Arcelor Mittal « Terug naar discussie overzicht

ARCELOR MITTAL mei 2016

4.329 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 213 214 215 216 217 » | Laatste
[verwijderd]
0
quote:

Archie Steelman schreef op 3 mei 2016 16:34:

De AEX zakt terwijl AM stijgt
Kun je je aub wat beter verdiepen in de materie, ipv onzin te roepen?

AEX (atm) -1.7 %
AM (atm) -4.384 %
patrick 22
0
Brokie Even
0
quote:

Merlijn schreef op 3 mei 2016 13:40:

[...]

En hoeveel netto winst maak je hierdoor?
40 euro. Wie het kleine niet eert. ;) Had je uit kunnen rekenen. Als je dan toch zo nieuwsgierig bent :P

40 euro is meer dan de meeste hier op het forum vandaag hebben verdiend. Schat ik zo in.
Donaldus
0
quote:

Broke Even schreef op 3 mei 2016 18:02:

[...]40 euro. Wie het kleine niet eert. ;) Had je uit kunnen rekenen. Als je dan toch zo nieuwsgierig bent :P

40 euro is meer dan de meeste hier op het forum vandaag. Schat ik zo in.
Lekker uit eten vanavond ;)
[verwijderd]
0
quote:

Rooney15 schreef op 3 mei 2016 17:33:

[...]

Kun je je aub wat beter verdiepen in de materie, ipv onzin te roepen?

AEX (atm) -1.7 %
AM (atm) -4.384 %
Ik denk dat hij bedoelde dat op dat moment de AEX dieper de min in ging en AM minder diep de min in ging.
[verwijderd]
1
quote:

Broke Even schreef op 3 mei 2016 18:02:

[...]40 euro. Wie het kleine niet eert. ;) Had je uit kunnen rekenen. Als je dan toch zo nieuwsgierig bent :P

40 euro is meer dan de meeste hier op het forum vandaag hebben verdiend. Schat ik zo in.
als ik je 40 geef blijf je dan 1 week weg...
Grunniger
0
Die 40 euro is aan mij te danken--> ik heb min 40euro vandaag namelijk. Pfff gaat niet best.
wibo1
0
quote:

Paulus29 schreef op 3 mei 2016 16:11:

[...]

Werkelijk? En waar ligt het deze keer aan Wubbo?

Jouw befaamde bollingerbandjes kunnen het nu niet wezen.
Arcelor moet eerst onder 4,50. Daarna denk ik weer aan kopen.
dader
0
40 euro verdiend ,op deze forum hebben we gemiddeld 4% verloren met AM en voor de 1 is het 40 en voor de andere 1000 of meer dus you are the winner
gpjf
5
Ik weet niet of dit is toegestaan maar het artikel vandaag gekregen en gekopieerd van Lynx, lijkt me een genuanceerde visie.

MT | ArcelorMittal
ArcelorMittal is de grootste staalproducent ter wereld, twee keer zo groot als de naaste concurrentie. Het bedrijf is een fusie van het Luxemburgse Arcelor, en het voormalige Ispat International, een vernieuwend staalbedrijf van de Indische miljardair Lakshmi Mittal.
Ispat International had bindingen met Nederland, het aandeel was genoteerd in Amsterdam en ze hadden zelfs een tijd het hoofdkantoor in Nederland. Ondanks dat het eind jaren 90 al een van de grootste producenten ter wereld was, viel de handel in het aandeel behoorlijk tegen.
Dat had alles te maken met het feit dat 80% in handen was van de familie Mittal, zodat het simpelweg niet heel liquide was en institutionele beleggers het veelal links lieten liggen.
Dat is jammer, want door het cyclische karakter van de staalindustrie vallen er bij een juiste timing enorme winsten te behalen. Het aandeel kon bijvoorbeeld na de dot-com crash voor een habbekrats (onder de $1) worden aangeschaft om in luttele jaren door te stijgen naar $30, een duizelingwekkend rendement.
Na een paar fusies is het bedrijf inmiddels het grootste staalbedrijf ter wereld en zit het met de verhandelbaarheid van het aandeel wel goed. Maar we bevinden ons inmiddels al een tijd in een nieuwe laagconjunctuur voor de staalindustrie, eigenlijk al sinds de financiële crisis.
De vraag borrelt op of het aandeel ArcelorMittal kans maakt op een herstel dat doet denken aan dat van Ispat aan het begin van deze eeuw. Een verdertigvoudiging lijkt ons, gezien de veel grotere liquiditeit, niet aan de orde, maar er lijken wat ons betreft wel degelijk aanzienlijke kansen te liggen.
De staalsector, en daarmee het aandeel ArcelorMittal worden al jaren geplaagd door overcapaciteit en dalende prijzen. Een en ander heeft natuurlijk zijn weerslag in de koers van het aandeel (hier de notering in New York onder ticker MT):
Noteerde het aandeel vlak voor de financiële crisis nog $100, daar is inmiddels nog ruim $5 van over. Maar het is erger geweest: het aandeel is al bijna verdubbeld vanaf het dieptepunt begin februari ($2.93).

het artikel is te lang voor 1 reactie, daarom maar in gedeelten

gpjf
0
BeursProf Mei 2016
China
Wij gaan ons hier afvragen of dit opzienbarende herstel voortgezet kan worden. Dit hangt voor een groot deel af van wat er in China gebeurt. Om u een idee te geven: in 2014 produceerde dat land zo'n 820 miljoen ton staal, ongeveer de helft van de wereldproductie (en 7 keer de productie van nummer 2, Japan).
Al dat staal was nodig voor de gigantische constructiehausse in het China van na de financiële crisis (maar ook al ervoor). Zo heeft het land in revolutietempo een heel netwerk van hogesnelheidstreinen uit de grond gestampt, tientallen vliegvelden aangelegd, nieuwe miljoenensteden compleet met infrastructuur, etc.
Maar deze constructiehausse werd vergezeld van
een nog snellere expansie van de staalsector, die
maar liefst verzevenvoudigde sinds 2000. De
financiële crisis deed de vraag in de rest van de
wereld natuurlijk flink geweld aan waardoor de prijzen sinds juli 2008 ($1113 per ton) zo'n 70% zijn gevallen.
Volgens de OECD is er wereldwijd een overcapaciteit van zeker 580 miljoen ton, voornamelijk in China. Dit land dumpt staal, voornamelijk in de Europese Unie. Maar ook de VS ontsnapt niet en vorig jaar zijn zeker 12.000 staalarbeiders ontslagen vanwege de crisis en goedkope importen.
De Chinese export is verdubbeld in twee jaar tijd, naar ruim 100 miljoen ton. Dit is een direct gevolg van de enorme overcapaciteit in de sector en het teruglopen van de vraag nu de enorme constructiehausse grotendeels is gaan liggen. Vorig jaar was het verlies van de Chinese staalsector opgelopen tot $15,5 miljard.
De Chinese productiecapaciteit is met zo'n 1,2 miljard ton veel groter dan de vraag in China, die slechts 700 miljoen ton bedraagt. Ter vergelijking: de VS produceert slechts 80 miljoen ton, maar gebruikt 110 miljoen ton (het verschil wordt geïmporteerd).
De gevolgen zijn overal merkbaar. Goedkope importen hebben zo'n 30% van de markt veroverd in de VS. Ook in de EU, waar de Chinese importen slechts 6 miljoen ton waren in 2014 doet de pijn zich voelen en wil bijvoorbeeld Tata Steel van haar fabriek in Wales af.
Wat helpt zijn importtarieven. De VS heeft voorlopige tarieven tot wel 236% opgelegd aan sommige Chinese (maar ook Indiase en Italiaanse) staalbedrijven voor sommige soorten staal.
gpjf
2
Ook de EU heeft Chinees staal van importtarieven voorzien, maar de Chinese autoriteiten laten een en ander natuurlijk niet zomaar gebeuren. Ze hebben al protest aangetekend bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tegen de Europese tarieven, en de Amerikaanse tarieven zullen waarschijnlijk een zelfde lot zijn beschoren. Vanaf begin april heft China importtarieven op staal uit de EU.
Toch is dit niet onhandig. Dergelijke zaken voor de WTO nemen jaren in beslag en in de tussentijd krijgen spelers zoals ArcelorMittal enige verlichting.
China kondigt wel plannen aan om de staalsector (en ook de kolenindustrie, die met vergelijkbare problemen wordt geconfronteerd) te reorganiseren, en zo'n 5 tot 6 miljoen staalarbeiders werkloos te maken in de komende twee tot drie jaar. Vooralsnog komt daar in de praktijk weinig van terecht.
Zo is de grootste Chinese staalproducent, Baosteel, van plan om de productie met 20% op te voeren dit jaar. Reorganisatie is ook moeilijk, want dat leidt tot massaontslagen en mogelijke sociale onrust, het laatste wat de Chinese autoriteiten kunnen gebruiken.
BeursProf | 3
BeursProf Mei 2016
De autoriteiten lijken voor een nieuwe ronde stimulering te hebben gekozen. Gezien de al enorme bedrijfsschulden (160% van het BNP) lijkt ons dat op langere termijn behoorlijk problematisch, maar op korte termijn geeft het wel soelaas, zie bijvoorbeeld de bouw:
En inderdaad, de prijzen van sommige staalproducten stabiliseren, of stijgen zelfs behoorlijk:
BeursProf | 4
BeursProf Mei 2016
Het tij is duidelijk aan het keren, volgens Bloomberg:
Rebar futures jumped for the fourth straight day on the Shanghai Futures Exchange, advancing 6.1 percent to 2,750 yuan ($424) a metric ton. The product that’s used to strengthen concrete is 20 percent higher this week, and up 54 percent in 2016. Iron ore futures in Dalian rose to the highest in more than a year as benchmark Metal Bulletin Ltd. prices powered above $70 for the first time since January 2015.
“You’ve got a tight market, you’ve got momentum, and you’ve got this fundamental driver for steel in the government boosting the infrastructure and housing side of things,” said Chris Weston, chief market strategist at IG Ltd. in Melbourne. “The rebar price is really leading the iron ore price at the moment.”
Er zijn er zelfs die niet uitsluiten dat de Chinese staalindustrie nog dit jaar weer uit de rode cijfers zal komen. De verliezen zullen in ieder geval sterk afnemen, en dit is ook goed nieuws voor ArcelorMittal omdat hiermee de druk om staal op de wereldmarkt te dumpen afneemt voor Chinese producenten, hetgeen tot verder prijsherstel zal leiden.
De prijzen van ijzererts stijgen ook flink door aanzwellende importen uit China en productieverminderingen van de grootste producenten zoals BHP en Rio Tinto. Ook dit is gunstig voor ArcelorMittal aangezien het tot de grootste producenten van ijzererts ter wereld behoort.
We kunnen ons voorstellen dat u enthousiast bent geworden van deze gegevens en figuren, maar we moeten dat enthousiasme toch enigszins temperen. Er zit vermoedelijk een aanzienlijk deel aan speculatie in de markt. Bloomberg:
Goldman Sachs Group Inc. has expressed its concern about the surge in speculative trading in iron ore futures in China, saying that daily volumes are now so large that they sometimes exceed annual imports.
Goldman is daarom nogal sceptisch over de rally en denkt dat de prijzen van ijzererts aan het einde van het jaar weer gedaald zijn. Ook dat is wel iets om in het achterhoofd te houden.
Financiën
Een andere reden tot enige voorzichtigheid zijn de slechte financiële cijfers van het bedrijf, al zijn deze een weerslag van de slechte situatie in het recente verleden en lijkt de lucht aanzienlijk op te klaren.
Het bedrijf maakte vorig jaar een verlies van $7,9 miljard (alleen al $6,7 miljard in het vierde kwartaal, al is dat inclusief een éénmalige afwaardering van $4,8 miljard). Zie onder de ontwikkeling van de omzet:
BeursProf | 5
BeursProf Mei 2016
En de winst:
Geen grafieken om echt vrolijk van te worden, maar zo heel erg is het ook weer niet. De koers van het aandeel loopt altijd vooruit op een herstel en dat herstel heeft zich inmiddels ook wel aangediend.
Bovendien heeft het bedrijf ook maatregelen genomen. Op veel plaatsen wordt in de kosten gesneden en de arbeidscontracten aangepast.
Ook haalt het bedrijf voor $3 miljard aan nieuw kapitaal op via een aandelenemissie. Ook dat is een noodzakelijke stap: het bedrijf heeft een netto schuld van $15,7 miljard aan het einde van vorig jaar en sommige obligaties betalen wel 12% rente.
Kopen?
Wat kunnen we hiermee? Hier zijn de positieve elementen:
? Tarieven in de EU en VS;
? Een mogelijke Chinese herstructurering van de staalsector;
? Oplopende prijzen;
? Verlaging van de kosten.
We denken dat de aandelen wel koopwaardig zijn, met name als ze terugvallen naar laag in de $5. Het mooie van een cyclische industrie is dat de kou ook weer een keer uit de lucht is, waarop het aandeel doorgaans vooruitloopt.
Dat proces is al ingezet, al hangt het voornamelijk af van wat er in China gebeurt. Is het herstel daar blijvend, en gaat de Chinese overheid inderdaad over tot rationalisaties, dan kan het aandeel een mooie rit tegemoet zien.
Risico's zijn er natuurlijk ook. Het Chinese herstel zou weer kunnen gaan haperen, zoals we boven al hebben aangegeven. Goldman Sachs acht dit waarschijnlijk. Dan zijn er natuurlijk nog de gebruikelijke risico's: een marktcorrectie, het Brexit-referendum, een mogelijke wereldrecessie en een Chinese devaluatie, om er een paar te noemen.
We zouden er niet vol ingaan, maar een positie opbouwen lijkt ons alleszins redelijk onder de $5.50.
wibo1
1
Ik nam vanmiddag bij 17,50 een turbo short in op zilver.
In arcelor nu nog geen posities.
Verder zit ik nu long op aex (opties op september basis)
[verwijderd]
0
04-05-2016 Algemene Vergadering van Aandeelhouders - 14:00

Mogelijks kort na 2uur een sentiment keerpunt?
wibo1
0
quote:

wibo1 schreef op 3 mei 2016 18:49:

Ik nam vanmiddag bij USdollar 17,50 een turbo short in op zilver.
In arcelor nu nog geen posities.
Verder zit ik nu long op aex (opties op september basis)
manuss
0
quote:

Bollenken schreef op 3 mei 2016 18:51:

04-05-2016 Algemene Vergadering van Aandeelhouders - 14:00

Mogelijks kort na 2uur een sentiment keerpunt?
En vrijdag 6 mei cijfers 1e kwartaal. Heeft iemand al een (beursblik)voorspelling gezien van een of andere goeroe betreffende de verwachte cijfers!?
4.329 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 213 214 215 216 217 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 15:14
Koers 23,810
Verschil +0,010 (+0,04%)
Hoog 23,830
Laag 23,440
Volume 976.496
Volume gemiddeld 2.411.545
Volume gisteren 2.676.573

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront