Heijmans « Terug naar discussie overzicht

Heijmans - November 2016

2.466 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 ... 120 121 122 123 124 » | Laatste
[verwijderd]
1
quote:

mr.Franz schreef op 18 november 2016 18:47:

fd.nl/beurs/1176301/aandelenuitgifte-...
weer een aandelenuitgifte bij Heijmans, de zoveelste. Het aandeel is al flink verwaterd. Niet te geloven, maar wat wil je met dit bestuur.
Nuchtere Kijk Op
1
Quote van Jeroen Molenaar FD

fd.nl/beurs/1176301/aandelenuitgifte-...

Kopie:

Verwachte aandelenuitgifte werpt schaduw over beurskoers Heijmans

De koersval van Heijmans lijkt niet te stuiten. Sinds de op één na grootste Nederlandse beursgenoteerde bouwer begin deze maand nieuwe tegenvallers meldde op enkele projecten, is al zo'n €80 mln aan beurswaarde in rook opgegaan.

De nieuwe verliezen kunnen ertoe leiden dat het bedrijf zijn kredietafspraken schendt. Vandaar dat Heijmans HEIJM€4,82-5,33% op 2 november meldde dat het in gesprek is met zijn banken. Beleggers houden er steeds meer rekening mee dat het bouwbedrijf wel eens nieuwe aandelen zou kunnen gaan uitgeven om zijn financiën recht te trekken.

‘De gedachte in de markt is dat er een kapitaalinjectie nodig is’, aldus André Mulder, beleggingsanalist van Kepler Cheuvreux. ‘Maar hoe lager de koers, hoe meer aandelen er moeten worden uitgegeven. Dat creëert een neerwaartse spiraal.’

Sinds Heijmans op 2 november met zijn jobstijding kwam, heeft de bouwer van wegen, ziekenhuizen en woningen zijn aandeel al met ruim 40% zien dalen. Een optelsom van de verhandelde aandelen sinds die dag duidt erop dat circa één op de drie Heijmans-aandelen al van eigenaar is gewisseld. Of er wordt gespeculeerd op koersdalingen, is niet duidelijk. In de registers van beurstoezichthouder AFM zijn geen nieuwe zogeheten ‘shortsellers’ opgedoken.

Mulder is niet de eerste analist die wijst op de angst voor een emissie onder Heijmans-beleggers. Het grote probleem voor analisten en beleggers is echter dat er grote vraagtekens zijn over die mogelijke verliezen. Zo ligt Heijmans met de provincie Noord-Holland in de clinch over de aanleg van de N23 of Westfrisiaweg. De verliezen op dit project bedraagt mogelijk tientallen miljoenen, maar hoe hard het Heijmans echt gaat raken, is nog maar de vraag. Een woordvoerder van Heijmans laat in een reactie op de emissiegeruchten weten: 'We onderzoeken momenteel verschillende opties, maar het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen.'

'Compleet onduidelijk'

‘Het is op dit moment compleet onduidelijk welke kant het opgaat’, zegt Mulder.

Die onduidelijkheid uit zich in grote onderlinge verschillen in beleggingsadviezen. Mulder is één van de twee analisten die vasthouden aan een 'koop'-advies. Drie anderen hebben hun advies voor het aandeel Heijmans de afgelopen twee weken verlaagd. Twee analisten bleven bij hun 'houden'-advies. De twaalfmaands koersdoelen variëren van €5 tot €15.

Ballast Nedam

Onwillekeurig dringt zich ook de vergelijking op met Ballast Nedam. Ook deze bouwer kwam in de problemen door een groot infrastructureel project (A15) waar de kosten gierend uit de hand liepen. Ook Ballast Nedam wendde zich tot zijn aandeelhouders via een claimemissie – een aandelenuitgifte waarbij zittende aandeelhouders het recht krijgen tegen een korting nieuwe stukken bij te kopen.

De laatste keer dat Heijmans zich hiervan bediende was in 2009, in de nasleep van de financiële crisis.
Heijmans liep bij de aanleg van de N23 Westfrisiaweg tegen een aantal 'uitdagingen ontstaan in relatie met de bodemgesteldheid.' foto: Heijmans
Heijmans liep bij de aanleg van de N23 Westfrisiaweg tegen een aantal 'uitdagingen ontstaan in relatie met de bodemgesteldheid.' foto: Heijmans

Opties

Toch lijkt Heijmans meer opties te hebben om zijn financiën recht te trekken, dan voormalig beursgenoteerd collega Ballast Nedam. Zo had Heijmans eind juni nog voor €162 mln aan grondposities op de balans staan. Een verkoop hiervan levert direct geld op, maar ondergraaft tegelijkertijd toekomstige kasstromen.

Een andere optie is de verkoop van bedrijfsonderdelen, zoals bijvoorbeeld de Belgische en Duitse activiteiten. Die zouden samen zo’n €80 mln op kunnen brengen, schat Mulder. Bijkomend voordeel is dat er cash wordt vrijgespeeld. In de post liquide middelen is €21 mln opzij gezet voor de crediteurenposities van Heijmans in Duitsland, aldus het jaarverslag over 2015.

'Waiver'

Een derde optie is coulance van de banken, iets waar analist Edwin de Jong van NIBC eerder deze week in een rapport op wees. Daarin houdt De Jong vast aan zijn koopadvies. 'Alle aandacht moet erop gericht zijn de probleemprojecten aan te pakken en de onzekerheid weg te nemen', aldus De Jong. 'Leidt dit tot het breken van de convenanten op de korte termijn, dan moet Heijmans voor een waiver (ruimere afspraken, red) gaan en niet voor extra eigen vermogen.'

Het aandeel Heijmans sloot vrijdag 5,3% lager op €4,82
Nuchtere Kijk Op
0
Kopie: Sinds de op één na grootste Nederlandse beursgenoteerde bouwer begin deze maand nieuwe tegenvallers meldde op enkele projecten, is al zo'n €80 mln aan beurswaarde in rook opgegaan.

Echter, die problemen wist men voor de Q3 update van 2-11-16 ook al, dat bevreemd mij dus, en maakt het bijna stinkend.
Daexter
0
quote:

Nuchtere Kijk Op schreef op 18 november 2016 19:04:

Kopie: Sinds de op één na grootste Nederlandse beursgenoteerde bouwer begin deze maand nieuwe tegenvallers meldde op enkele projecten, is al zo'n €80 mln aan beurswaarde in rook opgegaan.

Echter, die problemen wist men voor de Q3 update van 2-11-16 ook al, dat bevreemd mij dus, en maakt het bijna stinkend.
Klopt, communicatie is zeker niet goed, maar er zit ook best een luchtje aan koersval versus feiten versus artikelen in het FD.

Na dit artikel weet ik weer precies waarom ik geen abonnement op het FD wil. Niet omdat ze kritisch schrijven over heijmans, nee dat mag. Maar dit artikel voegt werkelijk NIETS toe aan wat het FD vorige week al schreef. Het is herhaling van zetten, van een krant verwacht ik dat ze NIEUWS brengen, heb je dat niet hou dan gewoon je waffel.
tradersonly
0
Klopt, er is werkelijk geen enkel nieuws naar buiten gekomen. Ook vrijwel al het nieuws tijdens Q3 update was allang bekend. De westfrisiaweg is in september al grotendeels stilgelegd. EFT zit in final settlement wat op zich positief is, want dat is dan weer een probleemproject minder als hierover overeenstemming is.
Verschillende media, waaronder FD, cobouw en ook IEX doen nu voorkomen alsof er plots nieuwe probleemprojecten zich hebben voorgedaan, wat helemaal niet het geval is.

Die analist van NIBC houdt overigens vast aan een koersdoel van € 10,-
En bezien de opties die Heijmans heeft lijkt me dat ook reeel binnen 12 maanden.
Ze gaan echt niet struikelen over 20 en zelfs niet 40 miljoen.
Volgende week terug naar de 5+
[verwijderd]
1
quote:

Bennie van Gisteren schreef op 18 november 2016 13:26:

Opvallend hoeveel wijs- en bleekneusjes er ineens op dit forum te vinden zijn.

Voor het Q3 verslag waren hier slechts een 5-tal vaste personen te vinden die LONG in Heijmans zitten / zaten.

De overige wijs- en bleekneusjes weten het hier allemaal goed te vertellen NA de Q-3 update.
Als AASGIEREN storten ze zich plots op het Heijmans forum voor hun dagvulling. En de een weet het nog beter dan de ander.

Zo, speciaal even mij aangemeld op die Forum, want ik moest het kwijt.
Die eer hebben de wijs- en bleekneusen op dit forum dan wel bereikt.


neuzen schrijf je met een Z!, ook tegelijk aangemeld voor cursus Nederlands? :-)
Drs P.
3
quote:

Student biologie schreef op 18 november 2016 17:48:

[...]

Blijkbaar wel als je naar de historische koers verloopt kijkt.

Mijn advies na 25+ jaar beleggen: historisch koers verloop is absoluut geen garantie, kijk naar bijv. AM, DL, Fagron, BAM, etc. Daarnaast is het goed mis bij Heijmans, een emissie is de best case scenario waarschijnlijk, het meest waarschijnlijk is een BN 2.0: bedoelende Heijmans wordt in zijn geheel of waarschijnlijk in delen verkocht en de rekening komt bij de aandeelhouder te liggen. Nu investeren in een aandeel Heijmans is absoluut gekkewerk: niet doen.
GassenGassenGassen
0
Heeft Heijmans een Amerikaanse tak? Kunnen ze daar de komende 4 jaar met Trump centjes (geen idee waar hij ze vandaan gaat halen) o.a. heel veel bruggen vernieuwen, met verlies uiteraard.
tradersonly
2
Even zien hoor: 162 miljoen aan grondposities. Een Belgische & Duitse infratak die zo'n 80 miljoen op zouden kunnnen brengen. Dan heb je al 242 miljoen.
Dan nog de Nederlandse takken. Utiliteit draait break-even, maar a la. Woningbouw en vastgoed laten afgelopen jaren weer plussen zien, dus al met al kom je met som der delen al heel gemakkelijk op 15 + euro per aandeel.
[verwijderd]
0
quote:

gyrolando schreef op 18 november 2016 21:04:

intrinsieke waarde per aandeel einde 15 euro 12.87
Vraag
Moeten bij de berekening van de intrinsieke waarde per aandeel ook niet de 4,5 miljoen preferente aandelen worden betrokken?

Opmerking
Aan de activazijde van de balans staat voor € 112 miljoen aan immateriële activa. Dat is altijd een discutabele post. Zelfde lijkt mij te gelden voor de grondposities.
tedje007
0
Heijmans is helaas te ver heen en verloren. Speelbal van de markt geworden. Banken zullen streven naar een gecontroleerde exit om hun verliezen te minimaliseren. De aandeelhouders gaan nog meer bloeden dan ze tot vandaag al gedaan hebben. Jammer, er zat lange tijd fantasie in het aandeel maar enig realisme is nu echt wel o zijn plaats. Banken gaan echt niet meer geld in een kansloze boedel stoppen. Klanten gaan niet met zo'n onzekere partij in zee en goede arbeidskrachten vluchten in de aantrekkende markt naar de concurrentie. En de aandeelhouders? Doen er verstandig aan hun verlies te nemen. Heb ik met pijn in mijn hart ook maar gedaan. Ruim 7K in het bodemloze Heijmans putje :-(
[verwijderd]
0
Feit blijft dat met een flinke emissie alles geregeld kan worden. Ik begrijp niet waarom ze dit niet doen. Grootaandeelhouders zijn ook niet gebaat bij lagere koers en dus meer verwatering.

Mochten de issues rondom de probleemprojecten meevallen en dus minder kosten dan opbrengst emissie dan kunnen ze de aandeelhouders in de toekomst toch tegemoetkomen met aandeleninkoop of dividend.
[verwijderd]
1
quote:

JInv schreef op 18 november 2016 22:03:

Feit blijft dat met een flinke emissie alles geregeld kan worden. Ik begrijp niet waarom ze dit niet doen. Grootaandeelhouders zijn ook niet gebaat bij lagere koers en dus meer verwatering.

Mochten de issues rondom de probleemprojecten meevallen en dus minder kosten dan opbrengst emissie dan kunnen ze de aandeelhouders in de toekomst toch tegemoetkomen met aandeleninkoop of dividend.
U heeft gelijk met de emissie.
Maar het zou wel een enorm grote afgang zijn als daar op deze koers 4 - 5 pas op wordt besloten. Dit konden ze op koers 7 - 8 ook allang doen.
[verwijderd]
0
quote:

tedje007 schreef op 18 november 2016 21:48:

Heijmans is helaas te ver heen en verloren. Speelbal van de markt geworden. Banken zullen streven naar een gecontroleerde exit om hun verliezen te minimaliseren. De aandeelhouders gaan nog meer bloeden dan ze tot vandaag al gedaan hebben. Jammer, er zat lange tijd fantasie in het aandeel maar enig realisme is nu echt wel o zijn plaats. Banken gaan echt niet meer geld in een kansloze boedel stoppen. Klanten gaan niet met zo'n onzekere partij in zee en goede arbeidskrachten vluchten in de aantrekkende markt naar de concurrentie. En de aandeelhouders? Doen er verstandig aan hun verlies te nemen. Heb ik met pijn in mijn hart ook maar gedaan. Ruim 7K in het bodemloze Heijmans putje :-(
je bedoelde einde van het tijdperk heijmans?
[verwijderd]
0
quote:

Bennie van Gisteren schreef op 19 november 2016 09:00:

[...]

U heeft gelijk met de emissie.
Maar het zou wel een enorm grote afgang zijn als daar op deze koers 4 - 5 pas op wordt besloten. Dit konden ze op koers 7 - 8 ook allang doen.
Het is toch vreemd dat ze nog twee grote probleemprojecten hebben. Wat betreft de energiefabriek zijn ze al heel lang bezig om dit project af te ronden. Het blijkt dat ze gewoonweg niet de kennis hebben om dit project uit te voeren. Wat betreft de West Frisiaweg lijkt het dat ze niet goed de risico's hebben ingeschat. Het risico betreft hier de bodemgesteldheid die verkeerd ingeschat is en er daardoor nu veel meer werk en materiaal nodig is om de grond in de gewenste vorm te krijgen. Of er nu kapitaal bij moet komen is de grote vraag. Als dit in de vorm van Eigen Vermogen zal plaatsvinden gaat de aandeelhouder bloeden. Dan is een verwatering tussen de 25% en 50% mogelijk. Dan kom je uit op een theoretische aandelenprijs na emissie van tussen de 3,75 euro en 2,50 euro. Na deze emissie kan de koers dan gaan opveren, als het bedrijf weer beter gaat draaien. De vraag is of je het risico wilt lopen dat er een emissie komt?
[verwijderd]
0
Normaal ben ik wel positief ingesteld en zou ik aandelen kopen in deze situatie.
Nu voor het eerst eens wat anders, turbo short.
Ik ga niet weer een vallend mes opvangen zoals bij Ballast Nedam en Imtech.
Ik verwacht nog een verdere daling, tot 3,50 / € 4,--
[verwijderd]
2
Capelle aan den IJssel – De gemeente Capelle aan den IJssel start eind november met een winteroffensief waarbij alle openbare verlichting wordt gecontroleerd. Omdat het om circa 17.000 lichtmasten gaat, roept de gemeente alle Capellenaren op om te helpen door kapotte verlichting te melden. Speciale hulp komt er van twintig kinderen, die in hun wijk lantaarnpalen gaan noteren die niet branden.

Een kapotte lantaarnpaal is vaak een doorn in het oog. Helemaal in de wintermaanden, als het slecht weer is en vroeg donker. Niet alleen vanwege het zicht is het dan belangrijk dat alle openbare verlichting brandt, maar ook voor een veilig gevoel op straat. Om te zorgen dat de 17.000 Capelse lichtmasten goed werken, wordt het winteroffensief gehouden.

Hulp

“We roepen hiervoor ieders hulp in”, zegt wethouder Buitenruimte Jean-Paul Meuldijk. “De meeste mensen willen natuurlijk dat hun buurt of wijk schoon, heel en veilig is. Goede openbare verlichting speelt daarbij een belangrijke rol. Maar dan moeten we wel bereid zijn om er iets voor te doen en het te melden als een lichtmast niet goed functioneert. Daarom roepen we iedereen op om de komende tijd extra naar de openbare verlichting te kijken. Niet alleen of het lampje brand, maar bijvoorbeeld ook of er takken voorhangen of dat de paal wel goed vastzit.”

Schouw

Het winteroffensief start op woensdagavond 30 november met een schouw, waarbij de gemeente samen met de firma Heijmans (die het dagelijks onderhoud aan de lichtmasten verzorgt) de straat op gaat om de openbare verlichting te controleren. Wethouder Meuldijk: “Tijdens een vorige schouw hebben twintig kinderen geholpen door in hun wijk langs alle lichtmasten te lopen en op een tekening van het gebied te omcirkelen welke mast niet brandt. Deze kinderen hebben aangegeven ons weer te gaan helpen. Daar zijn we hartstikke blij mee!”

De kinderen hoeven uiteraard niet op één avond alle lichtmasten langs te lopen. Ze hebben daarvoor tot en met vrijdag 9 december de tijd. Als alle lichtmasten zijn gecontroleerd worden de gegevens geïnventariseerd en doorgegeven aan Heijmans.

Melden

Een kapotte lichtmast of andere problemen met de openbare verlichting melden? Dat kan rechtstreeks bij Heijmans. Meldingen kunnen online worden gedaan via www.heijmans-verlichting-capelleaande... of telefonisch via 010-4203950 (24 uur per dag bereikbaar). Geef bij de melding de straatnaam op en het nummer dat op de betreffende lantaarnpaal staat.

wil alle forum leden in capelle oproepen om zoveel mogelijk lampen te melden..... extra omzet !!!
2.466 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 ... 120 121 122 123 124 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 15:07
Koers 17,220
Verschil -0,100 (-0,58%)
Hoog 17,420
Laag 17,180
Volume 28.909
Volume gemiddeld 118.212
Volume gisteren 88.960

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront