Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Woningmarkt en de gevolgen.

1.597 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 76 77 78 79 80 » | Laatste
atitlan
3
De woningmarkt is na grofweg een verdrievoudiging van prijzen in een bestek van slechts 20 jaar volstrekt uit het lood geraakt.
Dat manifesteert zich in een uitzonderlijke mismatch tussen de prijsvoorstellingen van de aanbieders en datgene wat aan de vraagzijde opgebracht kan worden en aan de dito steeds groter wordende mismatch tussen woningaanbod en het aantal transacties.
Tekenend is dat zelfs politieke wanhoopsgrepen als een tijdelijke verhoging van NHG en een verlaging van de OB, verdere stagnatie hebben gebracht.
Nu beginnen 'deskundigen' (waarom hoorde je hen pakweg 10 jaar terug niet over de lt consequenties van een op hol geslagen woningmarkt?) zowel als belanghebbenden en belangenbehartigers te capituleren. Dan ligt het in het verschiet dat de prijsdruk snel op een dusdanig explosief niveau afstevent dat het deksel ondhoudbaar wordt.
Een zich versnellende prijsdaling is daarom eigenlijk onvermijdbaar.

In de eerste plaats betekent dat een groot drama voor vele individuele woningbezitters, die om persoonlijke redenen hun woonlasten niet meer kunnen opbrengen en voor een gedwongen verkoop komen te staan. Ook vele in het bijzonder recente woningmarktbetreders zullen dan beseffen volstrekt unfaire prijzen betaald te hebben. Het ontluikende besef er a.h.w. ingeluisd te zijn zal niet perse bijdragen tot een grote betaaldiscipline.
Op macroniveau zullen forse prijsdalingen tamelijk dramatische effecten hebben. In de eerste plaats voor de economische bedrijvigheid en werkgelegenheid, maar ook voor de balansen van banken, woningbouwverenigingen en lokale overheden.
En (terwijl Nederland nog volop Europa aan het redden is) zullen toenemend de nu al zorgwekkende overheidsfinancien uit het lood raken, immers daar komt met enige vertraging uiteindelijk alle ellende samen. De enorme problematiek betreft daarom alle Nederlanders.
Ze is vooral de pijnlijke erfenis van een politieke cultuur van ongebreideld laissez faire, waarvoor in het bijzonder de paarse kabinetten onder leiding van Kok en Zalm zich op schrijnende wijze lieten bejubelen. Zich lieten bejubelen, terwijl bij uitstek tijdens hun bewindsperiode extreem stijgende woning- en grondprijzen de overheidsinkomsten als vanzelf opbliezen.
Waar op prijsdemping gerichte structuurmaatregelen noodzakelijk waren (i.h.b. aanpassingen bij de HRA), werd het vuurtje door zowel politiek als banken eigenlijk alleen maar verder opgestookt en geexploiteerd. En van de toezichthouders mochten ze hun gang gaan.

De woningmarktexcessen hebben 20 jaar van toekomstige generaties gestolen welvaart gebracht en bijgevolg zitten we in het vlakke polderland op een gezamelijke hypotheek Mount Everest van ruim 600 miljoen euro, per saldo een wereldrecord.
Het is daarom een kwestie van tijd dat Nederland in het vizier geraakt van de rating agencies, al was het maar vanwege de de destructieve belangen die daar achter schuil gaan...
Na een periode waarin tevens de globale concurrentieverhoudingen in het nadeel van de eerste wereld gewijzigd zijn, staat Nederland voor uitzonderlijke structuurproblemen (naast immense schulden in het bijzonder ook zeer hoge loon- en kostenniveaus) en geen enkele politieke kleur zal dan aan hervormingen zowel als draconische bezuingingen op tal van verworvenheden en voorzieningen voorbij kunnen.
Het is echter veel waarschijnlijker dat de politiek nog een paar jaar de weg kiest die minder weerstand oproept en daarna is het.... 1929.
marique
0
Dacht dat de jaren '70 ook een explosieve prijsstijging hebben laten zien. Met in begin tachtiger jaren prijsdalingen van 30-50%. Hoe zat het eigenlijk met de economie in de jaren tachtig tot begin negentig? Dus voorafgaand aan de prijsspurt vanaf begin jaren negentig?

Nederland toen op de rand van de afgrond? A la Griekenland? Ierland? Spanje? Island?
Weet er zelf weinig meer van maar ongewtijfeld zijn er in de KK oudgedienden die alles aan den lijve hebben ondervonden.
Of zouden de huizenbezitters van toen nu zo aan de bedelstaf zijn geraakt dat ze nu onder bruggen slapen, straatkranten verkopen, voedselbankklant zijn en dus nooit in de KK komen?

atitlan
1
Begin jaren 80 zorgden sterke woningprijscorrecties eveneens voor een economische recessie.
Het terecht veel geprezen akkoord van Wassenaar heeft Nederland er langs de weg van langdurige loonmatiging geleidelijk weer bovenop gebracht. Dat was ook toen al geen gemakkelijke weg.
In die tijd was de problematiek echter onvergelijkbaar met die van nu.
Van een hypotheekberg (ook gerelateerd aan de omvang van het BNP) was geen sprake, NL hoefde niet voor vele miljarden borg te staan voor problemen elders in Europa, noch voor het wanbeleid van de eigen banken, de vergrijzing was nog geen nijpend probleem, ons industriele bedrijfsleven was nog vooroplopend in de wereld .. en zo kan ik even doorgaan.
Ja, als je het mij vraagt doen de problemen (althans wanneer de woningprijzen nog eens 25% dalen en helaas verwacht ik dat) niet onder voor die van Italie, Spanje en Portugal.
atitlan
0
di 11 okt 2011, 16:14

70 ontslagen bij bouwbedrijf HARBERINKHOEK (AFN) - Bij Groothuis Woningbouw in Harberinkhoek (Overijssel) verdwijnen 70 van de 200 banen. Directeur Gerard Kok stelde maandag de ondernemingsraad (or) en medewerkers op de hoogte en dinsdag de vakbonden.

Het gaat om gedwongen ontslagen. Ook alle tijdelijke contracten worden niet verlengd. Eind oktober wordt de adviesaanvraag voorgelegd aan de or. Als oorzaken van de problemen noemt het bedrijf de slechte woningmarkt en scherpere hypotheekregels.
marique
3
quote:

atitlan schreef op 11 oktober 2011 16:02:

In die tijd was de problematiek echter onvergelijkbaar met die van nu.
Dat neem ik wel aan. Andere tijden, andere problemen, andere oplossingen.

Ben het met je eens dat de woningmarkt zorgelijk is. De boel is compleet vastgelopen. Alleen wie noodgwdwongen verkassen moet (bijv. werk in een andere regio), komt van zijn plaats. De rest blijft zitten waar die zit.

Grofweg verhuist jaarlijks 10%. Denk dat dit percentage nu veel lager ligt. Eigen woning bezit versus huur is plm 50/50. De invloed van 'stilzitten' is uiteraard enorm op de eigenwoningmarkt (o.a. bij makelaars), maar ik vraag me af hoe groot die invloed op de totale economie is.

Denk dat er de voorbije decennia een econische groei is geweest dankzij bestedingen die weer steunden op te ruime financieringsmogelijkheden. Aan dat kopen op de pof is nu een eind gekomen. Dat zal dus invloed hebben op de bestedingen en dus op de economische groei.
Is dat allemaal erg?
Best mogelijk dat een tijdje 'pas op de plaats' en 'gas terugnemen' heel heilzaam is voor toekomstige economisch ontwikkeling.
[verwijderd]
0
quote:

marique schreef op 11 oktober 2011 19:07:

[...]

knip

Denk dat er de voorbije decennia een econische groei is geweest dankzij bestedingen die weer steunden op te ruime financieringsmogelijkheden. Aan dat kopen op de pof is nu een eind gekomen. Dat zal dus invloed hebben op de bestedingen en dus op de economische groei.
Is dat allemaal erg?
Best mogelijk dat een tijdje 'pas op de plaats' en 'gas terugnemen' heel heilzaam is voor toekomstige economisch ontwikkeling.
Maar wat is economische ontwikkeling?
Bedrijven moeten meer produceren, de consumenten moeten dus meer kopen. Daar komt inflatie bij zodat prijzen hoger en hoger worden en schulden relatief minder bij behoud van koopkracht.
Pas op de plaats is dan funest voor de economische groei.

Overheden moeten niet de troep van banken opkopen maar hun burgers steunen om te blijven consumeren.

just a thought.
[verwijderd]
0
Lenen om te consumeren, is nog niemand beter van geworden. Lenen om te investeren, daar wordt iedereen beter van. De problematiek van onze maatschappij, is dat iedereen is gaan genieten, zonder te beseffen dat voor genieten gewerkt dien te worden ipv te lenen. Een ontwikkelling die in elk tijdsgewricht tot haar eind komt. Voorlopig zie ik het voor velen niet goed komen, en zal men m. of m. de tering naar de nering zetten.
[verwijderd]
0
hey marique ,leuk uw postings weer aan te treffen in de k.k.
u schrijft:
"Eigen woning bezit versus huur is plm 50/50."
begin 2000 waren er al meer eigen woningen dan huurwoningen in nederland.
de verhouding is voor geheel nederland denk ik,nu al al 60% om 40%.
bij cbs heb ik helaas geen cijfermateriaal gevonden over huidige situatie.
weet zeker dat in sommige gebieden de verhouding al is +/- 80 om 20%.
delen in brabant en limburg en o.a. de streek tussen waterland en medemblik .
anders hadden ook de bouwmarkt, de praxis ,gamma etc. niets te doen , want wie gaat immers een nieuwe keuken , badkamer of voordeur plaatsen in het huis van een ander?
nog een prettige avond.
[verwijderd]
0
Om het gecompliceerder te maken:

Sommige woningen die verhuurd worden zijn ook eigen woningen met een particuliere eigenaar
DurianCS
0
quote:

De Pareltjeszoeker schreef op 11 oktober 2011 20:58:

Lenen om te consumeren, is nog niemand beter van geworden.
Is iets te kort door de bocht. Als je je eerste baan krijgt kan het heel handig zijn om te lenen voor de aanschaf van een auto. Maakte voor mij een enorm verschil uit.
[verwijderd]
0
quote:

Ljosalfa schreef op 11 oktober 2011 22:04:

Is wonen ook consumeren?
Jaah want een potje verf en in richten toch ...
En al die anderen dingen wat je aan je huis verspijkerd. En stroom, water en gas..
izdp
0
Koop/huur ong 56/44.

Circa 4 miljoen koopwoningen. 10% verhuist grofweg en dus verkoopt?
Ik kan me niet herinneren dat er ooit een jaar is geweest dat er 400.000 woningen verkocht zijn.
Hypomarkt is uiteraard geen 600 miljoen maar nu ca 630 miljard.
Enorm gestegen en uiteraard door de HRA. De spaartegoeden zijn ondertussen dus ook enorm gestegen.
De vergelijking met de jaren 80 is er 1 van als appels en peren. Destijds daalden de prijzen ver onder hun bouwkostprijs in hele korte tijd.
Prijsdalingen tot 75% waren geen uitzondering. Uit die categorie zijn er woningen te vinden die nu 20x de waarde van dat dieptepunt doen. Nu nog.
[verwijderd]
2
quote:

DurianCS schreef op 11 oktober 2011 21:55:

[...]Is iets te kort door de bocht. Als je je eerste baan krijgt kan het heel handig zijn om te lenen voor de aanschaf van een auto. Maakte voor mij een enorm verschil uit.


De huidige jeugdige generatie, werkt zuiver en alleen om te feesten. (M.u.v. de bible-belt (Goes tot Staphorst)). Deze party-animals hebben geen buffer om op latere leeftijd investeringen te doen in zoals studie, woning, bedrijf(je), etc. Zij beginnen direct met een berg schuld, die never te nooit is terug te verdienen, omdat geleend geld, heel duur geld is.

Je moet maar eens goed kijken in de Bible-belt, dat daar een over-vertegenwoodiging is in het hebben van een bedrijf/zaak. (Ondanks allerei wurgende sociale premie, en schandig hoge belastingen in vergelijk met de misbruikmakende buitenlandse bedrijven a la Coca cola (ik dwaal af.....)) Iets wat veroorzaakt wordt door hun zuinigheid en spaarzaamheid. (Nog een belangrijke oorzaak is; Ondanks alles, laten deze mensen elkaar nooit los en helpen zij elkaar waar nodig. De ene hand laat de andere hand verdienen.) Ik dwaal weer af....

Een auto is i.d.d. een investering om van woon naar je werk te komen. In het andere geval t.b.v. ritjes met de vrouw, is het een luxe product. Geeft niet, maar het kost wel veel geld. Ik ben er niet op tegen, maar het draagt niet bij aan een solide welvaart, maar eerder aan een consumptieve welvaart. En laat die laatste nu eens heel kort zijn.
[verwijderd]
0
quote:

izdp schreef op 11 oktober 2011 23:27:

Koop/huur ong 56/44.

Circa 4 miljoen koopwoningen. 10% verhuist grofweg en dus verkoopt?
Ik kan me niet herinneren dat er ooit een jaar is geweest dat er 400.000 woningen verkocht zijn.
Hypomarkt is uiteraard geen 600 miljoen maar nu ca 630 miljard.
Enorm gestegen en uiteraard door de HRA. De spaartegoeden zijn ondertussen dus ook enorm gestegen.
De vergelijking met de jaren 80 is er 1 van als appels en peren. Destijds daalden de prijzen ver onder hun bouwkostprijs in hele korte tijd.
Prijsdalingen tot 75% waren geen uitzondering. Uit die categorie zijn er woningen te vinden die nu 20x de waarde van dat dieptepunt doen. Nu nog.


Klopt (deels, 'nu nog' onderschrijf ik niet). Dit keer zal men het niet zo ver laten komen. Dit als gevolg van de enorme bergschuld, die op het woningpad ligt. Neemt niet weg dat de bouwgronden in nederland in vergelijk met de te koop staande woningen veels en veels te hoog zijn. Een boel mensen die nu nog een nb-woning kopen, zullen m. of m. een kat in de zak kopen.

Ook komt er nog bij dat het een bepaalde catagorie hypotheken betroft, en dat er destijd ook in vergelijk met nu, veel meer woningen waren gefinancieerd met eigen geld.

Beide tijdsgewrichten hebben nog steeds hetzelfde motto: "Met sparen zal men het vermogen vergaren, en wie leent zorgt ervoor dat hij zichzelf uitbeent."
haas
0
als je moet verhuizen , bijv ,i.v.m. werk, dan wordt het dus extra reizen.

Bouwvakkers uit Brabant/Veluwe/overijssel die elke dag naar hun werk reizen in de randstad is heel normaal.(én vinden dat ook heel normaal)

Ik ken trouwens " veel " mensen over de afgelopen 35 jaren, die elke dag jarenlang 100 km vv reisden per trein/auto. Toevallig ontmoette ik gisteravond 'n man die al 5 jaren elke dag 120 km v.v reist naar Adam(en dat doet hij niet omdat hij zijn niet huis kan verkopen,maar omdat hij kiest om te wonen waar hij woont. En gaf aan dat hij in dezelfde woonwijk er nog wel aantal kent.

......of zoals voor de enkeling:
Of zoals de directeur van Dexia, die al 36 mnd in hotel bivakkeert á raison van 540 euro per nacht (is ook wel bijzondere branche:)
[verwijderd]
1
Leuk bedacht allemaal.

Ik weet nog heel goed dat ik in de jaren'80 in de lokale kroeg een lekker koel biertje dronk voor fl. 1,25. Energiekosten thuis waren te verwaarlozen, huren namen we glimlachend voor kennisgeving aan en een gesneden bruin bij de ambachtelijke warme bakker deed geloof ik iets van Fl. 1,50.

Moet je nu eens even kijken!!
En dan zouden de huizenprijzen niet mogen stijgen?? Beetje flauwekul.

Het grote probleem is dat de lonen zwaar onder druk staan. Dit dankzij de Aziatische slavernij en bijbehorende globalisering.
[verwijderd]
1
Groot gelijk,de jeugd wordt berooft om een dak boven hun hoofd te kunnen krijgen.En het gegraai om de woningen heen kent geen schaamte.
atitlan
0
En wat als die betaaldiscipline toch afneemt, meneer Moerland?

...
We hebben bij de bank getest wat de gevolgen zijn van een forse prijsdaling.'' Volgens Moerland zijn Nederlanders ,,heel gedisciplineerd' bij het voldoen van hun hypotheekverplichtingen.

di 11 okt 2011, 21:00 Rabo-topman voorspelt magere jaren
www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/10708...


quote:

atitlan schreef op 11 oktober 2011 14:47:

Ook vele in het bijzonder recente woningmarktbetreders zullen dan beseffen volstrekt unfaire prijzen betaald te hebben. Het ontluikende besef er a.h.w. ingeluisd te zijn zal niet perse bijdragen tot een grote betaaldiscipline.
1.597 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 76 77 78 79 80 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 874,67 -9,40 -1,06% 18:05
AMX 920,06 -11,23 -1,21% 18:05
ASCX 1.216,87 -12,72 -1,03% 18:05
BEL 20 3.796,92 -56,82 -1,47% 18:05
Germany40^ 17.760,40 -266,18 -1,48% 22:00
US30^ 37.794,75 +96,09 +0,25% 21:59
US500^ 5.048,49 -12,37 -0,24% 22:03
Nasd100^ 17.710,55 +16,89 +0,10% 22:03
Japan225^ 38.426,12 -271,64 -0,70% 22:02
WTI 84,74 -0,32 -0,38% 22:00
Brent 89,88 -0,38 -0,42% 22:00
EUR/USD 1,0622 -0,0003 -0,03% 22:03
BTC/USD 62.807,80 -3.405,11 -5,14% 22:03
Gold spot 2.389,84 +6,68 +0,28% 22:03
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
DSM FIRMENICH AG 102,650 +1,850 +1,84% 17:39
BESI 143,600 +1,000 +0,70% 17:39
ASML 913,400 +2,500 +0,27% 17:39
Dalers Laatst +/- % tijd
ArcelorMittal 23,760 -1,760 -6,90% 17:39
RANDSTAD NV 46,740 -1,790 -3,69% 17:36
NN Group 42,390 -1,040 -2,39% 17:35

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront