Duurzaam drinkwater maken

33 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
[verwijderd]
0
Er is een drinkwaterleiding gesprongen die het vaste land verbind met Texel

Ik zat hier over na te denken, en de prijs van de nieuw aan te leggen drinkwaterleiding te vergelijken met evt zelf produceren van drinkwater op Texel met nieuwe duurzame technieken

Nadat ik dit idee had heb ik de bestuursdienst van Texel opgebeld
Deze verzocht mij om dit verder uit te werken en te emailen
Daar dit uitwerken beter op dit forum kan plaatsvinden
Vandaar deze topic

Voorts kon deze medewerker melden dat Texel vroeger al ZELF een drinkwaterfabriek had, waar het lekkerste water uit kwam

Nu met nieuwe technieken en mogelijkheden zie ik toch echt kansen
Begrijp ons goed, wij zijn geen leveranciers of verkopers
Wij hebben alleen ideeen, die nog verder uitgewerkt moeten worden

Er zal iets van infrastructuur moeten komen
Een ontziltings installatie
En een kleine solar of wind energie centrale

Maar dan heeft de burger op Texel ook wat
En het is duurzaam
En waarschijnlijk lekkerder water dan wat er van het vaste land komt

Dit topic moet nog verder uitgewerkt worden
Eventuele ideeen zijn van harte welkom
Oo cijfermatige doorrekeningen kan ik wat hulp bij gebruiken
Ook wil ik gegevens van alle bestaande ontziltings installaties en of distelleer installaties, alsmede solar en wind geschikt voor dit plan
[verwijderd]
0
Als dit meer concreet wordt zal ik deze topic emailen aan de bestuursdienst van Texel, die dan kan kijken wat het beste is

Voda(onze data snuffelaar:), aan jou een verzoek, probeer eens wat data te verzamelen
Ik weet niets van ontziltings installaties, wel van solar en wind
[verwijderd]
0
AUB niet zelf contact zoeken met Texel
Alles qua aquisitie verkoop aanbiedingen van geschikte apparatuur hier melden

Niet zelf bezig gaan zijn

Het gaat om het beste plan, niet om het geld
New dawn
1
Ontziltinginstallaties verbruiken veel energie. In Arabische landen met veel zon en olie maakt ze dat uit niet omdat ze er plenty van hebben.

"To produce a thousand litres of water, the plant consumes about 3.2 kilowatt hours (kWh) of energy, making it one of the most energy-efficient desalination plants in the world, based on performance to date."

Deze installatie is doelmatig, maar een M3 kost toch nog 3,2 KWH.

www.watersecure.com.au/pub/what-we-do...

Ik weet niet wie de waterdistributie verzorgt op Texel, de PWN misschien, maar die kunnen mogelijk goedkoper water per leiding aanleveren omdat er ook niet veel energiekosten aan verbonden zijn. Ook beslissen zij en niet Texel. Zo'n leiding was nu stuk, maar het gebeurt natuurlijk niet aan de lopende band.

De maatschappij zou in verband met een toekomstig incident beter een grote buffer kunnen gaan maken van bv een half jaar behoefte.
[verwijderd]
0
Hmm, goede bijdrage hmm

Hieruit maak ik op 3,2 kwh is niet veel, maar voor hoeveel kubike meter?
Ze zitten aan een contract vast misschien
En mocht dat zo zijn, is een buffen overbodig, daar ze toch een contract hebben

Dank, zal later de link bekijken
Zeer goede inkijkhoek hmm
New dawn
0
quote:

zzzaai schreef op 25 juli 2013 15:35:


Hmm, goede bijdrage hmm

Hieruit maak ik op 3,2 kwh is niet veel, maar voor hoeveel kubike meter?Ze zitten aan een contract vast misschien
En mocht dat zo zijn, is een buffen overbodig, daar ze toch een contract hebben

Dank, zal later de link bekijken
Zeer goede inkijkhoek hmm


1 kubieke meter.

Een waterleidingmaatschappij heeft een zg. concessie. Alleen zij mogen daar water distribueren. Dat is per wet geregeld. Vroeger waren er in Nederland allerlei kleine maatschappijtjes in de diverse gemeenten. Op den duur zijn die allemaal opgeslokt door de nu bekende maatschappijen.

Er is dus geen contract, maar zij zijn wel verplicht ten allen tijde drinkwater aan te leveren van goede kwaliteit behoudens overmacht....


Ik heb 20 jaar fittings, pompen, kranen ed voor ze moeten inkopen en kan me herinneren dat er toen nog een zeer klein bedrijf was overgebleven die we af en toe moesten aanleveren: De Bloemendaalsche Waterleiding. Of ze nog zelfstandig bestaan weet ik niet.

Die gemeentelijke bedrijfjes gebruikten vroeger geen pompen om waterdruk te krijgen maar watertorens. Die oude watertorens zijn nu vaak beschermde monumenten. Sommige zijn prachtig.
New dawn
0
De waterkwaliteit in Nederland is zeer hoog. Ook is het leidingnet in goede staat, al zijn er stukken die zeer oud zijn. Ik heb een keer een stuk leiding gezien die een vertegenwoordiger van ons bedrijf meebracht uit Amsterdam die vervangen werd. Dat was nog een gietijzeren leiding die bijna tot aan de kern was dicht geroest. (1880 ?)

We hebben nog niet eens zo lang waterleiding in Nederland. Men is er in Amsterdam mee begonnen ergens laat 1800 meen ik. Daarvoor moet je terug gaan tot de Romeinen die waterdistributie hadden.

In de USA, een land wat naar de maan is geweest....., hebben ze nog leidingen liggen van 150 jaar.

Schrik niet, maar in Nederland ligt nog de nodige asbestcementleiding. Dat kan geen kwaad want er vormt zich een laagje aan de binnenkant van de buis die er voor zorgt dat er geen vezels in het drinkwater komen. Maar die worden allemaal vervangen, meestal door PVC. (Wavin)

In de USA komt het met een bepaalde regelmaat voor dat er bacteriën of parasieten in het drinkwater opduiken. Je begrijpt niet dat het kan, maar het gebeurt. De gevolgen zijn verschrikkelijk. In veel armere landen die wel drinkater hebben kopen de mensen desondanks drinkwater in flessen omdat wat er uit de kraan komt ondrinkbaar is.

Je mag je gelukkig prijzen dat je in Nederland woont.
[verwijderd]
0
Re: hmm

Aha, 1 kubieke meter kost 3,2 kwh
Dat is idd behoorlijk wat(t)
Ik zal eens verder zoeken naar bestaande apparatuur

Over die waterleiding maatschappijen
Misschien in samenwerking met hun?
Zou toch mooi zijn als zo een bedrijf dat ook zou kunnen leveren als dienst
Ik dacht al dat je er meer van wist en nu zeker gezien je ervaring
Die watertorens zijn idd vaak erg mooi
Asbest als waterleiding kan volgens mij best daar asbest alleen slecht is voor de luchtwegen, bij inademen deeltjes

En zeker heeft Nederland een van het lekkerste drinkwater

We moeten maar even verder kijken, iedergeval dank voor de serieuze bijdrage
voda
0
Leuke oproep zzzaai.

Misschien vanuit een andere "invalhoek" bekeken?

Is dit proces misschien iets?

Omgekeerde osmose

Omgekeerde osmose is een proces om water te zuiveren.

nl.wikipedia.org/wiki/Omgekeerde_osmose
[verwijderd]
0
Hoi vraagje tussen door weet iemand fondsen die beleggen in Water dus Drinkwater! hoor het graag
Alvast bedankt!
New dawn
0
quote:

zzzaai schreef op 25 juli 2013 19:18:Over die waterleiding maatschappijen
Misschien in samenwerking met hun?Ik verwacht wel dat er overleg tussen Texel is met de waterleidingmaatschappij. Zoiets wil je natuurlijk niet weer laten gebeuren, al is het zo dat het waarschijnlijk nooit eerder is voorgekomen.

Ik heb het nagezocht en het is idd de PWN die daar de concessie heeft. Ze zijn verplicht er wat aan te doen, dus ook noodhulp.

De waterleidngwet:

1.De eigenaar van een waterleidingbedrijf is gehouden zorg te dragen, dat de levering van deugdelijk leidingwater aan de verbruikers in zijn distributiegebied gewaarborgd is in zodanige hoeveelheid en onder zodanige druk als het belang der volksgezondheid vereist.

In de USA hebben ze niet echt goed drinkwater. Om bacteriën te doden voegen ze chloor toe. Hier zou dat ondenkbaar zijn. Wij zijn echt bevoorrecht,

Wiki:

The Dutch have universal access to the water supply and sanitation at very good quality. The drinking water network is in such good shape that treated water typically does not need to be chlorinated to prevent recontamination in the network, so that water reaches the consumer without a taste or smell of chlorine


www.waterandhealth.org/drinkingwater/...
[verwijderd]
0
Jazeker voda is zulk osmose systeem zeer mooi
Voor kleine hoeveelheden d8 ik maar moet de manieren waarop nog even een lijstje van maken met hun bijbehorende voordelen

Curacao heeft een drinkwaterfabriek uit zeewater

En yugo, ik heb geen idee waar dat kan, maar volgens mij is het wel een goede belegging, iedereen drinkt water:)

Leuk stukje gevonden, zie hier onder
[verwijderd]
1
Waarom we drinkwater niet uit de zee halen
Hoezo drinkwaterschaarste? Een globale drinkwatercrisis? De wereldzeeën en oceanen beslaan 71% van het totale aardoppervlak. De totale hoeveelheid water wordt geschat op 1,4 miljard kubieke kilometer. Water zat, zou je zeggen. Maar er is toch sprake van een dreigend te kort aan drinkwater. Mensen drinken namelijk alleen zoet water en de hoeveelheid zoet water is klein: 'slechts' 2,5 procent van al het water. Een mogelijke oplossing is het ontzouten (ontzilten) van oceaanwater. Dat blijkt alleen niet zo gemakkelijk.
Waar bevindt het weinige zoet water zich eigenlijk? 69 Procent zit in gletsjers of in een permanente sneeuwlaag, 29 procent is grondwater, 0,3 procent bevindt zich in meren en rivieren en 0,9 procent is onder meer waterdamp, permafrost, grondijs en bodemvocht.

Ontziltingsinstallatie
Zeewater is er in overvloed. De zeespiegel stijgt bovendien, dus alle reden om het water uit de oceanen om te zetten in drinkwater. Onderzeeboten doen het al lang. Zij maken hun eigen drinkwater uit zeewater. Amerikaanse vliegdekschepen ontzilten dagelijks 1514 kubieke meter zeewater per schip. En in de Verenigde Arabische Emiraten staat de grootste ontziltingsinstallatie ter wereld die jaarlijks ongeveer 300 miljoen kubieke meter zeewater omzet naar zoet water. De techniek is er al, dus waar wachten we nog op.

Tekort
Op veel plekken in de wereld waar de droogte een probleem is, wordt nagedacht over het winnen van zoet water uit oceaanwater. Bijvoorbeeld op Cyprus, Malta of landen in het Midden-Oosten is er een groot tekort aan zoet water en goed drinkwater. In Israël werkt al enige jaren een ontziltingsinstallatie met goed gevolg. De kosten vallen ook mee: het in Israël geproduceerde water kost maar 0,53 euro per kubieke meter, terwijl het water in Nederland 1,49 euro per kubieke meter kost. In Singapore staat zelfs een installatie die het voor 0,49 euro per kubieke meter doet.

Destillatie
Er bestaan verschillende manieren om zeewater te ontzilten. De meest eenvoudige en gebruikte manier is destillatie. Het water wordt verhit zodat het gaat verdampen. De waterdamp wordt opgevangen in een koele ruimte. En die damp verandert weer in waterdruppels die neerslaan in grote bassins. Al die druppels samen vormen een bad zoet water. Het zout is dan achtergebleven in de verwarmingsketel. Dit is een van de vele manieren van zoet waterproductie.

Hoge kosten
Het is dus mogelijk, tegen redelijke kosten om zoet water te winnen uit het ruimschoots aanwezige zeewater. Daarmee lijkt het drinkwatertekort opgelost. Niets is minder waar. Het is zo goed als zeker dat we in de toekomst wereldwijd de techniek vaker zullen inzetten om drinkwater te produceren. Maar een groot probleem blijft toch de kosten: het ontzilten van oceaanwater is sowieso erg duur, maar het produceren van drinkwater uit zeewater is nog duurder. De kosten in Israël en Singapore vallen weliswaar mee maar dat komt omdat het gaat om zoetwaterproductie, en zoet water is wat anders dan kraanwater.

Zoet water, drinkwater
Zoet water is wel goed genoeg om de wc mee door te spoelen of de auto of kleding mee te wassen maar niet om te drinken. Om drinkwater te maken van zoet water zijn vaak nog veel kostbare bewerkingen nodig. Drinkwater geproduceerd uit zeewater is dus zeer kostbaar. Bovendien moet het drinkwater worden getransporteerd naar verschillende vaak ver gelegen locaties. En de vergelijking van Nederlandse waterprijs met die van Israël was eigenlijk niet helemaal eerlijk: Israël subsidieert het drinkwater, terwijl Nederland er belasting over heft (0,35 euro per kuub).

TNO
Pessimisme is niet nodig. Er zijn inmiddels slimme methoden om zoet water uit zeewater te halen en de wetenschap maakt dagelijks stappen in de goede richting. Zo werken onder anderen de onderzoekers van TNO aan technieken om drinkwater uit zeewater te produceren. Met energiebedrijf E.on heeft men in 2008 al een techniek getest die goede resultaten gaf. De Memstilltechniek zorgde dagelijks voor circa tien kubieke meter zeer schoon water en het was bovendien relatief goedkoop. Door gebruik te maken van zonne-energie en restwarmte is het ook nog eens duurzaam. Men wil de techniek op grotere schaal wereldwijd gaan inzetten.

Zoutwinning
Ten slotte is er nog een ander voordeel aan het ontzilten van oceaanwater: de zoutwinning. Oceaanwater bevat gemiddeld 35 gram zout per liter. De totale wereldhoeveelheid zeezout wordt geschat op een slordige 50 000 miljard ton. Daarmee zou je het hele aardoppervlak met een laag van 165 meter zout kunnen bedekken.
New dawn
0
quote:

Yugo_belegger schreef op 25 juli 2013 19:38:


Hoi vraagje tussen door weet iemand fondsen die beleggen in Water dus Drinkwater! hoor het graag
Alvast bedankt!


Ik bezit aandelen van een Amerikaanse waterleidingmaatschappij, American Waterworks.

finance.yahoo.com/echarts?s=AWK+Inter...

Rustig aandeel, 2,6% dividendrendement. Niet bijzonder veel last van de recessie.

Het dividend in het verleden:

www.nasdaq.com/symbol/awk/dividend-hi...

Dit is dus geen fonds maar een bedrijf.
New dawn
0
quote:

zzzaai schreef op 25 juli 2013 19:48:En yugo, ik heb geen idee waar dat kan, maar volgens mij is het wel een goede belegging, iedereen drinkt water:)Als je geen drinkwater meer hebt kun je niet:

onder de douche, je wasmachine gebruiken, bepaalde dingen schoonmaken, eten koken, naar het toilet....., limonade maken, de auto zelf wassen etc

Het is een ramp.
[verwijderd]
0
quote:

Hmm schreef op 25 juli 2013 19:56:


[...]

Ik bezit aandelen van een Amerikaanse waterleidingmaatschappij, American Waterworks.

finance.yahoo.com/echarts?s=AWK+Inter...

Rustig aandeel, 2,6% dividendrendement. Niet bijzonder veel last van de recessie.

Het dividend in het verleden:

www.nasdaq.com/symbol/awk/dividend-hi...

Dit is dus geen fonds maar een bedrijf.


Bedankt allemaal,

Dit is een hele goeie!
[verwijderd]
0
[verwijderd]
0
Mja waarom zouden die water bedrijven Texel geen autonome installatie aan kunnen bieden?

Stel het vaste land heeft eens geen drinkwater, kan er ook eens een tankwagentje terugrijden

Nu met nwe techniek is dat helemaal niet raar, gezien Curacau heeft het ook

En Dubai doet het zelfs voor 0,50 per kuub, hier vasteland 1,50 per kuub

Kun je nagaan wat ze verdienen
Is niet slecht, begrijp me goed, maar dan moet dit plan ook kunnen vind ik
New dawn
1
quote:

zzzaai schreef op 26 juli 2013 12:26:En Dubai doet het zelfs voor 0,50 per kuub, hier vasteland 1,50 per kuub

Kun je nagaan wat ze verdienen
Is niet slecht, begrijp me goed, maar dan moet dit plan ook kunnen vind ikHet hangt er helemaal van af waar je in Nederland woont wat de prijs per M3 kost. Er moeten vaak kosten worden gemaakt om het water te zuiveren. Je betaalt verder milieubelasting en BTW. Waar ik woon komt het water diep vanuit de Veluwe. Dat is zo zacht dat ze verplicht hier zijn kalk toe te voegen. Ook heb je vastrecht hier in Nrderland. Al gebruik je geen druppel toch moet je betalen.

In die rijke Arabische landen krijgen de burgers vaak allerlei zaken zeer goedkoop aangeleverd zoals water en benzine. Ze kunnen zich dat makkelijk veroorloven vanwege de mega inkomsten van ruwe olie.


Dit zijn de prijzen, doorscrollen, per gebied:

www.vewin.nl/SiteCollectionDocuments/...

De waterleidingbedrijven vernieuwen regelmatig stukken pijpleiding. Dat kost erg veel geld, graafwerkzaamheden, nieuwe afsluiters, pijpen en fittings, arbeidsloon. In de USA is dat verwaarloost. De PWN heeft maar 1 aandeelhouder en dat is de provincie Noord-Holland. De provincie doet daar weer van alles mee. Ze verdienen normaal, maar hebben erg veel kosten aan renovatie.

We hebben zeer goed water en daar ben ik blij mee. In de USA lekken de dienstleidingen zodat er viezigheid in de leidingen soms komt. Daarom wordt daar het water gechloreerd. Als je de kraan daar los draait, ruik je het.

33 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 559,57 +1,11 +0,20% 07 aug
AMS25-24h^ 559,57 0,00 0,00% 07 aug
AMX 788,18 +0,77 +0,10% 07 aug
ASCX 849,95 +3,95 +0,47% 07 aug
BEL 20 3.340,10 +31,47 +0,95% 07 aug
BRX20-24h^ 3.341,62 +1,51 +0,05% 07 aug
Germany30^ 12.705,00 +113,32 +0,90% 07 aug
Dutch15-index 16.259,23 +100,87 +0,62% 07 aug
Euro30-index 16.372,22 +27,08 +0,17% 07 aug
US30^ 27.438,31 0,00 0,00% 07 aug
US500^ 3.351,69 0,00 0,00% 07 aug
Nasd100^ 11.137,91 0,00 0,00% 07 aug
Japan225^ 22.447,23 0,00 0,00% 07 aug
WTI^ 41,60 0,00 0,00% 07 aug
Brent 44,65 0,00 0,00% 07 aug
EUR/USD 1,1788 -0,0089 -0,75% 07 aug
BTC/USD 11.780,63 +258,97 +2,25% 17:08
Gold spot 2.035,16 0,00 0,00% 07 aug
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
NN Group 34,330 +0,820 +2,45% 07 aug
ASML 313,600 +5,700 +1,85% 07 aug
Galapagos 161,300 +2,800 +1,77% 07 aug
Dalers Laatst +/- % tijd
PROSUS 80,520 -3,380 -4,03% 07 aug
ArcelorMittal 9,817 -0,275 -2,72% 07 aug
Royal Dutch Shell A 12,990 -0,220 -1,67% 07 aug