Unilever « Terug naar discussie overzicht

Unilever Fusie of overname?

8 Posts
Blik dekkende afbijt
0
Goede middag dames en heren,
ik heb een vraag want het is een beetje onduidelijk

Wil kraft nou fuseren met Unilever of Unilever overnemen?

er staan verschillende berichten op internet?

ik heb het idee dat Unilever iets groter is dan Krafts.

excuses voor de onduidelijk
relpinda
0
Uit Elsevier:

Wie zitten er achter het bod op Unilever?

Braziliaans, nietsontziend en schatrijk: deze mannen zitten achter het miljardenbod op Unilever vrijdag. Ze staan bekend om hun saneringsoperaties. ‘Kosten zijn als nagels, die moet je blijven knippen.’

Unilever ontving vrijdag een ongevraagd overnamebod van zo’n 134 miljard euro van het Amerikaanse voedingsbedrijf Kraft Heinz, eigenaar van onder meer Honig, Heinz ketchup en Karvan Cévitam. De drijvende kracht achter het bod is het agressieve investeringsfonds 3G Capital, dat al jaren opzienbarende overnames doet.

Bierconglomeraat

De vijf Brazilianen die het fonds oprichtten, verdienden hun sporen met het uitbouwen van het Belgische bierconglomeraat AB InBev, in Nederland bekend van Hertog Jan en Hoegaarden. Na overnames van concurrenten Anheuser Busch en SABMiller is het nu de grootste bierbrouwerij ter wereld.

Lees ook
Megafusie? Kraft Heinz wil samengaan met Unilever2015-08-10 18:00:00 ROTTERDAM - Hoofdkantoor Unilever. ANP LEX VAN LIESHOUT

Onder de vlag van 3G Capital kochten Jorge Paulo Lemann, Beto Sicupira, Marcel Herrmann Telles en Roberto Thompson Motta in 2010 fastfoodketen Burger King. In 2015 volgde de Amerikaanse ketchupmaker Heinz, dat de Brazilianen samenvoegden met de eveneens Amerikaanse voedselgigant Kraft.

Hard saneren

De handelwijze is telkens dezelfde: genadeloos hard saneren. Een favoriet gezegde van een van de partners, Sicupira: ‘Costs are like fingernails. You have to cut them constantly.‘ Kosten zijn als nagels, die moet je blijven knippen.

3G Capital voert bij bedrijven zogeheten ‘zero-based budgeting’ in, wat inhoudt dat elke kostenpost telkens opnieuw moet worden verantwoord. De Brazilianen doen in zekere zin alsof het runnen van de zaak niets kost, zodat hun werknemers zich telkens opnieuw moeten verantwoorden. Zo is het bij Burger King verboden om zonder toestemming kleurkopieën te maken.

Snijden op hoofdkantoren

Dat snijden in de kosten wordt gevoeld in de hoofdkantoren van bedrijven die worden overgenomen. Toen bierbrouwerij InBev zijn Amerikaanse concurrent Anheuser-Busch inlijfde, verdween driekwart van de banen op het hoofdkantoor van het laatste bedrijf, 1.400 man in totaal.

Bij Heinz ging het om 500 man. De toplagen van de bedrijven worden in de regel gevuld met jonge, ambitieuze Brazilianen die snel door de rangen van de overgenomen bedrijven klimmen.

Miljardair

De oprichters van 3G Capital zijn allen miljardair. Voorman Jorge Paulo Lemann (77), een oud-tennisprof die vanwege kidnapdreiging al jaren in Zwitserland woont, is goed voor 27 miljard euro.

Het geld waarmee 3G Capital bedrijven overneemt, halen de Brazilianen op bij vermogende families. Ook de Zwitserse proftennisser Roger Federer investeerde volgens zakenkrant The Wall Street Journal in 3G Capital.

Voor de overname van Heinz en Kraft verleende de bekende superbelegger Warren Buffett financiering aan 3G Capital. In 2015 gaf een aandeelhouder in Warren Buffetts bedrijf Berkshire Hathaway op de aandeelhoudersvergadering aan te ‘walgen’ van de samenwerking met de Braziliaanse saneerders.

LZA Ik snap UNI wel dat ze hierin niet mee willen.
relpinda
0
Elsevier;

ECONOMIE
Unilever kopen? Dat gaat zomaar niet

De Amerikaanse voedingsgigant Kraft Heinz wil Brits-Nederlands Unilever overnemen. Dat is om meerdere redenen opmerkelijk.

Een typische overnameprooi is Unilever allerminst. Doorgaans betreft dat beursgenoteerde bedrijven die matig presteren, met management dat er een onduidelijke strategie op na houdt en dat daarom op weinig vertrouwen kan rekenen van beleggers.

Geen reden tot klagen

Sinds Paul Polman er CEO is, januari 2009, gaat het crescendo met het concern dat voeding, wasmiddelen, shampoos en andere artikelen voor persoonlijke verzorging verkoopt. Unilever (merken als Axe, Becel, Calvé en Omo) groeit onder Polman flink, vooral in opkomende markten.

Lees ook
Wie zitten er achter het bod op Unilever?2015-07-09 09:14:31 epa04839222 Jorge Paulo Lemann, Swiss-Brazilian banker arrives with his wife Susanna Lemann at the Allen and Company 33rd Annual Media and Technology Conference, in Sun Valley, Idaho, USA, 09 July 2015. The event brings together the leaders of the world's of media, technology, sports, industry and politics. EPA/ANDREW GOMBERT

In 2016 bedroeg de omzet 52,7 miljard euro, de nettowinst 5,5 miljard. Belangrijker, met het oog op de overnamepoging door Kraft Heinz, is dat de beurskoers van Unilever onder Polman hard is opgelopen – van 18 euro begin 2009 naar een kleine 45 euro.

Beleggers hebben geen enkele reden tot klagen. Het bestuur van Unilever kon het zich daarom makkelijk veroorloven het eerste overnamebod van de Amerikanen (van 134 miljard euro oftewel 46,91 euro per aandeel) af te wijzen.

Dat bod is weliswaar verreweg het grootste overnamebod ooit op een (deels) Nederlandse onderneming, maar bevat nauwelijks een premie op de beurskoers. Beleggers hopen op meer. Is het niet een hoger overnamebod, dan wel een verdere stijging van de beurskoers van een zelfstandig Unilever.

Best beschermde beursfondsen

Dat Kraft Heinz het oog op Unilever heeft laten vallen, is niet alleen opmerkelijk vanwege de prijs. Unilever is een van de best beschermde beursfondsen. Ruim driekwart van de aandelen op de beurs is gecertificeerd, zoals dat heet. Daar zit geen stemrecht op.

Het stemrecht op die aandelen ligt bij de Stichting Administratiekantoor Unilever. Dat is een beschermingsconstructie van jewelste. Minister Kamp van Economische Zaken kondigde deze week toevallig een wet aan om overnames moeilijker te maken, maar die gaat alleen over telecombedrijven.

Beruchte investeringsmaatschappij

Zonder instemming van het bestuur van de stichting, onder voorzitterschap van oud-VNO NCW-baas Jacques Schraven, kan Unilever onmogelijk worden overgenomen. De stichting is in naam onafhankelijk, maar zal de top en de commissarissen van Unilever zeker niet afvallen.

De vraag is dan ook wat Kraft Heinz met deze actie bezielt. De investeerders achter dit bedrijf zijn nochtans niet dom. Het zijn de Amerikaanse superbelegger Warren Buffet en de beruchte Braziliaanse investeringsmaatschappij 3G Capital.

Kraft Heinz moet een masterplan hebben; wat hebben ze Unilever en zijn aandeelhouders te bieden? Na één bod afhaken is er niet bij; zo zijn Buffet en 3G niet gebakken.

Unilever overnemen, dat gaat zo maar niet. Dat stuiten ze op de populariteit van Polman en de stugheid van voormalig werkgeversvoorman Schraven.

LZA
notenkraken
0
Refuse takeover bid.

Dear American people, I am pleased your Unilever bid gives us the possibility to inform you about a huge problem. We as world citizens know it already. You have a president with a Peter Principle problem.

As so I do not want the company Unilever and so my Peanut butter First, to become a part of this American problem. So I have decided to take action on the fallowing way,

On 1 and 2 march 2017

We, the world go for Unilever FIRST,

We, the world will buy Heinz and Kraft as LAST second.

I will refuse to buy my Peanut butter as a second product.
Do know, My Peanut butter will never be SECOND.

Many thanks and I am sure we will succeed,
Matt.

As I am not so strong on the internet, I would be pleased if you forward this message.
[verwijderd]
0
quote:

Elwin1980 schreef op 17 februari 2017 15:06:

Goede middag dames en heren,
ik heb een vraag want het is een beetje onduidelijk

Wil kraft nou fuseren met Unilever of Unilever overnemen?

er staan verschillende berichten op internet?

ik heb het idee dat Unilever iets groter is dan Krafts.

excuses voor de onduidelijk
Maakt Warren Buffet allemaal niets uit. Gewoon door een bod te doen is Kraft 10% meer waard. Hoe kun je nog sneller schatrijk worden.
DeZwarteRidder
0
Kraft Heinz is peperduur; volgens Yahoo is de K/W ca 42.
Ze hebben 32 miljard schuld en het dividend wordt betaald met geleend geld.
De omzet en winstgroei is nihil of negatief.
Brogembank
0
seekingalpha.com/article/4047383-3-re...

seekingalpha.com/symbol/KHC

Zwarte Ridder heeft gelijk wat betreft schulden Kraft en herkomst middelen voor dividendbetaling, zie ook de eerste link.

Ik ben benieuwd, mijn geschreven calls op 45 maart (70 ct) geven mij nu een theoretische verkoopprijs van 45.7, niet ver onder het eerste bod.

Ik verwacht dat er nog wel een hoger bod zal komen maar dat zal niet maandag a.s. op tafel komen. misschien was ik te haastig met calls schrijven, maar zo niet dan loopt de tijdswaarde er zeer snel uit en heb ik ene belastingvrij dividend in mijn zak. Plus dat deze actie nog wel eens herhaald kan worden.
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 8 jun 2023 17:39
Koers 46,570
Verschil -0,280 (-0,60%)
Hoog 46,810
Laag 46,450
Volume 970.879
Volume gemiddeld 1.559.229
Volume gisteren 1.133.725

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront