Corus « Terug naar discussie overzicht

Oud bericht maar leerzaam voor de nieuwkomers

10 Posts
Rising hope
5
Corus maakt ambities (nog) niet waar (publicatiedatum: september 2002)

Staal maken is simpel. Bijna iedereen kan het. En als het meezit, kun je er nog leuk mee verdienen ook. Maar wat als de vraag daalt, het aanbod toeneemt, de prijzen onder druk staan en het Britse pond te duur wordt? Dan wordt staal maken ‘a hell of a job’ en is het hopen op betere tijden. Daar kan Corus, de samensmelting van British Steel en onze voormalige trots Hoogovens, over meepraten.

Aankondiging fusie
Het leek zo mooi op 7 juni 1999. Een van de rijkste staalbedrijven ter wereld - British Steel - en een van de meest efficiënte - Hoogovens - kondigden een fusie aan en beloofden er wat moois van te gaan maken. Beleggers reageerden enthousiast: het aandeel British Steel steeg 21%, het aandeel Hoogovens 14%.

Fusie noodzaak
Begin jaren ’70 leverde British Steel in haar eentje ruim 60% van de totale Britse staalconsumptie van 19 miljoen ton. In 2000 leverden alle Britse staalbedrijven samen echter nog slechts 30% van de totale staalbehoefte aan de thuismarkt. British Steel was dan ook zeer afhankelijk geworden van export. De fusie met Hoogovens gaf de Britten een betere entree tot de Europese markt.

Maar er zat meer in het vat voor British Steel, dat inefficiënt produceerde en het slechte rendement enkel kon maskeren door jarenlang veel te weinig te investeren. Hoogovens had zich sinds begin jaren ’90 namelijk ontwikkeld tot een zeer efficiënt bedrijf en maakte een prima winst. Met die winst zouden de Britse verliezen deels kunnen worden gecompenseerd, redeneerde British Steel.



Hoogovens was dus voor British Steel een goede partij. Maar andersom? Aanvankelijk leek het daar wel op. Hoogovens zou dankzij de schaalvergroting immers voordeliger kunnen inkopen dan het als relatief klein bedrijf zelfstandig kon. Daarnaast zou de fusie meer (financiële) mogelijkheden bieden voor onderzoek en ontwikkeling. Beide partners konden bovendien profiteren van kostenbesparingen door het saneren van overlappende activiteiten.

Oorzaken malaise
En toch ging het mis met Corus, dat in 2001 zelfs een recordverlies boekte van € 670 miljoen. Deze malaise is terug te voeren op diverse oorzaken. De vraag naar staal nam de laatste jaren af door de teruglopende economie, maar het aanbod van staal bleef groeien. Hierdoor daalden de staalprijzen met tientallen procenten en dat was funest voor de winstmarges. Het Britse pond is daarnaast duur ten opzichte van andere valuta. Het is voor Britse afnemers dan ook voordeliger om staal te importeren, waardoor het marktaandeel van Corus op de thuismarkt daalt. Een van de sterkste eigenschappen van Hoogovens was bovendien dat het altijd bleef investeren in efficiëntieverbetering, waardoor ook op een slechte staalmarkt nog winstgevend kon worden geproduceerd. Bij Corus ontbreekt het geld voor investeringen echter vanwege de aanhoudende verliezen. Vlak voor de fusie betaalde British Steel bovendien - oh ironie! - op verzoek van Hoogovens £ 700 miljoen terug aan de aandeelhouders om de financiële verhoudingen tussen beide fusiepartners meer in evenwicht te brengen.

Dan waren er nog de gebruikelijke fusieperikelen die veel aandacht van het management vergden, zoals cultuurverschillen, vertrekkende topmanagers, gedwongen ontslagen en boze vakbonden. Daardoor verslapte de aandacht voor de inefficiëntie van de Britse vestigingen, de logistieke problemen en het leiding geven aan het primaire proces van Corus: staal maken.

En als klap op de vuurpijl kondigden de Verenigde Staten - ter bescherming van de eigen staalproducenten - in maart 2002 voor staal importheffingen van 8% tot 30% aan. De Amerikaanse staalindustrie draait immers nog beroerder dan die in Europa en het verre Oosten.

Saneren
Om er bovenop te komen, schrapte Corus de afgelopen jaren 10.000 banen en
3 miljoen ton verliesgevende productiecapaciteit in Groot-Brittannië. In IJmuiden moet het vroegere Hoogovens tegelijkertijd zorgen voor een productieverhoging van 15%. Doelstelling: een positieve bijdrage aan het bedrijfsresultaat van € 136 miljoen in 2003. Dat klinkt leuk, maar is absoluut onvoldoende om de Britse verliezen te compenseren.

Overname
Aanvankelijk zou Corus zich richten op de productie van gewoon staal, roestvrij staal en aluminium. De Britse top zette deze meermetalenstrategie echter al snel overboord, omdat men niet geloofde in de meerwaarde van zo’n breed productenpakket. In juli 2002 verkocht Corus daarom voor € 555 miljoen haar belangen in roestvrij staal. Enkele maanden eerder al werd de Nederlandse aluminiumdivisie in de etalage gezet. In juli investeerde Corus in nieuwe staalactiviteiten: het bedrijf nam de Braziliaanse branchegenoot Companhia Siderurgica Nacional (CSN) over. Om de overname van zo’n € 1,5 miljard te financieren, gaf Corus nieuwe aandelen uit. CSN heeft exclusief de beschikking over laaggeprijsd ijzererts. Volgens bestuursvoorzitter Tony Pedder van Corus levert de fusie na drie jaar een jaarlijkse kostenbesparing op van € 250 miljoen. Daarvoor moet wel eerst eenmalig € 300 miljoen worden geïnvesteerd in een capaciteitsuitbreiding van de Braziliaanse mijn. Als dat eenmaal gebeurd is, gaat het Braziliaanse erts voor een belangrijk deel het erts van de huidige leveranciers vervangen.

Toekomst
Voor 2003 streeft Corus ernaar dat staal £ 50 per ton meer oplevert, zodat het rendement met 3% wordt verbeterd. Hiervoor moet Corus efficiënter produceren, scherper inkopen en hogere prijzen vragen. De vraag is echter of dit haalbaar is, aangezien Corus geen invloed heeft op de vraag, de marktprijs en de wereldeconomie. Beleggers hebben voorlopig dan ook bitter weinig vertrouwen in het aandeel Corus. Alleen als speculatief aandeel valt er wellicht nog wat lol aan te beleven. Althans: als u beschikt over (roestvrij) stalen zenuwen.


[verwijderd]
0
inderdaad zeer leerzaam
bedankt voor het werk dat je er instopte
ik heb het aanbevolen
[verwijderd]
0
Nooit verkeerd om nog eens door te lezen,nou is mijn vraag die overname van csn is die wel doorgegaan??volgens mij hebben zij nog steeds hun eigen noteren in de us.mvrgr jo jo ps aanbev.van mij
Rising hope
0
Haalt Corus 2004?
Hoe wereldspeler Corus een probleemkind werd

Het begon zo veelbelovend, maar nu lijdt Corus verlies, moeten er zesduizend staalarbeiders weg en wordt de productie drastisch ingekrompen. Hoe het sterke pond, een cadeau aan de aandeelhouders en goedkoop staal uit lagelonenlanden de overlevingskansen van Corus bedreigen.

Zelfverzekerd maken John Bryant en Fokko van Duyne op 7 juni 1999 de fusie tussen British Steel en Hoogovens bekend: 'Deze fusie is geen doel op zich. Het is het platform voor verdere groei'.
Geen wonder. De fusie wordt alom met instemming begroet. De financiële wereld heeft vier dagen eerder, bij het uitlekken van het nieuws, zijn fiat al gegeven. De koers van British Steel stijgt met 21 procent, die van Hoogovens met 14 procent. Ook de vakbonden zijn optimistisch. De nieuwe staalonderneming zal marktleider worden in Europa en nummer drie van de wereld. Natuurlijk zullen er banen verdwijnen, maar British Steel en Hoogovens moeten als twee efficiënt opererende en goed renderende bedrijven de schade beperkt kunnen houden.
Nog geen twee jaar later is groei wel het laatste waarover wordt gepraat bij Corus, zoals het nieuwe bedrijf in oktober '99 wordt gedoopt. Begin februari 2001 kondigde de in de bestuurszetel teruggekeerde Sir Brian Moffat de langverwachte drastische reorganisatie aan. Zesduizend banen weg, sluiting van fabrieken, een verlies van ruim één miljard pond over 2000. Corus verlaagt de staalproductie met drie miljoen ton tot 17 miljoen ton per jaar.
De belangrijkste speler van Europa is het al lang niet meer. Drie weken na het nieuws van de reorganisatie bij Corus volgt de aankondiging van een nieuwe fusie in staalland. Het Franse Usinor, het Luxemburgse Arbed en het Spaanse Aceralia gaan samen en worden in één klap de grootste staalproducent ter wereld: ruim twee keer zo groot als Corus, dat zich groot probeert te houden. "Deze fusie toont aan dat wij het destijds goed hebben gezien," zegt bestuurslid Franswillem Briët nog altijd.

Ideale partner
Van Duyne en Bryant zijn er niet langer bij betrokken. Ze worden begin december 2000 door de raad van commissarissen weggestuurd, omdat ze weigeren hard in te grijpen. Hun vertrek was onvermijdelijk. De twee ceo's, die vanuit het hoofdkantoor in hartje Londen gezamenlijk de operationele leiding voeren over Corus, hebben de fusie tot stand gebracht, maar er is al vanaf het begin kritiek op het gebrek aan slagvaardigheid van de tweekoppige leiding. De twee lijken al helemaal niet de aangewezen personen om fors in hun eigen kindje te snijden. "We hebben geen plannen voor sluitingen," had Bryant nog geroepen bij de bekendmaking van de fusie. En om een Nederlander impopulaire maatregelen in Engeland te laten aankondigen, lijkt politiek ook niet zo listig.
De fusie is door Bryant en Van Duyne in 1999 soepel in elkaar gedraaid. De topmannen van British Steel en Hoogovens spreken in juni 1998 over samenwerking op gebied van lange-staalproducten (assen, betonstaal). Daarbij komt een fusie als vanzelfsprekend gespreksonderwerp ter tafel. De consolidatie in Europa van de sterk versnipperde, want vanouds nationaal georiënteerde staalindustrie is in volle gang. In Duitsland hebben Thyssen en Krupp elkaar gevonden. Usinor en Cockerill Sambre zijn samengegaan. British Steel en Hoogovens konden niet achterblijven.
De nieuwe mannen Van Duyne, sinds 9 april 1998 de baas bij Hoogovens, en Bryant, klaar om Brian Moffat op te volgen, zien elkaar als ideale partner. Al is het om heel verschillende redenen. British Steel zoekt uitbreiding op het Europese vasteland, om minder afhankelijk te zijn van de krimpende thuismarkt en het sterke Britse pond. Hoogovens heeft last van de veel te geringe omvang en de te lage beurskoers. Met de bedrijfsresultaten zit het wel snor, maar de beleggers zien het staalbedrijf niet staan. De Hoogovens-directie is als de dood voor een vijandelijke overname en klaagt over de onderwaardering van het aandeel.
Het bedrijf is eind 1998 na een vrije val op de beurs nog slechts twee miljard gulden waard. In een tijd waarin miljardenovernames aan de orde van de dag zijn, is Hoogovens een smakelijk en goedkoop hapje. De angst is groot dat een eventuele koper het bedrijf zal opdelen en in stukken verkopen. Alleen al met de verkoop van het goeddraaiende aluminiumbedrijf van Hoogovens zal een koper de overnamekosten er weer uit hebben. En dat terwijl Hoogovens zo graag zelf wil kopen.

Multi-metal strategy
Er is nog een reden waarom British Steel en Hoogovens elkaar zien zitten. Beide bedrijven maken naast gewoon staal een tweede product. British Steel heeft een meerderheidsbelang in roestvrij-staalproducent Avesta en verdient daarmee fors geld. Hoogovens heeft de eveneens lucratieve aluminiumpoot. Samen willen de twee scoren met een in de sector unieke 'multi-metal strategy'. Vooral in de automobielindustrie dient aluminium steeds vaker als vervanger van staal. Door drie soorten metaal aan te bieden, moet de nieuwe combinatie voor de klanten een aantrekkelijker partner worden.
Op 7 januari 1999, de dag waarop John Bryant Sir Brian Moffat opvolgt als ceo van British Steel, worden de fusiebesprekingen formeel geopend. De twee partijen slagen er aardig in hun plannen te verbergen. Nog in maart, terwijl de juristen al druk bezig zijn de fusie rond te krijgen, beweert Fokko van Duyne in Het Financieele Dagblad geen aanleiding te zien voor een fusie of overname.
Er is beide partijen veel aan gelegen om een 'echte' fusie tot stand te brengen. Hoogovens heeft slechte ervaringen opgedaan in een eerdere samenwerking met het Duitse Hoesch, in 1982 na tien jaar uiteengespat door onenigheid over reorganisatieplannen tussen de Duitse en Nederlandse leiding. Recenter speelt de mislukte overname van het Waalse staalbedrijf Boël. Drie keer is scheepsrecht, vindt de Hoogovens-leiding.
British Steel is in 1999 in omzet twee keer zo groot als Hoogovens, in beurswaarde zelfs drie keer zo groot. Een aandelenverhouding van driekwart om een kwart in het nieuwe bedrijf is voor Hoogovens onaanvaardbaar. Hoogovens wil een fusie, geen overname. Om de verhoudingen in evenwicht te krijgen, keert British Steel vlak voor de fusie bijna 700 miljoen pond uit aan de aandeelhouders om zo de balanspositie wat beter te laten aansluiten bij die van Hoogovens. In het nieuwe Corus krijgt British Steel 62 procent van de aandelen, Hoogovens 38 procent.

Engelse ellende
Financieel analisten roemen Fokko van Duyne, die op het juiste moment zo'n slimme deal heeft gesloten. Immers, British Steel zit door de afnemende vraag op de binnenlandse markt in een dipje. Hét moment dus om zaken te doen. Over 1998 lijden de Britten een operationeel verlies van 177 miljoen pond, terwijl Hoogovens een positief bedrijfsresultaat van 753 miljoen gulden scoort. In de sterk cyclische staalmarkt lijken de uiteenlopende prestaties geen reden voor ongerustheid. British Steel, dat in 1995 ruim een miljard pond winst maakt, heeft een solide financiële basis. Op 6 oktober gaan de bedrijven officieel samen. Het aandeel-Corus noteert 1,90 euro als eerste slotkoers op de Amsterdamse beurs.
'Aandacht voor de positie van het Britse pond!' staat er op de sheets die het Corus-management bij de presentatie van de fusieplannen aan de vakbonden toont. De sterke positie van het pond ten opzichte van de euro baarde al in 1999 zorgen. Maar de vrije val die de euro in de volgende maanden maakt, overtreft de angstigste verwachtingen. I
Rising hope
0
In maart 2000 waarschuwt Corus voor de negatieve effecten van het sterke pond op de eigen winstgevendheid. Op dat moment is de euro 0,61 pond waard, 14 procent minder dan in januari van het jaar ervoor. British Steel blijkt in de negen maanden vóór de fusie 163 miljoen pond operationeel verlies te hebben geleden, terwijl Hoogovens in dezelfde periode ruim 250 miljoen gulden winst maakt.
Het begint te rommelen binnen Corus. De Nederlandse vakbonden maken melding van een slechte overlegcultuur, ongemotiveerd personeel en dreigende reorganisaties. Op 31 juli kondigt Aad van der Velden zijn vertrek aan uit de raad van bestuur. Om persoonlijke redenen, heet het. In het bedrijf wordt echter gesproken over onmin over het gevoerde beleid. Van der Velden zou voorstander zijn van een grote reorganisatie in Engeland.
Dat ingrijpen hard nodig is, blijkt uit de cijfers die Corus op 5 september 2000 presenteert voor de eerste negen maanden. De gewone staalproductie levert een verlies op van 301 miljoen pond, ruim een miljard gulden. De ellende in Engeland is feitelijk groter, want Hoogovens staal verzacht de pijn met een winst van bijna 200 miljoen gulden. De enthousiaste geluiden over de fusie zijn op dat moment in Nederland al lang verstomd. Het sterke en efficiënte British Steel blijkt ineens niet zo sterk en niet zo efficiënt als werd gedacht.

Autonomie IJmuiden
Er zijn meer tegenvallers. Corus beëindigt de gesprekken met Huta Katowice, de grootste staalfabrikant van Polen. De uitbreiding in Oost-Europa had Corus een steviger basis op het continent moeten geven, maar de moderniseringskosten van een miljard dollar schrikken Corus af. Het nieuws van een fusie van roestvrij-staalbedrijf Avesta met het Finse Outokumpu wordt evenmin met gejuich ontvangen. Door de samenwerking wordt het nieuwe bedrijf weliswaar nummer twee van de wereld, maar het aandeel van Corus verwatert van 51 tot 23 procent. De meermetalen-strategie lijkt overboord te gaan.
En of het allemaal nog niet erg genoeg is, valt de productie in IJmuiden tegen. Het Londense management is 'very disappointed' over de resultaten in IJmuiden, dat een half miljoen ton onder de maximale capaciteit van zes miljoen ton blijft. Een van de hoogovens brandt door en er zijn problemen met een walsinstallatie. Ook in Groot-Brittannië zijn productieproblemen.
De voor de fusieonderneming gekozen business-unitstructuur blijkt evenmin ideaal. De businessunits zijn geconcentreerd rond marktgroepen om zo de klanten beter te bedienen, maar ook vooral om de Engelse en Nederlandse fabrieken volledig te integreren. Een integratie die uiteindelijk 300 miljoen pond synergievoordelen per jaar moet opleveren. Voor Groot-Brittannië, waar het oude British Steel allerlei verschillende fabrieken door het hele land heeft staan, is de nieuwe bedrijfsstructuur niet zo ingrijpend. Maar de business-unitopzet doet geen recht aan een geïntegreerd staalbedrijf als Hoogovens IJmuiden, waar de hele productieketen, van hoogoven tot gereed staalproduct, op één locatie staat. IJmuiden is juist daardoor een van de efficiëntste staalbedrijven ter wereld. De nieuwe structuur leidt echter tot misverstanden, vertraagde bestellingen en vooral veel heen-en-weer-gepraat en -gereis. Alleen al aan vliegkosten geeft Corus 70 miljoen gulden uit. Om de productie weer soepeler te laten verlopen, krijgt IJmuiden een deel van zijn autonomie terug.
Als op 5 december Bryant en Van Duyne de wacht wordt aangezegd, weet iedereen dat een reorganisatie een kwestie van tijd is. Sir Brian Moffat (62) brengt uiteindelijk in februari het slechte nieuws, dat vooral in Wales, waar Corus de grootste werkgever is, keihard aankomt. De fabrieken in Bryngwyn en Ebbw Vale gaan dicht, de productie in Llanwern wordt drastisch ingekrompen. Na de 4400 banen die in 2000 al verdwenen - in IJmuiden kostte de sluiting van lange staalproducten 700 banen - moeten er nog eens 6000 banen verdwijnen. Het verlies over 2000 gaat ruimschoots over het miljard pond heen, vooral door een reservering van bijna hetzelfde bedrag voor reorganisatiekosten. De Britse staalproductie zit nog altijd dik in de rode cijfers, maar dat wordt gecompenseerd door IJmuiden, roestvrij staal en aluminium. De financiële markt reageert enthousiast op de reorganisatieplannen. Het kwakkelende aandeel-Corus stijgt met 11 procent tot 1,30 euro.

Rising hope
0
Achterafgepraat
De reden voor de reorganisatie is uiteindelijk precies dezelfde waarom British Steel de fusie wilde: de teruglopende vraag naar plaatstaal op de eigen Britse markt. De afgelopen twaalf jaar daalde de vraag naar staal in Groot-Brittannië met 13 procent. In dezelfde periode steeg de staalconsumptie op het Europese continent met 23 procent. Omdat de productiviteit van de Britse staalfabrieken alleen maar is toegenomen, moet steeds meer staal worden geëxporteerd, met name naar de autofabrieken in Duitsland. Echter, op het exportstaal maakt Corus fors verlies. Het dure pond en de laagste staalprijzen in twintig jaar maken de situatie nog zorgwekkender. Staalafnemers in Groot-Brittannië, zoals autofabrieken, importeren staal uit het goedkopere buitenland. Inmiddels is bijna de helft van het in Groot-Brittannië verwerkte staal import.
"De vraag is niet zozeer waarom Corus deze operatie uitvoert, de vraag is waarom het niet veel eerder is gebeurd," zegt analist Jeremy Fletcher van Credit Suisse First Boston. Het is een gerechtvaardigde opmerking. De staalconsumptie daalt in Groot-Brittannië al decennia en wie in twee verschillende afzetmarkten opereert, moet rekening houden met negatieve valuta-effecten. Bovendien is het pond wel sterker geworden, maar dat alleen is niet de oorzaak van de Britse malaise.
Dat er bij British Steel 10 à 12.000 banen op de tocht stonden, was al bekend ten tijde van de fusiebesprekingen, zo blijkt. Maar een reorganisatie was toen niet aan de orde. "Dat hadden de Britse vakbonden nooit gepikt," zegt een analist van Fortis. "British Steel stond er veel te goed voor."
Dat de Britse reorganisatie ook vóór de fusie had kunnen plaatsvinden, en dat dan de 700 miljoen pond had kunnen worden aangewend voor reorganisatiekosten, vindt professor Sweder van Wijnbergen 'achterafgepraat'. Van Wijnbergen was tijdens de fusiebesprekingen als hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken lid van de raad van commissarissen van Hoogovens. "Het was ons bekend dat als het pond zo hoog zou blijven er reorganisaties moesten volgen. Er is voor de fusie heel expliciet aandacht besteed aan deze situatie, en het risico van de twee verschillende markten is ingecalculeerd. Maar als het pond niet zo hoog zou zijn gebleven, dan was de noodzaak van deze stappen niet zo groot geweest."

Wet van Murphy
Ook Franswillem Briët, gezeten in een vergaderruimte op de eerste verdieping van het verbouwde Dudok-huis, het voormalige hoofdkantoor van Hoogovens, vindt niet dat de reorganisatie eerder had moeten plaatsvinden. Hij ontkent dat al ten tijde van de fusiebesprekingen bekend zou zijn dat er zoveel banen moesten verdwijnen. "Er zaten reorganisatieplannen in de pijplijn, maar het sterke pond heeft ze versneld en verscherpt. We hebben onvoldoende voorzien dat het pond zo sterk zou worden ten opzichte van de euro. Maar in die miscalculatie zijn we in het goede gezelschap van de heer Duisenberg."
Briët is een van de twee Nederlanders in de zeskoppige raad van bestuur, die tijdelijk onder leiding staat van Brian Moffat. Oorspronkelijk was de verhouding fifty-fifty, maar na het vertrek van Van der Velden kwam de Brit Tony Pedder op zijn plaats, als 'best man for the job', ondanks tegenstribbelen vanuit Nederland. Eenmaal in de week is Briët in IJmuiden, de rest van de tijd zit hij op het Corus-hoofdkantoor in Londen. Briët vindt dat Corus 'een hartstikke lastige start' heeft gehad. Maar dat was vooral te wijten aan externe factoren. Het sterke pond dus. "En daar kwamen dan nog de andere problemen bij. De lage staalprijs, de achterblijvende productie. De wet van Murphy, zeg maar."
Corus pakt de grootscheepse reorganisatie aan volgens het Philips-model. Alle verlies wordt in een jaar genomen. Ook in 2001 zal er nog verlies worden geleden. Maar in 2002 en 2003 moet het Brits-Nederlandse concern weer winst maken, ervan uitgaande dat het pond stabiliseert en de staalmarkt in de tweede helft van dit jaar aantrekt.
De meningen over de effecten van de reorganisatie lopen uiteen. Dat het concern ondanks het dramatische jaar 2000 de schulden - nu 2,4 miljard euro - niet verder heeft laten groeien, is positief. De financiële basis van Corus is goed.
Credit Suisse First Boston vindt dat Corus de voordelen van de reorganisatie te laag en de kosten te hoog inschat. In 2003 zou het bedrijf alweer een positief bedrijfsresultaat van een miljard pond kunnen hebben. "Dit bedrijf heeft een fantastische winstpotentie," aldus analist Jeremy Fletcher, die denkt dat door de productiekrimp van drie miljoen ton Corus alle verlieslijdende export van plaatstaal uit het orderboek kan gooien.
ING Barings is pessimistischer. Volgens analist Luc Pez zal de reorganisatie sterk nadelig werken op de productiviteit van de Engelse staalfabrieken. Bovendien wordt het pond niet veel minder sterk en blijft de vraag van de Engelse staalmarkt achter bij het Europese continent.

Rising hope
0
Tactische blunder
In Groot-Brittannië is de kritiek op de maatregelen van Corus groot. "De directie van Corus is de ondergang van het bedrijf aan het managen," zegt Michael Leahy, secretaris van de staalvakbond ISTC. "Bij de fusie werd beloofd dat we zouden groeien. Maar nu de markt even slechter is, wordt de capaciteit drastisch teruggedraaid. We zijn de beste speler in het veld en we lopen weg. Onze concurrenten wrijven zich in de handen."
Leahy gaat ervan uit dat de vraag naar staal in Engeland zal aantrekken als Nissan, Toyota en mogelijk ook Ford hun productie in Groot-Brittannië verhogen. Hij vindt dat British Steel een tactische blunder heeft gemaakt door 700 miljoen pond uit te keren aan de aandeelhouders. "Van een bedrijf met geld op zak veranderde British Steel ineens in een bedrijf met een forse schuld. Dat geld had Corus goed kunnen gebruiken. Acquisities in Polen en de Verenigde Staten zijn niet doorgegaan omdat de banken geen geld wilden lenen. En nu gooit Corus weer een miljard pond weg door mensen en materiaal af te schrijven."
In het ondernemingsraadgebouw van Corus in IJmuiden wordt iets minder fel gereageerd door Jos Duynhoven van FNV Bondgenoten en Frits van Wieringen, voorzitter van de centrale en Europese ondernemingsraad van Corus. Logisch, de hardste klappen vallen aan de andere kant van het kanaal. Maar ook Duynhoven en Van Wieringen hebben kritiek op de onduidelijke strategie van het Corus-management. "We kunnen hier moeilijk beoordelen hoe noodzakelijk de maatregelen zijn die nu worden genomen," zegt Duynhoven. "Maar ik hoop dat het management niet gaat zitten wachten tot het pond weer een beetje gedaald is."
Volgens Van Wieringen is het duidelijk dat een aantal beloften die het management bij de fusie heeft gedaan niet zijn nagekomen: "We zouden het grootste en beste staalbedrijf van Europa worden, marktleider. In plaats daarvan duiken we ruim onder de twintig miljoen ton productie. We zouden gaan investeren in downstream-activiteiten. Ook niet gebeurd. Het belang in het roestvrij staal is afgebouwd."

Toverwoord
Downstream-activiteiten zijn het toverwoord in de staalbusiness. Staal maken is niet zo ingewikkeld. Iedereen kan het. En zo gauw de vraag naar staal toeneemt en de prijzen stijgen, gaan alle producenten meer staal maken, totdat er overcapaciteit is. Zo ontstaat de voor de staalbusiness zo kenmerkende cyclus. Voor de westerse landen is het moeilijk concurreren met lagelonenlanden. Hogere productiviteit door verregaande automatisering kan maar in beperkte mate het concurrentienadeel voor simpele staalproducten wegwerken. Dus moet de westerse staalindustrie het zoeken in toegevoegde waarde. De staalproducent die kant-en-klare auto-onderdelen of constructiematerialen kan leveren waarop veel hogere marges zitten, wint het van de leverancier van halfproducten.
Bij de fusie kondigde Corus aan dat er spoedig acquisities zouden volgen in downstream-activiteiten. Want downstream en multi-metal passen perfect bij elkaar. Maar de omvang en snelheid van de acquisities vallen tegen. Aangekocht worden het Canadese aluminiumbedrijf Reycan en het Franse spoorrailbedrijf Sogerail. Daar tegenover staan het verlies van het meerderheidsbelang in Avesta en de mislukte onderhandelingen met Huta Katowice. De aluminiumgroep is nog steeds een te kleine speler in de markt. Een overname van het Duitse aluminiumbedrijf VAW, dat ruim drie miljard euro zou moeten kosten, zou van Corus in de aluminiummarkt in een keer een grote partij kunnen maken, maar lijkt vooralsnog niet realistisch.
Franswillem Briët vindt de kritiek op de weinig slagvaardige houding van Corus ongegrond. "We doen wat we hebben beloofd. We slanken onze upstream-activiteiten - hoogovens, walserijen - af en we breiden downstream uit. We hebben vorig jaar voor 200 miljoen pond downstream-activiteiten gekocht. Natuurlijk zouden we graag sneller uitbreiden, maar doordat we momenteel beperkte financiële middelen hebben, kunnen we niet zo snel groeien als we willen."
De verwatering van het aandeel-Avesta vindt Briët geen verzwakking van de meermetalenstrategie. "Door de samenwerking met Outokumpu is een topspeler in het roestvrij staal ontstaan. We hebben liever een minderheidsaandeel in een topspeler, dan de meerderheid in een minder sterke partij. Bovendien, alle opties zijn nog open. En uittreden uit Avesta is daarbij geen logische keuze."

Rising hope
0
Gietwalsmachine
Oud-topman Fokko van Duyne heeft sinds zijn ontslag geen uitspraken gedaan over Corus. En dat wil hij graag zo houden, zegt hij over de telefoon. Eén ding wil hij wel kwijt: "Ik vind deze fusie nog steeds een goed idee."
Dat is ook nu nog de mening van de meeste analisten in de staalbranche. "De strategische logica achter de fusie staat nog steeds overeind," zegt Jeremy Fletcher van Credit Suisse. "Corus heeft gewoon ongelooflijke pech gehad met het pond." Michel Wetser van Bank Labouchère is een iets andere mening toegedaan: "Op de lange termijn zou Hoogovens altijd een maatje te klein zijn geweest, maar het was geen probleem om zelfstandig nog een paar jaar verder te gaan."
Ook Ian Christmas, secretaris-generaal van het internationale staalinstituuut IISI, ziet geen reden om de fusie als mislukt te beschouwen: "Hoogovens had geen alternatief. Het moest op zoek naar een sterke partner en die heeft het gevonden in British Steel. Wat nu gebeurt is een korte-termijnprobleem, een oplossing voor de krimpende staalmarkt in Groot-Brittannië. De strategie is er een van de lange termijn, maar staalconcerns zijn net supertankers, het duurt een paar mijl voordat ze de koers hebben gewijzigd. En vergeet niet dat Hoogovens een moeilijke partij is om mee te fuseren. Dat heeft het verleden geleerd."
De 10.500 werknemers in IJmuiden hoeven de komende jaren niet bang te zijn voor hun baan. In april '99, vlak voordat de fusie bekend werd gemaakt, sloten de Nederlandse vakbonden een werkgelegenheidspact met de Hoogovens-directie. Tot 2004 vinden geen gedwongen ontslagen plaats in IJmuiden. "Die afspraak stond los van de fusie," zegt Jos Duynhoven van FNV Bondgenoten met nadruk. "Anders lijkt het net alsof wij altijd hebben geweten dat deze reorganisatie eraan zat te komen."
Van Wieringen en Duynhoven zien de toekomst in IJmuiden zonnig in. Een spiksplinternieuwe gietwalsmachine, een investering van bijna een miljard gulden, is vorig jaar in IJmuiden in gebruik genomen. De machine slaat een aantal stappen in het productieproces over, waardoor IJmuiden nóg efficiënter gaat produceren. Vrees is er wel voor de toekomst van de eigen technische dienst, de bewakingsdienst en de automatiseringsafdelingen, maar afstoten daarvan zou een uitbestedingsproces zijn dat los staat van de fusie. Ondanks de huidige malaise blijft Duynhoven achter de fusie van anderhalf jaar geleden staan. "Hoogovens dreigde bij de grote klanten buiten de boot te vallen. Die fusie moest wel."

Vasteland
De staalindustrie is hopeloos versnipperd. Waar er drie belangrijke toeleveranciers van ijzererts in de wereld zijn en de automobielindustrie uit tien grote spelers bestaat, heeft zelfs de nieuwe combinatie van Usinor, Arbed en Aceralia - op afstand de grootste ter wereld - nog geen 10 procent van de markt in handen. De verwachting is dat dit nog maar het begin is van een volgende consolidatieronde.
Corus zal mee moeten, maar heeft voorlopig de handen vol aan het 'op orde krijgen van het eigen huis'. "Daar ligt onze prioriteit," aldus Briët, volgens wie Corus niet heeft meegedaan aan de gesprekken tussen de drie continentale partners. Gezien de problemen op thuismarkt Groot-Brittannië is Corus ook niet zo'n aantrekkelijke partner voor andere bedrijven. Eigenlijk blijft alleen ThyssenKrupp als Europese samenwerkingskandidaat over.
Zo dreigt het concern de slag te missen. Usinor is ook al in een alliantie gestapt met het Japanse Nippon Steel. "Die mondiale allianties zijn misschien nog wel belangrijker dan de fusies," zegt IISI-secretaris Ian Christmas. "Usinor en Nippon Steel kunnen zo wereldwijd klanten bedienen. Dat is wat de markt wil. Corus hoeft het voorbeeld van Usinor niet te volgen, maar ze zullen toch wel een duidelijke strategie moeten hebben."
Analist Luc Pez van ING Barings vindt dat de strategische positie van Corus duidelijk is verslechterd door de fusie van Usinor, Arbed en Aceralia. "Voor mensen die in staal willen beleggen, waren Usinor en Corus tot voor kort gelijkwaardige bedrijven. Nu is Usinor veel interessanter."
Pez is een van de tegenstanders van de meermetalenstrategie. Die ziet er op papier aardig uit, maar Corus trekt er niet veel extra klanten door. Verkoop van de roestvrij staal- en aluminiumbelangen zouden cash kunnen genereren die Corus nodig heeft om zijn belang op het vasteland verder uit te breiden.

Rising hope
0
Gouden kalf
Hoogovens staat overal op de borden die de weg wijzen naar het staalcomplex aan het Noordzeekanaal. Hoogovens staat er op de hoofdingang. Hoogovens Nederland staat er nog steeds in de registers van de Kamer van Koophandel. Het lijkt wel alsof Hoogovens de fusie ontkent. Een verkeerde indruk, vindt Franswillem Briët. "We gaan binnenkort officieel Corus Nederland heten. We moesten wachten tot we de laatste aandelen Hoogovens in handen hadden voordat we Hoogovens Nederland konden opheffen. Daarmee is de fusie formeel afgerond."
Ook voor Briët is de fusie nog altijd 'onvermijdelijk de juiste stap'. Hij begrijpt de angst dat Corus door slechte resultaten in Engeland IJmuiden in zijn val zal meetrekken, maar dat 'doemscenario' zal zich niet voordoen. Ook het ongedaan maken van de fusie, zoals dat destijds met Hoesch gebeurde, ziet hij niet gebeuren. "Het integratieproces is tot nu toe voortreffelijk verlopen, alleen zitten we momenteel in een bedrijf waarin een poot winst oplevert en de andere verlies draait. Dat verstoort de onderlinge verhoudingen, maar het is geen reden om uit elkaar te gaan. Waar het uiteindelijk om gaat is dat IJmuiden ervoor moet zorgen dat het optimaal presteert. Daarvoor hebben we het World Class IJmuiden project in het leven geroepen, om de prestaties hier te verbeteren. Het is heel simpel: als je de beste van de klas bent, kan niemand je aanvallen. Corus zal nooit het gouden kalf slachten."

Eigen schuld
Drie ontslagen topmannen en zesduizend Britse staalarbeiders die op zoek mogen naar ander werk. Dat zijn vooralsnog de voornaamste wapenfeiten van de veelgeprezen British Steel-Hoogovens-combinatie. British Steel is nog onverminderd blij met zijn Nederlandse partner. De 'foothold' op het continent kan weliswaar de rode cijfers niet wegwerken, maar IJmuiden is wel de kurk waarop Corus drijft, zelfs met een onder de maat presterende fabriek.
In IJmuiden wachten ze op de eerste 'synergievoordelen'. British Steel had voor Hoogovens de partij moeten zijn die het geld en de uitstraling had om grote acquisities te doen, waarvoor in IJmuiden geen geld was. Die ambitie staat voorlopig in de koelkast. Ook een beetje dankzij eigen schuld, door aan te dringen op gelijke verhoudingen in het nieuwe concern gaf British Steel 700 miljoen pond weg aan de aandeelhouders.
"Door jarenlange onderinvestering in vernieuwing kon British Steel vlak voor de fusie mooie cijfers overleggen," zegt de Tilburgse professor Hans Schenk, specialist op gebied van fusies en de staalindustrie. "Maar British Steel was helemaal niet zo'n efficiënt bedrijf, zoals nu blijkt."
Volgens Schenk heeft Hoogovens zich twee jaar geleden te veel laten meeslepen in het grote consolidatiespel in de staalindustrie. "Bedrijfseconomisch was er voor Hoogovens geen enkel voordeel te halen uit de fusie met British Steel. Maar als iedereen om je heen aan het fuseren is, dwingen investeringsbankiers en analisten je om mee te doen. Meneer Van Duyne maakte liever dezelfde fout als de concurrent, dan het risico te lopen van een ongewenste overname. Het was een puur strategische fusie. En de rekening daarvan wordt nu gepresenteerd. Hoogovens was sterk genoeg om zelfstandig te overleven, maar ik weet niet of het sterk genoeg is om de klappen in Engeland op te vangen."
Rising hope
0
Kader: De economische cycli van de staalindustrie

In dertig jaar is de wereld-staalproductie van 600 naar 800 miljoen ton per jaar gestegen. Als de economie goed draait, trekt de vraag aan. De tientallen producenten leveren meer staal af, zodat er na verloop van tijd automatisch overcapaciteit ontstaat. Dat is op dit ogenblik het geval. Dus moet de productie omlaag. Dat betekent fabriekssluitingen en ontslagen. In de Verenigde Staten, in Azië, maar ook bij Corus en de nieuwe Usinor-Arbed-Aceralia-combinatie.
Trekt de markt vervolgens weer aan, dan gaat de productie weer omhoog, echter: eenmaal ontslagen arbeiders komen nooit terug. Het aantal werknemers in de staalindustrie daalt spectaculair. In 1974 werkten er in de landen die nu de Europese Unie vormen bijna een miljoen mensen in de staalindustrie. Dat waren er in 1999 nog maar 280.000. In Groot-Brittannië is de neergang het opvallendst. Van de bijna 200.000 werknemers in 1974 blijven er, na de laatste reorganisatie bij Corus, nog slechts 25.000 over. In Nederland halveerde het aantal staalarbeiders in 25 jaar: van 25.000 naar 12.000. Het einde is nog lang niet in zicht. De verwachting is dat de komende tien jaar de werkgelegenheid in de Europese staalindustrie onder de 100.000 zal dalen.
10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 874,79 +8,28 +0,96% 23 apr
AMX 934,43 +5,75 +0,62% 23 apr
ASCX 1.204,05 +15,50 +1,30% 23 apr
BEL 20 3.890,71 +27,45 +0,71% 23 apr
Germany40^ 18.161,70 +24,05 +0,13% 23 apr
US30^ 38.504,96 0,00 0,00% 23 apr
US500^ 5.069,70 0,00 0,00% 23 apr
Nasd100^ 17.481,67 0,00 0,00% 23 apr
Japan225^ 37.938,71 0,00 0,00% 23 apr
WTI 83,30 0,00 0,00% 23 apr
Brent 88,29 0,00 0,00% 23 apr
EUR/USD 1,0709 +0,0007 +0,06% 05:08
BTC/USD 66.651,47 +318,78 +0,48% 04:40
Gold spot 2.321,89 -0,13 -0,01% 05:08
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
PROSUS 30,890 +1,050 +3,52% 23 apr
ASMI 531,600 +16,200 +3,14% 23 apr
ASML 834,300 +21,100 +2,59% 23 apr
Dalers Laatst +/- % tijd
RANDSTAD NV 45,000 -3,500 -7,22% 23 apr
Akzo Nobel 62,280 -4,640 -6,93% 23 apr
ArcelorMittal 23,470 -0,640 -2,65% 23 apr

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront