De Porceleyne Fles in de Hoofdindex !!

Aan consumptiegebonden aandelen valt geld te verdienen
22 oktober 2010, 8:36 uur | FD.nl

Door: Gert van der Have
Institutionele langetermijn-beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, moeten in consumptiegebonden aandelen zitten.

Daar valt geld te verdienen, zegt de Amerikaanse zakenbank J.P. Morgan. Donderdag konden vertegenwoordigers van grote Nederlandse beleggers in een ontbijtsessie in het Amstel Hotel in Amsterdam luisteren naar het waarom.
Het heeft alles te maken met het extrapoleren van de consumptie-uitgaven. In de ontwikkelde landen maakten die vorig jaar tussen de 58% en 70% van de totale economie uit. In de nummer drie economie in de wereld, China, is dat percentage maar 36. Consumentengerichte bedrijven kunnen daar nog flink groeien, aldus J.P. Morgan.
Urbanisatie, vergrijzing en vermogensgroei
En binnen die consumentenuitgaven zelf is ook weer sprake van drie specifieke ontwikkelingen, die al extrapolerend interessant zijn: urbanisatie, vergrijzing en vermogensgroei. Oftewel: er komt meer vraag naar woningen, winkels et cetera doordat de stedelijke bevolking tot 2030 met 60% groeit; er komen meer oudere mensen die meer gezondheidsproducten kopen; en de middenklasse verdubbelt tot 2030, waardoor de vraag naar luxemerken stijgt. Dat gaat dus om merken als Gucci, Mercedes en Apple, die nu voor velen onbetaalbaar zijn.
Particuliere beleggers die niet in een beleggingsfonds van J.P. Morgan willen worden gelokt, moeten kijken of er op de Amsterdamse beurs wat met die adviezen van de zakenbank kan worden gedaan. Unilever is een goede, geeft J.P. Morgan zelf toe, met zijn verzorgingsproducten als Axe, Dove en Pond's, en Ben & Jerry's-ijs.
Opkomende markten
Fondsen die van urbanisatie in opkomende markten kunnen profiteren bestaan ook (ingenieursbureau Arcadis, verfmaker AkzoNobel of investeringsmaatschappij Kardan), maar echt veel zijn het er niet.
Voor de hand ligt ook Philips, inmiddels een wereldpartij in medische diagnose- en bewakingsapparatuur. J.P. Morgan noemt de voormalige Eindhovenaren echter niet en houdt het in dit opzicht op het Amerikaanse Medtronic. Dat is sterk in onder meer de behandeling van suikerziekte. Maar Medtronic is genoteerd op Wall Street.
Johnson & Johnson
Een andere aanrader van de Amerikaanse zakenbankiers zijn farmabedrijven, maar die zijn er op het Damrak niet. Wel biofarma, maar dat wordt in ijltempo opgekocht, zoals Crucell door Johnson & Johnson.
Luxemerken dan. Niet in Amsterdam of wel? Jawel. De Porceleyne Fles met zijn Delfts Blauw en de zilveren bestekken van Van Kempen & Begeer. Dat is pure luxe. Met bussen worden de kopers aangevoerd.
Porceleyne Fles in 2030 in de hoofdindex
En zoals J.P. Morgan naar de toekomst extrapoleert, is er hier nog één: 'Als de AEX net zo snel blijft slinken als de afgelopen jaren, staat De Porceleyne Fles in 2030 in de hoofdindex.