Royal Delft groeit 'tegen verdrukking in'
Gepubliceerd op 26 mrt 2013 om 10:35 | Views: 1.290
DELFT (AFN) - Royal Delft Groep, fabrikant van onder meer Delfts blauw aardwerk, glazen, bestek en keukengerei, groeide vorig jaar ,,tegen de verdrukking in''. Dat zei topman Henk Schouten dinsdag tegen het ANP in een toelichting op de jaarcijfers van het bedrijf. Ondanks druk op de marges als gevolg van de crisis, steeg de nettowinst in 2012 met ruim een kwart tot 174.000 euro.
De consument let in het huidige, gure economische klimaat op de centen. Bijvoorbeeld bij BK Cookware, het bedrijfsonderdeel dat pannen en ander keukengerei verkoopt, vertaalt dat zich volgens Schouten in een verschuiving richting goedkopere producten. BK is goed voor ruim twee derde van de omzet, die vorig jaar met ruim 3 procent steeg tot 24,4 miljoen euro.
Hoewel de topman zich niet wil wagen aan voorspellingen over de economische ontwikkelingen dit jaar, verwacht hij op korte termijn nog geen verbetering. ,,Zolang het consumentenvertrouwen laag blijft, hebben winkels het moeilijk en zal margedruk blijven ontstaan.''
Toerisme
Waar de Nederlandse consument vorig jaar moeilijk te paaien was, groeide het toerisme wel flink. Daarvan profiteerde Royal Delft, de eeuwenoude producent van Delfts blauw die voorheen bekend stond als de Porceleyne Fles. De omzet van dat bedrijfsonderdeel, die voor ruim de helft door buitenlandse toeristen wordt binnengebracht, nam toe van 3,4 naar 3,9 miljoen euro.
De 75e verjaardag van koningin Bearix in januari en de troonswisseling eind april leveren Royal Delft en glasfabrikant Royal Leerdam Crystal ,,een paar leuke opdrachten'' op, aldus Schouten. Zo werd een Oranjevaasje op de markt gebracht ter gelegenheid van de verjaardag van de vorstin. De 1000 gemaakte exemplaren zijn allemaal verkocht, zei de topman.
Ter gelegenheid van de troonswisseling komt Royal Leerdam weer met een Oranjevaasje. Royal Delft maakt bovendien een speciaal bord. Die producten leveren wel wat extra omzet op maar dat effect is beperkt. ,,De capaciteit bij onze ambachtelijke bedrijven is beperkt, dus het gaat deels ten koste van andere productie. Je kunt die inkomsten er niet zomaar bij optellen'', legt Schouten uit.