Galapagos « Terug naar discussie overzicht

Galapagos in oktober 2016

1.754 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 84 85 86 87 88 » | Laatste
[verwijderd]
30
Het forum is een dorp, met flierefluiters en harde werkers, waar het hoofd van de school in hetzelfde wijkje woont als sommige leerlingen uit zijn klas, al wonen er ook een paar in de villa’s op de Brink. In de Dorpsstraat heeft ieder tijd voor een praatje, de één verteld wat die net in de kiosk in de niet-gekochte krant gelezen heeft, de ander gelooft heilig in wat bij de bakker verteld werd en ook degene die niets van dat alles heeft meegekregen heeft een mening te berde te brengen. Een vast groepje is op het bankje voor de bank te vinden, waar wars van de waan van de dag elkanders wijsheden instemmend worden begroet.

Ook in het dorp is het wel eens hommeles. Niet alleen als tijdens de schoolpauzes de kinderen van de openbare die van de christelijke opzoeken, niet alleen als er met een luilak weer eens een auto verplaatst wordt, maar ook steeds vaker op willekeurig momenten, als tenminste twee elkaar treffen die graag beiden het laatste woord hebben. Wijkagent Henk (niet te verwarren met Ivet, zou die nog wel eens in het dorp komen?) heeft er zijn handen vol aan en moet bovendien ook af en toe elders in de gemeente zijn. Je zou hem en het dorp gunnen dat hij hier minder vaak nodig is.
En af toe is het kermis in de dorp! Ze komen onaangekondigd en dan is het een drukte van jewelste en wordt het gekrakeel door gejuich overstemd, al staat er altijd wel iemand te mokken omdat hij te laat op het feestje denkt te komen of zijn centjes net op zijn. Maar dat mag de pret niet drukken, er worden wat meer gedronken dan normaal en Ruuds au-pair is een nachtje zoek.

Aan de rand van het dorp, achter een hoge muur, wordt zo min mogelijk van het dorp aangetrokken en bij tij en ontij stug doorgewerkt. Wat er precies gebeurt weet niemand, al wordt in de Dorpsstraat en op het bankje wel gedacht dat ze het plaatje zo’n beetje rond hebben. Maar erg is dat niet, een beetje geheimzinnigheid en af en toe een verrassing maakt het dorpsleven misschien niet altijd aangenamer, maar wel interessanter. Bovendien nodigt de baas, die de laatste tijd vaak in zijn oude kever op verre reizen is, aan het begin van het jaar het hele dorp uit. Dan is het er drukker en aangenamer toeven dan op straatbarbecue en mag iedereen alles vragen en worden de meeste daarvan zelfs beantwoord.

Kortom, ons dorp is de mooiste dorp van de lage landen, althans dat vinden wij, maar wel met recht, althans dat vinden wij. Willen als dorpsgenoten ook weer deze maand bijdragen om dit het mooiste dorp te laten blijven?

Een ieder weer veel geluk en wijsheid toegewenst!

RW1963
0
kwekkel
0
quote:

RW1963 schreef op 30 september 2016 18:10:

En nu hopen dat dit een vrolijk draadje blijft op dit forum over Galapagos !

Dat zou een hele opluchting zijn, maar vrees het ergste. Daarom wil ik aftrappen met goed bedoelt "commentaar" en geen natrap. Soms doet men iets onbewust en vandaar de volgende vraag/ opmerking.
Plaats geen onnodige berichten in het inhoudelijke draadje, alleen inhoudelijke berichten. Blijft het daar tenminste over iets gaan
Galajurk
0
is tijd om weekend te vieren , denkend aan de 2 afgelopen weken....
Eerst knalt de koers omhoog , daarna weer omlaag. toch zo ´n 10 euro winst.
en al die goede berichten deze week , wel allemaal in de lijn der verwachting , maar geen slecht nieuws of vertraging. en dat is mooi.
glpg blijft een bijzonder bedrijf , en de koers doet ook bijzondere dingen.
Ben blij dat ik er op deze bescheiden manier een beetje bij hoor...
Een goed weekend allemaal
P.S glpg heeft leidsche roots... maandag 3 oktober , leidens ontzet
Madagaskar
0
Vertex Pharmaceuticals Incorporated (VRTX - Free Report) announced that its cystic fibrosis (CF) drug, Orkambi, was approved in the U.S. for the treatment of CF in patients aged 6–11 years who have two copies of the F508del mutation. The company said that the drug will be available to the eligible population shortly.

Vertex also plans to file a Marketing Authorization Application (MAA) variation in the EU for the same indication in the first half of 2017.

Note that Orkambi is a combination of lumacaftor and Kalydeco (ivacaftor), a marketed CF drug in the company’s portfolio. Orkambi was approved in the U.S. and the EU in Jul 2015 and Nov 2015, respectively, for the treatment of CF in patients aged 12 years and older, who have two copies of the F508del mutation in their CF transmembrane conductance regulator (CFTR) gene. In the first six months of 2016, Orkambi raked in sales of $468.7 million.
[verwijderd]
0
En wat is nu de moraal van het verhaal?

Dat we hier allemaal een vertelselke moeten neerschrijven ?
twinkletown
0
FD 1-okt-2016

‘Farma heeft onze producten vaak laten vallen als een baksteen’

Onno van de Stolpe verzet zich tegen een overname van biotechbedrijf Galapagos
voda
0
quote:

Medion50 schreef op 30 september 2016 20:16:

Oktober maand : feestmaand !
Cijfertjes zijn lekker, maar bier babes? :-)
Bijlage:
Shortgala
0
dat bier ziet er lekker uit....Of bedoelen jullie.....:)?

Oktober belooft een zeer gezellige maand te worden op dit forum. Ook al is er af en toe in meer of mindere mate wat ruis, hoort erbij. Iemand af en toe een veeg uit de pan geven hoort erbij. Behalve bij Jantje dan, die ligt vanavond badend in t zweet nog wakker van deze beursdag. Inhoudelijk komt alle informatie uiteindelijk toch door en wordt er indien nodig genoeg gediscussieerd door de kenners.

@Jan,

ben je al uitgestapt jongen? We zouden wel eens door een hele zware periode kunnen gaan op de beurs....Huiveringwekkende tijden misschien wel, een apocalyps ligt op de loer...
Staycalm
5
quote:

twinkletown schreef op 30 september 2016 19:43:

FD 1-okt-2016

‘Farma heeft onze producten vaak laten vallen als een baksteen’

Onno van de Stolpe verzet zich tegen een overname van biotechbedrijf Galapagos

Hierbij het artikel:

‘Farma heeft onze producten vaak als een baksteen laten vallen’
Onno van de Stolpe is de langstzittende bestuursvoorzitter van een beursgenoteerde onderneming in Nederland. In achttien jaar tijd heeft hij Galapagos uitgebouwd tot een toonaangevend Europees biotechbedrijf, een bedrijf dat sinds een paar maanden deel uitmaakt van de AEX-index en dat ver is gevorderd met de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Galapagos-topman Onno van de Stolpe
Maar Van de Stolpe zit in een lastig parket. De topman wil voorkomen dat zijn Nederlands-Belgische bedrijf wordt overgenomen door een groot farmaconcern. Het doel is de verkoop van medicijnen over enkele jaren zelf ter hand te nemen en Galapagos dus uit te bouwen tot een zelfstandig farmaconcern. ‘We kunnen het prima zelf’, zegt de bestuursvoorzitter, gekleed in een spijkerbroek, tijdens een vraaggesprek op zijn kantoor in Leiden.
Of Van de Stolpe erin slaagt zijn zelfstandigheid te behouden, is nog maar de vraag. Want grote bedrijven als Gilead, AbbVie en Roche zijn bereid hoge prijzen te betalen voor biotechbedrijven. Op die manier vullen ze hun portefeuille met oudere medicijnen aan met nieuwe, veelbelovende geneesmiddelen, die de winststroom op peil kunnen houden.
Beleggers anticipeerden vorige week al op zo’n overnamebod op Galapagos. Ze joegen de koers van het biotechbedrijf op tot een recordhoogte van meer dan €?60. De ogen waren vooral gericht op een bod door Gilead. Met dit Amerikaans concern sloot Galapagos vorig jaar al een samenwerkingsverband voor de ontwikkeling van zijn belangrijkste medicijn, filgotinib geheten.
Begin deze week maakte Van de Stolpe echter zelf een einde aan de stijgende beurskoers. In een interview op BNR Nieuwsradio herinnerde hij eraan dat Gilead zich heeft gecommitteerd aan een zogenoemde standstil: het Amerikaanse bedrijf heeft beloofd voorlopig geen overnamebod te doen op Galapagos. Het aandeel maakte meteen een duikeling.
Beleggers waren juist in hun nopjes met de koersstijging. Maar deze week bedierf u hun feestje.
‘Mijn uitspraken waren absoluut geen nieuws. Ik ben altijd heel duidelijk geweest: ik wil niet dat Galapagos wordt overgenomen. Maar in het momentum waren er kennelijk toch partijen die schrokken. Natuurlijk was het jammer dat de koers toen omlaag ging, al hoort dat ook bij het spel.’
Legt u nog eens uit: wat is er tegen een overname?
‘We zien Galapagos niet floreren binnen farma. Qua cultuur past het niet; farma is enorm risicomijdend. Binnen Galapagos hebben we een innovatieve motor waarbij we startpunten voor nieuwe medicijnen vinden en nieuwe stoffen zoeken. Dat onderdeel gaat niet overleven als we door farma worden overgenomen. Zelfs als een farmaconcern het innovatieve deel van ons bedrijf in eerste instantie in stand houdt, dan komt er vroeg of laat een reorganisatie en zal dat deel alsnog sneuvelen.’
We hebben laten zien dat het mogelijk is een biotech-bedrijf op te bouwen

‘Daar komt bij dat een overname absoluut niet nodig is. We kunnen het prima zelf. Nu zijn we al vaak afhankelijk van farmabedrijven die als partners ons onderzoek mede financieren. Het is dan steeds afwachten of die bedrijven op de juiste manier met onze kandidaat-medicijnen omgaan. Daar zijn we de afgelopen jaren behoorlijk in teleurgesteld, om het zacht uit te drukken. Farmabedrijven hebben steeds weer strategische heroriëntaties of wijzigingen in hun topmanagement. Met als gevolg dat ze ons product lieten vallen als een baksteen.’
Gilead wordt vaak genoemd als mogelijke koper. Hebben ze hun interesse aan Galapagos kenbaar gemaakt?
‘Gilead heeft het onderwerp één keer ter sprake gebracht. Dat was vorig jaar toen we een eerste bespreking hadden over een samenwerkingsverband rond filgotinib. Daarna is het niet meer ter sprake gekomen. Maar ik kan me niet voorstellen dat Gilead niet in een overname van Galapagos is geïnteresseerd. Zeker omdat ze vorig jaar niet alle eigendomsrechten op filgotinib hebben gekregen. We worden straks medeverantwoordelijk voor de verkoop in de vijf grote Europese landen en de Benelux. Dat zal Gilead niet lekker zitten.’
‘Bovendien is een overname voor hen aantrekkelijk omdat uit de filgotinib-deal enorme verplichtingen voortvloeien voor Gilead: wij krijgen royalty’s vanaf 20% en eenmalige betalingen van $1,35 mrd als filgotinib op de markt komt. Dat zijn grote bedragen en die gaan ten koste van de winst van Gilead. Het alternatief voor Gilead is een overname. Die gaat niet ten koste van de winst, omdat de overnamesom via de balans loopt. Dat is veel aantrekkelijker dan elk jaar grote bedragen overmaken aan Galapagos.’
Natuurlijk was het jammer dat de koers omlaag ging, al hoort dat ook bij het spel

Maar voorlopig kan Gilead jullie dus niet overnemen, omdat er een standstill is afgesproken. Wanneer loopt die afspraak af?
‘Dat maken we niet openbaar.’
Maar dat is toch raar? De duur van die termijn is toch belangrijke informatie voor aandeelhouders van Galapagos?
‘We vinden het te koersgevoelig. We zijn bang dat er enorm op gespeculeerd gaat worden.’
Op enig moment zult u toch bekend moeten maken wanneer de standstill verloopt. Hoe gaat u dat doen?
‘Dat klopt. We moeten er nog een oplossing voor vinden. Maar om de zaak even in perspectief te plaatsen: er is geen noodzaak voor Gilead om snel in actie te komen. Ze hebben de rechten op filgotinib al en het zal nog jaren duren voordat het middel op de markt komt. En als een ander farmaconcern een overnamebod op Galapagos doet, vervalt de standstill natuurlijk. Dan kan Gilead een tegenbod doen.’
Bekend is dat Gilead eind 2015 aanstuurde op een korte standstill en Galapagos op een langere. Waarschijnlijk zette u in op vijf jaar en zij op één jaar. Dus bent u uitgekomen op twee tot drie jaar?
‘Zo is het proces ongeveer wel gegaan, ja. Uiteindelijk zijn we een acceptabele periode overeengekomen.’
U bent misschien alsnog voor verkoop van Galapagos te porren als de kopende partij met een geweldig hoog overnamebod komt.
Staycalm
4
Hoe hoog zou die overnamepremie moeten zijn?

‘Die vraag ga ik niet beantwoorden.’
Jan van de Winkel van het succesvolle Deens-Nederlandse biotechbedrijf Genmab wil ook niet worden overgenomen. Maar als het dan toch gebeurt, dan eist hij een premie van ten minste 100% op de beurskoers.
‘Dat heb ik ook gelezen. Maar ik doe er voor Galapagos geen uitspraak over. Ik kan me nog wel voorstellen dat we met Gilead over een spin-out voor de researchtak onderhandelen. Dat zij na een overname verder gaan met de belangrijkste medicijnen en dat de rest van Galapagos wordt ondergebracht in een niet-beursgenoteerde onderneming. Het bedrijf krijgt dan een tweede leven.’
Een andere optie is dat u zelf een grote overname doet, een beproefde verdedigingstactiek. Gaan jullie nu zelf kopen? Galapagos heeft immers een miljard euro op de bank.
‘We kijken zeker naar overnames. Half gekscherend heb ik ook wel eens gezegd dat we zo snel moeten groeien dat het voor Gilead niet meer aantrekkelijk is om ons over te nemen. Maar we gaan alleen zelf een overname doen als we ervan overtuigd zijn dat die aankoop ons verder helpt.’
Opvallend is dat Galapagos in Nederland slechts een kleine zestig mensen in dienst heeft, ondanks de beurswaarde van ruim €?2,5 mrd. Een overname van Galapagos vormt dus niet meteen een ernstige bedreiging voor de Nederlandse werkgelegenheid.
‘Zestig man is natuurlijk niet veel. In België zijn we groter, daar gaan we al richting tweehonderd werknemers. Maar belangrijker is dat we in België en Nederland een boegbeeld zijn voor de hele sector. We hebben laten zien dat het mogelijk is een biotechbedrijf op te bouwen, zonder steeds weer geld van aandeelhouders te verbranden. Samen met Genmab zijn we een rolmodel in heel Europa; we spelen mee in de Amerikaanse eredivisie. Dat die twee bedrijven hier gedeeltelijk hun roots hebben, is heel goed voor Nederland.’
seren
1
In het fd zet Onno een aantal dingen recht tov BNR
o.a.

overname is wel mogelijk indien er een ander bod komt

waarom Gilead niet die 1.x miljard wil betalen in 2019, dat gaat ten koste van de winst, liever een overname.

standstil van 2 a 3 jaar

en de mogelijkheid van een spin-out van research

etc..
Beurskingpin
0
Zeer interessant interview inderdaad. Misschien toch minder tegenkantingen van Onno tegen overname als hij zijn ding zou kunnen blijven doen bij een afsplitsing van zijn researchtak.. alles wijst op einde standstill eind 2018, waarna gilead snel zal toeslaan neem ik aan.
egeltjemetstekel
0
Mooi artikel! Dankje staycalm.
Ben het niet helemaal eens met alle conclusies van seren...

-overname is wel mogelijk indien er een ander bod komt

Een "ander bod" dan je zelf in gedachten had bedoel je hier denk ik.. maar ik weet toch niet wat jij in gedachten had?

-waarom Gilead niet die 1.x miljard wil betalen in 2019, dat gaat ten koste van de winst, liever een overname.

Mee eens.

-Standstil van 2 a 3 jaar

De 2 a 3 jaar wordt gesuggereerd door de interviewer en niet bevestigd door onno dus hier kun je niet van uit gaan.

-en de mogelijkheid van een spin-out van research

Mee eens.

etc..
seren
0
quote:

egeltjemetstekel schreef op 30 september 2016 21:38:

Mooi artikel! Dankje staycalm.
Ben het niet helemaal eens met alle conclusies van seren...

-overname is wel mogelijk indien er een ander bod komt

Een "ander bod" dan je zelf in gedachten had bedoel je hier denk ik.. maar ik weet toch niet wat jij in gedachten had?

-waarom Gilead niet die 1.x miljard wil betalen in 2019, dat gaat ten koste van de winst, liever een overname.

Mee eens.

-Standstil van 2 a 3 jaar

De 2 a 3 jaar wordt gesuggereerd door de interviewer en niet bevestigd door onno dus hier kun je niet van uit gaan.

-en de mogelijkheid van een spin-out van research

Mee eens.

etc..
volgens het fd, een ander bod

En als een ander farmaconcern een overnamebod op Galapagos doet, vervalt de standstill natuurlijk. Dan kan Gilead een tegenbod doen.’

egeltjemetstekel
0
quote:

seren schreef op 30 september 2016 21:43:

[...]
volgens het fd, een ander bod

En als een ander farmaconcern een overnamebod op Galapagos doet, vervalt de standstill natuurlijk. Dan kan Gilead een tegenbod doen.’

Ja dat klopt inderdaad ! In zo'n scenario een biedingstrijd. Maar een andere bieder zal dat ook mee laten wegen alvorens een bod te doen. Dan moet er nog wel meer gebeuren. Voorlopig is er nog niet zon bod.

En de kans zit er denk ik in dat onno met bijvoorbeeld abbvie over CF ook een Standstill zal willen vastleggen... lijkt me logisch tenminste.
seren
0
2 a 3 jaar, voorlopig ga ik uit van 2 jaar, investopedia.com heeft het over eind 2017
1.754 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 84 85 86 87 88 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 16 apr 2024 15:12
Koers 27,760
Verschil -0,380 (-1,35%)
Hoog 27,960
Laag 27,720
Volume 27.937
Volume gemiddeld 80.065
Volume gisteren 89.376

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront