FPSO's - marktontwikkelingen

44 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
ff_relativeren
0
De marktontwikkelingen voor FPSO's zijn de afgelopen jaren veranderd.
De overzichtelijke markt met enkele aanbieders is in snel tempo uitgebreid.

In dit forumdraadje vind je de belangrijkste ontwikkelingen.
Ik hoop dat dit draadje een hulpmiddel zal zijn om samen de nieuwe ontwikkelingen te blijven verzamelen, en daarmee een goed inzicht te vormen in de beleggingswaarde van de FPSO markt.


Greetzzz
ff_relativeren
0
ff_relativeren
0
The rigzone review ; artikel over de verschuiving in de afgelopen jaren.
Van enkele aanbieders naar meer aanbieders.

www.rigzone.com/news/oil_gas/a/129512...

En het Offshore Magazine ; een vooruitblik naar de komende 5 jaren.
www.offshore-mag.com/articles/print/v...

ff_relativeren
0
En twee vergelijkende onderzoeken tussen de grote Aziatische Heavy Industries, inclusief marktonderzoek van de FPSO markt, de drillship markt en de (olie)tanker markt ;

1. research.standardchartered.com/config...

2. www.kdbdw.com/bbs/download/158859.pdf...

ff_relativeren
0
International Maritime Associates Inc., heeft in mei 2014 -dus bijzonder recent- een studie gepubliceerd van het aantal FPSO's, FSRU's, FSO's en FLNG's die op dit moment :

- in produktie zijn,
- in aanbouw zijn,
- plus de aantallen allernieuwste aanbestedingen in april,
- en de te verwachten tenders in de komende 12 maanden.

bron : www.imastudies.com/id23.htm


In de eerste helft van dit artikel is een link geplaatst om een excel-detail-overzicht te downloaden van de 40 FPSO's die op dit moment in aanbouw zijn.


Greetzzz
ff_relativeren
0
Aanvullend : Energy Maritime Associates heeft een overzicht gepubliceerd van de top 15 FPS owners in een kort en overzichtelijk artikel, gebaseerd op Q1 - Q2 2014. Goed te zien is, dat BW Offshore, Teekay Shipping, en Modec heel dicht bij SBM Offshore zijn gekomen.

bron : energymaritimeassociates.com/floating...


Greetzzz
ff_relativeren
0
van 29 september t/m 02 oktober in Singapore, wordt het 15e jaarlijkse FPSO World Congress gehouden.

Met 12 Oil Operators, waaronder Shell, ConocoPhillips, British Petroleum, ExxonMobil. En een site bezoek aan de Stones FPSO op de Keppel Shipyard.

Voor de liefhebbers : www.fpsoasia.com/


Greetzzz
ff_relativeren
0
Marinelink.com heeft op 18 februari 2014 een artikel gepubliceerd, waarin we onder het kopje "Five Year Outlook for Orders" zien dat de vraag naar FPSO's in de 5 jaren 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018 fors lager kan zijn dan de outlook die SBM Offshore vermeldde in november 2013.

SBM Offshore november 2013 : 50 FPSO orders wereldwijd, in 3 jaar.
Marinelink februari 2014 : 35 FPSO orders wereldwijd, in 5 jaar.


bron : www.marinelink.com/news/production-fl...

Over wat dit betekent voor de outlook van SBM Offshore, en van alle medespelers in de aanbiedersmarkt, ga ik eens stevig nadenken.


Greetzzz
ff_relativeren
0
quote:

ff_relativeren schreef op 31 mei 2014 22:38:


International Maritime Associates Inc., heeft in mei 2014 -dus bijzonder recent- een studie gepubliceerd van het aantal FPSO's, FSRU's, FSO's en FLNG's die op dit moment :

- in produktie zijn,
- in aanbouw zijn,
- plus de aantallen allernieuwste aanbestedingen in april,
- en de te verwachten tenders in de komende 12 maanden.

bron : www.imastudies.com/id23.htm


In de eerste helft van dit artikel is een link geplaatst om een excel-detail-overzicht te downloaden van de 40 FPSO's die op dit moment in aanbouw zijn.


GreetzzzDe 40 nieuwste in aanbouw zijnde FPSO's op de excel-lijst van de IMA studie (mei 2014) heb ik proberen te matchen met persartikelen. Doel :
Inventariseren welke FPSO bouwers hoeveel orders van deze nieuwste 40 binnen gehaald hebben.

Bij iedere FPSO in aanbouw heb ik een internet-linkje toegevoegd naar het bijbehorende pers-artikel over de contract-partij. De IMA studie miste deze aanvulling, terwijl die voor ons forum relevant is.


Het resultaat :

- nieuwe namen die me onbekend waren (meer FPSO bouwers ?)
- een zeer versnipperd beeld dat duidelijk laat zien hoeveel concurrentie er op de FPSO markt is gekomen.


Zie de PDF-bijlage.


De "PDF maker" op mijn pc lijkt zijn langste tijd gehad te hebben, ik krijg een reminder dat ik een nieuwe licentie mag kopen. Hopelijk krijgen jullie bijgaand PDF bestandje enigszins ongeschonden in beeld.


Bijlage:
ff_relativeren
0
Op basis van bovenstaande matching met de nieuwste 40 FPSO's in aanbouw, kwam o.a. Dalian Shipbuilding Industries Offshore company LTD tevoorschijn. Een check op hun website laat zien dat ook Dalian inmiddels 4 FPSO's op haar naam heeft staan.


bron : www.dsic-offshore.cn/ENListsImg.aspx
en algemene info over Dalian : www.dsic-offshore.cn/ENDetailZ.aspx?I...


Ook Malaysia Marine & Heavy Engineering Holdings Berhad kwam in de korte exercitie tevoorschijn.

homesite : www.mhb.com.my/
Hun Offshore conversions : www.mhb.com.my/en/page/offshore-conve...


Alsmede Sembcorp Marine, die eveneens aan Offshore conversion blijkt te doen ; www.sembcorp.com/en/business-marine-s... .


En COSCO ; en.cosco.com/art/2006/4/13/art_773_37... .


Aker Kvaerner, dat de IKDAM FPSO (2013) mocht leveren aan Lundin :
www.kvaerner.com/Products/


en niet te vergeten Engevix, dat stevig binnen zit bij Petrobrás :
www.bloomberg.com/news/2010-11-11/pet...


De voorlopige conclusie mijnerzijds, is dat de lijst met FPSO bouwers nog iets groter is ...


Greetzzz
Independent trader
0
ff, heb je enig beeld (op hoofdlijnen) of er grote verschillen zijn mbt omvang en complexiteit van de geleverde/te leveren FPSO's? Ik begrijp namelijk dat SBM zich echt wil toeleggen op 3e generatie (zeer grote en complexe) FPSO's. Daarmee hebben ze volgens mij de niche in de niche te pakken. Kun jij dit verder inkleuren?
ff_relativeren
0
@ Independent trader, je stelt een terechte vraag.
Naast de (lease) inkomsten van de bestaande (verschillende formaten) FPSO's, semisubmersibles, mooring turrets, omzet op de diverse werven en toekomstig te verwachten omzet op FLNG carriers, zet SBM Offshore inderdaad in op de 3e generatie FPSO.

In hoeverre de andere aanbieders van FPSO's in ditzelfde subsegment zitten of willen gaan zitten, kan ik momenteel nog niet overzien. Ik ga veel tijd nodig hebben om al de spelers in deze markt te bekijken, en zal de diverse product-segmenten waar mogelijk meenemen in de analyse.

(al het vooronderzoek waar ik nu pas ben aangeland, moet op een later moment gaan leiden tot een analyse)


Greetzzz
ff_relativeren
0
Als voorlopig laatste FPSO-aanbieder voeg ik toe : M3nergy.

M3nergy bouwde in 2013 de Bukit Tua FPSO, en hebben naast FPSO's ook FSO's, FSRU's en MOPU's in het product-pallet.

Dit bedrijf vind ik persoonlijk misschien wel de meest interessante vanwege de strategische keuze om op te schuiven in de keten :

"Today we own and operate high value FPSO/FSO assets in South East Asia and hold 100% interest in a PSC block offshore West Java, Indonesia – making us a fully integrated Exploration and Production company."


internet site : www.m3nergy.com/about_profile.htm


Greetzzz
ff_relativeren
0
Wetenschappers in de USA hebben in het voorjaar een nieuwe manier ontdekt om van gas bruikbare brandstoffen te maken. Schoner, makkelijker en goedkoper. Met deze ontdekking zouden olieprodukten in de toekomst vervangen kunnen worden.

"Almost anything - fuel or chemical - that can be made from petroleum also can be made from natural gas".

Nagenoeg alles, brandstof of chemisch, wat gemaakt kan worden uit petroleum, kan ook worden onttrokken uit gas ... de enige reden dat we nog niet zover zijn, waren de hoge kosten. Daar lijkt men afgelopen voorjaar een oplossing voor te hebben gevonden.

bron : www.reuters.com/article/2014/03/13/sc...


Deze ontwikkeling kan de oliemarkt gaan beinvloeden. Wellicht betekent dit in de toekomst ook minder FPSO's voor oliewinning en meer FPSO's voor gaswinning.

Combineer deze ontwikkeling met de sterk opkomende markt voor LNG en je ziet de swot analyse langzaam draaien.


Greetzzz
ff_relativeren
0
Een nieuwe ontwikkeling in de FPSO markt is het integreren van FPSO's.
In het voorjaar had ik al enkele postings hierover geschreven. Op dit subdraadje breng ik ze nog even samen ;

ff_relativeren
0
Aanvullend : De FPSO-reeks P-70 voor Petrobras lag in 2012 in handen van een Joint Venture tussen OSX en Mendes Junior. De optie voor het integreren van FPSO's zat toen al in het contract van de Joint Venture. Sinds 2012 heeft OSX de nodige problemen gekregen. (faillissements-dreiging)

Het is dan ook begrijpelijk dat Petrobras voor de uitvoering van de integratie alsnog de markt op gaat. De vraag is, in hoeverre de afspraken binnen de Joint Venture met het in moeilijkheden verkerende OSX voor beperkingen kunnen zorgen (contract-claims) voor een nieuwe tender.


Greetzzz
ff_relativeren
0
Een voorbeeld van FPSO-integratie met bijbehorende contract-value ;

Nigeria, LADOL joint venture met Samsung Heavy Industries-order in 2013, voor het Engina-diepzee veld. Opdrachtgever was TOTAL Upstream Nigeria Limited. Kostenplaatje 350 miljoen US $.

bron : allafrica.com/stories/201310221125.html

Deze integratie was de eerste in zijn soort. Dit bedrijf wist de opdracht binnen te halen vanwege haar trackrecord met de integratie van het Agbami olieveld voor opdrachtgever Chevron.


Als extra bijlage in deze posting, een uitleg van de Managing Director van Lagos Deep Offshore Logistic's base, over waarom LADOL de unieke keuze was voor de realisatie van de FPSO integratie voor het Engina olieveld ;

bron : www.thisdaylive.com/articles/jadesimi...


Greetzzz
ff_relativeren
0
Joint Ventures voor nooit-eerder-uitgevoerde-projecten hebben een risico in zich om klem te lopen op uitleg van rechten op de contract-content. Dit overkwam ook de joint venture tussen Ladol en Samsung Heavy Industries tijdens de integratie van FPSO's voor het Engina Olieveld Offshore Nigeria ...

Beide partijen kwamen in een slepende juridische procedure terecht in 2014, binnen het eerste project-jaar ...

bron : www.nigeriancurrent.com/ck84-business...


Ik vond dit artikel relevant omdat er nog restanten van een joint venture liggen in de Petrobras-tender voor de 2e helft van dit jaar, voor de integratie van de FPSO's P-72 en P-73..


Greetzzz
ff_relativeren
0
Met de komst van een Offshore Drillers forumdraadje gaat een eerdere fase belicht worden. Tenzij ... je een drill equipment plaatst op een FPSO, en in de naamgeving een D op neemt ... dan krijg je een FDPSO.

Plus een markt-ontwikkeling - diversificatie - strategische variant die een plaats verdient op dit draadje.

Vreemd idee ? Nee hoor. BW Offshore heeft al een FDPSO sinds 2009 ;

1. www.rigzone.com/training/insight.asp?...
- onderin het artikel.

2. www.bwoffshore.com/Our-business/Our-p...

3. www.offshoreenergytoday.com/murphy-oi...


Deze ontwikkeling bij BW Offshore, een grote concurrent in de FPSO-bouw voor SBM Offshore, laat zien dat het bijna een vanzelfsprekendheid wordt om ook naar de Offshore Drillers markt te kijken. De ontwikkelingen in techniek, levenscyclus, financials en strategische ontwikkelingen.

Met deze posting geef ik een voorzetje aan het opstarten van een Offshore Drilling draadje op het SBM Offshore forum ...


Greetzzz
44 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 14 mei 2021 17:35
Koers 14,560
Verschil +0,075 (+0,52%)
Hoog 14,625
Laag 14,375
Volume 297.474
Volume gemiddeld 729.070
Volume gisteren 435.097