Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Olies en Unies: goed of fout?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. Manofaction 28 februari 2017 17:23
    Ja, Arend Jan, als je ergens in Amsterdam bent opgeborgen dan denk je dat de markt alles bepaalt. Dat deed ik mijn hele leven en ik kan het nog niet afleren. Maar als je over een strand heb gelopen in Cyprus, waar je letterlijk tussen de tonnen huisvuil door moet ploeteren en opletten voor het glas. En als je in Afrika hebt gewerkt en het misbruik zag uit puur winstbejag. En als je daarna toch nog een paar bedrijven hebt opgericht in de westerse kapitalistische wereld. En als je dan ook nog eens succesvol daarin was. Dan vraag je je af of je eigelijk iets had kunnen doen aan die waanzin. Je kunt jezelf niet optillen bij je enkels en je kunt de wereld al helemaal niet op je schouders proberen te nemen. Maar wat in je ( dagelijkse ) macht ligt kun je misschien gebruiken op het een beetje op een hoger niveau te brengen. En daar lijken Polman en Van Beurden zich van bewust. Dat is zeer prijzenswaardig en getuigd van ontwikkeling, wijsheid, durf en leiderschap.Daar ontbreekt het totaal aan bij politici en een groot deel van de mensheid die belegt op de beurzen. Marktwerking is een natuurlijk gegeven. Inzicht en wijsheid zijn een menselijke verworvenheid. De laatsten kunnen het eerste gebruiken. Maar niet andersom. Ik sta helemaal achter Uni's en Olies, zolang die twee leidende heren hun wijsheid daarin kwijt kunnen. Zij kunnen het verleden niet veranderen, maar misschien wel de toekomst.
  2. Manofaction 28 februari 2017 17:40
    quote:

    Semd schreef op 28 februari 2017 17:11:

    Als komende generaties ons beoordelen dan zullen zij het echt niet hebben over de rendementen die destijds gemaakt zijn. Zij zullen het hebben over hoe wij onze planeet ver...... hebben. En olieproductie wordt nog gesubsidieerd ook, het is te bizar voor woorden.
    Helemaal juist. Ben benieuwd hoe je die latere generaties Fukushima wilt uitleggen. Dat je hen met iets opzadelde, omdat je speelde met zaken die je niet kon beheersen. Die generaties moeten ons wel als heel primitief gaan zien. Als ze daar überhaupt nog de kans voor krijgen, want Fukushima stroomt nog rustig zeker 40 jaar door. Die lachen later om CO2, maar huilen om de erfenis van een paar jaar kerncentrales. En dan hebben politici in Nederland het over Groningen, terwijl de vissen in de Noordzee al lichtgevend over de Afsluitdijk proberen te ontsnappen.
  3. @iPlof 28 februari 2017 18:16
    quote:

    Manofaction schreef op 28 februari 2017 17:23:

    En als je in Afrika hebt gewerkt en het misbruik zag uit puur winstbejag. En als je daarna toch nog een paar bedrijven hebt opgericht in de westerse kapitalistische wereld. En als je dan ook nog eens succesvol daarin was. Dan vraag je je af of je eigelijk iets had kunnen doen aan die waanzin. Je kunt jezelf niet optillen bij je enkels en je kunt de wereld al helemaal niet op je schouders proberen te nemen. Maar wat in je ( dagelijkse ) macht ligt kun je misschien gebruiken op het een beetje op een hoger niveau te brengen. En daar lijken Polman en Van Beurden zich van bewust. Dat is zeer prijzenswaardig en getuigd van ontwikkeling, wijsheid, durf en leiderschap.Daar ontbreekt het totaal aan bij politici en een groot deel van de mensheid die belegt op de beurzen.
    ???
    Van Beurden en Polman zijn volgens u voorbeelden van de duurzame anti kapitalistische wereld?

    Beiden hebben te kennen gegeven vooral aan de aandeelhouder te denken, maar ik vermoed daarnaast vooral aan zichzelf trouwens. Shell heeft nagenoeg alle schone energie afgestoten, Unilever predikt duurzaam te zijn maar heeft dat na een weekendbod van Buffet alweer overboord gegooid.

    Misschien even op youtube woorden 'Shell en Nigeria' intoetsen, kleine moeite, maar grote schok.

    Beide bedrijven hebben eventjes meegelift op de duurzaam hype toen ze dat lucratief en perswaardig leek, feitelijk interesseert het ze geen ene reet.
  4. euco 28 februari 2017 18:26
    Hear hear voor Manofaction.

    Kamp schrijft: "Uiteindelijk bepaalt namelijk eenvoudig vraag en aanbod hoe goed en fout ondernemingen zelf zijn."

    Dus de markt geeft een oordeel over de ethiek? Betekent dat dat als de koers hoog is dat de onderneming dan de juiste ethische keuze heeft gemaakt? Vreemde benadering...

    De grafiek kan een vertekend beeld geven. In 2007/2008 stonden de schone energie bedrijven op irrationele highs. Zou me niets verbazen als het beeld volledig anders zou zijn als je nog 10 jaar verder terug gaat.
  5. @iPlof 28 februari 2017 18:44
    Van Beurden verwacht de komende tien jaar alle olie- en gasreserves van Shell aan te boren. "Ik pomp alles op wat ik kan oppompen om aan de vraag te kunnen voldoen. Wat uiteindelijk werkt tegen klimaatverandering is minder CO2 uitstoten en de consument stoot CO2 uit."

    DEN HAAG (AFN) - Shell is enorm teleurgesteld dat de zoektocht naar olie en gas in de zeebodem bij Alaska niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd en moest worden gestaakt. Ook had het bedrijf te maken met de strenge regelgeving en moeilijke weersomstandigheden.

    Lekker wijs en duurzaam vlgs van Beurden en manofcation..
  6. DonDagobert 28 februari 2017 20:30
    "Uiteindelijk bepaalt namelijk eenvoudig vraag en aanbod hoe goed en fout ondernemingen zelf zijn".

    Deze zin van Kamp is echt compleet, maar dan ook compleet ondoordacht. De artikelen van AJK zijn doorgaans behoorlijk lezenswaardig maar voor dit artikel met dit onderwerp was een nachtje ijs geen luxe geweest.

    De koppeling maken tussen (markt)waarde en ethiek is naast onjuist ook erg simplistisch. Er zijn legio studie over de verhoudingen tussen Shareholder Driven Corporate Governance vs Stakeholder Driven Corporate Governence en korte, middel en lange termijn gevolgen hiervan op zowel economisch als sociaal/maatschappelijk vlak.

    Enige link naar (empirisch) onderzoek zou de heren van IEX wel eens sieren. En dan bedoel ik niet weer een flitsflats linkje naar een Bloomberg artikel en een Goldman Sachs rapport.

    Maar ok, om dan maar af te sluiten met de woorden van Kamp zelf; "de markt liegt niet", dus blijkbaar zal de lezer dit wel willen. Liefst 1.990 keer al. Misschien is dat een onderwerp voor de vrijmibo op het IEX kantoor. Clicks vs inhoud, place your bets.

    Ere aan Manofaction & Plof, mooie discussie, goed omschreven!
  7. taurus86 28 februari 2017 21:24
    Het opwarmingsgevaar van zonnepanelen, daar hoor ik nog bijna niemand over. De toename van de wereldbevolking in een steeds versnellende vaart, daar hoor ik bijna niemand over.
    De eigen verantwoordelijkheid, die echt met straffere hand de eigen 'footprint' behoorlijk kan verkleinen daar hoor ik nog weinig over.

    Het lastige is, dat we na het verlaten van het 'goddelijk gezag'op eigen benen zijn komen te staan. En nu zijn wij zelf aan zet. Maar daar moeten we wel nog enkele decennia aan wennen. |We zijn op weg, de goede weg, dus het komt goed. Niet rennen, want struikelen brengt alleen maar schade.
    Wie vandaag een nieuwe (Benzine/diesel) auto heeft gekocht heeft voor 16 - 20 jaar beslag gelegd op de schone lucht. Zo is het, dit zijn de feiten.
  8. Manofaction 28 februari 2017 22:06
    quote:

    plof® schreef op 28 februari 2017 18:16:

    [...]
    ???
    Van Beurden en Polman zijn volgens u voorbeelden van de duurzame anti kapitalistische wereld?

    Beiden hebben te kennen gegeven vooral aan de aandeelhouder te denken, maar ik vermoed daarnaast vooral aan zichzelf trouwens. Shell heeft nagenoeg alle schone energie afgestoten, Unilever predikt duurzaam te zijn maar heeft dat na een weekendbod van Buffet alweer overboord gegooid.

    Misschien even op youtube woorden 'Shell en Nigeria' intoetsen, kleine moeite, maar grote schok.

    Beide bedrijven hebben eventjes meegelift op de duurzaam hype toen ze dat lucratief en perswaardig leek, feitelijk interesseert het ze geen ene reet.
    Ik ben het geheel met u eens. Ik beschouw het dan ook meer als het beste uit twee kwaden. Of anders gezegd. In het land der blinden is eenoog koning. Ik ben er zelf bij geweest in Afrika en daarom besef ik ook hoe moeilijk het is, om binnen het huidige systeem verandering te bewerkstelligen. De mensheid is in ontwikkeling, maar de voortplanting gaat sneller dan de mentale ontwikkeling. Voortplanting en intelligentie zijn niet elkaars voorwaarden.
    Mijn commentaar kwam vooral voort uit het feit, dat ik de afgelopen week keer op keer hoorde en las, dat men van Unilever verwacht, dat men zich nu meer of zelf geheel op het voordeel van de aandeelhouder moet gaan richten.
    Daar ben ik het geheel mee oneens.
    Bij Unilever en Shell lijkt er in ieder geval het besef te zijn gerezen dat men prioriteit moet geven aan de wens van de klant cq. mensheid, naar duurzaamheid en verantwoordelijkheid voor toekomstige generaties. Dat kan best ook een opportunistische grondslag hebben, maar het gevolg is in ieder geval een goed beleid. En beide CEO's zijn waarschijnlijk geen heiligen. Natuurlijk zie ik ook alle plastic verpakkingen, die uiteindelijk in mijn lever beland omdat de vis vol zit met de deeltjes. Ook zie ik de waanzin van het verbranden van fossiele brandstoffen, maar als deze bedrijven de eerste positieve koerswijziging direct opgeven, als er een overname dreig door een paar geld wolven ), dan ontnemen ze ons zelfs het kleinste sprankje hoop.
    En Mr. Buffet begrijp ik niet. Hij werkt samen met 3G ( ook al wil hij zelf geen vijandige overnames ) en die maken de wereld er niet beter op, maar op het zelfde moment schenkt hij het overgrote deel van zijn vermogen weg, om de wereld te verbeteren. Lijkt mij een schizofrene instelling. Maar wie zonder zonde is....? Dus is het zeker geen kritiek mijnerzijds.
  9. relpinda 28 februari 2017 22:41
    @Manofaction, van mij 3x dikke AB,

    Ook ik had het niet beter kunnen verwoorden.
    Goede discussies hier.
    Ik ben er van overtuigd dat dit soort CEO's zelfverrijking niet in hun woordenboek voorkomt hoewel het systeem hun daarin drukt. Zij zullen ook met hun eigen verdienste maatschappelijk belangen ondersteunen.
    Politiek kan een vb nemen aan dergelijk LEIDERSCHAP.

    LZA

    ps. Shell/Afrika, heel veel problemen zijn aan graairige bevolkings (Bestuurlijke&gewone bandieten) incidenten gelegen.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links