Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Huizenprijzen dalen met 60% in 7 jaar en nog veel meer.

40.341 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 ... 2014 2015 2016 2017 2018 » | Laatste
josti5
0
quote:

Hmm schreef op 8 oktober 2013 19:19:

[...]

De gemiddelde kiezer kiest voor een partij in Nederland die voor deze Europese wet is. Die vormen een meerderheid.
Ja, dat is de uitleg, die politici er aan geven -:)

Er vált gewoonweg amper meer iets te kiezen uit de één pot nat, met hooguit nog een randpartij.
Maar PvdA, Groen Links, VVD, D'66, klein-Christelijk: één pot nat.
CDA lijkt toch iets buiten de gebaande paden te gaan lopen, en in deze SP en PVV te volgen.
[verwijderd]
3
Ter aanvulling, op eerdere post, want als starters ook nog eens maar 80% kunnen lenen van de benodigde hypotheek? Dan zal dit toch ook ten koste gaan van uitgaven die men normaliter zou doen? Is wel iets wat van mij mag, want men geeft toch teveel aan onnodige dingen uit.

Daarnaast aardig aanvullend stukje hieronder...

Ook in Nederland is de kloof tussen arm en rijk een stuk groter geworden sinds 1977, aldus het Instituut voor Arbeidsstudies van de Universiteit Amsterdam. De 10% minst verdienende huishoudens heeft sinds dat jaar meer dan 30% aan reëel inkomen verloren terwijl alle andere groepen er juist op vooruit gingen. Dat komt vooral door het uitkleden van de uitkeringen, maar ook het sterk achteruitlopen van inkomens van zzp’ers en het ontstaan van pulpbanen (armoede met werk !) zijn daar verantwoordelijk voor. Met andere woorden: de onderste 10% zijn de crisis uit de jaren 80 inkomens-technisch nooit te boven gekomen en krijgen sinds de kredietcrisis opnieuw harde klappen. Daarnaast heeft deze groep, met dit soort cijfers begrijpelijk, 5,5 keer zoveel schulden als inkomsten ! Ondertussen steeg het reële inkomen van de rijkste 10% sinds 1977 met vele tientallen procenten en verdient die groep ruim 8x zoveel als de onderste 10%. Deze groep heeft ook 70% van het totale vermogen van de Nederlandse huishoudens in bezit terwijl de onderste helft evenveel schuld als vermogen heeft.
[verwijderd]
0
quote:

Lindemansje schreef op 8 oktober 2013 19:39:

Ter aanvulling, op eerdere post, want als starters ook nog eens maar 80% kunnen lenen van de benodigde hypotheek?
Maar ja, dat is niet het geval, he ... en zal het ook niet worden. Kijk maar naar Engeland waar ze deze gedachtegang al snel weer getorpedeerd hebben met de Help-to-buy program.

Goedkope en simplistische stemmingmakerij dus ... jammer!
JZ
0
quote:

Hmm schreef op 8 oktober 2013 18:57:

Zo denken de meesten er over, dus de kans is groot dat het blijft. De gevolgen ook.
Tja, niet iedereen is even snel in het onderkennen dat de maatschappij zich aanpast aan zijn omgeving. Mondialisering van de commercie is iets voor anderen?
[verwijderd]
1
www.stadgenoot.nl/aanbod/wonen?utm_so...

Een reclame rechtsboven deze pagina, heb hem een paar keer aangeklikt om de IEX-website wat te spekken.
525 euro per maand is behapbaar, de maximale HRA is natuurlijk al wel compleet ingeprijsd, de service-kosten zullen >150 euro doen, jammer dat ze dat niet vermelden....
[verwijderd]
0
Een kleine bijdrage aan de discussie, over de mijns inziens misleidende argumentatie waarmee de banken proberen om onze pensioenfondsen te laten opdraaien voor de financiering van nieuwe hypotheken:

www.anecpa.nl/kritieken/funding-gap-w...
DurianCS
0
quote:

hirshi schreef op 7 oktober 2013 18:49:

[...]
Graag gedaan,

Ik heb een uitstekende oplossing in gedachte.

1)Hypotheekaftrek begint niet bij de hoogste maar bij de laagste inkomstenbelastingschijf. Ik geef toe het een een vorm van nivelleren waar ik sterk tegen ben. Maar het onredelijke voordeel dat mensen met een hoog inkomen en een hypotheek hebben wordt beeindigd.
Onredelijk? Het is toch voor iedereen gelijk? Je betaalt de rente van je bruto salaris en niet van je netto salaris. Maak het nu niet nog moeilijker.
[verwijderd]
0
quote:

adison schreef op 8 oktober 2013 19:46:

[...]
Maar ja, dat is niet het geval, he ... en zal het ook niet worden. Kijk maar naar Engeland waar ze deze gedachtegang al snel weer getorpedeerd hebben met de Help-to-buy program.

Goedkope en simplistische stemmingmakerij dus ... jammer!
Uit antwoord blijkt dat je goed weet wat er gebeurt als het wel het geval is, je refereert steeds naar Engeland, maar hoe werkt het in rest van Europa dan?

Duitsland is het 85%
Lagere maximale financieringsmogelijkheden: Een financiering van 100% of meer is slecht zelden mogelijk bij buitenlandse banken.

Daarnaast oudere bronnen, maar waar discussie is

www.z24.nl/geld/zet-maximale-hypothee...
[verwijderd]
1
quote:

Hmm schreef op 8 oktober 2013 19:19:

[...]

De gemiddelde kiezer kiest voor een partij in Nederland die voor deze Europese wet is. Die vormen een meerderheid.

Er is een vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal.

Die wet is 1 van de grondpijlers van de EU.

Maar zo een lovende opmerking van een partij met rode kleuren vnl op haar website:

De Europese Unie brengt ons al ruim 50 jaar vrede en welvaart.
Dat lijkt mij wel een heel zwart wit uitleg.

Zo ben ik ook voor vrij verkeer van personen. Maar dan wel onder eerlijke spelregels. Het kan niet zo zijn dat Nederlandse arbeiders volgens de Nederlandse regels mbt salaris en arbeidsvoorwaarden moeten werken en dat bedrijven gebruik maken van werknemers uit het buitenland via allerlei constructies waar deze regels heel anders zijn. Als je daar tegen wil optreden loop je tegen een Brussel aan die het maar wegwuift. De oplossing kan toch niet zijn dat Nederlandse werknemers dan maar 80 uur moeten gaan werken tegen een veel lager salaris om maar hun baan te behouden? Daar is de meerderheid echt niet voor. De meerderheid zal dit soort landen dan als een last ervaren. En ik voorspel dat als deze ontwikkeling zich verder zet we dit ook zeker zullen gaan merken.

Er moet sprake zijn aan een tekort aan arbeidsaanbod of er moet sprake zijn van een toegevoegde waarde obv kwalitatieve criteria waarbij wordt voldaan aan de arbeidsvoorwaarden die in die regio gelden.
Beperktedijkbewaking
0
quote:

Hmm schreef op 8 oktober 2013 09:01:

[...]

Heb je iets tegen Duitsers of hun taal ? Waarom label je posters met onwaarheden ? Om kracht bij te zetten ? Je posts en die van mij zijn net zo belangrijk als de derde zandkorrel in je tuin, of dacht je daar anders over.
(Om misverstand te voorkomen: bovenstaande reactie was aan adison gericht.)

Inderdaad Hmm, Duits is net als het Nederlands of Frans een mooie taal. Ik heb niks tegen (gewone) Duitsers, heb Duitse vrienden en was er vaak voor mijn werk. Ik moet in dit verband ook vaak denken aan mijn oma die vertelde over 1944. Er was een razzia, een oudere Duitse soldaat kwam binnen terwijl haar zoon (mijn oom) ergens boven het plafond verscholen lag in een stoffige ruimte en zijn best deed niet te niezen. Mijn oma bood hem diplomatiek een kop thee aan.
Maar ze hoefden niet te vrezen. Die Duitser zei dat hij die Scheisskrieg zo vreselijk haatte en dat hij nach Hause wilde gaan. Ik geloof dat hij niks gedaan zou hebben als mijn oom idd geniest had...

Hier mijn eerdere stukje post, deels in het Duits:

Maar ik kom op voor hen die daar onder zitten en geen IB-kado krijgen, en voor allen rond of net boven dat bedrag voor wie er veel te weinig commercieel aanbod is en aan wie woco's niet meer mogen verhuren wegen Frau Kroes, Herr Donner und ein Mietenverordnung aus Brüssel. Und jetzt kommt die HRA Polizei: "Warum kaufen Sie nicht!?"

That's all. Ik duidde op de knevelregels voor woco's, geïnstigeerd door Brussel en Neelie, zie nogmaals de bijlage.
Het was geen verwijzing naar WO2 of nazisme. Mocht dat wel zo overgekomen zijn, dan ben ik onduidelijk geweest, sorry. Het was een sarcastische verwijzing naar Duitse (en Brusselse) rechtlijnigheid en Pünktlichkeit. Een retorisch sluitstuk (voorlopig) van vele zeer inhoudelijke posts hier.

Het was ook een antwoord op een vraag van de beste Jonas: waarom koopt hij niet?
Hoezo, moet dat dan? Ik doe niet mee met neo-liberale of Brusselse onderbuiken die huren maar verdacht vinden.
Bijlage:
[verwijderd]
2
‘Huizenverkopers moeten niet denken dat de prijzen gaan stijgen’

Prisco Battes
woensdag 09 oktober 2013, 02:46
update: woensdag 09 oktober 2013, 06:45
ANP
Een opsteker voor huizenbezitters: niemand minder dan de president van DNB verklaarde een goed gevoel te hebben over de lamgeslagen woningmarkt. Niet iedereen staat te juichen. Volgens sommigen bestaat het gevaar dat verkopers nu denken dat de prijzen gaan stijgen.

Anekdotisch bewijs
Na vijf jaar van prijsdalingen zei Klaas Knot tekenen van herstel te zien. ‘In sommige regio’s is er een einde gekomen aan de daling van de huizenprijzen.’ Morgen zal blijken in hoeverre hij gelijk heeft. De NVM maakt donderdag bekend hoe de prijzen zich hebben ontwikkeld in het derde kwartaal.

Knot baseerde zich volgens een woordvoerder van DNB niet op cijfers die alleen bij de centrale bank bekend zijn. ‘Het gaat om anekdotisch bewijs’, zegt hij. Steeds vaker zijn er geluiden dat het ergste op de woningmarkt achter de rug is. Daar baseerde Knot zich op. Sinds het hoogtepunt van de markt in augustus 2008, zijn huizen ongeveer 20% goedkoper geworden. In het tweede kwartaal is het tempo van prijsdalingen afgenomen. Ook tekende de Vereniging Eigen Huis een voorzichtige verbetering op van het sentiment.

'Te vroeg voor einde prijsdalingen'
Analisten bij banken zijn minder optimistisch. ‘Knot laat zijn gevoel spreken en ik hoop dat hij gelijk heeft’, zegt Paul de Vries, woningmarktanalist van Rabobank. ‘Maar ik zie nog geen reden om nu al te spreken van het einde van prijsdalingen in sommige regio’s. Eerst moet het aantal verkopen stabiliseren.’ Rabobank verwacht dat de markt pas in de loop van 2014 stabiliseert.

Ook Dimitry Fleming van ING denkt dat het nog te vroeg is om een einde van prijsdalingen in sommige regio’s te verwachten. ‘Er is duidelijk minder druk op de prijzen dan een jaar geleden. Maar dat zal pas in de loop van 2014 effect hebben op de verkoopaantallen.’

Groot verschil in marktsegmenten
Ook ING verwacht dat de huizenprijzen met nog enkele procenten zullen dalen. ‘Maar dat is onder de aanname dat de economie vanaf nu weer de goede kant opgaat.’ Ook de werkloosheid blijft een punt van zorg.

Zowel Fleming als De Vries wijst op het grote aantal huizen dat nog moet worden verkocht. ‘Pas als kopers merken dat ze niet meer alles kunnen eisen vanwege het grote aanbod, is de omslag nabij’, zegt Fleming.

Volgens Eric Bond van makelaarskantoor Hoekstra en Van Eck (25 vestigingen) is er een groot verschil in de markt tussen woningen onder de €?250.000 en het segment erboven. ‘Onder die grens loopt de markt nu goed’, zegt hij. ‘Maar daarboven moet nog een flink deel van de prijscorrectie plaatsvinden.’

Signalen kunnen averechts werken
Huizen die vijf jaar geleden voor €?230.000 in de verkoop werden gezet, staan nu voor €?180.000 in de etalage. ‘Tegen die prijs worden ze meteen opgepikt. Dat is een duidelijk bewijs dat de markt een bodem heeft gevonden.’ Ook ziet hij dat de vraag in grote steden als Amsterdam, Amersfoort en Nijmegen aantrekt. Het herstel strekt zich niet uit tot de duurdere woningen. ‘In het hogere segment is er minder bereidheid om de prijs te verlagen’, zegt Bond. ‘Als kopers ver onder de vraagprijs bieden, kiezen verkopers ervoor om hun woning aan te houden.’

Bond waarschuwt dat de signalen dat het beter gaat wel eens averechts kunnen werken. ‘Het gevaar bestaat dat verkopers nu denken dat de prijzen gaan stijgen. Maar dat is natuurlijk niet het geval.’ Zodra verkopers niet meer bereid zijn toe te geven op de vraagprijs, loopt de markt weer vast. ‘Zo wordt de kleine opleving meteen de kop ingedrukt.’
[verwijderd]
1
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 9 oktober 2013 08:35:

Ik heb niks tegen (gewone) Duitsers,
Kunt u mij het verschil uitleggen tussen "gewone" Duitsers en Duitsers?
jrxs4all
2
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 7 oktober 2013 17:16:

[...]

Voorzover waar, waarom stegen bouw-en onderhoudskosten meer dan de inflatie? Zou dat misschien komen door die fantastische HRA bubble (= rijkssubsidie), waar iedereen van mee vrat?
En waarom blijven die kosten in de toekomst meer stijgen dan inflatie??

Ik heb het niet over huizenprijzen, maar over bouwkosten. Daar heeft de HRA weinig tot geen invloed op, hoogstens kan het zo zijn dat in een overspannen markt bouwers de neiging hebben de winstmarges wat op te schroeven (schaarstepremie), maar dat speelt slechts een ondergeschikte rol en op langere termijn helemaal geen rol.

Dat bouwkosten harder stijgen dan inflatie heeft 2 soorten oorzaken, (1) factoren in de huizen zelf en (2) de opbouw van inflatie.

1. Valt onder te verdelen in a. wet- en regelgeving (eisen mbt energieprestatie zijn een belangrijke factor), b. huizen worden steeds groter gebouwd, en c. steeds luxer. De laatste 2 factoren kun je terugdraaien en dat zie je de laatste tijd ook al. Zie bijlage voor een uitsplitsing.

2. Is fundamenteler. Inflatie is een optelsom van stijgende prijzen door duurdere grondstoffen en arbeid en dalende prijzen door productiviteitsstijging. Die laatste factor zorgt ervoor dat sommige dingen alsmaar goedkoper worden en dat heeft een drukkend effect op de algemene inflatie. Maar die factor is nauwelijks van toepassing op bouwkosten, bouwen gaat niet veel anders dan vroeger. Blijft over de stijging van de prijzen van grondstoffen en arbeid, dat gaat nog steeds door en daar doe je niets aan. Een en ander speelt al sind de zestiger jaren en er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit anders gaat worden.

Bijlage:
jrxs4all
0
Willempie3
1
quote:

jrxs4all schreef op 9 oktober 2013 09:52:

Zie bijlage voor een vergelijking bouwkosten versus algehele inflatie.
Dit is toch ook weer een bewijs dat overheden doelbewust de inflatiecijfers wat lager geven dan ze in werkelijkheid zijn.
Verder kun je dus zeggen dat de bouwkosten sinds 1995 van 1100 naar 2200 gestegen zijn wat op zichzelf een verdubbeling van de huizenprijzen ook logisch maakt. Bovendien kun je er dan ook nog 40 of 50 duizend Euro bij optellen door de explosief gestegen grondprijzen door het beleid van de NL-overheid plus gemeenten. Dan kom je toch aardig in de buurt van de huidige huizenprijzen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat de huidige huizenprijzen alleen te handhaven zijn met de onnatuurlijk lage rentestand van de laatste jaren.

W3.
[verwijderd]
0
'Huizenmarkt grootste probleem in Nederland'

De woningmarkt vormt volgens Europese Centrale Bank-directeur Jörg Asmussen het grootste probleem van de Nederlandse economie.

www.nu.nl/economie/3520568/huizenmark...
Beperktedijkbewaking
0
quote:

adison schreef op 9 oktober 2013 09:25:

[...]
Kunt u mij het verschil uitleggen tussen "gewone" Duitsers en Duitsers?
Ja, net als tussen 'gewone' Nederlanders en de PvdA+VVD politici die hen menen te mogen vertegenwoordigen, met nu nog slechts een aanhang van 25% ofzo.

Verder verwijs ik naar mijn vorige posts, of naar Walter Romberg of A.J.F. Siegert.
'Gewone' maar bijzondere Duitsers.

Over Duitsers in het algemeen: OK prima, maar ze doen me aan onze huidige politici en voetballers denken.
En meer antwoord ben ik aan jou niet verschuldigd.
Het zou je sieren als je eens inhoudelijk op dingen inging, bv. op de bijlage in m'n vorige post.
New dawn
1
quote:

Insider01 schreef op 8 oktober 2013 23:28:

[...]

Dat lijkt mij wel een heel zwart wit uitleg.

Zo ben ik ook voor vrij verkeer van personen. Maar dan wel onder eerlijke spelregels. Het kan niet zo zijn dat Nederlandse arbeiders volgens de Nederlandse regels mbt salaris en arbeidsvoorwaarden moeten werken en dat bedrijven gebruik maken van werknemers uit het buitenland via allerlei constructies waar deze regels heel anders zijn. Als je daar tegen wil optreden loop je tegen een Brussel aan die het maar wegwuift. De oplossing kan toch niet zijn dat Nederlandse werknemers dan maar 80 uur moeten gaan werken tegen een veel lager salaris om maar hun baan te behouden? Daar is de meerderheid echt niet voor. De meerderheid zal dit soort landen dan als een last ervaren. En ik voorspel dat als deze ontwikkeling zich verder zet we dit ook zeker zullen gaan merken.

Er moet sprake zijn aan een tekort aan arbeidsaanbod of er moet sprake zijn van een toegevoegde waarde obv kwalitatieve criteria waarbij wordt voldaan aan de arbeidsvoorwaarden die in die regio gelden.
Ik ben het helemaal met je eens.

Maar ik denk dat je niet helemaal begreep dat die zwart-wit beschrijving de politieke situatie nu is met Brussel aan het roer.

Wat ZOU moeten is nu niet gaande, die zwart-wit situatie wel.

Een vrij verkeer van personen heeft gevolgen, wie daar voor koos heeft ook gevolgen die iedere dag op de deur kloppen. Wat jij eerlijke spelregels vindt, vindt Brussel misschien niet. De kiezer koos en kreeg de situatie van nu. Wie niet meer soeverein is moet niet klagen als hij door een meerderheid en haar bestuur, wetten krijgt die niet altijd bevallen.

New dawn
0
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 9 oktober 2013 08:35:

[...]

(Om misverstand te voorkomen: bovenstaande reactie was aan adison gericht.)

Ok begrepen, ik had dit niet door, excuses.
[verwijderd]
1
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 9 oktober 2013 10:42:

En meer antwoord ben ik aan jou niet verschuldigd.
Gelukkig maar ... ik dacht even dat het weer ging om uw veelvuldig ge-uitte haat naar "allochtone" medelanders!

Maar het was dus gewoon weer uw standaard klaag verhaal ... huilie, huilie, huilie, ble ble ble, zielig, zielig, zielig. Zonder enig onderbouwde argumenten. Toch mooi dat er fora als dit zijn waar u uw frustratie kunt uiten. Check! Ik voel geen enkele behoefte inhoudelijk op uw respectloze onzin te reageren ... dat voorrecht heeft u verspeeld
40.341 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 ... 2014 2015 2016 2017 2018 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 866,29 +0,94 +0,11% 15:13
AMX 922,50 +3,82 +0,42% 15:13
ASCX 1.192,11 -15,80 -1,31% 14:58
BEL 20 3.818,58 +24,01 +0,63% 15:13
Germany40^ 17.784,00 +13,98 +0,08% 15:13
US30^ 37.819,07 +91,36 +0,24% 14:48
US500^ 5.029,76 +10,20 +0,20% 14:48
Nasd100^ 17.529,68 +24,77 +0,14% 14:48
Japan225^ 37.934,21 +190,14 +0,50% 14:47
WTI 82,43 +0,22 +0,27% 15:13
Brent 87,37 +0,06 +0,07% 15:13
EUR/USD 1,0663 -0,0008 -0,07% 15:13
BTC/USD 62.254,51 +1.001,57 +1,64% 15:13
Gold spot 2.384,27 +23,28 +0,99% 15:13
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
RANDSTAD NV 47,880 +0,780 +1,66% 14:57
ArcelorMittal 23,880 +0,370 +1,57% 14:57
ASR Nederland 45,510 +0,560 +1,25% 14:57
Dalers Laatst +/- % tijd
ASMI 553,800 -26,400 -4,55% 14:57
BESI 139,150 -3,200 -2,25% 14:57
ASML 845,800 -6,600 -0,77% 14:57

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront