Sopheon « Terug naar discussie overzicht

Volgens BeleggingsExpress 27-4-2005

106 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 » | Laatste
[verwijderd]
58

Sopheon’s Accolade oogt perspectiefrijk


Enkele weken geleden besteedden wij aandacht aan de voorlopige jaarcijfers van Sopheon. Veel reden tot vreugde bood het jaarverlies van €2,1 miljoen vóór afschrijving goodwill niet. Desondanks blijkt een groep beleggers te beschikken over een rotsvast vertrouwen in het kleine softwarebedrijf. Reden het gesprek aan te gaan met de altijd optimistische topman en grootaandeelhouder Barry Mence.

Sopheon (voorheen: Polydoc) kent een lange geschiedenis van stevige verliezen. Dat is uiteraard terug te vinden op de balans onder de ’profit and loss account’. Cumulatief prijkt hier een negatief bedrag (omgerekend in euro’s) op van €116 miljoen. Dat is veel geld voor een microcap zoals Sopheon toch beschouwd mag worden met een jaaromzet over 2004 van €6,5 miljoen. Al deze in de loop der jaren geleden verliezen zijn gefinancierd middels uitgiftes van aandelen. Het totale aantal uitstaande aandelen zal, na volledige conversie van een convertible, toenemen tot circa 135 miljoen. De grootte van Sopheon in ogenschouw genomen een nogal fors aantal, hetgeen Mence zonder aarzeling ook toegeeft. Uiteraard is het niet goed al te lang bij het verleden stil te staan, al is het track record wel van belang. Daarnaast zullen mogelijke toekomstige winsten wel met veel aandeelhouders moeten worden gedeeld.

Accolade speerpunt
Sopheon heeft diverse kansrijke software in huis dat potentieel voor een flinke winst zou kunnen zorgen. Accolade is daarvan de voornaamste. Naast een gesprek met Mence kregen wij een kleine productdemonstratie van deze software. Het voert te ver alle ins and outs van dit softwarepakket te bespreken. Gaandeweg de demo kon echter wel een goed beeld worden gevormd van de mogelijkheden van het door Sopheon ontwikkelde Accolade. Deze software stelt productgedreven ondernemingen in staat snel en efficiënt nieuwe producten op de markt te brengen. Kort samengevat bevat deze software al de ingebrachte intellectuele kennis binnen een organisatie. De diverse afdelingen, zoals marketing, de juridische afdeling, de productie-afdeling enzovoort werken gezamenlijk aan een nieuw product. Elke afdeling heeft zijn eigen onderdeeltje van het totaalpakket, waarbij de voortgang van de diverse afdelingen tot op medewerkerniveau kan worden gevolgd door het management. Het nieuwe product wordt hierbij continue getoetst, met als grondslag de ’Stage-Gate process’ van uitvinder in deze dr Robert Cooper. De voordelen zijn evident. Naast een uitstekend overzicht, een makkelijke manier van voortgangsbewaking en veel interactie tussen diverse afdelingen, kunnen kansloze producten vroegtijdig worden gestopt. Uiteraard geldt hierbij wel, zoals bij alle software: garbage in, garbage out. Oftewel, de menselijke factor blijft van groot belang.

Deze software kan met name in productgedreven organisaties een enorme efficiency tot gevolg hebben waarbij er veel tijd en geld kan worden bespaard. De klantenlijst van Sopheon kan overigens indrukwekkend worden genoemd. Basf, Cadbury Schweppes, Siemens en American Express behoren onder andere tot de klantenkring van het bedrijf. Enkele andere klinkende namen mogen hier helaas niet genoemd worden, dit op uitdrukkelijk verzoek van diezelfde klanten die uit concurrentie-overwegingen die informatie niet aan de markt wensen te verstrekken. Het fraaie aan de Accolade-software is de compabiliteit met de software van Microsoft. Rapporten kunnen uitgeprint worden in Excel, Word en andere Microsoft software. Sopheon werkt nauw samen met Microsoft en de gedachte aan een overname van Sopheon door deze laatste is niet irreëel. Mence stelt in deze overigens wel dat dit momenteel niet in het belang van Sopheon zou zijn.

Sopheon heeft naast Accolade nog andere potjes op het vuur staan zoals software gericht op RIFD, eveneens kansrijk met ondersteuning van onder andere Airbus, maar vooralsnog ligt de nadruk op Accolade, waarvan een nieuw release vrijkomt in het tweede kwartaal.

De door Sopheon ontwikkelde software (Accolade) overtuigt. Echter, het track record doet dat bepaald niet. Wat Sopheon mist is schaalgrootte. De software-ontwikkelaar en verkoper heeft meer, liefst grote, klanten nodig om de ontwikkelrace vol te houden. Wel is het zo dat Sopheon meerdere kansrijke samenwerkingsverbanden heeft afgesloten met Microsoft, Siemens en Deloitte, waarvan de topman hoge verwachtingen heeft de komende jaren. Mence heeft mede daardoor moeite met het beleggingsoordeel speculatief houden. Toch blijft het advies ondanks de overtuigende productdemo gelijk. Naast het gebrek aan schaalgrootte en het slechte track record vrezen wij toch dat Sopheon wederom gebruik zal moeten maken van de ’Credit for Equity Line’ welke Sopheon heeft lopen bij GEM. Dit overigens in weerwil van de overtuiging van Mence, die meent dat de huidige kaspositie van €1,8 miljoen per eind 2004 in ieder geval voor dit jaar normaliter toereikend zal blijken te zijn.

Taexpres
Sopheon: €0,36
Steun: €0,28
Weerstand: €0,39
Korte termijn trend: neutraal
27-04-2005



Nico
Bertus S
1
Nice story Nico!!

Naast het gebrek aan schaalgrootte en het slechte track record vrezen wij toch dat Sopheon wederom gebruik zal moeten maken van de ’Credit for Equity Line’ welke Sopheon heeft lopen bij GEM. Dit overigens in weerwil van de overtuiging van Mence, die meent dat de huidige kaspositie van €1,8 miljoen per eind 2004 in ieder geval voor dit jaar normaliter toereikend zal blijken te zijn.

Wie zou daar nu een betere kijk op hebben...............

{:<))))

Bertus S.
[verwijderd]
8
Ja Nico, het is wat. Goed dat Barry zijn gezicht laat zien. Hij komt met overtuigende voorbeelden en productinformatie. Daarnaast verteld hij hardop dat er voldoende geld is. Meer kan hij er, for the time being, ook niet aan doen. De volgende pb's en de H1 cijfers moeten het ongelijk van BE bewijzen. Dat speculatief houden zal vast wel veranderen.

Overigens wil ik, ondanks het advies, BE graag complimenten geven voor hun openhartige houding en het feit dat ze signalen vanbeleggers oppikken en er ook daadwerkelijk mee aan de slag gaan.

vr gr K. (Top post -> zoniet -> haal ik het zelf maandag nog wel een keer omhoog!)
[verwijderd]
1
Sorry Nico, hoe vaak ik ook op de aanbeveelknop klik, ik kan er helaas niet meer dan 1 geven. :-((

Gr.
GBP

PS
Buitengewoon prachtig en verhelderend hoe ze het product "Accolade" hebben omschreven!!!
[verwijderd]
1
Even onderstaande regel er uitgelicht.

Sopheon werkt nauw samen met Microsoft en de gedachte aan een overname van Sopheon door deze laatste is niet irreëel. Mence stelt in deze overigens wel dat dit momenteel niet in het belang van Sopheon zou zijn.

Mence stelt "momenteel"niet in het belang van Sopheon! Dit zal dus in de toekomst weleens kunnen veranderen?

vriendelijke groet lucas D
[verwijderd]
0
veel klanten komen natuurlijk ook van buiten de Microsoft-software gebruikers...die moet je toch vooral ook aan je zien te binden....
goed toch!
gr
j.

quote:

lucas D schreef:

Even onderstaande regel er uitgelicht.

Sopheon werkt nauw samen met Microsoft en de gedachte aan een overname van Sopheon door deze laatste is niet irreëel. Mence stelt in deze overigens wel dat dit momenteel niet in het belang van Sopheon zou zijn.

Mence stelt "momenteel"niet in het belang van Sopheon! Dit zal dus in de toekomst weleens kunnen veranderen?

vriendelijke groet lucas D
[verwijderd]
1
quote:

lucas D schreef:

Even onderstaande regel er uitgelicht.

Sopheon werkt nauw samen met Microsoft en de gedachte aan een overname van Sopheon door deze laatste is niet irreëel. Mence stelt in deze overigens wel dat dit momenteel niet in het belang van Sopheon zou zijn.

Mence stelt "momenteel"niet in het belang van Sopheon! Dit zal dus in de toekomst weleens kunnen veranderen?

vriendelijke groet lucas D
Opmerkelijk is hier dat Mence dit niet tegenspreekt! Microfoft heeft een aardige Oorlogskas voor overnames en Sopheon past wel in hun plaatje. Dus, een overname zou WEL in het belang van Microsoft zijn! Microsoft zou dan gebaat zijn bij een lage koers! Zou er een spel gespeeld worden?
[verwijderd]
0
Behoudend schreef:

Opmerkelijk is hier dat Mence dit niet tegenspreekt!

Hij geeft wel aan dat dit niet het moment om aan een overname te denken

Microsoft heeft een aardige oorlogskas voor overnames en Sopheon past wel in hun plaatje. Dus, een overname zou WEL in het belang van Microsoft zijn!

Ik denk dat je beter had kunnen schrijven, dat het misschien weleens zou kunnen dat het wel in het belang van Microsoft zou zijn, wat ik overigens betwijfel. Ze hebben immers een samenwerkings overeenkomst en kunnen goed door een deur, dus mis ik de noodzaak.

Microsoft zou dan gebaat zijn bij een lage koers! Zou er een spel gespeeld worden?

Ik denk niet dat ze zich op dat niveau daar mee bezighouden.

Ik verwacht dat Sopheon in ieder geval dit jaar niet overgenomen word. Maar wie ben ik!

vriendelijke groet lucas D

[verwijderd]
1
Ik heb het stuk van VermogensVisie op deze prachtige zondagmorgen gewoon nog maar eens doorgelezen.

Het feit dat VV er op terugkomt (lees: "Desondanks blijkt een groep beleggers te beschikken over een rotsvast vertrouwen in het kleine softwarebedrijf") is m.i. een groot compliment aan de schrijvers van het stuk dat bij VV is aangeleverd n.a.v. een eerder, door VV geplaatst artikel over Sopheon.
Ze zijn bij VV blijkbaar toch (nog) nieuwsgierig(er) geworden!

De inhoud van dit stuk spreekt weer voor zich. Een mooie uiteenzetting van de (gouden) weg die Sopheon momenteel bewandelt! En wéér staat Sopheon in de schijnwerper!

De beargumentatie van VV in de laatste alinea om het beleggingsoordeel op speculatief te houden vind ik persoonlijk nogal zwakjes.
Bijv. het gebrek aan schaalgrootte??? Euh: Microsoft, Siemens en Deloitte! Wellicht heeft de heer Mence bij dit onderwerp niet het achterste van zijn tong laten zien als het gaat om bijv. de potentie van de samenwerking met MS.
Had VV misschien maar iets beter de update van 5 april moeten lezen? (MS werd er volgens mij minimaal 10x in genoemd ;-))
Ook de samenwerkingsverbanden in Australazia moeten we niet vergeten.

Maar goed, het rotsvaste vertrouwen kan er ook niet in één keer zijn!
Bij de één duurt het gewoon iets langer dan bij de ander.

Gr.
GBP
[verwijderd]
0
Hoi Niels.

Ik heb het stuk van VermogensVisie op deze prachtige zondagmorgen gewoon nog maar eens doorgelezen.

Het feit dat VV er op terugkomt (lees: "Desondanks blijkt een groep beleggers te beschikken over een rotsvast vertrouwen in het kleine softwarebedrijf") is m.i. een groot compliment aan de schrijvers van het stuk dat bij VV is aangeleverd n.a.v. een eerder, door VV geplaatst artikel over Sopheon.
Ze zijn bij VV blijkbaar toch (nog) nieuwsgierig(er) geworden!

Het stuk van Nico kwam toch uit Beleggings Express............................???

Met vriendelijke groet,

Bertus S.

----------------------------------------------------

Oeps....

(ik werd al wat rood van de zon, maar nu gaat het ineens wel heel erg hard)
[verwijderd]
0
Ha Hans, ik heb heel rustig in de zon het stuk van BeleggingsExpress nog eens nagelezen; kreeg het er warm van ;-))

Nico
[verwijderd]
0
quote:

passeur schreef:

In de VI stond ook wel een aardig stuk :-))
Voor Ingewijden? Lekker ding?
Mvg Hans
[verwijderd]
0
Hans, goedenmorgen.

Misschien domme vraag, maar waar staat de afkorting C.Y.A voor?.

Vriendelijke groet, Frank.
[verwijderd]
0
Hoi Frank,

Je doelt op mijn reactie op de Sopheon clubsite,

"Beleggingsexpress wilt de boot niet missen, "zie je wel, wij hadden ze al in het visier toen ze nog op 35 cent stonden, .

C.Y.A, zo noemen ze dat!"

** Cover Your Ass **

Dat doe je aan de vooravond van een fundamentele uitbraak nav de verkregen informatie ;-)

mvg Hans

groups.msn.com/SopheonClubsite/genera...
[verwijderd]
0
Hallo Hans,

Inderdaad doelde ik op uw post bij de SCS.
Is mij duidelijk nu.

Wat u schrijft: dat doe je aan de vooravond van een fundamentele uitbraak na de verkregen informatie: daar ben ik het helemaal mee eens. hetligt/lag er nogal dik bovenop he.

Het is duidelijk te lezen tussen de regels door, dat het niet lang meer op zich zal laten wachten.

BE ziet het wel anders dan BM, maar ik ben de overtuiging toegedaan, dat wat BM zelf zegd, waardevoller is en correcter dan BE.

Bedankt voor uw reactie.
Fijne dag nog,
Vriendelijke groet, Frank.
josti5
0
Hmmm: 38 aanbevelingen voor een stukje in Beleggings Express, waar ook dit in staat:

"Naast het gebrek aan schaalgrootte en het slechte track record vrezen wij toch dat Sopheon wederom gebruik zal moeten maken van de ’Credit for Equity Line’ welke Sopheon heeft lopen bij GEM. Dit overigens in weerwil van de overtuiging van Mence, die meent dat de huidige kaspositie van €1,8 miljoen per eind 2004 in ieder geval voor dit jaar normaliter toereikend zal blijken te zijn"

Met de beste wil van de wereld kan ik het al jaren durende, ongebreidelde optimisme van de harde kern op dit forum (en ook elders) niet begrijpen, hoor.

IMO is de enige reden om in dit aandeel te zitten (letterlijk en figuurlijk...), dat het bedrijf uit haar lijden wordt verlost door een overnemer, met name Microsoft.

34 Cent was vanmorgen voor mij leuk genoeg om toch maar weer eens een plukje op te pakken, uitsluitend met het oog op een mogelijke overname, want de bedrijfsresultaten zijn al sinds jaar en dag net zo slecht als de presentatie van het bedrijf naar haar aandeelhouders.

Anyway: succes!

Groeten,

Jos.
106 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 865,36 +0,01 +0,00% 18:05
AMX 926,60 +7,92 +0,86% 18:05
ASCX 1.189,83 -18,08 -1,50% 18:05
BEL 20 3.826,58 +32,01 +0,84% 18:05
Germany40^ 17.752,60 -17,42 -0,10% 19:07
US30^ 38.013,46 +285,75 +0,76% 16:37
US500^ 5.049,25 +29,69 +0,59% 16:56
Nasd100^ 17.548,80 +43,89 +0,25% 16:49
Japan225^ 38.001,71 +257,64 +0,68% 16:49
WTI 82,47 +0,26 +0,32% 19:07
Brent 87,42 +0,11 +0,13% 19:07
EUR/USD 1,0651 -0,0020 -0,19% 19:07
BTC/USD 63.477,51 +2.224,57 +3,63% 19:07
Gold spot 2.387,41 +26,42 +1,12% 19:07
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
RANDSTAD NV 48,350 +1,250 +2,65% 17:35
ING 15,168 +0,242 +1,62% 17:35
ArcelorMittal 23,800 +0,290 +1,23% 17:35
Dalers Laatst +/- % tijd
ASMI 544,800 -35,400 -6,10% 17:39
BESI 138,550 -3,800 -2,67% 17:36
ASML 840,300 -12,100 -1,42% 17:39

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront