Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

hbnews: "China gaat minder hard groeien"

26 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
[verwijderd]
0
Bas van der Hout
dinsdag 17 augustus 2010
bron: www.hbnews.nl

Ik denk dat China de komende jaren te maken krijgt met een zeer moeilijke periode. Het economische model waar China jarenlang op draaide is gebroken en de zeepbel in activa is te groot geworden.

Overheid investeerde veel te veel
De Chinese overheid pakte fors uit toen de kredietcrisis China naar beneden probeerde te sleuren. De overheid begon massaal geld in de economie te stoppen. De regering investeerde veel te veel geld in infrastructurele projecten. Er werden wegen gebouwd die nergens naartoe gingen, er werden vliegvelden gebouwd die niet werden gebruikt en er werd geïnvesteerd in treinen die niemand gebruikte. De hoeveelheid geld in de economie nam mede dankzij deze politiek weer rap toe.

Investeringszeepbel en vastgoedzeepbel
De vastgoedprijzen zijn de afgelopen jaren massaal de lucht in gegaan in China. Deze prijsstijgingen zijn volgens ons van hbnews niet normaal meer te noemen. Er doen zelfs verhalen de ronde dat er in de binnensteden van China 65 miljoen huizen leeg staan, terwijl ze wel verkocht zijn. Dit soort spooksteden duiden erop dat huizen in China veelal voor speculatie gebruikt worden.
Ook zien we dat er steeds meer wordt geïnvesteerd in meer productiecapaciteit, terwijl deze misschien niet eens bezet zal gaan worden. De hoeveelheden geld die door banken worden gemaakt om uit te lenen zijn enorm en daardoor is er een investeringszeepbel ontstaan. Doordat er teveel geïnvesteerd is zullen er steeds meer leningen ploffen, omdat partijen niet genoeg verdienen om aan hun betalingen te kunnen voldoen. Gelukkig heeft China genoeg geld in kas om deze problemen op te dweilen.

Chinese groei zal sterk afnemen, economisch model geklapt
Het model van veel produceren en exporteren in China was jarenlang zeer succesvol. De VS consumeerde zich suf doordat consumenten zich tot over hun oren in de schulden konden steken en China produceerde en exporteerde zich suf. Ieder jaar consumeerde Amerika meer en meer, maar dit model is nu geklapt. Amerika kan niet meer zo goed consumeren en dat zorgt ervoor dat China niet in haar eentje heel hard kan doorgroeien. Zoals eerder gezegd is de Chinese groei vooral gebaseerd op grootschalige overheidsinvesteringen en een enorme activa-zeepbel. Deze investeringen kunnen niet goed terugbetalen, omdat China niet in staat zal zijn om ieder jaar meer te exporteren.
Ik verwacht dat de groei in China de komende jaren sterk zal afnemen door de na-effecten van de investeringszeepbel.

Van producent naar consument
De enige manier die er is voor China om het tij te keren is door van producent naar consument te gaan. De Chinese consument zal de komende jaren (dit is niet makkelijk) aan het werk moeten worden gezet om de economische groei zeker te stellen. Dit is een zeer grote verandering voor China, maar volgens mij de enige manier waarop China op een bepaald moment nog verder kan.

Let op. De columns van Bas van der Hout zijn niet bedoeld als advies, maar zijn informatief bedoeld. Aan zijn meningen en inzichten kunnen geen rechten worden ontleend.

bron: hbnews.nl
ffff
2
Overheid investeerde veel te veel
De Chinese overheid pakte fors uit toen de kredietcrisis China naar beneden probeerde te sleuren. De overheid begon massaal geld in de economie te stoppen. De regering investeerde veel te veel geld in infrastructurele projecten. Er werden wegen gebouwd die nergens naartoe gingen, er werden vliegvelden gebouwd die niet werden gebruikt en er werd geïnvesteerd in treinen die niemand gebruikte. De hoeveelheid geld in de economie nam mede dankzij deze politiek weer rap toe.

Bas,

Met stomme verbazing lees ik bovenstaande "analyse" Hoe verin je het in godsnaam!!!! Als er nu één land is waar ze zinvol bezig zijn de totaal verouderde structuren , die minstens een eeuw achter liggen, op te vijzelen naar moderne maatstaven dan is het China. Als er nu één land is dat in een absolute rocordtijd, NIET gehinderd door onnoemelijk inspraakprocedures en vertragingsmechanismen, hogesnelheidstrajecten en -treinen weet te bouwen, dan is het China. Terwijl Nederland en België er bijna tien jaar over doen om een HST tussen Brussel en Amsterdam te laten rijden, hebben de Chinezen het tienvoudige in de helft van de tijd gepresteerd. Als je de gigantische uitbouw van de havens van Sjanghai, maar ook van andere havensteden, waar ze in een recordtijd complete nieuwe havens uit de grond hebben gestampt. Toen Nederlandse projectontwikkelaars daar plannen voor instuurden, was het al grotendeels gerealiseerd.... Als je constateert dat China momenteel tot de grootste windmolenbouwer en plaatser ter wereld evolueert... en zo kan ik doorgaan.

Het economisch model is er eentje waar wij Westerlingen een punt aan kunnen zuigen. Met ons "democratisch" systeem en inspraakprocedures wordt vrijwel alles lamgelegd. Zie de bouw van een simpele brug, tunnel in Antwerpen dat al ...10 jaar aansleept en d'r gebeurt niks.

Zie de skyline van moderne Chinese steden.... Daarbij vervagen wij in kleine provinciaalse museumstadjes.

En ondertussen hebben ze gespaard dat het een lieve lust is. Kopen ze stuk voor stuk technologie uit heel Europa en USA ( Volvo, IBM) op en worden de grootste concurrenten bij de aanbesteding van grote projecten in de Golfstaten en in Afrika, waar ze de Westerse bedrijven zwaar wegdrukken. Wegens: Beter, goedkoper en minder logge inspraakprocedures.

Neen, Bas...laat die Chinezen maar ontwikkelen. Dat gaat daar beter, vlotter dan hier. En....wat ze doen, doen ze met hun eigen opgespaarde centen en niet lenen, lene, lenen, lenen zoals in "onze" Wereld!

Peter
pcrs7
0
mooi gesproken, als je mensen niet tegenhoudt gaan ze hun omgeving verbeteren in een sneltreinvaart. Als jeze wel tegenhoudt, tja, dan gaan ze bij de pakken neerzitten. Wat moet je anders doen?
Ik verwacht nog wel ergens een crash in China, want een huis kost daar geloof ik zo'n 50 jaar inkomens en dan moet je het na 70 jaar weer aan de roverheid geven die het vervolgens nog een keer verkoopt.
Hopelijk kan ik bij zo'n crash nog instappen. Het 19129-1933 van China van de 20ste eeuw zeg maar. Hopelijk is de euro tegen die tijd niet waardeloos.
[verwijderd]
0
Sneller is niet altijd beter daar gaat het artikel over simpel samengevat.

Wat hier te lang duurt gaat daar te snel zou je ook kunnen stellen.Da's het logisch gevolg van verschil in leiding.Hier een democratie daar een centraal geleide planeconomie.

In Rusland een dictatoriaal communisme waar Gazprom vd KGB is.(gebruiken ze oa om Europa onder druk te zetten ivm energieleveranties)

Het enige waar China goed in is da's copieeren van het Westen.Alle militaire installaties en bijv. gevechtsvliegtuigen zijn replica's vd Amerikanen.

Leuk voor de korte termijn maar op den duur niet houdbaar.Ze lopen immers iedere keer weer achter de feiten,de nieuwste ontwikkelingen aan.Je kunt er ook op wachten tot dit systeem(de centraal geleide planeconomie dus)een catastrophale fout maakt.
En dan zal een geladen supertanker moeilijker van koers te veranderen zijn dan een kleiner wendbaar schip.
Om het maar eens in termen van mijn eigen vakgebied uit te drukken.
[verwijderd]
0
Ook op de loonkosten letten, stijgen snel in china. Kan wel eens voor flink wat inflatie gaan zorgen de komende tijd.

ter info japan was ook een copy/paste club, dus dat zegt weinig over China op dit moment. Achter de feiten aanlopen doen ze al een tijdje niet meer, dat doen we tegenwoordig in het westen. Geen hervorming van het economisch systeem maar gewoon geld bij blijven drukken is typisch een voorbeeld van achter de feiten aanlopen.
ffff
0
www.ftd.de/politik/international/:ueb...

Voor wat achtergrondinformatie in plaats van de bekende VOOROORDELEN! Ik had het kunnen verwachten.

Lees vooral ook goed de diaserie over de geplande energieverbruik van dit megarijk: Uitbouw van 15 naar 38 kerncentrales. Moet je eens zien hoe wij in Europa over 1 kerncentrale debatteren! Zie de uitleg over de stuwdam die zomaar eventjes....18 procent van alle energie voor dit megarijk gaat verzorgen. Zie de uitbouw vn de solarindustrie die in drie jaar tijd de voorsprong van de Duitsers voor een groot deel volledig deed wegsmelten wegens ...veel goedkoper.

Kopiëren is weliswaar gedeeltelijk juist, maar hard werken met zijn honderden miljoenen en dan flink sparen: Daar kan geen enkele economie tegenop!!! En dan krijg je groeicijfers zoals afgelopen decennium waar geen enlkel Westers land zich op kan beroemen.

En als "werkplaats" van de wereld houden ze werkgelegenheid in huis en aansluitend op het artikel: Zolang het energieverbruik van iedere Chinees nog minder dan twintig procent is ...van iedere Nederlander en Duitser....zolang zijn er gigantische groeivooruitzichten en ontwikkelingsmogelijkheden en let wel: Dan zitten ze op ONS energieverbruik.

Lees het artikel maar eens goed + diaserie energievoorziening komende tien jaar en besef dat je met Siemens, Alstom, Bekaert, Volkswagen, Daimler een graantje kan meepikken...

Peter
[verwijderd]
1
quote:

ffff schreef:

Kopiëren is weliswaar gedeeltelijk juist, maar hard werken met zijn honderden miljoenen en dan flink sparen: Daar kan geen enkele economie tegenop!!! En dan krijg je groeicijfers zoals afgelopen decennium waar geen enlkel Westers land zich op kan beroemen.

Peter

Echt onder de indruk ben ik niet van China.

In het verleden hebben meer landen dit kunstje vertoond. Hoge groeicijfers is makkelijk te halen als je een grote achterstand moet inlopen.

In de jaren 30 groeide de sowjetunie ook heel hard en zat de westerse wereld in een crisis. Op een gegeven moment werd men echt bang voor de ontwikkelingen daar. Maar de sowjetunie heeft nooit de verandering kunnen maken van zware industrie naar massa consumptie industrie.
China staat nu voor de echte uitdaging om van een export industrie (uiterst simpel model maar op de lange duur onhoudbaar) naar een eigen economische motor te bouwen.

Als je naar ontwikkelde landen kijkt zie je dat men tenslotte tegen een muur aanloopt. Als je de gemiddelde inkomens bekijkt lopen die niet veel uiteen en nog verdere groei is een heel traag proces. De groei in de VS ligt al heel lang hoger dan in de EU maar dat is vooral vanwege de hogere bevolkingsgroei. Groei, gecorrigeerd voor bevolkingsgroei ligt in de westerse wereld (+ Japan) eigenlijk schrikbarend laag. Eerder lijkt er welvaart te vloeien van arm naar rijk. Rijken worden steeds rijker en de armen krijgen het steeds moeilijker in onze wereld.

[verwijderd]
0
Ik vraag me zelfs af of wel groei hebben gehad in de laatste 30 jaar.
Als kind kan ik mij de jaren 60 en 70 nog herinneren en toen gingen we er echt op vooruit maar zelf heb ik dat gevoel nooit meer gehad sinds ik zelf werk.
Dutch Trader
0
quote:

Ali Jas schreef:

Nog een linkje voor de bewonderaars van China;

www.faluninfo.nl/
Ik dacht dat je dit linkje bedoelde, hahaha

chinainvestorking.blogspot.com

Naarmate de Chinese economie meer volwassen wordt zal inderdaad de groei iets afnemen. Maar China is nog steeds het land met onbegrensde mogelijkheden.

De Chinese overheid werkt hard aan het uitbannen van excessen van de enorme economische groei en zal dit ook in de toekomst blijven. Dus het doemscenario dat in het artikel wordt vermeld, bestrijd ik ten zeerste.
ffff
0
Eib,

Je schrijft:

China staat nu voor de echte uitdaging om van een export industrie (uiterst simpel model maar op de lange duur onhoudbaar) naar een eigen economische motor te bouwen.

Ik vind dit een onbegrijpelijke stelling!! In de eerste plaats is het al een geweldige prestatie om juist een exportindustrie uit de grond te stampen. Dat betekent per definitie dat je producten produceert waar vraag naar is tegen de door jou gevraagde prijs. Kortom een puike prestatie die China nu levert en die al vele decennia Japan en Duitsland leveren. Precies Duitsland met zijn fenominale herstel afgelopen kwartaal laat zien hoe ontzettend belangrijk het is een grote exprot te hebben van kwaliteitsvolle producten. Daaraan alleen dankt Duitsland zijn groei en neemt en passant dan ook nog even een stuk Belgische en Nederlandse industrie op sleeptouw. Kortom: Als de Chinezen dat ook willen doen is alleen maar te bewonderen. Het wordt beroerder voor hen als wij hun producten niet meer willen.

En dan die "eigen economische motor". Dat is nu precies waar ze zo fantastisch mee bezig zijn. Ze zijn al de grote fabriek van deze wereld. Jaar na jaar is er economische groei terwijl wij zo goed als stil staan. Dus de door jou gewenste economische motor zijn ze volop aan het opbouwen, inclusief de verkoopkanalen door een stuk van de haven van Rotterdam op te kopen en een heel groot stuk van de haven van Antwerpen.

Over langetermijnSTRATEGIE gesproken.... Daar wordt goed nagedacht en navenant geïnvessteerd. En wij straks, over tien jaar, weer geweldig zeuren en zanikken dat we waarachtig stukken van onze havens aan de Chinezen verkocht hebben....

Tja......

Peter
[verwijderd]
1
De excessen in China zijn er wel degelijk en de overheid heeft juist alleen maar olie op het vuur gegooid. Steeds meer leningen die door banken zijn verstrekt in China zullen daarom gaan defaulten.
China heeft natuurlijk genoeg geld om die problemmen te verhelpen, maar omdat China daarnaast ook nog een structureel probleem heeft doordat de export niet meer eindeloos kan stijgen verwacht ik dat de problemen groot zullen zijn.

We zitten er bovenop, maar tot nu toe is in ieder geval onze verwachting dat China zal afkoelen en te kampen krijgt met een structureel economisch probleem. China zal haar eigen consumenten aan het werk moeten zetten om door te kunnen groeien.

ffff
2
Bas,

Als er nu één volk is dat al tientallen jaren de Amerikanen financiert....en die zouden dan niet hun eigen zaakjes kunnen HERfinancieren. Ik snap niet, dat jij dat niet snapt..

Peter
Dutch Trader
0
quote:

BasvanderHout schreef:

De excessen in China zijn er wel degelijk en de overheid heeft juist alleen maar olie op het vuur gegooid. Steeds meer leningen die door banken zijn verstrekt in China zullen daarom gaan defaulten.
China heeft natuurlijk genoeg geld om die problemmen te verhelpen, maar omdat China daarnaast ook nog een structureel probleem heeft doordat de export niet meer eindeloos kan stijgen verwacht ik dat de problemen groot zullen zijn.

We zitten er bovenop, maar tot nu toe is in ieder geval onze verwachting dat China zal afkoelen en te kampen krijgt met een structureel economisch probleem. China zal haar eigen consumenten aan het werk moeten zetten om door te kunnen groeien.
De Chinese economie zal inderdaad over 10-20 jaar naar een Westerse economie toegroeien waardoor exportcijfers lager zullen uitvallen dan nu het geval is. Dit komt doordat men een grotere interne markt zal gaan krijgen (wat natuurlijk ook goed is voor de mondiale economie), waarbij de middenklasse steeds groter en kapitaalkrachtiger zal gaan worden.

Bas, geloof toch niet al die DOOM geluiden die lieden als Roubini en Faber verkondigen.
[verwijderd]
0
quote:

KING BAL schreef:

[quote=BasvanderHout]
De excessen in China zijn er wel degelijk en de overheid heeft juist alleen maar olie op het vuur gegooid. Steeds meer leningen die door banken zijn verstrekt in China zullen daarom gaan defaulten.
China heeft natuurlijk genoeg geld om die problemmen te verhelpen, maar omdat China daarnaast ook nog een structureel probleem heeft doordat de export niet meer eindeloos kan stijgen verwacht ik dat de problemen groot zullen zijn.

We zitten er bovenop, maar tot nu toe is in ieder geval onze verwachting dat China zal afkoelen en te kampen krijgt met een structureel economisch probleem. China zal haar eigen consumenten aan het werk moeten zetten om door te kunnen groeien.
[/quote]

De Chinese economie zal inderdaad over 10-20 jaar naar een Westerse economie toegroeien waardoor exportcijfers lager zullen uitvallen dan nu het geval is. Dit komt doordat men een grotere interne markt zal gaan krijgen (wat natuurlijk ook goed is voor de mondiale economie), waarbij de middenklasse steeds groter en kapitaalkrachtiger zal gaan worden.

Bas, geloof toch niet al die DOOM geluiden die lieden als Roubini en Faber verkondigen.
Ik ben ook niet van die hoor ;). Ik denk niet dat er een dubbele dip komt bijvoorbeeld, maar over China ben ik minder te spreken.
Dutch Trader
0
quote:

BasvanderHout schreef:

[quote=KING BAL]
[quote=BasvanderHout]
De excessen in China zijn er wel degelijk en de overheid heeft juist alleen maar olie op het vuur gegooid. Steeds meer leningen die door banken zijn verstrekt in China zullen daarom gaan defaulten.
China heeft natuurlijk genoeg geld om die problemmen te verhelpen, maar omdat China daarnaast ook nog een structureel probleem heeft doordat de export niet meer eindeloos kan stijgen verwacht ik dat de problemen groot zullen zijn.

We zitten er bovenop, maar tot nu toe is in ieder geval onze verwachting dat China zal afkoelen en te kampen krijgt met een structureel economisch probleem. China zal haar eigen consumenten aan het werk moeten zetten om door te kunnen groeien.
[/quote]

De Chinese economie zal inderdaad over 10-20 jaar naar een Westerse economie toegroeien waardoor exportcijfers lager zullen uitvallen dan nu het geval is. Dit komt doordat men een grotere interne markt zal gaan krijgen (wat natuurlijk ook goed is voor de mondiale economie), waarbij de middenklasse steeds groter en kapitaalkrachtiger zal gaan worden.

Bas, geloof toch niet al die DOOM geluiden die lieden als Roubini en Faber verkondigen.
[/quote]

Ik ben ook niet van die hoor ;). Ik denk niet dat er een dubbele dip komt bijvoorbeeld, maar over China ben ik minder te spreken.
Natuurlijk zal er op het gebied van mensenrechten etc. nog veel moeten gebeuren. Maar Chinezen zijn leergierig en zullen dan ook steeds meer Westers gaan denken over bepaalde zaken. Dit zal op lange termijn uitmonden tot een volwaardige democratie met hun eigen traditionele kenmerken.
[verwijderd]
0
quote:

ffff schreef:

www.ftd.de/politik/international/:ueb...

Voor wat achtergrondinformatie in plaats van de bekende VOOROORDELEN! Ik had het kunnen verwachten.

Lees vooral ook goed de diaserie over de geplande energieverbruik van dit megarijk: Uitbouw van 15 naar 38 kerncentrales. Moet je eens zien hoe wij in Europa over 1 kerncentrale debatteren! Zie de uitleg over de stuwdam die zomaar eventjes....18 procent van alle energie voor dit megarijk gaat verzorgen. Zie de uitbouw vn de solarindustrie die in drie jaar tijd de voorsprong van de Duitsers voor een groot deel volledig deed wegsmelten wegens ...veel goedkoper.

Kopiëren is weliswaar gedeeltelijk juist, maar hard werken met zijn honderden miljoenen en dan flink sparen: Daar kan geen enkele economie tegenop!!! En dan krijg je groeicijfers zoals afgelopen decennium waar geen enlkel Westers land zich op kan beroemen.

En als "werkplaats" van de wereld houden ze werkgelegenheid in huis en aansluitend op het artikel: Zolang het energieverbruik van iedere Chinees nog minder dan twintig procent is ...van iedere Nederlander en Duitser....zolang zijn er gigantische groeivooruitzichten en ontwikkelingsmogelijkheden en let wel: Dan zitten ze op ONS energieverbruik.

Lees het artikel maar eens goed + diaserie energievoorziening komende tien jaar en besef dat je met Siemens, Alstom, Bekaert, Volkswagen, Daimler een graantje kan meepikken...

Peter
het is fantastisch wat China allemaal neerzet in korte tijd, maar ik bezie het toch anders dan dat van een USA en W-Europa;

Per saldo gaat het vnl om een land dat honderden miljoenen loonslaven ter beschikking (die zijn er in het Westen ook, maar hier is dat slaafbegrip nog tamelijk mild) heeft en dat een enorme reserve heeft opgebouwd.
Ik betwijfel in hoeverre het regime in China toestaat dat het volk als geheel mag genieten van kapitalistische luxe. Straks gaan ze nog eisen stellen en dat kan China niet gebruiken.

Ook de USSR kon een tijd wedijveren met de USA op gebied van wapens, ruimtevaart etc., maar uiteindelijk viel dat als een kaartenhuis in elkaar.
De kracht vh huidige Rusland is vnl te danken aan de vele grondstoffen en spenderingsdrift van Russische miljardairs met bedenkelijke achtergrond...en uiteraard hebben ze nog steeds de nodige militaire slagkracht en inbreng(nucleaire energie) waarmee ze zo nu en dan tanden laten zien(kwestie Iran bijv.).

China heeft heel veel toekomstpotentie, maar denk dat ze niet ontkomen aan een flinke economische dip.
Mogelijk dat t.z.t. geprofiteerd kan worden van wat nu neergezet is, maar echt ineens doorstoten naar de worlds leading economy is m.i. nu niet mogelijk omdat hun model te zeer is afgestemd op een eigen rol in een globale economie en nog niet rijp is om op eigen kracht te varen.
Al hun reserves kunnen ze verliezen als in de USA en Eurozone in elkaar klapt.

Ons systeem van lenen, lenen, lenen kan zomaar omgezet worden in een 'kale kip waar niet van te plukken valt'...of zullen ze een deurwaarder op ons afsturen?

ivet
[verwijderd]
0
quote:

ffff schreef:

Bas,

Als er nu één volk is dat al tientallen jaren de Amerikanen financiert....en die zouden dan niet hun eigen zaakjes kunnen HERfinancieren. Ik snap niet, dat jij dat niet snapt..

Peter
zeer goed peter!

het stukje van bas is bijeengescharreld jatwerk van bloomberg, marketwatch en arabian money....
26 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 874,02 -0,77 -0,09% 24 apr
AMX 925,76 -8,67 -0,93% 24 apr
ASCX 1.207,07 +3,02 +0,25% 24 apr
BEL 20 3.883,83 -6,88 -0,18% 24 apr
Germany40^ 18.086,70 -2,00 -0,01% 24 apr
US30^ 38.353,31 0,00 0,00% 24 apr
US500^ 5.072,39 0,00 0,00% 24 apr
Nasd100^ 17.524,13 0,00 0,00% 24 apr
Japan225^ 37.998,76 0,00 0,00% 24 apr
WTI 82,90 0,00 0,00% 24 apr
Brent 88,08 0,00 0,00% 24 apr
EUR/USD 1,0706 +0,0009 +0,08% 04:14
BTC/USD 64.558,77 -1.813,21 -2,73% 02:59
Gold spot 2.319,26 +3,15 +0,14% 04:14
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
ASMI 590,000 +58,400 +10,99% 24 apr
BESI 139,000 +5,450 +4,08% 24 apr
RANDSTAD NV 46,470 +1,470 +3,27% 24 apr
Dalers Laatst +/- % tijd
ING 14,670 -0,930 -5,96% 24 apr
RELX 38,500 -0,800 -2,04% 24 apr
DSM FIRMENICH AG 104,000 -2,150 -2,03% 24 apr

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront