Forum: KPN » PB » Pagina: 112 | Belegger.nl

PB

2.292 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 107 108 109 110 111 112 113 114 115 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
KPN profiteert van kostenbesparingen

Gepubliceerd op 25 okt 2019 om 07:52 | Views: 342

KPN 24 okt
2,87 0,00 (0,00%)

AMSTERDAM (AFN) - KPN heeft in het derde kwartaal een hogere winst geboekt op een gekrompen omzet. Het telecombedrijf had onder andere te kampen met concurrentiedruk bij mobiele telefonie, maar groeide op vlak van gebundelde dienstverlening aan particulieren en bedrijven. Ook kostenbesparingen betaalden zich uit.

De totale opbrengsten liepen met 1,8 procent terug tot een kleine 1,4 miljard euro. KPN, dat al een poos bezig is zijn structuur te vereenvoudigen en merken bijeen te voegen, wist daarbij 37 miljoen euro te besparen op operationele kosten. Het aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda) dikte met bijna 3 procent aan tot 599 miljoen euro.

Onder de streep resteerde 314 miljoen euro, tegenover een nettowinst van 94 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Dat dit resultaat ruim verdriedubbelde, is voornamelijk te danken aan de recente verkoop van een onderdeel voor datacenters en het vrijkomen van voorzieningen. Zonder deze incidentele baten, zou de winst met 32 procent zijn gestegen.
voda
0
Beursblik: solide kwartaal KPN

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
KPN
2,868 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) KPN heeft een solide derde kwartaal achter de rug, waarbij de verwachtingen werden overtroffen. Dit stelden analisten van Bank of America Merrill Lynch vrijdag in reactie op de cijfers van het telecombedrijf.

Volgens de analisten kwam de omzet 0,9 procent hoger uit dan verwacht, het EBITDA-resultaat 1,7 procent en de vrije kasstroom 2,8 procent hoger dan voorzien.

Op omzetniveau viel het beter dan verwachte resultaat volgens de marktvorsers vooral toe te schrijven aan de prestaties van het zakelijke segment, terwijl de consumententak conform verwachting presteerde met een daling van 2,3 procent op jaarbasis. Het zakelijke segment liep met 3,5 procent terug, hetgeen 1 procent beter dan verwacht was.

De resultaten uit breedband blijven volgens Bank of America onder druk staan, vanwege de uitfasering van Telfort. De gemiddelde omzet per gebruiker binnen de vaste diensten steeg met 5,4 procent, zo zagen de analisten, na een prijsverhoging in juni van dit jaar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Beursblik: omzet blijft zorgenkind KPN

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
KPN
2,93 0,062 2,16 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) KPN heeft in het derde kwartaal van dit jaar de verwachtingen geklopt dankzij enkele volatiele factoren, maar daardoor blijven de zorgen over de omzetontwikkeling wel bestaan. Dit stelde analisten van Jefferies vrijdag in reactie op de cijfers van het telecombedrijf.

KPN deed het op omzetniveau iets beter dan verwacht bij Wholesale en in het zakelijke segment, al was er wel sprake van verslechterde omstandigheden bij communicatiediensten. De weg omhoog vond KPN vooral door de volatiele prestaties van Professional en IT-diensten, aldus Jefferies.

Door de beter dan voorziene omzet wist KPN de verwachtingen voor het EBITDA-resultaat te overtreffen, mede geholpen door een sterke kostenbeheersing.

Toch blijven de zorgen over de omzetontwikkeling bestaan, aldus Jefferies, vooral omdat de beter dan verwachte resultaten dus toe te schrijven zijn aan volatiele prestaties.

Jefferies handhaafde het Underperfom advies op KPN met een koersdoel van 1,97 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
KPN's kikkertjes

KPN lekt klanten. Het jaar is nog niet voorbij en nu al is het telecombedrijf per saldo 40.000 abonnees kwijt voor de vaste diensten (internet, televisie, telefoon). Dat zijn er zeven keer zoveel als KPN over heel vorig jaar zag vertrekken. Reden tot paniek?

De oorzaak van die vertrekkende klanten zit in een koerswijziging. De marktleider gooide het begin dit jaar over een andere boeg: niet meer vechten voor elke klant, maar alle ballen op het KPN-merk.

Premiummerk XS4ALL en budgetmerk Telfort moesten verdwijnen. De opheffing van XS4ALL wordt nog aangevochten, maar de operatie zachte-dood-Telfort is in volle gang. De winkels zijn gesloten, nieuwe klanten worden niet meer geworven en als het abonnement van de huidige klanten afloopt krijgen ze een aanbod van KPN.

Uit de afname van het aantal breedbandabonnees kun je opmaken dat die budgetklanten niet staan te springen om een duurder KPN-abonnement: die shoppen lekker verder naar een goedkoper alternatief.


Toch is er niets van paniek te bespeuren bij KPN. Dat is ook wel te begrijpen als we kijken naar een ander belangrijk getal in de telecomwereld: de gemiddelde maandelijkse omzet per gebruiker, oftewel de 'Arpu'. Want wat KPN aan omzet verliest door consumenten die vertrekken, verdient het ruim terug bij de bestaande klanten.

Als we een wat ruimere blik nemen en kijken naar de afgelopen twee jaar, dan nam het aantal breedbandklanten (huishoudens met internet, televisie en telefoon van KPN) af van 3,6 miljoen in september 2017, naar 3,2 miljoen nu. Een afname van bijna 9%. Het bedrag dat KPN maandelijks uit zijn abonnees wist te peuteren steeg in diezelfde periode behoorlijk: van €43 naar €48 per maand. Zo stijgt de totale KPN-omzet in dit deel van de markt alsnog.

Daar komt bij dat KPN vaak alsnog verdient aan de klanten die vertrekken. Concurrenten zonder eigen netwerk betalen KPN immers voor gebruik van diens koper- en glasvezel. De omzet bij de wholesale-activiteiten steeg afgelopen kwartaal met 5%.
De vraag is hoeveel KPN uit de bestaande klanten kan wringen. Hoeveel hoger kan die Arpu? Want bijna 12% meer gaan betalen voor je telecomdiensten is bepaald niet weinig. Niet alles hiervan is prijsstijging: het lukt KPN ook om klanten extra producten aan te smeren, zoals meer en uitgebreidere televisiepakketten en hogere internetsnelheden.

KPN is als een kok die langzaam het vuurtje opstookt onder de pan met kikkers. Maar met een klanttevredenheidsscore die afgelopen kwartaal ook een recordhoogte bereikte, lijken die kikkers dat vooralsnog helemaal prima te vinden.

Reageren? Mail naar Bartjens@fd.nl

fd.nl/ondernemen/1321669/kpn-s-kikker...
Bijlage:
voda
0
KPN geeft hybride obligatie uit

Gepubliceerd op 30 okt 2019 om 18:23 | Views: 367

KPN 17:36
2,79 +0,01 (+0,43%)

DEN HAAG (AFN) - KPN geeft hybride obligaties uit voor een bedrag van zeker 500 miljoen euro. Het gaat om een doorlopende lening met een couponrente van 2 procent. De obligatie wordt genoteerd aan de beurs van Dublin.

De opbrengsten van de lening, die bij kredietbeoordelaars voor de helft als aandelen geldt en voor voor helft als schuld, worden aangewend voor algemene bedrijfsdoeleinden, waaronder de herfinanciering van bestaande schulden. De transactie leidt volgens KPN tot substantieel lagere kosten voor uitstaand hybride kapitaal. Moody's plakt naar verwachting een Ba2-rating op de obligatie, S&P BB+ en Fitch eveneens BB+.
voda
0
KPN wil obligatielening aflossen

Gepubliceerd op 4 nov 2019 om 14:04 | Views: 117

KPN 14:02
2,77 +0,02 (+0,65%)

DEN HAAG (AFN) - KPN wil voor 1 miljard dollar aan obligaties terugkopen om de schuld terug te dringen en lopende rentelast te verlagen. Het telecombedrijf zegt dit te financieren met beschikbare contanten.

Het gaat om alle uitstaande obligaties met een rente van 8,375 procent en looptijd tot oktober 2030. KPN heeft daarvoor een bod neergelegd dat afloopt op 12 november.
voda
0
Geld voor opvolger XS4ALL na 1 dag al binnen

Gepubliceerd op 5 nov 2019 om 16:14 | Views: 91

KPN 16:04
2,78 +0,01 (+0,47%)

AMSTERDAM (AFN) - Het actiecomité XS4ALL Moet Blijven is een crowdfundingsactie begonnen. Met het geld willen de initiatiefnemers een eigen provider opzetten, omdat KPN het merk XS4ALL wil opheffen. Die crowdfunding heeft na één dag al 1,5 miljoen euro opgeleverd, meer dan het streefbedrag van 1,25 miljoen euro. De inzameling stopt bij 2,5 miljoen euro, maar misschien komt er nog een tweede ronde.

De nieuwe provider wordt maandag gepresenteerd, op 11 november, om 11:11:11 uur. Uiterlijk begin volgend jaar moeten de eerste klanten op internet zijn aangesloten. De provider moet ook telefonie en televisie bieden. "Er is een enorme gemeenschap van mensen die veiligheid, privacy en vrijheid op internet belangrijk vinden", zegt Kirsten Verdel van XS4ALL Moet Blijven.

Volgens Verdel moet het bedrijf na 3 jaar zo'n 25.000 klanten hebben om rond te komen. "We hebben geen behoefte aan een groot marktaandeel. We willen een goede provider zijn die goede kwaliteit biedt, met innovatieve producten, en met een klantenservice die er echt is."

Gemiddeld 900 euro

In totaal hebben meer dan 1700 mensen geld gestoken in de plannen. Gemiddeld gaven ze bijna 900 euro. Ze krijgen het de komende jaren terug met 3 procent rente.

Moederbedrijf KPN wil dat de honderdduizenden klanten van XS4ALL verhuizen naar KPN zelf. De ondernemingsraad van XS4ALL is naar de rechter gestapt om dat te voorkomen. Ook XS4ALL Moet Blijven ziet de integratie niet zitten. Verdel: "De idealen van XS4ALL zijn zo diep verankerd, die cultuur kun je niet zomaar even kopiëren. KPN heeft geen enkel inzicht getoond in wat de overwegingen van mensen zijn. Het kwartje valt maar niet. Eigenlijk heb ik de hoop opgegeven dat XS4ALL blijft bestaan."

XS4ALL werd in 1993 opgericht door een groep hackers. KPN kocht het bedrijf in 1998.
voda
0
Norges Bank vergroot belang in KPN

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
KPN
2,776 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Norges bank heeft een groter belang in KPN gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 5 november.

Norges Bank meldde een kapitaalbelang van 3,00 procent met een dito stemrecht.

Op 31 oktober dit jaar meldde Norges Bank nog een kapitaalbelang van 2,94 procent met eenzelfde stemrecht.

Wet op het financieel toezicht

De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
'KPN blijft achter met klantengroei'

Gepubliceerd op 7 nov 2019 om 09:57 | Views: 41

KPN 09:45
2,75 -0,03 (-0,90%)

AMSTERDAM (AFN) - Zowel VodafoneZiggo als T-Mobile Nederland heeft in het derde kwartaal meer klanten erbij gekregen dan KPN. Dat concluderen analisten van ING na cijfers van die twee branchegenoten van KPN.

De fusie van T-Mobile en Tele2 zorgt ervoor dat de concurrentie voor KPN flink is toegenomen, concluderen de marktvorsers. VodafoneZiggo blijft het bovendien op commercieel vlak beter doen dan KPN.

ING heeft een hold-advies voor KPN met een koersdoel van 2,90 euro. Het aandeel KPN stond donderdag rond 09.45 uur 0,9 procent lager op 2,75 euro.
rationeel
0
Norges bank heeft een groter belang in KPN gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 5 november. Norges Bank meldde een kapitaalbelang van 3,00 procent met een dito stemrecht. Op 31 oktober dit jaar meldde Norges Bank nog een kapitaalbelang van 2,94 procent met eenzelfde stemrecht. Wet op het financieel toezicht De melding valt onder de Wet melding zeggenschap,
voda
0
Actiegroep XS4ALL komt met Freedom Internet

Gepubliceerd op 11 nov 2019 om 11:14 | Views: 0

KPN 10:58
2,78 0,00 (-0,14%)

AMSTERDAM (AFN) - Freedom Internet wordt de naam van de nieuwe internetprovider van de actiegroep die XS4ALL in de lucht wilde houden. De initiatiefnemers achter crowdfundingsactie XS4ALL Moet Blijven hebben de naam maandag bekendgemaakt. Om 11:11:11 uur is Freedom Internet gelanceerd, dat veiligheid en privacy als kernwaarden heeft.

Dat betekent niet dat klanten direct het internet op kunnen. De actiegroep hoopt in het eerste kwartaal van 2020 internetverbindingen te gaan leveren. Eerst via koper (ADSL) en glasvezel, daarna via de kabel. De actiegroep wil in drie jaar tijd 60.000 klanten aan zich binden, "waarmee we een zeer nette, rendabele onderneming kunnen opbouwen".

Privacyorganisatie Bits of Freedom heeft zich achter de nieuwe provider geschaard en de domeinnaam freedom.nl in bruikleen gegeven. "Als Freedom zich niet meer aan haar beloftes op het gebied van privacy en vrijheid zou houden, kan Bits of Freedom de overeenkomst stopzetten en de domeinnaam weer terug in eigen gebruik nemen", laat de actiegroep zelf weten.

Opheffing XS4ALL

De internetprovider krijgt een onafhankelijke Raad van Advies die kan adviseren over de wijze waarop de provider functioneert. De raad komt uit een aantal bekende personen te bestaan. Onder hen zijn ICT-expert Brenno de Winter, oud-D66-Kamerlid Boris van der Ham en internetpionier Marleen Stikker.

Freedom Internet is opgericht, omdat KPN het merk XS4ALL wil opheffen. Die provider werd in 1993 opgericht door een groep hackers. KPN kocht het bedrijf in 1998. Het moederbedrijf wil dat de honderdduizenden klanten van XS4ALL verhuizen naar KPN zelf.

De actiegroep achter Freedom Internet riep een crowdfundingsactie in het leven om met het bijeengebrachte geld een eigen internetprovider op te zetten. Binnen een paar dagen was het streefbedrag van 2,5 miljoen euro opgehaald.
voda
0
'Servers nieuw XS4ALL kunnen toeloop niet aan'

Gepubliceerd op 11 nov 2019 om 16:07 | Views: 325

KPN 16:03
2,79 +0,00 (+0,14%)

DEN HAAG (AFN) - Freedom Internet heeft moeite om alle aanmeldingen te verwerken. De site van de nieuwe provider, die de opvolger van XS4ALL moet worden, is moeilijk bereikbaar door het grote aantal bezoekers. In het eerste uur na de lancering maandag, tussen alle storingen door, hebben ongeveer duizend mensen zich aangemeld als klant, zegt initiatiefneemster Kirsten Verdel. Verder wil ze niets zeggen over het aantal aanmeldingen.

Freedom Internet is opgericht omdat KPN zijn merk XS4ALL wil opheffen. De honderdduizenden XS4ALL-klanten moeten, als het aan KPN ligt, overstappen naar KPN zelf. De ondernemingsraad van XS4ALL is naar de rechter gestapt om dat te voorkomen. Een groep boze klanten begon een actiegroep, XS4ALL Moet Blijven, en daaruit komt Freedom Internet voort. De initiatiefnemers prijzen het activisme van XS4ALL, dat is opgericht door hackers en dat zich vanaf zijn beginjaren inzette voor privacy online.

Een crowdfundingsactie voor Freedom Internet vorige week leverde in een paar dagen tijd een bedrag van 2,5 miljoen euro op. Het is de bedoeling dat de nieuwe provider begin volgend jaar de eerste internetverbindingen gaat leveren.
voda
0
KPN koopt obligatie terug

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
KPN
2,846 0,057 2,04 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) KPN heeft dinsdag nabeurs een bod uitgebracht op een obligatielening van in totaal 1 miljard dollar.

Het betreft een obligatie met een couponrente van 8,357 procent met een looptijd tot oktober 2013. Voor elke 1.000 dollar biedt KPN 1.372,50 dollar.

Op 4 november kondigde KPN al aan voor 1 miljard dollar aan uitstaande obligaties terug te willen kopen.

Aanmelden voor het bod kan tot en met 12 november 17.00 uur New York Time.

Het aandeel KPN sloot dinsdag op een groen Damrak 2,0 procent hoger op 2,85 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
KPN lost voor 405 miljoen dollar leningen af

Gepubliceerd op 13 nov 2019 om 07:48 | Views: 52

KPN 12 nov
2,85 0,00 (0,00%)

DEN HAAG (AFN) - KPN heeft voor 405 miljoen dollar aan obligaties terug gekocht. Het aflossen van de leningen scheelt 26 miljoen euro aan rentekosten vanaf 2020, zo meldt het telecombedrijf woensdag.

KPN financiert de transactie uit eigen middelen.
voda
0
'KPN wint in zaak om octrooi'

Gepubliceerd op 18 nov 2019 om 07:18 | Views: 377

KPN 16 nov
2,80 0,00 (0,00%)

AMSTERDAM (AFN) - Een Amerikaanse federale rechter heeft in hoger beroep een patent van KPN op een vinding die de kwaliteit van de doorgifte van 3G en 4G dataverkeer verbetert, alsnog geldig verklaard. Dat meldt De Telegraaf.

Een lagere Amerikaanse rechter haalde eerder een streep door het patent in een zaak die KPN tegen elf bedrijven had aangespannen wegens schending van het octrooi. Volgens deze rechter zou het gaan om een idee dat te abstract zou zijn om te kunnen patenteren. Een federaal hof oordeelde in hoger beroep echter dat drie van de vier claims uit het patent wel concreet genoeg zijn voor een patent.

Volgens een woordvoerder van KPN levert deze jongste uitspraak ’een tussenstand’ op, zo zegt hij tegen de krant. "De volgende fase in deze procedure betreft de vraag of er dan sprake is van inbreuk op dat octrooi", voegde hij toe.
voda
0
KPN Ventures stapt in Dutch Security TechFund

Gepubliceerd op 20 nov 2019 om 09:38 | Views: 510

KPN 10:43
2,79 +0,01 (+0,32%)

AMSTERDAM (AFN) - KPN Ventures is toegetreden tot het Dutch Security TechFund van TIIN Capital. Dat maakte de investeringstak van telecomconcern KPN bekend, zonder financiële details te melden.

Eerder dit jaar traden de regionale investeringsmaatschappij InnovationQuarter en de gemeente Den Haag al als investeerder toe tot het fonds. Ook het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat investeert mee, net als andere partijen.

Het Dutch Security TechFund is dit jaar gestart, aanvankelijk gefinancierd door een groep ‘informal investors’ en is sinds kort ook met een vestiging op The Hague Security Delta in Den Haag aanwezig. Het fonds zal de komende jaren 30 miljoen euro investeren in cybersecurity-ondernemingen.
voda
0
KPN benoemt nieuwe CEO en CFO

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
KPN
Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) KPN heeft woensdag na afloop van een bijzondere aandeelhoudersvergadering een aantal nieuwe bestuurders benoemd. Dit meldde het telecombedrijf woensdag na afloop van de vergadering.

CEO Joost Farwerck werd voor een periode van vier jaar benoemd als CEO en voorzitter van de raad van bestuur. Hij was voorheen operationeel directeur en op interimbasis al CEO.

Chris Figee, afkomstig van verzekeraar ASR, werd benoemd tot financieel directeur, terwijl Babak Fouladi is aangesteld als chief technology en digital officer.

Hilde Garssen werd benoemd chief people officer, Jean-Pascal Van Overbeke tot chief consumer market en Marieke Snoep tot chief business market. Garssen, Van Overbeke en Snoep maken eveneens deel uit van het bestuur van KPN.

Alle benoemingen zijn per 1 december 2019 effectief, met uitzondering van Figee, die per 1 februari 2020 zal aantreden.

Het aandeel KPN noteerde woensdag op een groen Damrak 0,1 procent hoger op 2,82 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Last onder dwangsom KPN valt lager uit

Gepubliceerd op 28 nov 2019 om 08:35 | Views: 65

KPN 27 nov
2,85 0,00 (0,00%)

DEN HAAG (AFN) - KPN moet zich houden aan het tariefplafond bij het doorzetten van telefoongesprekken van andere vaste en mobiele aanbieders. Een eerder oordeel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de kwestie bleef ook na een bezwaarprocedure in stand. Wel werd de last onder dwangsom die begin dit jaar werd opgelegd gehalveerd.

KPN rekende volgens de ACM te hoge tarieven voor andere aanbieders als het zijn netwerk aan hen beschikbaar stelt. Deze kosten zijn sinds 12 juli 2017 gebonden aan een maximumbedrag. KPN vroeg echter een extra toeslag boven dit maximum.

In februari dit jaar werd door de toezichthouder een last onder dwangsom ingesteld van 100.000 euro per dag met een maximum van 1 miljoen euro bij verdere overtredingen. Ook moest KPN alle onterechte tarieven die het tot nu toe in rekening bracht met terugwerkende kracht vergoeden.

KPN liet eerder weten aan de eisen van de ACM te zullen voldoen. De wijziging van de hoogte van de last onder dwangsom heeft volgens de partijen verder geen gevolgen. Verder krijgt KPN 1024 euro aan proceskosten vergoed.
voda
0
'Partijen geïnteresseerd in overname XS4ALL'

Gepubliceerd op 28 nov 2019 om 10:16 | Views: 52

KPN 10:06
2,84 -0,01 (-0,21%)

AMSTERDAM (AFN) - Meerdere partijen zijn geïnteresseerd in een overname van KPN-dochter XS4ALL. Dat heeft de advocaat van de ondernemingsraad van de internetprovider gezegd bij de Ondernemingskamer in Amsterdam.

Welke partijen interesse zouden hebben getoond, vertelde de raadsman niet. Hij maakte de opmerking in zijn pleidooi met de strekking dat in zijn geheel niet is bewezen dat het bedrijfsmodel van een zelfstandig XS4ALL op termijn onder druk zou komen te staan.

De Ondernemingskamer buigt zich donderdag over de vraag of KPN het recht heeft om zijn dochter XS4ALL op te heffen. De zaak is aangespannen door de ondernemingsraad van de internetprovider. Die vindt de plannen slecht onderbouwd en in strijd met gemaakte afspraken.

XS4ALL werd in 1993 opgericht door een groep hackers. KPN kocht het bedrijf in 1998. Sindsdien is XS4ALL een apart merk, dat zich onderscheidt door zijn activisme, bijvoorbeeld door de inzet voor privacy online.
voda
0
KPN leeft in een andere wereld dan XS4ALL

De ondernemingsraad van internetprovider XS4ALL vraagt de Ondernemingskamer om een onafhankelijke bestuurder in de directie te benoemen. Die bestuurder moet ervoor zorgen dat de besluiten bij XS4ALL niet meer eenzijdig in KPN-belang worden genomen.

Ook vraagt de or om een enquête naar het beleid van de door KPN benoemde directie bij XS4ALL en naar het beleid van KPN zelf. En als dat allemaal niets uitricht, moet de rechter maar helpen met een fatsoenlijke scheiding.

Die wensen legde de advocaat van de or van XS4ALL donderdag neer bij de Ondernemingskamer. De or van de internetprovider heeft een zaak bij de Ondernemingskamer aangespannen na maandenlang bakkeleien met de eigen directie en moederbedrijf KPN. Begin dit jaar besloot het telecombedrijf om aparte merken, zoals XS4ALL en Telfort, te integreren in hoofdmerk KPN. Bij Telfort verliep de integratie soepel, maar XS4ALL biedt hardnekkig verzet.

Achterhaald nichemerk

In de met XS4ALL-personeel afgeladen rechtszaal botsten donderdag twee diametraal tegengestelde visies op de wereld. KPN ziet een verzadigde markt waarin keihard geconcurreerd moet worden met VodafoneZiggo en T-Mobile. Om in die strijd te overleven zijn hoge investeringen nodig en moeten de kosten omlaag.

Het in de lucht houden van verschillende merken is eigenlijk te kostbaar, en ook steeds minder nodig: de verschillende doelgroepen liggen tegenwoordig minder ver uit elkaar dan vroeger. Dat betekent dat de behoefte aan een nichemerk als XS4ALL is afgenomen. Daarom heeft KPN gekozen voor integratie.

'De markt bepaalt dat we deze keuze moeten maken', zei XS4ALL-directeur Jörg Kramer in de rechtszaal. Dat betekent niet dat KPN zijn dochter wil laten verdwijnen. Het bedrijf wil de kwaliteiten van XS4ALL juist inzetten om onder het KPN-merk een premium-aanbod in de markt te zetten. KPN heeft adviesbureau Deloitte laten vaststellen dat het businessplan voor integratie solide is.

Een 'lovebrand'

De or van XS4ALL ziet het totaal anders. De markt gaat misschien wel een heel andere kant op dan KPN beweert. Juist nu is er onder jongeren veel bewustwording over privacy en de bescherming van persoonsgegevens. Voor een nichespeler zoals XS4ALL, die bescherming van data en kwaliteit altijd hoog in het vaandel heeft gehad, biedt deze markt kansen. 'XS4ALL is nog steeds een lovebrand', aldus de advocaat van de or.

De or stond aanvankelijk helemaal niet afwijzend tegenover het integratieplan, zo bleek donderdag, maar ging er anders over denken naarmate duidelijker werd dat het niet zou deugen. Het zette er ook een adviesbureau op, bureau Finext, dat vaststelde dat integratie slecht uitpakt voor XS4ALL, onder andere omdat veel bestaande klanten niet bereid zijn mee te verhuizen naar KPN.

Wingewest

Wat de or ook dwarszit is dat de directie van XS4ALL en moeder KPN zich niet hebben gehouden aan de afspraken die in het verleden zijn gemaakt over zelfstandigheid. De afgelopen jaren is XS4ALL steeds meer een wingewest geworden voor KPN, aldus de advocaat van de or. KPN bemoeit zich tot in de kleinste details met de dochter.

Zo werd de gratis fruitverstrekking bij de internetprovider van hogerhand afgeschaft. Ook mocht XS4ALL niet het woord voeren in de maatschappelijke discussie over de zogenoemde Sleepwet. En dat doet pijn bij een bedrijf dat altijd prat ging op zijn maatschappelijk engagement.

Volgens KPN klopt dit beeld niet. Moeder en dochter zijn in de loop van de jaren geleidelijk naar elkaar toegegroeid. XS4ALL is ook steeds afhankelijker geraakt van KPN. De tv-dienst die de internetprovider aanbiedt komt van KPN. Het internet gaat over het netwerk van KPN. 'In de reis van XS4ALL en KPN is integratie nu een logische stap', zei de advocaat van het telecombedrijf.

Verkoop of niet

KPN en de or van XS4ALL maakten elkaar donderdag ook allerlei verwijten over de procedure. Volgens KPN heeft de or voortdurend gedreigd met een gang naar de rechter. Omgekeerd vindt de or dat KPN geen ruimte heeft geboden voor eigen or-onderzoek. Ook zou KPN allerlei informatie achter hebben gehouden.

Beide partijen ruzieden ook over de status van de gesprekken die KPN heeft gevoerd over een verkoop van XS4ALL. Volgens de or zou een potentiële koper gevraagd zijn een prijs te noemen. Volgens KPN-directeur strategie Wouter Stammeijer heeft het telecombedrijf nooit een verkoop overwogen, omdat dat in strijd is met de strategie om XS4ALL te gebruiken voor een premium-aanbod onder KPN-vlag.

Gijs Makking, de voorzitter van de Ondernemingskamer, belooft nog voor de kerst uitspraak te doen in deze zaak.

fd.nl/ondernemen/1326315/kpn-leeft-in...
2.292 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 107 108 109 110 111 112 113 114 115 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 20 feb 2020 09:28
Koers 2,518
Verschil -0,004 (-0,16%)
Hoog 2,524
Laag 2,506
Volume 820.821
Volume gemiddeld 11.789.514
Volume gisteren 11.251.371