Accentis « Terug naar discussie overzicht

Forum Accentis geopend

57 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
IEX - Forummoderator
0
Tot de crisis in 2008 toesloeg, was Accentis gespecialiseerd in projectontwikkeling en vastgoedbeheer voor derden; de focus lag daarbij op kantoorgebouwen en residentieel vastgoed.
In de loop van 2008 kocht Accentis de vastgoedportefeuilles van Punch International en met Punch International verbonden partijen.

Groet Henk
IEX - Forummoderator
0
Tegenwoordig is de kernactiviteit van Accentis het beheer en de commercialisering van de overgenomen vastgoedportefeuille, waarbij het optimaliseren van de recurrente huurinkomsten centraal staat.

Het aandeel staat genoteerd op de beurs van Brussel.
keffertje
0
Bedankt voor het aanmaken van dit forum en het openen van het bal met wat achtergrond informatie.

Na jarenlang sukkelen - mede door het verpieterde image van een centjes aandeel - lijken beleggers dit aandeel inmiddels met een bepaalde schuchterheid te omarmen. De koers is de afgelopen maanden bijna verdubbeld (van 1,4 naar 2,7 cent) maar noteert nog altijd onder de intrinsieke waarde, hetgeen vreemd is voor een winstgevend vastgoedfonds met een steeds solider wordende balans.

Vrijdag a.s. verschijnt het jaarverslag en zal ik proberen wat nadere analyses te plaatsen.
[verwijderd]
0
Thx keffertje, ik ben voorzichtig ingestapt, ben benieuwd naar het jaarverslag. Mocht dit positief zijn dan kan dit wel eens de nwe groeiparel zijn. Bijna niemand kent dit fonds.
keffertje
0
quote:

home4you schreef op 15 april 2015 13:22:

Thx keffertje, ik ben voorzichtig ingestapt, ben benieuwd naar het jaarverslag. Mocht dit positief zijn dan kan dit wel eens de nwe groeiparel zijn. Bijna niemand kent dit fonds.
Nee, dat laatste klopt en het was de bedoeling van de grootaandeelhouder (Iep Invest) om dit voorlopig ook zo te laten, maar dat is dus mislukt.

Doordat er nu een aantal partijen wat groter is ingestapt, zijn de risico's voor een 'overval' met een belachelijk bod van de baan. De operationele resultaten zijn zonder meer goed en zullen dit jaar naar verwachting verder stijgen. Het probleem is alleen dat het management de verwachtingen permanent versobert, zoals bijvoorbeeld blijkt uit het feit dat ze in 2015 LAGERE huurinkomsten verwachten, terwijl de bezettingsgraad is toegenomen van (ruwweg 85% naar 96%)en er ook nog op verzoeken van een huurder in Slowakije fors is uitgebreid. Ik mag toch niet aannemen dat ze de huurders er gratis inlaten.

Zelfs bij de koersverdubbeling van de afgelopen maanden, noteert het fonds nog onder de intrinsieke waarde (en op basis van het door mij verwachte resultaat in 2015 een k/w van minder dan 5!).
[verwijderd]
0
Kwam onderstaand stuk nog tegen op een belgische site.

www.analist.be/corporatenieuws/21884-...

Recalcio wil veranderingen bij Accentis
April 14, 2015

Recalcico Beheer B.V. (Recalcico) heeft in opdracht van diverse aandeelhouders, de afgelopen maanden tevergeefs overleg gevoerd met Accentis, genoteerd aan Euronext Brussel, om te komen tot wijzigingen in beleid en bestuur, die ervoor moeten zorgen dat de goede operationele prestaties van het bedrijf ook tot uitdrukking komen in de beurswaardering.

Nu dat niet tot een aanvaardbaar resultaat heeft geleid, zal zij op de agenda van de aandeelhoudersvergadering een aantal onderwerpen laten plaatsen, in de verwachting dat ook grootaandeelhouder Iep Invest (47,3%), het nut en de noodzaak van dergelijke beleidsveranderingen inziet.

De aandeelhouders willen onder meer een reverse split doorvoeren en een adequaat dividendbeleid laten formuleren, omdat dit serieuze lange-termijnbeleggers aantrekt. Ook vragen zij een transparantere verslaggeving, die een einde maakt aan speculaties over dreigende liquiditeitstekorten en kunstmatige waardeverminderingen op het onroerend goed.

Voorts stellen ze veranderingen in de samenstelling van het bestuur voor teneinde deze zowel formeel als feitelijk in overeenstemming te brengen met de bepalingen uit de Code-Daems.
[verwijderd]
0
De grootaandeelhouders zijn dus serieus bezig, ben benieuwd hoeveel aandelen er in vaste handen zijn van de grootaandeelhouders, Iep Invest heeft er al 47,3%. Ik ga het even opzoeken staat vast ergens op hun site.
[verwijderd]
0
weet iemand waarom de koers dan zo laag wordt gehouden en waarom ze de verwachtingen versoberen? wat heeft het management daar aan?
keffertje
0
quote:

home4you schreef op 15 april 2015 15:40:

De grootaandeelhouders zijn dus serieus bezig, ben benieuwd hoeveel aandelen er in vaste handen zijn van de grootaandeelhouders, Iep Invest heeft er al 47,3%. Ik ga het even opzoeken staat vast ergens op hun site.
De enige melding is die van Iep Invest maar daar komen er wellicht in de komende tijd een of meer bij (als je naar de omzetten kijkt). Er is wel een aantal niet-meldingsplichtige - en los van elkaar opererende partijen die ik min of meer ken - en je mag er ruwweg vanuit gaan dat die circa 20% van de aandelen hebben, dus is er een free float van zo'n 30%. Overigens heeft Iep vorige week nog een klein half procent stukken bijgekocht en dat is natuurlijk een goed teken.
keffertje
1
quote:

profitonly schreef op 15 april 2015 16:02:

weet iemand waarom de koers dan zo laag wordt gehouden en waarom ze de verwachtingen versoberen? wat heeft het management daar aan?
Daarvoor moet je een stukje historie en de Belgische verhoudingen kennen.

1. In Belgie bestaat de Raad van Bestuur uit de CEO en de 'Raad van Commissarissen' (daar niet-uitvoerende bestuurders genoemd).

2. Bij Accentis zijn de 'commissarissen' allemaal (direct of indirect) gelieerd aan grootaandeelhouder Iep. Dus ook de Raad van Bestuur (immers drie van de vier zijn de feitelijke commissarissen) is een marionet van de grootaandeelhouder.

3. Iep Invest heeft haar 47% belang in Accentis verkregen/'geroofd' voor € 0,01 per aandeel van haar voormalige deelneming Xeikon.

4. Vlak na de verwerving heeft Iep het voornemen aangekondigd een bod te willen doen van 1,25 eurocent (dat is eenderde van de intrinsieke waarde voor een bedrijf dat inmiddels solide rendementen haalt) en eigenlijk op dat moment is er een soort tegenbeweging ontstaan van voornamelijk Belgische aandeelhouders, die zeiden: 'dit gaat niet gebeuren'.

5. Pikant detail is dat na de aankondiging van het voornemen van een bod de CEO van Accentis (dus het enige uitvoerende lid in de Raad van Bestuur) aandelen kocht op de beurs voor 1,3 cent ofwel boven het bod. Daarmee geeft hij aan uit het goede hout gesneden te zijn, want ook daar ging natuurlijk een krachtig maar subtiel signaal van uit.

Het antwoord op jouw vraag is dus: Niet het management maar de grootaandeelhouder had er belang bij om de koers laag te houden vanwege de plannen om ook de rest van het bedrijf goedkoop binnen te halen. Via een dominante vertegenwoordiging in de Raad van bestuur kon zij dit dus waarmaken. Nu er zich andere grote partijen mee gaan bemoeien, lijkt die kans minder groot geworden: maar pas op... de man, die Iep Invest controleert is Gerard Cok (nadere introductie overbodig en anders maar eens googlen). Een sterk verbond is nodig om niet alsnog naar de slachtbank te worden geleid.

[verwijderd]
0
weten jullie dat iep invest de jaarcijfers 2014 al lang gepubliceerd heft met hierin geconsolideerd Accentis jaarcijfers 2014 (voor 47.3%) n.m.m ziet diet er goed uit voor morgen
keffertje
0
quote:

geldding schreef op 16 april 2015 08:21:

weten jullie dat iep invest de jaarcijfers 2014 al lang gepubliceerd heft met hierin geconsolideerd Accentis jaarcijfers 2014 (voor 47.3%) n.m.m ziet diet er goed uit voor morgen
Bedankt voor je bericht.

Ik wist het wel, maar ik concentreer me even op Accentis (Immers Accentis = Iep minus geldzak van circa 20 miljoen).

Accentis heeft zijn cijfers ook al eind februari bekend gemaakt (en die zagen er goed uit met een - stijgend - recurrent resultaat van 6 miljoen ofwel ... € 0,005 per aandeel, een k/w van 5), maar het gaat mij nu even om de detail informatie, zoals hoe hebben ze het gewoon resultaat weer versluierd en aan wie hebben ze een lening toegestaan van 7 miljoen (de helft van de jaaromzet!) etc.

Hoop dat ze het voorbeurs publiceren want heb morgen ingepland als studiedag :)
[verwijderd]
0
Deze kwam ik tegen, goed en duidelijk stuk. er moet idd veel geld zijn.

recalcicoRecalcico beheer BV Main menu
Skip to primary content
Skip to secondary content
Project Iep Invest

Achtergrond
Iep Invest is een beursgenoteerde vennootschap (Euronext Brussel), tot voor kort voornamelijk een houdstermaatschappij van aandelen Xeikon, maar na de vervreemding ervan aan Bencis een vrijwel lege vennootschap met € 85 miljoen aan cash en een belang in de vastgoedmaatschappij Accentis (eveneens genoteerd aan Euronext Brussel).

Case-beschrijving
Iep Invest heeft zich de afgelopen jaren vooral gemanifesteerd door het gebruiken van haar dochteronderneming (Xeikon) als financieringsvehikel en parkeergarage voor onaantrekkelijke belangen. Voordat zij haar aandelen in Xeikon overdroeg aan Bencis, liet ze nog een laatste staaltje ‘kaalplukken’ zien door het Accentis-belang van Xeikon naar zich toe te halen met een discount van circa 90% op de intrinsieke waarde (nadat ze het nota bene vier jaar geleden eerst hebben opgedrongen aan Xeikon). Deze transacties konden slechts plaatsvinden dankzij de sterke bestuurlijke verwevenheid, die belangenverstrengeling in de hand werkte.

Nu resteert dus een geldzak (circa € 7,20 per aandeel) en een belang in Accentis (afhankelijk van de waarderingsmethode € 1,50 – € 4,00). De koers van € 6,85 steekt daar op het eerste gezicht onbegrijpelijk schril bij af maar kan worden toegeschreven aan de volgende (combinatie van) factoren:

De onduidelijke communicatie zijdens de vennootschap
De ondoorzichtigheid van de toekomstplannen
De reputatie en onderlinge verwevenheid van bestuurders
Rol Recalcico Beheer B.V.
Recalcico heeft klachten ingediend tegen de vennootschap bij de Belgische toezichthouder FSMA terzake uitlekken van koersgevoelige informatie en handel met voorkennis.Voorts wil Recalcico een bijdrage leveren aan het wegwerken van de discount tussen intrinsieke waarde en beurskoers desnoods door het opheffen van de vennootschap. Tenslotte onderzoekt Recalcico de mogelijkheid om de transactie terzake de Accentis-lening met Xeikon terug te laten draaien danwel Iep Invest alsnog daarvoor een adequate prijs te laten betalen.

Actuele situatie (update per 12 april 2015)
Na de beëindiging van het aandeleninkoopprogramma, verraste Punch International met een superdividend-uitkering van maar liefst € 4,50. Dat lijkt genereus maar vooral Belgische particuliere aandeelhouders werden hiervan de dupe omdat zij de voorheffing van 25% niet – zoals in Nederland – kunnen verrekenen met de inkomstenbelasting. De koers reageerde dan ook niet enthousiast.

Inmiddels zijn de jaarcijfers van Iep Invest over 2014 gepubliceerd en conform de nieuwe IFRS-regelgeving moet zij haar belang in Accentis consolideren. De praktische betekenis hiervan is dat Punch haar werkelijke waarde, onder meer verkregen via de verwerving van het Accentis-belang tegen een veel te lage prijs, van haar voormalige dochteronderneming Xeikon, niet meer kan verdoezelen. De intrinsieke waarde van circa € 7,80 (bij een beurskoers van € 4,80) illustreert de onzekerheid, die bij beleggers is gecreëerd vanwege het volledige gebrek aan transparantie van de vennootschap. Ook in het jaarverslag over 2014 blijft de vennootschap zwijgen over haar toekomstige intenties en dat draagt niet bij aan het vertrouwen van beleggers, die bovendien worden geconfronteerd met een moeilijk te waarderen claim van de oud-topman en grootaandeelhouder van het bedrijf. In het ongunstigste geval zou daardoor circa € 2 per aandeel verdampen.

Recalcico verwacht echter niet dat dit zover zal komen en wil zich sterk maken voor het dichten van de kloof tussen boekwaarde en beurskoers.

Heeft U interesse om deel te nemen aan deze actie van Recalcico? Meld U dan vrijblijvend aan via bijgaande inschrijfformulier. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met U op.tekst-boxen2-recalcico-fromtpersberichtenRecalcico Beheer B.V.
Postbus 70
NL-5427 ZH Boekel
Tel: 0492 763600
GSM: 06 23122456
e-mail: info@recalcico.nl
twitter: @recalcico

Copyright © Recalcico 2013 - Web design & graphics by WMC-e
[verwijderd]
0
Achtergrond
Accentis N.V. is een onderneming die investeert in (semi-)industrieel vastgoed. Haar belangrijkste beleggingen bevinden zich in België en Slowakije, terwijl ze daarnaast actief is in Duitsland en Frankrijk. De aandelen Accentis zijn genoteerd aan Euronext Brussel.

Case-beschrijving
Accentis is door een diep dal gegaan, maar daarbij ligt de oorzaak niet zozeer in de economische crisis als wel het gedrag van haar respectievelijke grootaandeelhouders Iep Invest, daarna Xeikon en vervolgens weer Iep Invest. Die hebben het fonds voornamelijk gebruikt voor hun eigen doeleinden, waarbij minderheidsaandeelhouders professioneel in de kou werden gezet.

Voorlopig hoogtepunt in deze soap is het voorgenomen bod van de grootaandeelhouder Iep op Accentis tegen circa 1/3 van de boekhoudkundige waarde, dat onmiddellijk door de markt werd weggehoond (en dan ook nooit is uitgebracht).

Rol Recalcico Beheer B.V.
Recalcico is door een aantal ontevreden aandeelhouders gevraagd een poging te ondernemen een aantal gebreken in de governance sfeer op te lossen, via gesprekken met het bedrijf zelf, de accountant (in België overigens: Commissaris), acties richting de toezichthouder en in het ultieme geval het ontplooien van juridische initiatieven. Deze activiteiten hebben zich tot nu toe in de luwte afgespeeld, maar zullen voor de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (26 mei 2015) meer in de openbaarheid worden gebracht.

Actuele situatie (per 12 april 2015)
Overleg met de vennootschap heeft tot op heden niet de gewenste vruchten afgeworpen, vandaar dat wordt gestudeerd op alternatieve invalshoeken om de waardekloof tussen beurskoers en eigen vermogen te dichten.

Ondanks verhullende verslaggeving en het ontbreken van enig investor relations beleid, lijken beleggers in te zien dat een waardering tegen minder dan de helft van de boekwaarde, voor een bedrijf met een rendement van 15% op het eigen vermogen, kansen biedt. Derhalve is bij forse omzetten de koers in de afgelopen maand vrijwel verdubbeld (van € 0,015 naar € 0,027), maar steekt die nog steeds schril af bij de boekhoudkundige en economische waarde.
keffertje
0
Koers werd aan het einde van de dag weer wat teruggeduwd maar desalniettemin toch een mooie dag met een solide koersstijging - en mogelijk nog belangrijker - een mega omzet (2,5% van het uitstaande aandelenkapitaal en naar schatting zelfs 10% van de free float).

Morgen dus de jaarverslagen en wellicht daarin nog interessante bespiegelingen (hoewel de vennootschappen zich doorgaans erg terughoudend opstellen).

keffertje
0
... en het beste nieuws kwam nabeurs, want Iep heeft opnieuw 2,6 miljoen aandelen Accentis gekocht en was deze keer zelfs bereid € 0,027 te betalen.. (trek je eigen conclusies| onder het motto, if you can't beat them join them).
mickjagger2
0
quote:

keffertje schreef op 16 april 2015 18:17:

Koers werd aan het einde van de dag weer wat teruggeduwd maar desalniettemin toch een mooie dag met een solide koersstijging - en mogelijk nog belangrijker - een mega omzet (2,5% van het uitstaande aandelenkapitaal en naar schatting zelfs 10% van de free float).

Morgen dus de jaarverslagen en wellicht daarin nog interessante bespiegelingen (hoewel de vennootschappen zich doorgaans erg terughoudend opstellen).

N was er nog bijzonder nieuws uit de jaarverslagen?? keffertje
keffertje
0
quote:

mickjagger2 schreef op 18 april 2015 15:03:

[...]

N was er nog bijzonder nieuws uit de jaarverslagen?? keffertje
Woef Woef,

Ja, maar ik zit nog te studeren (de verslagen kwamen pas nabeurs).

Vooruitlopend op mijn zorgvuldigere en uitgebreidere analyse (hopelijk zondagavond) alvast een paar ruwe overdenkingen.

1. Het valt mij op dat de vennootschap zich allengs positiever uitlaat over de prestaties en de toekomst.
2. Indien ze eens ophouden met die kunstmatige afboekingen komt er voor dit jaar minimaal 6 miljoen nettowinst uit de bus rollen ofwel € 0,005 per aandeel.
3. De financiering is weer een stukje verder opgelost, want ze hebben in april 2015 de helft van een site verkocht aan de eigenaar (met naar ik verwacht een opbrengst van een kleine € 5 miljoen). Uiteraard ook minder huur dan maar met de verwachte winst van dit jaar kunnen ze al weer € 11 miljoen aflossen (terwijl de verplichting maar € 2 miljoen is), dus ook toekomstige hobbels kunnen alvast worden weggewerkt.
4. Volgens mij staat er 'íets' te gebeuren met de sites in Slowakije (maar kan het nog niet goed vatten).

Wat ik zie valt mij tot nu toe eerlijk gezegd wel mee (en ik zal niet zo kinderachtig zijn om de sterk gestegen beloning van de topman te gaan bekritiseren :))

keffertje
0
In aanvulling op mijn vorige posting nog het volgende.

1. De CEO van Accentis heeft gisteren al zijn 4,5 miljoen aandelen gedumpt voor 2,95 cent en hij zal daar inmiddels wel spijt van hebben want de koers marcheert vrolijk door.

2. Er is alle reden voor optimisme want de vennootschap lijkt zich te concentreren op de twee focus landen Belgie en Slowakije.

3. De ondoorzichtige leasings in dat laatste land worden mogelijk omgezet in traditionele leningen en dat kan de opmaat zijn voor een verkoop van enkele projecten aldaar.

4. Er zijn enkele verborgen schoonheden in termen van ontwikkelingspotentieel in België (semi-industrieel' en Slowakije )deels industrieel.

5. Verslaggeving blijft ondoorzichtig omdat een aantal essentiele zaken ontreken zoals welke sites worden geleased, hoe lopen de aflossingsschema´s tussen de jaren 2 tot en met 5, wat is een aanvaardbare financeringsomvang voor de portefeuille.

6. Men probeert optisch wat verbeteringen aan te brengen door een nieuwe onafhankelijk lid van de raad van bestuur te benoemen.

7. Winst zal dit jaar fors verder stijgen.
[verwijderd]
0
zo, ik heb er 150.000 gekocht. Als ik keffertje mag geloven, moet dit een groeiaandeel zijn.
57 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 28 jun 2022 17:35
Koers 0,038
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 0,038
Laag 0,037
Volume 861.300
Volume gemiddeld 422.316
Volume gisteren 861.300

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront