Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Jos Koets - Duidelijkheid graag!

49 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
[verwijderd]
0
Duidelijkheid graag!

Jos Koets - 13 aug, 09:50

"Weg met de kortetermijnpolitiek. Schiet op regering en wees eens duidelijk over de hypotheekrenteaftrek..."

www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...

[verwijderd]
0
quote:

Redactie IEX.nl schreef:

Duidelijkheid graag!

Jos Koets - 13 aug, 09:50

"Weg met de kortetermijnpolitiek. Schiet op regering en wees eens duidelijk over de hypotheekrenteaftrek..."

www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...

Er is pas duidelijkheid, wanneer men in een manifest vastleggen, wie, wat, waar en hoe en hoelang, men denkt de huizenmarkt te gaan ondersteunen.
Hierin is dan bepaald dat de politiek gedurende de bepaalde termijn, men met z'n vingers, van de hypotheekrenteaftrek af blijft.
Alleen ben ik bang, dat men dan wel de Europeesche beleidsmakers hun hulp inroepen om de boel alsnog te doen afschaffen, in opdracht van de EU.

MAW. de politiek kan je niet vertrouwen, morgen weer een ander kabinet, en de boel staat wederom ter discussie !
Lambiekske
Eurofielius
0
Precies, door nu niets te doen aan de renteaftrek houden de rechtse partijen de onzekerheid instand, want vroeger of later moet de villasubsidie toch beperkt worden. Zo lang er niet wordt aangegeven hoe dat gebeurt zit iedereen in onzekerheid.
Rutte heeft die onzekerheid vergroot door het steeds weer te hebben over de totaal niet vergelijkbare situatie die in zweden was geweest en waar de huizenprijzen flink onderuitgingen na bekerking van renteaftrek (om daarna ook weer snel te herstellen, maar dat vertelt hij er nooit bij).
[verwijderd]
1
Er zijn erg veel (veel te veel) verschillende vormen van hypotheken en koppelingen van hypotheken aan andere producten en veel uiteenlopende doelgroepen.
Bij de een is een hypotheek op termijn een winstgevend product geweest; bij de ander een doffe ellende met restschulden, echtscheidingen enz..

Iedere grote wijziging m.b.t. fiscale voordelen, overdrachtsbelasting, grondprijsverlaging, inkomstenkoppeling, box1 naar box3, subsidies, leidt tot een verschuiving van problemen in de diverse doelgroepen, terwijl anderen daar plots weer baat bij hebben.

Enige manier om dit voor een lange termijn op orde te krijgen is het gefaseerd doorvoeren van een vereenvoudigingen, gevolgd door passende belastingtariefaanpassingen. Zodanig dat over 25 jaar geen aftrek meer mogelijk is.

Waarom 25 jaar? omdat dan de bestaande hypotheken zijn verlopen, en het complexe stelsel kan worden weggegooid.

Enige (grootste) probleem in ons land is hoe je iets gedurende een aantal regeerperiodes overeind houdt.

Iedereen die macht krijgt wil iets overhoop halen!
[verwijderd]
0
"duidelijkheid komt over de hypotheekrenteaftrek voor een langere periode van bijvoorbeeld 30 jaar. Hierbij is het wel een vereiste dat alle politieke partijen achter het voorstel staan."

En dit geloof je zelf?
el toro invencible
3
Stop deze complete waanzin subsidering, en maak het gewoon weer eenvoudig.
-geen 6% overdrachtsbelasting
-geen hypotheekrenteaftrek
-geen huursubsidie
-eigen geld bij aankoop woning verplichten.
Afbouwen mag ook, maar dat onnodig geld rondpompen(en de daarbij horende kosten) moet eens ophouden; beter nu die duidelijkheid geven als de onrust jaren laten doorgaan. Uiteindelijk zal het toch onbetaalbaar worden.(zeker bij stijgende rentes)

De VVD maakt zichzelf compleet belachelijk om de hyporente-aftrek te blijven verdedigen dit is toch geen Rusland hier?
[verwijderd]
1
PVV en VVD zijn duidelijk over de hypotheekrente aftrek: zolang mensen in meerderheid hun hypotheekrente-aftrek willen hebben en houden, levert dat politiek gewin op. Lange termijn denken is funest, alleen het aantal stemmen telt. Wie weet ontstaat er gewoon een uitruil van deze aftrek met een huurverhoging.
[verwijderd]
0
Ik ben het er volledig mee eens dat er nu eens duidelijkheid komt. Het vervelende is echter dat een nieuw kabinet weer met nieuwe plannen komt. Het aankomende kabinet (ik veronderstel dat dit er komt) zal wellicht neits doen aan de hypotheekrenteaftrek. MAar hoe lang zal dit kabinet er zitten? Een volgend kabinet kan weer heel andere plannen hebben. Zo blijft de onzekerheid voortduren en weten we met zn allen niet wat er nu precies gaat gebeuren. Ik wil ook graag duidelijkheid van de overheid!
[verwijderd]
0
jos niet zo snel, en dan komt er een kabinet die zegt dat de hypotheekrente aftrek blijft....denk je nu echt dat mensen daarna massaal gaan kopen ? Dacht het niet ! Tenzij die maatregelen in beton worden gegoten en door de 2 e en 1 e kamer komen. Die 2 e kamer zal nog wel lukken, maar de eerste ? PVV heeft daar geen enkel lid zitten en vvd en cda hebben er geen meerderheid !
Ook is er een grote kans dat de regering binnen 4 jaar of over 4 jaar wordt opgevolgd door een andere regering die alles dat nu gedaan wordt weer kan omdraaien, zoals wilhelmus 11 ook al opmerkte.........dus in beton gieten elke afspraken die zij maken.
Bedenkt daarbij dat alle maatregelen nu direct genomen dienen te worden, want na 2031 is zo goed als de hele hypotheekrente aftrek al verdwenen door de 30 jaars periode die geldt sinds 1-1-2001 alsmede de bevolkingsopbouw waarbij er steeds minder mensen zullen komen die een huis nodig hebben !
Kortom loslaten is groeien ! Zie ook mijn blog op
www.pe-opleidingen.nl en dan voor een uitgewerkt plan rondom de hypotheekrente aftrek : www.pe-opleidingen.nl/content/hypothe...
leuke is overigens, hoewel al 7 jaar geleden door mij ontwikkeld en opgeschreven, dat in de basis het een van de plannen is die door de diverse commissies rondom de woningmarkt is uitgewerkt.

vr groet
bert

[verwijderd]
1
Politiek totaal onbetrouwbaar, let maar op, beginnen nu ook al prratjes te verkopen dat de pensioenen te hoog zijn, de pensioenrooffondsen hebben te weinig in kas.

Het uitspelen van de jonge generatie tegen de babyboomers is begonnen !!!

Let op o dom volk van Nederigland, u wordt gepiepeld !!!!!
Lambiekske
Double Dutch
2
Er zal toch geen regering zijn die zomaar de hypotheekrente gaat afschaffen. Daarbij zullen toch bestaande hypotheken onaangetast blijven en alleen nieuwe hypotheken qua aftrekbaarheid worden ingekort. En omdat het gigantische gevolgen zal hebben als je dat ineens zou doen zal ook welke regering dan ook dat uitsmeren over vele jaren. Als je elk komend jaar de hypotheekrente aftrek voor de nieuwe gevallen met 3% verminderd zal er in 30 jaar niets meer aftrekbaar zijn. De woningen zijn nog steeds in waarde verdubbeld vanaf pakweg 12 a 15 jaar geleden en dat is toch een stijging van 6%. Dus dat zal allemaal zo'n vaart niet lopen.
De enige die belang hebben bij hypotheekaftrek zijn projectontwikkelaars en gemeenten (want door de hypotheekaftrek is in Nederland de grond zo duur!), banken en hypotheekadviseurs. Want dan wordt er flink geleend.
Ik denk dan ook dat onzekerheid over economie en het houden van je baan de meest doorslaggevende factor is.
Weg met de hypotheekaftrek!!! Want je hebt er niets aan.
R-KNOW
2
Het wel of niet handhaven van de villasubsidie is niet de belangrijkste factor voor het wel of niet aantrekken van de markt. Factoren als; risicoaversiteit door banken en consumenten zijn net zo belangrijk. En juist die punten staan de afgelopen 2 jaar weer in de picture. En stel dat je andere vaste kosten stijgen door allerlei maatregelen van de regering, dan blijft er ook simpelweg minder geld over om je hypotheek te betalen (die euro kan maar 1 keer worden uitgegeven).

Veel mensen snappen trouwens ook niet dat HRA voor een groot deel eigenlijk een sigaar uit eigen doos is. Die begrijpen dus echt niet dat de overheid wordt betaald door hun zelf.
[verwijderd]
0
[verwijderd]
0
Het afschaffen van de hypotheekaftrek zou vooral de starters en dus ook het door hen meest gekochte woningsegment aantasten.

Ze kunnen immers zich slechts een lagere hypotheek veroorloven als de rente-aftrek wegvalt, en dat heeft gevolgen voor de keuzen die ze zullen moeten maken en dus ook voor de prijzen in dat segment.

Voor de hogere inkomens is het weliswaar in absolute zin een groter nadeel, maar de gevolgen zijn natuurlijk veel minder, daar.

Kees
[verwijderd]
2
Onze hypotheek (1980) was 9%, na aftrek bleef nog 5% over.

Nu heb je een hypotheek á 5% voor aftrek!

Maximale hypotheek was toen 5x jaarinkomen.
Nu nog.

Aflossingsvrij kon toen niet.
Nu wel!

Meestal was eigen spaargeld nodig (10-30%).
Nu niet!

Rente van leningen voor Boot, 2e woning, studie, aandelen, auto, was toen ook aftrekbaar, en werd zonder grote problemen in kort tijdsbestek afgeschaft.

Die goeie ouwe tijd.... of niet?
[verwijderd]
2
quote:

triangel schreef:

Onze hypotheek (1980) was 9%, na aftrek bleef nog 5% over.

Nu heb je een hypotheek á 5% voor aftrek!

Maximale hypotheek was toen 5x jaarinkomen.
Nu nog.

Aflossingsvrij kon toen niet.
Nu wel!

Meestal was eigen spaargeld nodig (10-30%).
Nu niet!

Rente van leningen voor Boot, 2e woning, studie, aandelen, auto, was toen ook aftrekbaar, en werd zonder grote problemen in kort tijdsbestek afgeschaft.

Die goeie ouwe tijd.... of niet?
En we betalen nog steeds de hoofdprijs aan belastingen, weg met al die gesubsidieerde totzooi als hypotheken, autolease, huurmarkt en ga zo maar door, opweg naar een simpel belastingsysteem met 20 % belasting en verder ga jeje eigen broek maar ophouden hoor, krijgen we eindelijk weer eens wat verantwoordelijkheidszin in dit rare overgesubsidieerde pokke land !

En trouwens, de jeugd krijgt toch echt wel te maken met een afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, dat betekend dus echt wel op termijn een daling van de huizenprijzen, nog niet eens gesproken over een hogere rente die er aan zit te komen, let maar op, dit is werkelijk het laagste niveau, en ze kunnen nu de huizen al niet kwijt, dat beloofd nog wat , oeioeioei !!
Lambiekske !!
R-KNOW
0
Ben ik het niet helemaal mee eens. Omdat de markt voor een groot deel afhankelijk is van starters, zullen de prijzen navenant zakken waardoor er weer balans ontstaat. De starter met eigen geld zal hierdoor juist sterk profiteren, omdat het fiscaal gunstiger wordt om eigen geld in te brengen.
[verwijderd]
0
Ja, dat klopt. Het nieuwe evenwicht zal altijd iets ongunstiger zijn voor de startersgroep als geheel, maar wie eigen geld heeft is daarbij in het voordeel (want de prijzen zijn wel wat lager en de aftrek was toch al niet nodig).

Kees
[verwijderd]
0
Waarom niet de hypotheekaftrek fiscaal in mindering brengen op de hoofdsom? Zo worden snel de 30jarige aftrekbare hypotheken afgelost plus voor de staat wordt alles in een stroomversnelling gezet.
[verwijderd]
0
Waar halen de mensen toch het idee vandaan dat de overheid wel eventjes alle problemen kan oplossen.

De FED doet een paar truckjes en hopla de economie loopt weer als vanouds. HRA blijft nog eventjes en de huizenmarkt gaat weer boomen.

Ik vind dat eigenlijk kinderlijk geloof in het kunnen van de overheid. Zo simpel werkt het echt niet. De overheid is een belangrijke factor in het geheel maar ook niet meer dan dat. De overheid kan weinig anders doen dan zo verstandig mogelijk omgaan met het geld wat ze innen, en het vooral inzetten op de langere termijn waar we met z'n allen van kunnen profiteren.

Dus zeker geen kortzichtig beleid voeren zoals starterssubsidie of afschaffen van overdrachtsbelasting (zonder aanpakken van de HRA) dat alleen de belangen beschermt van een groep profiteurs die meer dan genoeg hebben verdient in het verleden. Dat houdt de totaal verziekte huizenmarkt alleen langer aan het infuus.
49 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 860,01 -5,35 -0,62% 19 apr
AMX 921,43 -5,17 -0,56% 19 apr
ASCX 1.182,36 -7,47 -0,63% 19 apr
BEL 20 3.827,75 +1,17 +0,03% 19 apr
Germany40^ 17.714,20 -123,20 -0,69% 19 apr
US30^ 37.851,00 0,00 0,00% 19 apr
US500^ 4.960,72 0,00 0,00% 19 apr
Nasd100^ 17.004,48 0,00 0,00% 19 apr
Japan225^ 37.028,48 0,00 0,00% 19 apr
WTI 82,10 0,00 0,00% 19 apr
Brent 87,14 0,00 0,00% 19 apr
EUR/USD 1,0655 +0,0012 +0,11% 19 apr
BTC/USD 64.271,74 +683,97 +1,08% 07:44
Gold spot 2.392,50 0,00 0,00% 19 apr
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
Heineken 89,640 +1,640 +1,86% 19 apr
DSM FIRMENICH AG 104,100 +1,350 +1,31% 19 apr
Ahold Delhaize 27,380 +0,240 +0,88% 19 apr
Dalers Laatst +/- % tijd
ASMI 523,000 -21,800 -4,00% 19 apr
BESI 133,500 -5,050 -3,64% 19 apr
ADYEN NV 1.399,200 -43,400 -3,01% 19 apr

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront