PB

2.322 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
Deel 2:

David Yoshikawa, Telecomadviesbureau Stratix
Yoshikawa bevestigt dat internetsnelheden die nu aangeboden worden op het bestaande netwerk van Ziggo en de huidige en nieuwe glasvezelnetwerken niet veel uiteen lopen. ,,In theorie kan glasvezel veel meer capaciteit bieden dan coax, maar in de praktijk houden de downloadsnelheden gelijke tred. Voor uploadsnelheid is dat anders, daar wordt over glasvezel een veel hogere snelheid aangeboden."

De vraag naar glasvezelinternet blijft evenwel groeien. ,,Er is steeds meer vraag naar sneller vast en mobiel internet, waardoor je bijvoorbeeld ook videodiensten in hogere kwaliteit kunt zien", aldus KPN-manager Steltenpool. Het bedrijf is inmiddels verspreid over heel Nederland in dertig gemeenten bezig, van Tholen tot Stadskanaal. Dat aanbieders in elkaars vaarwater komen is volgens KPN-manager Steltenpool niet vreemd. ,,We zijn aan het einde van dit jaar in vijftig gemeenten tegelijk aan het werk. Dan is het onontkoombaar dat je andere partijen tegenkomt. Om overlast te voorkomen willen we wel samenwerken bij de aanleg.”

De vraag naar glasvezelinternet blijft groeien. © ANP Photo Xtra Koen Suyk
ACM: Steeds meer interesse

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) start een onderzoek naar de aanleg van glasvezel. Er wordt eerst een zogeheten marktonderzoek gedaan om op een rijtje te zetten welke actuele ontwikkelingen er spelen. De waakhond is blij dat er steeds meer interesse lijkt te komen om dergelijke snelle netwerken aan te leggen, maar zegt ook signalen te krijgen er problemen dreigen te ontstaan omdat meerdere partijen op dezelfde plekken netwerken aan gaan leggen. Dit leidt er soms toe dat projecten deels of helemaal stopgezet worden. Daarnaast zou het voorkomen dat partijen die de netwerken aanleggen exclusiviteit eisen van gemeenten én van telecomaanbieders.

De ACM wil daarom in gesprek gaan met de telecombedrijven, investeringsmaatschappijen en gemeenten die te maken hebben met de aanleg van een nieuw kabelnetwerk. Na de zomer worden de resultaten verwacht van de marktstudie. Aan de hand daarvan wordt bekeken of er specifieke zaken zijn die daadwerkelijk onderzocht moeten worden.

www.ad.nl/den-haag/binnenkort-razends...
voda
0
KPN gaf Tele2 ten onrechte geen netwerktoegang

Gepubliceerd op 2 jul 2019 om 10:55 | Views: 923

KPN 12:35
2,69 -0,01 (-0,22%)

DEN HAAG (AFN) - KPN heeft begin 2000 niet aan zijn wettelijke verplichting voldaan om Tele2 gedeelde toegang te geven tot zijn telefonienetwerk. Dat heeft het gerechtshof Den Haag dinsdag in een tussenuitspraak beslist. Met de inwerkingtreding van de Telecommunicatiewet rustte op monopolist KPN de verplichting om redelijke verzoeken tot gedeelde toegang tot het telefonienetwerk te honoreren. Hier mochten geen discriminatoire voorwaarden aan verbonden worden.

Tele2 zei schade geleden te hebben doordat het telecombedrijf door de tegenwerking van KPN het ADSL-netwerk aanvankelijk niet kon uitrollen. Hierdoor verloor Tele2 naar eigen zeggen marktaandeel. Het hof bepaalde dat het onrechtmatige handelen door KPN uitsluitend voor de beginperiode van de door Tele2 geclaimde periode geldt. Een deel van de claims van Tele2 is inmiddels verjaard. Het hof is van oordeel dat een deskundige moet aangegeven, hoe groot het marktaandeel van Tele2 geweest had kunnen zijn als KPN aan zijn verplichtingen voldaan had. Op basis hiervan kan dan in een einduitspraak de hoogte van de schadevergoeding van KPN aan Tele2 bepaald worden.
voda
0
KPN scoort goed bij aanbesteding gemeenten

Gepubliceerd op 5 jul 2019 om 15:28 | Views: 156

KPN 15:27
2,70 -0,02 (-0,88%)

DEN HAAG (AFN) - KPN Security heeft goed gescoord bij de gemeentelijke aanbesteding GGI-Veilig. Dit meldt KPN na de definitieve gunning die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bekend heeft gemaakt.

Het gaat om de levering van beveiligingsproducten en -diensten aan ruim 330 gemeenten en gemeentelijke samenwerkingsverbanden. KPN is binnen alle drie de uitgeschreven percelen aangewezen als leverancier. Zo kunnen de Nederlandse gemeenten de komende vijf jaar bij KPN terecht voor zogeheten security-expertiseservices en voor bijvoorbeeld firewalls en anti-DDoS-diensten.

GGI-Veilig, een onderdeel van de Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur, moet de digitale weerbaarheid van gemeenten verhogen. Door collectief producten en diensten in te kopen, besparen gemeenten op aanbestedingskosten. Er zijn geen financiële details naar buiten gebracht.
voda
0
KPN verkoopt internationaal netwerk

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
KPN
2,677 -0,023 -0,85 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) KPN heeft een overeenkomst gesloten over de verkoop van zijn internationale netwerk aan GTT Communications voor een bedrag van 50 miljoen euro. Dit maakte het telecombedrijf maandag voorbeurs bekend.

De transactie omvat de verkoop van de internationale glasvezelactiviteiten en wijkcentrales in 21 landen.

De transactie is in lijn met de strategie van KPN om het bedrijf te simplificeren. De opbrengsten van de transactie zullen gebruikt worden om de operationele en financiële flexibiliteit te vergroten. De desinvestering moet nog worden goedgekeurd door betrokken toezichthouders.

Na afronding van de transactie, blijft KPN internationale diensten leveren aan zakelijke klanten in Nederland als onderdeel van de ICT-dienstverlening. Als onderdeel van de transactie sluit KPN een dienstenovereenkomst met GTT om de continuïteit van de internationale netwerkdiensten voor zijn klanten te waarborgen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Beveiligingsbaas KPN vertrekt

Gepubliceerd op 15 jul 2019 om 16:02 | Views: 78

KPN 15:55
2,66 0,00 (-0,11%)

ROTTERDAM (AFN) - Jaya Baloo stopt als hoofd beveiliging bij KPN. Ze krijgt diezelfde functie, Chief Information Security Officer, bij virusbestrijder Avast. Ze heeft op 30 september haar laatste werkdag. Wie haar opvolgt, is nog niet bekend.

KPN heeft het vertrek maandag aangekondigd. Baloo was sinds 2012 hoofd beveiliging bij KPN. Ze blijft nog wel bij de provider betrokken als 'Quantum Ambassadeur'. Ze helpt KPN bij de overgang naar quantuminternet. Dat moet veel sneller, veiliger en betrouwbaarder zijn dan het huidige internet.
voda
0
KPN investeert in jonge Britse techbedrijven

Gepubliceerd op 17 jul 2019 om 08:55 | Views: 78

ROTTERDAM (AFN) - KPN steekt via zijn tak voor durfinvesteringen geld in een fonds van IQ Capital. Die Britse fondsenmanager investeert vooral in technologiebedrijven die voortkomen uit onderzoek aan de universiteit van Cambridge.

KPN Ventures deed mee aan een investeringsronde van het derde fonds van IQ Capital, dat een totale omvang 175 miljoen dollar heeft. Dat geld gaat naar beginnende ondernemingen in onder andere data-analyse, fintech, cyberveiligheid en het internet of things.
voda
0
KPN Ventures investeert in IQ Capital

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
KPN
2,61 -0,01 -0,38 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) KPN Ventures, de investeringstak van KPN, heeft geïnvesteerd in het Britse investeringsfonds IQ Capital. Dit meldde KPN woensdag zonder financiële details te verstrekken.

IQ Capital is een onafhankelijke fondsmanager die de investeert in technologiebedrijven in het VK.

Het is de vijfde investering van KPN in een Europees early-stage fonds. Met deze investeringen heeft KPN Ventures het doel vroegtijdig toegang te krijgen tot nieuwe technologische partners, het bouwen aan nieuwe partnerships, en het verbeteren en uitbreiden van de proposities aan klanten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
'KPN interessant Europees telecomaandeel'

Gepubliceerd op 22 jul 2019 om 08:34 | Views: 0

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - De Europese telecomsector kan in de tweede helft van dit jaar interessant worden voor beleggers. Dat zeggen analisten van Morgan Stanley die erop wijzen dat telecomaanbieders de afgelopen tijd niet goed hebben gepresteerd, maar goede voortgang boeken op het gebied van kostenbesparingen. Daarbij noemen de marktvorsers onder meer KPN.

Volgens Morgan Stanley is de groei in de markt voor mobiele telefonie beter in de tweede jaarhelft. Dat heeft ook te maken met de recente zwakkere periode voor techaandelen, waardoor er ruimte is voor verbeteringen. De Duitse groei is volgens de Amerikaanse zakenbank "redelijk" en de vooruitzichten voor markten als Italië en Spanje zijn "minder slecht".

De analisten van Morgan Stanley noemen KPN als een van hun voorkeursaandelen in de sector. Ook Cellnex, Tele2, MásMóvil en Telefónica kunnen de goedkeuring van de kenners wegdragen.

Morgan Stanley heeft geen specifiek advies voor KPN. Het aandeel KPN sloot vrijdag op 2,62 euro.
voda
0
'Kwartaalomzet KPN omlaag'

Gepubliceerd op 22 jul 2019 om 10:20 | Views: 273

AMSTERDAM (AFN) - Telecomconcern KPN heeft in het tweede kwartaal naar verwachting een lagere omzet behaald dan een jaar geleden. Dat blijkt uit een consensus van analistenschattingen die het bedrijf op de eigen website heeft geplaatst. KPN opent woensdag voorbeurs de boeken.

De onderliggende omzet komt naar verwachting uit op bijna 1,37 miljard euro, tegen 1,4 miljard euro een jaar eerder. Het aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda) zou volgens de consensus uitkomen op 579 miljoen euro. Dat was 577 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2018.

Naast de cijfers zal de aandacht ook uitgaan naar topman Maximo Ibarra, die in juni liet weten per eind september te vertrekken bij KPN vanwege "dringende familiaire redenen". Zijn vertrek kwam als een verrassing op de financiële markten en voor KPN zelf. Ibarra gaat aan de slag bij betaaltelevisiebedrijf Sky Italia. KPN heeft al gezegd niet te zullen tornen aan de strategie na de exit van Ibarra. Het bedrijf heeft nog niks gemeld over een opvolger van Ibarra.

Storing

KPN kampte in juni ook met een grote storing die urenlang alarmnummer 112 platlegde. Volgens KPN was een softwarefout de vermoedelijke oorzaak. In politiek Den Haag is om opheldering gevraagd over de storing.

Daarnaast kondigde het bedrijf in juni aan dat zijn resterende belang van bijna 3 procent in Telefónica Deutschland is verkocht, zonder financiële details te verstrekken. De opbrengsten worden aangewend om "de operationele en financiële flexibiliteit te vergroten", aldus KPN.
voda
0
KPN: merk XS4ALL niet naar gehandicaptenfonds

Gepubliceerd op 22 jul 2019 om 15:12 | Views: 52

KPN 15:01
2,60 -0,04 (-1,55%)

DEN HAAG (AFN) - KPN schenkt de merknaam XS4ALL niet aan Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK). Het telecombedrijf laat in een reactie weten niet aan het verzoek tegemoet te komen. "Het merk is helaas niet beschikbaar voor de NSGK", aldus KPN. "We begrijpen de oproep en de gedachte erachter steunen wij ook."

De NSGK vroeg KPN maandag of de provider de naam XS4ALL wil schenken aan de stichting. KPN maakte eerder dit jaar bekend dat XS4ALL ophoudt te bestaan als merk. De NSGK zegt dat de naam perfect aansluit bij de boodschap van de stichting.

"Meer dan 100.000 gehandicapte kinderen zitten in een isolement. Wij vinden dat gehandicapte kinderen toegang moeten hebben tot alles wat ieder ander kind ook doet. Daarom willen wij XS4ALL", stelt directeur van de NSGK Henk-Willem Laan.

Evenementen

In de verklaring van de NSGK staat dat er meerdere evenementen worden georganiseerd om KPN over te halen de naam te doneren. Donderdag is de eerste. Een groep kinderen onthult voor het hoofdkantoor van KPN een mobiel billboard met een oproep om de naam XS4ALL te doneren.

KPN gaat daar niet op in. Wel zegt het bedrijf zich via het Mooiste Contact Fonds al ruim twaalf jaar in te zetten in de strijd tegen eenzaamheid. Het bedrijf nodigt NSGK uit "om samen met het KPN Mooiste Contact Fonds te kijken naar een mogelijke samenwerking".
voda
0
Beursblik: vlakke winstgevendheid KPN verwacht

(ABM FN-Dow Jones) KPN heeft in het tweede kwartaal van 2019 de resultaten over de brede linie iets onder druk zien staan, maar de aangepaste EBITDA zal vermoedelijk op peil zijn gebleven. Dit blijkt uit een analistenconsensus die werd opgesteld door het telecombedrijf.

Voor het tweede kwartaal voorzien achttien analisten gemiddeld een omzet van 1.366 miljoen euro, tegen 1.402 miljoen in het tweede kwartaal van 2018. Volgens Moody's staat de omzet onder druk, door hevige concurrentie en het zakensegment dat structureel tegenwind ervaart.

De aangepaste EBITDA komt vermoedelijk uit op 572 miljoen euro, tegen 573 miljoen euro een jaar eerder.

Verder rekenen de analisten op een nettowinst van 116 miljoen euro. Dit was een jaar eerder nog een winst van 138 miljoen euro.

Operationeel zal de vrije kasstroom uitkomen op 531 miljoen euro. De vrije kasstroom, exclusief het dividend van Telefónica Deutschland, wordt door de analisten ingeschat op 216 miljoen euro.

Outlook

KPN verwacht dit jaar een geschoonde EBITDA in lijn met die van 2018 te realiseren. Vorig jaar was dit 2.292 miljoen euro. De investeringen zullen dit jaar 1,1 miljard euro zijn.

In heel 2019 zal KPN volgens analisten een omzet realiseren van 5.500 miljoen euro en een aangepaste EBITDA van 2.299 miljoen euro. De vrije kasstroom bedraagt dit jaar naar verwachting 728 miljoen euro.

Voor de periode 2019 tot en met 2021 mikt KPN wel op een autonome groei.

Moody's denkt dat de kasstroom vanaf 2019 verbetert door een "bescheiden" groei van de EBITDA, lagere reorganisatiekosten en dito rentekosten. Ook kostenbesparingen zullen het telecombedrijf in de kaart spelen.

UBS stelt dat de vooruitzichten "goed" zijn en dat er sprake is van een aantrekkelijke marktstructuur, waarbij ook kostenbesparingen het bedrijf in de kaart spelen. Los daarvan ziet UBS nog opwaarts potentieel van mogelijke fusies en overnames. UBS heeft een koopadvies op KPN met een koersdoel van 3,05 euro.

Recent verkocht KPN nog zijn internationale netwerk voor een bedrag van 50 miljoen euro.

Verder zal de markt nog willen weten of er al vooruitgang is geboekt met de zoektocht naar een nieuwe CEO, nadat Maximo Ibarra per 30 september zal vertrekken.

KPN opent woensdag voorbeurs de boeken.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
KPN iets positiever over winstverwachting

Gepubliceerd op 24 jul 2019 om 07:58 | Views: 2

DEN HAAG (AFN) - Telecomconcern KPN is iets positiever gestemd over zijn winstverwachting voor dit jaar. Het bedrijf denkt nu dat het aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda) dit jaar bescheiden zal toenemen, terwijl eerder werd gezegd dat het resultaat in lijn zou liggen met vorig jaar.

In het tweede kwartaal zette KPN een bedrijfsresultaat in de boeken van 594 miljoen euro, een stijging van ruim 3 procent vergeleken met een jaar eerder. Daarbij profiteerde KPN van kostenbesparingen en ingrepen om de organisatie te versimpelen. De omzet zakte met meer dan 3 procent tot 1,36 miljard euro, door de aanhoudend felle concurrentie op de mobiele en zakelijke markt.

KPN maakte geen nieuws bekend over een mogelijke opvolger voor topman Maximo Ibarra, die in juni liet weten per eind september te vertrekken vanwege "dringende familiaire redenen". Zijn vertrek kwam als een verrassing op de financiële markten en voor KPN zelf. Ibarra gaat aan de slag bij betaaltelevisiebedrijf Sky Italia. KPN heeft al gezegd niet te zullen tornen aan de strategie na de exit van Ibarra.
voda
0
'Resultaat KPN beter dan verwacht'

Gepubliceerd op 24 jul 2019 om 09:17 | Views: 702

KPN 09:35
2,64 +0,06 (+2,40%)

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - Het bedrijfsresultaat van telecomconcern KPN in het tweede kwartaal viel beter uit dan verwacht, met een verhoging van de winstverwachting voor het hele jaar. Dat meldde Berenberg in een reactie op de cijfers van KPN.

Volgens Berenberg is het "niet karakteristiek" voor KPN om de winstprognose te verhogen. Het bedrijf denkt nu dat het aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda) dit jaar bescheiden zal toenemen, terwijl eerder werd gezegd dat het resultaat in lijn zou liggen met vorig jaar. Berenberg stelt verder dat KPN in een goede positie is gebracht voor verdere kostenbesparingen en verbetering van de winst. Het advies staat op buy.

Ook KBC Securities sprak van een duidelijk beter dan verwacht winstcijfer, wat volgens de bank bewijst dat KPN goed in staat is om kosten te besparen. Het advies bij KBC staat op hold, met een koersdoel van 2,90 euro.

KPN noteerde woensdag kort na aanvang 2,1 procent hoger op 2,63 euro.
voda
0
KPN bespaart zich een weg uit dalende omzet

Harde concurrentie, zowel in de consumentenmarkt als op de zakelijke markt, gaven de omzet van telecombedrijf KPN afgelopen kwartaal opnieuw een flinke duw omlaag. Door kostenbesparingen wist het bedrijf het bruto bedrijfsresultaat (ebitda) toch flink op te poetsen.

De omzet daalde met 3% tot €1,4 mrd. KPN heeft al jaren te maken met een dalende omzet, maar de trend de laatste twee kwartalen is weer wat sterker dan daarvoor.

Op de consumentenmarkt wordt de daling met name veroorzaakt door lagere omzet uit mobiele abonnementen. Gemiddeld levert een klant nog maar €17 per maand omzet op, wat evenveel is als vorig kwartaal maar wel bijna 6% minder dan een jaar eerder. Ceo Maximo Ibarra sprak in een telefonische toelichting van 'aanhoudend stevige concurrentie', maar hij zei in de stabiliserende omzet per klant ook een signaal te zien dat de markt wat 'rationeler' wordt.

Door prijsstijgingen voor de vaste diensten (internet en televisie) steeg de maandelijkse omzet per klant in dat segment wel. Dat compenseerde voor het verlies van 24.000 vaste aansluitingen, waardoor de omzet daar bijna 1% steeg.

Kern van KPN's strategie is het insluiten van de klant in alles-in-één-abonnementen, voor zowel vaste als mobiele diensten. Dat soort klanten zijn minder gevoelig voor prijsstijgingen en zeggen minder snel hun abonnement op. Afgelopen kwartaal kreeg KPN er 41 duizend van dat soort abonnee's bij, die bijna allemaal eerder een abonnement hadden bij het budgetmerk Telfort.

Inleveren op de zakelijke markt

Op de zakelijke markt nam de omzet met 5,5% af. Dat komt deels doordat KPN klanten zelf een alternatief biedt voor de traditionele vaste lijnen, wat ten koste gaat van omzet. Het telecombedrijf hoopt dat het die klanten – als ze eenmaal op het nieuwe zakelijke platform zitten – makkelijker kan verleiden tot het afnemen van andere diensten, zoals data-opslag en internetbeveiliging. De omzet uit die diensten stijgt ook wel, maar daar staat weer een flinke daling van de omzet uit de verkoop van softwarelicenties en hardware tegenover.

KPN verliest ook omzet omdat het niet langer meedingt naar contracten die in de ogen van het bedrijf onder de streep te weinig opleveren. Vooral in het segment grote bedrijven en organisaties verkoopt KPN hierdoor minder mobiele abonnementen. De omzet uit mobiele diensten voor de zakelijke markt daalde met ruim 8%.

Boven verwachting

Tegenover de omzetdaling stelt KPN forse kostenbesparingen, waaronder op personeel en IT. Het aangepaste bruto bedrijfsresultaat kwam daardoor 3,6% hoger uit op €594 mln. Dat is flink hoger dan de gemiddelde analistenverwachting van €579. Het bedrijf stelt de verwachting voor de ebitda voor het hele jaar ook licht naar boven bij. Verwachtte KPN eerder een ebitda in lijn met 2018, daar voorziet het nu een lichte groei.

De vrije kasstroom kwam met een daling van 34% tot €147 mln wel veel lager uit dan analisten hadden voorspeld. Dat komt onder meer door de investering in de aanleg van glasvezel. Tot 2021 wil KPN ongeveer en miljoen huishoudens aansluiten op glasvezel.

Het was woensdag de laatste keer dat ceo Maximo Ibarra de cijfers van KPN presenteerde. De Italiaan kondigde in juni aan dat hij na ruim een jaar zijn functie alweer neerlegt wegens 'dringende familie omstandigheden'. Een dag later werd bekend dat hij terugkeert naar Italië en daar het bedrijf Sky Italia gaat leiden.

Ibarra vertrekt officieel in september. Het bedrijf heeft nog geen nieuws te melden over wie hem gaat opvolgen. 'De raad van commissarissen is er nog mee bezig', meldde Ibarra woensdag zelf.

fd.nl/ondernemen/1309909/kpn-bespaart...
voda
0
KPN aan de slag voor ministerie van VWS

Gepubliceerd op 25 jul 2019 om 11:42 | Views: 143

KPN 11:42
2,66 +0,01 (+0,26%)

DEN HAAG (AFN) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) continueert de strategische samenwerking met KPN voor de vertrouwensdienstverlening van het Unieke Zorgverlener Identificatie (UZI)-register en het Zorgverzekeraars identificatie en authenticatie register (ZOVAR). Beide registers worden bijgehouden door het CIBG, de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van VWS.

Volgens KPN wordt de samenwerking voor een periode van drie tot maximaal zeven jaar verlengd, zonder financiële details te melden. KPN implementeert en beheert voor het CIBG het platform voor de vertrouwensdiensten op een passend beveiligingsniveau.
voda
0
Telecombedrijven spekken kas met verkoop zendmasten

Het regent aankondigingen van Europese telecombedrijven die hun zendmasten verkopen en daarmee veel geld ophalen. Ze lossen hun schulden af of gebruiken het geld voor investeringen. Nederlandse telecombedrijven zijn vooralsnog stil.

De Britse telecomreus Vodafone maakte vrijdag bekend dat het al zijn Europese antennepunten gaat onderbrengen in een apart bedrijf, TowerCo. Dat bedrijf wordt in één klap de grootste in zijn soort in Europa, en zal binnen anderhalf jaar door Vodafone worden verkocht of naar de beurs worden gebracht. Beleggers reageerden euforisch op het nieuws en beloonden Vodafone na de aankondiging met een koerswinst van ruim 9%.

Vodafone staat bepaald niet alleen. Het Franse Altice haalde vorig jaar €2,5 mrd op met de verkoop van mobiele zendmasten (de opstelpunten waaraan de telecombedrijven hun antennes ophangen) in Frankrijk en Portugal. De eveneens Franse operator Iliad en het Zwitserse Salt Mobile verkochten afgelopen voorjaar samen bijna 12.000 masten aan het Spaanse Cellnex, dat nu nog de grootste onafhankelijke beheerder van zendmasten in Europa is. Het leverde de bedrijven €2,7 mrd op.

Telecombedrijven kunnen opbrengsten goed gebruiken

Telecombedrijven kunnen het geld goed gebruiken. Hoewel consumenten en bedrijven meer en meer mobiele data gebruiken, verdienen de providers er steeds minder op. Tegelijk staan de bedrijven voor een flinke investeringsopgave, nu ze de nieuwste generatie mobiele communicatietechnologie 5G moeten gaan aanleggen.

'Door de zendmasten te verkopen en vervolgens weer terug te huren gaan de kosten voor telecomproviders flink omlaag', zegt telecomspecialist Peter van Herrewegen van EY.

Onafhankelijke zendmastbeheerders kunnen volgens een onderzoek van het adviesbureau (in opdracht van de Europese vereniging van mobiele-infrastructuurbedrijven) tot wel 40% goedkoper werken dan een telecombedrijf dat ook nog diensten aan klanten moet verkopen. 'Het is niet de kerntaak van een telecombedrijf om zendmasten neer te zetten, te onderhouden en te beheren. Dat kan een specialist veel beter.'

KPN volgt ontwikkeling 'op de voet'

In Nederland is ongeveer 19% van de zendmasten al in handen van onafhankelijke bedrijven, waaronder Cellnex. Met name KPN heeft in het verleden al zendmasten verkocht. VodafoneZiggo en T-Mobile hebben verhoudingsgewijs meer zendmasten in eigendom.

Bij KPN worden de 'interessante' ontwikkelingen op de markt 'op de voet gevolgd', laat een woordvoerder weten. VodafoneZiggo en T-Mobile laten beide weten 'op dit moment' geen plannen voor verkoop te hebben.

Geen bergen, dus minder hoge masten

Voor Nederlandse telecombedrijven lijken de omstandigheden voor een verkoop iets minder aantrekkelijk dan voor de providers in bijvoorbeeld Duitsland en Italië. Omdat er geen bergen zijn, zijn er ook veel minder hoge zendmasten nodig. De masten in Nederland staan meestal op daken, en die zijn goedkoper om te onderhouden. De besparing bij verkoop is dan ook minder hoog.

Van Herrewegen vindt dat geen argument. 'Er staan in Nederland zo'n 3000 losstaande masten, waarvan een deel nog in handen is van de providers. Als deze worden verkocht komen er honderden miljoenen euro's vrij om te investeren in bijvoorbeeld 5G.'

Verhoudingsgewijs worden in Europa weinig zendmasten uitbesteed aan onafhankelijke partijen, namelijk gemiddeld 17%. In de Verenigde Staten en Canada is dat 67%. Een reden voor terughoudendheid bij providers is dat ze bij verkoop minder zeggenschap hebben over de opstelpunten van de zendmasten. Dat kan de kwaliteit van het netwerk beïnvloeden.

fd.nl/ondernemen/1310211/telecombedri...
voda
0
KPN investeert in Minut

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
KPN
2,648 0,087 3,40 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) KPN Ventures heeft geïnvesteerd in het Zweedse Minut, een fabrikant van alarminstallaties voor woningen.

Het betreft een investeringsronde ter waarde van 8 miljoen dollar, die werd geleid door KPN Ventures.

Het kapitaal zal worden aangewend voor het versnellen van de groei en het uitbreiden van de productportfolio.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
KPN en XS4ALL betreuren brief van ondernemingsraad XS4ALL over mogelijke enquêteprocedure

bron Binck
voda
0
Ondernemingsraad XS4ALL dreigt met enqueteprocedure

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
KPN
2,616 0,035 1,36 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) De Ondernemingsraad van XS4ALL heeft bij het bestuur van XS4ALL aandrongen op het nemen van een aantal maatregelen om het voortbestaan van XS4ALL te garanderen, zich beroepend op het enquêterecht.

"Het management van KPN en XS4All betreuren de stap van de Ondernemingsraad van XS4ALL en zullen zich volledig inzetten om dit samen op te lossen", liet KPN in een reactie weten.

Het management van KPN en XS4ALL heeft na "uitgebreid onderzoek" besloten om XS4ALL te integreren in KPN, omdat dit het beste toekomstperspectief biedt, zowel voor de klanten als de medewerkers van XS4ALL, en ook qua marktpositie.

KPN en XS4ALL gaan de brief van de Ondernemingsraad zorgvuldig bestuderen en de eventuele implicaties ervan in kaart brengen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
OR XS4ALL dreigt KPN voor rechter te slepen

Gepubliceerd op 1 aug 2019 om 16:24 | Views: 398

KPN 16:50
2,61 +0,03 (+1,28%)

AMSTERDAM (AFN) - De ondernemingsraad van XS4ALL wil dat moederbedrijf KPN maatregelen neemt om het voortbestaan van de provider te garanderen. Als dat niet gebeurt, overweegt de raad naar de Ondernemingskamer te stappen. De ondernemingsraad klaagt over wanbeleid en waardevernietiging door KPN.

KPN is sinds 1998 eigenaar van XS4ALL. Begin dit jaar kondigde het bedrijf aan dat de naam XS4ALL op den duur zou verdwijnen. Klanten en werknemers zouden moeten overstappen naar KPN. De ondernemingsraad van XS4ALL moet daar nog advies over uitbrengen. Voorzitter Daan Willems wil daar niet op vooruitlopen, maar zegt wel dat er veel bezwaren zijn. "XS4ALL is altijd een goed lopend bedrijf geweest, het deed het beter dan KPN. Opheffen is niet slim om te doen, en er is geen reden voor."

Volgens Willems heeft XS4ALL "een uniek geluid in de Nederlandse markt. Onze maatschappelijke betrokkenheid, onze aandacht voor privacy en veiligheid. Onze klanten waarderen ons. Zij dreigen weg te lopen als de naam wordt opgeheven. Er staat een financiële strop te wachten. Dat is niet in het belang van KPN."

Sleepwet

Maar dat is niet de enige klacht die de ondernemingsraad heeft over het moederbedrijf. Willems: "Over onderwerpen die ons aan het hart gaan, is ons de mond gesnoerd. We konden en mochten niets zeggen over de sleepwet en de bewaarplicht. Bovendien hebben we niet de ruimte gekregen om te innoveren. Daarom durven wij dit wanbeleid te noemen."

KPN en dochter XS4ALL zeggen in een gezamenlijke verklaring dat ze de stap van de ondernemingsraad betreuren. Ze bestuderen de aankondiging en brengen "de eventuele implicaties ervan" in kaart. De integratie van XS4ALL in KPN biedt "het beste toekomstperspectief" voor klanten en medewerkers, "het is een solide plan dat commercieel, strategisch en financieel de meeste waarde toevoegt".
2.322 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 27 mei 2020 17:39
Koers 2,152
Verschil -0,026 (-1,19%)
Hoog 2,212
Laag 2,127
Volume 19.254.782
Volume gemiddeld 23.665.758
Volume gisteren 12.230.533