AKZO Nobel draadje 2017

7.801 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 ... 387 388 389 390 391 » | Laatste
jaar2020
0
Elliott nam ooit een Argentijns marineschip in. Nu wil hij AkzoNobel op de knieën dwingen


AkzoNobel gaat een zware dobber krijgen aan Paul Singer, met zijn fonds Elliott Management grootaandeelhouder. Deze nietsontziende activistische investeerder wil dat Akzo gaat verkopen aan PPG en heeft nu zijn pijlen gericht op de voorzitter van Akzo's RvC.


De aanval begon woensdag 22 maart in de vorm van een persbericht. Dat had Elliott Management via de betaalde service van Nederlands belangrijkste persbureau ANP de wereld in geslingerd. Elliott wil dat AkzoNobel openstaat voor een toenadering van PPG. En dat mag iedereen, en vooral het journaille, weten ook.
Deze woensdag volgt de volgende linkse directe. Elliott heeft meer dan 10 procent van de aandeelhouders achter zich gekregen en wil nu een buitengewone vergadering van aandeelhouders bijeen roepen. De kop van Jut is Antony Burgmans, voorzitter van de raad van commissarissen. Hij moet van Elliott vertrekken. Het hoort bij de keiharde aanpak van het activistische hedgefonds van Paul Singer (72).
Argentijns marineschip ingenomen
Singer maakte naam als een keiharde investeerder door het hoogstpersoonlijk op te nemen tegen hele landen. Het bekendste voorbeeld is Argentinië. Toen dat land begin deze eeuw failliet ging was Singer er als de kippen bij om voor een spotprijsje de schulden van het land op te kopen. In totaal kocht hij voor 50 miljoen dollar in.
Vervolgens eiste hij een terugbetaling van de volledige waarde van de schuld, die hij zelf schatte op zo'n 2,5 miljard dollar. Argentinië weigerde en Singer stapte naar de rechter om de betaling af te dwingen. De rechter gaf hem gelijk.
Singer kreeg het recht om bezittingen van de Argentijnse staat in beslag te nemen als onderpand en dat liet hij zich geen twee keer zeggen. Onverschrokken stapte Singer naar de rechtbank in Ghana om beslag te laten leggen op een Argentijns marineschip dat in dat land aangemeerd lag. Hij kreeg er niet mee wat hij wilde, want de beslaglegging werd illegaal verklaard. Maar het laat zien hoe ver Singer bereid is te gaan.
Zijn geld kreeg Singer uiteindelijk wel. Argentinië kreeg groen licht om obligaties uit te geven om met de opbrengst de laatste schuldeisers, waaronder Singer, af te betalen. De 50 miljoen dollar die Singer investeerde in de schulden leverden hem naar verluidt zo'n 2,4 miljard dollar op.
Ook Peru werd door Paul 'De Gier' Singer gegrild
De investering in Argentinië was een typische Singer-trade. Hij koopt waardeloze schuld op bij landen of bedrijven die zwaar in de problemen zitten en eist vervolgens een complete uitbetaling. Zijn voorliefde voor dit soort beleggingen maken dat zijn bijnaam 'De Gier' is.
Ook Peru moest aan Singers praktijken geloven. In Peru kocht hij voor 11 miljoen dollar aan schuld en dwong hij een betaling van 58 miljoen af. Hij kreeg zijn geld niet, tot de toenmalige president Alberto Fujimori het land wilde ontvluchten vanwege een dreigende mensenrechtenzaak. Singer nam zijn privéjet in beslag en bood de president vervolgens aan dat hij het land kon verlaten als hij Singers schuld zou afbetalen. De president ging akkoord.
Singer is bikkelhard, maar zijn methode werkt wel. Sinds de oprichting van zijn hedgefonds in 1977 haalde hij slechts in twee jaar een negatief rendement. Over die periode van bijna 40 jaar boekte hij een gemiddeld jaarlijks rendement van bijna 15 procent, beter dan de S&P 500-index in die tijd. Er zijn maar weinig hedgefondsen die hem dat na kunnen zeggen.
Politiek actief voor Republikeinen en homorechten
Naast zijn beleggingen is Singer ook op politiek gebied een drukbezet mens. Hij doneert veel geld aan de politiek. Tijdens de afgelopen verkiezingen ondersteunde hij Marco Rubio, de Republikeinse kandidaat die het in de voorronden aflegde tegen Donald Trump, financieel.
Daarnaast is hij een fanatiek voorvechter voor homorechten. Bepaald geen populair onderwerp in Republikeinse kringen, maar hij hoopt de partij te overtuigen van de noodzaak van het homohuwelijk. Singer droeg bijvoorbeeld flink bij aan de campagne voor het legaliseren van het homohuwelijk in New York en Maryland. Fanatiek voorvechter van homorechten is Singer overigens pas sinds 1998. Toen kwam zijn zoon namelijk uit de kast.
Nu een snelle winst op AkzoNobel
Terug naar AkzoNobel, waar Singer met zijn hedgefonds sinds eind 2016 een belang in heeft. Daar liggen de zaken natuurlijk iets anders dan in Peru of Argentinië. Er is geen sprake van een faillissement of het opkopen van een waardeloze schuld. Singer is een gewone aandeelhouder.
Maar het zal geen verbazing wekken dat hij zich nu flink roert. Zijn handelsverleden wijst namelijk op één ding: Singer houdt van een snelle, zo hoog mogelijke winst. En die ruikt hij nu bij AkzoNobel. Ervan uitgaande dat hij zich voor zo'n 60 euro per aandeel (rond dat niveau lag de koers in het laatste kwartaal van 2016) heeft ingekocht, zou hij met het PPG-bod van 90 euro (inclusief dividend) per aandeel al een rendement van een goede 50 procent maken.
Singer is gehaaid genoeg om te stellen dat hij 90 euro per aandeel een te laag bod vindt, maar dat hij wel vindt dat AkzoNobel om tafel moet met PPG. Hoe beter Akzo het uitonderhandelt, hoe meer winst Singer immers maakt op zijn beleggingen.
Eén ding is duidelijk: van Singer is Akzo-topman Büchner niet zomaar af. De eerste aanval kwam woensdag al via het persbericht en donderdag was daar ineens de mededeling van toezichthouder AFM dat Singer zijn belang tot 3,25 procent heeft uitgebreid. 'De Gier' ruikt geld en zijn prooi AkzoNobel laat hij dan niet meer los.
[verwijderd]
0
Wat een gelul van die Corne. Uiteraard kost het samengaan met PPG banen. Alleen het opkrikken van de performance van Akzo in een zelfstandig scenario tot een 90 euri's waardig niveau kost nog veel en veel meer banen. Dat is logisch en kan elke niet chauvinistische blinde kip nog zien.
Excelsi
0
Deze soap duurt nu wel echt te lang. Als B&B dan toch in belangen van alle stakeholder handelen, communiceer dan, breng die onzekerheid weg bij klanten, leveranciers, werknemers van Akzo en PPG, overheden...ofwel communiceer je dat je 110 euro wil of verklar je de oorlog, maar nu...non communicatie. Elliot bengt nog wat animo in deze saaie soap. Trouwens , 6400 banen schrappen kijkt wel echt heel veel, 6400 op 45000 (=14%) , lijkt alsof Akzo die "vette ruimte" nog heeft na 5 jaren van re-organisaties en efficientieverbeteringen.
[verwijderd]
0
quote:

elmono schreef op 5 mei 2017 09:09:


Wat een gelul van die Corne. Uiteraard kost het samengaan met PPG banen. Alleen het opkrikken van de performance van Akzo in een zelfstandig scenario tot een 90 euri's waardig niveau kost nog veel en veel meer banen. Dat is logisch en kan elke niet chauvinistische blinde kip nog zien.


Snap nog steeds niet wat onze ( gereformeerde ) Corne staat te lullen. Hij was verplicht naar mijn mening te vertellen dat AKZO met PPG in gesprek moet en daarbij kijken of tussen partijen consensus is te bereiken over werkgelegenheidsaspecten. Corne praat voor zijn beurt.
ressiva_
0
Sinds die "prachtige" plannen van AKZO is de koers alleen maar gedaald.
Slechts nu en dan een opleving, maar dat kwam puur omdat PPG weer een verhoogd bod deed.
Ik heb schoon genoeg van die uitstel tactieken, alleen om beschermingsconstructies op te werpen tegen een vijandelijke overname.
Het wordt tijd dat PPG deze soap beeindigd en een openbaar bod doet.
Dan zijn de loosers B&B uitgespeeld.
TheBateman
0
quote:

elmono schreef op 5 mei 2017 09:09:


Wat een gelul van die Corne. Uiteraard kost het samengaan met PPG banen. Alleen het opkrikken van de performance van Akzo in een zelfstandig scenario tot een 90 euri's waardig niveau kost nog veel en veel meer banen. Dat is logisch en kan elke niet chauvinistische blinde kip nog zien.


En zelf als die 90 E gehaald kan worden. Dan wat? Dan kan niet iedereen exiten op die prijs zonder flinke koersdruk. Nu kan dat wel voor 98 E.
[verwijderd]
0
quote:

moneymaker_BX schreef op 4 mei 2017 15:59:


slot 80.25
Morgen open op 88
Mijn glazen bol spreekt en laat me nooit in de steek
Klopt, je hebt wederom gelijk gekregen
Birdie33
0
Het feit dat Elliot in de pers naar buiten komt met argumenten om toch op het bod van PPG in te gaan betekent volgens mij dat AKZO zelf geen contacten heeft met de aandeelhouders dan wel de aandeelhouders niet tegemoet komt.
Er zal dus wel weer een of andere afwijzing van het bod komen.
ressiva_
0
Een prachtige beursweek, maar AKZO is flink gedaald.
Wanneer stijgt de koers dan wel?? De waarde was toch flink hoger dan die 96,75 van PPG? Waarom zakt de koers dan?
Als de beurs zakt dan gaatAKZO zeker omhoog?
Ze zijn echt gek daar bij AKZO.
En die werknemers? Ik zou mijn petje maar afzetten en ophouden voor een aalmoes, want dat is het lot van jullie onder zo'n leiding.
capacitas
0
Akzo rekt en probeert tijd te winnen en hoopt wellicht dat politiek (lees hr. Kamp) handje toesteekt...Wellicht komt er een gesprek, die naar mijn mening nergens op uit zal draaien. Om een einde te maken moet PPG met openbaar (overname) bod komen, dan is het snel beslist.
Midas Oumuamua
0
De koers zakt op weinig handel.
Zit nu al 10 euro onder de belofte van Akzo.

Hoe zou dat voelen als bestuurder, CEO?

Het ontbreekt duidelijk aan overredingskracht richting aandeelhouders.

Daar zou ik mij wel iets van aantrekken, en dan niet alleen een hemd.
ressiva_
0
PPG moet trouwens op gaan schieten met dat openbaar bod. Vandaag wordt het niks en het is maandag al 8 mei!
Kort dag voor 1 juni, want er moeten daarvoor ook nog wat formaliteiten geregeld worden.
Van AKZO zul je niks horen, die houden zich muisstil. Elke dag uitstel is winst hoor je ze denken.
Maar......let eens op hoe snel ze willen praten als er maandag een openbaar bod ligt van PPG!
baloub1
0
quote:

capacitas schreef op 5 mei 2017 10:17:


Akzo rekt en probeert tijd te winnen en hoopt wellicht dat politiek (lees hr. Kamp) handje toesteekt...Wellicht komt er een gesprek, die naar mijn mening nergens op uit zal draaien. Om een einde te maken moet PPG met openbaar (overname) bod komen, dan is het snel beslist.
baloub1
0
Politiek kan niet even spelregels veranderen als er een bod ligt en een bedrijf als AKZO is niet van nationaal belang.
dretenvogelteten
0
quote:

ressiva_ schreef op 5 mei 2017 10:40:


PPG moet trouwens op gaan schieten met dat openbaar bod. Vandaag wordt het niks en het is maandag al 8 mei!
Kort dag voor 1 juni, want er moeten daarvoor ook nog wat formaliteiten geregeld worden.
Van AKZO zul je niks horen, die houden zich muisstil. Elke dag uitstel is winst hoor je ze denken.
Maar......let eens op hoe snel ze willen praten als er maandag een openbaar bod ligt van PPG!


PPG heeft tijd tot 31 mei om een openbaar bod te doen. Dat is nog altijd voor 1 juni Dat zijn nog 26 dagen.

Er gaan er hier nog veel geduld mogen opbrengen.
bezinteergebelegt
0
quote:

dretenvogelteten schreef op 5 mei 2017 10:51:


[...]

PPG heeft tijd tot 31 mei om een openbaar bod te doen. Dat is nog altijd voor 1 juni Dat zijn nog 26 dagen.Het ligt iets anders, PPG moet uiterlijk 1 juni een concept biedingsbericht indienen bij de AFM. Die moet dat eerst goedkeuren en daarna moet PPG dat dan binnen 6 dagen openbaar maken.

En binnen die 6 dagen kunnen ze het ook intrekken !

bezinteergebelegt
0
En het meest logische proces lijkt me nu dat PPG de reactie van Akzo afw8.

Wel praten:

Dan gaat het wss wel gebeuren want anders hoef je niet te gaan praten

Weer afwijzen:

Dan uiterlijk 1 juni concept biedingsbericht-goedkeuren AFM-binnen 6 dagen openbaar bod of intrekking.

En 1 juni is een uiterlijke datum. Kan dus ook eerder.
Weet alleen niet of je dat bij de AFM zou kunnen terugvinden.

Leon P
0
AkzoNobel moet zich laten overnemen door PPG, anders verliezen meer dan 6000 werknemers hun baan. Dat zegt activistische aandeelhouder Elliott Advisors op basis van een eigen onderzoek. Akzo spreekt die conclusie tegen.

De werknemers van AkzoNobel krijgen meer werkzekerheid en groeimogelijkheden als het verf- en chemiebedrijf samengaat met het Amerikaanse PPG Industries, stelt Elliott Advisors, dat daar naar eigen zeggen onafhankelijk onderzoek naar heeft laten doen door adviesbureau ChemQuest.

Banenverlies
Volgens de belegger zouden bij het plan dat Akzo zelf heeft, waarbij de tak Specialty Chemicals wordt afgesplitst van het verfbedrijf, circa 6400 werknemers hun baan kunnen verliezen. Het banenverlies is, volgens het onderzoek door ChemQuest, onafwendbaar doordat Akzo een aantal financiële doelen heeft gesteld om zelfstandig te kunnen blijven. Bij een overname van Akzo door PPG blijft het banenverlies beperkt tot nog geen kwart van 6400, stellen de onderzoekers.

Akzo betwist conclusies rapport
'De strategie van Akzo gaat juist over groei', zegt Director Media en Public Relations van AkzoNobel, Diana Abrahams in een reactie op BNR. 'Dat onderzoek reflecteert op geen enkele manier de realiteit van hoe onze plannen in elkaar steken.' Akzo wil groei creëren door een splitsing door te voeren. Bovendien heeft Akzo al kostenbesparingen achter de rug. Abrahams: 'Wij zijn al een lean and mean bedrijf. Op het moment dat wij die splitsing doorvoeren: daar haal je de groei vandaan, maar op het moment dat je nog verder wilt zoeken naar efficiënties, zoals zij willen doen: dat zou juist banen gaan kosten.'

Mistrade
Elliott, een van de grootste aandeelhouders van AkzoNobel, heeft al enige tijd forse kritiek op het concern, dat enkele toenaderingen van PPG Industries om te praten over een overname heeft afgewezen. Het onderzoek in opdracht van Elliott was financieel gedreven, zegt Koen Bender, directeur van Mercurius Vermogensbeheer. 'Ze zijn erin gegaan nádat het bod van PPG er al was. Dat betekent dat ze op een vrij hoog niveau in Akzo gestapt zijn. Op het moment dat dit bod niet doorgaat, of Akzo niet met PPG aan tafel gaat en tot een goed gevolg komt - in de ogen van PPG dan - mag je verwachten dat de koers behoorlijk terugvalt, en Elliott dus een mistrade heeft hiermee.'

Abrahams meldt dat Akzo nog bezig is met het bekijken van het derde, meest recente overnamevoorstel van PPG.

www.bnr.nl/nieuws/beurs/10322195/aand...
Leon P
0
quote:

Leon P schreef op 5 mei 2017 11:16:


AkzoNobel moet zich laten overnemen door PPG, anders verliezen meer dan 6000 werknemers hun baan. Dat zegt activistische aandeelhouder Elliott Advisors op basis van een eigen onderzoek. Akzo spreekt die conclusie tegen.

De werknemers van AkzoNobel krijgen meer werkzekerheid en groeimogelijkheden als het verf- en chemiebedrijf samengaat met het Amerikaanse PPG Industries, stelt Elliott Advisors, dat daar naar eigen zeggen onafhankelijk onderzoek naar heeft laten doen door adviesbureau ChemQuest.

Banenverlies
Volgens de belegger zouden bij het plan dat Akzo zelf heeft, waarbij de tak Specialty Chemicals wordt afgesplitst van het verfbedrijf, circa 6400 werknemers hun baan kunnen verliezen. Het banenverlies is, volgens het onderzoek door ChemQuest, onafwendbaar doordat Akzo een aantal financiële doelen heeft gesteld om zelfstandig te kunnen blijven. Bij een overname van Akzo door PPG blijft het banenverlies beperkt tot nog geen kwart van 6400, stellen de onderzoekers.

Akzo betwist conclusies rapport
'De strategie van Akzo gaat juist over groei', zegt Director Media en Public Relations van AkzoNobel, Diana Abrahams in een reactie op BNR. 'Dat onderzoek reflecteert op geen enkele manier de realiteit van hoe onze plannen in elkaar steken.' Akzo wil groei creëren door een splitsing door te voeren. Bovendien heeft Akzo al kostenbesparingen achter de rug. Abrahams: 'Wij zijn al een lean and mean bedrijf. Op het moment dat wij die splitsing doorvoeren: daar haal je de groei vandaan, maar op het moment dat je nog verder wilt zoeken naar efficiënties, zoals zij willen doen: dat zou juist banen gaan kosten.'

Mistrade
Elliott, een van de grootste aandeelhouders van AkzoNobel, heeft al enige tijd forse kritiek op het concern, dat enkele toenaderingen van PPG Industries om te praten over een overname heeft afgewezen. Het onderzoek in opdracht van Elliott was financieel gedreven, zegt Koen Bender, directeur van Mercurius Vermogensbeheer. 'Ze zijn erin gegaan nádat het bod van PPG er al was. Dat betekent dat ze op een vrij hoog niveau in Akzo gestapt zijn. Op het moment dat dit bod niet doorgaat, of Akzo niet met PPG aan tafel gaat en tot een goed gevolg komt - in de ogen van PPG dan - mag je verwachten dat de koers behoorlijk terugvalt, en Elliott dus een mistrade heeft hiermee.'

Abrahams meldt dat Akzo nog bezig is met het bekijken van het derde, meest recente overnamevoorstel van PPG.

www.bnr.nl/nieuws/beurs/10322195/aand...


Groei creëren door te splitsen geeft Akzo aan?
Maar wat zal er dan met de banen gebeuren? Wat als er een onderdeel verkocht wordt waar nu Akzo personeel werkt? Uit het oog uit het hart? Schijnheilig van Akzo...
7.801 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 ... 387 388 389 390 391 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 4 jun 2020 17:35
Koers 77,620
Verschil -0,080 (-0,10%)
Hoog 78,480
Laag 76,680
Volume 822.586
Volume gemiddeld 1.203.370
Volume gisteren 660.238