ABN AMRO « Terug naar discussie overzicht

ABN Amro bijna weer een 'normale bank'

10 Posts
voda
0
ABN Amro bijna weer een 'normale bank'
Gepubliceerd op 4 mrt 2011 om 15:32 | Views: 15

(AFN) - Staatsbank ABN Amro is bijna weer een normale bank. Vorig jaar bleef ABN nog in de rode cijfers hangen door eenmalige kosten in verband met de samenvoeging van ABN en Fortis Bank Nederland. Maar dit jaar kunnen hiervan de eerste vruchten worden geplukt. Als er winst wordt gedraaid, krijgt de staat volgend jaar zelfs een dividenduitkering.

ABN Amro moest een eenmalige last nemen van 812 miljoen euro op de verkoop van een aantal kantoren aan Deutsche Bank. Deze verkoop was een voorwaarde van de Europese Commissie voor toestemming om ABN en Fortis samen te voegen.

De integratie zelf leverde vorig jaar een extra kostenpost van 679 miljoen euro op. Dit geld is onder meer bestemd voor afvloeiingsregelingen voor boventallige medewerkers. Het aantal arbeidsplaatsen kromp vorig jaar met 11 procent tot ruim 26.000. Deze eenmalige posten resulteerden in een nettoverlies van 414 miljoen euro.

Integratie Fortis

ABN Amro heeft begroot dat de integratie met Fortis in totaal maximaal 1,6 miljard euro zal kosten, maar op termijn jaarlijks 1,1 miljard euro aan besparingen zal opleveren. ,,Een rendement van 1,1 miljard euro op 1,6 miljard euro is een goede investering'', zei bestuursvoorzitter Gerrit Zalm hierover in een toelichting.

Zalm is van plan om vanaf volgend jaar 40 procent van de winst uit te keren als dividend. ,,Het is een goed teken dat je weer dividend uitkeert. Dat is een signaal dat je je weer gedraagt als een normale bank'', zei topman Gerrit Zalm. Hij wilde geen concrete winstverwachting geven voor dit jaar. Zonder de eenmalige posten boekte ABN Amro afgelopen jaar bijna 1,1 miljard euro winst.

Minister De Jager

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) toonde zich positief over de jaarcijfers. ,,Het is goed te zien dat de bank de weg omhoog heeft gevonden. Het bedrijfsresultaat stemt hoopvol voor de toekomst'', zei de CDA-minister vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

Onlangs kondigde De Jager aan dat ABN Amro in 2013 kan beginnen met de voorbereidingen voor de verkoop van de bank. Het meest voor de hand liggende traject voor privatisering is een beursgang. De minister verwacht dat deze op zijn vroegst in 2014 zal plaatsvinden. Hij zei dat de jaarcijfers van de bank niet zullen leiden tot een versnelling van dat tijdspad.
gerrit 69
0

www.belegger.nl/Column/163762/Nooit-m...

Nooit meer 'too big to fail'
Door Martine Hafkamp op 7 sep 2015 om 07:42 | Views: 3.497

Met de beursgang van ABN Amro in het vooruitzicht worden belastingbetalers weer eens geconfronteerd met het feit dat zij de afgelopen jaren wereldwijd aardig wat banken (en landen) hebben moeten redden.

Langzaamaan trekken de diverse nationale overheden zich terug uit de banken die ze in de crisis hebben moeten redden. Maar hoe kan een dergelijke reddingspoging en alle bijkomende kosten en risico’s in het vervolg voorkomen worden? Kunnen we ervoor zorgen dat banken niet langer ‘too big to fail’ zijn en dat de risicodragers, lees aandeel- en obligatiehouders, ook degenen zijn die de lasten dragen zonder dat de overheid hoeft in te grijpen?

Oplossingen

Overal werkt men aan een bevredigende oplossing voor het zogeheten ‘too big to fail’ probleem. Verschillende landen komen met verschillende oplossingen. De meest voorkomende is het aanscherpen van de kapitaaleisen, strengere stresstests en (nog) meer regelgeving. Amerikaanse banken worden ook verplicht een ‘levenstestament’ op te stellen, waarin moet worden aangegeven wat er met de bank moet gebeuren als de dagen donker worden.

In Groot-Brittannië voert men radicale hervormingen in, die ook wel de hervormingen van een generatie genoemd worden. Banken moesten begin dit jaar voorlopige plannen inleveren voor complete herstructureringen, die onder andere een grote opsplitsing van de activiteiten vereisen.

Britse banken

Britse banken worden gedwongen een gedeelte van het kapitaal met de meeste risico’s af te scheiden van de rest. Als een bank onverhoopt in financiële problemen komt door de risicovollere bezigheden zoals beleggen en vermogensbeheer, hoeven de spaarders of belastingbetalers daar niet voor op te draaien. De kern van het bankwezen; retailactiviteiten waaronder (spaar)rekeningen, hypotheken, creditcards en pinautomaten, kan dan gewoon blijven functioneren. Het bancaire systeem komt niet in gevaar en een reddingsoperatie is niet nodig. Het is op zich geen gek idee.

Voor banken die grotendeels gericht zijn op Groot-Brittannië is de implementatie van de nieuwe regels redelijk eenvoudig. Sommige lokale banken ontlenen hun bestaansrecht al bijna geheel aan Britse retailactiviteiten en hoeven zich nauwelijks aan te passen aan de nieuwe regels. Voor een aantal meer internationale banken levert het echter moeilijkheden op. Vanuit Londen, het financiële centrum van Europa, opereren banken wereldwijd. Na de wetswijzigingen moet de lokale consumententak in het Verenigd Koninkrijk onafhankelijk gaan werken van de rest. Soms is die scheidslijn maar moeilijk te trekken.

Minder schaalvoordelen

Aandeelhouders en raden van bestuur van banken vrezen dat men de grip op het totale concern gaat verliezen. Natuurlijke personen die bestuurder zijn bij de ene tak van de bank, mogen dat niet bij het andere gedeelte zijn. Ook moeten beide bankactiviteiten hun eigen accountingcommissie en directie hebben. Een groter nadeel is echter dat er banken zullen ontstaan met aanzienlijk minder schaalvoordelen. En laat dat nu net de reden zijn waarom zo veel bedrijven fuseren.

De gevolgen van de veranderde regelgeving zijn al te zien. Bank na bank kondigt grote ontslagrondes aan. Onlangs ging het gerucht dat Barclays de komende jaren nog eens een kwart van haar personeelsbestand de deur zal wijzen. Het plan zou de kosten aan de retailzijde flink kunnen verlagen. Toevallig is Barclays de meest complexe en grootste bank van alle Britse bankconcerns. De teller van het aantal verloren banen in de Britse bankensector staat sinds de crisis tot op heden op zo’n 186.000.

De Britse banken hebben tot 1 januari 2019 de tijd om de scheidslijn tussen de twee gebieden aan te brengen. Begin dit jaar hebben de grote banken hun plannen ingeleverd bij de bevoegde autoriteiten. Hoe complex en pijnlijk het ontvlechtingsproces soms ook zal zijn, het doel mag niet uit het oog worden verloren en dat is: zorgen dat nu en in de toekomst geen enkele bank meer 'too big to fail' zal zijn.

- See more at: www.belegger.nl/Column/163762/Nooit-m...
gerrit 69
0


www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24471...

wo 09 sep 2015, 08:58
ABN Amro wil meer dividend gaan uitkeren
AMSTERDAM (AFN) -
ABN Amro wil in de toekomst meer dividend gaan uitkeren. Dat maakte de genationaliseerde bank woensdag bekend, na een doorlichting van de financiële resultaten.
Het uitkeringspercentage moet in 2017 uitkomen op 50 procent van de nettowinst, terwijl dit jaar 40 procent van de winst wordt uitgekeerd. Verder moet het rendement op eigen vermogen in de komende jaren uitkomen op 10 à 13 procent, van een eerdere doelstelling voor een rendement van 9 tot 12 procent.
Daarnaast moet de zogeheten Common Equity Tier 1-ratio, de kapitaalratio van de buffers die banken aanhouden om eventuele verliezen te kunnen opvangen, stijgen naar een bandbreedte van 11,5 tot 13,5 procent. Bij de begin 2013 geformuleerde doelstellingen was dat nog een brandbreedte van 11,5 tot 12,5 procent.
Beurs
Het is de bedoeling de eerste 20 tot 30 procent van ABN voor het einde van dit jaar naar de beurs te brengen.
De bank meldde verder in de toekomst met een aantal ontwikkelingen rekening te houden, waaronder een toename van de toezichtsheffingen.
In augustus werd door ABN gemeld dat een tussentijds dividend van 350 miljoen euro wordt uitgekeerd aan de Staat.
gerrit 69
0

www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24479...

do 10 sep 2015, 19:19
Van ABN en Amro tot de beursgang. Tijdlijn van dé bank (1991-2015)
De beursgang van ABN Amro nadert. Hier vindt u een tijdlijn met een overzicht van de recente geschiedenis van de bank.



21 september 1991:
De Algemene Bank Nederland (ABN) gaat met Amro Bank samen als ABN Amro. Hiermee ontstaat de grootste bank van Nederland, de zesde bank van Europa en de zestiende bank van de wereld.
2007:
Gesprekken tussen ABN Amro met Barclays ontketenen een fusiestrijd rond de Nederlandse bank. Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander verenigen zich om de Britse concurrent te overbieden. Met succes.
10 oktober 2007:
ABN Amro vertrekt uit de AEX hoofdindex en wordt voor 71 miljard euro overgenomen door het consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander. ABN wordt in drie stukken gehakt. Het Belgische Fortis lijft de Nederlandse delen van ABN Amro in.
3 oktober 2008:
Fortis wordt vrijwel direct getroffen door de in de Verenigde Staten uitgebroken bankencrisis. De met enorme liquiditeitsproblemen kampende bank dreigt om te vallen. De Nederlandse staat koopt voor 16,8 miljard euro de Nederlandse activiteiten van Fortis op. Die rekening loopt later nog verder op door ene noodzakelijke herkapitalisering. De staatsbank krijgt weer de naam ABN Amro.
1 maart 2009:
Gerrit Zalm wordt aangesteld als bestuursvoorzitter van ABN Amro. De voormalige minister van Financiën moet de staatsbank gezond maken, zodat die ‘op termijn’ naar de beurs kan.
April 2012:
Oud-minister Wouter Bos heeft te veel betaald om ABN Amro te redden. Dat concludeert de parlementaire enquêtecommissie De Wit. De 16,8 miljard euro die indertijd is neergelegd kan vermoedelijk niet worden terugverdiend met een beursgang.
9 december 2014:
Het kabinet maakt bekend dat er in het eerste kwartaal van 2015 wordt bekeken of ABN Amro klaar is voor een beursgang. NLFI gaat zakenbanken werven om de verkoop van de bank te begeleiden.
29 maart 2015:
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën stelt de beursgang van ABN Amro uit als blijkt dat de top van de staatsbank er over 2014 een ton aan salaris bij heeft gekregen. De Raad van Bestuur besluit door de enorme verontwaardiging af te zien van het extraatje. Bestuurslid Peter Wakkie stapt op.
22 mei 2015:
Het kabinet besluit ABN Amro definitief naar de beurs te brengen. De financiële sector is volgens Dijsselbloem stabiel. Ook zijn er volgens hem ‘voldoende geïnteresseerde kopers’.
24 juli 2015:
Morgan Stanley, Deutsche Bank en ABN Amro zelf worden door NLFI geselecteerd als global coördinator bij de voorgenomen beursgang van ABN Amro.
gerrit 69
0

www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24482...

vr 11 sep 2015, 10:31
Analistenbijeenkomst aftrap van laatste loodjes
Beursgang ABN nadert rap
Ruben Eg en Edwin van der Schoot
AMSTERDAM/DEN HAAG -
De beursgang van ABN Amro nadert met rasse schreden. Donderdag konden de analisten van de begeleidende banken alvast hun huiswerk ophalen. De marketingcampagne kan beginnen.
Als alles goed gaat, kunnen de bankiers van ABN Amro in oktober de champagne opentrekken. Als er geen gekke dingen meer gebeuren, zal in deze maand de eerste handelsdag van het aandeel ABN Amro sinds 24 april 2008 namelijk een feit zijn.
Notering in gang gezet
Op die dag werd het inmiddels tot de lokale markt gedegradeerde aandeel namelijk definitef verwijderd van de borden op Beursplein 5, na het verrekenen van het overnamebod van €71 miljard van het bankentrio Santander, Fortis en RBS voor 'Dé bank'.
Het proces van een beursgang duurt vanaf het eerste moment van voorbereiding ten minste vier maanden, en vaak langer, maar de analistenpresentatie markeert het punt waarop voorbereiding overgaat in marketing.
Salmon
0
Als je 40% dividend betaalt gaat de Leverage Ratio, die thans onder de 4 staat !, niet de goede richting op. Geen normale bank dus, slechtste LR in de peergroup en geen zicht op reële verbetering die in nabije toekomst nodig zal zijn.

Head Investor Relations ABN AMRO is de wettelijke echtgenote van de voormalige CFO van La Perla Living, jawel, daar waar de FIOD van de week invallen deed. Haar man ondertekende volgens KvK date de bewuste jaarrekeningen in onder meer 2006 en 2007, en die klopten toch niet. Meurs van Ahold werd daar indertijd niet beter van....., fout vastgoed is nog dwazer.

Heeft Gerrit Zalm alles wel op orde voor een beursgang, Coco 1B, Renteswaps claims, Dubai Dubye, het schoonvegen van idebetstanden bij klanten door Intensief Beheer, het uitmelken van klanten bij Private Banking (of ze allemaal meer willen betalen door over te gaan op actief beleggen status), en zo meer om op te noemen. De winstgevendheid is louter en alleen een gevolg van de levensgevaarlijk hoge leverage in het bedrijf, er hoeft maar iets mis te gaan en dan is de winst onhoudbaar, dividend zelfde analyse.

Dan hebben we het nog niet gehad over de belangenverstrengeling van het Head Investor Relations, hoeveel kredietverlies boekte ABN AMRO ook alweer op La Perla, en op NACAP ? Ook daar was haar wettelijke echtgenoot CFO volgens de bekende bronnen op internet.

Een zalm kan tegen de stroom opzwemmen, totdat die te sterk wordt. Joop kan beter water bij de wijn doen en een reële introductiekoers beogen op advies van de experts pas nadat de interne governance nu eens geregeld gaat worden. Anders krijg je direct een claim aan je broek. Of je neemt het op in de prospectus van de IPO.
gerrit 69
0
De koers van ABN-AMRO is na de introductie toch vlot boven de € 20,00 gestegen.
Dit had ik toch niet zo snel verwacht, maar misschien was de introductie koers wel iets te zuinig.
Tot nu toe doet dit bankaandeel het stukken beter dan ING, waar ik geen verklaring voor heb.

Groet van Gerrit
gerrit 69
0
Na een vlotte stijging na de introductie van ABN-AMRO op een koers van € 17,75 begint het aandeel toch duidelijk vermoeidheidsverschijnselen te vertonen.
Het aandeel staat zelfs deze week met een slotkoers op € 17,50 alweer onder de introductiekoers.
www.adnbeursanalyse.nl/Aandelen/ABN-g...
[verwijderd]
0
Fabulous, what a weblog it is! This blog provides valuable information to us, keep it up.
10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 17:35
Koers 15,615
Verschil +0,060 (+0,39%)
Hoog 15,670
Laag 15,340
Volume 3.476.271
Volume gemiddeld 3.469.961
Volume gisteren 2.509.702

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront