Fugro « Terug naar discussie overzicht

FUGRO - november 2014

8.297 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 411 412 413 414 415 » | Laatste
ff_relativeren
0
Shortpartijen boven de 5%-meldingsgrens hebben 6,38% van de Fugro-aandelen.

3 mutaties afgelopen vrijdag (vandaag opgenomen in het shortregister) ;
Blackrock Investment Management UK bouwt af van oud 0,58% naar nieuw 0,16%,
Marshall Wace bouwt op van 1,77% naar 2,32%,
Nieuwkomer Citadel Advisors stapt in met 0,56%.

bron Shortsell.nl : shortsell.nl/short/Fugro/all .

In bijlage uit het AFM register :

Bijlage:
Shell belegger
0
quote:

Jager63 schreef op 3 november 2014 17:59:

Na jarenlang de positieve adviezen naast me neergelegd te hebben vorige week ingestapt. Nu vraag ik me af in welk gekkenhuis ben ik terecht gekomen.
Ik dus ook.
Kunnen we samen huilen. Gedeelde smart........
[verwijderd]
0
Maak je over mij geen zorgen, ik beleg niet met geld dat ik nodig heb, ik zet mijn financiele positie niet op het spel.

Hiermee verklap je jezelf wel en beetje Kar. Grote shorters drukken via een beleggingsvehikel. Nooit privé. Fijne avond. Dikke kus.
guusje
0
quote:

Kar1 schreef op 3 november 2014 18:05:

[...]

Deal.

Posities zijn altijd gedekt en worden nooit lang gehouden. Spreiding tijdens short gaan is regel.

Maak je over mij geen zorgen, ik beleg niet met geld dat ik nodig heb, ik zet mijn financiele positie niet op het spel.
Snap dat je niet de middelen heeft om te beleggen, dan is short gaan je enigste optie, maar je zal ook wel dikwijls op je bek gaan met shorten.
ff_relativeren
0
quote:

money hates me schreef op 3 november 2014 17:00:

Wat betekend RSI en wat houdt dat in....? Kan iemand mij uitleggen?(liefst met een voorbeeld)

@ money hates me,

over de RSI (Relative Strength Index) is op het internet volop informatie te vinden. Even Google of andere zoekmachine erbij pakken.

Hierbij een eerste linkje. De rest mag je zelf napluizen ;
nl.wikipedia.org/wiki/Relatieve_Sterk... .

Greetzzz

p.s., ik raad je aan om hier veel meer over te lezen, want het beetje info dat door Wiki wordt gegeven is veel te weinig om de RSI goed te interpreteren.

[verwijderd]
0
quote:

GC schreef op 3 november 2014 18:10:

Wie zijn eigenlijk de huisbankiers van fugro?

De banken zijn het probleem niet, het leeuwendeel van de LT schuld (693 miljoen van de 850 miljoen) staat uit bij buitenlandse institutionele beleggers middels private placements (zie p40 halfjaarbericht). Deze beleggers draaien je ballen er af als ze daar de mogelijkheid voor hebben (zie o.a. Heijmans en IM).

Op de kredietfaciliteit bij de banken (jaarverslag p166) van in totaal 775 miljoen is in het eerste halfjaar (p40 halfjaarbericht) pas voor het eerst 155 miljoen opgenomen.

In November 2011 Fugro signed agreements with eight banks for committed multicurrency revolving facilities with amaturity of five years. The total amount of these bilateral agreements with the banks is EUR 775 million. Rabobank and ING Bank N.V. provided EUR 150 million each, The Royal Bank of Scotland N.V., BNP Paribas S.A. and HSBC Bank Plc. provided each EUR 100 million, Barclays Bank Plc. provided EUR 75 million, ABN AMRO Bank N.V. and Credit Suisse AG provided EUR 50 million each.

Halfjaarbericht:

www.fugro.com/docs/default-source/inv...

Jaarverslag:

www.fugro.com/docs/default-source/inv...
[verwijderd]
0
Correct financieringen lopen bij dit soort ondernemingen altijd via een tender met meerdere banken. Betalingsverkeer loopt via ABN en RABO.
[verwijderd]
0
quote:

ff_relativeren schreef op 3 november 2014 18:08:

Shortpartijen boven de 5%-meldingsgrens hebben 6,38% van de Fugro-aandelen.

3 mutaties afgelopen vrijdag (vandaag opgenomen in het shortregister) ;
Blackrock Investment Management UK bouwt af van oud 0,58% naar nieuw 0,16%,
Marshall Wace bouwt op van 1,77% naar 2,32%,
Nieuwkomer Citadel Advisors stapt in met 0,56%.

bron Shortsell.nl : shortsell.nl/short/Fugro/all .

En om misverstanden te voorkomen, de 3 mutaties van afgelopen vrijdag waren door de genoemde partijen al op afgelopen donderdag doorgevoerd.
Die partijen hoeven pas 1 beursdag later hun posities door te geven en de AFM meldt vervolgens nog 1 beursdag (en nabeurs) wat de partijen hebben uitgevreten.

Ik vind deze gegevens van AFM mosterd na de maaltijd. De kans is groot dat veel mensen de gegevens als actueel beschouwen in plaats van als 2 beursdagen oud en een dergelijk misverstand werkt eerder in het voordeel van de handelende partijen. Daar is over nagedacht...

money hates me
0
Ik weet ff_relativeren dat ik het kan opzoeken, had geen zin, puur uit luiigheid en soms is de uitleg best ook ingewikkeld dat je het nog niet snapt, daarom vroeg ik of het met een voorbeeld uitgelegd kon worden(foto zegt ook vaak meer dan 1000 woorden).

Bedankt voor je reactie maar was fijner geweest als je ook kon uitleggen met een voorbeeld;-)
[verwijderd]
0
Als ik zo alle koppige fugro aandeelhouders lees dan is fugro de beste belegging van de eeuw.

Ik lees dat vele fugro beleggers eigenlijk nog in shock zijn en in de ontkenningsfase zijn.

Besef wel dat bedrijven als Fugro met een elk jaar krimpende markt kampen vanwege de (nu nog trage) transitie naar duurzame energie. Wanneer die transitie sneller gaat, zakt fugro sneller naar de bodem.

[verwijderd]
0
Moest wel weer glimlaGGe hoe de Fugro angsthazen en bleekneuzen weer wapperend hun afgewaardeerde stukjes verkochten en opnieuw met poep tussen de billen als bange kuddedieren richting nooduitgang renden :-). Dat noemen ze nu bange schijters. :-)
Drs P.
0
Onzin Kar1: meer dan 9 mrd mensen in 2040: het is deze eeuw nooit mogelijk om alleen met alternatieve energie de globale energievraag op te lossen: fossiele brandstoffen zullen nodig zijn. Daarnaast is Fugro actief re. alternatieve energie.
[verwijderd]
0
Juist RvW. Wanneer er 2 miljard mensen zouden zijn, reden we allemaal Prius en deden 's ochtends de zonnegroet. Denk je dat een gemiddelde BRIC-bewoner nu denkt aan de warmste novemberdag in Nederland ooit.....
There's no substitute for cubic inches....
bases
1
het baart mij zorgen dat er mensen na deze daling instappen.

jongens ga nou niet tegen de trend in handelen.. Totaal geen zin in dit fonds op dit moment.

Laten uitrazen of met de trend mee is mijn advies.

Onderbouwer
0
Ik heb nog even die olie vondst in australie nagelezen. Het gaat waarschijnlijk om 300.000.000 vaten olie. Waarvan finder exploration 20% en fugro heeft daar 50% van. Dus indirect heeft fugro recht op 10%. Dus 30.000.000 vaten olie zijn van fugro. Zeg dat men een 10tje winst maakt per vat dat zou dus €300.000.000 betekenen.
ff_relativeren
3
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 3 november 2014 17:34:

[...]

Het is niet te geloven. Ik was jarenlang een trouw belegger in Fugro, twee jaar geleden bij een mooie koers uitgestapt en onlangs weer bescheiden ingestapt, maar te vroeg natuurlijk.
Baaaaalen, dus.

Toch, wat is hier aan de hand? Is het de olieprijs en het beleid van de olie-majors?
Jij, ff-rel. volgt die wereld nogal: dat kan toch niet de enige verklaring zijn?

Of zijn het de shorters?

Of is het een zootje arrogante Delftse ingenieurs die teveel overtuigd van hun eeuwige succes iets snoven en maar raak deden?
Sorry hoor, maar deze ellende en dat gesodemieter in hun top kan je toch moeilijk alleen aan economische tegenwind wijten?

@ Beperktedijkbewaking,

Jammer voor je dat je te vroeg bent ingestapt. Op je vraag wat er toch gebeurt, denk ik dat het probleem voornamelijk binnen het bedrijf Fugro ligt. Hierbij een poging tot onderbouwing :

1.
Hetgeen we aan de buitenkant zien, is dat het management van Fugro 3 kwartalen achter elkaar een winstwaarschuwing geeft + verbaasd lijkt te zijn over de slechte prestaties van het bedrijf dat door hen zelf bestuurd wordt.

Zodra ik dergelijke dingen zie gebeuren, voel ik een gezonde dosis wantrouwen op borrelen. Hoe kun je nu als top van een bedrijf verbaasd zijn over de resultaten van jouw manier van leiding geven ?

Ofwel de topbestuurders hebben de figuurlijke boter op hun hoofd en vertellen niet alles wat de aandeelhouder zou moeten weten ....

Ofwel de topbestuurders hebben onvoldoende wetenschap van wat er in hun bedrijf gebeurt. Ze zijn de grip kwijt op de organisatie.

2.
Op eerdere momenten heb ik in dit forum geopperd, dat het bestuur van Fugro 1 of meer ballonnetjes in de balans op gecontroleerde manier probeert leeg te laten lopen door kwartalen achter elkaar de balans EN de outlook naar beneden bij te stellen. Een oude truc om paniek op de markt te voorkomen. Kleine stapjes in combinatie met interne analyse en bijsturing.

Die truc had moeten werken aan 2 kanten, namelijk aan klantzijde en aan aandeelhouder-zijde.

Wat we aan de marktzijde zien gebeuren, is dat investeringen en orders worden uitgesteld. Ofwel, op korte termijn is er meer aanbod dan vraag in de markt. Een ongezonde situatie. Als het Fugro lukt om in ieder geval het vertrouwen aan klantzijde vast te houden, dan is daarmee een mooie stap gezet.

Wat we aan aandeelhouder-zijde zien gebeuren, schrijft geschiedenis.
De koers van het aandeel Fugro duikt van € 60,- naar € 10,- waarvan de etappe onder de € 45,- in 1 rechte streep lijkt te gaan. Het is Fugro niet gelukt om hevige reacties te voorkomen.

3.
Wat we in de recente bijeenkomst zagen gebeuren, is iets dat kantje-boord kan worden genoemd. Geen duidelijkheid durven geven over de convenant-situatie einde Q4, in combinatie met het aankondigen van een externe zakenbank ... dat is vragen om negatieve speculatie aan de kant van de beurs. Uitermate ongezonde ontwikkeling.

Waarom nu ineens deze aankondigingen ? Het bestuur van een beursgenoteerd bedrijf is verplicht om informatie te delen die koersgevoelig is. Het niet kunnen afgeven van een geruststelling over de bankconvenanten eind Q4 is bepaald koersgevoelig. Daarbij mogen we niet vergeten dat we al bijna halverwege Q4 zijn, en het management een redelijk beeld moet hebben hoe dit jaar gaat aflopen.

Het binnenhalen van een externe bank , anders dan je eigen huisbankiers, is in beleggersland bijna een doodzonde in slechte tijden, een een reden voor hosanna in glorietijden. In beide gevallen opnieuw koersgevoelig en daarmee een verplichting om te vermelden.

Het is mijn interpretatie, dat het bestuur van Fugro geen andere uitweg meer zag dan een externe bankier laten bemiddelen over oprekken van de lopende bankconvenanten. En mogelijk een second opinion te laten leveren over de marktwaarde / executiewaarde (lees : minimaal verkoopbedrag) van de diverse onderdelen binnen Fugro.

Men kon volgens mij niet anders meer, dan in bedekte termen mededeling doen naar buiten toe.

externe oriëntatie :
Mij helpt het vaak als ik me een beeld kan vormen van wat de concurrentie doet. Hoe vaak, en in welke orde van grootte, haalt de concurrentie orders binnen, en in welk vergelijk staat de ontwikkeling van hun orderportefeuille tot die van Fugro ?

Om me een beeld te vormen van de markt in bodemonderzoek, olie- en gaswinning, alsmede de nieuwste LNG ontwikkelingen, volg ik diverse vakmagazines.

Twee ervan die prettig lezen en zeer up to date zijn, geef ik je :
1. UpstreamOnline : www.upstreamonline.com/ .
2. the Gas and Oil Journal : www.ogj.com/index.html .

afrondend :
Is er iets nieuws ontstaan dat aandeelhouders zelf nog niet hadden kunnen becijferen ? Indien de afgelopen 3 kwartaal-overzichten cijfermatig kloppen -en daar moeten we maar vanuit gaan- , dan heeft de gemiddelde aandeelhouder of aandeel-volger al een redelijk helder beeld gehad over wat er gebeurt. Getuige daarvan is de koersontwikkeling die van € 60,- naar € 10,- duikt.

@ Beperktedijkbewaking, ik besef terdege dat mijn worst-case scenario's berucht zijn op IEX. En meestal uiterst onwelkom, zelfs tot op het punt waarop de shit niet meer ontkend kan worden. Toch denk ik dat iedere belegger die zichzelf serieus neemt, zowel een best-case scenario, als ook een worst-case scenario moet hanteren. En beide steeds weer moet toetsen aan de recente ontwikkelingen.

Fugro heeft m.i. een aantal problemen.

1. De markt zit tegen.
2. De kostenbeheersing intern is niet voldoende.
3. Het huidige bestuur zit met een erfenis van wilde overnames uit het verleden.
4. Het huidige bestuur verbaast zich naar eigen zeggen over de resultaten.
5. Ergo, heeft geen grip op de organisatie.
6. De bijsturing gaat te langzaam, waardoor financiële grenzen bereikt zijn.
7. Shorters zien bovenstaande ook, en zijn de meest kille en klinische beleggers.
8. De huisbanken zien de grenzen ook geraakt worden. En gaan eisen stellen.
9. Het bestuur voelt de aandeelhouders en hun vertegenwoordigers in de nek hijgen.
10. De pers zal met iedere week kritischer worden.


@ Beperktedijkbewaking, hopelijk heb ik een overzichtelijk antwoord kunnen geven op je vraag.

Greetzzz

[verwijderd]
0
quote:

RvW schreef op 3 november 2014 18:54:

Onzin Kar1: meer dan 9 mrd mensen in 2040: het is deze eeuw nooit mogelijk om alleen met alternatieve energie de globale energievraag op te lossen: fossiele brandstoffen zullen nodig zijn. Daarnaast is Fugro actief re. alternatieve energie.
Opkomende landen investeren flink in duurzame energie, china zit er vol op in en over 10 jaar zal de krimp duidelijker zijn. olieprijs zal wellicht komende jaren nog stijgen maar daarna verwacht ik stabilisatie rond de 70-80 dollar waarna de prijs in stapjes achteruit holt.

Fugro is een dinosaurus, en dinosaurussen sterven uit. Tenzij ze zichzelf weten te transformeren maar Fugro in zijn huidige vorm heeft weinig te zoeken op de nieuwe markt. Fugro zal veel moeten afschrijven en moet herinvesteren om die transitie mee te komen, de vraag is of ze dat overleven.

Ik zou sowieso uit bedrijven stappen op het gebied van olie en gas, was een goede investering en zal nu een goede verliezer worden.
8.297 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 411 412 413 414 415 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 23 apr 2024 17:35
Koers 23,020
Verschil -0,360 (-1,54%)
Hoog 23,400
Laag 22,860
Volume 307.410
Volume gemiddeld 382.187
Volume gisteren 272.578

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront