Forum: AMG » AMG: lithium met de laagste kostprijs » Pagina: 14 | Belegger.nl

AMG: lithium met de laagste kostprijs

352 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
DeZwarteRidder
1

‘Superbatterij brengt elektrische auto's duizend kilometer ver’

Een autobatterij waarmee je met één oplaadbeurt tot 1.000 kilometer ver kan rijden. Het Zwitserse bedrijf Innolith beweert die droom te kunnen verwezenlijken. Bovendien zou de nieuwe lithium-ion accu met hoge energiedichtheid een langere levensduur hebben. Dat meldt de doorgaans goed ingevoerde tech-website The Verge.
Joeri Vlemings 04-04-19, 18:20 Laatste update: 18:29

Het Zwitserse bedrijf beweert de eerste herlaadbare batterij van 1.000 Wh/kg te hebben gemaakt. De eenheid van Wattuur per kilogram wordt gebruikt om de energiedichtheid van batterijen aan te duiden. Ter vergelijking: de accu van de Tesla Model 3 moet het stellen met een geschatte 250 Wh/kg, wat naar verwachting binnenkort nog opgevoerd zal worden naar 330 Wh/kg. Intussen is het Amerikaanse Department of Energy bezig met een ontwikkelingsprogramma om accu’s van 500 Wh/kg te produceren.

Met andere woorden: als de bewering van Innolith klopt, dan is het de concurrentie vér voor. Grosso modo zouden de prestaties vier keer beter zijn dan de huidige batterijen van Tesla, drie keer krachtiger dan de verwachte verbeterde versies daarvan, en twee keer beter dan wat het Amerikaanse Departement of Energy voor ogen heeft. ,,Een grote en belangrijke sprong dus”, beaamt CEO van Innolith, Alan Greenshields.

De actieradius van zo’n batterij: 1.000 kilometer. De duurste Tesla’s halen vandaag met hun accu’s van Panasonic een rijbereik van ongeveer 530 kilometer en dat is ook de norm waar de concurrentie naar streeft. De Deense elektrische autobouwer Henrik Fisker zet echter in op krachtige solidstate-batterijen, met een verwachte actieradius tot zo’n 800 km. Maar die technologie is nog lang niet geschikt om op de markt te kunnen
DeZwarteRidder
2
Nog wat leesvoer (tijd.be):

De prijsimplosie van alles wat nodig is om een herlaadbare batterij te maken, velt steeds meer aandelen op de beurs. Na Umicore vorige week, schroeven nu ook het Nederlandse AMG en het Chinese Tianqi Lithium hun prognoses terug.
Aan de jarenlange prijsstijgingen van materialen voor herlaadbare batterijen is een abrupt eind gekomen. Bij veel materialen lijkt de hausse nu op een zeepbel die gebarsten is. Kobalt kelderde sinds de piek in maart vorig jaar met 63 procent. Lithium werd sinds de zomer 30 procent goedkoper. Vanadium kost 58 procent minder sinds december. Ook materialen als tantalum, spodumeen en grafiet kelderden tientallen procenten.
De Nederlandse materialenspecialist Advanced Mettalurgical Group schroefde woensdag zijn winstverwachtingen voor dit jaar met een kwart terug van 200 naar 150 miljoen dollar (ebitda). Dat is 27 procent minder dan waar analisten tot nu toe van uitgingen. Gelukkig heeft het Nederlandse bedrijf ook nog een technologische divisie, waar alles nog wel goed draait. Die levert onder meer coatings voor turbinebladen of het metaal voor ovens om nucleair materiaal in te recycleren.
AMG is niet alleen. Dinsdag kelderde de Chinese lithiumgigant Tianqi Lithium met 11 procent op de beurs, nadat de nettowinst vier vijfde was gezakt. Voor Tianqi is dat problematisch, want de Chinese groep betaalde in december ruim 4 miljard dollar voor een belang in de Chinese lithiummijn SQM en stak zich daarvoor zwaar in de schulden. Het Belgische Umicore UMI1,44% kwam vorige week al met een joekel van een winstwaarschuwing door de zwakke vraag naar kathodematerialen en kobalt voor herlaadbare batterijen.
China is goed voor 60 procent van de wereldwijde verkoop van elektrische wagens.
Wat is er aan de hand? ‘Het is redelijk eenvoudig te verklaren’, zegt een handelaar. ‘De vraag groeit abrupt trager dan verwacht door de slabakkende markt voor elektrische auto’s, terwijl het aanbod van al die materialen snel toeneemt.’ Voor de vertragende vraag is China de grote verantwoordelijke. Peking vermindert in sneltempo de subsidies voor elektrische wagens en wil die tegen 2021 zelfs helemaal afbouwen. Het land is goed voor 60 procent van de wereldwijde verkoop van elektrische wagens. Ze hebben er een marktaandeel van net geen 5 procent. Chinese autobouwers als Byd en Geely hebben de voorbije maanden hun batterijvoorraden fors afgebouwd uit vrees voor de lagere subsidies, maar ook omdat de hele automarkt achteruit boerde.
De mijnbouwers hebben dan weer geanticipeerd op een sterke vraag. Zij investeerden de voorbije jaren fors in de veronderstelling dat de opmars van de elektrische auto onvermijdelijk is. Een voorbeeld is lithium. ‘Ik heb de hype rond lithium nooit gesnapt’, zegt James Mills, analist-geoloog bij de zakenbank SP Angel. ‘Het is overvloedig aanwezig op de vlaktes in Latijns-Amerika. Het produceren van lithiumconcentraat is bovendien een eenvoudig en goedkoop proces. Het vergt wel geduld: 12 tot 18 maanden. Die lange periode zorgde voor tijdelijke tekorten en een zeepbel in de prijs.’
Na 2020 zal de helft van de lithiummijnen te veel zijn.
Volgens Michael Widmer, hoofdanalist metalen bij Bank of America Merrill Lynch, ontlokte die hoge prijs een vloedgolf investeringen in nieuwe lithiumprojecten die de vraag de volgende 5 tot 7 jaar makkelijk kunnen dekken. Er komt 815.000 ton extra lithium op de markt, terwijl de verwachte vraag met maar 460.000 ton zal toenemen. ‘Ik denk dat na 2020 de helft van de mijnen te veel zullen zijn’, stelt Widmer. Al is niet iedereen het daarmee eens. Goldman Sachs meent dat nieuwe mijnen niet zo eenvoudig te openen zijn en dat de vraag tegen 2025 zal verviervoudigen. Dat is meer dan de stijging van het aanbod.
Met de kobaltprijs is het nog erger gesteld. Sinds de piek in maart 2018 dook de prijs bijna twee derde lager. In de eerste plaats doen batterijproducenten er alles aan om het kobaltgehalte, dat ook nodig is om de batterij niet te laten ontbranden, te verlagen. Ze proberen kobalt te vervangen door het veel goedkopere nikkel. Elon Musk, de stichter van Tesla, zei dat zijn bedrijf op weg is het kobaltgehalte ‘tot bijna nul’ terug te dringen. De batterij in een Tesla bestaat grosso modo uit 85 procent nikkel, 10 procent kobalt en 5 procent aluminium. Tesla en zijn partner Panasonic konden het gebruik van kobalt al met 60 procent terugdringen.
Daarnaast wordt de markt overspoeld door kleine kobaltdelvers die het niet zo nauw nemen met ethische principes. Ook Umicore verwees recent naar die tendens. 60 procent van het wereldwijde kobalt komt uit Congo. Volgens Amnesty International gebeurt een vijfde van de ontginning er met de hand en werken in de artisanale mijnen 40.000 kinderen in ellendige omstandigheden. Volgens Amnesty doen grote gebruikers als Tesla, Panasonic, LG of BMW niet genoeg om dat een halt toe te roepen.
Op lange termijn zien zowat alle analisten de elektrische auto verder doorbreken. Maar die opmars gebeurt met horten en stoten en het zal tijd vragen om vraag en aanbod voor al die miljoenen herlaadbare batterijen op elkaar af te stemmen. Het bewijst wel één zekerheid voor beleggers: zonder nadenken meelopen in een hype is zelden goed voor de portefeuille. Voor potentiële kopers van een elektrische auto zijn de prijsdalingen wel goed nieuws. Het maakt een milieuvriendelijk alternatief voor velen haalbaarder.
dutchman2020
0
Beste Topperke, Ik denk dat jij vandaag op de aandeelhouders vergadering geweest bent. Wegens mijn lichamelijke gebreken kon ik daarbij helaas niet aanwezig zijn.
Jouw oorspronkelijke voorspelling was een EBIDA van 245.000.000 voor 2019.

Na de cijferpresentatie en vooruitzichten zijn die natuurlijk gewijzigd.Ik hecht veel aan jouw mening en zonder je hierop vast te nagelen welke koers voorspel je op 31 December 2019??.
Bedankt voor jouw antwoord.

ik
Umi1
0
AMG bergt de plannen voor SP 2 op & komt met SP1 +, een capaciteitsverhoging van 30.000ton die geen uitbreiding van mijn & tantalumactiviteiten nodig heeft. & dit dus gepaard gaat met een veel lagere capex & hogere ROCE.

SP1+ => 25M Capex voor 30.000 ton Spodumene -> 833 USD/ton
SP2 => 110M capex voor 90.000 ton ->1222 USD/ton
Tom3
0
Wellicht heeft de stijging van de VS lithium en vanadium aandelen te maken met het navolgende initiatief:

finance.yahoo.com/news/exclusive-u-le...

Een VS senator wil de greep op deze voor de VS belangrijke grondstoffen terug krijgen.
Makita
0
quote:

Tom3 schreef op 2 mei 2019 23:05:


Wellicht heeft de stijging van de VS lithium en vanadium aandelen te maken met het navolgende initiatief:

finance.yahoo.com/news/exclusive-u-le...

Een VS senator wil de greep op deze voor de VS belangrijke grondstoffen terug krijgen.

Zon consortium zou AMG kunnen kopen. Voor 50 euro p.a. (1,5mrd) zal het wel lukken momenteel.
Greedi$good
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 1 mei 2019 18:30:


Nog wat leesvoer (tijd.be):

De prijsimplosie van alles wat nodig is om een herlaadbare batterij te maken, velt steeds meer aandelen op de beurs. Na Umicore vorige week, schroeven nu ook het Nederlandse AMG en het Chinese Tianqi Lithium hun prognoses terug.
Aan de jarenlange prijsstijgingen van materialen voor herlaadbare batterijen is een abrupt eind gekomen. Bij veel materialen lijkt de hausse nu op een zeepbel die gebarsten is. Kobalt kelderde sinds de piek in maart vorig jaar met 63 procent. Lithium werd sinds de zomer 30 procent goedkoper. Vanadium kost 58 procent minder sinds december. Ook materialen als tantalum, spodumeen en grafiet kelderden tientallen procenten.
De Nederlandse materialenspecialist Advanced Mettalurgical Group schroefde woensdag zijn winstverwachtingen voor dit jaar met een kwart terug van 200 naar 150 miljoen dollar (ebitda). Dat is 27 procent minder dan waar analisten tot nu toe van uitgingen. Gelukkig heeft het Nederlandse bedrijf ook nog een technologische divisie, waar alles nog wel goed draait. Die levert onder meer coatings voor turbinebladen of het metaal voor ovens om nucleair materiaal in te recycleren.
AMG is niet alleen. Dinsdag kelderde de Chinese lithiumgigant Tianqi Lithium met 11 procent op de beurs, nadat de nettowinst vier vijfde was gezakt. Voor Tianqi is dat problematisch, want de Chinese groep betaalde in december ruim 4 miljard dollar voor een belang in de Chinese lithiummijn SQM en stak zich daarvoor zwaar in de schulden. Het Belgische Umicore UMI1,44% kwam vorige week al met een joekel van een winstwaarschuwing door de zwakke vraag naar kathodematerialen en kobalt voor herlaadbare batterijen.
China is goed voor 60 procent van de wereldwijde verkoop van elektrische wagens.
Wat is er aan de hand? ‘Het is redelijk eenvoudig te verklaren’, zegt een handelaar. ‘De vraag groeit abrupt trager dan verwacht door de slabakkende markt voor elektrische auto’s, terwijl het aanbod van al die materialen snel toeneemt.’ Voor de vertragende vraag is China de grote verantwoordelijke. Peking vermindert in sneltempo de subsidies voor elektrische wagens en wil die tegen 2021 zelfs helemaal afbouwen. Het land is goed voor 60 procent van de wereldwijde verkoop van elektrische wagens. Ze hebben er een marktaandeel van net geen 5 procent. Chinese autobouwers als Byd en Geely hebben de voorbije maanden hun batterijvoorraden fors afgebouwd uit vrees voor de lagere subsidies, maar ook omdat de hele automarkt achteruit boerde.
De mijnbouwers hebben dan weer geanticipeerd op een sterke vraag. Zij investeerden de voorbije jaren fors in de veronderstelling dat de opmars van de elektrische auto onvermijdelijk is. Een voorbeeld is lithium. ‘Ik heb de hype rond lithium nooit gesnapt’, zegt James Mills, analist-geoloog bij de zakenbank SP Angel. ‘Het is overvloedig aanwezig op de vlaktes in Latijns-Amerika. Het produceren van lithiumconcentraat is bovendien een eenvoudig en goedkoop proces. Het vergt wel geduld: 12 tot 18 maanden. Die lange periode zorgde voor tijdelijke tekorten en een zeepbel in de prijs.’
Na 2020 zal de helft van de lithiummijnen te veel zijn.
Volgens Michael Widmer, hoofdanalist metalen bij Bank of America Merrill Lynch, ontlokte die hoge prijs een vloedgolf investeringen in nieuwe lithiumprojecten die de vraag de volgende 5 tot 7 jaar makkelijk kunnen dekken. Er komt 815.000 ton extra lithium op de markt, terwijl de verwachte vraag met maar 460.000 ton zal toenemen. ‘Ik denk dat na 2020 de helft van de mijnen te veel zullen zijn’, stelt Widmer. Al is niet iedereen het daarmee eens. Goldman Sachs meent dat nieuwe mijnen niet zo eenvoudig te openen zijn en dat de vraag tegen 2025 zal verviervoudigen. Dat is meer dan de stijging van het aanbod.
Met de kobaltprijs is het nog erger gesteld. Sinds de piek in maart 2018 dook de prijs bijna twee derde lager. In de eerste plaats doen batterijproducenten er alles aan om het kobaltgehalte, dat ook nodig is om de batterij niet te laten ontbranden, te verlagen. Ze proberen kobalt te vervangen door het veel goedkopere nikkel. Elon Musk, de stichter van Tesla, zei dat zijn bedrijf op weg is het kobaltgehalte ‘tot bijna nul’ terug te dringen. De batterij in een Tesla bestaat grosso modo uit 85 procent nikkel, 10 procent kobalt en 5 procent aluminium. Tesla en zijn partner Panasonic konden het gebruik van kobalt al met 60 procent terugdringen.
Daarnaast wordt de markt overspoeld door kleine kobaltdelvers die het niet zo nauw nemen met ethische principes. Ook Umicore verwees recent naar die tendens. 60 procent van het wereldwijde kobalt komt uit Congo. Volgens Amnesty International gebeurt een vijfde van de ontginning er met de hand en werken in de artisanale mijnen 40.000 kinderen in ellendige omstandigheden. Volgens Amnesty doen grote gebruikers als Tesla, Panasonic, LG of BMW niet genoeg om dat een halt toe te roepen.
Op lange termijn zien zowat alle analisten de elektrische auto verder doorbreken. Maar die opmars gebeurt met horten en stoten en het zal tijd vragen om vraag en aanbod voor al die miljoenen herlaadbare batterijen op elkaar af te stemmen. Het bewijst wel één zekerheid voor beleggers: zonder nadenken meelopen in een hype is zelden goed voor de portefeuille. Voor potentiële kopers van een elektrische auto zijn de prijsdalingen wel goed nieuws. Het maakt een milieuvriendelijk alternatief voor velen haalbaarder.


Dit is ongetwijfeld de beste posting van de dag en misschien wel van de week ;)

Realistisch stuk
rene66
1
Tesla waarschuwt juist voor komende tekorten op batterij materialen.

Tesla warns of upcoming shortages of battery minerals, like nickel, copper, & lithium

Fred Lambert

- May. 2nd 2019 4:56 pm E

Tesla is worried that there soon will be some upcoming global shortages of minerals used to make batteries for electric cars, like nickel, copper, and lithium.

The electric revolution in the auto industry is increasing the demand for batteries at an incredible pace and in turn, it’s increasing the demand for some specific minerals used in the production of li-ion battery cells.

It’s difficult to understand just how big of an impact electric vehicles are on the battery market.

electrek.co/2019/05/02/tesla-shortage...
Tom3
0
Dit is ook wel een nuttig stuk: het blijkt dat er legio aanbieders zijn van lithium en dat de markt pas op termijn gaat groeien. Heel verstandig van Heinz om het kalm aan te doen met de uitbreidingen:

smallcaps.com.au/lithium-stocks-asx-u...

rene66
0
We went inside Tesla’s Gigafactory. Here’s what it looked like

Published Thu, May 2 2019 9:40 PM EDT. Een video van ruim 8 minuten die een idee geeft van de fabriek.

www.cnbc.com/2019/05/03/we-went-insid...
Tom3
0
Hier nog een grafiek van de lithiumprijs door de jaren heen: de huidige prijs is nog steeds uitzonderlijk hoog.

www.metalary.com/lithium-price/
Tom3
0
Op 2 mei heeft Matt Bohlsen een interview met een veteraan uit de business over de verwachte prijstrends bij oa lithium en vanadium op SA gezet. Het lijkt me dat dit geen profeet is die op enige wijze zelf ook belangen heeft bij die prijsvorming. Erg leerzaam:

seekingalpha.com/article/4259114-ener...
Blanco rolling
0
Bosch kiest voor waterstof. Audi gaat nu ook vol voor waterstof. Ergo de hele VAG groep gaat dat doen. Mercedes en BMW gaan daar natuurlijk ook vol op inzetten. Waterstofcel die accu's voedt.
Dat betekent dat in de toekomst lang niet zoveel lithium accu's nodig zijn.

Reden zijn natuurlijk de enorme logistieke problemen mbt het laden van EV's die volledig op accu's rondrijden en het elektriciteitsnet dat het niet aan kan en niet te vergeten het gewicht van een auto met minder accu's/batterijen.

Kost natuurlijk meer energie om eerst waterstof aan te maken (ca 25%) maar in tijden dat er overvloed/overschot is aan wind- en zonne-energie maakt dat niet veel meer uit.

Systemen volledig elektrisch of via waterstof zullen wel naast elkaar blijven bestaan.

Iig is dit wel een nieuwe belangrijke ontwikkeling dat blijkbaar in Duitsland voor waterstof gekozen is.

Tom3
0
Om nog even verder te gaan: de waterstof auto is al bijna een jaar gewoon te koop. Er wordt echter niet uitgelegd of dit ook een commercieel succes gaat worden:

zerauto.nl/prijzen-hyundai-nexo-fcev/

Omdat China inmiddels de lakens uitdeelt (zijn die ook bezig met een waterstof auto?) vraag ik mij af af of het technisch beste product ook een commerciële winnaar wordt.
Tom3
0
Die kostprijs valt best mee als je het volgende in ogenschouw neemt:

zerauto.nl/toyota-gaat-productie-wate...

Enkel het manco aan tankgelegenheid is een issue.
Umi1
0
quote:

Blanco rolling schreef op 5 mei 2019 21:26:


Bosch kiest voor waterstof. Audi gaat nu ook vol voor waterstof. Ergo de hele VAG groep gaat dat doen. Mercedes en BMW gaan daar natuurlijk ook vol op inzetten. Waterstofcel die accu's voedt.
Dat betekent dat in de toekomst lang niet zoveel lithium accu's nodig zijn.

Reden zijn natuurlijk de enorme logistieke problemen mbt het laden van EV's die volledig op accu's rondrijden en het elektriciteitsnet dat het niet aan kan en niet te vergeten het gewicht van een auto met minder accu's/batterijen.

Kost natuurlijk meer energie om eerst waterstof aan te maken (ca 25%) maar in tijden dat er overvloed/overschot is aan wind- en zonne-energie maakt dat niet veel meer uit.

Systemen volledig elektrisch of via waterstof zullen wel naast elkaar blijven bestaan.

Iig is dit wel een nieuwe belangrijke ontwikkeling dat blijkbaar in Duitsland voor waterstof gekozen is.


Gelukkig dat het waterstofnetwerk geen logistieke problemen kent ?!


ps AMG levert legeringen voor waterstoftanks :)
VAG investeert € 50Miljard in EV's tot 2023!!!
Bij mijn weten zijn het vooral de Aziaten die investeren in waterstof (Hyundai & Toyota).
Het zijn 2 technologieën die naast elkaar zullen bestaan in de toekomst (denk aan Diesel, Benzine & LPG), maar voor waterstof zie ik eerder een toekomst in 'zwaar transport'.
Maar.... Een waterstofauto is nog steeds duurder dan een EV in aankoop + de energiekost ligt een pak hoger.
Het rendement van een EV is gewoon veel beter op dit moment (en zal dat wss ook blijven).
mjmj
0
quote:

Umi1 schreef op 5 mei 2019 22:29:


[...]

Gelukkig dat het waterstofnetwerk geen logistieke problemen kent ?!


ps AMG levert legeringen voor waterstoftanks :)
VAG investeert € 50Miljard in EV's tot 2023!!!
Bij mijn weten zijn het vooral de Aziaten die investeren in waterstof (Hyundai & Toyota).
Het zijn 2 technologieën die naast elkaar zullen bestaan in de toekomst (denk aan Diesel, Benzine & LPG), maar voor waterstof zie ik eerder een toekomst in 'zwaar transport'.
Maar.... Een waterstofauto is nog steeds duurder dan een EV in aankoop + de energiekost ligt een pak hoger.
Het rendement van een EV is gewoon veel beter op dit moment (en zal dat wss ook blijven).Duitsland heeft al heel lang een waterstof-strategie en zowel de overheid als de autofabrikanten hebben daar veel in geïnvesteerd. Waterstof heeft het voordeel dat het in het aardgasnetwerk kan worden toegevoegd en gebruikt kan worden voor verwarming. Er zijn diverse sites waar informatie over de ontwikkelingen rond waterstof worden bijgehouden. Zie bv hier: www.h2-international.com

In de US zijn diverse bedrijven die op de beurs genoteerd staan die kunnen profiteren van een versterkte interesse in waterstof. O.a. Ballard, Plug, fuelcells, hydronics.
352 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 feb 2020 17:37
Koers 23,000
Verschil +0,350 (+1,55%)
Hoog 23,000
Laag 22,330
Volume 328.483
Volume gemiddeld 404.286
Volume gisteren 431.323