Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Idee voor de Eruocrisis

74 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
[verwijderd]
2
Wat is het probleem?
In feite is de Euro voor de individuele deelnemers eraan een vreemde munt. Geen enkel Euroland kan de geldpers aanzetten. De mogelijkheid om schulden te monetariseren is daarmee vervallen en de stabiliteit moet komen van begrotingsregels.

Wat is er verkeerd aan de EFSF?
De EFSF is opgericht als een achtervang voor euro-obligaties, voor het geval een deelnemend land niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. In feite betekent het oprichten ervan dat de eurolanden verklaren dat hun obligaties niet langer gegarandeerd zijn.

Waarom moet een obligatie gegarandeerd zijn?
Omdat je ze anders aan de straatstenen niet kwijtraakt. Daarom zal de rente drastisch oplopen, niet alleen voor Italië maar ook voor Duitsland, want Duitse obligaties zijn net zo goed niet meer gegarandeerd.

Hoe moeten obligaties worden gegarandeerd.
De enige instantie die dat kan doen, is de centrale bank. Die beheert namelijk de geldpers, maar helaas is in Euroland de centrale bank van niemand.

Hoe kun je de Europese Centrale Bank Euro-obligaties laten garanderen?[/u]
Door de centrale bank garanties te laten afgeven voor obligatieleningen die lidstaten op de markt brengen. Zodoende creëer je de mogelijkheid om de centrale bank een garandeerbeleid te laten uitvoeren.
Theoretisch zou dan een garantie geweigerd kunnen worden als een deelnemend land zich niet aan het stabiliteitspact houdt. Dan zou bijvoorbeeld Italië enkele series obligaties kunnen uitbrengen met ECB garantie voor een lage rente en zonder ECB garantie voor een hoge rente. Voor de markt is dan volkomen duidelijk of alleen Italië een obligatie garandeert of dat de ECB er achter staat. Op die manier zou het stabiliteitspact effectief gehandhaafd kunnen worden zonder met boetes te dreigen.

Wat zou er dan gebeuren als een land een gegarandeerde obligatie niet kan terugbetalen?
In dat geval zou de ECB deze inwisselen voor een eigen renteloze obligatie van bijvoorbeeld drie jaar. Die kan verhandeld worden. Op die wijze is de nominale waarde gegarandeerd, terwijl de markt ook een deel van het risico draagt.
Uitsluitend in dit geval brengt de ECB eigen obligaties in omloop, in alle andere gevallen is dat het exclusieve recht van deelnemende landen.

Wat levert dit voorstel aan voordelen op?
Men kan nu schulden monetariseren, zodat de Euro niet langer een vreemde munt is voor de deelnemers.
De ECB krijgt een instrument om landen te dwingen tot een verantwoord begrotingsbeleid.
Er is een werkelijke serieuze garantie voor de meeste Euro-obligaties, zodat de rente erop laag kan blijven.
Er hoeft geen waarde overdracht van het ene land naar het andere plaats te vinden om een obligatieverplichting na te komen.

Wat moet er nu gebeuren met Griekenland?
Alle reeds bestaande obligatie van alle landen die aan de euro deelnemen moeten zonder meer worden gegarandeerd, ook de Griekse. Geen enkele bank mag met afstempelen van lopende obligaties worden geconfronteerd.
Nieuw uit te brengen obligaties kunnen volgens een garantiebeleid door de ECB worden gegarandeerd. Griekse obligaties valt die eer maar mondjesmaat ten deel. De markt weet nu precies waarop ze risico nemen en waarop niet.
De eurocrisis is met één pennestreek opgelost, want geen bank valt om en de euro wordt op den duur een stabiele munt.
[verwijderd]
0
Wat er moet gebeuren met Griekenland is aan de Grieken zelf te bepalen.

Stel nu eens dat Europa zou willen bepalen wat er moest gebeuren met Nederland!

Dat zouden wij niet willen en nooit accepteren.

Dus zet het maar uit je hoofd dat Europa in Griekenland of Italië de dienst kan gaan uitmaken.

Groet.

[verwijderd]
0
quote:

Hirsch schreef op 4 november 2011 23:24:

Wat er moet gebeuren met Griekenland is aan de Grieken zelf te bepalen.

Stel nu eens dat Europa zou willen bepalen wat er moest gebeuren met Nederland!

Dat zouden wij niet willen en nooit accepteren.

Dus zet het maar uit je hoofd dat Europa in Griekenland of Italië de dienst kan gaan uitmaken.

Groet.
Heb je het wel gelezen? Ik stel in feite voor om alle lopende verplichtingen van Griekenland over te nemen, als ze er zelf niet meer aan kunnen voldoen. Nederland zou daar erg blij mee zijn.
Zelfs als de Grieken nu uit de Euro worden gekiepert, zou in mijn voorstel geen enkele bank ook maar een centje pijn hebben.
Alleen als ze in de euro blijven, mogen ze enkele ECB gegarandeerde obligatieseries uitgeven. Ze waren verder toch al gebonden aan het stabiliteitspact.
[verwijderd]
0
quote:

johannes51 schreef op 4 november 2011 23:29:

[...] Heb je het wel gelezen? Ik stel in feite voor om alle lopende verplichtingen van Griekenland over te nemen, als ze er zelf niet meer aan kunnen voldoen. Nederland zou daar erg blij mee zijn.
Zelfs als de Grieken nu uit de Euro worden gekiepert, zou in mijn voorstel geen enkele bank ook maar een centje pijn hebben.
Alleen als ze in de euro blijven, mogen ze enkele ECB gegarandeerde obligatieseries uitgeven. Ze waren verder toch al gebonden aan het stabiliteitspact.
Ik heb het goed gelezen.

Alle lopende verplichtingen van Griekenland moeten we dus helemaal niet overnemen.

Geen denken aan. Nederland zou daar helemaal niet blij mee zijn.
Want Nederland heeft zijn Griekse risico's onder controle. Dus Nederland zou daar totaal niet blij mee zijn.

Niemand kan de Grieken uit de euro kieperen. Ze kunnen alleen zelf tot zoiets beslissen. Weet je dat niet?

Groet.

[verwijderd]
0
quote:

Hirsch schreef op 4 november 2011 23:35:

[...] Alle lopende verplichtingen van Griekenloand moeten we dus helemaal niet overnemen.
Volgens mij begrijp je iets niet: Als de ECB Griekse obligaties omwisselt voor eigen, renteloze obligaties van nominaal gelijke waarde, kost dat Nederland helemaal niets. De ECB drukt gewoon geld bij om tzt de eigen obligaties af te lossen.

Het belangrijkste effect is dan Nederland tegen lage rente kan blijven lenen, terwijl dat niet meer kan als Griekse obligaties worden afgestempeld. Het is voor de rente zeer belangrijk dat een euro-obligatie werkelijk een gegarandeerd product is, veel belangrijker dan de mogelijkheid dat de Grieken onverdiend zouden profiteren.

Bovendien kun je nog bedenken wat de ECB nog mag doen met de door hen verkregen obligaties.

Nu is de situatie dat Griekenland de status van alle euro-obligaties aantast en dat alle landen daaronder lijden.
[verwijderd]
0

Johannes waardering voor jouw poging tot een oplossing. Er is hier meer over geschreven.

Lees eens deze over Euro-obligaties van Marcel Tak.
"www.iex.nl/Column/65819/Belletje-voor...

Mijn commentaar stond onder de voorlaatste column van Marcel.

"Bij jou lijkt het wel primair om het aanpakken van banken te gaan. Dat laatste kan echter ook als het ware los van de EU-problematiek.

Bovendien: wat stelde Marcel in zijn plan voor een Europese Financierings Instituut als één van de voordelen voordeel?

"5) Financieel gezonde EU landen strijken de risicopremie zelf op
Het incasseren van de risicopremie is misschien wel het belangrijkste argument voor een centraal leeninstituut. Momenteel betalen de zwakke landen een veel hogere rente dan Nederland en Duitsland. Wie incasseert die hoge rente? De markt, dus beleggers en speculanten. Wie probeert vervolgens de probleemlanden te redden en het risico voor de beleggers in zwakke staatsschuld te elimineren? Precies, de (noord)Europese belastingbetaler. Het redden van zwakke eurolanden is in mijn ogen weliswaar noodzakelijk, maar er ontstaat voor de Europese belastingbetaler een win-lose situatie."

Wat staat hier? Lees voor speculanten: hedgefondsen,pensioenfondsen en banken en zie Marcel haalt met zijn plan daar speculatiewinst weg!

Toch zie ik minimaal 3 problemen met plan Marcel.

1. Praktisch: Duitsland en in mindere mate Frankrijk willen er niet aan.

2. Blijkbaar hebben deze landen er onvoldoende vertrouwen in dat het plan Marcel voldoende disciplinerende werking richting Zuidelijke flierefluitlanden bevat.

3. Stel er komen morgen die Euro-obligaties. Wat dan met de lopende staatsobligaties? Marcel verwacht dat zijn Griekse staatsobligaties nominaal 100% zal worden afgelost. Gaat dat voor de rest van de obligatiehouders ook gelden dan krijgen de speculanten een enorme fooi. Groet, Jonas"

Op termijn zijn die Euro-obligaties mogelijk zinvol. Echter pas nadat pas nadat landen qua cultuur en economsche kracht wat gelijk oplopen.
Probleem is ook dat garanties op termijn weleens betalingen?overdrachten in hard geld kunnen blijken te zijn.

Overigens ben ik helemaal niet zo blij met die geforceerd lage rente. Voor een effient economisch allocatieproces is dat helemaal niet zo weldadig.
Wat te denken van: de banken te dwingen tot herkapitalisatie, splitsing banken,regelgeving t.a.v. derivaten etc en pas nadien overheids injecties.
Liever direct aan onze banken (hier hoofdvestiging) dan geld wegsmijten aan Griekse banjeraars?

Groet, Jonas

[verwijderd]
0
Volgens mij is het juist goed dat de ecb en/of de eurolanden hun schulden niet kunnen monetarizeren
De euro blijft sterk hierdoor.
[verwijderd]
0
quote:

johannes51 schreef op 4 november 2011 23:48:

[...] Volgens mij begrijp je iets niet: Als de ECB Griekse obligaties omwisselt voor eigen, renteloze obligaties van nominaal gelijke waarde, kost dat Nederland helemaal niets. De ECB drukt gewoon geld bij om tzt de eigen obligaties af te lossen.

Dus als de ECB voor Griekenland een paar honderd miljard euro bijdrukt met een enorme waardedaling v/d euro plus gierende inflatie als gevolg, denk jij eventjes dat dit geen invloed op Nederland heeft??!!!
Willempie3
1
quote:

arjan k schreef op 5 november 2011 09:26:

Volgens mij is het juist goed dat de ecb en/of de eurolanden hun schulden niet kunnen monetarizeren
De euro blijft sterk hierdoor.
Het is in theorie wel goed, maar niet haalbaar in de praktijk. Europa kan zich helemaal geen keiharde sterke munt meer veroorloven. Dan wordt je uiteindelijk weggeconcureerd door de opkomende landen. De vergrijzing en pensioenbeloftes is iets anders wat een harde munt onmogelijk maakt. Italie en Frankrijk kunnen echt geen pensioenen in harde Euro's betalen de komende 30 jaar. En het noodfonds krijg je ook niet vol als je aan een spijkerharde euro blijft vasthouden. Duitsland en Nederland willen niet meer bijdragen dan de 440 miljard Euro die eerder afgesproken zijn. China en Brazilie staan niet te springen om mee te doen. Wie gaat de 350 miljard Euro aan Italiaans schuldpapier volgend jaar kopen tegen een dragelijke rente ? Er is maar 1 kandidaat en dat is de ECB. En bij honderden miljarden Euro's worden die kosten uiteindelijk niet aan de lidstaten doorgegeven, maar gewoon bijgedrukt. Italie kan bijvoorbeeld haar 16 procent aandeel in deze kosten echt niet betalen en Duitsland en Nederland zullen weigeren dit alleen te betalen voor Zuid-Europa.

W3.
[verwijderd]
0
Niet alleen Europa kan zich geen sterke munt veroorloven maar ook de USA en de UK en de rest van de wereld ook niet, getuige de huidige valuta oorlog
Ook China niet, intern is daar nu mega inflatie door hun zwakke munt
Dus dat uit verband trekken van alleen de EU lijkt me overdreven
[verwijderd]
0
Juist om dat bijdrukken

Als de USA niet zo ontzettend bijgedrukt had en 40% van alle Dollars aan China had gegeven
Hadden ze nu nog koopkracht gehad, en zou China de Dollar koppeling los kunnen laten en had de wereld er heel anders uit gezien
[verwijderd]
0
Ik snap echt niet dat we op die G20 weer gezeur moeten aanhoren van Obama
Laat die man eens weten dat ie zelf eens wat doet
Vorige week Donald Trump op CNN, hij zou het aanpakken, staat achter mijn idee
Zo komt de wereldeconomie echt niet op gan door alleen de Grieken of de Italianen
[verwijderd]
0

5. Who owns Italian debt and what would be the consequence of a sovereign restructuring for European banks?

A little more than half of Italy’s outstanding government debt (about €1,800bn) is owned by non-residents.

Domestically, Italian households hold about 15% of the debt stock, while Banca d’Italia holds another 5% or so. The remaining debt is held by Italian banks and other financial institutions (each holds about 15%).

Given the amount of public debt outstanding in Italy, and the high foreign ownership ratio, any debt restructuring would have major implications for European banks …
[verwijderd]
0
Die aandacht die nu besteed wordt aan de Grieken
Daar kan Florida(noem eens wat) alleen maar van dromen
Betekend, als we klaar zijn zijn we beter
[verwijderd]
0
Ik zou wel eens een heel lang gesprek willen hebben met W3 hieromtrend
Vaak komt het er niet van
W3 ziet ook de problemen van de USA goed zoals ik laatst in een lijstje van heb mogen zien
W3, ga lekker tegen mijn mening in, ontstaat er een discussie
[verwijderd]
0
Arjan, je maakt wel deel uit van mensen met veel kennis hier, maar toch schijn je iedere keer niet voor de EU te kiezen

Moet ieder land dan met hun schuld ratieo naar 0%?

USA schuld/GDP is ook hoger dan 120%
Plus dat China nog eens bijna voor 40% eigenaar van de Dollar is
[verwijderd]
0
stop met de bonus..
Gebruik je verstand en maak een prettige werk omgeving.
altijd maar bonus bonus en bonus .
De hele maatschappij is verziekt door systemen die zogenaamd het beste in de mens naar voren moeten halen...

Ok een paar voorbeelden..

beloning meer geld want je doet zo je best...
Leraar op school...

Leraar doet het goed op school gaat goed met een ieder om en wil hoger op..
Moet een studie doen en daarna verdient deze man meer.

Hoe scheef is het...

Leraar die gewoon zijn werk doet en voor een ieder klaar staat maar niet de tijd heeft om verder te leren zeer druk met zijn baan en zet zich voor 100% in en is betrokken bij alles..Gewoon iemand die niet aan geld denkt...

Dan de leraar die denkt als ik in die functie rol dan pak ik 1500 euro meer per maand..
even 3 jaar studeren een diploma erbij en klaar..

Deze leraar geeft mat minder les geeft de kinderen wat minder aandacht maakt hem eigenlijk niks uit.
denkt als ze niet willen het is niet mijn toekomst..
Maar gaat studeren het valt hem wat tegen de studie..
Meldt zich wat vaker ziek en gaat extra studeren..

Daarna na 3 jaar zijn diploma want die extra kennis kan hij dan overdragen aan de kinderen.DUS NIET>
Maar nu komt het deze man krijgt een beloning.
Ondanks zijn ziekte heeft hij een diploma weten te halen
waardoor hij een aanwinst is voor deze school..

beloning en 1500 euro meer in de maand.
en een half jaar ziek in 3 jaar..

Kijk dan krijg je toch wat scheve gezichten...

Agent wil hoger op..moet diploma halen..
zelfde verhaal wat vaker ziek.
Minder interesse wat er om hem heen gebeurd.
in de baas zijn tijd wat in de studie boeken kijken..

Regelmatig ziek want de studie is wat zwaar.
Maar eindelijk na veel zweet en tranen en veel ziek toch zijn studie gehaald..

zelfde verhaal beloning meer geld ..
ondanks zijn ziekte heeft deze agent zijn diploma gehaald een aanwinst voor het korps..

De systemen werken niet.
weer scheve gezichten...

Het is een gespring net als vlooien om steeds hoger te komen en meer geld te verdienen..
En de maatschappij tja die zoeken het maar uit..

Hoeveel zijn er niet ziek omdat ze zwaar in de stress zitten omdat ze hoger op willen maar de studie blijkt te zwaar..
door veel ziek en veel inzet halen ze het net...

En allemaal om bonus en bonus..
haal je dat diploma krijg je een bonus..
en meer geld...
de helft is ziek en maar aan het studeren..
je verziekt een maatschappij..

74 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 865,36 +0,01 +0,00% 18 apr
AMX 926,60 +7,92 +0,86% 18 apr
ASCX 1.189,83 -18,08 -1,50% 18 apr
BEL 20 3.826,58 +32,01 +0,84% 18 apr
Germany40^ 17.751,90 -85,50 -0,48% 18 apr
US30^ 38.013,46 0,00 0,00% 18 apr
US500^ 5.049,25 0,00 0,00% 18 apr
Nasd100^ 17.548,80 0,00 0,00% 18 apr
Japan225^ 38.001,71 0,00 0,00% 18 apr
WTI 82,08 0,00 0,00% 18 apr
Brent 86,99 0,00 0,00% 18 apr
EUR/USD 1,0623 -0,0021 -0,19% 04:33
BTC/USD 60.174,92 -3.412,86 -5,37% 04:33
Gold spot 2.408,83 +29,46 +1,24% 04:33
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
RANDSTAD NV 48,350 +1,250 +2,65% 18 apr
ING 15,168 +0,242 +1,62% 18 apr
ArcelorMittal 23,800 +0,290 +1,23% 18 apr
Dalers Laatst +/- % tijd
ASMI 544,800 -35,400 -6,10% 18 apr
BESI 138,550 -3,800 -2,67% 18 apr
ASML 840,300 -12,100 -1,42% 18 apr

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront