Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

KK-DD 11-02-2011 Jakkes....wat hoog!

427 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 19 20 21 22 » | Laatste
[verwijderd]
18
De laatste twee keren (voor mij de eerste twee keren) dat ik een dagdraadopening schreef was dat vlak voor de beursopening, omdat ik nog geen andere dagdraad zag. De eerste keer waren er in totaal drie DD's, de tweede keer waren er twee (sorry, stokertje!)
Dus zal ik er vanavond maar vast een schrijven, ruim op tijd dus. Egypte is als een nachtkaars uitgegaan, dus ik hoef ook niet meer voor de TV te zitten. Misschien zijn ze nu wel aan het matten op het plein.

Snijboon schreef een uurtje geleden in het Arcelor Mittal forum:
"Nu kan je roepen, ja we gaan gewoon over de 400 met de AEX, maar volgens mij is dat een 'te mooi om waar te zijn' scenario zoals golfgep dat noemt.
Ik vind het moeilijk om nu nog in aandelen te stappen, hoe hoger iets stijgt, hoe dieper het daalt. De beurs voelt gewoon onnatuurlijk aan nu."

Dit lijkt me een typisch geval van hoogtevrees. Hoogtevrees is een raar iets. De één krijgt het al als hij op een stoel staat, de ander pas als hij op het dak van een wolkenkrabber zit. Sommigen hebben er totaal geen last van. Ik wel.
Niet op een stoel, en ook niet zo erg op een gebouw met 100 verdiepingen. Ik krijg wel klamme handen als ik op een ladder van 12 m sta, en dan moet ik ook niet naar beneden kijken, want dan heb ik het niet meer en breekt me het koude zweet uit.
Ik heb jarenlang aan parachutespringen gedaan en ik was nooit en never bang om uit dat vliegtuig te springen. Zolang je vrij valt heb je eerder het gevoel dat je zweeft. Maar de laatste 15-20 m, als de grond je met een rotgang tegemoet komt, deed ik altijd mijn ogen dicht. Wachten op de klap, foetushouding en afrollen. Niet echt leuk.
Hoogte is dus heel betrekkelijk. Je brein probeert de hoogte in te schatten. Dat werkt niet als je 500 m of zelfs 3 km boven de grond bent, omdat het niet in je genen zit. Wij stammen tenslotte niet van de vogels af.
Daar waar de hersenen de afstand tot de grond kunnen bevatten begint bij de meeste mensen de angst. Ervaring speelt daarbij ook een rol. Als je boven aan een trap van 4 tot 5 m staat zoals in een oud Amsterdams grachtenhuis valt het mee, want je weet dat je de trap zonder gevaar af kunt lopen. Boven in een hoge boom is het wel anders. Zelfs katten moeten er dan met een brandweerladder uitgehaald worden.

Terug naar de beurs. Toen de AEX in 2001 op 700 stond kochten legio beleggers nog volop aandelen.
Datzelfde deden ze toen de AEX in 2007 en in 2008 boven de 500 stond, anders waren deze standen namelijk nooit bereikt.
Nu hebben we intussen de 200 gezien in maart 2009, en nu lijkt 370 ineens een heel gevaarlijke hoogte. Ik kan mij herinneren dat er mensen waren die 300 al bloedlink vonden vorig jaar.
Een enkeling zit zelfs nu nog steeds op de 150 te wachten.
Moet je eens nagaan hoeveel kansen op winst er sinds die tijd geweest zijn. Het moet toch wel vreselijk steken als je die allemaal voorbij hebt laten gaan.
Wat Hermione en ik, en nog enkele anderen doen is een tussenweg: steeds maar een klein stukje meeliften, winst pakken en dan opnieuw beginnen bij de volgende dip. Hit & Run. Daarmee kun je hooguit de laatste inzet kwijtraken, want de rest heb je intussen veiliggesteld.
Ik weet het wel, hoe hoger je komt hoe groter de inzet is, als je aandelen koopt. Maar je kunt ook calls kopen en puts schrijven. Of net als MMM steeds maar kleine ritjes met de ES maken, up & down.
Speculeren op een grote daling in een stijgende markt is vreselijk link, dat hebben hier velen de laatste maanden gezien en aan den lijve ondervonden. Daarvoor moet je namelijk perfect kunnen timen. Met al die tegenstrijdige informatie lukt dat niet zo best. En als het hele forum ook nog vol met doemverhalen staat, en je bent daar gevoelig voor, lukt dat nog veel minder.
Dan krijg je vanzelf het gevoel dat je aan de rand van de afgrond staat.
Je brein gaat dan namelijk onbewust filteren, en op den duur lees je alleen nog maar wat je wilt lezen. Ben je een pessimist dan denk je bij elke kleine dip dat het in elkaar gaat zakken (dit is het begin van de grote correctie!) en ben je een optimist dan denk je dat het maar gewoon een beetje daalt en daarna weer stijgt, zoals gebruikelijk aan de beurs, ook in een stijgende trend.

Vandaag (inmiddels gisteren dus) ben ik er ook ingestonken en heb rond 9.00 uur mijn kooporders te laag gezet, omdat ik liefst niet teveel betaal en dacht dat de dip nog een beetje dieper zou worden. Vanmiddag had ik daar spijt van natuurlijk, want ik had beter kunnen weten. Ik ben dus als optimistische stier in de berenval getrapt, maar dat overkomt mij gelukkig maar zelden. Een dag winst gemist, so what.
De daytraders hier hebben het in wezen veel moeilijker. Die moeten niet alleen de richting kunnen zien aankomen, maar ook nog het juiste moment kiezen om in en uit te stappen.
Als die dan ook nog op het verkeerde been gezet worden kan het duur worden.
Ik heb de indruk dat sommigen hier denken: het is nu zo lang omhoog gegaan, het moet een keer fors naar beneden klappen. Dat zal ook wel, op een kwaaie (of goeie) dag.
De vraag is alleen maar wanneer. Dat kan nog even duren volgens mij. Ik gok eerder op zijwaarts dan op down, of er moet echt iets heel vreselijks gebeuren. Anders gewoon verder omhoog. "Ze" willen nog niet naar beneden. De halve wereld, politiek, banken, fondsen enz. hebben er alle belang bij dat de beurzen niet afstorten. Een beetje vertrouwen mag toch wel, ook al zijn het voor driekwart schurken.
Laat je niet de kop niet gek maken vandaag!
Voor zover ik weet zijn er geen makro's van belang. Succes.

|\ ...../|
( * o *)
-=(~) =-- Hermione, en Kees: dit is geen verhaal van Bos Taurus!
nobahamas
0
Wat ben je toch een lekker katje. Je zegt feitelijk hetzelfde als DAB alleen véééél leuker.
Ben het volledig met je eens.
Ik ben long, maar met voldoende rugdekking van shorts en commodities.
[verwijderd]
0
Katz mooi verhaal. Zou beter zijn, wanneer IEX-ers vooraf gewoon vooraf wat DD vooraf claimen dan vermijd je tenminste wat weinig gehonereerde moeite bij anderen.

Laat ik zelf het voorbeeld geven: Jonas zal de komende 3 vrijdagen DD's schrijven.
Is er bezwaar? Ook goed; stel dan maar wat anders voor.

Even iets wat mij opviel.

"De vraag is alleen maar wanneer. Dat kan nog even duren volgens mij. Ik gok eerder op zijwaarts dan op down, of er moet echt iets heel vreselijks gebeuren. Anders gewoon verder omhoog. "Ze" willen nog niet naar beneden. De halve wereld, politiek, banken, fondsen enz. hebben er alle belang bij dat de beurzen niet afstorten. Een beetje vertrouwen mag toch wel, ook al zijn het voor driekwart schurken.
Laat je niet de kop niet gek maken vandaag!"

Het is volgens mij ook: waarom zou het zonodig down moeten met het liefst nog een dreun? Hoe konden we indertijd die grote hoogten bereiken zonder eerdere toppen en dalen op dergelijke niveaus. Praktijk is dat veel van die TA-ers beter zich met geschiedenis hadden kunnen bezighouden dan met beleggen. Geschiedenis is overigens wel erg interessant, maar dat is weer een ander verhaal.

Groet, Jonas
klein_duimpje
0
Ab-tje voor onze IEX-poes. Je laat mooi zien hoe betrekkelijk de hoogte van de AEX is.
Veel succes vandaag.
K.D.
Stokertje
0
ONN
0
Over 5 minuten begint het circus alweer. S&P's toch ff -7 net. Gaat de 'correctie' dan nu echt beginnen ? LOL

Succes Kat met de kooporders :)
[verwijderd]
0
quote:

ouwebeursrot schreef:

Over 5 minuten begint het circus alweer. S&P's toch ff -7 net. Gaat de 'correctie' dan nu echt beginnen ? LOL

Succes Kat met de kooporders :)
Dat-ie maar snel op -17 mag komen en vervolgens een slot van -27 noteert.

Of is het om 22:00 uur weer gewoon UNCH.

Ik denk dat veel zal afhangen van de onrust in Egypte; slaat de vlam in de pan of niet.
ONN
0
Voorlopig ziet het er weer weinig hoopvol uit voor de beertjes. Anderhalve punt lager slechts.....tssss.....
[verwijderd]
0
'Egypte voert boventoon op beurzen'
11 februari 2011, 7:57 | ANP

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse AEX-index opent vrijdag naar verwachting iets lager. De stemming wordt negatief beïnvloed door de situatie in Egypte. Ook de futures op de Amerikaanse beurzen staan fors lager. ,,Misschien is dit het moment dat we al weken zagen aankomen. Beleggers nemen hun winsten. Egypte voert de boventoon'', zei handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.


Hij noemt het geen correctie meer...... Nu is het: Beleggers nemen hun winsten.
[verwijderd]
0
quote:

ouwebeursrot schreef op 11 februari 2011 08:08:

Voorlopig ziet het er weer weinig hoopvol uit voor de beertjes. Anderhalve punt lager slechts.....tssss.....
Je moet je weinig illusies maken. Vandaag wordt de weg naar 360 definitief ingeslagen.
[verwijderd]
0
quote:

ouwebeursrot schreef op 11 februari 2011 08:26:

Voor illusies ga ik wel naar een show van Hans Klok oke ? :)
Nog nooit van gehoord.
[verwijderd]
0
'Egypte zal exploderen'

Mohammed ElBaradei, boegbeeld van de Egyptische oppositie waarschuwde dat Egypte zal exploderen. "Het leger moet het land redden", stelde ElBaradei.
ONN
0
quote:

bowmore17 schreef op 11 februari 2011 08:27:

Nog nooit van gehoord.
Verbaast me niks.
[verwijderd]
0
quote:

ouwebeursrot schreef op 11 februari 2011 08:30:

[...]
Verbaast me niks.
Na vlug opzoekingswerk, kan ik opgelucht zeggen dat ik het geen gemis vind.
[verwijderd]
0
vr 11 feb 2011, 07:52
Leger Egypte komt met belangrijke verklaring
CAIRO - De Arabische televisiezender Al Arabiya meldde vrijdag dat de Hoge Raad van het Egyptische leger „over enkele ogenblikken een belangrijke verklaring uitbrengt”. De zender gaf geen nadere informatie.
ONN
0
quote:

bowmore17 schreef op 11 februari 2011 08:37:

Na vlug opzoekingswerk, kan ik opgelucht zeggen dat ik het geen gemis vind.
Hoe voorspelbaar :)
[verwijderd]
0
Tijdelijke schorsing van het Ageas aandeel en de FRESH effecten vandaag verwacht naar aanleiding van een vonnis betreffende de FRESH 11 februari 2011

Zouden jullie voor de schorsing de aandelen er nog uit gooien of heeft het vonnis niet zoveel invloed op de koers?
427 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 19 20 21 22 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 870,27 -3,75 -0,43% 18:05
AMX 916,54 -9,22 -1,00% 18:05
ASCX 1.190,79 -16,28 -1,35% 18:05
BEL 20 3.857,94 -25,89 -0,67% 18:05
Germany40^ 17.931,00 -157,70 -0,87% 22:29
US30^ 38.124,13 -229,18 -0,60% 21:21
US500^ 5.044,94 -27,45 -0,54% 22:00
Nasd100^ 17.428,55 -95,58 -0,55% 22:00
Japan225^ 37.725,14 -273,62 -0,72% 21:21
WTI 83,75 +0,85 +1,03% 22:29
Brent 87,91 -0,17 -0,19% 22:29
EUR/USD 1,0730 +0,0032 +0,30% 22:34
BTC/USD 63.979,87 -2.392,12 -3,60% 09:49
Gold spot 2.331,65 +15,54 +0,67% 22:34
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
UNILEVER PLC 47,590 +2,630 +5,85% 17:35
KPN 3,436 +0,019 +0,56% 17:35
Ahold Delhaize 27,880 +0,120 +0,43% 17:35
Dalers Laatst +/- % tijd
ADYEN NV 1.157,000 -261,400 -18,43% 17:35
BESI 136,000 -3,000 -2,16% 17:36
Philips Koninklijke 19,265 -0,355 -1,81% 17:35

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront