TIE « Terug naar discussie overzicht

Q3 2015 TIE Kinetix

11 Posts
marcello106
0
Het derde kwartaal is alweer voorbij. Op 12 augustus maakt TIE de resultaten bekend.

Wellicht is het weer aardig om op voorhand de verwachtingen te peilen.

Eerlijk gezegd ben ik zelf een beetje de weg kwijt nadat TIE de rapportages heeft veranderd.
Wie de gerapporteerde getallen op een rijtje zet en middels H1-/-Q1=Q2 een poging doet een trend te ontdekken zit al gauw met de handen in het haar.

Ik kan niet anders dan concluderen dat de nieuwe rapportage nog doorlopend "under construction" is. Het gevolg is dat met terugwerkende kracht doorgevoerde wijzigingen in Q2 voor opmerkelijke getallen zorgen als je de kwartalen naast elkaar zet.

Zo is bijvoorbeeld de in Q1 2015 gerapporteerde licentieomzet bij analytics in H1 2015 ineens als sneeuw voor de zon verdwenen en is de Saasomzet bij Analytics in Q2 met 63% gedaald. In de vergelijking van 2014 dalen in Q2 de personeelskosten van 1.484.k naar 927k terwijl in Q1 notabene slechts 1 maand TFT zit…...

Als de nieuwe rapportage ten doel heeft om de resultaten per businessline beter zichtbaar te maken, dan lijkt het mij dat eerst het flipperkastgevoel zal moeten verdwijnen. Ik begrijp dat bij een minibedrijf kleine gebeurtenissen voor grote procentuele afwijkingen kunnen zorgen, maar de nu geconstateerde afwijkingen zijn wel erg extreem.

Als ik om de vreemde gerapporteerde getallen heen fiets kom ik op ongeveer de volgende getallen voor Q3 2015.

Business Integration 2.400k
E-Commerce 925k
Demand Generation 1.100k
Business Analytics 700k
Overige 300k
Totaal 5.250k

Dat is ondanks een fors dollareffect minder dan in Q3 2014.
Als ik het goed begrijp is er een poging gedaan om alle "ellende" zoveel mogelijk in Q2 te verantwoorden, dus laat ik uitgaan van een incidentvrij Q3.
Ebitda 325k
Ebit 60k

Tsja, en dan kijk ik nog met een schuin oog naar andere zaken.

Waarom is de operational three year contracted value in een jaar tijd met 13% gestegen en de gerapporteerde operationele omzet in Q2 ten opzicht van Q2 2014 met 6% gedaald?
Wat is de reden van de forse stijging van de post deferred revenue (700k)?

Het zou me niet verbazen als de Q3 cijfers fors beter zijn dan hierboven genoemd. De vraag is dan of er sprake is van een sterke operationele verbetering of dat ik deels kijk naar de vrijval van een wat al te enthousiast voornemen om alle ellende in Q2 te verantwoorden?
Kwiirk
0
Niet alleen zijn wij de weg kwijt door de veranderingen in de rapportage, de ervaring leert dat uitspraken doen zonder dat het beleid duidelijk is geen waarde heeft. Let wel, in de business integration markt zat geen groei, terwijl over 2014 achteraf gezegd werd: "kijk eens hoe goed onze producten zijn dat wij daar in groeiden". En SAAS-projecten realiseren met € 1 mln verlies aan consultancy uren is ook nooit de bedoeling geweest. Nee, helaas het beleid van TIE biedt geen aanknopingspunten en heeft de afgelopen jaren nooit aanknopingspunten geboden voor uitspraken doen over de komende kwartaalcijfers. Wil TIE dat bereiken dan dient de opstelling van grootaandeelhouders, commissarissen en leden RvB te veranderen, goedschiks of kwaadschiks.
marcello106
0
Kwiirk,

De nieuwe rapportage heeft natuurlijk tijd nodig om historie op te bouwen. Nu hebben we alleen getallen van H1 2014 en H1 2015, waarbij Q1 2014 ook nog eens slechts 1 maand TFT bevatte. Over ruim 3 maanden is het mogelijk om 8 kwartalen achterelkaar te zetten.

De uitspraken van TIE doen af en toe inderdaad de wenkbrauwen fronsen. (evenzo de uitspraken van forumleden….1 mio consultancy?)

"Solid growth in Saas revenue" kopte TIE bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers.
Met enige verbazing moet ik constateren dat helemaal niemand (ook Den Drijver niet) hier een kritische kanttekening bij heeft geplaatst. De realiteit is dat de SaaS omzet al twee kwartalen daalt……

"strong sales" " increased order intake" "developing in the right direction" "healthy margins"
Kretologie die ik graag eens voor langere tijd vertaald zie in de cijfers……
aextracker
0
HH TIE volgers,

Ik doe geen voorspellingen meer t.a.v.de omzet en P & L t.a.v. Q-3 van TIE KINETIX! Ik lees 't wel in een summier PB'je via de auto-IR service per e-meel.

Waarom geen voorspellingen meer ?
1.) Omdat TIE KINETIX nog immer geen stabiele track weet te creeren.
2.) Omdat inmiddels (te) veel onverklaarbare onduidelijkheden in de transversie van oude naar nieuwe omzet \ P & L reporting verwerkt heeft (van land naar VP-managed business lines).
3.) Omdat geen inhoudelijk sluitende verklaring volgt op deze omissie van een beursgenoteerd bedrijf als je ernaar vraagt.
4.) Omdat TIE daarmee zijn IR doelstelling van "transparant en integer" gefaseerd onderuit schoffelt.
5.) Omdat mij niet langer blijkt , dat TIE haar "general shareholdervalue" en IR serieus neemt.

Eerlijk is eerlijk , ik heb mijn vertrouwen in TIE helaas verloren.
Dat zeg ik na vele jaren van vertrouwen houden en (te) veel geduld. Jammer maar helaas.

Mijn indruk en wellicht inmiddels gevormde onjuiste conclusie ;
- TIE wordt vakkundig en juridisch correct met boekhoudkundige precisie naar donkere spelonken van diepe onderwaardering gemanaged.

Als gevolg kan een "related party" straks een "knock out" bod doen op resterende aandeelhouders , zonder dat het de zwaarwegende partij veel extra gaat kosten.

Wat daarna gebeurd laat zich raden. Het bestuur en DGA's lachen, de CFO zwijgt en de non-related aandeelhouder loopt leeg.

Een volgend NL veelbelovend bedrijf dreigt geruisloos van de beurs te verdwijnen in wat ooit en nog steeds een veelbelovend en snel groeiende markt blijkt te zijn.
Helaas wist en weet het TIE bestuur deze de laatste 9 jaar niet structureel in zijn voordeel om te vormen.

Het blijft daarenboven te lang stil aan de overkant om er vertrouwen in te houden.
Dat zeg ik ondanks alle formele pogingen die ik afgelopen jaar voor de AvA op tijd heb ondernomen om serieus en vertrouwelijk in gesprek te komen.
De opvolging ervan ; In 1 woord ?
- Teleurstellend. Ik ben vakkundig gesidelined!

Vandaar de teleurstelling en (onjuiste ?) conclusie.
De TIE'd zal 't leren, , hoe de "zaken in elkaar staken" bij TIE.
Daar is straks enige aanvullende expertise en eensgezindheid bij nodig.

Tracker
aextracker
0
Marcello,

Hoe beoordeel jij deze draad en content vs. een vergelijkbare draad qua inhoud\opzet 1, 2 of 3 jaar geleden ?
Wat zegt de uitkomst van die analyse je ?

Tracker
aextracker
0
Huh, snappum nie

Boudewijn de Groot bezong het prachtig;
Hoe sterk de eenzame fietser is, werd in zijn song door de mindset bepaald en de koers. De kracht daarentegen werd volgens Boudewijn beperkt door het mindere alternatief ;"voetballer worden".
Het laatste impliceerde veel meer risico , met meer kans op een beter betaalde baan , doch minder in aanzien bij de vader.

Advies ; Aan freewheeled pedaleren in een immer glooiend landschap land met wind in de rug en niets verwachten van de koers. Conclusie ; Genieten van niets anders dan mindset en impressies.

Een alternatief is , besluiten te gaan golven. Is ook genieten van de natuur met weinig risico's. Bovendien geen sponsorbus voor nodig, slechts eigen vervoer.

Doch tijden veranderen met de generaties, koersen verlopen steeds sneller met kortere lifecycles. Geldt dat ook voor de demandgeneratie en de koers die TIE KINETIX gaat fietsen ?

De keuze aan koersen is reuze, doch enkel winnaars zien hun inspanning beloond met waardering. Voor alle anderen blijft het trappelen en toeren op een te klein verzet. Wat de pedaleur rest, is trachten te genieten van de omgeving en vissen naar een enkele snedige quote van een coureur.

Tracker
Dinald
0
Opvallende grote verbetering van de gross margin!
Bij de EU projecten zien we nu kleine negatieve bijdrage (-67K), maar daar staat tegenover dat ook veel kosten zijn weggeschreven. Zo moet dat bij europese projecten.
Ook de groei in de orders is positief. 't Lijkt erop dat de processen gekanteld zijn. Q3 verhaal is goed voor positionering. Mag ook wel een keer na al dat ploeteren en geklungel. Op naar de meevallers, EU bijvoorbeeld.

't kon slechter (Drents understatement als t redelijk goed gaat)
marcello106
0
quote:

Dinald schreef op 12 augustus 2015 12:58:

Op naar de meevallers, EU bijvoorbeeld.

Onderstaande uit Q3 rapportage:

Although TIE Kinetix still disputes the administrative treatment of the Commission, the amount of EU subsidies TIE Kinetix has to repay is now estimated to amount to €756.670.

Onderstaande uit H1 rapportage:

TIE Kinetix has to repay EU subsidies currently calculated at approximately € 1.085.383, for which amount a provision has been created in the first half year of 2015.

Er lijkt een deel van de voorziening vrij te vallen in Q4. Dat scheelt een flinke hap verwatering.
marcello106
0
quote:

marcello106 schreef op 12 augustus 2015 17:07:

[...]

Onderstaande uit Q3 rapportage:

Although TIE Kinetix still disputes the administrative treatment of the Commission, the amount of EU subsidies TIE Kinetix has to repay is now estimated to amount to €756.670.

Onderstaande uit H1 rapportage:

TIE Kinetix has to repay EU subsidies currently calculated at approximately € 1.085.383, for which amount a provision has been created in the first half year of 2015.

Er lijkt een deel van de voorziening vrij te vallen in Q4. Dat scheelt een flinke hap verwatering.
Het lijkt erop dat TIE de overige reeds gesloten FP7 projecten net als Omelette met terugwerkende mag herberekenen. Rest de vraag waarom dat niet alsnog kan bij SOA4ALL en NEXof-RA?

Ook opvallend, waarom worden de overige aandelen niet aan de Guarantor geleverd? Als de schade nog verder oploopt dan 705k kan deze toch gewoon met bijbetaling van 5k zijn aandelen geleverd krijgen? (timing of share issues conform presentatie op AvA; ASAP!)

Of speelt er naast deze bijstelling van de verwachte terugbetaling eigenlijk al meer (EU en/of EY) en is de verwachting dat de uiteindelijke schade onder de 705k blijft?

Op basis van de vandaag genoemde bijstelling blijft de aandeelhouder in ieder geval een verwatering van een kleine 5% bespaard. Tel daarbij op de hoogste winstmarge van de afgelopen 5 kwartalen, een "indirect positievere outlook" en de koersdaling van vandaag is weer voer voor psychologen.........
aextracker
0
De cijfers bekijkende en het aantal vragen wat het bij mij oplevert , is mijn stelling , dat het aandeel voorlopig "net zo onbegrepen blijft" als de verklaarbaarheid van de cijfers in een reeks.

Bottom line luidt mijn lezing vana de Q-3 cijfers ; De kop van het PB vermeld een aanzienlijk positiever geluid, dan de reeele cijfers in een reeks geplaatst verdienen.

De reeele groei is i.m.o. beperkt (ca. 3%) ;
1.) Vraag ; Hoe sterk is het $ effect \ USA- omzet aandeel in Q-3.
Het was ooit ca. 45 -50%. In het jaarverslag 2014 kunnen we impact van $\Euro koersinvloed aflezen.
2.) Er zit een majeure omzetmin in E-commerce. Is dat structureel of incidenteel ?
3.) Nieuwe A & O klant "Europees parlement". Zou TIE KINETIX zijn positie en netwerk "uit pure frustrate en onvrede met de EU subsidie afwikkeling", niet in de wilgen hangen ?
Is er een "brussels \ grieks compromis" gesloten rondom de EU subisidie issue ?
4.) Zijn de eenmalige kosten "EU gerelateerd", of "operations" gerelateerd en formeel structueel gerelateerd aan groei ?
5.) Geen enkel nieuws over de 3 yrs contracted value ? Die stond Q4 2014 op Euro 31.8 Mln (36 maanden = Euro 2.650 K\Q.). Waarom nu geen update ?

Orderintake van enkele kwartalen;
Q-1 2015 ; Euro 2.800 K
Q-2 2015 ; Euro 2.483 K
Q-3 2015 ; Euro 2.927 K (Gem. YTD 2015 ; 2.737 K\Q
dat is in mijn beleving slechts 3,2% groei vanuit orderintake vs. de bestaande referentie eind Q4-2014.

Wel prettig te zien , dat de bruto marge verbeterd vs. vorig jaar , en dat A&O de eerste groei cijfers laat zien. Helaas is mijn conclusie dat doch "TIE struggled" om klant-acquisitie motor op hogere toeren te krijgen.
De kosten blijken onder controle. De positieve verassingen moeten uit de commerciele hoek komen. Dat geldt ook voor het groei- en fiancieel effect van de in 2015 opgestarte 3 jaars strategische plannen".
Het Q-3 beeld beoordeel ik o.b.v. de gepubliceerde feiten als een "redelijk" plaatje, doch nog zeker geen "reden voor een feestje".

Het resultaat van Q-4 zal daarmee ongeschoond van incidenten "ver boven verwachting" moeten worden , wil er een "voldoende over 2015" uit komen.
In dat geval zal primair de omzet Q4 (Minimaal Euro 5.9 Mln) en orderintake (> Euro 3.5 Mln) sneller moeten gaan dan hedentendage het geval.
Indien de EU subsidie vrijval waar marcello aan refereert dan idd. vol in Q-4 valt, lijkt binnen TIE wederom "een crisis bezworen".
Op gebied van shareholdervalue heeft de EU issue een "significante value drukkende verwatering" tot gevolg gehad;
Het loslaten van de "nominale bescherming" a Euro 7,-\aandeel op weg naar een drempelloze volgende emissie ter oplossing van operationele issues ?
Het is de 2e keer , dat TIE KINETIX dit zwaktebod inzet vanuit een operationeel "going concern" probleem\tegenvaller.
Het onderwaardeert de positie van zittende "non related" shareholders en maakt het emitteren om groei aan te jagen op "herziene waarderingsgrondslagen" (lagere koerswaarde) tot een begrijpelijke, doch leidend tot een "verdeeld beeld" qua belangen\waardering.

Conclusie; Zonder een commercieel aanzienlijk verbeterende prestatie zal het autonoom groeiend , minimaal 5 - 7 jaar duren , wil TIE KINETIX in de buurt van de Euro 35 Mln omzet milestone uitkomen. Wil de aandeelhouder , daar o.b.v. de huidige koers iets van terugzien, zal het NM resultaat (ongeschoond), minimaal Euro 3.5 Mln zijn, ergo een Q-resultaat a Euro 850 K (QoQ).

Gezien de geringe omvang(groei) , de aanhoudende relatieve onbekendheid en het onzichtbare PR & IR beleid op zakelijke, profesionele en\of institutionele partijen, lijkt voor de komende 5 jaar het aandeel "opgesloten in diens eigen beperking".
Een groeiversnelling realiseren vanuit acquisities" is afgelopen 5 jaar te risicovol gebleken. Eerst moet de basis "robuust en sterk groeiend" (> 20%) te zijn voorzien van een steviger kasstroom en verbeterende bruto marge.

Ik zie in de Q-3 cijfers en vanuit mijn eigen kennis en analytische vaardigheden geen "trendbreuk".
Geen ommekeer die duidt dat de huidige 3 - jaars strategie in jaar 1 "de uitbraak veroorzaakt" en van TIE KINETIX i.p.v. "veelbelovende muurbloem aan de rand van het economisch ravijn", de "shareholder & financial talk of the ICT town" maakt.

Op de AvA werd zowel vanuit RvC als MT vermeld , dat er "meer aandacht zou komen", na 6 maanden geduldig afwachten blijkt dat "in het vat te zitten".
Wachten tot het bloempje ontluikt tot een volwassen, grote geurende bloemen dragende struik uitbloeit.

Laat ik positief afsluiten; De CFO blijkt "het huis financieelo op orde te krijgen". Hij heeft middels nieuwe reporting o.b.v. business lines vanuit een nieuw ERP pakket e.e.a. op de rit.
Wat prettig zou zijn , wanneer er zicht blijft op de "landenbijdrage per businessline" i.c.m. een aktieve commercieel acquisitieve zichtbaarheid vanuit wervende \ enthousiasmerende persberichten.

Het Forrester report is wat mij betreft een "aardig inzicht", doch het maakt eens te meer duidelijk "hoeveel partijen" ook op dit deelgebied aktief zijn en daarmee de groei-ambities van TIE "in perspectief plaatst.

Tracker
11 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 12:25
Koers 1,440
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 1,450
Laag 1,440
Volume 959
Volume gemiddeld 3.003
Volume gisteren 602

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront