteerde dit product 79, waarna een stijging volgde naar circa 92,5%.



Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715201; andre.sterk@dowjones.com
[verwijderd]
0
Boerenverstand
Waaom ziet iedereen de call dates over het hoofd?
Het lijkt dat issuers van de steepeners zich bij de eerste call gelegenheid gebruik maken van die call. Een goed voorbeeld is de steepener van ING Belgie Int Finance SA. XS0229143325, een €63.5mln issue. Deze capped floored 3*(10y – 2y eurswap) is vandaag gecalled.
Ook JP Morgan en Deutsche Bank hebben inmiddels verschillend steepeners gecalled. De Nederlandse Waterschapsbank called de capped floored 4*(10y – 2y eurswap) issue XS0219499653. Deze €335 mln issue werd bij de eerste call gelegenheid (1 juni dit jaar) gecalled op 100. Een half jaar eerder handelde deze nog op 80 om snel richting call date tot 100 op te lopen.
Dit is ook logisch daar de achterliggende interest hedges slechs waren opgezet tot de call date danwel nu in the money zijn nu de curve steiler is dan in 2005 toen de meeste van deze steepeners zijn uitgegeven.
Een goed trading stragey zou zijn steepeners kopen van kwaliteits issuers van Steepeners (JP Morgan - Waterchapsbank) zodat weinig krediet risico wordt gelopen en waar de issuers een duidelijke redemption voorkeur hebben. Met name met de deep discounted bonds van Bear/JPMorgan die thans op euronext rond 65 cent handelen kan een leuke yield to maturity van 10%-15% per jaar worden gehaald tot 2015.
Alleen rabobank heeft de call dates van haar steepener voorbij laten gaan (zie XS0217518397). Deze bond was callable op 9 mei 2010. Echter de premium waartegen rabo steepeners handelen (thans rond 92) lijkt erop de duiden dat hier de uitgeefster tot de conclusie is gekomen dat terugkopen in de markt goedkoper is dan een call op 100. Hiervalt in dit stadium nog weinig eer te behalen voor de credit opportunist.
52 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 874,79 +8,28 +0,96% 23 apr
AMX 934,43 +5,75 +0,62% 23 apr
ASCX 1.204,05 +15,50 +1,30% 23 apr
BEL 20 3.890,71 +27,45 +0,71% 23 apr
Germany40^ 18.161,70 +24,05 +0,13% 23 apr
US30^ 38.504,96 0,00 0,00% 23 apr
US500^ 5.069,70 0,00 0,00% 23 apr
Nasd100^ 17.481,67 0,00 0,00% 23 apr
Japan225^ 37.938,71 0,00 0,00% 23 apr
WTI 83,30 0,00 0,00% 23 apr
Brent 88,29 0,00 0,00% 23 apr
EUR/USD 1,0709 +0,0007 +0,07% 04:06
BTC/USD 66.739,76 +407,07 +0,61% 02:59
Gold spot 2.318,08 -3,95 -0,17% 04:06
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
PROSUS 30,890 +1,050 +3,52% 23 apr
ASMI 531,600 +16,200 +3,14% 23 apr
ASML 834,300 +21,100 +2,59% 23 apr
Dalers Laatst +/- % tijd
RANDSTAD NV 45,000 -3,500 -7,22% 23 apr
Akzo Nobel 62,280 -4,640 -6,93% 23 apr
ArcelorMittal 23,470 -0,640 -2,65% 23 apr

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront