AkzoNobel « Terug naar discussie overzicht

PREVIEW: Akzo Nobel KW4 omzet licht lager, resultaat sterk beter

11 Posts
voda
0
PREVIEW: Akzo Nobel KW4 omzet licht lager, resultaat sterk beter


AMSTERDAM (Dow Jones)--Akzo Nobel (AKZA.AE) zal woensdag voorbeurs over het vierde kwartaal van 2012 een sterk verbeterd resultaat op een licht lagere omzet bekendmaken, is de verwachting van analisten. Twaalf door Factset geraadpleegde analisten komen gemiddeld uit op een 1,6% lagere kwartaalomzet van EUR3,73 miljard en een 26,5% hogere EBITDA van EUR380,7 miljoen. Zeven analisten voorzien dat Akzo Nobel het nettoverlies van EUR68 miljoen heeft weten om te buiten in een nettowinst en komen gemiddeld uit op EUR71,1 miljoen. Ze denken dat de sterk verbeterde resultaten te danken zijn aan positieve ontwikkelingen bij de twee coatings-divisies, als gevolg van prijsverhogingen en kostenbesparingen, bij ongeveer gelijk gebleven of licht gedaalde volumes. Ze voorzien een zwakke ontwikkeling met lagere volumes en prijs/mix-verhouding bij Specialty Chemicals. De analisten verwachten geen concrete outlook voor 2013, maar denken wel enige richting te kunnen afleiden uit de woensdag door CEO Ton Buchner te geven strategie-update. De analisten verwachten dat de focus daarbij komt te liggen op verbetering van marges, rendement op geinvesteerd kapitaal (ROCE) en cash flow en niet op groei. Omstreeks 15.40 uur noteert het aandeel 0,1% hoger op EUR52,25, terwijl de AEX met 0,2% daalt. (BTK)


Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com
voda
0
Vooruitblik: 'Meer focus op verbetering Akzo'

Gepubliceerd op 19 feb 2013 om 12:59 | Views: 412

AMSTERDAM (AFN) - AkzoNobel presenteert woensdag voorbeurs cijfers over het vierde kwartaal en doet ook een boekje open over de langverwachte nieuwe strategie voor de komende jaren. Analist Micha Tiekink van Rabobank denkt dat topman Ton Büchner zal focussen op aspecten van het bedrijf waar vaak kritiek op wordt geleverd. Bijvoorbeeld dat AkzoNobel te weinig cash genereert. Buchner heeft ook zelf eerder aangegeven dat er een grotere focus op operationele performance en cash flow moet komen.

Büchner zou volgens Tiekink zeker meer de nadruk moeten leggen op de operationele performance van AkzoNobel, die negatief afsteekt tegen die van branchegenoten. Daarnaast zullen er mogelijk nieuwe kostenbesparingen worden aangekondigd bovenop de 500 miljoen die vorig jaar al zijn gemeld.

Vanuit een langetermijnvisie op operationele verbetering en de daaruit voortvloeiende winstgevendheid zou er een vertaalslag gemaakt moeten worden naar kasstromen en wellicht een doelstelling voor kasstroom worden gesteld, vindt Tiekink. Op deze manier kunnen aandeelhouders beter tevreden worden gesteld, die de afgelopen jaren door AkzoNobel minder zijn beloond dan bij branchegenoten.

De cijfers die het bedrijf bekend zal maken komen woensdag op een tweede plan. Analisten, gepolst voor AFN, verwachten gemiddeld een omzet van 3,89 miljard euro, wat een lichte daling is ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De operationele winst (ebitda) zou volgens de gemiddelde verwachting uitkomen op circa 355 miljoen euro, terwijl de consensus die AkzoNobel zelf op de website heeft staan uitgaat van 369,3 miljoen euro.
voda
0
quote:

Bramvdwerf schreef op 19 februari 2013 16:21:

Voda, wat verwacht jij van de cijfers?
Ik kom hier later op terug.
voda
0
quote:

Bramvdwerf schreef op 19 februari 2013 16:21:

Voda, wat verwacht jij van de cijfers?
De cijfers zelf, zijn volgens mij niet zo relevant. Het gaat meer om de outlook, en hoe het management het denkt te realiseren.

De 1-jaars grafiek laat bijna een top zien. De oude top van medeo 2011 wordt bijna ingehaald. Dit kan TA technisch een probleem worden. (volgen TA believers). Ik geloof daarin niet. Ik zie een bedrijf dat al een tijd lang bezig is resultaten neer te zetten.

Zomaar mijn mening. Leuk dat je het vraagt. Gebeurt niet vaak.

Heb overigens al zéér lang geen positie in dit aandeel.
Bramvdwerf
0
Bedankt Voda, ik zie dat jij zo'n beetje de enige bent die hier nieuws achterlaat. Akzo is blijkbaar niet zo 'hot', voor mij een reden om dit bedrijf de komende tijd in de gaten te houden en eventueel in te stappen op een mooi moment.
voda
0
UPDATE: Akzo Nobel wil verbetering financiele prestaties, KW4 verlies lager


(Update van eerdere gepubliceerd bericht 'Akzo Nobel zet in op verbetering financiele prestaties, KW4 verlies teruggebracht', om informatie, commentaar CEO, analisten en actuele koers toe te voegen.)


Door Bart Koster

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--Akzo Nobel nv (AKZA.AE) gaat in de periode 2013-2015 inzetten op verhoging van rendement, verbetering van kasstroom en verdere kostenbesparingen. Het verf- en chemieconcern boekte in het vierde kwartaal van 2012 een nettoverlies van EUR59 miljoen, waar een jaar geleden nog een verlies van EUR68 miljoen werd geleden.

"We zullen blijven focussen op verbetering van onze operationele en financiele prestaties, om beter te kunnen profiteren van onze sterke portefeuille en goede aanwezigheid in groeimarkten", zegt de in december van een langdurig ziekteverlof teruggekeerde chief executive Ton Buchner in een toelichting op de te volgen strategie voor de komende jaren, die woensdag tegelijk met de kwartaal- en jaarcijfers is uitgegeven.

Akzo Nobel streeft ernaar om eind 2015 een rendement op de omzet van 9% en op investeringen van 14% te realiseren. Daarbij wil het een nettoschuld/EBITDA-ratio van minder dan 2, en door kostenbesparingen een operationeel (EBITDA) voordeel van EUR500 miljoen per eind 2013 realiseren, blijkt uit de toelichting van de CEO.

Verder verwacht het bedrijf dat het omzetaandeel van 44% uit opkomende markten verder zal groeien, waar tot en met 2015 een totale omzetgroei van 4% per jaar wordt voorzien.

Sinds de start van het lopende winstverbeteringsprogramma in oktober 2011 is structureel EUR250 miljoen aan verbetering van het resultaat voor rente, belasting, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) toegevoegd en is eenmalig EUR292 miljoen aan herstructureringskosten geboekt.

Het bedrijf stelt met de lang verwachte strategie-update licht teleur, vinden analisten van Rabobank Equity Research. Ze vinden de aanscherping van de financiele doelstellingen en nadrukkelijker focus op de vier eindmarkten een eerste stap in de goede richting, maar zien ruimte voor verdere verbetering. Rabo heeft op Akzo Nobel een buy-advies bij een koersdoel van EUR60,00.

Het verf- en chemieconcern uit Amsterdam realiseerde in het vierde kwartaal van 2012 een 3% hoger resultaat voor rente, belasting, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) van EUR363 miljoen op een 3% hogere kwartaalomzet van EUR3,673 miljard. Het kwartaalverlies daalde naar EUR59 miljoen van EUR68 miljoen, en het verlies is mede veroorzaakt door herstructureringslasten en juridische kosten. Het bedrijf zegt last te hebben van een zwakke vraag en lagere volumes in alle segmenten.

Analisten hadden vooraf gemiddeld gerekend op een kwartaalomzet van EUR3,73 miljard, een EBITDA van EUR380,7 miljoen en een nettowinst van EUR71,1 miljoen.

De cijfers vallen licht tegen, zegt Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers. De TGB-analist wijst op de aanhoudend slechte prestaties van Decorative Paints in Europa en op de gestegen herstructureringslasten die ook vooral betrekking hadden op deze activiteiten. TGB heeft op Akzo Nobel niet-aanbevolen als advies.

Het aandeel staat woensdag omstreeks 11.45 uur 1% lager op EUR51,56 op een 0,3% lagere AEX.


Door Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@dowjones.com
voda
0
Akzo Nobel strategie-update stelt licht teleur - Rabo


AMSTERDAM (Dow Jones)--Akzo Nobel (AKZA.AE) stelt met de lang verwachte strategie-update licht teleur, stellen analisten van Rabobank Equity Research. Ze vinden de aanscherping van de financiele doelstellingen en nadrukkelijker focus op de vier eindmarkten een eerste stap in de goede richting, maar zien nadrukkelijk ruimte voor verdere verbetering. De kwartaalresultaten waren grotendeels conform verwachting, hoewel de resultaten van Specialty Chemicals teleurstelden. Rabo heeft op Akzo Nobel een buy-advies bij een koersdoel van EUR60,00. Omstreeks 09.50 uur noteert het aandeel 4,5% lager op EUR49,76, terwijl de AEX met 0,4% daalt. (BTK)


Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com
voda
0
AkzoNobel: meer winstgevendheid na verlies

Gepubliceerd op 20 feb 2013 om 10:03 | Views: 437

Akzo Nobel 16:22

EUR 50,30-1,80(-3,45%)

AMSTERDAM (AFN) - AkzoNobel wil de komende jaren de winstgevendheid sneller verbeteren. De grootste verfproducent ter wereld wil voortbouwen op zijn leidende marktposities en versnelt het kostenbesparingsprogramma. Het concern maakte woensdag de langverwacht nieuwe strategie bekend en publiceerde ook de cijfers over het vierde kwartaal en heel 2012.

Onder de streep zette het concern een verlies van 59 miljoen euro over de laatste 3 maanden van 2012 in de boeken en kwam met een miljardenverlies over heel 2012 als gevolg van een afschrijving van 2 miljard die al in het derde kwartaal bekend was gemaakt. Het verlies liep netto op tot 2,17 miljard euro. Het operationele resultaat exclusief eenmalige kosten, zoals de afschrijving, kwam over heel 2012 uit op 1,9 miljard euro, een stijging van 4 procent. De omzet over 2012 bedroeg 15,4 miljard euro, een stijging van 5 procent. Over het derde kwartaal bedroeg de omzet 3,7 miljard euro.

Topman Ton Büchner wil nu de winstgevendheid verder opvoeren en het bedrijf aantrekkelijker maken voor aandeelhouders. Het bedrijf wil dat het rendement op de omzet, wat AkzoNobel definieert als operationeel resultaat gedeeld door de omzet, eind 2015 uitkomt op 9 procent. Dat percentage ligt nu op 5,9 procent. Het beoogd rendement op investeringen moet dan 14 procent zijn, tegen 8,9 procent nu. De schuldratio (schulden afgezet tegen het operationeel resultaat) mag niet boven de 2 uitkomen. De schuldratio ligt nu overigens lager. AkzoNobel gaat verder uit van een omzetgroei van circa 4 procent per jaar tot en met 2015.

Meer kapitaal

De maatregelen zijn bedoeld om meer kapitaal te genereren en operationele kwaliteitsverbetering te stimuleren. Daarbij wordt de nadruk gelegd op meer waarde voor aandeelhouders. Die zijn volgens analisten de afgelopen jaren minder beloond dan bij branchegenoten van AkzoNobel.

Het concern zegt zich verder te willen concentreren op vier eindgebruikers, de segmenten Bouw en Infrastructuur, Transport, Industrie en Consumentengoederen. AkzoNobel hoopt beter te kunnen inspelen op marktomstandigheden door meer inzicht te krijgen in voorspellende indicatoren voor de segmenten.

Concrete doelen

Het bedrijf stelt geen concrete doelen wat betreft de omzet in groeimarkten. De opkomende landen zijn inmiddels goed voor 44 procent van de omzet en dat percentage zal ,,naar verwachting in de komende jaren toenemen'', aldus AkzoNobel. Büchner liet in een toelichting weten voor dit jaar een iets stijgende olieprijs te verwachten. Maar de prijs van titaniumdioxide, een belangrijke grondstof voor verf, blijft naar verwachting gelijk.

Het bestaande kostenbesparingsprogramma, waarbij AkzoNobel in 2014 structureel 500 miljoen euro voordeel wilde behalen, wordt versneld. Dat bedrag moet al dit jaar zijn gerealiseerd. Inmiddels zijn reeds besparingen ter waarde van 250 miljoen euro behaald. Met de besparingen zijn eenmalige kosten van eveneens bijna 500 miljoen euro gemoeid, waarvan al 292 miljoen euro is uitgegeven. Met name de verfactiviteiten in Europa zullen verder worden geherstructureerd. Die zijn het zwaarst getroffen door de moeilijke economische omstandigheden.

Verder gaat het verfbedrijf werken met een kleiner bestuur. Het zogenoemde Executive Committee wordt ,,in de toekomst'' ingekrompen en zal dan uitkomen op negen leden. De kortetermijnbeloning wordt afgestemd op doelstellingen met betrekking tot het operationeel resultaat, rendement op investeringen en de kasstroom.
s.lin
0
weinig indrukwekkende doelstellingen AkzoNobel
20-2-2013 16:46
De doelstellingen van AkzoNobel voor 2015 zijn weinig indrukwekkend. Dit schrijven analisten van Nomura in een commentaar.

AkzoNobel gaf vanochtend aan niet langer te streven naar een omzet van 20 miljard euro bij een marge voor het bedrijfsresultaat (EBITDA) van 13-15 procent in 2015. Daarentegen wil het concern in 2015 een rendement op investeringen realiseren van 14 procent en een operationele EBIT-marge behalen van 9,0 procent. Tevens moet de verhouding tussen de nettoschuld en de EBITDA lager zijn dan 2,0.

De analisten vinden het teleurstellend dat AkzoNobel niet langer een omzetdoelstelling noemt. Daarnaast is de doelstelling voor de EBIT-marge aan de lage kant in verhouding tot de geschrapte marge voor de EBITDA.

Ook de doelstelling voor de schuldpositie kan op een weinig warm onthaal rekenen. De analisten gingen al uit van een nettoschuld/EBITDA verhouding van 0,9 in 2015.

Pluspunten zijn er volgens Nomura ook. In het vierde kwartaal was de operationele kasstroom beter dan verwacht vanwege goed werkkapitaalbeheer. Daarnaast komen de pensioenstortingen in totaal 240 miljoen euro lager uit dan eerder was begroot, benadrukken de analisten.

Nomura hanteert een Reduceren advies met een koersdoel van 55,00 euro voor AkzoNobel. Op het Damrak daalt het fonds 3,2 procent naar 50,46 euro.

Door: ABM Financial News.
[verwijderd]
0
Een dagje wachten en dan erin stappen. Hoe doorzichtig moeten de analisten nog spelen?
11 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:38
Koers 66,280
Verschil +0,180 (+0,27%)
Hoog 66,540
Laag 64,780
Volume 688.711
Volume gemiddeld 371.204
Volume gisteren 512.038

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront