Artikelen « Terug naar discussie overzicht

Red de huizenmarkt

Lees deze column op IEX.nl

72 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
[verwijderd]
0
Eens Ype. Het draaimoment voor de huizenmarkt moet komen op het moment dat iedereen denkt dat er geen einde meer komt aan de ellende. In reele termen zitten we halverwege 2013 waarschijnlijk al op een prijsdaling van omstreeks 30%.
johjoh
2
De problemen van de huizenmarkt zijn veroorzaakt door de hypotheekrenteaftrek en de doorgeschoten
huizenprijzen die er het gevolg van zijn. Vervolgens werden er te dure huurwoningen gebouwd door de woningbouwverenigingen waar met behulp van de huursubsidie huurders voor gevonden werden. Het bevreemd mij niets dat de bouwwereld een bron van financiele schandalen is. De kosten om een huis te bouwen zijn sterk gedaald o.a. door het gebruik van pre-fab technieken, echter de prijzen blijven sterk stijgen niet in de laatste plaats door lokale overheden die de grondprijs als melkkoe gebruiken.
Om starters te helpen lijkt me het herinvoeren van het bouwen van premie-A en -B woningen een goede zaak.
[verwijderd]
0
commons.wikimedia.org/wiki/File:Picas...

...waarmee het redden van de woningmarkt dus vertaald kan worden in meer betalen voor woningen waarvan een groter aanbod is. Kan, als er allerhande non monetairy incentives tegenover staan om in 0031 in een in vergelijking met het buitenland dure woning te gaan wonen. Heeft iemand hier misschien een lijstje van?
[verwijderd]
0
Mee eens Ype, huizenbezitters, banken en bouwsector staan aan de rand van het ravijn. Er moet dus iets gebeuren. Ik zou om te beginnen de hypotheekrente aftrek grotendeels in tact laten door "nieuwe gevallen" hetzelfde te behandelen als bestaande. Op termijn wordt de aftrek dan toch beperkt, wat nodig is om de financiële risico's te beperken. Tegelijkertijd wordt ineenstorten van de markt voorkomen. De inkomstenderving voor de overheid die deze maatregel oplevert, is relatief klein.
Overigens moet de invloed van bovenbeschreven maatregel niet overdreven worden, omdat het vertrouwen van de huizenkoper in de overheid door alle discussie rondom de aftrek flink geschaad is. Wie garandeert de huizenkoper dat over 5 jaar de overheid niet nog eens de aftrek (flink) beperkt? De geest is uit de fles!
corvet
0
Schreef u tijdens de waanzinnige stijgingsjaren 2000-2000 ook dat er plafond moest komen
[verwijderd]
0
Ik zal voor Ype antwoorden: Nee.
Maar dat is crying over spilled milk. We staan nu voor zeer grote problemen en moeten iets doen. Moralistisch terugkijken naar het verleden heeft geen zin.
[verwijderd]
4
huizenmarkt redden?
Aha, de volgende bubbel maken bedoelden de groep onnozele politici.
Een overheid kan geen markten redden, wel kapot maken door verkeerde maatregelen als subsidies.

Een markt ondergaat automatische een correctie tot een gezonde markt ... als je van de correcties af blijft tenminste.
[verwijderd]
11
ype beste vriend,
Wanneer gaan mensen deze zogenaamde markt nu eens als een markt benaderen ipv een gesubsidieerd overheids speeltje. Ik hoor je minimaal 3 keer iets zeggen van, nu moeten we dit doen, nu dat... Nee afblijven.

Ik ben starter, en iedere hoogleraar / iex columnist/ Makelaarsvereniging denkt te mogen zeggen wat belangrijk is voor de “Starter” (wat is dat eigenlijk?)
Dus iedereen praat in het belang van de starter. Ik zal je vertellen wat zowel ik als mede starters tussen de 25 en 30 jaar welke in het bezit van een huurhuis, 1.5 -2 x modaal salaris verdienen, nu echt willen. Betaalbare prijzen. Dus zakken met die handel, geen starterslening om je nek nog harder af te laten knijpen. Geen cadeautjes van gemeentes die je uiteindelik zelf betaald , helemaal niks.
Mag jij me uitleggen wat jij vindt van de volgende punten.
-400 % prijs stijging in 15 jaar. = 3 keer harder dan inflatie. Sommige plekken in Adam prijs 1000% tot de piek in 2008.
- Kunstmatige LAGE l rente nu mogelijk gemaakt door ECB, FED, etc
- Grondprijzen die kunstmatig zijn opgeblazen door hebberige gemeentes die handje klap konden spelen met projectontwikkelaars
- Hele volksstammen die wij met een pot van een schamele 700 miljoen (NHG ) de mogelijk hebben gegeven door simpel te uit elkaar te gaan en zo hun restschuld kunnen afwentelen op de belasting betaler.
Het systeem is verziekt door dit soort zaken.

Dus asjeblieft laat de markt zijn gang gaan en hou op met het praten voor een starter.
Gr
[verwijderd]
2
quote:

De pastoor schreef op 20 december 2012 12:11:

We staan nu voor zeer grote problemen en moeten iets doen. Moralistisch terugkijken naar het verleden heeft geen zin.
Erg grappig want dat is precies wat je zegt "Moreel gezien moeten we markt X redden" en dan vervolg je met "Maar moralistisch terugkijken heeft geen zin". Geweldig!

De zeer grote problemen worden echt niet verholpen door een extra hoeveelheid aan domme maatregelen van onze overheden. Leer eens dat een overheid geen toverstokje heeft dat alles oplost. Ik weet dat het heel moeilijk te bevatten is voor veel mensen.
FW Ta-183 Huckebein I
1
OldAndWise en Spot geven het al aan, en ieder kind van 4 weet het al: het lot van een zeepbel is bezegeld: hij klapt. Daar helpt geen fiscale pleister tegen. Op kosten van de belastingbetaler tegen de markt in gaan kost alleen maar veel geld, en erger nog: vertraagt de onvermijdelijke prijsdaling, je verlengt er alleen de crisis maar mee. Laat de markt z'n werk doen, als mensen nu minder kunnen lenen daalt de prijs (nog steeds 15-20% te hoog) sneller, komt eerder het moment dat mensen het weer kunnen en willen betalen. Dat vele mensen onder water staan is jammer, vraag maar eens aan de mensen die aandelen Baan, UPC of WOL hadden ! Maar de huizenmarkt is nu eenmaal geen loterij zonder nieten.
[verwijderd]
0
Mooi allemaal in de schuldsanering en mijn huur dus 30% omlaag, morgen graag.

En weg is de luchtbel !
[verwijderd]
0
Ik hoef het eigenlijk niet meer op te merken. Laat de markt zijn werk doen. De banken zullen het verlies op hun te hoge leningen moeten accepteren. Voor een starter is 20 of 30 % daling een goede zaak. Misschien zou wel een goede zaak zijn dat net als in de USA er geen restschuld blijft bij het afstaan van de woning, dus het risico van oversfinanciering bij de bank blijft.
Ghestem
0
[verwijderd]
0
Hypotheekmarktplan 3.0

De markt voor koopwoningen verkeert in een diepe crisis. Hypotheekmarktplan 3.0 probeert een structurele oplossing te geven
voor de problemen in de woningmarkt, terwijl de huidige markt gestimuleerd wordt.

Hypotheekmarktplan 3.0 probeert:

1. Stimuleren woningmarkt
2. Verlagen risico's
3. Herstructuren hypotheekrente aftrek

Stimuleren woningmarkt
Om de vastgelopen woningmarkt een duw de goede richting in te geven is het noodzakelijk de woningmarkt te stimuleren.
Hiertoe moet het makkelijker worden voor starters om een woning te financieren.

Verlagen risico's
Banken, huis eigenaren en de overheid lopen steeds meer het risico in problemen te komen als de woningen in waarde blijven dalen
terwijl de totale hypotheekschuld gelijk blijft. Huis eigenaren moeten gestimuleerd worden hun hypotheek af te lossen.

Herstructuren hypotheekrente aftrek
De hypotheekrente aftrek stimuleerd voornamelijk ongewenst gedrag (veel lenen, niet aflossen) en werkt marktverstorend (huizenprijs).
De enige manier om dit structureel op te lossen is door het (op termijn) volledig schrappen van de hypotheekrente aftrek.

Stapenplan hypotheekmarktplan 3.0

1. Verhuis de eigen woning naar box 3
2. Schaf koopbelasting af
3. Schaf de hypotheekrente fictief annuïtair af

Verhuis de eigen woning naar box 3
Verhuis de eigen woning (inclusief Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW)) naar box 3. Door gelijktijdig het fictief rendement in box 3 van 4% naar 2,5% te verlagen
en de belasting in box 3 van 30% naar 50% te verhogen is de hypotheek voor iedereen aftrekbaar tegen 50%.

Omdat dit voor de overheid financieel niet te dragen is, dient het totale bedrag waarover de hypotheekrente kan worden afgedragen te worden verlaagd.
Dit kan worden bereikt door de hypotheekschuld te salderen met het vermogen in box 3, met een vrijstelling van 25.000 Euro per persoon.

Daar veel vermogen is opgebouwd binnen fiscaal vriendelijke spaar constructies, dient dit vermogen belastingvrij, zonder voorwaarden, gebruikt te mogen worden voor aflossing
van de hypotheek schuld. Daarnaast moeten banken en verzekeringsmaatschappijen gedwongen worden hieraan mee te werken, waarbij 1% van het opgebouwde vermogen met een maximum van 250 Euro mag
worden ingehouden als kosten.

Schaf koopbelasting af
Schaf de overdrachtbelasting, eigenwoningforfait en de bijleenregeling af.
Deze maatregelen zijn marktverstorend en dienen zo snel mogelijk te verdwijnen.

Schaf de hypotheekrente fictief annuïtair af
Vanaf 2015 wordt de hypotheekrente volgens een fictief annuïtair schema in 30 jaar afgebouwd.
Dit betekend dat de eigen woning schuld voor 100% aflosbaar blijft, zolang het annuïtaire aflossings schema gevolgd wordt, echter dit is niet verplicht.
De netto maandlasten zullen hierdoor wel stijgen. Hierdoor kan iemand die nog aan het begin van zijn cariere staat er voor kiezen de eerste jaren niets
af te lossen en de jaren daarna, als het inkomen is gestegen, de aflossing in te halen.
[verwijderd]
0
Ik ben tegen allerlei extra gekunstelde (subsidie)maatregelen.

We moeten terug naar de basis: de overheid stimuleert eigen woningbezit VOOR DIEGENEN DIE DAT ZELF NIET KUNNEN BETALEN.
In de huidige situatie is hypotheekrente VOOR IEDEREEN aftrekbaar, of je nu een vermogen van een miljard hebt of een inkomen op premiersniveau of in de bijstand zit.
Als je een heel hoog inkomen of een heel hoog vermogen hebt, betitel ik hypotheekrenteaftrek als oneigenlijk gebruik. (Vergelijk ook de huurtoeslag; die krijg je niet als je teveel vermogen hebt!)
Wat dus te doen:
alleen subsidie op koopwoningen als:
- de rentelast meer dan 30% van het inkomen bedraagt, waarbij rente alleen aftrekbaar is voorzover tegenover de hypotheek geen Box3-middelen staan.
En we gaan in 15 jaar naar deze situatie toe.
Ik daag iedereen uit te berekenen welke stimulans hiervan uitgaat op woningmarkt/bouw en de kapitaalsverstekkingsmogelijkheden van de banken (buiten de huizensector).

[verwijderd]
1
Spot wat mij betreft Spot-on... Iedereen weet wat zogenaamd goed is voor de starter: extra kunnen lenen op je salarisstijging in de toekomst, 40 jaar aflossen ipv 30 of niet volledig aflossen over de looptijd maar voor de helft. Het probleem is huizenmarkt en de oplossing is niet de Starter. Zolang ik met 2x modaal met moeite een huis kan financieren wat gebouwd is voor bijvoorbeeld een postbode of leraar (en dit bedoel ik niet respecteloos) gaat het niet goed. Gelukkig wordt er nu met de voeten gestemd en is het wachten tot de prijs daalt naar een acceptabel niveau. Mijn verwachting voor 2013 is -12% tot -15% bij gelijkblijvende wet- en regelgeving en dan komt er medio 2015 misschien een moment om te kopen.
beursspion
0
Een plus van 270% vanaf 1985.
staan nu -15% en het kaartenhuis valt al om.
Ik voorzie de komende 10 jaar zeer zwaar weer
[verwijderd]
0
Net als op de aandelenmarkt soms het geval kan zijn, is sprake van een gezonde correctie. Prijzen van huizen waren tot absurde niveau's gestegen. De prijs/kwaliteit verhouding was helemaal zoek. Kopers hadden daar ook helemaal geen oog meer voor. Het enige wat telde was: wat kan ik maximaal lenen. Een zeer ongezonde situatie. Ik had onlangs kennissen uit Duitsland op bezoek. Die schrokken zich helemaal rot van de huidige (reeds gedaalde) vraagprijzen hier en waren vooral verbijsterd over de prijzen die voor bouwkundig zeer simpele nieuwbouwhuizen worden gevraagd. Starters die na 1 januari kopen hoeven niet te wanhopen. Immers, de woning die zij 2 jaar geleden voor € 240.000,-- konden kopen, kopen zij straks voor € 200.000,--. Verplicht aflossen is een zegen. Na 30 jaar schuldenvrij. Ik pluk er iedere dag de vruchten van. Velen blijven na 30 jaar met een hypotheekschuld zitten, waarvan de rente niet meer aftrekbaar is, terwijl het pensioen veel lager blijkt te zijn dan gedacht. Teneinde de nieuwbouw weer los te trekken, is het onvermijdelijk dat gemeenten hun verlies nemen en hun grondprijzen fors verlagen. Ook projectontwikkelaars zullen met minder genoegen moeten nemen. De onmetelijke rijkdom van sommige projectontwikkelaars geeft aan dat kopers van nieuwbouwwoningen jarenlang teveel hebben betaald. Ook de rijksoverheid zou het BTW tarief (21 %) dat betaald moet worden over koopsom grond en bouwkosten woning kunnen verlagen. Gevolg is wel dat ook prijzen van bestaande woningen meedalen in prijs. Dat is alleen te voorkomen door de strengere regels voor het verkrijgen van een lening weer te versoepelen. Maar dat willen wij niet meer want dan begint de ellende weer opnieuw. Conclusie: de jarenlange stijging van de huizenprijzen leidt uiteindelijk tot jarenlang welvaartsverlies voor grote delen van de bevolking
k2es
0
@dehener

Jouw verhaal klopt niet. Iemand die alleen vermogen heeft, maar geen inkomen heeft in box 1 (uit werk of pensioen etc.), kan de hypotheekrente NIET aftrekken. Hypotheekrente kun je alleen aftrekken als je inkomen in box I hebt.
72 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 865,36 0,00 0,00% 18 apr
AMX 926,60 0,00 0,00% 18 apr
ASCX 1.189,83 0,00 0,00% 18 apr
BEL 20 3.826,58 0,00 0,00% 18 apr
Germany40^ 17.687,40 -150,00 -0,84% 08:46
US30^ 37.601,15 -412,31 -1,08% 08:39
US500^ 4.980,54 -68,71 -1,36% 08:38
Nasd100^ 17.256,72 -292,08 -1,66% 08:38
Japan225^ 37.185,98 -815,73 -2,15% 08:39
WTI 83,00 +0,92 +1,12% 08:46
Brent 87,99 +1,00 +1,15% 08:46
EUR/USD 1,0642 -0,0001 -0,01% 08:46
BTC/USD 63.774,63 +186,85 +0,29% 08:46
Gold spot 2.381,80 +2,43 +0,10% 08:46
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
ABN AMRO BANK N.V. 15,615 0,000 0,00% 18 apr
ADYEN NV 1.442,600 0,000 0,00% 18 apr
Aegon 5,586 0,000 0,00% 18 apr
Dalers Laatst +/- % tijd
ABN AMRO BANK N.V. 15,615 0,000 0,00% 18 apr
ADYEN NV 1.442,600 0,000 0,00% 18 apr
Aegon 5,586 0,000 0,00% 18 apr

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront