Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Irak wil 'complete overeenkomst' over olie

Lees over dit aandeel ook

  1. 15 apr Video: correctie in aandeel Shell
  2. 03 apr Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

34 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. 8eWereldWonder 24 februari 2016 17:06
    quote:

    Muppet_Waldorf schreef op 24 februari 2016 15:11:

    okay, long water, short olie.
    Ook daar heb ik ooit een leuke documentaire over gezien: Zodra energie min of meer gratis wordt, dan wordt de sahara een grote groentetuin. Eten en drinken voor iedereen.

    Dit keer heb ik de docu teruggevonden:
    tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2012-...
  2. forum rang 6 !@#$!@! 24 februari 2016 17:13
    quote:

    AdrianaRich schreef op 24 februari 2016 16:27:

    [...]
    Maar olie is het enige werkelijke pressiemiddel dat OPEC landen hebben.

    Als zij iets willen, bijvoorbeeld over schoon (drink)water, welk middel zullen zij dan inzetten? Zodat we daar in het westen last van hebben? Zodat westerse landen 'overstag' zullen gaan om hen hun zin te geven?
    Die volg ik niet helemaal. Ze straffen ons met lage olieprijzen ? Voor Japan en Europa is dat alleen maar een zegen. En voor de VS is men erover verdeeld of positief of negatief is voor de economie.
  3. forum rang 6 !@#$!@! 24 februari 2016 17:15
    quote:

    8eWereldWonder schreef op 24 februari 2016 17:06:

    [...]

    Ook daar heb ik ooit een leuke documentaire over gezien: Zodra energie min of meer gratis wordt, dan wordt de sahara een grote groentetuin. Eten en drinken voor iedereen.

    Dit keer heb ik de docu teruggevonden:
    tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2012-...
    Grappig dat idee heb ik ook al heel lang. Dat met de uitvinding van goedkope groene stroom we een nieuwe gouden eeuw tegemoet gaan. Alleen dan op globaal niveau.

    Daarom snap ik de weerstand ook hier niet tegen en waarom we daar niet al onze middelen op inzetten.

    Maar eerst crisis 3.0 :-)
  4. [verwijderd] 24 februari 2016 17:37
    "Maar olie is het enige werkelijke pressiemiddel dat OPEC landen hebben.

    Als zij iets willen, bijvoorbeeld over schoon (drink)water, welk middel zullen zij dan inzetten? Zodat we daar in het westen last van hebben? Zodat westerse landen 'overstag' zullen gaan om hen hun zin te geven?

    Olie is méér, dan olie alléén."

    Wat een onzin zeg. Dus ivm hun olie miljarden in drinkwater voorzieningen te investeren, gaan ze de olie prijs laag houden, zodat we ze schoon drinkwater uit eindelijk gaan geven????

    Water en Olie staan helemaal los van elkaar. Net als nikkel en zuurstof.
  5. [verwijderd] 24 februari 2016 17:43
    quote:

    !@#$!@! schreef op 24 februari 2016 17:13:

    [...]

    Die volg ik niet helemaal. Ze straffen ons met lage olieprijzen ? Voor Japan en Europa is dat alleen maar een zegen. En voor de VS is men erover verdeeld of positief of negatief is voor de economie.
    Dat vind ik een heel intelligente opmerking!

    'Ze straffen ons'....niet met lage olieprijzen. Maar met de reactie die dat geeft binnen de westerse wereld.

    Hoeveel mensen menen niet dat alles samenhangt met de olie en zijn prijs? Daar reageren ze (te) acuut op en verliezen zo bijvoorbeeld flink op de beurs. Enzovoorts.
  6. forum rang 6 !@#$!@! 24 februari 2016 17:59
    Heb je enig idee hoe S.A. nu in de problemen is gekomen door deze prijzen ? Het volk tolereert het koningshuis daar alleen omdat ze in ruil daarvoor gratis onderwijs, benzine, gezondheidszorg enzo krijgen. Nu dat niet meer lukt is de kans steeds groter dat het volk gaat morren en aan hun nu absolute macht gaat knagen.
    Ik geloof niet dat het koningshuis in S.A. hun macht op het spel zal zetten vanwege een of andere reactie die jij ziet binnen de westerse wereld (behalve burgers die heel tevreden zijn over de lage pomp prijzen) om via die weg aan water te komen.
  7. WijHetVolk 24 februari 2016 18:06
    @AdrianaRich

    Ik ben het gedeeltelijk met je eens. Drinkwater zou een probleem kunnen zijn. De huidige technieken voor bijvoorbeeld ontzilting zijn echter al in een dusdanig vergevorderd stadium dat energie-kosten zwaarder op de balans wegen dan het zuiveren zelf. Voor membraan purificatie bv heb je nu nog redelijk veel (zonne)energie nodig. Maar dat hebben ze genoeg in het MO. Schaalgrootte is ook nog een issue. Nu gebeurt er nog te veel op laboratoriumschaal. Er is al veel kennis in hoofdzakelijk westerse landen (o.a. TNO > MEP) maar grootschalige exploitatie in deze landen is nog geen (politiek)issue. Recycling en bezuinigen zijn hier speerpunten.

    De VS hebben te maken met zelfgecreëerde problemen. Als je steden als Las Vegas in de woestijn gaat bouwen, tegelijkertijd rivieren met hydro-centrales afsluit en ook nog grootschalig gaat irrigeren moet je op een gegeven moment wel minimaal iets aan upgrading doen. En dat doet de VS niet. Ze hebben meer aandacht voor schalie winning. En dat zal ook een prijs hebben op de kwaliteit en kwantiteit van grondwater.

    Ik denk dat je nog een stapje verder terug moet zetten om een nog groter beeld tot je te kunnen nemen. Ik durf met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te stellen dat er een "oorlog" gaande is om politiek/economisch/militaire macht te verwerven dan wel te consolideren. Simpel gezegd: de westerse wereld en met name de VS wil ten koste van alles/iedereen de nummer 1 positie handhaven. De landen in het (Verre)Oosten/Azië denken daar echter heel anders over.

    Vooral de landen in het MO worden zich daar meer en meer van bewust. Mede door de recente diverse "revoluties" die daar hebben plaatsgevonden. Dat zou kunnen verklaren waarom b.v. een SA openstaat voor gesprekken/afspraken met Rusland. En dat terwijl Rusland economisch schade ondervind door (goedkope)olie maar vooral opmerkelijk omdat deze laatste een innige relatie heeft met aartsvijand Iran.

    De verharde Russische geopolitieke toon, de militaire interventie op de Krim (De Russische definitie van "rapid deployment" hebben zowel NATO als westerse politici de wenkbrauwen doen fronsen) maar vooral die in Syrië zie ik dan ook als een hele duidelijke boodschap niet enkel gericht aan het westen, maar ook aan landen in het MO. Het zou nu ook wel duidelijk moeten zijn dat Poetin niet als enige een handtekening onder deze boodschap heeft gezet.

    Het "compleet akkoord" waar op gedoeld worden zie ik meer als een verzoek om toe te mogen treden tot de nieuwe wereldmacht.
  8. [verwijderd] 24 februari 2016 18:34
    @ : !@#$!@!

    Burgers zijn niet alleen maar tevréden. Beleggers zijn ook burgers. Die lijken mij ontevreden (zie beurs). SA zal inderdaad niet zomaar zijn macht afstaan. Dus..wat willen ze? Wat hebben ze nodig?

    Daarnaast gaat het niet alleen om water. Dat ben ik met WijHetVolk eens. Landen (en mensen!) zetten elkaar onder druk om behoeften.

    Aan ons om te bekijken welke behoeften dat zijn. Helaas zullen we dat niet altijd 'zien'. Omdat veel dingen in het verborgene (achterkamertjes?) worden besproken.

    Zelf denk ik niet dat het gaat om het toetreden tot een nieuwe wereldmacht. Maar stel dat het dat wel zou zijn : uiteindelijk gaat het ook dán om dingen die alle mensen nodig hebben.

  9. forum rang 6 !@#$!@! 24 februari 2016 22:30
    quote:

    AdrianaRich schreef op 24 februari 2016 18:34:

    uiteindelijk gaat het ook dán om dingen die alle mensen nodig hebben.

    DENKEN nodig te hebben; macht en controle.

    Daarom zal ik altijd tegen een politieke EU stemmen. Macht maakt corrupt. Economische integratie zonder politiek is meer dan genoeg om oorlog te voorkomen. Hoe kleiner de machtsblokken hoe beter.
    Dat is het verband dat ik dan weer zie ;-)
  10. [verwijderd] 25 februari 2016 00:19
    Oorlog om water? Volgens deze gozert (Docteraat MIT in ontzilting) kost dat, afhankelijk van de energieprijs, 0,05 tot 0,3 cent per jaar.
    www.quora.com/How-much-does-a-water-d...
    Nederland gebruikt 1 biljoen (1000 miljard) liter water per jaar. Als we dan van het meest ongunstige scenario uitgaan en we zouden al ons water ontzilten dan kost ons dat $3 miljard (gunstigste $500 miljoen) per jaar. Als we als Nederland konden kiezen tussen $3 miljard per jaar uitgeven of op permanente voet van oorlog leven met al onze buren, wat zouden we dan kiezen? Volgens dit artikel haalt Israel overigens al 50% van haar waterbehoefte uit onziltingsinstallaties. www.technologyreview.com/s/534996/meg... Dus ik kan niet begrijpen dat er nog mensen die met complottheorieën komen.
  11. forum rang 6 !@#$!@! 25 februari 2016 00:36
    Interessant. Wat ik gelezen heb is al een paar jaar oud, toen was dit dus nog niet. Dus het ontkracht niet dat de water geen belangrijke rol speelde bij het mislukken van de vredesbesprekingen afgelopen decennia. Als ze dit jaar al op 50% zitten, dan moet binnen enkele jaren 100% ook wel lukken idd.
    Ben benieuwd of dat wat gaat veranderen dan.
  12. [verwijderd] 25 februari 2016 09:33
    quote:

    Tsja... schreef op 25 februari 2016 00:19:

    Oorlog om water? Volgens deze gozert (Docteraat MIT in ontzilting) kost dat, afhankelijk van de energieprijs, 0,05 tot 0,3 cent per jaar.
    www.quora.com/How-much-does-a-water-d...
    Nederland gebruikt 1 biljoen (1000 miljard) liter water per jaar. Als we dan van het meest ongunstige scenario uitgaan en we zouden al ons water ontzilten dan kost ons dat $3 miljard (gunstigste $500 miljoen) per jaar. Als we als Nederland konden kiezen tussen $3 miljard per jaar uitgeven of op permanente voet van oorlog leven met al onze buren, wat zouden we dan kiezen? Volgens dit artikel haalt Israel overigens al 50% van haar waterbehoefte uit onziltingsinstallaties. www.technologyreview.com/s/534996/meg... Dus ik kan niet begrijpen dat er nog mensen die met complottheorieën komen.
    Hulde aan de mensen die verbanden tussen dingen proberen te zien. Laat duidelijk zijn dat dát heel iets anders is dan vermeende 'complottheorieën'.

    Succes met duurzaam beleggen weer vandaag ;)
  13. 8eWereldWonder 25 februari 2016 10:30
    quote:

    Tsja... schreef op 25 februari 2016 00:19:

    ... Dus ik kan niet begrijpen dat er nog mensen die met complottheorieën komen.
    Ik wel, het begint met een theorie die je gevormd hebt door informatie die je tot je genomen hebt en door deze weer te delen, via bijvoorbeeld fora, kom je mensen tegen die bereid zijn hun kennis te delen, waardoor je weer een stapje verder komt in het leven. Toch? Niks mis mee.
  14. [verwijderd] 25 februari 2016 11:02
    quote:

    AdrianaRich schreef op 24 februari 2016 11:23:

    Juist. Wat doet die olieminister in Japan?
    Tja, wat zal die olieminister van Irak nou toch doen in Japan....?

    Zou het iets te maken hebben met handelbetrekkingen ten aanzien van olieleveringen..?

    Zoals je misschien niet weet, is Japan voor bijna al zijn energiebehoeften afhankelijk van import, import welke voornamelijk uit het Midden Oosten komt.
34 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

SHELL PLC

33,465 19 apr
-0,005 -0,01%
Premium

Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links