AMSTERDAM (Dow Jones)--Royal Delft nv heeft over de eerste zes maanden van dit jaar een nettoverlies geboekt van EUR71.000 tegen een nettowinst van EUR14.000 een jaar eerder, aldus het bedrijf maandag voorbeurs in een persbericht.

Het bedrijf geeft geen outlook voor heel 2009 maar geeft wel aan dat de nadruk in de tweede helft van het jaar zal komen te liggen op de ontwikkeling van nieuwe producten en markten om zo de omzet te vergroten en de kwetsbaarheid van de groep te verkleinen. Bovendien blijft het bedrijf op de kosten letten.

Deze twee zaken zullen naar de inschatting van Royal Delft een positief effect hebben op de resultaten over de tweede helft van 2009.

Het bedrijf meldt over de verslagperiode dat de eerste helft van het jaar lastig was, voornamelijk door de terugval in de toeristische bestedingen.

Daarbij stond de eerste helft van het jaar in het teken van de integratie van Koninklijke Van Kempen & Begeer (VKB) en Leerdam Chrystal.

Een vergelijking met de cijfers van vorig jaar wordt sterk vertekend, doordat de overname van VKB pas sinds 29 september van 2008 in de cijfers is meegenomen.

De omzet steeg naar EUR11,9 miljoen tegen EUR2,4 miljoen een jaar eerder, met name door overnames. In 2008 kocht Royal Delft, ook bekend onder de naam Porceleyne Fles, VKB, waarmee de omzet van het bedrijf werd verveelvoudigd.

Ten tijde van de overname noemde Royal Delft VKB winstgevend.

De winst voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie kwam in de eerste jaarhelft van 2009 uit op EUR356.000 tegen EUR137.000 een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat kwam negatief uit op EUR88.000 tegen EUR37.000 positief een jaar eerder. Het verlies per aandeel bedroeg EUR0,09 tegen een winst per aandeel van EUR0,05 een jaar eerder.

Ter financiering van de overname van VBK plaatste Royal Delft in 2008 bijna 470.000 aandelen via een claim-emissie.