ASML « Terug naar discussie overzicht

ASML 3e kwartaal cijfers draadje

15 Posts
voda
0
ASML boekt hogere omzet; ogen gericht op ontwikkeling EUV - Preview


AMSTERDAM (Dow Jones)--ASML (ASML.AE) heeft in het derde kwartaal een hogere omzet behaald dan een jaar geleden, onder meer dankzij een stijgende vraag naar zowel logische als geheugenchips, zo verwachten analisten. De winst komt vermoedelijk echter lager uit dan in 2012 door onder meer gestegen R&D-bestedingen. De omzet komt naar verwachting van door FactSet geraadpleegde analisten uit op EUR1,33 miljard, tegen EUR1,23 miljard in het derde kwartaal vorig jaar. In juli gaf ASML zelf een verwachting van EUR1,3 miljard. De nettowinst daalt in de verwachting naar EUR196 miljoen van EUR275 miljoen in 2012. De aandacht van analisten gaat vooral uit naar de voortgang van de EUV-technologie. Bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers zei ASML vertrouwen te houden in de doelstelling om medio 2014 70 wafers per uur te kunnen produceren. Naar verwachting zal ASML zijn omzetdoelstelling voor geheel 2013 herhalen. Bij de cijfers over het tweede kwartaal verhoogde de chipmachinefabrikant zijn omzetverwachting tot EUR5 miljard. Ook zijn de ogen gericht op de omvang van de nieuwe orders. ASML opent zijn boeken woensdag om 7.00 uur. Maandag omstreeks 14.25 uur noteert het aandeel 1,4% lager op EUR71,22, terwijl de AEX met 0,3% daalt. (BTZ)


Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
VOORUITBLIK 'Meer omzet, minder winst ASML'

Gepubliceerd op 14 okt 2013 om 15:44 | Views: 306

ASML 16:02

EUR 71,29-0,96(-1,33%)

AMSTERDAM (AFN) - ASML heeft de nettowinst in het derde kwartaal met bijna een derde zien dalen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, terwijl de omzet met 8,7 procent is gestegen. Dat is de gemiddelde verwachting van door Bloomberg gepolste analisten. De Veldhovense chipmachinefabrikant publiceert de kwartaalresultaten woensdag voorbeurs.

De marktvorsers voorzien in doorsnee een nettowinst van 187 miljoen euro, tegen 275 miljoen euro een jaar eerder. Gecorrigeerd voor eenmalige posten zou de winst op 222 miljoen euro moeten uitkomen. De winst voor rente en belastingen (ebit) wordt gemiddeld geraamd op 219 miljoen euro, bijna 100 miljoen minder in het derde kwartaal van 2012.

De omzet is naar verwachting wel toegenomen. Analisten schatten die gemiddeld in op 1,34 miljard euro. Vorig jaar behaalde ASML in dezelfde periode een omzet van 1,23 miljard euro.
[verwijderd]
0
SAN FRANCISCO (Reuters) - Intel Corp posted third-quarter net earnings of $2.95 billion, or 58 cents a share, compared to $2.97 billion, or 58 cents share, in the year-ago quarter as the chipmaker struggled to make inroads into tablets and smartphones while its core personal computer market continued to struggle.

Revenue was $13.48 billion, compared with $13.46 billion in the year-ago quarter, it said in a statement on Tuesday. Analysts had expected $13.46 billion, according to Thomson Reuters I/B/E/S.
voda
0
ASML ziet verdere omzetstijging - 2e update


(2e update van eerder gepubliceerd bericht 'ASML boekt hogere omzet in KW3, winst neemt af' om meer informatie, commentaar analisten en actuele koers toe te voegen)


Door Ben Zwirs

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--ASML Holding nv (ASML.AE) heeft in het derde kwartaal van 2013 een hogere omzet geboekt dan een jaar terug dankzij een sterke vraag naar logische chips, en voorziet voor het vierde kwartaal een verdere stijging.

"ASML's omzet over het derde kwartaal en de brutomarge waren conform onze eerdere guidance en werden vooral gedreven door verkopen aan onze klanten van logische chips", zegt chief executive Peter Wennink.

Daarnaast wijst hij op het positieve orderboek voor geheugenchips, "een duidelijk teken dat de geheugenmarkt herstelt". Er is volgens hem nog steeds een ondercapaciteit voor de productie van mobiele DRAM. "De mobiele revolutie gaat door, en dat betekent dat we meer geheugen nodig hebben", zegt de CEO. "Dat zien we in ons orderboek."

Hij ziet de vraag in de eerste helft van 2014 op een niveau consistent met de omzet in de tweede helft van dit jaar. "We verwachten dat de eerste twee kwartalen van 2014 vergelijkbaar zullen zijn met onze omzet in de tweede helft van 2013, en die was heel gezond", zegt Wennink.

Voor het vierde kwartaal verwacht ASML een omzet van EUR1,8 miljard en voor geheel 2013 bevestigt het bedrijf uit Veldhoven zijn omzetverwachting van EUR5,2 miljard, inclusief de bijdrage van het overgenomen Cymer.

Wat betreft de ontwikkeling van EUV, de technologie voor de volgende generatie chipmachines, merkt ASML op dat het vertrouwen houdt in de doelstelling om in 2014 70 wafers per uur te kunnen produceren en in 2015 tot 125 wafers per uur te komen. "Daarvoor liggen we op koers. De huidige productiviteit is voldoende om onze machines te verschepen", zegt Wennink.

ASML zal drie EUV-systemen verschepen. E e n daarvan zal in de cijfers over het vierde kwartaal worden meegenomen.

Sommige analisten uiten echter hun twijfels over de ontwikkeling van de EUV-technologie. Er is geen echte update, behalve de herhaling van eerdere doelstellingen, zegt analist Philip Scholte van Rabobank. "Er zijn geen statements over de kracht van de lichtbron... Merk op dat er gedurende het tweede kwartaal ook al twijfels waren over de voortgang van EUV", zegt Scholte.

Daarnaast verwacht ASML nu nog maar e e n EUV-systeem als omzet te boeken in 2013, terwijl dat er eerder drie waren, en voorziet het bedrijf geen winstbijdrage van zijn eerste machines, vervolgt de Rabo-analist. "Dit alles laat zien dat ASML worstelt om EUV te laten draaien en dat de kosten nog steeds stijgen", zegt hij.

Als eerste bedrijf in de AEX-index maakte de toeleverancier aan de chipindustrie woensdag zijn kwartaalresultaten bekend, en die kwamen overeen met de eigen verwachtingen en de ramingen in de markt.

De omzet steeg naar EUR1,318 miljard van EUR1,229 miljard een jaar eerder, en de nettowinst daalde naar EUR193 miljoen van EUR275 miljoen in het derde kwartaal van 2012, vooral door gestegen R&D-uitgaven. ASML gaf het afgelopen kwartaal EUR244 miljoen uit aan onderzoek en ontwikkeling, circa EUR100 miljoen meer dan een jaar terug.

Analisten rekenden vooraf op een omzet van EUR1,33 miljard en een nettowinst van EUR196 miljoen.

In totaal ontving de chipmachinefabrikant in het derde kwartaal voor EUR1,415 miljard aan nieuwe orders, exclusief orders voor EUV-systemen. Dit is een stijging ten opzichte van de EUR1,065 miljard een kwartaal eerder.

Over de cijfers over het afgelopen kwartaal is analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers 'erg tevreden'. Vooral de orderinstroom vond hij, net als andere analisten, sterk. ASML kreeg orders voor 51 systemen, waar Versteeg uitging van zo'n 45 systemen. Hij verhoogde zijn advies voor het aandeel naar aanbevolen met een koersdoel van EUR85.

Op de beurs staat ASML in de min. Omstreeks 11.10 uur noteert het aandeel 2,8% lager op EUR70,12, in een 0,3% lagere AEX.


Door Ben Zwirs, Dow Jones Newswires; +31 20 571 52 00; ben.zwirs@wsj.com

voda
0
Cijfers ASML conform verwachting, maar vragen blijven - Market Talk


AMSTERDAM (Dow Jones)--De kwartaalresultaten van ASML komen globaal overeen met de verwachtingen en de guidance voor het eerste halfjaar van volgend jaar stelt gerust, vindt ING. De belangrijkste vraag waar analist Marc Zwartsenburg echter mee blijft zitten, is waarom er een vertraging is in de verscheping van EUV-machines. Waar ASML eerder uitging van vijf machines in 2013, zijn dat er nu nog drie, aldus de analist. Ook vraagt hij zich af waarom er geen update is over de kracht van de lichtbron, hoewel ASML wel de doelstelling herhaalt om in 2014 70 wafers per uur te kunnen produceren, wat verband houdt met de lichtbron. ING hanteert voor ASML een hold-advies met een koersdoel van EUR73. Woensdag omstreeks 09.50 uur noteert het aandeel 1% lager op EUR71,37, terwijl de AEX met 0,2% daalt. (BTZ)


Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
Sterke resultaten en outlook ASML - Market Talk


AMSTERDAM (Dow Jones)--ASML (ASML.AE) heeft over het derde kwartaal over de gehele linie sterke resultaten laten zien, vindt Bernd Laux van Kepler Cheuvreux. Vooral de orderinstroom was sterk, zegt de analist. Hij wijst er verder op dat de chipmachinemaker verdere voortgang heeft geboekt met zijn EUV-technologie en op koers blijft voor het behalen van zijn doelen. Het aantal verschepingen van EUV-machines in 2013 is echter verlaagd naar drie en de eerste machines zullen geen winstbijdrage leveren, merkt Laux op. Desondanks houdt hij er vertrouwen in dat ASML in 2015 klaar is voor volumeverschepingen. Kepler verhoogt het koersdoel voor ASML naar EUR88 van EUR75 en handhaaft het buy-advies. Woensdag omstreeks 9.20 uur noteert het aandeel 0,6% lager op EUR71,66, terwijl de AEX met 0,2% daalt. (BTZ)


Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
Sterke outlook ASML, EUV-voortgang lijkt beperkt - Market Talk


AMSTERDAM (Dow Jones)--De resultaten van ASML (ASML.AE) over het derde kwartaal waren conform de verwachting, maar de orderinstroom was met EUR1,4 miljard hoger dan voorzien, zegt Philip Scholte van Rabobank. Dat leidt tot een sterker dan verwachte outlook voor het vierde kwartaal van 2013 en de eerste helft van volgend jaar, zegt de analist. Wat betreft EUV is er geen echte update, behalve de herhaling van eerdere doelstellingen, merkt hij verder op. "Er zijn geen statements over de kracht van de lichtbron... Merk op dat er gedurende het tweede kwartaal ook al twijfels waren over de voortgang van EUV", zegt Scholte. Daarnaast verwacht ASML nu nog maar e e n EUV-systeem als omzet te boeken in 2013, terwijl dat er eerder drie waren, en voorziet het bedrijf geen winstbijdrage van zijn eerste machines, vervolgt de Rabo-analist. "Dit alles laat zien dat ASML worstelt om EUV te laten draaien en dat de kosten nog steeds stijgen", zegt hij. Rabo hanteert voor ASML een hold-advies met een koersdoel van EUR60. Woensdag kort na opening noteert het aandeel 0,8% lager op EUR71,55, terwijl de AEX met 0,4% daalt. (BTZ)


Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com
voda
0
Guidance ASML geeft vertrouwen, cijfers prima - Market Talk


AMSTERDAM (Dow Jones)--Het feit dat ASML (ASML.AE) nu al een guidance kan geven voor de eerste helft van 2014 zegt dat de chipmachinefabrikant een goede vraag ziet en een duidelijk zicht heeft op de planning, zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers. "Normaal doen ze dit nooit. Ik vind dit heel indicatief", zegt de analist. Over de cijfers over het afgelopen kwartaal is hij 'erg tevreden'. Vooral de orderinstroom was sterk. ASML kreeg orders voor 51 systemen, wat een waarde van EUR1,415 miljard vertegenwoordigt, waar Versteeg uitging van zo'n 45 systemen. De omzet en winst over het derde kwartaal waren conform de verwachtingen. De brutomarge van 40,3% is 'mooi', vindt de analist. De ontwikkeling van de nieuwe EUV-technologie verraste niet en oogt in orde. TGB heeft voor ASML een aanbevolen-advies met een koersdoel van EUR85. Dinsdag sloot het aandeel op EUR72,11. (BTZ)


Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

[verwijderd]
0
ASML Holding nv (ASML.AE) heeft in het derde kwartaal van 2013 een hogere omzet geboekt dan een jaar terug dankzij een sterke vraag naar logische chips, en voorziet voor het vierde kwartaal een verdere stijging.

"ASML's omzet over het derde kwartaal en de brutomarge waren conform onze eerdere guidance en werden vooral gedreven door verkopen aan onze klanten van logische chips", zegt chief executive Peter Wennink.

Daarnaast wijst hij op het positieve orderboek voor geheugenchips, "een duidelijk teken dat de geheugenmarkt herstelt".
[verwijderd]
0
STAMFORD (AFN) - Dit jaar zullen er wereldwijd 184 miljoen tablets worden verscheept, een toename van 42,7 procent ten opzichte van 2012. Dat voorspelde marktonderzoeker Gartner maandag
[verwijderd]
0
Derde kwartaal Samsung winstgevender dan ooit
25 oktober 2013 www.gsminfo.nl/blog/nieuws/5667/derde...

Samsung zet opnieuw indrukwekkende kwartaalcijfers neer. Het bedrijf heeft weer meer winst gemaakt dan vorig kwartaal. De telefoondivisie was deels verantwoordelijk voor het succesvolle kwartaal.
Samsung (Electronics) blijft maar goede cijfers neerzetten. Het technologiebedrijf uit Zuid-Korea heeft zijn cijfers voor het derde kwartaal van 2013 gepresenteerd. Die cijfers logen er niet om: Samsung heeft ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar zo'n 26% meer winst gemaakt. Dat zijn natuurlijk indrukwekkende cijfers, maar als je ze in context plaatst wordt het allemaal nog mooier. De totale winst bedroeg namelijk 9.56 miljard dollar. U leest het goed: winst.
Samsung en Microsoft hebben in de laatste week van oktober uitstekende resultaten laten zien. ASML is een belangrijke leverancier voor deze twee multinationals. Bovendien participeren beide bedrijven in ASML om de toekomstige ontwikkelingen extra te kunnen faciliteren voor ASML.
Kortom: uitstekend bedrijvennieuws voor onze Nederlandse oogappel!
15 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 24 apr 2024 17:39
Koers 834,800
Verschil +0,500 (+0,06%)
Hoog 860,000
Laag 833,100
Volume 477.145
Volume gemiddeld 567.258
Volume gisteren 389.817

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront