Artikelen « Terug naar discussie overzicht

Leren beleggers het nooit?

Lees deze column op IEX.nl

61 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
gam gam
0
Wat zijn de zeg maar 5 belangrijkste dingen die je zou willen onderwijzen met financiële educatie?
[verwijderd]
0
Dan kunnen we net zo goed ook de scholen ook afschaffen, kennis bepaald het gedrag toch nauwelijks.
peka13
0
Al minstens één decennium loopt de overheid aan de leiband van de banken. Beiden hebben er baat bij dat de burger financieel gezien zo dom mogelijk blijft. Alleen dan kunnen banken en overheid de burger uitmelken zonder dat die het echt in de gaten heeft. Op weg naar de volledige onwetendheid zijn banken en overheid nu hard bezig om contant geld af te schaffen. Dan kunnen transacties, die immers alleen in computertaal bestaan,helemaal buiten het gezichtsveld van de burger blijven.
Roarx
0
[verwijderd]
1
Ik ben niet financieel onderlegd, maar wil in mijn eerste post op dit forum (na jaren) wel mijn tegengeluid delen.

Een mentor zei ooit tegen mij "The better your four wheel drive, the further out you get stuck in the jungle".

En zo is het misschien ook met mensen die wat financiële educatie opdoen. Ik zit in de IT en mensen met wat IT kennis zijn inderdaad de gevaarlijkste. Die denken onterecht dat ze veel weten en maken daarmee de grootste schade. Onderzoek heeft misschien uitgewezen dat financieel onderbouwde mensen (waar het niet hun vakgebied is) slechtere keuzes maken als het gaat om financiële producten. Ze horen termen waarmee ze goede associatie mee hebben en vertrouwen het product op basis daarvan terwijl juist dit heel context afhankelijk is.

Zo las ik laatst een advies om windmolens op zee te financieren en dat het risico op dat product heel lag was... maar hoog bleek te zijn.

Misschien is de "skill" om een juiste adviseur te vinden een veel betere. Of af te sluiten met nog een quote.

"Do you think a professional is expensive? Try using an amateur".
[verwijderd]
0
Hierbij een meta-analyse van studies naar financieel onderwijs, vermoedelijk degene die Prast als bron gebruikt(e):
pubsonline.informs.org/doi/abs/10.128...

Het staat er duidelijk: slechts 0.1% van financieel gedrag wordt uitgelegd door financieel onderwijs. Het klinkt allemaal zo mooi, dat onderwijs, maar het werkt gewoon niet...
habbi
1
Ach ja zakken vullen met hoogleeraarschappen en 1e kamer en andere nevenfuncties is ook een kunst! Hoef je van beleggen geen verstand te hebben. Je doet alsof en bluft wat en de massa volgt! Petje af! En idd vooral finincieel dom blyven!! Succes!
ketalanka
0
Met je betoog eens. Het geven van financiele educatie is inderdaad een must-het zou bepaalde zaken als bijvoorbeeld woekerpolissen voorkomen kunnen hebben voor beleggers met minder financiele aanleg.

Die 0.1% is wel erg laag, maar wel klopt het dat je er inderdaad zeker niet alle financiele gedrag mee uitbannen. Het gaat het er daarbij om: wat is financieel gedrag? Risiconemend gedrag ga je er inderdaad niet mee uitbannen (zouden mensen met financiele aanleg niet in Icesave hebben geinvesteerd? Zouden die leden van D'n Anwas van de Rabobank in Doetinchem, al weer 17 jaar geleden, anders gehandeld hebben?)
Voor bepaalde financiele zaken kunnen grote groepen mensen er echter zeker hun voordeel mee doen.

Tsja, en dat van die kookcursussen...dat plan slaat natuurlijk echt nergens op. Een beleggingsadviseur is ten slotte geen psycholoog.

!@#$!@!
2
Om deze discussie zinnig te maken moeten jullie het wel eerst eens zijn over wat financiële educatie betekent.

U mnr Tak heeft het over financiële educatie die al vroeg op school moet beginnen. Dat je daar de werkelijke basis leert zoals het verband tussen risico en rendement (zodat je alle mensen die op zoek zijn naar de kip met gouden eieren bewust worden dat het slechts sprookjes zijn wat beloofd wordt) . Educatie dus die meerdere jaren duurt, een volledig vak zoals economie.

Prast heeft het echter over de consument het product uitleggen en dan hopen dat die een betere beslissing maakt. Zoals in het abstract in de bron wordt gemeld (zie link potterr)
Like other education, financial education decays over time; even large interventions with many hours of instruction have negligible effects on behavior 20 months or more from the time of intervention.

Zij hebben het dus over "uren" educatie. Onzinnig natuurlijk. Zoiets is niet in "uren" uit te leggen. Zelfs niet in enkele dagen, dit heb ik zelf ook zo ervaren. Zelfs goed opgeleide mensen met een hoog iq zijn niet in staat zoiets snel op te pakken.
Sterker nog zelfs professionals met vele jaren opleiding begrijpen niet altijd wat ze verkopen.

Dus ja u heeft beide gelijk. Prast heeft gelijk door te stellen dat de consument informeren niet tot betere beslissingen zou leiden. Daarvoor is het te ingewikkeld.

Echter door het als vak op scholen te geven kan je uiteraard wel wat bereiken. Het zal het probleem uiteraard niet oplossen, immers mensen die economie hebben gevolgd zijn vaak ook niet in staat te begrijpen hoe een economie werkt. Maar het simpele feit dat mensen begrijpen wat ze niet-weten zal mijn inziens zeker leiden tot beter en minder roekeloos gedrag op basis van onwetendheid. (omdat ze het denken te weten, denken te weten dat wat ze op hopen, ook echt mogelijk is)
[verwijderd]
0
quote:

potterr schreef op 21 oktober 2015 13:12:

Hierbij een meta-analyse van studies naar financieel onderwijs, vermoedelijk degene die Prast als bron gebruikt(e):
pubsonline.informs.org/doi/abs/10.128...

Het staat er duidelijk: slechts 0.1% van financieel gedrag wordt uitgelegd door financieel onderwijs. Het klinkt allemaal zo mooi, dat onderwijs, maar het werkt gewoon niet...
Opzienbarend! Het heeft uitsluitend een effect op korte termijn. Nooit gedacht.
[verwijderd]
0
We moeten ophouden met het beschermen van de moderne mondige burger.
De zienswijze van Prast en Kocken is 20e eeuws paternalisme (heerlijk overigens; wat was de wereld toen lekker eenvoudig).
In onze moderne pluriforme en individualistische maatschappij kan dit niet meer. Als iemand wil beleggen is dat haar/zijn eigen verantwoordelijkheid. Het OM moet zijn rol spelen zodra strafbare feiten gepleegd worden; De overheid moet haar rol spelen om maatschappelijke en macro-economische risico's (stabiliteit van het financiele systeem)te beperken, maar ook om te faciliteren dat er een goede pensioenen opgebouwd worden. In dat kader is financiele educatie belangrijk. Het individu moet in deze moderne tijd weten, hoe de pensioensystematiek werkt. Te vaak hoor je over dit onderwerp nog de grootste mogelijke kolder. Dit bemoeilijkt uiteindelijk de discussie om tot modernisering te komen. Wat de scholier met het geleerde doet is vervolgens zijn/haar eigen verantwoordelijkheid. Zoals dat trouwens geldt voor alle schoolse kennis.
theo1
10
quote:

JansenH5 schreef op 21 oktober 2015 11:51:

Wat zijn de zeg maar 5 belangrijkste dingen die je zou willen onderwijzen met financiële educatie?
Dit zou ik de belangrijkste punten vinden.

1) Geld lenen kost geld. Lenen is eigenlijk alleen acceptabel als je er iets voor koopt dat meer oplevert dan de rente die je betaalt. Dat kan een studie zijn die je arbeidsmarktpositie duidelijk verbetert. Misschien zelfs een auto, als je die echt nodig hebt om bij je eerste baan te komen en je hebt het geld er nog niet voor. Een huis koop je alleen als je er minstens 7 à 10 jaar blijft wonen, als je korter blijft kan je beter huren. Leningen altijd zo snel mogelijk aflossen, tenzij je heel zeker weet dat je het geld op een veilige manier meer winstgevend kunt inzetten. Er is een tijd geweest dat een studielening 3% kostte, terwijl een spaarrekening 4% rente gaf. Dan kan je natuurlijk beter sparen dan die schuld aflossen.

2) Altijd binnen je budget leven. Dé belangrijkste factor van rijk worden is iedere maand geld overhouden van je loon. Dat is véél belangrijker dan wat voor beleggingsbeslissing ook. Daar hoort bij prioriteiten stellen. Accepteren dat als je het ene doet, je het andere moet laten. En daar beredeneerde en bewuste keuzes over maken. Wat mij betreft is iedere keuze goed: als je alle nieuwste spullen wil en daarbij accepteert dat je tot je 80e blijft werken, best. Als je maar over die keuze hebt nagedacht en de consequentie aanvaardt. Als je maar niet door het leven slaapwandelt en op een X moment ontdekt dat je diep in de shit zit.

3) Snel rijk worden lukt alleen met extreem geluk. En als dat gebeurt, ben je er niet op voorbereid, met als gevolg een verhoogde kans op ongelukken. Rijk worden (vermogen opbouwen) is een langzaam proces waar je veel geduld en discipline bij moet hebben. Zeker in het begin lijkt het futiel kruimelwerk. Tientje hier, eurootje daar. Maar het is een rollende sneeuwbal. Als die kritische massa bereikt, dan gaat het steeds sneller. Sneller dan je voor mogelijk houdt. Leg samengestelde interest en exponentiële groei uit.

4) Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het niet mooi en ook niet waar. Als mensen je iets verkopen, is dat niet om jou rijk te maken, maar om zelf rijk te worden. Er is geen enkel recept dat altijd werkt.

5) Laat je niet leiden door angst, blinde hebzucht, belastingvoordeeltjes, groepsdwang en andere randfactoren. Juist financieel beheer moet je volkomen klinisch en emotieloos doen. Als een verkoper inspeelt op angst of hebzucht, niet op ingaan. Als iets fiscaal gestimuleerd wordt, is dat meestal omdat het op zichzelf niet aantrekkelijk is. Als "iedereen" iets doet, is dat niet perse een goed idee. Meestal niet zelfs.

6) Beperk je tot waar je verstand van hebt. Accepteer dat als je iets goed wil doen, je er energie in moet steken. Je kan niet beleggen zonder je er in te verdiepen. Als je dat probeert, maak je jezelf tot gemakkelijk doelwit van profiteurs. Dat geldt voor iedere soort belegging, dus als je in een houtplantage belegt, moet je je verdiepen in waar die precies ligt, wat de wetgeving is van dat land, de zeggenschapsstructuur van de constructie, de kostenstructuur. Enzovoort. Als je in bouwgrond belegt, dan moet je weten hoeveel vreemd vermogen erin zit, hoe de plaatselijke woningmarkt is, of het bestemmingsplan wel echt rond is enz. Dan blijkt vanzelf dat het niet simpel is, maar razend ingewikkeld. Er blind vanuit gaan dat het allemaal wel goed zit, is een poging tot financiële zelfmoord. Net als ervan uitgaan dat iemand betrouwbaar is omdat hij je recht aankijkt en een stevige handdruk heeft. Alle oplichters (de goede tenminste) komen betrouwbaar over. En die oefenen op hun handdruk en recht aankijken.

7) Iedere garantie is alleen maar zo goed als degene die hem geeft. Een gegarandeerd rendement zegt op zichzelf niks. Als dat is gegarandeerd door List & Bedrog BV, dan is die garantie waardeloos.

Dan ben ik nog niet eens aan het echte beleggen toegekomen.
Onit
1
Gelukkig durf jij tegengas te geven, Marcel
Chapeau, Ik ben het helemaal met je eens. Niet iedereen heeft de autoriteit om een hoogleraar terecht te wijzen op dwalingen. Deze keer heb je het recht aan jou (en mijn) kant en je colomn daar juist voor gebruikt. Bedankt!!
zeurpietje
0
@theo1
een heel mooi stuk theo. maar de menselijke natuur is nou eenmaal dat we graag risico's nemen, kijk maar in het verkeer, de sport enz.
dat er dan mensen zijn die daar weer misbruik van gaan maken ligt helaas ook in de menselijke natuur.
[verwijderd]
0
goed werk van theo 1.Maar het is nog eenvoudiger:
Mijn vader onderwees mij als volgt.
Wie zijn je vijanden? en het begint met een B.
Antwoord:
Banken en Belastingen!
Bij een naar zijn mening fout antwoord kreeg ik een pak slaag; ik ben mijn vader zaliger nog steeds dankbaar voor mijn financiële opvoeding. (en door ervaring geleerd dat hij gelijk had,het geklets dat je moet beleggen van de banken gaat nog altijd door)
Financieel opvoeden is erg eenvoudig.
[verwijderd]
1
[verwijderd]
0
Veel mensen om mij heen snappen maar al te goed dat beleggen risico's heeft en dat weten ze ook van het casino. Casino moet je voor je lol doen en beleggen voor de (hele) lange termijn. Vooral geen te hoge verwachtingen hebben want voor de 0,01% goeroebeleggers staan 1000 man bij de schuldsanering.
[verwijderd]
0
Financiële educatie. Tak is er voor. Wie niet ? Maar het bestaat in Nederland vrijwel niet. De overheid heeft er geen geld voor over. De paar ton subsidie jaarlijks voor zoiets als ''wijzer in geldzaken'' is natuurlijk peanuts. Doekjes voor het bloeden. Financiële educatie, voor zover die al wordt gegeven is na een paar jaar al weer achterhaald, want de dynamiek van de financiële sector schrijdt sneller voort dan de toch al gebrekkige educatie. Productinnovatie werd en wordt dat wel genoemd. Hoe had de wel educatief geïnformeerde consument, overigens moeten weten dat verzekeraars een kostlading van 20 tot wel 40% onder de pet hielden bij de beleggingsverzekeringen, ook wel woekerpolissen genoemd. Hoe konden de klanten van Legio Lease/Bank Labouchere en van soortgelijke malafide aanbieders weten dat aandelenaankopen achter de schermen werden vervangen voor ingeleende aandelen (securities lending) in combinatie met call opties ? Of -bij andere aanbieders- door complexe derivatenconstructies ? Bedrog dus ! Tegen dit soort praktijken is geen kruid gewassen.
[verwijderd]
1
quote:

NL-trader schreef op 21 oktober 2015 12:04:

Dan kunnen we net zo goed ook de scholen ook afschaffen, kennis bepaald het gedrag toch nauwelijks.
Bepaald? De scholen kunnen we inderdaad wel sluiten.
61 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 873,54 -10,53 -1,19% 10:05
AMX 918,49 -12,80 -1,37% 10:05
ASCX 1.213,70 -15,89 -1,29% 09:50
BEL 20 3.801,10 -52,64 -1,37% 10:05
Germany40^ 17.780,90 -245,68 -1,36% 10:05
US30^ 37.686,78 -11,88 -0,03% 09:33
US500^ 5.058,49 -2,37 -0,05% 10:05
Nasd100^ 17.705,05 +11,39 +0,06% 10:05
Japan225^ 38.408,62 -289,14 -0,75% 09:28
WTI 84,82 -0,24 -0,28% 10:05
Brent 90,02 -0,24 -0,27% 10:04
EUR/USD 1,0624 -0,0001 -0,01% 10:05
BTC/USD 63.607,77 -2.605,14 -3,93% 10:05
Gold spot 2.366,81 -16,34 -0,69% 10:05
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
KPN 3,383 0,000 0,00% 09:51
UNILEVER PLC 44,140 -0,130 -0,29% 09:51
Ahold Delhaize 26,860 -0,120 -0,44% 09:50
Dalers Laatst +/- % tijd
ArcelorMittal 23,950 -1,570 -6,15% 09:51
ADYEN NV 1.407,800 -41,800 -2,88% 09:51
RANDSTAD NV 47,290 -1,240 -2,56% 09:51

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront