Porceleyne Fles « Terug naar discussie overzicht

Porceleyne Fles rijst de pan uit in China

162 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » | Laatste
DeZwarteRidder
0
vr 11 apr 2014, 07:01

Per ongeluk groot succes voor oer-Hollandse pannenfabriek BK
Chinezen dol op ons Delftsblauw porselein
door Richard van de Crommert
DELFT -

De oer-Hollandse pannenfabrikant BK zet China op zijn kop met Nederlands porselein. Terwijl de Nederlandse handelsmaatschappij VOC 350 jaar geleden porselein meenam uit China, waar het oorspronkelijk vandaan komt, is het Nederlandse porselein nu onder rijke Chinezen aan een indrukwekkende opmars bezig.

Vorig jaar september bracht het in Zoetermeer gevestigde bedrijf een luxe gietijzeren pan met een porseleinen deksel op de Chinese markt. Het populaire Chinese gouden geluksmuntje Yuanboa stond model voor de nieuwe pan. Meesterschilder Caroline Hartman van Delftsblauw-fabriek De Porceleyne Fles maakte het ontwerp voor de deksel. In China wordt het ondertussen de Rolls Royce onder de pannen genoemd. Het Nederlandse merk, dat zich in ons land van oudsher in het middensegment van de markt begeeft, kan zich er meten met topmerken als het Duitse WNF en het Franse Le Creuset. Vraagprijs van de nieuwe pan, die volledig in ons land wordt gemaakt, is zo’n 249 euro. En het bedrijf kan de vraag niet bijbenen. Daarom wordt pas over een half jaar wordt de pan in ons land op de markt gebracht.

Schelpvormige wok
Het succes van BK in China is bijna per ongeluk tot stand gekomen. De grote hit, drie jaar geleden, was de schelpvormige wok, die eigenlijk voor de Nederlandse markt was ontworpen. Maar daar verkocht het Nederlandse bedrijf er juist tienduizenden van in China. „Per toeval werden we vier jaar geleden benaderd door een Chinese zakenvrouw die haar oog liet vallen op BK”, zegt algemeen directeur Richard Freriks. „In eerste instantie waren we terughoudend, omdat juist een heel hoog percentage van de pannen die we in Nederland kopen, uit China afkomstig zijn. Maar zij heeft ons overtuigd dat we het moesten proberen. Zij zag dat het snel ging en er zijn steeds meer rijke Chinezen die het luxe Nederlandse product kunnen veroorloven.”

Handelskantoor in Sjanghai
De BK-directeur kijkt erbij alsof hij nog steeds in een sprookje leeft: „Sinds een dikke drie jaar zijn we er aan het verkopen. Twee jaar geleden openden we een handelskantoor in Sjanghai. Dit jaar komt er een zogeheten flagship-store in China. Dat hebben we zelfs in Nederland nog niet.” Pas later dit jaar volgen er shop-in-shops in filialen van warenhuisketen V&D. Het werd tijd, want BK is diepgeworteld in de Nederlandse maatschappij. In de helft van de huishoudens staat een BK-pan in het keukenkastje.

Koninklijk predikaat
Freriks: „Wat we gedaan hebben, is dat we aangehaakt zijn bij de snelgroeiende keukenstudio’s in het land. Daardoor hebben we inmiddels op 150 plekken een BK-shop in meestal reusachtige keukenwinkels. Het koninklijke predikaat wat we hebben, speelt mee om voet aan de grond te krijgen in het land. Daar is men van onder de indruk.”

De Nederlanders mikken op de gefortuneerde Chinees. „Een deel van de Chinese consumenten heeft veel te besteden”, vertelt marketingdirecteur Gea Barth. „Er bestaat een groeiende behoefte aan keukengerei in het land.”

Chinees fabrikaat
Om de Chinezen over de streep te krijgen, werd op de jaarlijkse huishoudbeurs een hele wand gebruikt om de Delftsblauwe deksel-afbeelding van de pan af te beelden. „Het was wonderlijk wat daar gebeurde. Iedereen bleef staan. De Chinezen hielden niet op met kijken. Ze dachten dat het Chinees fabrikaat was en vonden het verbazingwekkend dat wij als westers bedrijf dit hadden gemaakt”, zegt Freriks. „Het liep direct storm.”

Het paradepaardje kostte het Nederlandse bedrijf bijna drie jaar om te ontwikkelen. Dat is net zoveel tijd die nodig is als bij de ontwikkeling van een nieuwe auto. Alles is handwerk. „We wilden bovendien dat alles in Europa zou worden gemaakt. In tegenstelling tot wat vele mensen denken, hebben we hier nog steeds een professionele maakindustrie." Zo wordt in het Gelderse Ter Borg uit gerecycled schroot de gietijzeren pan gemaakt.

En de zakenvrouw die BK op het lucratieve Chinese spoor bracht? „Die is inmiddels BK-directeur in het land”, lacht Freriks.

www.telegraaf.nl/binnenland/22495639/...
DeZwarteRidder
0
Laten we eens een beetje los uit de pols gaan rekenen: stel dat er 100.000 van deze pannen verkocht worden op jaarbasis voor netto 150 euro per stuk bij een winstmarge van 20%, dan komen we uit op een bruto winst van
3 miljoen per jaar.

Dit bij een marktwaarde van ca 6 miljoen bij een koers van ca 8.
Drentenier1
0
Oud nieuws, zwarte ridder (zie mijn eerdere posting), maar een 10% stijging is natuurlijk nooit weg.
DeZwarteRidder
0
quote:

Drentenier1 schreef op 29 mei 2014 18:50:

Oud nieuws, zwarte ridder (zie mijn eerdere posting), maar een 10% stijging is natuurlijk nooit weg.
Oud nieuws, maar wel op de juiste manier gebracht....
DeZwarteRidder
0
Vandaag een unieke kans voor de liefhebbers om bij te kopen op 8 euro, wel snel wezen anders zijn ze weg.
Drentenier1
1
Volgens recent onderzoek (zie link) is het aantal chinese miljonairsgezinnen (meer dan 1 mln $ vrij besteedbaar vermogen) in 2013 met maar liefst 76% gestegen tot 2,3 mln gezinnen. Dit is de doelgroep voor de nieuwe luxe wokpan (met delfts blauw deksel) van porceleyne fles. In de 1HY cijfers zullen we dat terugzien. Sluit niet uit dat de jaarwinst richting de euro 0,75 per aandeel gaat met verdere groei (lees capaciteitsuitbreiding) in de komende jaar. Tegen de huidige koers (8,00 euro) met een koerswinstverhouding van 10 is het aandeel een koopje.

www.beurs.com/2014/06/11/amerikaanse-...
DeZwarteRidder
0
Mensen die mee willen doen met het Chinese wokpan-avontuur van de Porceleyne Fles moeten opschieten: er zijn nog slechts 80 aandeeltjes te koop vòòr de 9 euro, waarop slechts ca 900 aandelen te koop staan.
Door de kleine markt kan de koers exploderen op een goed bericht en dan ben je te laat.
Drentenier1
0
Ik wil onder de AFM-radar
blijven, maar anders had ik tot 9 euro' s alles wat aangeboden wordt uit de markt gehaald.
DeZwarteRidder
0
quote:

Drentenier1 schreef op 12 juni 2014 16:46:

Ik wil onder de AFM-radar
blijven, maar anders had ik tot 9 euro' s alles wat aangeboden wordt uit de markt gehaald.
Wees maar niet bang...! De AFM heeft geen belangstelling voor jou...!!
Drentenier1
0
Bij een belang van 3 procent ben je verplicht te melden.......
Met vr groet,
Drenthenier, letterlijk en figuurlijk
guusje
0
quote:

Drentenier1 schreef op 12 juni 2014 17:17:

Bij een belang van 3 procent ben je verplicht te melden.......
Met vr groet,
Drenthenier, letterlijk en figuurlijk
Wat apart om u hier tegen te komen, van de bagger naar Delfts blauw,
Ik zie hier in dit aandeel ook weinig volume, zou die aandelen wel makkelijk te verkopen zijn.

DeZwarteRidder
0
quote:

guusje schreef op 13 juni 2014 09:26:

[...]
Wat apart om u hier tegen te komen, van de bagger naar Delfts blauw,
Ik zie hier in dit aandeel ook weinig volume, zou die aandelen wel makkelijk te verkopen zijn.
Guusje,
je kan nog een hoop leren van Drentenier; volgens mij kan deze man veel beter inkopen dan jij.

Wist je trouwens dat het volstrekt lege 'bedrijf' NSE ruim 4x zo duur is als de Porceleyne Fles...??

Marktwaarde ca 6 miljoen tegen ca 28 miljoen voor NSE.
guusje
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 13 juni 2014 09:42:

[...]

Guusje,
je kan nog een hoop leren van Drentenier; volgens mij kan deze man veel beter inkopen dan jij.

Wist je trouwens dat het volstrekt lege 'bedrijf' NSE ruim 4x zo duur is als de Porceleyne Fles...??

Marktwaarde ca 6 miljoen tegen ca 28 miljoen voor NSE.
Binnenkort geen veiling fonds meer, let op! kijk vooruit! vooruitzichten in de groene en zuinige energie word de toekomst.
Anticipeer je er op!
Sorry Drentenier was even een tussendoor als antwoord op de Zwarte ridder.
Drentenier1
1
Dag Guusje,
Inderdaad van de ene "hollands glorie" t.w. Boskalis naar de andere hollands glorie, Porceleyne Fles. Ik ben na de jaarcijfers uit BK gestapt omdat ik de teneur op de conference call nogal voorzichtig vond en bovendien zal het voor BK moeilijk worden om de recordwinst van 2013 te overtreffen. Dit omdat er een aantal eenmalige baten in de winst is meegenomen. Ik verwacht dat dit bij de bekendmaking van de 1HY 2014 cijfers een negatief effekt op de koers heeft. Sindsdien is de koers nog verder opgelopen maar is "part of the game". Ik had al een forse positie in Porceleyne Fles maar heb deze sindsdien fors uitgebreid (tot net onder de meldingsgrens). De trigger voor de komende jaren is hun succes in China. Ik heb kontakt gehad met een aantal expats in Shanghai en de wok met delfs blauwe deksel schijnt inderdaad enorm aan te slaan. Voor wat betreft de verhandelbaarheid. Circa 90% van de aandelen is in vaste handen. Blijft over een free float van circa 70.000 aandelen (met een marktwaarde van 560.000 euro). Dit is natuurlijk enorm weinig en wil je een positie opbouwen dan moet je dat voorzichtig doen. Catch don"t chase. Oftewel hou de veiling in de gaten en zodra er een leuke aanbieding is (soms zelfs bestens aanbiedingen) direkt toeslaan. In het geval van porceleyne fles ben je met recht een "aandeelhouder", dwz je kunt niet traden (gelukkig maar). Ik ben van plan hier een poosje in te blijven zitten totdat het china-potentieel algemeen bekend is en ga voor een doelkoers van 15 a 20 euro op een termijn van 2 jaar. Succes.
guusje
0
Hallo Drentenier,
Leuk om dit aandeel in je porto te hebben, maar om alleen
daar in te beleggen is toch wel
wat saai,
Ik beleg al in een een slaapfonds Oranjewoud waar 94% in handen is van eigenaar Sanderink dus daar valt ook in procenten niet veel meer te handelen.
Heb van zichzelf veel geduld en wacht hoe het daar verder ontwikkelt, want de vooruitzichten zijn behoorlijk positief van Oranjewoud,
Succes.


Ron Kerstens
0
@Drentenier

Dat zou betekenen dat je ca 20.000 stukken hebt, die ben je inderdaad niet zomaar kwijt mocht je er ooit vanaf willen. Wat is de reden dat je niet zou willen melden ?
Hoeveel van die wokken kunnen ze produceren per jaar, het lijkt me een vrij arbeidsintensief proces ?

Ron
Drentenier1
0
Dag ron,
De reden om niet te willen melden is privacy. Ik heb weinig zin om met naam en adres in de afm registers te staan. Voor wat betreft de produktiecapaciteit. Deze is nu in opbouw. De bottleneck is natuurlijk de deksel met afbeelding. Qua arbeidsintensiteit valt datwel mee. Het zijn geen handgeschilderde deksels, dat mag je niet verwachten voor die prijs van circa 300 euro. Ik denk dat ze uiteindelijk wel richting de 10.000 per jaar kunnen gaan, oftewel een extra omzet 3mln euro. Stel een winstmarge conservatief van 20% geeft een winstboost van 600.000 euro, oftwel circa 90 eurocent per aandeel.
Drentenier1
0
Koersstijging te danken aan het feit dat bk een prestiteuze prijs heeft gewonnen voor haar chinese braadpan, de royal dutch oven, namelijk een red dot award voor design
162 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 9 aug 2022 11:30
Koers 13,000
Verschil +0,100 (+0,78%)
Hoog 13,000
Laag 13,000
Volume 10
Volume gemiddeld 355
Volume gisteren 166

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront