LONDEN (AFN) - Royal Bank of Scotland (RBS) stapt af van plannen om zijn aandeelhouders toestemming te vragen voor het uitkeren van bonussen tot tweemaal de hoogte van een regulier salaris. Volgens de deels genationaliseerde bank had de Britse overheid aangegeven het voorstel hoe dan ook te vetoën.

,,In deze omstandigheden rekent het bestuur erop dat een dergelijke resolutie het niet zal halen'', schrijft RBS vrijdag in een verklaring.

RBS lijdt al jaren verlies. Vorig jaar eindigde de bank zelfs 9 miljard pond in het rood (bijna 11 miljard euro). Dat was het grootste verlies sinds 2008, het jaar waarin de Britse regering moest ingrijpen om het financiële concern van de ondergang te redden.

Bonussen

Een nieuwe Europese regel die in 2015 ingaat, bepaalt dat bonussen bij banken in beginsel niet hoger mogen zijn dan de vaste beloning van de betreffende bankier. Alleen als de aandeelhouders hiervoor toestemming geven zijn bonussen tot 200 procent van een jaarsalaris toegestaan.

RBS was daarom van plan op de aandeelhoudersvergadering in juni de nodige goedkeuring te verkrijgen voor het hogere bonusplafond. Volgens de bank zouden de hogere bonussen internationaal steeds meer de ,,sectornorm'' zijn, zo liet RBS eerder weten.

De Britse overheid zegt wel te zullen instemmen met een vergelijkbaar verzoek van de eveneens staatssteun genietende Lloyds Banking Group. Dat bedrijf schrijft inmiddels wel weer zwarte cijfers.